Linkman

Profile
Forum NickLinkman
CompanyAzman Consultation
WebsiteAzman Linkman
URLbudakletrik.blogspot.com
RegisteredMon 22/Nov/2010, 9:58am
Topics by Linkman
1Sejauh Mana Penggunaan Media Social Dalam Perniagaan Anda - Hint (Masih Rendah) - Thu 10/Jan/2019 2:59pm
2Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? (14) - Fri 23/Nov/2018 6:14pm
3Percutian di Pengkalan Balak (Melaka) - 5 Ulasan Dari Sudut Bisnes (1) - Thu 22/Nov/2018 10:22am
4Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh (2) - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
5Mohon Majalah.com Buat Button Like atau Follow (5) - Sat 20/Oct/2018 2:59pm
6Grab Car - Adakah Membawa Kereta Sewa Grab Kerjaya Paling Mudah di KL? (4) - Tue 9/Oct/2018 11:12am
7Empat Jenis Manusia - Anda Termasuk yg Mana? (8) - Wed 26/Sep/2018 11:58am
8Dilemma Kucing dan Haiwan Terbiar - Tue 25/Sep/2018 11:21am
9Pengalaman Korban Lembu Haji utk Bisnes Burger Besar (5) - Fri 24/Aug/2018 2:31pm
10Nak Tanya Kos Syarikat Sdn Bhd Anda utk Secretary Service, Audit, Tax Submission Dll utk Setahun (8) - Thu 16/Aug/2018 10:25am
11Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! (45) - Tue 26/Jun/2018 2:07pm
12Mencari Kerja Admin atau Research di DPMM atau Majalah.com (13) - Sat 8/Apr/2017 10:11am
13Nasihat Bisnes Dari Jack Ma - Alibaba.com (3) - Thu 17/Nov/2016 12:24pm
14Hang Pii Manaaa? (7) - Sat 16/Jul/2016 9:26am
15Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. (41) - Mon 17/Nov/2014 11:58am
16Idea Bisnes - Plaster Gamat atau Handyplast/Elastoplast yg Ada Ubat Gamat (23) - Thu 9/Oct/2014 10:38am
17Percutian Budjet di Tempat Mahal - Grand Lexis Port Dickson yg Ada Swimming Pool Private Dlm Bilik (10) - Thu 7/Aug/2014 2:54pm
18Avani Sepang Gold Coast Resort - Chalet Atas Laut - Macam Syorga Donia di Bagan Lalang (16) - Thu 13/Feb/2014 12:41pm
19Pengajaran Dari Perlumbaan Angkasa Lepas Russian Soyuz Vs American Apollo (4) - Thu 23/Jan/2014 12:25pm
20Cepat! Tapak Niaga Makanan Kosong Depan Uniten (Putrajaya) - Area Bulatan Roundabout Kecik (15) - Mon 16/Dec/2013 1:46pm
21Pakej Honeymoon - Apa yg Perlu Ada? (27) - Thu 12/Dec/2013 6:28am
22Persaingan Perniagaan dan Globalisasi (4) - Fri 29/Nov/2013 11:38am
23Perbezaan Diantara Flat, Apartment, Condominium dan Penthouse (18) - Sat 23/Nov/2013 8:20am
24Job Interview in English & Life Experience (5) - Sun 3/Nov/2013 6:04pm
25Siri Bercakap dgn John: Kerja Sambilan Cuci Kereta Malam-Malam utk Student (3) - Mon 14/Oct/2013 11:25am
26Jutawan Muda Thailand - Jual Snack Seaweed (Tao Kae Noi) (8) - Thu 3/Oct/2013 2:35pm
27Siri Bercakap Dgn John: Kerjaya Pemandu Teksi (13) - Thu 29/Aug/2013 12:23pm
2815 Perkara yg Boleh Anda Lakukan Ketika Bercuti di Cherating/Kemaman (14) - Wed 27/Mar/2013 12:59pm
29Senarai Blog Tourism dan Sumber Pelancongan Malaysia (35) - Sat 20/Oct/2012 9:13am
30Diskusi Skop Bisnes Hartanah (19) - Thu 7/Jun/2012 1:47pm
31Kepada Majalah.com - Saya nak Postkan Lebih Dari 1 Topik Sebulan. (Diskusi Hartanah) (19) - Fri 25/May/2012 8:48am
32Bina Sendiri Rumah Anda dan Jimat 33% (6) - Thu 30/Jun/2011 7:48am
33Gagal Dalam Business? Mudah Sahaja. Salahkan Orang Lain! (35) - Fri 11/Mar/2011 4:54pm
34Petition utk Moderators di Majalah.com - Delete Iklan yg Kabur (13) - Wed 2/Feb/2011 9:17pm
35Lawak Jenaka Bisnes. (49) - Mon 17/Jan/2011 11:15am
36Tahniah Malaysia Menang Bola. (Piala AFF Suzuki 2010) (42) - Wed 29/Dec/2010 10:19pm
Comments by Linkman
1Nak Buat Simple Website - Sat 19/Jan/2019 10:08am
website ni sebenarnya: 10% - development & going live 90% - maintenance long term. kalau cik lihat ada macam2 harga dari rm50 sehingga ke rm ribu2. Pendapat peribadi saya kos yg masuk akal adalah minima (sekurang-kurangnya) rm2,500. Jika kos yg kita bayar tidak mampu menanggung kos kehidupan web developer tu utk sebulan.. beberapa bulan yg akan datang mungkin call dia dah tak jawab (dah tukar kerja lain sbb girlfriend marah gi dating asyik naik moto masa univ dulu jer... dah lebih 5 tahun grad.. langsung takde potensi thehe..) Jika budget lebih kecil dari tu, mungkin lebih baik belajar dari youtube dan buat sendiri. dapat banyak pengalaman berguna. search youtube perkataan 'wordpress DIY' tapi, kalau nak try freelance yg charge rm500 - rm 1000 pun boleh juga. Kalau nasib baik dapat yg betul2 commited dan mempunyai long term vision, mungkin berjaya. wishing all the best..
2Kursus Industri 4.0 - KL/Shah Alam - Thu 17/Jan/2019 6:29pm
Tahun lepas, saya ada membuat sedikit nota ringkas berkenaan Industrial Revolution 1 sehingga 4. Saya kongsikan disini. Sebelum tu, kita undur sedikit utk mengetahui apa yg berlaku sebelum industri 1.0 ===---=== Zaman Batu (Stone Age) - Sebelum 10,000 BC - Selama 3 juta tahun. Revolusi Zaman Gangsa (Bronze Age) - Bermula sekitar 3000 BC iaitu 5000 thn dahulu - Contoh senjata2 zaman Firaun & Anatolian Troy (Zaman Trojan Horse) Revolusi Zaman Besi (Iron Age) - Sekitar 1000 BC iaitu 3000 thn dahulu. - Contoh senjata2 zaman Rome & Byzantine Bala tentera yg paling pantas menggunakan senjata besi dapat menewaskan musuh yg bersenjatakan gangsa dengan mudah. Industri 1.0 - Sekitar 1800an - Penggunakan kuasa stim & hidro Industri 2.0 - Penggunaan Elektrik dan Internal Combustion engine - Sekitar 1900an Industri 3.0 - selepas WW2 terutamanya era cold war 50an, 60an dan 70an - Penggunaan IT, elektronic & Komputer - Dipacu oleh Cold War dan perlumbaan angkasalepas diantara US/West dan block Soviet Industri 4.0 - Dipacu oleh Internet - Always on Connectivity - IoT - Internets of Things - ''Kesemua gadget boleh berhubung diantara satu sama lain'' Contoh Industri 4.0 ======= Contoh paling mudah adalah teknologi self-driving car yg kini menular dari satu bandar ke satu bandar di US dan Europe. Industri 4.0 akan menyebabkan kehilangan kerja yg banyak (contohnya: majoriti pemandu teksi akan menganggur). Contoh lain adalah penggunaan robot high intelligence di kilang2 pemasangan segala jenis industri yg bakal menggantikan majoriti pekerja kilang. German adalah diantara negara paling awal mempelopori teknologi ini. Contoh lain adalah penggunaan team drone utk memasang/menyusun batubata bangunan menggantikan manusia. Kesemua susunan batubata boleh dibuat dgn pantas selama 24 jam tanpa henti. Tiada kerenah manusia (pekerja import). Jika kita tak bersedia melengkapkan diri kearah Industri 4.0, kita akan ketinggalam jauh di belakang... lagi sekali hehe.....
3Saya dan Sapa Lagi Baru/nak Pencen. Apa nak Buat? - Thu 17/Jan/2019 6:12pm
Jika tuan nak pencen.. ada banyak possibilities. 1) Adakah pencen gomen? wow banyak duit tu.. bonus beratus2 ribu dan pencen 50% seumur hidup. Tuan boleh bermula dgn bisnes servis mcm insurance kereta atau insurance life/health. agak selamat sebab kos kecil. Atau buat unit trust, atau jadi agen hartanah.. Atau tuan nak try berniaga dropship atau try berniaga barang2 dari china secara online. Kos tak mahal dan kalau tak berjaya rugi tak banyak sangat. juga boleh try vending machine. kos tak berapa besar.. tapi kena cari lokasi yg power. 2) Pencen kena berhenti dari syarikat swasta sebab syarikat nak tutup atau mengecil (downsizing). Tuan kena cari kerja lain. kerja bergaji tetap. 3) Pencen swasta VSS dimana tuan dapat pampasan beberapa ratus ribu RM. Tuan ada masa beberapa bulan utk berfikir bisnes apa yg sesuai. yang pastinya jangan buka restoran atas tanah (ground floor) guna duit tu. kos utk renovation sahaja mencecah rm 100k-200k. tu belum operating expense lagi.. duit tuan akan hangus dengan pantas. Bisnes dobi juga agak mencabar.. sederet bangunan kadang-kadang ada 3 kedai dobi.. 4) nak try forex dan tak pernah try sebelum ni. setakat percaya kawan2 yg belajar dari ebook dan seminar... dan kawan suruh jadi pelabur... saya pasti duit tuan akan lesap semuanya dalam beberapa bulan sahaja. ===---=== jika tuan ada skill memasak.. apa sahaja janji sedap.. pendapat sayalah (yg tak reti memasak nih), niaga makanan tepi jalan atau di pasar malam adalah bisnes yg paling untung dan pantas sekali.' buka satu meja dan payung (supaya tak kena berak burung).. dan berniaga pagi sebelum jam 9am (sebelum kena serbu dewan bandaran) atau berniaga malam selepas orang balik kerja start jam 5-6pm. - nasi kukus ayam rempah resepi sendiri - nasi kerabu - nasi lemak panas dgn pelbagai lauk - laksa, murtabak, roti jala - nasi putih dgn gulai panas - nasi putih masak podeh cili padi - nasi putih asam pedas apa sahaja kalau sedap memang mampu buat duit dgn pantas.. hanya mengambil masa beberapa bulan sahaja....
4Mencari Penasihat Perniagaaan - Thu 17/Jan/2019 5:50pm
kadang2 kita kena kaji juga starting point dari mana.. adakah anda 1) dilahirkan di KL, anak seorang kaya/berada, ibubapa telah pun berjaya dalam bisnes, mempunyai kesemua pada umur 18 tahun.. laptop, bilik utk tidur, kereta spare family, makan minum, bibik dll? 2) datang dari kampung, sehelai sepinggang, wang rm20 dalam poket, menumpang rumah rakan, meminjam dari adik beradik, tiada motosikal, tiada kereta, tiada pejabat, tiada laptop, tiada internet tiada apa2.... atau anything in between.. walau dimana anda bermulak - kerja keras, kerja pantas, kerja dgn bijak dan semangat tidak pernah mengalah tetap diperlukan untuk berjaya. cuma mereka yg bekerja keras dan bermula dari (1) adalah lebih bernasib baik dari mereka yg bekerja keras tapi bermula dari (2). saya suka bercakap senario (2) kerana majoriti kita semua bukan anak orang kaya di kuala lumpur.. senario (1) umpama anda berdiri diatas bahu raksaksa (Standing on the shoulders of giants). anda telahpun berada tinggi diatas. senario (2) anda diatas tanah.. merangkak dan berhempas pulas mencari sesuap nasi..
5Kedai Bawah Tangga Pekan Rabu untuk Dijual - Alor Setar - Thu 17/Jan/2019 1:37pm
ya nak berniaga start dengan kedai bawah tangga. kos kecil dan dapat belajar banyak dari pengalaman. orang kata belajar jadi 'streetsmart'. saya bermula dari pasar malam 15 tahun dahulu semasa sekolah menengah. hari pertama kami bebudak lelaki jual burger sangat malu.. nak cakap pun tak keluar suara.. pipi dan telinga merah tak tau mana nak letak muka.. malu sebab tak ada pelanggan. tapi bila dah berbulan2 berniaga penuh suka duka dan seronok bila kenangkan kembali zaman tu. jangan terbalik sudah le.. - mula2 bisnes bangunan besar - kemudian bisnes kedai kecik - kemudian sewa bilik ofis je - kemudian sewa bawah tangga yg ni tak bagus... thehe...
6Modal 30k Boleh Buat Bisnes Apa? - Thu 17/Jan/2019 12:04pm
Tuan Anuar Azrai.. Bisnes yg less supervision bermakna wang anda hangus thehehe... If you dont trust me then you will learn it the hard way!! 3 jenis manusia ============= 1) Orang yg tak belajar dari mana2 kesilapan. dok ulang2 kesilapan yg sama seumur hidup! memang sedih liku-liku kehidupan mereka! 2) Orang yg belajar dari kesilapan diri sendiri. (saya tergolong dari group ni.. majoriti kesnya) 3) Orang yg belajar dari kesilapan orang lain this is pure genius! i want to be in this group!
7Kamasutra Melayu: Rahsia 102 Posisi Seks Unik - Thu 10/Jan/2019 8:48pm
Kuda ku lari kencang https://www.youtube.com/watch?v=bQXxMJ4tfao - Sharifah Aini komentar.. 7 tahun - darjah satu dulu masa kecik saya ingat lagu ni lagu mengunggang kuda.. ala-ala sunnah nabi.. 15 tahun lagu ni mesti orang berjudi lumba kuda... 25 tahun.. OMAIGOD!!!!! baru ku mengerti.....!!! u ni kann.. memang ganas lar saripahhh!!!
8Nak Jual CPU - Melaka - Thu 10/Jan/2019 6:43pm
saya pun ada byk CPU lama.. nak jual memang takde harga... timbang kilo je.. ingat satu hari nak buat satu gaming pc yg power punya guna sparepart dari situ.. tapi.. sekali dah guna laptop.. susah nak balik semula ke desktop PC. lagipun zaman skrg ni dipanggil post-PC era.. orang guna smartphone ganti pc. tinggalla berabuk.. ada 2-3 bijik... menjadi usang... dimamah usia.. mungkin kalau saya simpan lagi 30 tahun.. jadi barang antik... boleh cerita kat cucu.. atuk dulu... masa sekolah.. glamer.... thehe... ==== Helaian daunan Yang gugur dari pohon Mengingatkan daku Saat dikau berlalu Sesepi tangkaimu Begitulah hatiku Terasing sendiri Meniti hari Memori yang usang (memori komputer.. a.k.a RAM :-) https://www.youtube.com/watch?v=NRzV6-vLO-8 - Rahim Maarof
9Perniagaan dan Keperluan Pet Shop - Wed 9/Jan/2019 9:02am
saya takde experience buka pet shop. tapi sewaktu saya di bangi & bandar baru bangi.. ada banyak petshop disana.. kebiasaannya pet shop yg dijalankan oleh orang melayu hanya fokus pada kucing sebagai sumber pendapatan utama. ada petshop yg tulis siap2 ''no dog please''. Jadi market untuk all malaysian yg boleh menerima anjing peliharaan mungkin lebih besar. saya dapati bisnes petshop ni boleh dibahagikan kpd 3 1) Yg mempunyai Veterinar (sijil/diploma/degree) - boleh menjadi doktor kucing yg baik. - segala demam, sakit mata, cirit birit boleh dirawat. - juga boleh apply vitamin/suntikan secara berjadual - boleh buat surgeri2 kecil - boleh buat proses pemandulan (yg tak nak kucing beranak setiap tahun) kucing2 peliharaan sangat manja. kalau kena hujan sikit boleh demam. kalau tersilap makan sikit sakit perut.. kalau kena sergah dgn tikus.. boleh trauma thehe.. 2) Yg fokus kpd keperluan kucing - pelbagai makanan kucing yg basah dan kering - dan segala perkakas mainan kucing - sangkar2 kucing - termasuk pasir utk berraq thehe.. - boleh juga jual makanan pet2 lain spt ikan, kura2, burung dll kucing peliharaan sekarang sangat manja, kalau kita baling ikan goreng, mereka akan lari lintang pukang takut... kalau kucing dulu2 pantang ada ikan goreng bawah tudung saji.. gerenti kena curi. 3) Yg ada menawarkan cat boarding - hotel utk kucing bila owner pergi bercuti. - juga hotel utk owner yg tinggalkan kucing dan terus lari tak ambik-ambik dah.. thehehe.. mmg ada kes mcm ni.. mungkin boleh pick and mix atau buat kesemuanya sekali bergantung kepada skill dan modal. Ada juga yg creative buat cafe makanan dan ada ruang besar utk kucing2 comel.. siapa bebudak nak masuk main dgn kucing kena bayar rm5.
10Mencari Penasihat Perniagaaan - Wed 9/Jan/2019 8:38am
Tuan Hanbali, anda tidak melakukan apa2 kesilapan. 1) Kesilapan yg besar yg sering dilakukan oleh KESEMUA peniaga melayu ialah beranggapan cara untuk menjadi berjaya dan kaya raya adalah dengan memenangi kontrak government pusat/negeri, kontrak majlis perbandaran, kontrak syarikat GLC dll. Kejayaan yg sebenar TIDAK datang dengan mudah spt itu!! Jika anda 'berjaya dan kaya' dengan menang kontrak, nescaya anda akan lingkup sebaik sahaja kontrak anda tamat dan tidak disambung, samada disebabkan kerajaan bertukar, atau pengurusan bertukar dll. Semasa Putrajaya dibangunkan awal 1990an sehingga akhir 2000an.. lebih rm 24 billion jumlah telah dibelanjakan utk pembangunan dan pengurusan pelbagai bidang berkaitan putrajaya (billion, bukan million tau). dan kita melihat 'jutawan' melayu tumbuh bagai cendawan lepas hujan. Tetapi sebaik sahaja kontrak mereka tamat.. mereka gugur satu persatu menyembah bumi... ibarat teratai layu ditasik madu .. thehee... 2) Kesilapan besar kedua orang MELAYU adalah menganggap kejayaan tahap jutawan boleh dicapai dalm masa 2-3 tahun sahaja. thehehe... Kejayaan utk menjadi jutawan yg stabil (yg tidak bergantung kepada kontrak kerajaan) hanya boleh dicapai dalam 10-15 tahun malah ada yg sehingga 20-30 tahun (lebih logikal). 3) kesilapan ketiga yg dibuat oleh orang MELAYU adalah menganggap mereka hanya perlu ada niat utk berniaga sahaja. Kemudian segala masalah perniagaan perlu diselesaikan oleh kerajaan pusat atau negeri. mereka menganggap: - kerajaan perlu bagi geran free - bank wajib luluskan pinjamn - TEKUN, MARA, TERAJU semua wajib membantu mereka - iklan juta2 di billboard/tv/radio wajib di beri subsidi - premis utk berniaga wajib dapat diskaun - latihan pun mereka perlu dapat dgn percuma - dan pelabur awam akan datang berduyon-duyoon ingin turut serta dalam bisnes mereka thehee... === --- === Jika salah satu dari 3 diatas masih ada dalam pemikiran bangsaku... ketahuilah bangsakuuuu.... anda masih JAUHHH!!!!! p/s - saya akan sambung lagi lain kali menggunakan contoh kontraktor bumi.
11Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Tue 8/Jan/2019 2:55pm
Done is Better Than Perfect - from unknown source - Nota saya: apabila kta berhadapan dgn pelbagai teknologi baru, utk mencubanya dgn pantas, kita tak perlu menunggu sehingga ilmu/pengetahuan kita 'sempurna'. Sebaliknya terus membuat cubaan pertama dgn cepat, lihat hasilnya dan kaji semula utk membuat versi seterusnya. Quote ini menjadi popular bila Mark Zuckerberg (founder facebook) menggunakannya dalam internal letter kepada staf2 Facebook.
12Kamasutra Melayu: Rahsia 102 Posisi Seks Unik - Mon 7/Jan/2019 8:07pm
err admin... nak diskus ape nih... saya reti main kondang kondi jer... lain-lain belum belajo thehe...
13Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Mon 7/Jan/2019 6:23pm
Nobody Pays to be Equal - Peach Salinger - from Netflix Original mini episode 'You'
14Mencari Bakal Imam Fil Duniawalakhirah 2019 - Mon 7/Jan/2019 10:22am
saya sokong encik Hasrul Kalo muda dlm 40an still normal lagi.. masuk selfie instagram pun still matching.. boleh gi kemana2 berdua tanpa perlu tongkat atau wheelchair. nak pergi mencandat sotong di tganu pun masih gagah lagi :-) tapi kalo dah 70 tahun.. nak mencandat ape pun semua dah tak larat thehe..
15Kepada Pemilik Akaun Facebook Page, Facebook Personal dan IG Sila Hubungi Saya untuk Servis Paid Review Bagi Produk Saya - Fri 4/Jan/2019 7:28pm
bravo admin majalah, you are going in the right direction.. Focus on micro celebrity / micro influencer segment. kita boleh bypass kos iklan mahal di TV dan radio dan billboard. 1) buat satu niche baru - ''social celebrity' ke contohnya. disitu kesemua pemilik akaun Instagram, FB, youtube channel, twitter boleh register social media address mereka. 2) kategorikan berdasarkan populariti.. mungkin.. - 0-1000 followers/subscribers - 1000 - 10k followers/subs - 10k - 100k - 100k - 500k - 500k - 1 million - over 1 million followers/subs ===== Then bila ada produk owner nak advertise produk mereka, dorang boleh announce di niche tu dan social celebrity boleh register produk owner pulak tentukan apa bentuk benefit - maybe free produk sample - maybe competition - maybe lucky draw - maybe paid review terpulang kpd creativity produk owner.
16Selamat Tahun Baru 2019! - Fri 4/Jan/2019 6:30pm
ya betul tuan.. sebab tu saya beli macbook air lama versi 2017 sebab ada slot SDcard (sdxc) boleh masuk max 2 terabyte memory... walaupun max memory sdcard yg wujud sekarang ni dlm 500 gig je... setengah terabyte. macbook baru versi 2018 ada 2 port je .. kedua2nya usbC (thunderbolt). port2 lain semua apple dah buang. memang tak bagus.. dah la mahal dlm rm 5000++. pulak tu screen tak cerah.. kalu gi keluar rumah buat keje bawah pokok atau open air.. terus tak nampak screen. jangan beli yg baru ni.. mahal dan xde paedah.
17Selamat Tahun Baru 2019! - Tue 1/Jan/2019 12:25pm
azam tahun baru saya untuk 2019! To Achieve Complete 100% Smart Digital Lifestyle 1) unfriend dan unfollow kesemua yg tak ada faedah di media social hehe.. banyak sangat masa habis dgn stories instagram.. siti norhaliza hari2 dok post gambo baby dia... dah kena unfollow dgn saya.. takde pekdahnye follow... thehehe.. 2) bekerja dengan lebih pantas dan cekap - guna laptop ringan dan nipis. - saya beli macbook air (model 2017, bukan yg 2018 punya) - rm 3500 selepas diskaun rm500 hengget. - then dual boot macOS Mojave dan Windows 10 guna BootCamp. - boleh dapat the best of both worlds - Windows 10 sangat bagus utk utk kerja2 produktiviti (office task). - MacOs untuk kerja2 creativity terutama video editing. 3) Guna 2 jenis handphone utk maksimum efficiency. - Android (xiaomi a1) - android rules, very user friendly. Cheap AND powerful. - dan iPhone 8 Plus - iphone is not very user friendly (takde dedicated back button, pastu apple ID/security memang serabut gila dan iphone xde native file system hierarchy to browse).. but the camera is good ada OIS - gambar smooth tak bergegar. dan ada fungsi AirDrop - boleh transfer 25 gig footage ke macbook dalam beberapa minit sahaja. tak perlu guna cable. (Kalo guna android dan ShareIt selalu hang separuh jalan) Jangan beli iPhone X - mahal giler.. iphone 8 secondhand dah OK. 4) Wireless Broadband 4G - Tambah rm10 hengget sebulan utk dapat 40 gig data per mth - Celcom First Gold Plus. Takde dah limit 20 gig weekdays dan 20 gig weekend.. kesemua 40gig utk sebulan terus. Kalau outstation saya guna average 1 gig per day (termasuk youtube & netflix). so plan ni dah memadai dan celcom line memang rulez.. dalam hutan, atas bukit, atas gunung (genting highlands), tepi pantai, di bandar2 kecik, di bandar2 besar, dalam hotel.. setakat ni kesemua laju macam pelesit. hari hujan lebat pun still ok (slow sikit but youtube still working fine). saya tak perlu guna hotel/McD/KFC/starbuck punya wifi dah.. horrayyy...!! (anugerah wifi terbaik saya utk restoran franchise jatuh kepada wifi BurgerKing - selalunya kedai tak ramai org, wifi laju, xde mintak password dan tak expire setiap 30 minit kena renew login mcm tempat2 lain tu) Jadi total sekarang saya bayar rm 98 + rm10 = RM 108 sebulan https://www.celcom.com.my/business/sme/plans/gold-plus Skrg nak tengok netflix kat smartphone pun tak risau!! saper dah tengok Mowgli?? animation memang real dah tak boleh bezakan yg mana satu computer generated.. (emoji terbeliak bijik mata)!! ===---===---=== HAPPY NEW YEAR 2019!! May 2019 bring prosperities to all of us (dan jangan lupa McDonald prosperity burger.. patty daging dan bawang besar fresh yg memang mantap.. thehehe....)
18Model Sambilan - Stokin Muslimah - Sun 30/Dec/2018 1:26pm
trending social media marketing 2019 adalah dengan micro influencer yg mempunyai IG/Fb/Youtube/Twitter tersendiri. Walaupun tidak ramai follower (biasanya 1000 - 10k sahaja - micro celebrity) tetapi produk owners perlu allocate budget utk hantar sample2 produk percuma kepada mereka (ramai). Tahniah tuan/puan. strategi yg mantap. minta mereka masukkan produk tersebut didalam social media mereka. dan buatkan juga pertandingan kecil..mingguan atau bulanan.. pemenang mungin dapat beberapa ratus rm. mungkin ada beberapa kategori pertandingan - yg paling anggun - yg paling lawak - yg paling professional - yg paling creative dll.. kelebihan menggunakan micro influencer, mereka memang group yg selalu buat stories dan selfies dan update social media mereka.. mereka tidak demand tinggi.. cukup hanya sekadar dapat free sample dan dapat beberapa ratus menang pertandingan dah ok. ini dah memang hobi mereka jadi nak dapatkan participant tidak susah. majalah.com mungkin perlu sediakan ruang utk micro influencer (dan juga popular influencer yg lebih dari 100k followers) utk menawarkan diri utk join. lebih kepada find and match platform utk advertiser & influencer.
19Mencari Strategic Partner utk Form Bisnes Area Selangor & KL - Mon 24/Dec/2018 2:57pm
saya ceritakan satu kisah benar macamana strategic partner boleh membantu. Cik Pah (bukan nama sebenar) membuka kedai kain di satu lokasi belakang kedai yg tidak terlalu terpencil.. tetapi di deretan lot belakang kedai. setelah beberapa tahun berniaga ok lah boleh survive. cik pah ada rakan lama yg ingin buka restoran, jadi beliau tolong carikan satu lot kedai selang beberapa pintu di sebelah. ditakdirkan kawan cik pah pandai memasak dan restoran jadi sangat popular.. sentiasa penuh orang waktu lunch hour. kesannya adalah, selepas makan, kebanyakan pelanggan terutama yg perempuan datang melawat kedai cik pah dan beli kain dan baju dari kedai tersebut. secara tidak langsung sale kedai kain cik pah meningkat naik setiap bulan. TAPI!!! drama melayu mesti tak sah kalau tidak berakhir dgn cerita sedih huhuhu... malangnya kesemua anak lelaki peniaga restoran tersebut adalah penagih dadah.. kerjanya mencuri duit mak bapak dari laci restoran.. setelah beberapa tahun restoran pun tutup.. kerana peniaga tu sangat penat dan tiada siapa yg boleh diharapkan utk menolong. anak2 lelaki semua masuk pusat serenti, atau kena tangkap polis atau kena tangkap orang ramai sebab mencuri. tapi at least kita belajar banyak perkara dari cerita ni....
20Bisnes Apa yang Sesuai Dengan Modal RM10k - RM50k - Sat 22/Dec/2018 2:29pm
bisnes yg sesuai adalah bisnes yg tuan/puan mahir mengenainya. jika tuan hanya inject duit dan tidur.. memang akan berdengkur terus dan bila tersedar.. dot..dot..dot.. ada beberapa pilihan yg perlu difikirkan 1) adakah tuan menjadi majoriti shareholder dalam syarikat tersebut dan siapa yg menyimpan rahsia know-how bisnes. know how adalah penting jika original founder bertelingkah dgn tuan, atau jika beliau jatuh sakit, atau mati tiba2, atau kena langgar lori dan koma, atau jika beliau kawin baru dan ada rules baru, dan 1001 lagi cabaran baru.. bagaimana nak teruskan perniagaan? 2) adakah tuan menjadi minoriti shareholder. jika ya, apakah tindakan undang2 yg tuan mampu ambil jika founder melakukan pecah amanah, atau pecah janji atau jenis muka toya suka langgar agreement sesuka hati dan kemudian minta buat agreement baru selepas duit anda habis beliau gunakan. jika tuan tiada jawapan untuk ini, tuan akan menyesal nanti. 3) Adakah lebih mudah jika tuan hanya memberikan pinjaman dgn bayaran balik sekian jumlah secara berkala? samada bisnes untung atau rugi, beliau tetap perlu pulangkan wang tuan. bagaimana tuan nak enforce compliancy.. contohnya jika beliau gagal bayar balik dan block hp, wasap dan mula mengaggap anda sebagai musuh durjana setiap kali anda meminta wang anda semula. ====== kesemua cabaran ini perlu tuan tempuhi. Jika tuan spend masa seminggu beli buku biography investor terkenal Warren Buffet dan baca bagaimana terbentuknya Berkshire Hathaway (akibat dendam dan marah kepada founder yg menipu beliau), then tuan akan dapat fahami yg melabur dalam bisnes bukan perkara yg mudah. atau jika tuan memang ada rm50k extra bawah bantal.. dan tak kisah kalau hangus sebab tuan nak belajar melabur.. mungkin proses ini akan menjadi lebih mudah. mana2 pelaburan yg gagal tu anggaplah sebagai Yuran Pembelajaran Universiti Bisnes terbuka hehe...
21Air Mineral Semulajadi Cawan 230ml/Botol 300ml - Fri 21/Dec/2018 6:32pm
satu perkara tentang air mineral/RO yg saya selalu terfikir. Saya sangat marah kalau ke kfc/mcd/burgerking dan lain2 restoran franchise, kita tidak boleh menukar air coke/pepsi kepda sebotol air mineral. Saya pernah bertekak dgn orang restoran.. air mineral/RO ni jauh lebih murah dari air coke.. apa salahnya kalau customer nak tukar free (tanpa ada diskaun dan tanpa kena bayar extra). jadi saya mohon kesemua persatuan air mineral membuat petition kepada kementerian kesihatan supaya mewajibkan restoran franchise di malaysia membuat option utk penukaran percuma air bergas dgn air mineral/RO. kita akan dapat 2 faedah a) Menjadi lebih sihat kurang ambik gula b) meningkatkan industri air mineral/RO di Malaysia
22Mencari Investor untuk Membuat Pengahawa Dingin Bersolar Pertama di Malaysia. - Fri 14/Dec/2018 2:44pm
2 perkara yg saya sentiasa search di youtube: 1) Solar desalination of sea water - menggunakan tenaga solar utk menukarkan air masin laut kepada air tawar utk diminum. - terutamanya yg menggunakan turbine & wap tersejat, bukan yg menggunakan membran reverse osmosis. - dapat 2 hasil sekalius.. tenaga elektrik dan air mentah. 2) solar air-conditioning - menggunakan tenaga solar utk menyejukkan suhu didalam premis. - bukan secara oldschool - tenaga elektrik digunakan utk menggerakkan aircond - tetapi lebih kepada direct conversion dari solar power kepada heat pump/heat transfer. jika tuan dapat menyelesaikan isu2 diatas dari segi engineering, saya ucapkan syabas. sangat sedikit orang malaysia terutama melayu yg berminat mengenainya.
23Pengenalan dan Mentaliti Masyarakat Tentang Bitcoin - Fri 14/Dec/2018 2:32pm
Ya bitcoin dan crypto currency trading original memang real. Cryptocurrency bakal menggantikan atau menjadi sandaran kepada banyak matawang di majoriti negara dunia satu hari nanti. cuma masalahnya, bagi setiap 1 bisnes yg genuine, akan terdapat 99 skim cepat kaya yg menawarkan keuntungan tinggi dalam masa yg singkat dan menyalahgunakan nama cryptocurrency tersebut. soalan: kenapa saya tidak masuk didalam bidang crypto? jawapan: kerana setiap bisnes di dunia ini memerlukan ilmu dan fokus (tumpuan sepenuh masa). jika anda berikan wang anda kepada mana2 mamat utk dilaburkan dalam apa juga business yg anda tidak berapa faham atau tidak pakar mengenainya.. gerenti 101% lingkup dan duit hangus hehe.. sesiapa yg nak masuk bidang crypto: - belajar sendiri dari zero ke hero - beli beberapa ebook bahasa melayu & english crypto - pergi kursus2 krypto. - buat trading sendiri but i have to warn you, the risk is high.. saya lebih prefer jual karipap pusing tepi jalan (atau kuih keria gula melaka hehe)... kalau sedap, beratur orang beli..
24Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Tue 4/Dec/2018 10:41pm
Never give up on a goal just because reaching it takes time. Time will pass anyway. - from unknown source -
25Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? - Tue 4/Dec/2018 4:36pm
Ramalan paling simple - tahun 2019 dan seterusnya 'Stories' terutama sekali dalam bentuk 'video pendek' akan terus menguasai dunia dan utk kita membuat stories yg baik kita kena ada tools yg sesuai: 1) Handphone yg ada OIS - Optical Image Stabilisation dalam stories yg saya selalu follow, sesiapa yg guna handphone yg takde OIS, memang teruk bergegar video yg diambil. rasa pening kepala tengok. tapi sesiapa yg guna hp mahal yg ada OIS, nampak jelas smooth video dia walaupun ambik video sambil berjalan atau berlari. dibawah ni saya senaraikan hp yg ada OIS - iphone 6plus - iphone 6 (yg takde plus) takde OIS - iphone 7 dan 7 plus - iphone 8 dan 8 plus - iphone x (iphone ten) - iphone Xs, Xs max dan Xr - (ten S, ten S max dan ten R) - huawei p20 & huawei mate series - samsung galaxy S series - banyak - samsung note series (banyak) dan banyak lagi. tapi yg ni saya beri perhatian sebab ada banyak di malaysia. kalau tak ada duit nak beli yg baru boleh beli yg secondhand.. 2) video editor walaupun biasa orang buat stories pakai unedited video (main snap/rekod je), kalau kita nak buat video channel utk youtube, kita kena edit dulu. penggunaan stories yg baik adalah utk kita halakan visitor ke channel youtube kita yg lebih baik dari segi strategi jangka panjang. utk buat video yg baik, biasanya kena pilih samada nak guna apple punya solution atau windows punya solution Apple solution ============ - paling murah selain macmini adalah macbook air 2017. - guna free iMovie yg sedia ada dalam macOS - bila dah expert, boleh upgrade (beli) Finalcut Pro atau Adobe Premeire Pro (monthly subscription) Windows Solution =============== - windows punya laptop banyak tapi minima i5 processor dan 8 gig ram - guna free openshot video editor atau filmora (tak free) atau adobe element (tak free) - bila dah expert guna adobe premiere pro (subscription based) - ada banyak lagi editor2 lain (berbelas) termasuk DaVinci Resolve (free version) dan Lightworks nanti bila ada masa, saya akan buat artikel lain berkenaan my experience guna apple dan windows solution. kedua2nya ada strength dan weakness yg tersendiri...
26Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? - Tue 4/Dec/2018 4:09pm
update skit trend sekarang.. 1) Skrg ni kesemua media social nak buat 'Stories'. - snapchat yg first sekali buat stories - then instagram tiru dgn stories dia sendiri - then facebook pun ada stories - then whatsap pun ada stories - di tab status. - dan terbaru.. Youtube pun buat stories (still beta version).. yg youtube punya tahan 7 hari sebelum autode1ete. YouTube has added a Stories feature https://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2018/12/04/youtube-has-added-a-stories-feature-that-only-popular-creators-can-use/ 2) Facebook utk orang tua dah pencen tengah berborak dgn kawan, saya beritahu dia yg facebook skrg tempat orang2 tua umur 55 tahun dan keatas lepak. kalau tengok graf ni (tengok pecahan visitor facebook by age), jumlah org tua meningkat dgn jelas setiap tahun tapi orang bawah 40 tahun dan 30 tahun dan 20 tahun kesemuanya menurun (kesemuanya lari dari facebook) check disini: https://www.smartinsights.com/social-media-marketing/social-media-strategy/new-global-social-media-research/ kemudian kawan saya reply: tapi kau kan nak jual rumah? saya: haah.. kawan: kalau macam tu, memang kau kena masuk facebook saya: nononono.. takmo.. kawan: sebab orang yg ada banyak duit adalah org yg umur 50an dan keatas. mereka ni nak beli rumah kedua atau ketiga dan ada banyak duit kwsp dah boleh start keluar! saya: terdiam... power betul hujah dia... betul jugak eek.....
27Mencari Model 4time - Tue 27/Nov/2018 7:09pm
yup.. trend masakini dan 2019 nanti adalah mendapatkan khidmat micro influencer yg mempunyai fb atau IG follower sekitar 5k - 10k. instead of paying expensive celebrities with millions of followers, we can utilise many many micro influencers. kelebihan micro influencer ni mereka mempnyai engagement rate yg lebih tinggi berbanding famous influencer.
28Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? - Tue 27/Nov/2018 10:37am
berbanding dgn instagram, tak ada friend request. kalau sesiapa suka dgn tema IG kita, dia boleh follow kita je. jadi saya ada beberapa IG utk beberapa hobi saya yg berlainan - ada IG utk tempat2 restoran franchise yg ada wifi laju - ada IG utk tempat2 riadah atau jogging - ada IG utk idea2 bisnes terutama bisnes makanan. kesemuanya saya asingkan dan follower setiap satu tak akan diganggu dgn post yg tidak relevan dgn minat mereka. cerita putus cinta dgn gf lama saya tak akan masuk dalam tu hehe.. atau cerita kucing saya kencing merata2 dalam umah thehehe... satu lagi, IG boleh di akses dari browser komputer, tanpa perlu login (tak macam facebook yg paksa kita login). Cuma kalau kita nak tengok Stories atau nak comment pada post sahaja baru kena login. kalau bandingkan persamaan, twitter ada banyak similariti dgn IG jadi next mungkin saya akan fokus pada twitter. Tapi bagi saya facebook is a big NO. fb is a serious Time Waster!!! lagipun generasi baru skrg dah tak guna fb.. dorang tak suka orang2 tua mengganggu wall mereka..
29Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? - Tue 27/Nov/2018 10:30am
Tuan Wahmarketing, bagaimana tuan mengatasi masalah facebook dimana cerita2 mengarut dan takde faedah dari 'friends' kita masuk dalam wall... mengganggu sepanjang masa. dalam facebook, segala kaum ni ada - mak/pak saudara dekat dan jauh - kawan sekolah rendah - kawan sekolah menengah - kawan tempat kerja lama - anak2 saudara - kawan kepada kawan kepada kawan semua ada... saya cukup pening bila ada friend request terutama kawan lama yg nak jual barang, insurans atau MLM.
30Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019? - Fri 23/Nov/2018 6:15pm
kesimpulan - Social Media Strategy 2019 (at least for me) 1) Facebook - old school 2) Instagram IGTV 3) Instagram Stories 4) Instagram pics/videos - yg original dulu 5) Youtube channel - long term investment 6) Twitter - kalau sanggup dan ada resource dan of course Wordpress platform/website utk channelkan kesemua trafik dari media social ni ke bisnes kita. - apa pendapat anda? - apa media social strategi anda utk 2019?
31Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Fri 9/Nov/2018 3:50pm
WalaikumSalam Kak Norizz.. 1) betul tu kak sekarang bidang hartanah amat mencabar. news minggu lepas.. nilai rumah tidak terjual sekitar rm 22.5 BILLION.. dan 73% adalah yg berharga rm250k keatas. saya dah lebih 4 bulan buat buat job ni.. setakat ni alhamdulillah dah dapat dlm 3 atau 4 sale... rumah/condo harga dlm rm300k - 400k.. tapi belum dapat komisen lagi.. proses agak panjang maybe 2 bulan baru dapat.. skrg masih guna duit sendiri. jadi betul lah tekaan saya mungkin 6 bulan pertama langsung tak ada apa2 income kena guna duit sendiri. ada rakan sekerja perempuan yg buat hartanah hampir sama waktu.. dia masih belum dapat sale.. mak bapak dia dah mula resah... 2) Boleh tak nak tanya akak kenapa berhenti. Akak sempat dapat REN number tak. Saya dah lebih sebulan apply REN tapi masih belum approve.
32Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Thu 8/Nov/2018 5:13pm
sepanjang mingu ni kami try terjah bank-bank sekitar bangi, kajang dan putrajaya.. ada yg bagi buat free promo di depan premis tapi tak boleh di kaki lima.. kena kedepan sikit dari bangunan.. tak boleh buka booth atau payung.. cuma meja kecil sahaja.. kalau hujan kena cepat2 bawak brochure lari.. mahal nak print tu.. dan kadang2 taik burung jatuh berupa kapur putih.. yg sedikit cair... sikit lagi nak kena kepala hehe.. (siapa nak bagi nama anak dia kareena kapoor...??? bunyi mcm kena kapoor :-) so far so good... fresh air.. lagipun free..
33Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Mon 29/Oct/2018 3:01pm
kelmarin dah try buat promo kat downtown pulak... jumaat, sabtu dan ahad. malam.. area puchong.. kos adalah rm100 utk 3 malam... open jam 5pm till 3 am... tapi kami start lepas magrib dah dekat isyak - kul 1am pun still ada org minat pasal rumah - ahad kami balik cepat.. kul 10pm.. walaupun tak panas mcm pasar pagi.. risiko nya nyamuk la pulak... ''alang alang menyeluk pekasam...''
34Peribahasa, Quotes dan Ayat-Ayat Power. - Mon 29/Oct/2018 11:35am
Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people. -Eleanor Roosevelt-
35Orang Kaya, Orang Marhaen dan Orang Miskin - Mon 29/Oct/2018 11:34am
Great minds discuss ideas; Average minds discuss events; Small minds discuss people. -Eleanor Roosevelt-
36Tak Ada Ka Sifu2 nak Ajar Kita Cara Bisnes. - Sat 27/Oct/2018 11:28am
sebab apa sifu2 yg dah bertaraf jutawan malas nak ajar protege baru.. 1) Kecewa... protege ingatkan bisnes setahun dua dah boleh jadi jutawan.. 2) kecewa.. protege ingatkan bisnes lebih senang dari makan gaji 3) kecewa.. protege ingatkan bisnes sendiri boleh bangun lewat dan cuti bila2 sesuka hati 4) kecewa.. protege ingatkan asal ada niat bisnes dalam hati je.. semua MARA, TEKUN, Bank dan segala institusi kewangan berebut nak bagi dia pinjaman loan.. 5) kecewa.. protege ingatkan bisnes ni ikut apa yg popular je.. apa yg tengah hot yg tu je dia nak jual.. 6) kecewa.. protege ingatkan kalau bulan ni sale ok, bulan depan lagi ok dan tahun depan lagiii okkkk... hahaahaaa.... jauh lagi bro... dan 10001 lagi kekecewaan sikap protege baru bisnes.. last2 jutawan sebenar senyap ke... malas nak bising2.... buat duit, bayar tax, bayar zakat, then enjoy life... tak perlu pening2... kecuali kalau ada program TV Mentor/Mentee bisnes.. dia boleh masuk TV dan popular... mungkin ada yg berminat... but not everyone...
37To Get Help to Archieve A Dream (Urgent) - Wed 24/Oct/2018 8:42pm
Dahulu, saya sentiasa buat sesuatu sebab ''Nak buktikan pada orang lain yg saya boleh berjaya''.. Then in 2008-2009 saya terfikir.. what the fusch... I dont want to give a damn sh*t what other people think about me. I do what i want to do... and i do what i do best!! and NOTHING ELSE MATTER!!
38To Get Help to Archieve A Dream (Urgent) - Wed 24/Oct/2018 8:38pm
You are probably trying too hard hehe.. ======= Try baca Quotes yg membina: https://www.majalah.com/?classified.peribahasa-quotes-dan-ayat-ayat-power.FRBGMGM84S Or chill out with Dilbert by Scott Adams http://dilbert.com/ (boss pointy haired tu memang kelakar) Or spend a few days watching Ted Talk (saya spend banyak jam dgn ted talks. Very constructive short lectures on science, technology & life.) https://www.youtube.com/channel/UCAuUUnT6oDeKwE6v1NGQxug Or subscribe to netflix (malaysia) kos dalam rm50 sebulan guna kad bank Malaysia then watch - Lost (cerita lama ni tahun 2004-2010 tapi memang best - Friends - classic comedy semua siri bermula episod 1 - Forensic Investigation - Horror movies - dll.. saya habis banyak masa tengok netflix hehe.. boleh guna TV (smart tv), tablet, komputer atau handphone. Bila kita pause, lain kali boleh sambung dimana kita stop.
39Saya Bakal Menjadi Perunding Hartanah dan Jutawan Hartanah! - Wed 24/Oct/2018 8:27pm
last week bertukar buat promo di pasar tani pagi area serdang/kajang.. saja nak try market.. terperanjat juga kos sewa tapak rm50 utk beberapa jam sahaja.. tapi yg tak tahannya panasss.. walaupun ada payung bulat.. start jam 8am nak sampai 12pm memang terbakar kulit... belum kul 11 kami dah chow... lepas ni try promo di pasar malam pulak..
4015 Perkara yang Perlu Anda Lakukan dan Elak Jika Anda Ingin Hidup Senang 20 Tahun Dari Sekarang - Sat 20/Oct/2018 2:53pm
salam sabtu utk Tuan Aswad Haykal.. jauh pemikiran tuan :-) ya hidup kita ini adalah hasil dari pelbagai keputusan yg perlu kita buat setiap hari. ada keputusan jangka pendek (harian) dan ada keputusan jangka panjang (pnjaman rumah/kereta). Saya tak ada jawapan khusus, tetapi perkara2 dibawah ni lah keputusan yg bakal menentukan corak hidup seseorang 1) Pemilihan waktu utk berkahwin dan mempunyai anak berderet2 - hehe... sensitif bab ni. Kalau nak diskus ada ustaz sekali.. saya lari jauh2 terus thehe... - saya dapati dgn memilih utk kahwin lambat (bila dah 40an nanti), saya ada masa yg banyak utk buat pelbagai perkara tanpa diganggu, dan saya boleh mengambil risiko yg lebih besar dalam kehidupan atau dalam bisnes. 2) Pemilihan Kereta apa nak pakai? - nak beli kereta murah dulu atau nak beli kereta mahal terus (honda dan keatas)? saya pilih guna kereta murah dulu, bila dah kaya raya nanti saya nak pakai SUV, maybe SUV proton yg JV dgn Geely ni ok kot. buat masa ni guna kereta murah dulu. 3) pemilihan nak beli rumah atau sewa. Dulu masa duduk di bukit beruntung, setiap bulan ada lelong beberapa flat rm5k sahaja. rugi betul saya tak beli. sekarang ni harga rumah memang mahal gila. taktik saya adalah menyewa dulu bila dah ada duit nanti beli apartment di Port dickson boleh dapat range rm100k - rm150k secara CASH untuk 3r2b kalau pandai cari. membeli secara cash membolehkan kita bebas dari cengkaman bank. Biasanya, kalau pnjam bank rm250k .. kena bayar balik lebih sekali ganda.. (jauh melebihi rm 500k) dalam masa 30 tahun tu.. 4) pemilihan nak kerja sendiri atau nak kerja makan gaji Ini banyak bergantung kepada (1) diatas. Kalau anda dah kahwin dan anak berderet... pilihan tak banyak.. terpaksa kerja utk dapatkan gaji tetap. Saya memilih utk kerja sendiri. Walau pahit macam mana sekalipun, hati senang dan bebas... i am now a freelance Property Negotiator... working with laptop and mobile phone.. buat kerja di mana2 sahaja tanpa perlu terikat di opis yg sama setiap hari. Freelance tu maknanya income is 100% commision based, jadi kalau saya nak cuti sebab ada masalah peribadi, saya tak perlu apply dgn boss.. cuti saya approve sendiri hehe.. cuma kena bagitahu kawan2 satu group siapa yg nak ganti slot.. 5) Pemilihan insurance apa nak beli. kalau orang lelaki mesti cover sakit jantung di IJN, Kalau wanita mesti cover breast/uterus cancer 6) Pemilihan nak merokok atau tidak. saya tak merokok. 7) Pemilihan nak menjalani gaya hidup aktif ke tidak. Saya cuba jogging sekurannya 3 kali seminggu. dulu saya jogging 5 kali seminggu tapi skrg dah jadi malas. Rasanya nak balik ke regime lama.. jogging 5 kali seminggu. 8) Pemilihan nak makan sihat ke tak. ikan masin.. ajinamoto.. makanan berminyak, lemak, santan, daging cincang, bonet ayam (sedapnyeee).. semua tu berisiko sakit jantung. saya sekarang cuba amalkan berhenti makan sebelum jam 7pm. dan makan semula breakfast 7.30 esoknya.. jadi dapat lebih 12 jam 'berpuasa' setiap hari.. dan 10001 lagi pilihan2 yg perlu kita buat setiap hari..
41Mohon Pendapat Supplier Kuih Tradisional, Nasi Bungkus atau Kuih Kering - Puchong - Thu 18/Oct/2018 10:51am
Akak mengalami masalah yg sama dgn banyak warga KL/Selangor.. ada skil memasak makanan/kuih/kek tetapi tak ada masa utk menjualnya disebabkan routine harian dan isu keluarga. saya dah jumpa beberapa kali rakan2 yg mengalami situasi yg sama. ada yg terrer buat popia frozen, ada yg terrer buat kuih telinga kel*** (tuuut..) tapi tak tahu macamana nak jual.. hehe.. Solution: ======== Disebabkan akak tak boleh jual keluar, cara yg terbaik adalah panggil pelanggan datang ke rumah akak. Caranya: ======= pilih 3-5 kuih terbaik yg akak pandai buat. Jangan tulis 'akak pandai buat semua' walaupun akak memang pandai buat semua kuih hehe.. cari plastik ringan yg biasa dibuat utk bungkus kuih pada bulan ramadan. groupkan kuih dalam plastik dan stapler. Contohnya - 4 karipap satu plastik rm2 - 4 donut dalam satu plastik rm2 - 5 kuih akok panas dalam satu plastik - rm2 - atau groupkan 2 karipap dan 2 donat dalam satu plastik - rm2 jangan buat 'kuih open' dimana pembeli ambik satu persatu. Buatkan paket terus dan stapler terus. Penting: Yg ni paling penting. Buatkan sticker kecik, ''Kak Arni Glamour - Menerima Tempahan kuih'' - dan sertakan nombor wasap & alamat rumah, FB, IG dan QR code kalau akak rajin... dan tepekkan di setiap plastik. Taktik Jualan: setelah selesai, pergi ke kedai2 mamak dan gerai2 nasi lemak yg tak ada kuih, tanya dia boleh tak letakkan produk akak disitu. Pastikan penjual mendapat untung jual kuih akak. plan jangka panjang ========= keuntungan sebenar bukan untuk menjual kecil-kecilan dalam plastik harian tu. Keuntungan jangka panjang adalah bila customer mula membuat tempahan direct dari akak. Paket plastik harian tu hanyalah channel iklan supaya penduduk setempat tahu tentang kuih akak. Akak kena beritahu terus terang, tempahan harus ambil dirumah... tapi jangan tulis sebab ayah akak sakit hehehe.... amalkan taktik ni dan kalau kuih akak MEMANG SEDAP, percayalah dalam masa 6 bulan ke setahun sahaja word-of-mouth akan tersebar dan akak dah boleh berpendapatan yg selesa seperti cikgu sekolah rendah... pakai honda city thehehe.. Tapi kalau rasa tak berapa sedap.. setakat so-so sahaja.. akak akan terjerat dalam catch22 problem... https://en.wikipedia.org/wiki/Catch-22_(logic)
42Jana Untung RM15,000 Sebulan Menjual Tudung, Walaupun Tanpa Premis! - Thu 18/Oct/2018 10:29am
ya sebenarnya semenjak berlaku anjakan paradigma abad ke 21 ni, menjual pakaian tidak lagi memerlukan premis. Paradign Shift Abad ke 21 1) Online Banking 2) Smartphone shopping 3) Always on data plan with telco 4) Open source wordpress & woocommerce 5) Multi channel - sales thru 3rd party channels (lazada, 11st, shopee etc..) 6) Social media marketing 7) Kurier - large selection kesemua yg diatas menyebabkan tidak lagi perlu ada premis. tetapi, jika rumah dah penuh dgn produk2 berterabur dan bilik penuh dgn stok, dan penda