15 Perkara yang Perlu Anda Lakukan dan Elak Jika Anda Ingin Hidup Senang 20 Tahun Dari Sekarang
Aswad Haykal bin Mohd Isa @ Imtiyaaz Global Enterprise - Thu 18/Oct/2018 1:24pm
Assalamualaikum semua.

Saya ingin berkongsi pengetahuan tentang 15 perkara yang perlu anda lakukan dan elak jika anda ingin hidup senang, 20 tahun dari sekarang. Untuk siapa knowledge seperti ini hendak dikongsi?

Ianya untuk semua orang, tak kira brp umur anda, kecuali anda yang berumur 50 tahun. Ini tidak bermakna anda tak boleh ikuti. Mungkin anda boleh belajar tips-tips ini, dan pass kepada anak-anak atau cucu-cucu anda.

Tetapi, yang terbaik ialah, graduan-graduan atau mungkin yang masih belajar di universiti dan juga mereka yang baru start bisnes atau baru shj bekerja. Dari mana sy dpt knowledge ni? Ianya melalui 20 tahun pengalaman hidup sy sendiri, belajar dari mentor2, sifu2, abg2, akak2, pakcik makcik dan atuk nenek yang sy jumpa selama 20 tahun ini serta, melalui pembacaan buku, majalah dan sebagainya.

Saya tidak kata ini ialah yang terbaik. Jika ianya bagus untuk anda, kutip dan laksanakan! Fast Action, Fast Result. Slow action, NO RESULT! Orang kata, sy sendiri dah lambat untuk buat perkara2 ni. It's okay, ianya satu perkongsian daripada sy, sekurang-kurangnya, anda boleh bermula awal, dan mengelak perangkap2 kehidupan ini.

Siapa nak tahu? Komen di bawah. Oh yer... org akan tanya, knowledge pasal apa? Jwpnnya........... pasal kekayaan, kejayaan, kebahagiaan, kesihatan dan keberkatan.

Niche: Diskusi Bisnes | Sembang
     
  1. Harris Fauzian 2 - Fri 19/Oct/2018, 10:24am
    salam
    nak tahu tuan
    email harris.rvsb@gmail.com  
  2. Linkman - Sat 20/Oct/2018, 2:53pm
    salam sabtu utk Tuan Aswad Haykal.. jauh pemikiran tuan :-)

    ya hidup kita ini adalah hasil dari pelbagai keputusan yg perlu kita buat setiap hari. ada keputusan jangka pendek (harian) dan ada keputusan jangka panjang (pnjaman rumah/kereta).

    Saya tak ada jawapan khusus, tetapi perkara2 dibawah ni lah keputusan yg bakal menentukan corak hidup seseorang

    1) Pemilihan waktu utk berkahwin dan mempunyai anak berderet2

    - hehe... sensitif bab ni. Kalau nak diskus ada ustaz sekali.. saya lari jauh2 terus thehe...
    - saya dapati dgn memilih utk kahwin lambat (bila dah 40an nanti), saya ada masa yg banyak utk buat pelbagai perkara tanpa diganggu, dan saya boleh mengambil risiko yg lebih besar dalam kehidupan atau dalam bisnes.

    2) Pemilihan Kereta apa nak pakai?

    - nak beli kereta murah dulu atau nak beli kereta mahal terus (honda dan keatas)?
    saya pilih guna kereta murah dulu, bila dah kaya raya nanti saya nak pakai SUV, maybe SUV proton yg JV dgn Geely ni ok kot. buat masa ni guna kereta murah dulu.

    3) pemilihan nak beli rumah atau sewa.

    Dulu masa duduk di bukit beruntung, setiap bulan ada lelong beberapa flat rm5k sahaja. rugi betul saya tak beli. sekarang ni harga rumah memang mahal gila. taktik saya adalah menyewa dulu bila dah ada duit nanti beli apartment di Port dickson boleh dapat range rm100k - rm150k secara CASH untuk 3r2b kalau pandai cari.

    membeli secara cash membolehkan kita bebas dari cengkaman bank. Biasanya, kalau pnjam bank rm250k .. kena bayar balik lebih sekali ganda.. (jauh melebihi rm 500k) dalam masa 30 tahun tu..

    4) pemilihan nak kerja sendiri atau nak kerja makan gaji

    Ini banyak bergantung kepada (1) diatas. Kalau anda dah kahwin dan anak berderet... pilihan tak banyak.. terpaksa kerja utk dapatkan gaji tetap.

    Saya memilih utk kerja sendiri. Walau pahit macam mana sekalipun, hati senang dan bebas... i am now a freelance Property Negotiator... working with laptop and mobile phone.. buat kerja di mana2 sahaja tanpa perlu terikat di opis yg sama setiap hari.

    Freelance tu maknanya income is 100% commision based, jadi kalau saya nak cuti sebab ada masalah peribadi, saya tak perlu apply dgn boss.. cuti saya approve sendiri hehe.. cuma kena bagitahu kawan2 satu group siapa yg nak ganti slot..

    5) Pemilihan insurance apa nak beli. kalau orang lelaki mesti cover sakit jantung di IJN, Kalau wanita mesti cover breast/uterus cancer

    6) Pemilihan nak merokok atau tidak. saya tak merokok.

    7) Pemilihan nak menjalani gaya hidup aktif ke tidak.

    Saya cuba jogging sekurannya 3 kali seminggu. dulu saya jogging 5 kali seminggu tapi skrg dah jadi malas. Rasanya nak balik ke regime lama.. jogging 5 kali seminggu.

    8) Pemilihan nak makan sihat ke tak.

    ikan masin.. ajinamoto.. makanan berminyak, lemak, santan, daging cincang, bonet ayam (sedapnyeee).. semua tu berisiko sakit jantung. saya sekarang cuba amalkan berhenti makan sebelum jam 7pm. dan makan semula breakfast 7.30 esoknya.. jadi dapat lebih 12 jam 'berpuasa' setiap hari..

    dan 10001 lagi pilihan2 yg perlu kita buat setiap hari..  
  3. Aswad Haykal bin Mohd Isa - Tue 4/Dec/2018, 10:58am
    Tuan Link Man... lama kita tak bersua.. terima kasih atas perkongsian  
Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Nasi Ayam Paling Sedap di Semenyih
Kami mencuba Nasi ayam yang popular di Semenyih. Juga ada Cucur Udang dan Tauhu goreng yang sedap disitu. Sebelum tu kami jogging di Bukit Setia Ecohill dengan pemandangan 360 darjah sekitar Semenyih. Taman ini dijaga rapi dan sangat cantik.
Durian Hutan Hulu Langat Memang Menyengat
Kami ke Kampung Pangsun, di tepi hutan Hulu Langat untuk mencari Durian Hutan. Kawasan ini memang tempat pengumpulan durian dari kawasan sekitar. Durian Bukit, Durian Kampung dan Durian Hutan. Dan kami juga terjumpa Durian Hanyut :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)