Search Majalah.com
Seminar Pembiayaan Perniagaan Bumiputera (Mara, Tekun, SME Bank, Agro Bank, PUNB)
Azraimarcell - Tue 12/Apr/2011 2:56pm [Last Comment]
Tahukah anda pada disember 2010 sebanyak RM3.65 billion dana yang diperuntukkan untuk industri kecil dan sederhana,ushawan bumiputera dalam bidang pembuatan,makanan ,ternakan,teknologi maklumat,penghasilan produk,peruncitan,perkhidmatan,perkapalan,minyak dan gas,dan pelbagai sektor lagi masih belum dipohon oleh USAHAWAN BUMIPUTERA.

Setelah membuat beberapa servey, kami dapati salah satu faktor mengapa dana dan bantuan ini tidak dimohon, ialah kurangnya pengetahuan tentang badan badan yang mempunyai dana dan bantuan. Pendek kata usahawan bumiputera tak tahu pun tentang dana dana ini.kalau tahu pun mungkin tak tahu bagaimana nak mohon, kat mana nak pergi dan macamana nak buat kertas kerja (paperwork ) yang mantap dan berkesan.

sehubungan itu saya ingin berkongsi dengan warga majalah dan mana mana persatuan usahawan,dewan perniagaan melayu atau mana mana NGO , dan mahasiswa /pelajar IPTA/IPTS yang menganggur untuk bersama sama dalam satu seminar BANTUAN KEWANGAN PERNIAGAAN UNTUK BUMIPUTERA.

Antara panel yang di jemput adalah

Majlis Amanah Rakyat ( MARA )
TEKUN NAsiONAL
Perbadanan Usahawan Nasional Berhad ( PUNB)
AGRO BANK ( dahulu di kenali sebagai Bank Pertanian)
SME Bank ( Small Medium Enterpreuner Bank)

Di seminar ini panel panel akan berkongsi dan mencelik kan mata kita semua dengan bantuan bantuan dan geran geran dari kerajaan yang masih belum di mohon/kurang dipohon oleh Usahawan Bumiputera.Mereka juga akan berkongsi kelemahan kelemahan yang biasanya ada pada ushawan yang menggagalkan permohonan mereka sebelum ini. berkongsi matlumat tentang dana dana baru dalam HAB MAKANAN HALAL yang baru di umumkan PM baru baru ini.


SEMINAR BANTUAN KEWANGAN PERNIAGAAN BUMIPUTERA 2011
TARIKH : 14 MEI 2011 ( sabtu )
Masa : (9.00 Pagi-6.00ptg)
tempat : Internasional Youth Center (IYC) cheras (berhampiran HUKM )
bayaran : RM150/ person ( untuk makan & sewa dewan & bayaran penceramah dan seminar KIT )
Anjuran : MEADEC diuruskan oleh Gabungan Usahawan Melayu Semenanjung.(GUMS)

Terhad pada 200 usahawan yang ingin berjaya sahaja. sila bawa bersama dokumen perniagaan untuk permohonan secara online .



Bayaran Deposit RM50 ( Booking Sit ) boleh dibuat sebelum 10 Mei 2011 dalam
Akaun Maybank
151061289909
atas nama Azlan Shah Bin Abdul Ghani
( pengerusi Gabungan Usahawan Bumiputera Semenanjung.)

setelah pembayaran dibuat sila SMS taip NAMA-NO IC-No RUJUKAN PEMBAYARAN dan hantar ke nombor

Dr azlan ( Pengerusi ) 016 -2323459
En azrie ( Bendahari ) 013 -6290496

atau scan slip pembayaran dan emailkan kepada
braveaux@mail.com

borang pendaftran boleh d download ni link ini
http://img12.imageshack.us/i/viewerqv.png/

aturcara majlis boleh di download di link ini
http://img535.imageshack.us/i/agendaseminar.png/

ID pendaftaran akan diSMS/e-mail kepada Peserta yang telah membuat pembayaran dan pendaftaran.

tempat adalah terhad kepada 200 usahawan sahaja.

Niche: Pinjaman Perniagaan | Kursus Dan Seminar
Kursus Borong Produk China Tanpa Perlu Melangkah ke China
18 Sep 2014 (Khamis) di DPMM Putrajaya

Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
24 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mohd Faiz 4 - Tue 12/Apr/2011 3:31pm
    Email Me fareast.trump@gmail.com Terima Kasih :)  
  2. Azraimarcell - Tue 12/Apr/2011 3:43pm
    telah d emailkan.  
  3. Mohamadnizam - Tue 12/Apr/2011 3:45pm
    cantik...tolong email ke mohamadnizamkasim@gmail.com sekali

    TQ  
  4. Shanoba - Tue 12/Apr/2011 3:47pm
    EMAIL SAYA
    snbsa10@gmail.com  
  5. Azraimarcell - Tue 12/Apr/2011 3:51pm
    dah email..cheak ya..bagi yang nak borang n tentatif bole download kat link yang d beri..caranya mudah saja..copy link yang d beri..dan paste d browser anda..copy image dan print.  
  6. Asiaberseri - Tue 12/Apr/2011 4:22pm
    Email saya. asiaberseri@gmail.com  
  7. Azrul 20 - Tue 12/Apr/2011 4:37pm
    aliffazrulaziz@gmail.com, thanks  
  8. Kocha - Tue 12/Apr/2011 4:49pm
    saya terlibat dengan perniagaan heavy machienary sprt dump truck, excavator.....ada ke peluang untuk biz macam ni....please email to fussilat_global@yahoo.com  
  9. Azraimarcell - Tue 12/Apr/2011 4:57pm
    peluang terbuka luas dan banyak dana dana yang kita sendiri tak tahu.antaranya PROSPER SISWAZAH-untuk siswazah yang mengganggur.PRosper RUNCIT.Prosper PEMBORONG.PROSPER IKS.dan macam macam lagi.hantar nama dan IC untuk pendaftaran.telah 41 orang mendaftar setakat ini.  
  10. Anisadzwany Bt Long - Tue 12/Apr/2011 5:16pm
    email sya jga anies8181@yahoo.com.my  
  11. Ida 73 - Tue 12/Apr/2011 5:20pm
    email sy chikda05@hotmail.com  
  12. Ezman 3 - Tue 12/Apr/2011 5:51pm
    maaf. tumpang lalu..FAMA dgn kerjsama SME Bank & Mydin USJ Subang Jaya adakan majlis biz matching, mklumat ttg bantuan dr agensi2 krjaan trutamanya FAMA secara percuma dari jam 10pg-06ptg di Mydin USJ Subang Jaya. sila bw profail sykt & sampel produk. tiada gerai jualan. hrp mklm  
  13. Rahimah 6 - Tue 12/Apr/2011 5:51pm
    salam. seminar tu buat kat mane.email juga kat saya aisya00724@yahoo.com.my  
  14. Hisham Jalaludin - Tue 12/Apr/2011 5:57pm
    Saya telah memohon pinjaman mara sejak awal tahun 2009, sebanyak 250K dengan cagaran tanah saya di Bangi, sampai sekarang belum lulus lagi. Saya telah beberapa kali telah pergi ke pej. MARA Kajang tetapi saya telah diberi borang supaya membatalkan permohonan saya. Tetapi saya tidak mengisi borang tersebut. Untuk pengetahuan saya telah menjalan perniagaan kedai buku dan alatulis selama 5 tahun. Pernah mendapat pinjaman Mara sebelum ini berjaya melunaskan semua pinjaman sebelum membuat pinjaman baru. Betulkah dana ini wujud????????  
  15. Hisham Jalaludin - Tue 12/Apr/2011 6:16pm
    Harap semua rakan-rakan berhati-hati, sekarang seminar, bengkel dan kursus telah dijadikan satu perniagaan. Semua maklumat mengenai agensi kerajaan ini boleh didapati dengan mudah. Tak perlu pergi kursus/seminar/bengkel. Pergi jer di Pej. MARA/Tekun/SME dll. Semua maklumat ader... tak perlu bazir duit rm150, Cuba check ade ke Gabungan Usahawan Melayu Semenanjung dan kenapa bayaran atas nama perseorangan...???????  
  16. Shahrill Azuan Bin Abdul Razak - Tue 12/Apr/2011 7:05pm
    ASSALAMUALAIKUM... Di sini sy ingin memperkenalkan satu pelaburan emas yang sangat menguntungkan.Ini bukan MLM,skim cepat kaya atau jual produk.Dengan modal yang rendah dan yang paling penting dividen sebanyak RM450.00 yang pasti anda perolehi tiap-tiap bulan.TIAP-TIAP BULAN BUKAN TIAP-TIAP TAHUN..untuk keterangan lanjut hubngi saya sekarang di no 0133718152..TAK RUGI JIKA ANDA MENCUBA DARIPADA DUDUK DIAM MELIHAT KEJAYAAN ORANG LAIN.  
  17. Ikhtiar 2 - Tue 12/Apr/2011 7:43pm
    Harap maaf mungkin betul atau tidak tapi saya pernah menghadiri kursus anjuran semarak alamiah sdn.bhd untuk bahagian peruncitan bumiputra..yuran rm200 tapi semua nya gagal dan hilang begitu sahaja..pejabat di phileo damansara..kehadiran peserta kursus hampir seribu orang di PWTC...selidik dahulu seperti kata en hisham jalaludin..sekurang2nya kita dapat ilmu juga dari menerima tanpa usul periksa.  
  18. Fatrade - Tue 12/Apr/2011 7:52pm
    Saya bersetuju dengan encik Hisham, Kenapa perlu hadiri Seminar untuk dapatkan pinjaman? Pergi jer terus ke ajensi terbabit & Isi borang permohonan...

    Harap maaf  
  19. Zailan 2 - Tue 12/Apr/2011 8:20pm
    mai copy dan paste kemudian search ; www.rm20segera.com/?r=mhdzailnew  
  20. Olan - Tue 12/Apr/2011 8:36pm
    mmmm pelik gak yerr..nak bagi dana tapi kita kena kuar duit lak...telus la sikit nak bantu bumiputera


    hik hikkkk
    jom singgah
    www.bit.ly/hHuldv  
  21. Auntiespam - Tue 12/Apr/2011 8:37pm
    orang bijak cari maklumat PERCUMA SAJA, orang sederhana bijak cari maklumat BAYAR RM150, orang tak bijak cari maklumat KENA TIPU.

    tepuk dada tengok wallet.

    PUNB buat taklimat setiap minggu PERCUMA. pejabat MARA buka setiap hari di semua bandar besar, walk in sahaja (penerangan PERCUMA). SME bank ada di semua bandar besar, walk in sahaja (penerangan PERCUMA). Bacalah maklumat di web.

    DANA memang ada tapi cermin diri dulu sebelum salahkan orang lain. perkara pertama yang dinilai ialah DIRI PEMINJAM, kemudian barulah RANCANGAN PERNIAGAAN & TREK REKOD SEMASA.

    pengalaman saya meminjam dgn SME bank amat mudah walaupun baru mula nak berniaga. Pergi KURSUS, HANTAR RP, TEMUDUGA, KELULUSAN, DUIT KELUAR. dari awal - duit keluar hanya tempoh 3bulan.  
  22. Daing 2 - Tue 12/Apr/2011 9:36pm
    pengalaman saya dh tkena anjuran organisasi yg btanggungjawab..
    satu seminar yg dhadiri oleh mara dan tekun bayaran masuk rm100.
    bila pergi hancur smua...
    duit seminar barn + sijil x da + loan x da + cite mcm org bangang + mknan kuih 5 jenis + teh O ..yg dtg seminar 250 org + makanan pun x cukup?? + mana pergi duit RM 25000.00??
    cuma anda fikir2kn..
    kalau betul alhamdulillah..
    kalau tak sendiri mahu ingatlh..  
  23. Sally 11 - Tue 12/Apr/2011 10:12pm
    sy berminat nak follow..email please...sheally_lex@yahoo.com  
  24. Emma Omar - Tue 12/Apr/2011 10:23pm
    email saya
    emma_mco@yahoo.com  
  25. Nazem - Tue 12/Apr/2011 11:11pm
    ni bukan nak membantu,ni nk mcekik darah rm150...org bijak xkan pergi just duk depan laptop je...  
  26. Aimcempaka2 - Wed 13/Apr/2011 12:57am
    Tumpang Iklan ya...
    Sesiapa nak pohon bantuan pinjaman AIM ( Amanah Iktiar Malaysia ) boleh join kami - Pusat Nilai NS. (WANITA SAJA Umur - 18 Thn - 65 Thn)Tak payah keluar duit cuma dtg hadiri taklimat AIM 5 hari / 1 jam saja. Tak payah payslip atau kertas kerja. Lepas tu terus bentang pinjaman permulaan RM 3000.00.

    Nak tahu lebih lanjut sila lawati blog pusat kami :-

    http://aimcempakadua.blogspot.com

    Terima Kasih.  
  27. Bagus Satay Sarah Ent - Wed 13/Apr/2011 3:20am
    kene hentam kaw kaw dulu..biar semua warga majalh sedar...tuan pengiklan sila jawab kritikan dulu..

    klu anda di pihak yg betul sila kemukan apa yg anda nak terangkan.

    nak pinjam duit kene kuar modal gak eh...
    kah kah kah  
  28. Honey1 - Wed 13/Apr/2011 8:18am
    Baru-baru ini saya telah menghadiri Seminar Pendedahan Skim Bantuan & Intensif Sokongan Perniagaan Makro anjuran PERDA di Pulau Pinang. Fama yang beritahu saya tentang seminar ni. Seminar dihadiri lebih kurang 300 orang dan ia adalah PERCUMA. Makanan dan minuman juga disediakan PERCUMA. Penceramah terdiri dari PERDA, MARDI, BSN, TEKUN, MARA dan AGRO BANK. Mereka ini mendedahkan tentang dana yang masih ada, cara untuk usahawan memajukan diri, peluang yang perlu diambil oleh usahawan dan bagaimana cara usahawan hendak membuat pinjaman perniagaan dari agensi yang terbabit.

    Nota: untuk pinjaman perniagaan juga, rekod kewangan mestilah baik dan cantik. (kecuali Tekun mungkin dia tak check rekod kewangan asal jangan muflis sudahlah)

    Selalulah bertanya dengan agensi kerajaan yang terbabit kerana seminar seperti ini diberikan secara PERCUMA untuk para usahawan.
    Kalau pihak swasta yang anjur mungkin mereka menjadikan seminar seperti ini sebagai satu perniagaan.  
  29. Julfy - Wed 13/Apr/2011 10:28am
    salam,

    sy dulu ade hadiri kursus PUNB. kena bayar jugak pe~ huhu  
  30. Auntiespam - Wed 13/Apr/2011 12:27pm
    julfy, TAKLIMAT dan KURSUS tu perkara berbeza. taklimat 1-2jam saja PERCUMA, kursus rancangan perniagaan PUNB satu hari memang lah kena bayar. kasi maklumat biar terang.

    rujuk link
    http://www.punb.com.my/index.php?ch=bm_train&pg=bm_train1_pbrief  
  31. Azraimarcell - Wed 13/Apr/2011 3:48pm
    salam..gabungan ushawan melayu semenanjung adalah satu gabungan yang baru di wujudkan untuk membantu kita semua dalam permasalahan perniagaan.. tentang penggunaan akaun persendirian adalah satu langkah awal sebelum penubuhan akaun gabungan. ianya memerlukan masa sedangkan tarikh seminar tak sampai sebulan dari sekarang.untuk urusan tempahan dewan di IYC cheras adalah lingkungan RM600-RM800 mengikut kapasiti peserta tak termasuk makan dan bayaran penceramah. setuju dengan auntiespam - kursus nak buat rancangan perniagaan PUNB pun RM220 sehari.. ni kita buat 5 agensi,MARA,TEKUN,SME,PUNB,AGRO BANK..

    orang melayu perlukan pembaharuan pemikiran.terlalu banyak persoalan negatif membuatkan bangsa ini semakin mundur. hanya RM50 untuk BOOKING SIT..

    senarai sekarang sudah 61 orang.. pada yang berminat boleh SMS NAMA..NO IC.. untuk pendaftaran.. payment boleh di buat semasa hari kursus.  
  32. Linkman - Wed 13/Apr/2011 3:50pm
    bagi yg banyak masa tapi takde wang... pergi cari info free dan belajar sendiri...

    bagi yg ada wang tapi tak banyak masa, kursus2 berbayar la yg terbaik sekali. dapat bantuan dan info dgn cepat & pantas.  
  33. Mohdazrie - Wed 13/Apr/2011 4:07pm
    ntah bila masanya..sebok je selalu.. berkat aku join kursus macam ni tahun lepas bulan 12..aku baru dapat pinjaman RM150K untuk perniagaan Potato Spring.alhamdulillah.

    so..itu saja aku nak kongsi. tepuk dada.tanya iman ..

    jangan dengar cakap orang..tanya hati dan diri sendiri.  
  34. Izadn9 - Wed 13/Apr/2011 6:45pm
    salam sahabat2 majalah.com, saya adalah siswazah yg dh berniaga hampir 10 tahun dgn aset kedai 100k dan bank statement bulanan 30k-80k. Bagi saya kalau kita nak info ttg dana atau pinjaman x perlu utk keluarkan kos apatah lagi Dewan perniagaan melayu dn banyak agensi memberi perkhidmatan secara percuma dan inilah wadah perjuangan utk memartabatkn keusahawanan golongan bumiputera. saya berpendapat program sebegini x sepatutnya meletakkan kos yuran yg tinggi kerana info2 sebegini terlalu byk diluar sana, bagi saya samada dana atau pinjaman yg penting yg memohon akan dapat dn bukan sekadar berceramah ttg info dana atau pinjaman ttp bila pinjaman dipohon pihak pengeluar pinjaman memberikan berbagai alasan kononnya projek x berdaya maju, syarat bank dn berbagai2 lg.
    Contoh paling ketara adalah saya sendiri- projek sediada bernilai 100k semua yang terlibat adalah siswazah apatah lagi usahawan tunas mekar jabatan perdana menteri. Saya memohon pinjaman 1.5j konsep kafe termoden dengan operasi penuh penggunaan it, pusat seminar, perkahwinan atau majlis usahawan dan konsep central kitchen, malangnya semua hampeh hampir semua bank saya pergi dn meletakkan tanah lagi sebagai cagaran.
    Alasan ditolak x da dana, projek terlalu moden dn dlm pertimbangan selama 1tahun. Projek ini mendpt perhatian menteri besar negeri sembilan dn menyokong sepenuhnya.
    Akhirnya saya jalankn perniagaan sediada tanpa bantuan mana2 pihak atau ertikata lain-modal sendiri.
    Saya menyeru sebagai usahawan terlalu byk info secara percuma yg penting kita rajin melibatkan diri dgn mana2 agensi kerajaan atau dewan perniagaan atau cth koperasi rights. jgn buang duit kerana kiranya kita ada projek berkongsi pengalaman mereka yg berjaya dan gunakan kabel2 mereka utk dapatkan pinjaman utk kita lebih maju.
    Selalunya habis kursus kita haluan kita, yang menganjur dengan keuntungannya.
    Maaf kiranya tetapi saya belajar dari kesusahan dan pengalaman saya yg berniaga hampir 10tahun.
    Selamat majujaya pd semua org melayu yang gigih berusaha.

    izadn9  
  35. Ezman 3 - Wed 13/Apr/2011 6:55pm
    hebat mklmbls dr rakan2 mjl..ini barulah membantu..hrp rkn2 tdk trtipu dgn taktik kotor mreka. tahniah skli lg..kt nk dengar tklimat pun kena byr duit..mslhnya skrg, agensi brkenaan mmg x de duit sbb..p/raya srwak brp juta najib nk bagi? lps tu p/raya umum lak...fkr2kanlh wahai kwn2 skalian. sbb tu loan bbrp thn spi skrg pun x dpt. nk jg mklumt, prgi sj mydin subang jaya...FREE SJ  
  36. Fadil Zuni - Wed 13/Apr/2011 10:19pm
    melihat komen dr rakan2 semua sy juga terkena... kononnye kursus/ seminar untuk memudahkan loan perniagaan, sy mewakilkan adik sy untuk pergi kerana lesen perniagaan atas nama dia, kena bayaran la jugak tp yg menghairankan sy kursus atau seminar tu tak sama dlm bidang perniagaan yg kita ambil entah ape2, bila dah habis kursus nak buat loan pon payah sy dah kluarkan modal dlm 15k dgn sewa kedai sekali... pinjam tekun pon kena tggu sethn pinjam 35k dpt 6k jer... hurmmmm macam mane la org melayu nak maju dlm perniagaan  
  37. Halim Atan - Fri 15/Apr/2011 11:36am
    salam kepada rakan2 majalah.com

    saya pernah menghadiri kursus yang sama pada 23 mac di shah alam dengan bayaran HANYA RM50 tapi penganjur yang berbeza.
    Pada saya, penganjur yang terdahulu adalah lebih jujur & telus yang benar2 ingin membantu para usahawan untuk mencari dana yang diperlukan.

    Bagi saya bayaran Rm150 adalah terlalu tinggi.

    Berikut adalah flyers yang boleh dilihat di facebook penganjur terdahulu. Saya tengok semuanya sama kecuali penganjur yang berbeza dan juga jumlah bayaran yang telah dinaikkan.

    http://img815.imageshack.us/img815/3926/slide1n.jpg

    http://img215.imageshack.us/img215/8049/slide2ov.jpg  
  38. Mohammad Amin - Sat 16/Apr/2011 7:52pm
    KEPADA MARA,TEKUN,SME,PUNB,AGRO BANK.. KLU NAK TLG, TLG BTL2..TRUS BG DUIT..X PYH NAK ITU NK INI, BUAT PENAT JE DGR SUME NI...BUANG MASA!!!  
  39. Mohdazrie - Wed 20/Apr/2011 1:15pm
    salam semua warga majalah.terima kasih atas sokongan dan komen yang bermacam macam. pada pendapat saya.usaha penganjur adalah sangat baik.penganjur cuba membantu peniaga dan usahawan yang tak tahu mana nak cari peluang pinjaman @ geran dan tak tahu nak buat proposal yang betul. saya akui ramai yang bergelar usahawan "berjaya " di majalah .com dan mempunyai jutaan ringgit yang meninggalkan komen pada post ini. bagi yang dah berjaya dan kaya raya tu..apalah sangat dengan seminar for "DUMMY" yang di anjurka seperti ini.. buang duit jer kalau pergi.. bermacam macam andaian dan provokasi di tulis dan ada juga yang melemahkan semangat usahawan usahawan lain yang baru nak "berubah" dan berjaya. bagi mereka yang dah kaya dan berjaya..bagi lah ruang dan tunjuk ajar pada mereka yang baru.jangan di tutup peluang dan ilmu. sampai bila bangsa kita nak maju kalau mentaliti usahawan masih d kelas ke3. mengharapkan subsidi dan bantuan semata tanpa mhu berkorban wang ringgit untuk mendapatkan ilmu.

    pada saya, RM150 tu hanya satu pengukur.betapa seriusnya anda dalam bisness.. kalau RM150 itu di anggap besar dan anda boleh bankrap jika ditipu oleh penganjur dengan hanya RM150. dan dengan mengeluarkan RM150 ni menyebabkan anda akan kelaparan selama sebulan....saya cadangkan anda simpan sahaja duit RM150 itu dan simpan sahaja niat anda untuk berjaya..

    bagi saya, saya tidak takut mengeluarkan RM150 untuk mendapat info dan matlumat yang betul dan mudah. bayangkan 5 agensi dalam sehari yang membentangkan pelbagai peluang dan bantuan,di tambah dengan sesi dialog bersama agensi.sangat berbaloi jika saya menjadi peserta.

    penganjur juga telah memberi tahu.bayaran RM150 adalah untuk sewa dewan di IYC dan bayaran makan, bayaran penceramah,dan fail seminar kit.

    saya teringat semasa saya berkerja kerajaan sebelum bergelar usahawan.saya berkerja di MARDI, di jemput untuk memberi latihan kepada usahawan - menternak kambing boer, bayaran yang saya terima untuk latihan ini adalah RM500 sejam.. kenapa saya di bayar? kerna ilmu dan pengetahuan yang saya ada..

    anda boleh dapatkan dalam internet CaRA menternak kambing BOER.. tatapi mengapa penternak masih memanggil saya untuk memberi ceramah sedangkan ianya boleh diperoleh PERCUMA di internet.

    jawapanya, tak semua yang di tulis d internet itu sama seperti practikal. apa yang d tulis hanya teori. pengalaman dan penerangan saya lagi bagus dan senang d fahami oleh penternak.dan mereka boleh tanya mana yang tak paham dan tak jelas.

    konsepnya sama seperti seminar ini, betul anda boleh dapatkan info yang diberikan dalam seminar ini secara PERCUMA, tetapi ia sekadar teori..jika anda tak paham anda perlu bertanya.. siapa anda nak tanya? nak call siapa?

    kalau saya jadi pegawai PUNB/TEKUN/MARA/AGROBANK/SME bank pun saya tak kan layan panggilan talifon berbanding jumpa face to face.. kalau datang ke office pun untuk dapat info..sekadar memberi tahu apa yang boleh sahaja, banyak lagi kerja lain dan kekangan tugas yang perlu d selesaikan.( selalunya begitu lah)

    pada saya, ini adalah peluang untuk ushawan baru yang tak tahu apa apa mengenai kertas kerja dan peluang peluang pinjaman dan geran kerajaan dan agensi untuk menimba ilmu dan pengetahuan.

    biarkan mereka yang DAH TAHU itu dengan persepsi mereka. saya juga seperti anda.alhamdullillah program seperti ini yang mengubah hidup saya. saya berlanja RM220 untuk hadiri bengkel kertas kerja najuran PUNB,alhamdulllah saya dapat RM250K untuk perniagaan kambing saya.

    tepuk dada tanya iman.
    ikutlah orang yang berjaya..baru lah anada berjaya.
    ikut orang gagal..anda juga akan turut gagal.

    sekadar berkongsi..maaf andai ada yang tersinggung  
  40. Tengku Alia Adzam - Mon 2/May/2011 2:38pm
    salam tumpang lalu:..sy xde pengalaman dlm bisnes besar2...cuma kecilan..tp suami berminat nak ceduri bidang agro bazar, mohon en mohdazri atau yg lain2 komen...melalui email sy tg_alia22@yahoo.com.mara...tq
    tq ..regards  
  41. Khairol Rizuan B Jem Shamsudin - Tue 22/May/2012 11:24pm
    Mohdazrie,saya sokong dengan hujah anda.Sekarang punya zaman,nak dana pon kena keluarkan modal dahulu,sekarang punya trend,nak dapatkan dana pon kena keluarkan sikit modal,beli produk tertentu yang ditetapkan dan layak mendapatkan pinjaman.Saya sendiri mengalami benda nie dan benda nie sememangnya betul dan telus.Peluang ini jangan dipersiakan.  
Page 1   (Total 41 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2632)
Bengkel Basikal (71)
Bengkel Besi (203)
Bengkel Kereta (1487)
Bengkel Motosikal (243)
Bengkel Tayar (210)
Bisnes Air Mineral (360)
Bisnes Ais Krim (489)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1079)
Bisnes Burger (541)
Bisnes Cermin Mata (155)
Bisnes Cuci Kereta (790)
Bisnes Cyber Cafe (443)
Bisnes Dobi (1335)
Bisnes Ebook (1030)
Bisnes Handphone (1229)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (552)
Bisnes Ice Blended (690)
Bisnes Jam Tangan (280)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (486)
Bisnes Komputer (1458)
Bisnes Kurier Dan Logistik (653)
Bisnes Minuman (1425)
Bisnes Pasar Malam (1927)
Bisnes Pelancongan (529)
Bisnes Perabot (830)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1073)
Bisnes Restoran (3234)
Bisnes Roti Dan Bakeri (698)
Bisnes Salun Rambut (354)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (373)
Bisnes Sms (156)
Bisnes Spa Dan Facial (637)
Bisnes Steamboat (196)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (806)
Bisnes Untuk Dijual (3240)
Bisnes Waffle Dan Jagung (374)
Bisnes Western Food (317)
Dewasa 18sx (1723)
Diskusi Bisnes (1922)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (707)
Expo Karnival Tapak Niaga (6282)
Forex Malaysia (1823)
Haiwan Peliharaan (452)
Haji Dan Umrah (461)
Hiasan Dalaman (702)
Hiasan Taman (238)
Hotel Resort Homestay (986)
Iklan Tv Radio Media Massa (216)
Import Dan Eksport (321)
Ingin Berniaga (2786)
Insurans Dan Takaful (1679)
Insurans Roadtax Kereta (328)
Kedai Bunga (186)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1952)
Kedai Emas (440)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2485)
Kedai Hardware (418)
Kedai Ibu Dan Bayi (677)
Kedai Jahit (3703)
Kedai Kamera Dan Camcorder (339)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (332)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1787)
Kedai Sewa (1609)
Kereta Baru (1569)
Kereta Terpakai (4880)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4586)
Kerja Kemahiran (1897)
Kerja Kosong (11278)
Kerja Praktikal (1953)
Kerja Sales (2195)
Kerja Sambilan (6146)
Konsultan Perniagaan (436)
Kontrak Swasta (287)
Kontrak Tender Kerajaan (447)
Kontraktor Balak Dan Kayu (469)
Kontraktor Jurutera (544)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (221)
Kontraktor Minyak Dan Gas (668)
Kontraktor Pasir (370)
Kontraktor Pembinaan (1997)
Kontraktor Perlombongan (313)
Kursus Dan Seminar (2747)
Kursus Kecantikan (672)
Kursus Makanan (651)
Kursus Motivasi (316)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1598)
Mencari Pelabur (3616)
Mesin Fotostat (348)
Mesin Freezer Dan Chiller (257)
Mesin Industri (491)
Mesin Jahit (366)
Mesin Proses Makanan (546)
Pakej Pelancongan (2554)
Pakej Perkahwinan (1178)
Pakej Perniagaan (862)
Pasar Basah (1425)
Pekerja Asing (1193)
Pelaburan Saham Unit Trust (920)
Pembantu Rumah Asing (1809)
Pembekal Barang Runcit (1561)
Pembekal Beras (103)
Pembekal Buah-buahan (475)
Pembekal Ikan Kering (380)
Pembekal Kelapa Dan Santan (628)
Pembekal Kerepek (1081)
Pembekal Keropok (432)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (235)
Pembekal Mee Dan Bihun (122)
Pembekal Minyak Masak (412)
Pembekal Rempah Dan Perencah (577)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (137)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1177)
Pemborong Batik Dan Sutera (348)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (591)
Pemborong Bundle (843)
Pemborong Cadar Dan Tilam (428)
Pemborong Karpet (154)
Pemborong Kasut Dan Sandal (683)
Pemborong Lampin (289)
Pemborong Mutiara (106)
Pemborong Pakaian Bayi (759)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1611)
Pemborong Pakaian Lelaki (1113)
Pemborong Pakaian Plus Size (142)
Pemborong Pakaian Wanita (4125)
Pemborong Telekung Dan Songkok (562)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3462)
Pemborong Tuala (193)
Pemborong Tudung (2734)
Pembuat Papan Tanda Iklan (264)
Pembuat Plastik Kotak Botol (786)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (475)
Pendaftaran Syarikat (480)
Pendaftaran Trademark (33)
Pengedar Alat Tulis (939)
Pengedar Bahan Pencuci (700)
Pengedar Buku Dan Majalah (572)
Pengedar Contact Lens (237)
Pengedar Perfume (1517)
Pengedar Permainan Kanak2 (587)
Pengedar Produk Kecantikan (2578)
Pengedar Produk Kesihatan (2940)
Pengurus Majlis (585)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (706)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (687)
Penternak Kambing (284)
Penternak Lembu (379)
Penternak Udang (189)
Peralatan Makmal Dan Hospital (256)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (694)
Peralatan Sukan (542)
Perisian Komputer (559)
Perkakas Dapur (599)
Perkakas Elektrik (417)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1484)
Pinjaman AIM (164)
Pinjaman Hartanah (505)
Pinjaman Kad Kredit (383)
Pinjaman Kereta (582)
Pinjaman Peribadi (10333)
Pinjaman Perniagaan (1804)
Produk Dari China (527)
Produk Sejuk Beku (1281)
Program Consignment (1980)
Program Dropship (6533)
Pusat Bahasa (347)
Pusat Jagaan Bayi (1496)
Pusat Latihan (637)
Pusat Memandu (119)
Pusat Mengaji Agama (499)
Pusat Pendidikan Tinggi (514)
Pusat Rawatan (351)
Pusat Tadika Dan Taska (1265)
Pusat Tuisyen (1043)
Rancangan Perniagaan (581)
Rawatan Alternatif (287)
Rumah Sewa (4162)
Rumah Untuk Dijual (3648)
Servis Freelance (1072)
Servis Keselamatan (700)
Servis Pembersihan (795)
Servis Pengedaran Risalah (447)
Setiausaha Syarikat (595)
Sewa Bas Dan Van (552)
Sewa Kereta Teksi Limo (1759)
Sewa Lori (2500)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (241)
Studio Fotografi (877)
Studio Grafik Dan 3D (1053)
Studio Lukisan (124)
Studio Model Penyanyi Pelakon (706)
Studio Muzik (459)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (226)
Sukan Futsal (225)
Sukan Pancing (140)
Tanah Sewa (629)
Tanah Untuk Dijual (4727)
Tempahan Biskut Dan Tart (2117)
Tempahan Hamper (186)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (650)
Tempahan Katering (2092)
Tempahan Kek Dan Coklat (2109)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (173)
Tempahan Kuih Muih (1715)
Tempahan Minuman Dan Dessert (454)
Tempahan Nasi Lemak (507)
Tempahan Roti (347)
Terminal Bayaran (182)
Ubahsuai Pejabat (639)
Ubahsuai Rumah (1659)
Urut Tradisional (770)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (388)
Usahawan Tani (1070)
Vending Machine (355)
Voucher Dan Tiket (240)
Web Design Malaysia (2273)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1310)