Apakah Beza Nasi Kandar Penang Dengan Nasi Gulai Biasa?
Yani InTheHouse - Mon 6/Jan/2020 8:46pm
Trip ke Pulau Pinang kali ini, saya mencari Nasi Kandar yang popular untuk dicuba. Penang memang syurga untuk makanan. Tak sangka rupanya ada lebih 100 restoran nasi kandar disana. Dan dari jumlah itu mungkin lebih 20 yang sangat popular dan sentiasa ada pelanggan beratur panjang.

Video Nasi Kandar Penang:
Deens Maju Georgetown & Deen Jelutong Memang Power!
https://youtu.be/-uZEIaGKJ1g

Di Description video diatas kami senaraikan lokasi 20 Nasi Kandar yang popular di Pulau Pinang

Apakah Bezanya Nasi Kandar dari gulai seperti Nasi Kukus Ayam Dara?
Kongsikan Jawapan anda :-)

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Restoran
     
  1. Linkman - Mon 6/Jan/2020, 10:33pm
    saya rasa.. bezanya adalah

    1) cara campuran kuah...
    banyak sesetengah kuah dan sikit sesetengah kuah lain

    2) jenis kuah kari yg dicampur.
    kari sotong, kari udang, kari ayam, kari ikan, kari daging, kari ketam... kuah kicap pun ada kadang2..

    saya memang hantu nasi kandar... kalau tengok cara dorang mencampurkan kuah memang restoran yg popular tu ada kombinasi yg tersendiri. sesetengah tu tabur kuah kari ikan cair dulu banyak2 then baru tabur sikit2 kuah kari seafood yg lain dll..

    ada yg lain pulak campurkan kuah sama rata... semua jenis kari.. tapi memang tak ada formula khas.. semua tu adalah resepi tersendiri yg menjadi trademark atau signature dish utk restoran tu.  
  2. Linkman - Mon 6/Jan/2020, 10:37pm
    kalau sesiapa yg duduk di kuantan, mungkin dah biasa dengar restoran dapur mama (original nasi kukus). di bandar baru bangi ada di buka area kedai rm2.10 tu.. (dekat shell)

    saya tengok cara dia campurkan kuah, walaupun bukan nasi kandar, tapi ada persamaan. dia campurkan

    - kuah kari ayam
    - kuah kari daging
    - dan KUAH acar pajeri nenas. (ini rahsia dorang...)

    wow... memang berhantu sedapnya. walaupun restoran mama nih tak de sebut perkataan nasi kandar (sebab dorang takde kari seafood).. tapi hasil gabungan 3 kari diatas memang mantap. Harganya tak murah rm7.50 sebungkus tapi memang berbaloi..  
  3. Linkman - Mon 6/Jan/2020, 10:41pm
    tapi kalau kita lihat nasi kukus ayam goreng biasa tepi jalan2 di KL/selangor ni pun tak kurang juga sedapnya. walaupun kari satu jenis je tapi di tambah dengan sambal belacan cair... dan saya dapati kalau ada kombinasi maut dibawah ni memang ketagih..

    - Gulai kari ayam
    - sambal belacan cair tak pedas sangat
    - acar timun/bawang/carrot
    - ikan masin yg tak masin sangat tapi betul2 garing kruk... krukkk

    fuhh kalau amalkan setiap hari mesti cepat masuk syorga langit kelima.. (darah tinggi dan kolestrol tinggi thehe... )  
Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Cara Berniaga Mee Goreng yang Paling Lumayan
Bagaimana nak berniaga di gerai makan sebenarnya. Adakah perlu kita membuat berpuluh-puluh menu. Atau cukup dengan hanya satu menu sahaja, tapi dibuat dengan begitu sedap? Kami ke Hameed Pata Mee Sotong di area Padang Kota Lama di Georgetown Penang. Ikuti episod menarik ini :-)
Nasi Kandar Penang: Deens Maju Georgetown & Deen Jelutong Memang Power!
Trip ke Pulau Pinang mencari Nasi Kandar yang popular untuk dicuba. Apakah yang membezakan Nasi Kandar dengan Nasi Gulai biasa? Benarkah ada lebih 100 Restoran Nasi Kandar di Penang? Ikuti explorasi kami di Pulau Pinang mencari jawapannya :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)