Aku Sayang Dia. Bantulah Aku untuk Membantu Dia.
Cikinaka @ SheNa BizShop
Fri 5/Aug/2011 2:43pm [Last Comment]
Kanser yang ditanggung Nazirul Zafri kelihatan amat berat untuk dipikul..

Namun ketenangan wajahnya memberikan aku 1000 harapan..

Dia PASTI SEMBUH ! InsyaAllah...

Seusia 12 tahun, kanser hidung telah menyerang Nazirul..

Sekarang .. dalam usia 18 tahun..dia pasrah.

" Apa nazirul rasa ?"

" Saya tak rasa apa-apa cikgu " dalam senyuman dia menjawab soalan aku yang sedang menahan sebak sebaik saja dia memaklumkan bahawa dia tidak dapat datang lagi ke sekolah. Otaknya telah bengkak. Ya Allah......

Rasanya ..itulah kenangan terakhir aku dengannya ketika dia masih bersuara.

Dia pelajar yang baik..tak banyak karenah..pandai dan tidak pernah menjadikan kanser itu alasan untuk mengelak sebarang kerja yg diberikan. Kadang-kadang dia loyar buruk dalam kelas... aku tak marah.. malah aku rindu saat-saat itu.

Kemarin...sebaik tiba depan rumah Nazirul..aku terasa ingin membatalkan niat untuk melawatnya ... tapi mengenangkan hasrat ibunya yg meminta aku datang melawat...aku gagahkan diri. Aku nampak sekujur tubuh kurus... wajah yg sangat berbeza sebelum ini..sedang bersendirian di depan rumah.. Air mata terus mengalir laju... dan saat aku menaip baris-baris ini... air mataku masih laju mengalir.. ..

Nazirul diberi makan melalui tiub oleh ibunya. Suasana sepi kerana aku tidak mampu bercakap. Kelu. Akhirnya aku bersuara.." Nazirul kenal cikgu lagi ?" Dia angguk..
PAsti dia kenal suara aku...walaupun aku harap sangat dia dapat melihat aku...

" Cikgu nama apa ?" tanya ibunya.

Nazirul bersuara tapi tak dapat difahami. Ya Allah... berilah dia kekuatan... Tapi aku tahu dia tabah. Dia tak pernah merungut dengan dugaan yang diberikan. Dia tak pernah putus asa. Aku akhirnya menangis lagi di depan Nazirul..walaupun dia tak nampak aku menangis tapi pasti dia tahu melalui suara aku yang benar2 sebak.

"Nazirul mesti kuat... nnti tahun depan ambil SPM..InsyaAllah cikgu tunggu..." Dia angguk lagi... aku genggam tangannya..aku usap kepalanya... memang benar aku sayang dia... dia pasti ingat aku gemar mengusiknya dalam kelas dengan panggilan Zafri yang membuatkan rakan2 yg lain ketawa.


Sekarang Nazirul masih makan ubat doktor..dan dalam masa yang sama dia dberi daun belalai gajah sebagai rawatan alternatif... moga ada sinar baru untuknya..


Buat ibu Nazirul, aku janji akan cuba bantu dari segi kewangan. Ibunya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji selama 6 bulan.. tak pasti sampai bila..
Nazirul perlukan kos untuk susu khas.. tiub salur makan, lampin.. aku boleh faham kesusahan itu...
Aku akan cuba sebaik mungkin untuk kumpulkan dana bagi meringankan beban Nazirul... di samping ibunya juga telah memohon kepada badan2 kebajikan.

Aku berpegang pada kalimatMu Ya Allah..
Tiada penyakit yang tiada ubat .. kecuali Mati..

Jika anda simpati... ingin hulurkan sumbangan sempena ramadhan.. sila emel saya.. Jika ragu2..saya akan buktikan pada saudara..
Saya adalah guru di SMK Permai Indah Pulau Pinang.

Niche: Sumbangan Dan Bantuan
 
1. Cikinaka - Fri 5/Aug/2011, 2:46pm
wirnahaslina@yahoo.com.my  
2. Dayangku85 - Fri 5/Aug/2011, 3:27pm
Selain meminta derma, cuba usaha dulu.. Dengan modal RM100, cikgu yg berhati mulia boleh menjana pendapatan sampingan.. for details, layari http://www.SlimberryXtreme.com/index.php?referid=dayangku  
3. Sym200 - Fri 5/Aug/2011, 3:34pm
assalamualaikum, tipu itu kerja allah nak balas, jika allah tak izinkan ia tak kan berlaku. Allah tidak pernah mungkir janji.cikgu sy amat simpati saya nak beri sumbangan tlg beri no acc
emil saya azmansbsb@yahoo.com  
4. Hasfa - Fri 5/Aug/2011, 3:39pm
entah dimana silapnya..
nampak kelakar..
iklan atas iklan..
macam2 sekarang ni.  
5. Aisyah 3 - Fri 5/Aug/2011, 4:13pm
salam,

kes2 seperti ini, boleh refer direct ke tv3...BERSAMAMU...

boleh cari contact numbernya atau email kat google

insya Allah, kalau betul, pasti akan mendapat perhatian banyak pihak

pasti mereka ada jalan alternatif utk membantu..

berbanding buat iklan2 seperti ini,

bukan apa, takut yg "..." aje...

almaklum lah, skrg kes2 "..." macam2 gaya pun ada..

sekian...  
6. Maiza 4 - Fri 5/Aug/2011, 4:55pm
salam,
minta account number. maizayaacob@yahoo.com  
7. Cikinaka - Fri 5/Aug/2011, 5:41pm
Pd yg nak membantu,terima kasih.sy akan emelkan gambar nazirul.dan 045023290,no sek,tanya betul tak pelajar nazirul 5sains hidap cancer. yg ragu2,itu hak anda... Sy skadar mmbntu pelajar sy dan sy pasti majalah.com bkn skadar tmpat beriklan.  
8. Siti Zaleha 3 - Fri 5/Aug/2011, 6:49pm
pada yang xnak membantu tu diam2 jelah..klu ini tipu pun itu adalah urusan mereka dengan allah..pada sape yang nak membantu kan blh col atau pergi tgk sendiri..sy bersimpati dengan cikgu...  
9. Maiza 4 - Fri 5/Aug/2011, 6:58pm
betul tu. cikgu, minta acount number ye. email saya seperti di atas. minta tolong cikgu serahkan bagi pihak saya .tq  
10. Zyloy - Fri 5/Aug/2011, 8:30pm
sy mo tgk gambar adik kita 2...kc no acc jg la skali...email dkat sy  
11. Balqismaju - Fri 5/Aug/2011, 8:44pm
Mnx hantar detail.insyaallah stp ape kte buat ada ganjarannya..amin.syabas utk anda.qiszana_rich8889@yahoo.com  
12. Cikinaka - Fri 5/Aug/2011, 11:24pm
leh masuk dalam Fb saya .. emel kat atas tu..ada picture saya letak....
No akaun pun ada dlm tu..

Maiza 4 dah masuk n tgok picture tu...
Tgok komen2 dlm tu..dari rakan2 dia..dari cikgu lain..dari kengkawan saya..  
13. Alyadana - Sat 6/Aug/2011, 12:08am
apa fbnya?  
14. Ahmad 104 - Sat 6/Aug/2011, 4:33am
Salam..., selain daripada itu cuba makan makanan tambahan yang bernama Double X (jenama AMWAY) insallah akan nampak perubahan, sekiranya di makan berturut2 selama 6 bulan. cubalah cari sesiapa agen amway, dan dapatkan makanan tambahan tersebut.  
15. Syuk 5 - Sat 6/Aug/2011, 7:36am
kadang kala ada masanya kita kene lupakan sekejap strategi marketing... janganlah catatan seperti ini pun nak buat iklan....
tengok tempat, masa, suasana, dan situasi ...jangan buldozer aje...

sesiapa yang nak hulurkan derma teruskan...
sesiapa yang tak nak derma ...diam aje la tak perlulah nak kata tipu ke...atau sebagainya....

orang yng buat iklan dalam ruangan ini seperti tiada nilai kemanusiaan...

sebaiknya derma ikut saluran yang telah disediakan.... untuk mengelakkan fitnah orang...  
16. Linkman - Sat 6/Aug/2011, 8:21am
saya baca buah durian belanda amat berkesan utk mencegah/melawan cancer

tapi susah nak cari... wallahualam.  
17. Cikinaka - Sat 6/Aug/2011, 8:54am
FB: wirnahaslina@yahoo.com.my

tgokla pic dlm tu...

now mak dia bagi mkn daun belalai gajah... mmg dah byk kes yg sembuh ambik daun tu...
yg buah durian belanda tu mmg payah nak dapat...  
18. Intanadania - Sat 6/Aug/2011, 12:03pm
tolong add fb sy, sy nak add awk x boley la : intan.adania@gmail.com

hak individu, kita x tau nasib kita satu hari nti, ada cara untuk menilai!  
19. Mazkus - Sat 6/Aug/2011, 12:29pm
cuba bg dia minum madu habatus sawda sbb madu adalah penawar penyakit yg disebut dlm Al-Quran,habatus sawda adalah penyembuh segala penyakit kecuali mati (Hadith)  
20. Cikinaka - Sat 6/Aug/2011, 12:44pm
intan - dah add u..
ya..setuju ngan intan..ada cara untuk menilai...jgn terus hentam...

so far saya tak rasa down lagi dgn apa org nak kata.. saya akan bantu selagi boleh... tapi bila org kata saya buat IKLAN...jadik confuse la jugak.. Iklan ke camni... dlm ni ramai peniaga... takat nak sumbang rm5 sorang tu takde masalah ... itu la tujuan..supaya geng2 yg bisnes tu boleh bagi sumbangan..insyaAllah..itulah rahsia bisnes lagi untung...  
21. Cikinaka - Sat 6/Aug/2011, 12:48pm
Mazkus : saya dah inform mak dia...  
22. Titiemas - Sat 6/Aug/2011, 10:49pm
Bsimpati xtau la nasib kita lak camne. ujian drNYA. blh add saya x kat fb coz sy xleh nak add lah.  
23. Mimi 60 - Sun 7/Aug/2011, 3:22am
salam.add sy kat fb zainal satay.mari lah tlg apa yg termampu..ini time org...time kita x tau la camner...  
24. Zulkharnain - Sun 7/Aug/2011, 4:02am
Salam... mintak email info lengkap beserta gambar dan no akaun pada saya. saya salah seorang owner laman web baru halalbymuslim.com. Sehari adalah 20-50 visitor baru. Mungkin kami boleh paparkan kt website kami.

zul_omar@hotmail.com  
25. Cikinaka - Wed 10/Aug/2011, 11:50am
Alhamdulillah.. ada jugak sumbangan daripada orang ramai...  
26. Cikinaka - Sat 20/Aug/2011, 8:32am
Nazirul telah meninggal dunia pada 17.8.2011 jam 6.30 petang.  
27. Nabil 2 - Tue 23/Aug/2011, 3:12pm
al fatihah  
28. Eesherbs - Fri 9/Mar/2012, 9:39am
As Salam,

Salam Takziah.Al fatihah, moga rohnya dicucuri rahmat. Jika ada sesiapa memerlukan SSG dlm bentuk pukal / runcit, boleh refer dibawah.

SSG utk dijual
SSG tea RM25/30 teabag
SSG daun btg RM100/kg
SSG 100% leaf dry RM200/kg

Shukri
EES HERBS
019-5407859  

Page 1   (Total 28 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..