Search Majalah.com
Soal Jawab Kemusykilan Agama Bersama Dr. Azmi
Dr Azmi @ Astac Training & Consultancy - Tue 28/Sep/2010 12:53am [Last Comment]
salam,

Ruangan ini juga akan membuka lembaran baru dengan soal jawab kemusykilan agama. Insyalh jom kita kongsi bersama ilmu Allah menurut syariat.

harta yang kekal abadi adalah yang kita infaq ke jalan Allah, bukan yang ditangan kita.

kata Sufian AsSauri seorang wali Allah, aku hairan melihat manusia mencari kekasih, setelah dapat ditinggalkannya di dunia ini, itulah harta. Tapi aku mencari kekasih yang boleh dibawa sebagai teman hingga ke akhirat nanti..itulah amal soleh.

Niche: Diskusi Bisnes
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Rahman - Tue 28/Sep/2010 10:00am
    Salam Dr Azmi.

    Saya musykil dgn MLM. Semasa zaman Nabi, jenis2 perniagaan networking spt MLM belum ujud lagi.

    Barang yg biasanya berharga murah (contohnya foot detox) boleh dibeli harga rm 1-3 sekeping pasaran biasa utk kualiti tinggi. Tapi dengan MLM pada thn 2001 dulu, harganya mencecah RM10 sekeping.

    Saya difahamkan oleh seorang pakar MLM (Dr Soul) bahawa MLM mark-up sehingga 300-400% utk produk mereka disebabkan utk membayar kos MLM tersebut kpd upliner2.

    Juga majority keuntungan MLM tidak datang dari jualan barang, tapi dari

    1) menjual keahlian dengan janji mendapat income/kereta/rumah/percutian mewah.
    2) menjual barang pada harga luar biasa mahalnya. (terutama sekali MLM produk kesihatan & kecantikan) spt jus manggis, herba2 pelangsing tertentu dsb.

    Apakah pandangan Dr mengenai MLM dari sudut Islam?  
  2. Yart - Tue 28/Sep/2010 10:33am
    sy nk tanya haramkah duit jualan cicak tokek....  
  3. Izza 4 - Tue 28/Sep/2010 11:19am
    Heheheh..cicak poke mata hijau...menatang zaman dulu xpernah dengar namanya..ingin ge nak tau jawapan..t/k  
  4. Dr Azmi - Tue 28/Sep/2010 5:35pm
    salam,

    "Rasulullah SAW telah memerintahkan membunuh cicak dan beliau bersabda dulu cicak pernah meniup-niup [api] kepada Ibrahim AS." (Ibnu Hajar Al-Asqalani, Fathul Bari, hadis no 3109)

    Para ulama berpendapat bahawa tokek dan cicak adalah satu jenis, iaitu hukum tokek sama dengan hukum cicak, haram.

    cicak (al-wazagh) dan tokek (saam abrash), dalam bahasa arab bezanya tokek adalah cicak besar." (Imam Nawawi, Syarah Shahih Muslim, Juz 7/406).

    Dan jika suatu binatang haram dimakan, maka menjualbelikannya haram juga.

    kaedah usul fiqih :
    كل ما حرم على العباد فبيعه حرام

    (Kullu maa hurrima 'ala al-'ibad fa-bai'uhu haram).

    "apa-apa yang telah diharamkan atas hamba, menjualbelikannya haram juga." (Imam Taqiyuddin an-Nabhani, Al-Syakhshiyah Al-Islamiyah, Juz 2/288).  
  5. Dr Azmi - Tue 28/Sep/2010 6:00pm
    Salam En Rahman,
    Multi Level Marketing adalah suatu cara perniagaan alternatif melalui banyak level dikenali Upline dan downline.

    Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Islami) pernah mengeluarkan fatwa ke atas satu bentuk perniagaan MLM jenama PT Biznas yang disifatkan sebagai haram kerana ia adalah salah satu bentuk perjudian.

    Selain itu, keputusan itu juga menafikan bahawa komisyen yang digunakan adalah komisyen atau upah brokerage sebagaimana didakwa.

    Secara umum MLM mengikuti kaedah piramid dalam sistem pemasarannya, dengan cara setiap anggota harus mencari ahli-ahli baru dan demikian selanjutnya.

    Setiap anggota membayar yuran pada syarikat dengan jumlah tertentu dengan angan-angan mendapat bonus, semakin banyak anggota dan memasarkan produknya maka akan semakin banyak bonus yang dijanjikan.

    Sebenarnya kebanyakan anggota MLM yang menyertai cara ini adalah hasil motivasi bonus yang dijanjikan (kereta, melancong dsb) tersebut dengan harapan agar cepat kaya dalam waktu yang sesingkat mungkin, padahal ia langsung tidak menginginkan produknya.

    Perniagaan jenis ini adalah perjudian murni, kerana beberapa sebab berikut, iaitu:

    1. Sebenarnya anggota MLM ini tidak mahukan produknya, akan tetapi tujuan utama mereka adalah menyertai rangkaian piramid bagi mendapatkan kekayaan cepat apabila setiap ahli baru membayar yuran.

    2. Harga produk yang dibeli sebenarnya tidak sampai 30% dari wang yang dibayarkan pada syarikat MLM.

    3. Tujuan perusahaan adalah membangun jaringan individu secara berkesinambungan. Yang mana ini akan menguntungkan anggota yang berada pada level atas (Upline) sedangkan level bawah (downline) selalu memberikan nilai point pada yang berada dilevel atas mereka.

    Wallah hu alam. (ruj. JAKIM)  
  6. Eniliana - Tue 28/Sep/2010 6:09pm
    salam Dr.azmi,
    apabila terbaca
    "Dan jika suatu binatang haram dimakan, maka menjualbelikannya haram juga.

    kaedah usul fiqih :
    كل ما حرم على العباد فبيعه حرام

    (Kullu maa hurrima 'ala al-'ibad fa-bai'uhu haram).

    "apa-apa yang telah diharamkan atas hamba, menjualbelikannya haram juga." (Imam Taqiyuddin an-Nabhani, Al-Syakhshiyah Al-Islamiyah, Juz 2/288)."

    tiba2 terlintas difikiran dengan penjualan kucing, hamster,kura2 dan haiwan2 peliharaan..adakah semua ni pun haram dijual beli atau bagaimana?  
  7. Ashcitra - Fri 1/Oct/2010 1:19am
    salam...blh bg sy email x,sy nak emailkan masalah yg sy hadapi tp sy x mahu siarkan.masalah yg amat berat sy tanggung,dan sy mahu jawapan yg sy cr..atau emailkn kpd sy  
  8. Dr Azmi - Fri 1/Oct/2010 2:19pm
    salam ashcitra.. email saya

    astactraining@yahoo.com.
    atau layari blog saya www.astactraining.blogspot.com.

    tq  
  9. Dr Azmi - Sat 2/Oct/2010 8:11pm
    salam eniliana, mengenai hukum jualbeli kucing dll seumpamanya. Terdapat beberapa khilaf dikalangan ulama mengenai hal ini.

    pertama: HARUS, iaitu pendapat jumhur ulama, 4 mazhab, dan sebahagian pendapat ulama' salaf seperti Ibn Abbas, al-Hasan, Ibn Sirin, al-Hakam, Hammad, Al-Thauri, dll.

    kedua: HARAM,iaitu pendapat Ahmad dalam satu riwayat, sebahagian ulama' salaf spt Abu Hurairah, Tawus, Mujahid, Jabir dll.
    mereka berdalilkan kepada satu hadis sahih iaitu Rasulullah ditanya tentang duit hasil jual beli kucing. lalu Nabi melarang daripadanya. -Sahih Muslim.

    Dari sudut kaedah2 istinbat hukum, pendapat yang mengatakan HARAM lebih kuat kerana terdapat dalam hadis sahih Nabi melarangnya.

    hukum asal seperti kaedah syarak ialah HARAM melainkan dengan dalil lain yang mengubahnya.

    wallahu alam  
  10. Eniliana - Tue 12/Oct/2010 8:22am
    aaaa... serius, tak pernah terlintas haram perniagaan haiwan peliharaan.
    saya suka beli arnab & ikan utk dibela.. kini semuanya dah mati.igtkan nak beli lagi.dah jadi ragu2 pula(walaupun arnab boleh dimakan).
    terima kasih dr azmi. :)  
  11. Dr Azmi - Tue 12/Oct/2010 6:55pm
    salam eniliana, sebenarnya dalam masalah feqah banyak lagi yang belum diterokai kerana ia berubah mengikut situasi dan kondisi. sebab itu dalam masalah feqah ada perbezaan pendapat ulama dan kesemuanya adalah untuk menunjukkan jalan kebenaran. Insyallah segala kemusykilan boleh dibincangkan. tq  
  12. Sitibaizurah Binti Mustapha 2 - Sun 31/Oct/2010 8:50am
    MasyaALLAH ...ana baru terjumpa topik ni..  
  13. Dr Azmi - Sun 31/Oct/2010 12:11pm
    salam, biasanya kita bercerita ttg bisnes yang tak akan selesai.. saya cuba buka topik spt ini utk kebaikan ahli forum majalah.com.
    kabarnya di galas..berkempen.  
  14. Sitibaizurah Binti Mustapha 2 - Sun 31/Oct/2010 12:51pm
    Salam
    Siti sedang jalankan tanggung jawab di GALAS till 5th Nov.
    BAGUS BUKA TOPIK NIE..
    BANYAK YANG SITI NAK TANYE NANTI..  
  15. Muhammad Dzulfadhli Zakaria - Tue 14/Dec/2010 2:01pm
    Assalamualaikum Dr Azmi,

    saya nak tanya ada x hukum yg melarang fotografi dalam mejlis perkahwinan dan macam mana skiranya fotografi dalam majlis perkahwinan ni dijadikan sumber pendapatan?  
  16. Abdul Aziz 17 - Wed 8/Feb/2012 9:50pm
    Assalamua'laikum
    Minta pandangan mengenai pendapat yg mengatakan masjid yg di kelilingi kuburan tidak sesuai untuk beribadah.
    Wassalam  
Page 1   (Total 16 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2500)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1449)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1035)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (765)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1310)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1194)
Bisnes Hari Raya (51)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (662)
Bisnes Jam Tangan (269)
Bisnes Jeruk (155)
Bisnes Kitar Semula (478)
Bisnes Komputer (1418)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1378)
Bisnes Pasar Malam (1867)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (784)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3107)
Bisnes Roti Dan Bakeri (670)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (191)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3098)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (295)
Dewasa 18sx (1667)
Diskusi Bisnes (1864)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (677)
Expo Karnival Tapak Niaga (6012)
Forex Malaysia (1753)
Haiwan Peliharaan (423)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (672)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (950)
Iklan Tv Radio Media Massa (208)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2727)
Insurans Dan Takaful (1633)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1912)
Kedai Emas (435)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2422)
Kedai Hardware (500)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3550)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1690)
Kedai Sewa (1563)
Kereta Baru (1516)
Kereta Terpakai (4729)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4323)
Kerja Kemahiran (1808)
Kerja Kosong (10591)
Kerja Praktikal (1794)
Kerja Sales (2084)
Kerja Sambilan (5895)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (215)
Kontraktor Minyak Dan Gas (650)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1920)
Kontraktor Perlombongan (303)
Kursus Dan Seminar (2669)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1557)
Mencari Pelabur (3512)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (474)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2490)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (816)
Pasar Basah (1381)
Pekerja Asing (1148)
Pelaburan Saham Unit Trust (889)
Pembantu Rumah Asing (1758)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (453)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (595)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (402)
Pembekal Rempah Dan Perencah (553)
Pembekal Serunding (252)
Pembekal Telur (127)
Pemborong Aksesori Lelaki (158)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (582)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (412)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (661)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (742)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1570)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4018)
Pemborong Telekung Dan Songkok (551)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3368)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2661)
Pembuat Papan Tanda Iklan (247)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (561)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (561)
Pengedar Produk Kecantikan (2511)
Pengedar Produk Kesihatan (2889)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (673)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (250)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (669)
Peralatan Sukan (529)
Perisian Komputer (531)
Perkakas Dapur (581)
Perkakas Elektrik (400)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1453)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (488)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9907)
Pinjaman Perniagaan (1742)
Produk Dari China (507)
Produk Sejuk Beku (1245)
Program Consignment (1927)
Program Dropship (6289)
Pusat Bahasa (333)
Pusat Jagaan Bayi (1390)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (116)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (494)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1183)
Pusat Tuisyen (994)
Rancangan Perniagaan (562)
Rawatan Alternatif (273)
Rumah Sewa (4014)
Rumah Untuk Dijual (3524)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (671)
Servis Pembersihan (755)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (572)
Sewa Bas Dan Van (519)
Sewa Kereta Teksi Limo (1665)
Sewa Lori (2369)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (996)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (673)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (219)
Sukan Pancing (135)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4541)
Tempahan Biskut Dan Tart (2082)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2001)
Tempahan Kek Dan Coklat (2070)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (173)
Ubahsuai Pejabat (612)
Ubahsuai Rumah (1604)
Urut Tradisional (732)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (377)
Usahawan Tani (1021)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2205)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1237)