Apa nak Buat Dengan Laptop Tak Ada Charger.
Nurul 769 - Fri 31/Aug/2012 10:50am [Last Comment]
Salam & hai...
sy ada sbuah laptop jenama Ftec yg dibeli 6tahun lalu, harga rm6,000.00...
masalah skrng charger rosak dan perlu ditukar, tp blum bersedia nk tukar yg baru, cuma terfikir selain beli charger baru dan guna smula, adakah apa2 manfaat yg blh dibuat dngn laptop ni...?

minta pandangan anda yg sudi dan tahu apa nk dibuat, sekian t/kasih & wassalam...

klu ada apa2 tlg email ya ke inspirasiku05@gmail.com

Niche: Butik Komputer | Diskusi Bisnes
 
1. Ishak 11 - Fri 31/Aug/2012, 3:44pm
Saya cadangkan beli charger yang multi kepala...saya bru beli rm85 je...semua jenis boleh guna...  
2. Linkman - Mon 3/Sep/2012, 9:47am
persoalan yg selalu bermain di fikiran banyak orang... termasuk saya..

saya pun ada beberapa laptop lama ada yg dah 5 tahun lebih... yg pasti kedai komputer second taknak ambik... dorang siap cadangkan..

1) repair dan guna sendiri
2) bagi kat anak2 sedara darjah 1-6 (pastikan dorang takde ipad/tab kalo tak awak kena gelak je..)
3) derma kat badan2 kebajikan..
4) tolak scrap dalam rm20-50 hinggit
5) cabut hard disk dan buat external hard disk... kalau besar 10 gig keatas.
6) offer di ebay/mana2 as sparepart (monitor)... dalam rm20-50
7) buat experiment. beli screw driver yg sesuai dan bukak/leraikan... dan try pasang balik... saja2 suka dapat belajar sikit2 komponen2 notebook macamana..

====
kesimpulan... no future for old notebook... (sy learn the hard way... kalau tau awal2.. sy baling je ke lombong & takyah bazir masa fikir & usung sana sini...... kos utk sy pergi ke lowyat lebih mahal dari apa yg dorang boleh bayar... rm20.. tu tak campur kos masa lagi...)  
3. Bundle 3 - Mon 3/Sep/2012, 12:38pm
TEKNIK MEMBAIKI LAPTOP DAN NOTEBOOK BERKESAN

http://bundlebook2u.blogspot.com/2011/10/how-to-fix-laptops.html  
4. Mohd Zul Raziq - Tue 4/Sep/2012, 8:17am
hempaskn je senang . . .  
5. Hilmi 18 - Fri 7/Sep/2012, 10:40pm
buat tukun...  
6. Kamarul 16 - Mon 10/Sep/2012, 10:51am
Betul tu. Treban je notebook tu. Spec pun dh out of date. Nk install software br pun xbleh masuk. RAM pun low dan sparepart pun dh xda. Kalo ada pun, kedai tu jual mahal.  

Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..