Search Majalah.com
Saya nak Tanam Pokok Ubi untuk Menjual Pucuknya - Minta Pandangan
Baderi - Thu 15/Sep/2011 12:22pm [Last Comment]
Salam semua warga Majalah.com

Saya berminat nak jadi usahawan tani tapi kekangan modal dan masa (memandangkan saya bekerja sepenuh masa badan berkanun) membantutkan hasrat tersebut.Disebabkan kos sara hidup yang makin meningkat ni membuatkkan saya berfikir2 untuk cari pendapatan tambahan.Cari punya cari saya ingat nak tanam pokok ubi kayu untuk dijual pucuknya (pucuk ubi).Pokok ubi mudah sikit nk jaga dan tak perlu modal besar,tanah dah ada.

Jadi,saya nak minta pandangan warga majalah sekalian bagaimana caranya nak memasarkan pucuk ubi tersebut atau nak cari pembelinya.Saya menyasarkan pasar2,kedai makan,pengusaha katering.Ada idea lain tak?Saya berada di Kuantan.

Selain itu saya ingat nak jual bunga kantan untuk bekalan hari raya haji ni.Ada sesiapa berminat nak borong tak?Saya boleh supply area KL,Kuantan

Terima kasih atas keprihatinan anda.Sharing is Caring!!

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
     
  1. Linkman - Fri 16/Sep/2011 7:25am
    arwah ayah saya dulu ada tanah kebun banyak ekar... dia try tanam macam2 benda...

    1) penah try tanam limau nipis... 3 ekar. bila dah berbuah sempat jual sikit je... then susah cari pemborong. akhirnya pokok tu rosak sikit demi sikit dan di tebang semuanya...

    2) penah buat kerja yg sama dgn serai, pokok koko (koko ke kopi saya dah lupa), pisang...

    saya cuba buat post mortem kenapa semua tanaman bapak saya ni gagal...

    Jawapan:
    1) tak fokus pada satu2 tanaman. masa buat limau nipis, dia juga tanam nangka, rambutan, durian dll..

    2) tak jaga kualiti buah & pokok. pokok perlu dibaja dan dijaga.. kalau tak ... akan mula rosak daun di makan ulat & kena penyakit pokok, jadi warna kuning...

    3) Tak fokus pada cari pemborong..
    biasanya tanya org2 kampung je sapa nak beli.. maybe dia patut pergi ke pasar2 borong & pasar tani, tunjukkan gambar hasil2 tani dia utk cari pemborong.

    pada sayalah.... kesemua 10 ekar tanah tu patut fokus pada satu tanaman shj.

    contohnya tanam pisang 10 ekar. tapi kena tahu juga baka apa utk

    - baka pisang utk buat kerepek
    - baka pisang utk buat goreng pisang
    - baka pisang utk dimakan sbg buah

    masa dia tanam pisang dulu... kesemua bercampur2.. ada pisang emas, pisang tanduk dlll..

    patutnya fokus pada satu2 jenis shj... jgn campur2kan pokok pisang tu.

    akhirnya dia berhenti jadi pekebun, dan buat rumah sewa/kedai sewa je sebab tanah di tepi jalan yg agak sibuk.  
  2. PakMan - Fri 16/Sep/2011 10:25am
    Demi masa, sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Allah memberi jalan kepada mereka yg berusaha. tidak ada istilah 3T tanam, tinggal & tuai atau 3D duduk diam dapat duit. http://speedlineinc.com/matabulan1  
  3. Baderi - Fri 16/Sep/2011 1:48pm
    terima kasih atas pandangan tersebut.saya amat bersetuju  
  4. Omar Bin Amir - Tue 20/Sep/2011 5:48am
    salam en.Badri,hasrat u memang cantik,tapi,mana 1 yang u perlu utamakan.nafsu kita memang besar,kadang2 keupayaan kita x cukup. u kena pilih kerja atau berniaga?fikir2lah.Bukan apa sekadar beri pandangan,kalau trima.  
  5. Deversion Ventures - Fri 17/Aug/2012 11:27am
    Salam Tuan,masih ada lagi bisnes tanaman pucuk ubi?
    saya ingin mendapatkan bekalan bagi pucuk ubi boleh?
    sila hubungi saya di lokmanhakim57@gmail.com  
  6. Zila 57 - Fri 17/Oct/2014 11:32am
    Saya nk jual borong bunga kantan
    whatsapp/sms 0183879434 fazil  
  7. Mohd 263 - Fri 6/Feb/2015 6:43am
    pucuk ubi macamana wssap 0195441328  
Page 1   (Total 7 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (3321)
Bengkel Basikal (82)
Bengkel Besi (296)
Bengkel Kereta (1675)
Bengkel Motosikal (283)
Bengkel Tayar (248)
Bisnes Air Mineral (429)
Bisnes Ais Krim (601)
Bisnes Aksesori Kereta (707)
Bisnes Broadband (1221)
Bisnes Burger (599)
Bisnes Cermin Mata (177)
Bisnes Cuci Kereta (909)
Bisnes Cyber Cafe (495)
Bisnes Dobi (1560)
Bisnes Ebook (1166)
Bisnes Handphone (1387)
Bisnes Hari Raya (139)
Bisnes Hotel & Resort (649)
Bisnes Ice Blended (757)
Bisnes Jam Tangan (338)
Bisnes Jeruk (213)
Bisnes Kitar Semula (571)
Bisnes Komputer (1682)
Bisnes Kurier & Logistik (802)
Bisnes Minuman (1687)
Bisnes Pasar Malam (2283)
Bisnes Pelancongan (650)
Bisnes Pengantin (842)
Bisnes Perabot (1058)
Bisnes Prepaid & Reload (1197)
Bisnes Restoran (4119)
Bisnes Roti & Bakeri (801)
Bisnes Salun Rambut (427)
Bisnes Sarang Burung (262)
Bisnes Satay (440)
Bisnes Sms (171)
Bisnes Spa & Facial (811)
Bisnes Steamboat (214)
Bisnes Stesen Minyak (158)
Bisnes Tablet Pc (462)
Bisnes Tradisional (945)
Bisnes Untuk Dijual (3960)
Bisnes Waffle & Jagung (441)
Bisnes Western Food (392)
Dewasa 18sx (2025)
Diskusi Bisnes (2153)
Diskusi Tuntutan & Tribunal (817)
Expo Karnival Tapak Niaga (7795)
Forex Malaysia (2352)
Haiwan Peliharaan (552)
Haji & Umrah (520)
Hiasan Dalaman (824)
Hiasan Taman (281)
Hotel Resort Homestay (1165)
Iklan Terbuka (4979)
Iklan Tv Radio Media Massa (265)
Import & Eksport (369)
Ingin Berniaga (3029)
Insurans & Takaful (1953)
Insurans Roadtax Kereta (407)
Kedai Bunga (205)
Kedai Cenderahati & Kraf (2160)
Kedai Emas (524)
Kedai Fotostat & Cetakan (2773)
Kedai Hardware (529)
Kedai Ibu & Bayi (800)
Kedai Jahit (4690)
Kedai Kamera & Camcorder (384)
Kedai Runcit & Serbaneka (371)
Kedai Separuh & Ruang Niaga (2317)
Kedai Sewa (1887)
Kereta Baru (1878)
Kereta Terpakai (5611)
Kerja Diploma & Ijazah (6611)
Kerja Kemahiran (2411)
Kerja Kosong (15522)
Kerja Praktikal (2917)
Kerja Sales (2908)
Kerja Sambilan (7610)
Konsultan Peguam (227)
Konsultan Perniagaan (535)
Kontrak Swasta (364)
Kontrak Tender Kerajaan (503)
Kontraktor Balak & Kayu (545)
Kontraktor Jurutera (649)
Kontraktor Marin & Kapal Laut (255)
Kontraktor Minyak & Gas (755)
Kontraktor Pasir (533)
Kontraktor Pembinaan (2437)
Kontraktor Perlombongan (362)
Kursus & Seminar (3243)
Kursus Kecantikan (756)
Kursus Makanan (742)
Kursus Motivasi (349)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1764)
Mencari Pelabur (4219)
Mesin Fotostat (393)
Mesin Freezer & Chiller (309)
Mesin Industri (571)
Mesin Jahit (432)
Mesin Proses Makanan (622)
Pakej Pelancongan (2992)
Pakej Perkahwinan (1306)
Pakej Perniagaan (1042)
Pasar Basah (1750)
Pekerja Asing (1478)
Pelaburan Saham Unit Trust (1081)
Pembantu Rumah Asing (2230)
Pembekal Barang Runcit (1781)
Pembekal Beras (159)
Pembekal Buah-buahan (576)
Pembekal Ikan Kering (430)
Pembekal Kelapa & Santan (743)
Pembekal Kerepek (1289)
Pembekal Keropok (525)
Pembekal Kicap & Sos (254)
Pembekal Kurma & Kismis (324)
Pembekal Madu (301)
Pembekal Mee & Bihun (145)
Pembekal Minyak Masak (439)
Pembekal Rempah & Perencah (709)
Pembekal Serunding (298)
Pembekal Telur (159)
Pemborong Aksesori Lelaki (172)
Pemborong Aksesori Wanita (1272)
Pemborong Batik & Sutera (399)
Pemborong Beg Galas (120)
Pemborong Beg Tangan (651)
Pemborong Bundle (986)
Pemborong Cadar & Tilam (504)
Pemborong Karpet (195)
Pemborong Kasut & Sandal (801)
Pemborong Lampin (364)
Pemborong Mutiara (117)
Pemborong Pakaian Bayi (843)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1890)
Pemborong Pakaian Lelaki (1251)
Pemborong Pakaian Plus Size (167)
Pemborong Pakaian Wanita (4770)
Pemborong Telekung & Songkok (619)
Pemborong Tshirt & Uniform (3844)
Pemborong Tuala (218)
Pemborong Tudung (3091)
Pembuat Papan Tanda Iklan (349)
Pembuat Plastik Kotak Botol (923)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (533)
Pendaftaran Syarikat (592)
Pendaftaran Trademark (48)
Pengedar Alat Tulis (1009)
Pengedar Bahan Pencuci (808)
Pengedar Buku & Majalah (668)
Pengedar Contact Lens (271)
Pengedar Perfume (1680)
Pengedar Permainan Kanak2 (674)
Pengedar Produk Kecantikan (2926)
Pengedar Produk Kesihatan (3387)
Pengurus Majlis (686)
Penternak Arnab (66)
Penternak Ayam (834)
Penternak Burung Puyuh (119)
Penternak Ikan (756)
Penternak Kambing (341)
Penternak Lembu (441)
Penternak Udang (250)
Peralatan Makmal & Hospital (306)
Peralatan Pejabat & Sekolah (865)
Peralatan Sukan (614)
Perisian Komputer (683)
Perkakas Dapur (702)
Perkakas Elektrik (504)
Perkakas Rm2 & Gajet (1635)
Pinjaman AIM (190)
Pinjaman Hartanah (590)
Pinjaman Kad Kredit (464)
Pinjaman Kereta (724)
Pinjaman Peribadi (12449)
Pinjaman Perniagaan (2077)
Produk Dari China (609)
Produk Sejuk Beku (1548)
Program Consignment (2256)
Program Dropship (8110)
Pusat Bahasa (446)
Pusat Jagaan Bayi (2068)
Pusat Latihan (775)
Pusat Memandu (140)
Pusat Mengaji Agama (679)
Pusat Pendidikan Tinggi (618)
Pusat Rawatan (454)
Pusat Tadika & Taska (1759)
Pusat Tuisyen (1383)
Rancangan Perniagaan (629)
Rawatan Alternatif (346)
Rumah Sewa (4989)
Rumah Untuk Dijual (4404)
Servis Freelance (1372)
Servis Keselamatan (838)
Servis Pembersihan (1049)
Servis Pengedaran Risalah (535)
Setiausaha Syarikat (694)
Sewa Bas & Van (678)
Sewa Jentera (81)
Sewa Kereta Teksi Limo (2218)
Sewa Lori (3036)
Sewa Pesawat & Helikopter (65)
Studio Filem & Videografi (317)
Studio Fotografi (1039)
Studio Grafik & 3D (1421)
Studio Lukisan (151)
Studio Model Penyanyi Pelakon (944)
Studio Muzik (584)
Sukan Beladiri (132)
Sukan Berkumpulan (283)
Sukan Futsal (242)
Sukan Pancing (161)
Tanah Sewa (754)
Tanah Untuk Dijual (5647)
Tempahan Biskut & Tart (2493)
Tempahan Hamper (208)
Tempahan Kanopi & Meja Kerusi (744)
Tempahan Katering (2496)
Tempahan Kek & Coklat (2351)
Tempahan Korban & Aqiqah (216)
Tempahan Kuih Muih (1977)
Tempahan Minuman & Dessert (556)
Tempahan Nasi Lemak (581)
Tempahan Roti (489)
Terminal Bayaran (238)
Ubahsuai Pejabat (759)
Ubahsuai Rumah (2002)
Urut Tradisional (1034)
Usahawan Baja Pertanian (405)
Usahawan Benih & Nursery (481)
Usahawan Tani (1270)
Vending Machine (490)
Voucher & Tiket (281)
Web Design Malaysia (2630)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1788)