Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (1) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
2Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
3Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
4Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
5Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar - Tue 25/Sep/2018 11:21am
6Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (5) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
7Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
8Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (45) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
9Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
10Nasihat Bisnes Dari Jack Ma - Alibaba.com (3) - Thu 17/Nov/2016 12:24pm
11Hang Pii Manaaa? (7) - Sat 16/Jul/2016 9:26am
12Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. (38) - Mon 17/Nov/2014 11:58am
13Idea Bisnes - Plaster Gamat atau Handyplast/Elastoplast yg Ada Ubat Gamat (23) - Thu 9/Oct/2014 10:38am
14Percutian Budjet di Tempat Mahal - Grand Lexis Port Dickson yg Ada Swimming Pool Private Dlm Bilik (10) - Thu 7/Aug/2014 2:54pm
15Avani Sepang Gold Coast Resort - Chalet Atas Laut - Macam Syorga Donia di Bagan Lalang (16) - Thu 13/Feb/2014 12:41pm
16Pengajaran Dari Perlumbaan Angkasa Lepas Russian Soyuz Vs American Apollo (4) - Thu 23/Jan/2014 12:25pm
17Cepat! Tapak Niaga Makanan Kosong Depan Uniten (Putrajaya) - Area Bulatan Roundabout Kecik (15) - Mon 16/Dec/2013 1:46pm
18Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? (27) - Thu 12/Dec/2013 6:28am
19Persaingan Perniagaan dan Globalisasi (4) - Fri 29/Nov/2013 11:38am
20Perbezaan Diantara Flat, Apartment, Condominium dan Penthouse (18) - Sat 23/Nov/2013 8:20am
21Job Interview in English & Life Experience (5) - Sun 3/Nov/2013 6:04pm
22Siri Bercakap dgn John: Kerja Sambilan Cuci Kereta Malam-Malam utk Student (3) - Mon 14/Oct/2013 11:25am
23Jutawan Muda Thailand - Jual Snack Seaweed (Tao Kae Noi) (8) - Thu 3/Oct/2013 2:35pm
24Siri Bercakap Dgn John: Kerjaya Pemandu Teksi (13) - Thu 29/Aug/2013 12:23pm
2515 Perkara yg Boleh Anda Lakukan Ketika Bercuti di Cherating/Kemaman (14) - Wed 27/Mar/2013 12:59pm
26Senarai Blog Tourism dan Sumber Pelancongan Malaysia (35) - Sat 20/Oct/2012 9:13am
27Diskusi Skop Bisnes Hartanah (19) - Thu 7/Jun/2012 1:47pm
28Kepada Majalah.com - Saya nak Postkan Lebih Dari 1 Topik Sebulan. (Diskusi Hartanah) (19) - Fri 25/May/2012 8:48am
29Bina Sendiri Rumah Anda dan Jimat 33% (6) - Thu 30/Jun/2011 7:48am
30Gagal Dalam Business? Mudah Sahaja. Salahkan Orang Lain! (35) - Fri 11/Mar/2011 4:54pm
31Petition utk Moderators di Majalah.com - Delete Iklan yg Kabur (13) - Wed 2/Feb/2011 9:17pm
32Lawak Jenaka Bisnes. (49) - Mon 17/Jan/2011 11:15am
33Tahniah Malaysia Menang Bola. (Piala AFF Suzuki 2010) (42) - Wed 29/Dec/2010 10:19pm
Comments by Linkman
1Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Fri 9/Nov/2018 3:50pm
WalaikumSalam Kak Norizz.. 1) betul tu kak sekarang bidang hartanah amat mencabar. news minggu lepas.. nilai rumah tidak terjual sekitar rm 22.5 BILLION.. dan 73% adalah yg berharga rm250k keatas. saya dah lebih 4 bulan buat buat job ni.. setakat ni alhamdulillah dah dapat dlm 3 atau 4 sale... rumah/condo harga dlm rm300k - 400k.. tapi belum dapat komisen lagi.. proses agak panjang maybe 2 bulan baru dapat.. skrg masih guna duit sendiri. jadi betul lah tekaan saya mungkin 6 bulan pertama langsung tak ada apa2 income kena guna duit sendiri. ada rakan sekerja perempuan yg buat hartanah hampir sama waktu.. dia masih belum dapat sale.. mak bapak dia dah mula resah... 2) Boleh tak nak tanya akak kenapa berhenti. Akak sempat dapat REN number tak. Saya dah lebih sebulan apply REN tapi masih belum approve.
2Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Thu 8/Nov/2018 5:13pm
sepanjang mingu ni kami try terjah bank-bank sekitar bangi, kajang dan putrajaya.. ada yg bagi buat free promo di depan premis tapi tak boleh di kaki lima.. kena kedepan sikit dari bangunan.. tak boleh buka booth atau payung.. cuma meja kecil sahaja.. kalau hujan kena cepat2 bawak brochure lari.. mahal nak print tu.. dan kadang2 taik burung jatuh berupa kapur putih.. yg sedikit cair... sikit lagi nak kena kepala hehe.. (siapa nak bagi nama anak dia kareena kapoor...??? bunyi mcm kena kapoor :-) so far so good... fresh air.. lagipun free..
3Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Mon 29/Oct/2018 3:01pm
kelmarin dah try buat promo kat downtown pulak... jumaat, sabtu dan ahad. malam.. area puchong.. kos adalah rm100 utk 3 malam... open jam 5pm till 3 am... tapi kami start lepas magrib dah dekat isyak - kul 1am pun still ada org minat pasal rumah - ahad kami balik cepat.. kul 10pm.. walaupun tak panas mcm pasar pagi.. risiko nya nyamuk la pulak... ''alang alang menyeluk pekasam...''
4Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Mon 29/Oct/2018 11:35am
Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people. -Eleanor Roosevelt-
5Orang Kaya, Orang Marhaen dan Orang Miskin - Mon 29/Oct/2018 11:34am
Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people. -Eleanor Roosevelt-
6Tak Ada Ka Sifu2 nak Ajar Kita Cara Bisnes. - Sat 27/Oct/2018 11:28am
sebab apa sifu2 yg dah bertaraf jutawan malas nak ajar protege baru.. 1) Kecewa... protege ingatkan bisnes setahun dua dah boleh jadi jutawan.. 2) kecewa.. protege ingatkan bisnes lebih senang dari makan gaji 3) kecewa.. protege ingatkan bisnes sendiri boleh bangun lewat dan cuti bila2 sesuka hati 4) kecewa.. protege ingatkan asal ada niat bisnes dalam hati je.. semua MARA, TEKUN, Bank dan segala institusi kewangan berebut nak bagi dia pinjaman loan.. 5) kecewa.. protege ingatkan bisnes ni ikut apa yg popular je.. apa yg tengah hot yg tu je dia nak jual.. 6) kecewa.. protege ingatkan kalau bulan ni sale ok, bulan depan lagi ok dan tahun depan lagiii okkkk... hahaahaaa.... jauh lagi bro... dan 10001 lagi kekecewaan sikap protege baru bisnes.. last2 jutawan sebenar senyap ke... malas nak bising2.... buat duit, bayar tax, bayar zakat, then enjoy life... tak perlu pening2... kecuali kalau ada program TV Mentor/Mentee bisnes.. dia boleh masuk TV dan popular... mungkin ada yg berminat... but not everyone...
7To Get Help to Archieve A Dream (Urgent) - Wed 24/Oct/2018 8:42pm
Dahulu, saya sentiasa buat sesuatu sebab ''Nak buktikan pada orang lain yg saya boleh berjaya''.. Then in 2008-2009 saya terfikir.. what the fusch... I dont want to give a damn sh*t what other people think about me. I do what i want to do... and i do what i do best!! and NOTHING ELSE MATTER!!
8To Get Help to Archieve A Dream (Urgent) - Wed 24/Oct/2018 8:38pm
You are probably trying too hard hehe.. ======= Try baca Quotes yg membina: https://www.majalah.com/?classified.peribahasa-quotes-dan-ayat-ayat-power.FRBGMGM84S Or chill out with Dilbert by Scott Adams http://dilbert.com/ (boss pointy haired tu memang kelakar) Or spend a few days watching Ted Talk (saya spend banyak jam dgn ted talks. Very constructive short lectures on science, technology & life.) https://www.youtube.com/channel/UCAuUUnT6oDeKwE6v1NGQxug Or subscribe to netflix (malaysia) kos dalam rm50 sebulan guna kad bank Malaysia then watch - Lost (cerita lama ni tahun 2004-2010 tapi memang best - Friends - classic comedy semua siri bermula episod 1 - Forensic Investigation - Horror movies - dll.. saya habis banyak masa tengok netflix hehe.. boleh guna TV (smart tv), tablet, komputer atau handphone. Bila kita pause, lain kali boleh sambung dimana kita stop.
9Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Wed 24/Oct/2018 8:27pm
last week bertukar buat promo di pasar tani pagi area serdang/kajang.. saja nak try market.. terperanjat juga kos sewa tapak rm50 utk beberapa jam sahaja.. tapi yg tak tahannya panasss.. walaupun ada payung bulat.. start jam 8am nak sampai 12pm memang terbakar kulit... belum kul 11 kami dah chow... lepas ni try promo di pasar malam pulak..
1015 Perkara yang Perlu Anda Lakukan dan Elak Jika Anda Ingin Hidup Senang 20 Tahun Dari Sekarang - Sat 20/Oct/2018 2:53pm
salam sabtu utk Tuan Aswad Haykal.. jauh pemikiran tuan :-) ya hidup kita ini adalah hasil dari pelbagai keputusan yg perlu kita buat setiap hari. ada keputusan jangka pendek (harian) dan ada keputusan jangka panjang (pnjaman rumah/kereta). Saya tak ada jawapan khusus, tetapi perkara2 dibawah ni lah keputusan yg bakal menentukan corak hidup seseorang 1) Pemilihan waktu utk berkahwin dan mempunyai anak berderet2 - hehe... sensitif bab ni. Kalau nak diskus ada ustaz sekali.. saya lari jauh2 terus thehe... - saya dapati dgn memilih utk kahwin lambat (bila dah 40an nanti), saya ada masa yg banyak utk buat pelbagai perkara tanpa diganggu, dan saya boleh mengambil risiko yg lebih besar dalam kehidupan atau dalam bisnes. 2) Pemilihan Kereta apa nak pakai? - nak beli kereta murah dulu atau nak beli kereta mahal terus (honda dan keatas)? saya pilih guna kereta murah dulu, bila dah kaya raya nanti saya nak pakai SUV, maybe SUV proton yg JV dgn Geely ni ok kot. buat masa ni guna kereta murah dulu. 3) pemilihan nak beli rumah atau sewa. Dulu masa duduk di bukit beruntung, setiap bulan ada lelong beberapa flat rm5k sahaja. rugi betul saya tak beli. sekarang ni harga rumah memang mahal gila. taktik saya adalah menyewa dulu bila dah ada duit nanti beli apartment di Port dickson boleh dapat range rm100k - rm150k secara CASH untuk 3r2b kalau pandai cari. membeli secara cash membolehkan kita bebas dari cengkaman bank. Biasanya, kalau pnjam bank rm250k .. kena bayar balik lebih sekali ganda.. (jauh melebihi rm 500k) dalam masa 30 tahun tu.. 4) pemilihan nak kerja sendiri atau nak kerja makan gaji Ini banyak bergantung kepada (1) diatas. Kalau anda dah kahwin dan anak berderet... pilihan tak banyak.. terpaksa kerja utk dapatkan gaji tetap. Saya memilih utk kerja sendiri. Walau pahit macam mana sekalipun, hati senang dan bebas... i am now a freelance Property Negotiator... working with laptop and mobile phone.. buat kerja di mana2 sahaja tanpa perlu terikat di opis yg sama setiap hari. Freelance tu maknanya income is 100% commision based, jadi kalau saya nak cuti sebab ada masalah peribadi, saya tak perlu apply dgn boss.. cuti saya approve sendiri hehe.. cuma kena bagitahu kawan2 satu group siapa yg nak ganti slot.. 5) Pemilihan insurance apa nak beli. kalau orang lelaki mesti cover sakit jantung di IJN, Kalau wanita mesti cover breast/uterus cancer 6) Pemilihan nak merokok atau tidak. saya tak merokok. 7) Pemilihan nak menjalani gaya hidup aktif ke tidak. Saya cuba jogging sekurannya 3 kali seminggu. dulu saya jogging 5 kali seminggu tapi skrg dah jadi malas. Rasanya nak balik ke regime lama.. jogging 5 kali seminggu. 8) Pemilihan nak makan sihat ke tak. ikan masin.. ajinamoto.. makanan berminyak, lemak, santan, daging cincang, bonet ayam (sedapnyeee).. semua tu berisiko sakit jantung. saya sekarang cuba amalkan berhenti makan sebelum jam 7pm. dan makan semula breakfast 7.30 esoknya.. jadi dapat lebih 12 jam 'berpuasa' setiap hari.. dan 10001 lagi pilihan2 yg perlu kita buat setiap hari..
11Mohon Pendapat Supplier Kuih Tradisional, Nasi Bungkus atau Kuih Kering - Puchong - Thu 18/Oct/2018 10:51am
Akak mengalami masalah yg sama dgn banyak warga KL/Selangor.. ada skil memasak makanan/kuih/kek tetapi tak ada masa utk menjualnya disebabkan routine harian dan isu keluarga. saya dah jumpa beberapa kali rakan2 yg mengalami situasi yg sama. ada yg terrer buat popia frozen, ada yg terrer buat kuih telinga kel*** (tuuut..) tapi tak tahu macamana nak jual.. hehe.. Solution: ======== Disebabkan akak tak boleh jual keluar, cara yg terbaik adalah panggil pelanggan datang ke rumah akak. Caranya: ======= pilih 3-5 kuih terbaik yg akak pandai buat. Jangan tulis 'akak pandai buat semua' walaupun akak memang pandai buat semua kuih hehe.. cari plastik ringan yg biasa dibuat utk bungkus kuih pada bulan ramadan. groupkan kuih dalam plastik dan stapler. Contohnya - 4 karipap satu plastik rm2 - 4 donut dalam satu plastik rm2 - 5 kuih akok panas dalam satu plastik - rm2 - atau groupkan 2 karipap dan 2 donat dalam satu plastik - rm2 jangan buat 'kuih open' dimana pembeli ambik satu persatu. Buatkan paket terus dan stapler terus. Penting: Yg ni paling penting. Buatkan sticker kecik, ''Kak Arni Glamour - Menerima Tempahan kuih'' - dan sertakan nombor wasap & alamat rumah, FB, IG dan QR code kalau akak rajin... dan tepekkan di setiap plastik. Taktik Jualan: setelah selesai, pergi ke kedai2 mamak dan gerai2 nasi lemak yg tak ada kuih, tanya dia boleh tak letakkan produk akak disitu. Pastikan penjual mendapat untung jual kuih akak. plan jangka panjang ========= keuntungan sebenar bukan untuk menjual kecil-kecilan dalam plastik harian tu. Keuntungan jangka panjang adalah bila customer mula membuat tempahan direct dari akak. Paket plastik harian tu hanyalah channel iklan supaya penduduk setempat tahu tentang kuih akak. Akak kena beritahu terus terang, tempahan harus ambil dirumah... tapi jangan tulis sebab ayah akak sakit hehehe.... amalkan taktik ni dan kalau kuih akak MEMANG SEDAP, percayalah dalam masa 6 bulan ke setahun sahaja word-of-mouth akan tersebar dan akak dah boleh berpendapatan yg selesa seperti cikgu sekolah rendah... pakai honda city thehehe.. Tapi kalau rasa tak berapa sedap.. setakat so-so sahaja.. akak akan terjerat dalam catch22 problem... https://en.wikipedia.org/wiki/Catch-22_(logic)
12Jana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis! - Thu 18/Oct/2018 10:29am
ya sebenarnya semenjak berlaku anjakan paradigma abad ke 21 ni, menjual pakaian tidak lagi memerlukan premis. Paradign Shift Abad ke 21 1) Online Banking 2) Smartphone shopping 3) Always on data plan with telco 4) Open source wordpress & woocommerce 5) Multi channel - sales thru 3rd party channels (lazada, 11st, shopee etc..) 6) Social media marketing 7) Kurier - large selection kesemua yg diatas menyebabkan tidak lagi perlu ada premis. tetapi, jika rumah dah penuh dgn produk2 berterabur dan bilik penuh dgn stok, dan pendapatan BERSIH dah lebih rm10k sebulan, maybe dah sampai masa utk ambil ofis dan pekerja. Bila dah ada pekerja, mungkin tak sesuai dah buat dirumah. Kalau di KL, ofis tingkat 1 susah nak cari bawah rm2,000 sebulan Kalau jauh sikit dari KL macam bangi, semenyih, rawang, bukit beruntung, klang, banting.. agak mudah nak cari ofis tingkat 1 yg bawah rm2,000 dan ada yg bawah rm1,500 atau rm1,000 kalau rajin mencari tempat2 tersorok.
13Bisnes Membuat Kraft Tangan - Tue 16/Oct/2018 2:06pm
mungkin Cik boleh 1) menawarkan secara consignment (bagi dulu, bayar bila dah terjual) kepada kedai2 kraf di sekitar melaka, port dickson, langkawi atau tempat2 pelancongan lain 2) bekerja makan gaji di kedai2 kraf di kawasan2 pelancongan di malaysia. Kumpul modal dan mencari peluang slot2 kosong utk disewa. lagi lama cik bekerja dgn orang lain dalam bidang ni, lagi banyak cerita2 tentang peluang berniaga kraftangan yg cik akan belajar. sambil menyelam minum air. 3) Kena belajar Instagram, snap je dalam instagram.. takyah belajar apa2 ilmu media social. Kalau dah ada sale nanti barulah boleh mula belajar guna facebook pages (utk jual barang) atau twitter, atau video youtube.
14Kesal Dengan Mentaliti Rakyat Sekarang Terutama Golongan Muda! - Mon 15/Oct/2018 9:06am
betol sangat tu. kalau tengok anak2 sedara yg belasan tahun atau yg baru awal 20an.. memang pelik perangai bebudak sekarang.. terutama yg duduk di KL. pukul 10 pagi pun belum bangun tido.. apa nak heran... rumah free, kete free, makan free, takde duit mintak dgn mak bapak.. malam main handphone, fb, ig, wechat, wasap group.. tido kul 3am... macamana nak bangun pagi? saya seawal jam 5.30 pagi dah bangun (alarm set guna handphone). paling lewat pun kul 6am dah bangun. sabtu ahad je yg saya off alarm phone.. itupun still bangun sebelum kul 7 sipi sipi je sembayang subuh.. banyak saya dengar.. orang yg bangun awal ni rezeki senang masuk... steve job dalam interview bagitau dia bangun sekitar 6am.. ===== tapi nak kata orang KL je mcm ni pun tak betul juga, anak sedara saya di kelantan dan di johor pun perangai yg sama. yg sorang tu hidup punyalah miskin nak nak isi minyak moto rm3 pun terkial-kial.. tapi dalam instagram masyaAllah... lifestyle macam orang kaya... ===== berbeza dengan bill gates... walaupun lahir anak orang kaya.. bapak dia lawyer.. tapi beliau bekerja penuh tekun dan berdisiplin mengalahkan orang miskin. ===== orang melayu yg dilahirkan miskin di kampung menyalahkan kemiskinan mak bapak sebagai punca dia susah dan gagal. orang melayu yg dilahirkan dari keluarga kaya/berada di KL malas pulak... nak bangun pagi pun tak larat!!
15Kelas Penulis Skrip Drama - Mon 15/Oct/2018 8:10am
peluang yg baik utk kerja2 freelance menulis skrip. Saya harap bila tuan/puan dah selesai ikuti kursus ni, buat kan skrip2 siri komedi seperti 'Friends' yg direkodkan dari 1994-2004 https://en.wikipedia.org/wiki/Friends dan kaji latarbelakang penulis skrip nya untuk mengetahui bagaimana mereka dapat mencari idea yg kreativ utk setiap siri... iaitu Marta Kauffman & David Crane https://en.wikipedia.org/wiki/Marta_Kauffman https://en.wikipedia.org/wiki/David_Crane_(producer) Saya suka tengok siri ini sebab ada banyak isu2 harian yg dihadapi oleh sesiapa yg tinggal di kota besar, dan diolah dalam bentuk yg santai dan kelakar. Tolonglah kurangkan menulis drama isu2 kahwin 2,3,4, cerai berai, bergaduh berebut lelaki/wanita atau apa2 isu yg negatif, maki hamun dan sebagainya. Ceriakan negara kita dgn isu2 semasa yg diolah dalam bentuk komedi. Harapan saya...
16Adakah Masih Relevan Berniaga di Website Sendiri? Boleh Tak Berniaga Guna Social Media Sahaja? - Sat 13/Oct/2018 8:18pm
kos wajib utk belajar sendiri 1) domain - rm 50-100 utk setahun 2) web hosting - yg murah bawah rm100 setahun pun ada. tapi servis amat teruk. saya cadangkan ambik virtual private hosting (VPS) yg berharga sekitar rm50 sebulan dgn 2 vCPU dan 2 gig ram. Kalau nak murah lagi 1vCPU dan 1Gig ram pun boleh juga. 3) kalau belum ada line 4G laju, saya cadangkan ambik celcom first gold plus rm 98 sebulan utk 40 gig data. saya dapati saya menggunakan sekitar 1 gig data sehari bila di luar rumah, jadi 40 gig tu dah memadai. Line laju ni penting, sebab bila kita search google sesuatu subjek dan keluar youtube video, kita boleh terus tengok tanpa risau data habis. kalau nak tunggu balik rumah atau sampai ofis baru nak tengok guna unifi... tak sesuwai. https://www.celcom.com.my/business/sme/plans/gold-plus 4) Laptop/desktop guna handphone tak boleh ya... kecik sangat.. ===== semenjak saya guna 4G celcom tahun lepas, hidup saya umpama di syorga hehe.. boleh buat kerja dimana2 sambil bawak chrome laptop yg nipis, ringan dan seksi... (harga murah je dlm RM seribu).. dan buat kerja di mcd, starbuck (sekali sekala, kopi dia mahal sangat), di foodcourt2 yg tak ramai orang, di R&R, di genting highland premium outlet, di tepi pantai masa bercuti dll. kat umah saya ada laptop power MSI, yg tu takut nak bawak kemana2 sebab dah la berat (power supply je lebih sekilo).. besar pulak tu... tak nampak seksi huhu.. macam orang kerja opis terpaksa buat keje sebab kena marah dgn boss hehe.. masa saya baru beli chrome laptop dulu.. sekali charge boleh tahan dalam 11 jam. saya pernah test keluar rumah pagi, gi ke port dickson jalan2 cuci mata.. sambil buat kerja, malam baru balik umah.. still ada 20% bateri.. memang the Ultimate dream job.. part yg paling best sekali masa di genting premium outlet, snap selfie instagram kat member sebaya yg ada anak berderet2 menangis kat umah... tulah korang.. thehehe...
17Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? - Sat 13/Oct/2018 8:01pm
betul tuan Ijan34 & tuan Wahmarketing.. seronok sembang online ni kan.. saya melihat ini sumber pendapatan sampingan bagi 1) Orang yg bekerja freelance. Contohnya dia seorang agan hartanah, bila dia nak jumpa client di satu tempat, hala balik boleh on kan grab dan buat duit. jadi perjalanan dapat dimanfaatkan. at least lepas duit minyak 2) Orang yg mencari pendapatan sampingan. Contoh anak baru habis belajar, sementara menunggu apa nak buat, boleh buat grab dulu 3) Orang bekerja makan gaji yg habis kerja cepat. contohnya kalau habis kerja jam 5pm tepat, terus boleh buat grab sampai kul 9 malam. Weekend sabtu ahad pun boleh juga. ===== kalau nak jadikan grab ni kerjaya tetap.. mungkin agak mencabar juga..
18Mencari Rakan Business Glamping Site/Picnic Camp - Tue 9/Oct/2018 9:29pm
Glamping adalah ilmu baru yg saya dapat hari ini. https://en.wikipedia.org/wiki/Glamping Glamping is glamour + camping. A style of camping with amenities and, in some cases, resort-style services not usually associated with ''traditional'' camping.
19Pendapat/Pandangan Tentang Perniagaan Perkongsian - Tue 9/Oct/2018 9:13pm
Tepat sekali nasihat Designer28!! ''Disebabkan duit boleh putus kawan dan boleh putus hubungan adik beradik.'' ===== Beberapa nasihat tambahan dari saya yg dah pernah fail 10+ kali dalam joint venture dengan rakan2 (JV). Salah satu adalah perniagaan perkongsian (berdaftar dgn SSM). 1) pertamanya syabas. ini adalah permulaan yg baik. Tetapi jangan gembira sangat hehe... apa pun produk yg kita jual, satu hari nanti orang lain pun boleh jual. cerita rakan jual gajet kecik/plastik dari China. Pada peringkat awal dia antara orang yg paling awal jual. jualan dalam rm15 seunit dan untung dalam rm10. masuk bulan kedua, dia mula order dengan banyak (beratus2 unit). tiba2 kesemua kedai rm2 di malaysia dah order berkontena dan jual dengan harga bawah rm5 sahaja... dia rugi besar sekelip mata... berlonggok tidak terjual, penuh dalam satu bilik rumah dia. 2) Kalau setakat kawan nak melabur rm2,000 lebih baik tak payah. jumlahnya terlalu kecik berbanding pening kepala yg puan akan hadapi. Saya nasihatkan puan berniaga sendiri sahaja. kumpul modal dan keuntungan, dan masukkan keuntungan kedalam modal pusingan. jadi setiap bulan modal puan akan menjadi lebih besar. 3) Maintain kos yg kecil. kalau boleh buat dari rumah sahaja lagi baik. kalau keuntungan BERSIH sebulan dah lebih rm5,000 dan menghampiri rm10,000 barulah puan boleh mula memikirkan utk mengambil pejabat (kongsi2) dan menambil seorang dua pekerja..
20Adakah Masih Relevan Berniaga di Website Sendiri? Boleh Tak Berniaga Guna Social Media Sahaja? - Sun 7/Oct/2018 11:33am
Untuk perancangan seumur hidup yg terbaik, Cik kena buat 2 jenis pekerjaan... 1) Short term biz. Biz yg income cash harian (cth niaga makanan) atau kerja makan gaji dgn orang lain.. yg ni bukan long term.. so tak kisah apa pun janji halal. ini utk dapatkan cash daily/mthly supaya tak berhutang dgn along hehe.. 2) long term internet bisnes. Ini yg penting... this is your lifelong biz.. Utk mencari apa biz yg cik boleh buat for long term, cik kena cari kekuatan sendiri.. samada bakat, minat atau expertise sedia ada.... cik kena cungkil sendiri apa yg cik boleh buat.. - maybe insurance - maybe buat kuih frozen - maybe repair komputer/handphone - dan 1001 possibilities. yang ni saya tak boleh tolong dan cik tak boleh mengikut-ikut orang lain. Cik kena spend beberapa bulan mencari kekuatan diri sendiri dan bekerja kearah itu.
21Adakah Masih Relevan Berniaga di Website Sendiri? Boleh Tak Berniaga Guna Social Media Sahaja? - Sun 7/Oct/2018 11:29am
Shortcut tak ada cik :-) .. tips ada lah.. business climate sekarang sangat teruk. Usahawan yg bertahan hanya otai2 hardcore yg dah berpuluh2 tahun run bisnes dan kerja mcm nak gila. Mana2 individu yg selama ni kaya raya buat biz kontrak dgn gomen memang susah sekarang.. (salah mereka sendiri juga). If anyone lured you to get fast and easy money online... believe me it is either crypto pyramid scam or any ponzi schemes disguising as real business. But as a rule of thumb, 1) any biz that offer to shareholder more than 1% profit per mth (12% profit per year) is 99% tipu (still ada baki yg genuine that i think less than 1%) 2) any biz that offer over 2% per mth (24% per year) almost always 99.999% scam (pyramid scam). so better watch out dan lari jauh2.. ===== Biz yg logik adalah biz yg tidak meletakkan percentage profit. Cara pengiraan profit bagi biz yg genuine adalah : a) kesemua kos bulan termasuk gaji the person yg berjanji tu (biz owner) b) Kesemua income bulanan c) tolak (a) from (b) d) bakinya adalah pure monthly profit dan maybe split 50-50 if you are the only shareholder...
22Pembangunan Hartanah Amat Menguntungkan - Fri 5/Oct/2018 10:42am
Memang betul kata tuan. perkongsian dari segi modal utk menjayakan projek2 hartanah memang boleh menjana keuntungan jika diuruskan dgn betul. Saya juga amat sedih melihat kemampuan orang2 kita dalam pembelian bangunan KOMERSIAL. Majoritinya sangat mahal lebih rm 500k walaupun yg kecil sekali. Dan yg paling sukar adalah kwsp TIDAK membenarkan penggunaan akaun kwsp ke 2 utk pembelian hartanah komersial. Salah seorang client saya pernah cuba tapi tak boleh. Kalau nak beli shoplot pun (rumah diatas kedai), kena buktikan shoplot tu adalah untuk dihuni (ada bilik tidur, toilet dan dapur), bukan open space dgn satu toilet sahaja (seperti di Ostia bangi). Jika ada orang2 spt tuan yg berjaya mengumpulkan 5-10 hartawan utk deposit rm a few million kedalam satu syarikat sdn bhd (kesemua adalah shareholder), mungkin usaha2 ini akan berjaya. Saya masih tiada kemampuan utk tugasan ini, tapi saya pasti dalam beberapa tahun yg akan datang, ini adalah salah satu fokus kerjaya saya.
23Urgent Saya Ingin Mencari Kerja Part Time Sambil Belajar dan Juga Cuba Perkara Baru - Thu 4/Oct/2018 8:38am
Theme ===== satu nasihat penting, jangan campur adukkan tema blog/platform saudara dgn perkara2 yg membosankan. Jangan campur adukkan dgn : - cerita kucing/pets anda - cerita ayah anda masuk hospital. tak ada sesiapa berminat nak baca. - cerita negative pergaduhan anda dengan rakan sekolah dulu - cerita anak atau adik anda dapat result periksa cemerlang - tak ada sesiapa berminat nak tahu. Anda Perlu FOKUS!! =============== dalam kes saya (perunding hartanah) 1) saya hanya fokus pada Instagram, Youtube dan Website blog sahaja. Media2 lain tu saya tak berminat. ramai orang kata facebook amat penting tapi saya TAK SUKA FACEBOOK. bagi saya jumlah masa yg dibazirkan di FB sangat banyak terutama sekali melayan rakan2 lama sekolah dan saudara mara dengan cerita2 yg tidak berfaedah. 2) Saya hanya menulis pasal kerjaya agen hartanah sahaja. saya tidak campur adukkan dgn cerita2 lain, food review, product review (kasut/baju dll..) kalau ada pun, hanya sampingan sahaja contoh, ''hari ini saya berjaya menjual sebuah rumah di xxxx lepas tu kami makan di restoran zzzz yg amat popular sebelah tu.'' ''hari ini saya bawa client melihat condo di xxxx dan kemudian saya melawat shoping mall yg baru dibuka di kawasan tu...'' nampak tak... kesemua yg saya tulis ada nilai pada cerita utama saya (menjual hartanah). saya tak akan buat cerita bapak sakit meninggal kena kanser atau anak saudara demam denggi masuk hospital. kesemua cerita2 yg tak berguna utk client, saya tak akan masukkan...
24Urgent Saya Ingin Mencari Kerja Part Time Sambil Belajar dan Juga Cuba Perkara Baru - Thu 4/Oct/2018 8:27am
Revenue Stream ============= dimana saudara nak dapatkan income? caranya adalah melalui - Iklan google adsense - local/regional advertiser spt Innity & Geniee - direct ads slot sale to your own customer - product review (paid) - Affiliate link - selling your own products/services - personal training ==== kesemua yg diatas ni memerlukan masa dan fokus. Jika saudara memulakan sekarang, maybe dalam masa 2-3 tahun lagi saudara dah boleh menempa nama sebagai social media influencer / lifestyle blogger dgn cara tersendiri. ''earning money doing what you enjoy doing online''
25Urgent Saya Ingin Mencari Kerja Part Time Sambil Belajar dan Juga Cuba Perkara Baru - Thu 4/Oct/2018 8:10am
saya nak bercakap tentang trend zaman sekarang ni dimana ramai orang yg senasib dgn saudara boleh merancang utk masa depan dengan bekerja sendiri dari rumah dan mendapatkan income yg mencukupi tanpa perlu makan gaji. Banyak rakan2 saya yg bekerja syarikat2 korporat mengeluh sebab sekarang ni susah nak dapat liputan percuma produk2 mereka di media massa (TV, radio). Walaupun dulu News PR release ni adalah percuma tapi sekarang media massa dah mula mengenakan bayaran. Jadi majoriti global corporation sekarang dah mula menggunakan strategy baru iaitu. 1) Social Media Mereka akan cuba membuat pertandingan2 atau apa sahaja yg memerlukan peserta datang dan like/share untuk mendapat hadiah tertentu. 2) Social Media Influencer Yang ni saya nak saudara kaji. Syarikat corporat memerlukan influencer2 ini utk promosi produk2 mereka. Ada yg mengenakan bayaran dan ada juga yg membuatnya percuma. Bagi influencer yg membuat secara percuma mereka dah ada revenue stream sendiri jadi news dari syarikat2 corporate ni lebih kepada traffic building dan maintenance sahaja. Selalunya influencer ni kita kenali sebagai Lifestyle Blogger, tapi instead of focusing on blog only, they also have another platforms. Platform 1) Website dgn domain sendiri 2) Instagram - instagram sangat penting bagi jualan produk. 3) Facebook 4) Twitter 5) Youtube channel. Saya cadangkan, saudara kaji bagaimana utk menjadi lifestyle blogger/influencer ni. Saudara tak perlu bina kesemua platform diatas, tapi cukup hanya dengan memilih beberapa platform sahaja yg saudara minat (2 atau 3). Contohnya saudara suka - Website blog (yg ni wajib) & Instagram & Youtube atau lagi mudah kalau pilih 2 sahaja - youtube dan website bog - instagram dan website blog - Facebook dan website blog kejayaan bukan bergantung kepada sebanyak mana platform yg saudara ada, tapi lebih kepada kualiti yg saudara tumpukan pada content platform2 tersebut. ini kerana pada zaman smartphone ni, kesemua apps utk platform diatas ada dalam phone majoriti rakyat malaysia.
26Mencari Kopi Raw yang Telah Dikeringkan! - Tue 2/Oct/2018 3:51pm
masa kecik2 saya selalu ikut arwah ayah ke pekan sehari.. ada motor jual kopi serbuk. dia ada mesin kecik pasang atas motor.. dia goreng biji kopi dan blend disitu... dan terus pek dalam plastik.. bau dia memang harum betul.. sekarang mana2 pekan sahari saya pergi dah tak jumpa.. saya nak suggest tuan.. sebab saya ada masalah kopi ni.. orang kata, dalam bisnes, setiap masalah tu adalah peluang berniaga. saya cukup tension... kenapa kopi dalam uncang yg ada di pasaran malaysia ni... banyak sangat... boleh buat satu teako (tehkoh errr.. mcm mana eja..) sedangkan saya nak buat secawan aje (satu mug) akibatnya, saya celup sachet kopi tu, then cepat2 angkat dan simpan dalam peti ais. boleh buat utk kali ke 2, 3 dan 4 kadang2. tapi masalahnya, sachet kopi yg recycle tak sedap... tapi kalau nak guna 1 sachet utk buat 1 mug kopi... memang pekat giler... habis gigi kuning jadinya... lari semua adiiik maniis bila kita tersengih... hehe.. mintak tolong tuan... tiru macam uncang teh. satu uncang kopi utk satu mug teh sahaja. jangan lupa buat tali dia sekali... (mcm tali uncang teh tu)
27Philips Air Fryer - Menggoreng Tanpa Minyak - Tue 2/Oct/2018 2:37pm
produk ni memang terbaik.. dulu saya goreng guna dapur gas dan minyak.. memang tension... 1) cara lama - kena panaskan kuali dgn minyak - tunggu 3 minit minyak mendidih - masukkan nugget/meatball/fries dll - goreng 5-10 minit - padam api - tos kan minyak - tunggu 5 minit sejuk baru makan - lepas tu dapur habis berminyak2 dan lantai pun sama.. rugi masa woooo... 2) cara baru: dengan air frier yg saya baru beli. - masukkan nugget/meatball/hotdog/burger patty/fries etc.. dari peti ais - setkan 140 degree celcius, setkan 15 minit, tekan on - dan lupakan... gi tidor.. atau gi mandi ke... atau gi tengok tv.. atau gi buang taik kucing dalam pasir tu... dan topup pasir baru... (ni lah akibat bela kucing dalam umah flat hehe) bila dah selesai.. sedar sedar... makanan dah ready... fuuyooo... memang jimat masa betul... dan tak risau... bahagia betul rasa... heaven.. berbanding zaman kuali dan minyak dulu.. kawin tua pun takpe... selamat dari mala-petaka (yakni.. bakal mak mentua thehehe.. :-)
28Macam Mana nak Tukar Enterprise ke Syarikat Sdn Bhd? Anda Tak Tahu Caranya? Jom Jumpa Kami! - Fri 28/Sep/2018 10:52am
saya dimaklumkan oleh otai2 bahawa syarikat enterprise (sole prop) tidak boleh upgrade ke sdn bhd sebab nombor SSM tidak sama. Saya masih mengekalkan kedua2 syarikat enterprise dan sdn bhd sebab kedua2nya ada kelebihan sendiri 1) syarikat enterprise / sole proprietor - mudah nak uruskan. tak ada board of director & shareholder - tak perlu buat annual general meeting (AGM) - mudah urusan banking online - sistem login yg lebih simple, tiada approval layer - tak wajib audit dgn setiausaha syarikat - tak perlu buat Annual Return ke SSM (makluman status terkini syarikat secara tahunan) 2) Syarikat Sdn Bhd - kelebihannya adalah risiko/liabiliti adalah terhad kpd harta syarikat sahaja. - dapat memberikan keyakinan kpd pelanggan kalau projek yg besar2 biasanya mesti kena syarikat sdn bhd terutama yg kaki kejar projek2 government. saya tak minat projek govt. saya ikut nasihat Jack Ma alibaba.com => ''Jangan Berurusan Dgn Government'' saya still maintain kedua2 syarikat.. yg enterprise tu utk projek2 kecik bawah rm50k. kelebihan projek kecik2 ni senang dapat berbanding projek besar. projek besar mesti ada banyak songeh... part management/paperwork sahaja pun kena ada specialised staff atau project manager to deal with client. mtg mtg mtg.... seratus kali.. hehehe... presentation, gantt chart, cashflow, milestone, variation order.. etc..
29Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Thu 27/Sep/2018 6:17pm
minggu ni boss tukar taktik. kami pergi buka booth di shopping mall. kerja jam 10am sampai 10pm. memang letih berdiri... harga booth memang mahal tak ada yg bawah rm200 sehari. tapi boss tanggung tak apa hehe.. masalahnya kalau weekdays, memang crowd amat sikit. tak tahulah masalah ekonomi ke apa.. tapi agak menakutkan juga. kami duduk termenung menunggu customer kalau datang sorang dua kami layan macam raja. Hujung minggu sabtu ahad je baru crowd penuh. tapi boss kena ambik slot seminggu straight sbb nak diskaun... boss mintak kami print sendiri sesetengah brochure color. Saya dah ke lowyat study printer color mana yg bagus. kalau check di forum ni servis printing color ada yg murah.. tapi kena print banyak. website saya masih dlm testing phase. wordpress ni nampak je senang tapi semua plugin kena testing dulu... nasib baik plesk (wordpress module) ada staging features. kalau plugin teruk boleh rollback.. website tak rosak apa2.. business is very tough.. nampak panic pada muka ramai peniaga.. tapi saya dah prepare for a long haul.. this time there is no turning back... do or die... there is no trying..
30Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? - Thu 27/Sep/2018 6:03pm
HIJRAH ====== Sebab itulah orang yg berhijrah tak ada masalah diatas. sebab tulah bangla yg kerja di malaysia tak ada masalah diatas. kesemua masalah peribadi dia ditinggalkan di bangladesh. dia boleh fokus kerja di malaysia. Jika anda orang johor dan berhijrah ke penang. anda lebih senang fokus pada bisnes berbanding dgn orang yg tinggal di kampung sendiri. sebab itulah orang melayu yg berhijrah ke australia dan membuka restoran disana boleh berjaya. Sebab itulah sesiapa yg berhijrah (pendatang) boleh berjaya.
31Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? - Thu 27/Sep/2018 5:35pm
Ya betul tuan Uchoose. Sekarang mari bercakap pasal commitment. Commitment =========== ini masalah besar bangsa kita. saya banyak bergaul dgn bangsa lain dan melihat macamana gigihnya mereka berniaga. Tetapi kenapa bangsa kita tak dapat bagi commitment dalam kerjaya & bisnes? kerana kita ada BANYAK commitment kepada terlalu banyak perkara!! - majlis cukur bayi - pulut kuning - majlis khatam mengaji - buat pulut kuning - majlis bersunat - pulut kuning - majlis korban akikah setiap tahun raya haji - pulut kuning - doa selamat abang/kakak/adik masuk Universiti - pulut kuning - doa selamat abang/kakak/adik habis universiti dapat degree/diploma - pulut kuning - sebab abang/adik/kakak baru pulih demam denggi - kena ikut rombongan meminang abang/kakak/adik/kawan - majlis bertunang abang/kakak/adik/kawan mengalah majlis kahwin - majlis kahwin ala kerabat raja kos dekat rm50k hutang berpuluh tahun. - Majlis kahwin - rombongan ke sebelah sana pulak.. kena bawak 10 bijik kereta. Adik beradik 5 orang - kahwin satu persatu - majlis anak pertama kena besar sebab anak sulong - majlis anak kedua kena lagi besar sebab yg pertama masuk univ - majlis anak ketiga lagi besar sebab anak perempuan pertama - majlis anak keempat lagi besar sebab dapat kahwin anak dato - majlis anak kelima (terakhir) paling grand sebab anak bongsu yg terakhir huhu.... Lepas Kahwin - tak dapat bagi commitment sebab: - kena hantar pasangan pergi/balik kerja jem gila. lepas tu jem ke pejabat anda pulak. - wife pregnant, muntah teruk - anak baru lahir hantar ke emak di kampung, kena balik kg setiap minggu - taska bayi tutup kul 6pm, kena kejar balik cepat kalo tak kena denda setiap jam. - bibik pembantu rumah indonesia lari balik - dapat baby baru. baby pertama baru setahun setengah. - kena hantar anak ke sekolah agama setiap hari - kena ambik anak sekolah tengahari dan hantar anak lain sekolah petang pulak - anak ada kokurikulum/sukan kena hantar lepas sekolah. - anak sedara nak tumpang duduk rumah kecik anda selama setahun... Bila dah tua 40an dan keatas - tak dapat bagi commitment sebab: - mata dah kabur tak boleh buat keje komputer - lutut dah sakit tak boleh berdiri lama - tulang belakang reput tak boleh angkat barang berat. - kencing manis tinggi kena kontrol gula - sakit jantung kena buat check cholestrol - tak larat kerja lepas jam 6pm badan letih - tak boleh kerja weekend kena layan anak/cucu - dan 10001 masalah lagi... Bila dah pencen/VSS umur 50-60an dapat bonus: (masih tak dapat bagi commitment) - kena tipu dgn skim cepat kaya - kena tipu dgn kawan2 buat bisnes lingkup - anak lelaki penagih dadah curi duit anda - anak perempuan lari ikut boyfriend tak dengar kata.. - anak2 dah mula beranak setiap tahun dan hantar ke rumah anda utk jaga sebab mereka sibuk kerja... - setiap bulan kena balik kampung sebab ada anak sedara mara yg kahwin. - setiap bulan kena balik kampung sebab ada bapak sedara meninggal - setiap bulan kena berulang alik melawat ke hospital/IJN sebab ada kawan2/sedara mara sakit.
32Mohon Isteri Pulang Kpd Suami - Thu 27/Sep/2018 10:03am
saya tak dapat tolong tuan, cuma saya nak bagitau masalah rumahtangga ni memang susah. bila saya kata tak sure bila nak kahwin orang2 sekeliling akan kutuk. tapi sebenaarnya saya ada sebab yg amat kukuh kenapa saya tak bersedia utk kahwin awal (kawin umur bawah 40 tahun). saya ada ramai adik beradik dan saya anak bongsu. dan pada usia awal 30an ni hampir kesemua rakan2 sebaya dah kahwin. hampir kesemua masalah saya dah dengar. tak ada penyelesaian. jadi tuan bukan keseorangan. 1. Masalah mak/pak mertua perangai macam setan 2. Masalah mak/pak sendiri perangai macam setan. 3. Masalah adik beradik pasangan anda perangai macam setan 4. masalah pasangan anda sendiri (suami/isteri) macam setan. 5. Masalah anda sendiri perangai macam setan pun ada :-) 6. Masalah tiada, semua ok, tapi dapat anak cacat. kena tanggung seumur hidup. ===== ada kes suami tak nak bertanggungjawab kesemua masalah suruh isteri selesaikan. ada kes isteri macam serial killer hunus pisau ke leher suami dan beri amaran kalau kau ceraikan aku, memang putus leher kau! kesemua kes2 diatas adalah cerita yg saya dengar sendiri dan banyak juga saya yg terlibat secara tak langsung (terpaksa tolong mereka sebab tak ada sesiapa dah nak tolong).. ===== kesimpulan yg saya nak beritahu... tuan BUKAN KESEORANGAN. ada masalah yg lagi teruk dalam kes isteri hunus pisau ke leher suami tu.. saya dapat bayangkan macamana beliau sentiasa takut.. sambungan lagi lain kali ya.. (mengapa bangsa kita amat susah maju dalam perniagaan - semuanya banyak melibatkan cerita2 spt diatas ini)..
33Day Trip Trial Diving - Terengganu - Wed 26/Sep/2018 12:31pm
like.. like.. like..
34Adakah Korang nak Kahwin Tak Lama Lagi? Tapi Masih Belum Mahir Mengaji Al Quran? Risau Mentua Korang Tetiba Minta Jadi Imam Solat Jemaah? Nah.. - Tue 25/Sep/2018 12:40pm
takut rasenye nak kawin :-)
35Adakah Masih Relevan Berniaga di Website Sendiri? Boleh Tak Berniaga Guna Social Media Sahaja? - Fri 21/Sep/2018 10:46am
Nak jumpa tu susah sikit.. tapi nak berguru ok je secara online. Nanti saya tanya DPMM Putrajaya kalo mereka nak handle kursus mcm ni... masalahnya staf2 lama disitu semua dah berhenti termasuk officer lama dan Chief Executive.. staff baru ni saya tak kenal.
36Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Fri 21/Sep/2018 10:39am
Ya masih busy dgn hartanah.. :-) Saya tgh buat sale hartanah di ofis gomen di putrajaya.. setakat ni dah dapat close 2 case... komisen dlm rm11k hehe.. :-) biasa sibuk dari jam 10am sampai 2-3pm, then kami packing balik.. angkut model rumah dan printing material... berat gak kena bawak trolley.. Area putrajaya ni byk opis gomen utk buat promo.. ada yg rm15 satu slot (waktu lunch sahaja dlm 3-4 jam..) ada yg berpuluh2 ringgit.. tapi kena cepat kalau tak tempat penuh.. ramai sgt orang buat sale mcm2 bisnes.. kalau slot promo di shopping complex mmg mahal.. rm 200- rm 300 tu biasa je SEHARI!! so kalau seminggu dapat buat beberapa sale ok lah.. kalo takde sale langsung.. pedih gak poket.. ==== aritu saya spend lebih sebulan dgn satu company hartanah ni... ada problem dia tak nak bagi REN number. jadi saya pindah ke agen hartanah lain. Agen hartanah baru ni dah submit my application for REN ke LPPEH / BOVAEA - Board of Valuers, Appraisers, Estate Agents .. tapi belum selesai lagi.. mungkin beberapa minggu/bulan kot. ==== once dah expert buat sale offline.. saya akan focus more on online sale guna social media & website. Kalau boleh saya tak nak gunakan paid ads mcm google adword atau FB Ads.. saya prefer organic growth utk long term business...
37Adakah Masih Relevan Berniaga di Website Sendiri? Boleh Tak Berniaga Guna Social Media Sahaja? - Wed 19/Sep/2018 2:17pm
saya sambung kupasan ni sikit-sikit setiap hari yea... lepas habis kerja.. ======= Strategy yang paling betul utk berniaga di abad ke 21 adalah: 1) Anda WAJIB memiliki laman web sendiri. - Jika anda bukan programmer, anda boleh guna perisian Wordpress - Then beli satu theme premium. Saya prefer theme yg dinamakan GeneratePress. Ada beribu2 premium theme. anda kena pilih yg sesuai. saya dah buat kajian lebih setahun dan saya pilih GeneratePress. - Then anda kena pilih webhosting control panel. Banyak pilihan tapi yg terbaik diantara cpanel atau plesk. Saya prefer plesk sebab plesk ada module wordpress yg amat power. Plesk premium version (kos adalah.. USD 7 per mth). - Then anda kena pilih cloud service sebagai webhosting. Saya tak suka shared webhosting sebab servis amat teruk. Saya prefer cloud webhosting sebab caj adalah per hour. Tiada setup fee dan tiada termination fee. Anda boleh spin server baru dalamasa 10 saat sahaja. Anda juga boleh destroy server yg tak diperlukan sekelip mata tanpa kena bayar apa2 penalti (termination fee). Cloud webhosting juga membolehkan anda upgrade akaun website bila dah maju. Jadi anda boleh mulakan dgn kos yg amat murah dlm rm50 sebulan, then bila dah ramai visitor, barulah upgrade sehingga ke rm 600 sebulan (cloud dedicated server) bila visitor dah reach berpuluh2 ribu orang sehari ke website anda..... 2) Anda Wajib menggunakan beberapa media sosial - bukan semua, tetapi beberapa sahaja. (sambung lain kali) 3) Anda Wajib membuat multichannel marketing. - jualan dibuat di pelbagai sales/marketing channel. - tidak boleh fokus kepada satu sahaja channel mat salleh kata ''dont put all your eggs in one basket'' kalau anda perhatikan saya bukan selalu ada di majalah.com sebab majalah ni hanyalah salah satu channel sale/marketing saya sahaja. tapi saya suka forum ni sebab topik lama saya tahun 2010 dulu masih ada.. mereka tak de1ete. jadi saya boleh refer semula nota lama.. (liku-liku perjalanan hidupku hehe.. ) (sambung lain kali yea.. perut lapar nak gi mkn.. :-)
38Bagaimana Saya Menjalankan Perniagaan E-Book Dan Perolehi Pendapatan Dalam Masa 7 Hari - Wed 19/Sep/2018 10:41am
Ya penjualan Ebook adalah langkah pertama utk memasuki bidang training. Walaupun banyak maklumat percuma di internet, maklumat yg disajikan didalam ebook biasanya jauh lebih comprehensif, jadi pembeli ebook boleh mendapatkan info yg banyak dalam masa yg singkat. Kalau nak search sendiri di internet memakan masa berminggu atau berbulan. 1) Penjualan Ebook / video tutorial 2) Disertai oleh seminar di premis tertentu secara berkala cthnya sebulan sekali. 3) Disusuli dgn Pemusatan supplier dan buyer di satu lokasi (portal internet) Kebanyakan masyarakat kita terhenti di paras (1) diatas. Sepatutnya kita teruskan dgn (2) dan (3), barulah kita akan berjaya membuat satu networking yg mantap dalam setiap bidang tersebut... Contohnya: - Bidang Penternakan Ikan - Bidang Bengkel - Bidang Restoran - dan beratus2 lagi bidang lain. Tugas (2) dan (3) sepatutnya digerakkan oleh badan2 utama seperti DPMM, MARA, TERAJU, Exco Usahawan setiap negeri dll.. tetapi saya rasa lebih baik majalah.com cuba jalankan sendiri dari bergantung kepada oeganisasi lain yg belum tentu berminat....
39Adakah Masih Relevan Berniaga di Website Sendiri? Boleh Tak Berniaga Guna Social Media Sahaja? - Tue 18/Sep/2018 12:53pm
Walaupun saya baru awal 30an.. saya dah berniaga sejak sekolah menengah lagi... dah lebih 15 tahun. masa sekolah dulu saya jual buku fotostat dan jual komputer klon pasang sendiri ke kawan2 sekolah.. Kesilapan minda masyarakat kita adalah bisnes boleh berjaya dalamasa beberapa tahun sahaja.. Saya rasa HANYA ADA 2 jenis sahaja bisnes yg boleh berjaya dlm masa 3 tahun. 1) Bisnes makanan tepi jalan yg AMAT SEDAP. 2) Bisnes yg diwarisi dari emak/bapak tanpa hutang besar dari bank/along. Anak hanya sambung dan sesuaikan dengan era internet. ==== selain yg diatas.. kesemua bisnes memerlukan diantara 5-10 tahun utk bertapak (cukup2 makan). Selepas tahun ke 10 baru ada harapan utk berjaya... The first time i hit income bersih rm10k per mth adalah tahun lepas.. setelah 15 tahun berniaga!! Saya termasuk dalam golongan yg TAK PANDAI masak.. jadi saya susah nak berjaya dlm bisnes makanan... InsyaAllah saya akan kupaskan persoalan Cik Cindi ni dalam masa beberapa minggu ni... sedikit demi sedikit...
40Cadangan Perniagaan - Modal Dalam RM 2k - Sat 15/Sep/2018 10:25am
Bisnes yg sesuai adalah bisnes yg tuan - ada kepakaran/skill - ada minat - ada bakat jika tuan ada salah satu yg diatas (atau semua sekali), insyaallah akan berjaya. Spend masa utk mencari kekuatan diri tuan. Jangan buat bisnes mengikut orang lain sebab nampak mereka macam senang berjaya... tapi sebenarnya mereka ada minat/bakat/skill mereka sendiri. Jika tuan ada pendapatan tetap lain, rm2k boleh digunakan utk memulakan bisnes yg tuan minat secara perlahan2. ambik masa 3-5 tahun utk berjaya tahap pertama (lepas byr kos rumah/kereta/anak2). Jika tuan tiada pendapatan tetap lain, RM2k agak kecil... sekadar cukup utk berniaga makanan di tepi jalan atau nasi bungkus dari rumah atau menumpang slot kosong di pasar2 malam. kelebihan besar berniaga makanan adalah sekurang2nya tuan dapat selesaikan masalah makanan tuan sendiri (dan keluarga tuan). Kos makanan amat mahal sekarang ni.. nasi goreng kampung pun dah rm6 sebungkus di KL..
41Tips Berniaga/Business untuk Warga Majalah.com - Tue 11/Sep/2018 9:31am
Saya suka dgn tip2 positif mcm ni. Walaupun kejayaan saya tak setinggi mana, saya suka berkongsi pengalaman secara terbuka terutama secara online.. Tapi satu hari tu sedang gigih bercakap (masa korban raya haji aritu)... tiba2 seorang bapa awal 30an (kawan saya) berkata.. ''Engkau cakap boleh lah Azman.. engkau tak ade anak bini.. hidup solo memanjang..'' ''Cuba kalo mcm aku.. anak nak masuk 3, paling besar 5 tahun, kos hantar anak ke nursery rm450 sorang.. 3 org dah seribu lebih.. nak ambik pembantu rumah asing takde permit takut kena tipu... takut kena tangkap.. nak ambik secara sah mahal gila... anak demam, anak buat perangai, susu, pampers.. yuran tadika.. van hantar/ambik..'' ''Kalo engkau macam aku engkau boleh ke successful?'' ===== saya terdiam lama jugak... tak reti nak balas... sbb apa yg dikatakan tu benar... masa saya susah, saya makan maggi je.. dan roti canai rm80 sen sekeping... sehari 3 keping baru rm 2.40 kalo ada anak ramai... mungkin dilemma besar tu.. saya geram nak balas balik... engkau yg gatal nak kawin awal tu apasal? orang lelaki mcm kau umur 50 tahun pun boleh dapat anak lagi... xde masalah... tapi tak berani... hanya cakap dalam hati je hehe.. sbb yg ada semuanya bapa-bapa muda yg tgh banyak masalah.. silap silap kena boooo hehe......
42Software Buat Video Animasi untuk Produk Secara Percuma - Fri 7/Sep/2018 7:28am
menarik software ni (Offeo video/animation editor) selama ni saya try wevideo.com... paid version dlm USD 18 sebulan utk access unlimited media (stock video/pics).. free version punya ada terlalu byk limitation.. mungkin anda tertanya2 kenapa tak beli software video editor je mcm filmora, movavi, vegas, cyberlink, adobe element dll... sekali beli je.. jawapannya adalah: 1) masalah storage. sekali project simple pun shooting dlm 20-30 gig sebelum final cut. kalau 5 tahun yg akan datang gerenti berpuluh2 terabyte... kalau service online editor ni ada storage sekali. (harap2 Offeo ni ada provide storage). 2) processing power komputer video editing memerlukan komputer yg power. sebaiknya intel i7 dgn 8 gig ram dan graphic card power mcm nvidia geforce gtx. kalau guna online video editor ni, processing berlaku di server.. so kalo laptop kita tak power pun takpe sebab edit guna browser shj. so tak perlu ambil risiko beli laptop mahal dan dicuri bila buat kerja merata2 .. rumah/ofis/starbuck/mcd/dll.. - laptop murah tapi OK dlm rm 1100 dah boleh dapat - laptop mahal utk edit video dlm rm 4500+
43Senarai Perniagaan yang Tidak Betul dan Berisiko Tinggi Melakukan Penipuan - Thu 6/Sep/2018 12:34pm
Jika kita nak keadaan ni berubah, kita sendiri yg perlu betulkan dan membuat panduannya (seperti yg saya tuliskan diatas... anggaplah itu version 0.1) Kalau nak harapkan organisasi lain.. sampai kiamat pun takkan selesai.. KITA SENDIRI yg perlu mengubahnya KITA sendiri yg perlu membuat Panduan Pelaburan Perniagaan Saya mulakan dgn Panduan Pelaburan Versi 0.1 diatas Dan kita akan update dari semasa ke semasa. Mohon Tuan/Puan tambah dari ilmu2 yg tuan/puan ada! Saya akan compile.
44Senarai Perniagaan yang Tidak Betul dan Berisiko Tinggi Melakukan Penipuan - Thu 6/Sep/2018 12:15pm
Jika tuan/puan nak lebih selamat (but still risky..) 1) Pastikan nama tuan/puan masuk dalam shareholder company - pastikan company Sdn Bhd - jangan join kalau business share (Perniagaan Perkongsian diantara 2-20 ahli, mengikut takrifan SSM). Kalau partner menipu, anda terbabit sama. 2) Jika investment tuan banyak.. berpuluh2/beratus2 ribu RM - buka akaun bank baru, masukkan duit investment tuan dalam tu - tuan perlu jadi salah satu signatory utk akaun baru ini. 3) Nyatakan clause exclusive - dilarang mengambil pelabur baru tanpa pengetahuan shareholder (anda)! - juga dilarang samasekali membuat iklan 'mencari pelabur' baru - juga dilarang menjual bisnes tersebut selagi clausa agreement tidak dipenuhi 4) Hukuman dari segi tindakan undang2 jika melanggar agreement - di sain oleh kesemua pihak dan disahkan oleh laywer - letakkan satu jumlah denda yg logik. contohnya jika tuan beri pnjam rm50k, jika si penerima pelaburan menipu.. beliau akan dikenakan denda rm100k + kos guaman. buat perjanjian khas untuk ini. mana2 JV yg tidak disertakan dgn klausa denda beserta pengesahan laywer... boleh dilanggar sesuka hati oleh si peniaga putarbelit yg mempunyai mentaliti ''apa nak heran kan... aku tak takut pun... engkau bukan berani saman.. ''.. === setelah lebihkurang 10 JV saya fail sejak 2008.. saya berpendapat point (4) diatas tu amat penting... saya tak akan buat mana2 JV yg memerlukan investment dari pihak saya jika tiada point (4) diatas.!!....
45Senarai Perniagaan yang Tidak Betul dan Berisiko Tinggi Melakukan Penipuan - Thu 6/Sep/2018 12:09pm
sebenarnya kalau kita kaji... hampir 90% bisnes lingkup dalam tahun pertama. Bakinya pulak 90% lingkup dalam 5 tahun Jadi kalau ambil purata 5 tahun 99% akan lingkup atau dormant (SSM still hidup tapi tak ada transaction dlm account bank) Ini bagi busines yg genuine.. spt berniaga makanan, dobi, bengkel, buka kiosk pakaian dll.. bukan skim cepat kaya. dalam salah satu JV saya yg fail.. saya amat terperanjat bila business owner tak tahu pun 1) berapa bilangan pelabur yg dia dah ambil - setiap kali dia nak pakai duit, dia akan 'mencari pelabur' baru 2) berapa commitment janji/bonus/dividen bulanan yg wajib dibayar kepada pelabur sedia ada - sama juga, setiap kali terdesak, dia akan 'mencari pelabur baru' Gali lubang tutup lubang... sampai satu point... beliau dah tak ubah macam skim cepat kaya... mengambil deposit dari pelabur baru dan bayar bonus kepada pelabur lama..
46Mencari Tapak Kiosk/Popup/Booth/Retail untuk Disewa - Thu 6/Sep/2018 8:42am
retail space dlm bangunan imigresen Sri Rampai KL.. rasanya dlm 80% kosong.. sesuai utk sesiapa yg nak buat bisnes servis atau bisnes yg urusan melalui internet/online payment.. dimana customer walk in tak berapa penting..
47Bosan Dengan Makanan Mamak? Cari Makanan Murah, Panas & Sedap? Makanan Sedap di Kota Damansara! Baca Info di Sini! - Thu 6/Sep/2018 8:37am
Patin tempoyak memang laris.. kalau tengok restoran2 patin tempoyak di temerloh dan sepanjang sungai pahang.. dari Jerantut sampai Triang.. kalau masakan sedap memang beratur lah jawabnya.. Sepotong ikan (tak sampai separuh) biasanya dlm rm12 memang kaya siapa yg pandai masak tempoyak ni hehehe..
48Hub Sensor (Smart Agriculture) untuk Semua Aktiviti Pertanian (Tanaman, Penternakan, Nursery) - Thu 6/Sep/2018 7:42am
Menarik sekali. Teknologi pertanian boleh menjadikan malaysia pengeksport utama hasil tani. Dengan hujan mencurah2 dan matahari yg amat terik hampir sepanjang tahun, kita sepatutnya tak ada masalah. Bidang2 ini perlu kita beri perhatian - Vertical farming - Urban farming - Hydroponics - Horticulture - Drip irrigation - dipelopori oleh Israel
49Peluang Membuka Perniagaan Restoran Mamak - Wed 5/Sep/2018 1:10pm
Sistem seperti inilah yg kita perlukan. Selama ini kita melihat mamak dari india/pakistan dah lama menguasai bidang restoran berpremis lengkap ground floor (biasanya 24jam). kalau lihat di KL/Selangor, mana2 restoran mamak yg menggunakan perkataan ''Maju'' berkemungkinan besar mempunyai sistem yg sama dan diuruskan atau dilatih oleh group2 tertentu. (cuba ke Restoran Ali Maju Cafe di bangunan Imigresen Sri Rampai KL - jelas terpampang mereka ahli Kumpulan group 'Maju' ni, dgn logonya yg tersendiri) Last saya check tahun 2016, mereka bukan pakej franchise. Mereka cuma menggunakan konsep 'business license' sahaja, jadi tidak perlu mendaftar dgn ROF (Registrar of Franchise) atau Persatuan Franchise. Konsep Business License pada pendapat saya amat sesuai utk bisnes restoran. Berbanding dgn konsep Franchise yg melibatkan yuran franchise yg agak tinggi.
50Berhati-Hati Bila Berurusan Dengan Orang Bernama di Bawah - Wed 5/Sep/2018 9:54am
memang mengarut kalau mana2 investment boleh bagi 600% dalam masa sehari sahaja.. Bank rakyat pun boleh bagi 16% shj SETAHUN untuk tahun lepas (2017).. maksudnya dlm 1.3% SATU BULAN. dan bank rakyat menjalankan bisnes yg paling untung.. bisnes personal loan. anda pinjam rm50k.. dapat rm 47k shj... potong macam2... termasuk 2 bulan installment in advance.. kesimpulan mudah =============== Mana2 open, unlimited, continuous investment yg menjanjikan lebih dari 1.5% SATU BULAN boleh dikategorikan 99.999% menipu.. - open = terbuka kepada semua org - unlimited = takde limit berapa USD/RM nak join - continuous = pemberian dividen lebih dari sekali.. kononnya profit dibayar setiap bulan selama banyak bulan.. gunakan rule diatas utk panduan tuan/puan insyallah akan selamat..
!