Appalachian Trail Adalah Trek Pengembaraan Berjalan Kaki yang Terpanjang di Dunia Sejauh 3500 Km (Hiking/Trekking)
Linkman Travel - Fri 8/Oct/2021 10:30am [Last Comment]
Dua tiga hari nih saya begitu seronok mengembara bersama youtube..

Sebabnya saya terjumpa cerita berkenaan pengembaraan di Applachian Trail di United States sepanjang 3500 km (2200 miles) dan menjadi daya tarikan utama pengembara dan periadah tegar dunia.

Wikipedia: Appalachian Trail (AT)
https://en.wikipedia.org/wiki/Appalachian_Trail

Untuk mendapat gambaran sebenar sejauh mana 3,500 km bayangkan anda berjalan kaki didalam trek hutan dan merentasi bukit bukau dan gunung ganang dari JOHOR BAHRU ke PERLIS dan ulang sebanyak 6 kali dalam 1 trip. (gila jauh!!)

Kebiasaannya Thru-Hikers iaitu nama yg diberikan kepada pengembara yg melengkapi trek ini akan mengambil masa sekitar 160 - 180 hari utk menyempurnakan pengembaraan.

Ini bersamaan dengan 6 bulan mengembara sepenuh masa!!!

Tetapi majoriti hikers2 lain tidak mengembara keseluruhan trek serentak. mereka hanya hiking pada seksyen2 tertentu dan mengambil masa seminggu dua sahaja sebelum berhenti.. dan sambung semula pada tahun seterusnya. Mereka dipanggil Section-Hikers.

Ada banyak youtube Channel Hikers yg menceritakan pengalaman mengembara secara harian di trail ini.

Oleh sebab cuaca 4 musim di USA, mereka hanya boleh memulakan pada waktu musim bunga (spring) sekitar april, melalui musim panas sekitar jun dan julai (summer) dan selesai sebaik sahaja tiba musim luruh (autumn/fall) pada oktober.

Ada 2 youtube channel favourate saya berkenaan trek ini.

1) Evans (eWolf) Applachian Trail
https://youtu.be/lgdvgndSHFE

- video 1 jam 30 minit ini pada mulaya saya langsung tak sangka sanggup tonton.. tapi setelah lihat beberapa minit terawal.. sangat menarik dan tak boleh berhenti sehingga habis. Storyline nya bukan sahaja berkenaan applachian trail tapi juga berkenaan rakan2 hikers yg lain yg menjadi seperti 'realiti show'. video ini mendapat 1.2 juta views

2) Liz Kidder (Handstand) Appalachian Trail
https://youtu.be/FnxYQ921rjU

- beliau adalah rakan hiking Evans didalam video diatas. kali ini kita mendapat sudut video yg berbeza untuk pengembaraan yg sama.

Niche: Pakej Pelancongan | Sukan Berkumpulan | Sembang
 
1. Linkman - Fri 8/Oct/2021, 11:32am
walaupun banyak video2 lain berkenaan Applachian Trail, tetapi kenapa video Evan mendapat lebih 1.2 juta view sedangkan video2 hikers lain selalunya hanya beberapa ribu view sahaja?

jawapannya adalah storyline yg begitu mengasyikkan.

Storyline: Evan Applachian Trail
==========================
(kisah sebenar yg berlaku sepanjang pengembaraan Evan & Liz Kidder)

Evan seorang peguam mengambil keputusan utk memulakan trekking Applachian Trail pada 22 april 2018.

Pada masa yg sama Liz 'Handstand' Kidder seorang yg mengalami masalah alcohol pada masa lalu dan telah berhenti minum dan masih tercari2 arah tuju kehidupan. beliau juga mengambil keputusan utk hike keseluruhan Applachian Trail pada april 2018.

Liz mempunyai teman lelaki bernama Luke. Beliau mempunyai masalah perhubungan beberapa kali pada waktu lepas, tetapi kali ini berjanji utk lebih serius.

Luke tidak dapat mengikuti pengembaraan Liz sepenuh masa sebab faktor kerja. Beliau hanya boleh join sekali sekala pada seksyen2 trek tertentu selama 2 minggu setiap bulan. Kemudian beliau perlu balik utk bekerja.

Di awal pengembaraan, Liz berjumpa dengan seorang pengembara lelaki sepenuh masa bernama IBTAT dan mereka bersetuju utk mengembara bersama diatas faktor keselamatan dan utk menghilangkan kebosanan kalau mengembara secara solo di dalam hutan.

Ibtat juga seorang youtuber. Beliau mempunyai mulut yg celupar dan sentiasa mencarut. Akibatnya Liz terpengaruh dan mula menggunakan kata2 kasar yg sama. Ini menyebabkan penonton2 marah dan membuat komen2 yg negative pada channel youtube Liz.

Satu lagi disebabkan oleh Liz mengembara bersama Ibtat dan bergembira sedangkan beliau ada teman lelaki juga telah menyebabkan penonton bimbang jika menimbulkan kemarahan teman lelaki nya (Luke).

Setelah 19 hari mengembara, Liz dan Ibtat sampai di Fontana Lake. Pada masa yg sama Luke juga mengambil cuti seketika dan pergi ke sana utk mengembara bersama Liz sebagai Section-Hiker.

Ibtat yg agak kecewa meninggalkan Liz dan Luke dan meneruskan pengembaraannya sendiri. (beliau mungkin telah pun menaruh hati terhadap Liz yg mempunyai sikap yg ceria sepanjang perjalanan bersama)

Di dalam perjalanan dari Fontana Lake ke Damascus, Luke telah habis cuti dan perlu balik bekerja. Liz perlu mengembara sendiri secara solo.

Pada waktu inilah Liz terserempak dgn Evan dan mereka mengembara bersama. Mereka terserempak dengan beruang besar yg menghalang perjalanan. Nasib baiklah mereka berdua tidak panik. Mereka berjaya menghalau beruang tersebut.

Evan mempunyai karekter yg mempersonakan sebab beliau ada banyak maklumat dan sejarah berkenaan tempat2 yg dilalui sehingga tiba di Damascus.

Damascus adalah tempat dimana beratus2 hiker berkumpul dan meraikan dengan majlis seperti pekan sehari dimana pelbagai produk2 dijual untuk kegunaan hikers. Pada waktu ini Luke dapat cuti lagi dan kembali mengembara bersama.

Kemudian mereka meneruskan perjalanan dan berjumpa Yelp, seorang pengembara tegar dari England. Kini kumpulan mereka terdiri dari 4 individu yang sentiasa bergerak bersama iaitu Evan, Liz, Luke dan Yelp.

Setiba di Plymouth, Evan menjadi tidak sihat dan tidak dapat meneruskan perjalanan. Beliau kena berehat beberapa hari.

Group hikers tersebut kini tinggal 3 orang meneruskan perjalanan utk mendaki Mount Washington. Mereka cuba berehat beberapa hari utk menunggu Evan kejar semula tetapi bayang masih tak nampak.

Evan kemudian nya sembuh dan berlari pantas sepanjang trek untuk mengejar group tersebut. Beliau terpaksa mengembara waktu malam didalam hutan disebabkan kesuntukan masa. (seram saya tengok.. kalau kita mengembara solo dalam hutan waktu siang pun takut.. inikan pulak waktu malam)

Akhirnya Evan berjaya mengejar group Liz, Luke & Yelp sebelum mereka mendaki Mount Washington. Evan mengejutkan Liz dari belakang dan beliau amat terperanjat dan melompat2 kegembiraan. Kesemuanya sangat seronok dapat berkumpul semula dan dapat bersama2 meneruskan pendakian.

Akhirnya setelah hampir 160 hari mengembara, mereka sampai di penghujung trek iaitu Gunung Katahdin.

Di puncak gunung inilah Liz dan Luke akhirnya mengikat tali perkahwinan disaksikan oleh Evan di majlis yg amat simple. Ending ni memang memeranjatkan sebab tak sangka mereka akan kahwin di puncak gunung.

Selepas terpegun beberapa jam melihat kedua2 video diatas, saya sendiri pun merasa sedih kerana pengembaraan akhirnya sampai ke hujung dan saya dah rasa seperti menonton drama korea pulak hehe..  

Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..