Search Majalah.com
Re: Membuka Kedai Makan
Mrs zurra @ S&Z Enterprise - Tue 11/May/2010 12:17pm [Last Comment]
Assalamualaikum,

bertemu kembali semua..kali ni saya nak bincang dan minta ahli forum untuk memberi pendapat berkenaan "modal dan pengurusan untuk membuka kedai makan" saya akan berpindah ke kawasan Bukit Jelutong Shah Alam dan bercadang untuk membuka kedai makan. konsep mudah, kedai makan ni saya nak start pukul 6 pagi hingga malam pukul 12.

Agaknya, berapa modal untuk buka kedai makan ni? keluasan kedai yang saya tengok sederhana sahaja, x ada lah aircond cuma kipas sahaja, kalau sapa2 pernah makan restoran ayam kampung kat USJ tu, saya nak bukak konsep mcm tu jer... fokus utama waktu tengahari.

saya baru nak ceburi budang ni, jadi nak tahu langkah permulaan, dari segi tenaga kerja dan modal permulaan, saya cuma ada RM15k sahaja dan mungkin akan mencari pelabur kemudian nya...cuma sebelum nak start, saya ingin tahu cara dan pengoperasian kedai makan ni..

harap ada yang sudi membantu okey..kalau ada yang boleh bagi cadangan kawasan yang ok untuk start pun amatlah dihargai.. di bukit jelutong ni yang saya lihat banyak kedai makan yang mahal2...agak x sesuai untuk org datang hari2..customer target saya x ada khas kan,,kalau boleh biar semua mampu makan...harga pun ikut standard kedai makan jer...

terima kasih

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Restoran
Seminar GST untuk Usahawan/Peniaga
27 Ogos 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Kursus GST untuk Usahawan
17 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Suhaila 4 - Tue 11/May/2010 1:01pm
    slm.... kalau nak buka kedai makan ni memang untung jika kena gayanya.
    1)kedai walaupun x ada aircond,biar konsepnya menarik perhatian pelanggan.
    2)kebersihan mesti dititik berat.
    3)masakan mesti sedap,kalau dipelbagaikan makanan itu satu keistimewaan...
    4)service mesti baik punya,jgn berkira sangat dengan pelanggan.bak pepatah"pelaggan sentiasa betul"walaupun dia salah.
    5)harga makanan mesti diambil berat juga.jgn terlalu mahal ataupun terlalu murah.yg penting kedai mesti ada ramai pelanggan.
    6)mesti pandai tarik pelanggan datang,promosikan makanan kita contohnya;BELI NASI AYAM 4 SET,PERCUMA 1 MINUMAN.
    Zura,mula nak buka ni memang pening jika fikirkan MODAL ,mulakan yang mana mampu dulu.bila dah berjalan boleh juga mohon pinjaman.kalau nak mohon pinjaman bg permulaan nak buka perniagaan,memang susah,tapi bila dah jalankan perniagaan,buat permohonan loan.x lah susah sangat.....good luck.....  
  2. Rahman - Wed 12/May/2010 7:02am
    Saya dah ada sekurang2 nya 3 cerita rakan yg berkecimpung dalam bidang restoren. Kesemuanya adalah pekerja makan gaji yg buat restoren secara usahasama & tidak sepenuh masa.

    Ceritanya tidak menarik. 2 dari mereka sudah tutup dgn kerugian masing2 sekitar RM50k seorang.

    Seorang lagi masih buka tetapi masih tak cashflow +ve. Saya akan sambung dgn beberapa cerita negative & positive.  
  3. Rahman - Wed 12/May/2010 9:11am
    Sebenarnya kebanyakan pekerja swasta & kerajaan (9am-5pm) mendapat motivasi dan inspirasi dari kejayaan restoren2 seperti Sate kajang Samuri & Nasi Lemak City Garden etc..

    Realitinya, mereka tidak tahu utk berjaya dalam bisnes restoren amatlah memeritkan. Bisnes restoren bukanlah bisnes yg boleh dibuat secara sekelip mata dan menggunakan ramai staf termasuk tukang masak, pelayan, tukang cuci pinggan etc.

    Jika mereka membuka restoren 'konsep' dimana kos renovation dah sekian banyak, disertai dgn tukang masak bergaji... saya jamin akan lingkup.

    Restoren yg berjaya hendaklah dimulakan dgn tokey sendiri menjadi tukang masak, atau mempunyai skil yg khusus, contohnya skil menebar roti canai & roti canai garing, enak & sedap.

    Tanpa skil2 khusus ini, jika diharapkan dgn penebar roticanai yg dibayar gaji, tukang masak yg dibayar gaji dll, gerenti hasil masakan tidak memuaskan.

    Ramai rakan2 yg buka restoren lupa. Apa tujuan orang datang ke restoren? Untuk makan kan?

    Jadi fokus utama adalah makanan yg sedap pada harga yg berpatutan. Fokus tidak sepatutnya pada konsep ubahsuai dan perabut restoren. Semua tu tak penting, asalkan bersih dan menurut peraturan restoren di Malaysia (e.g. lantai mosaic) sudah mncukupi.  
  4. Rahman - Wed 12/May/2010 9:18am
    Satu lagi, jika membuka restoren di tempat yg dah ada banyak saingan, fokuskan pada satu konsep makanan dulu. Jangan buat semua sekali. Contohnya kami ada western food, rojak, roti canai, nasi lemak, nasi ayam, masakan panas, roti jala, bubur, nasi campur, Tomyam, burger, roti john dan semuanya sekali.

    Jika restoren menawarkan KESEMUA jenis makanan, bermakna mereka tidak ada fokus. Gerenti kesemua makanan tersebut hidup segan mati tak mahu dan restoren itu akan lingkup.  
  5. Rahman - Wed 12/May/2010 9:26am
    Untuk berjaya, pastikan fokus kepada 1 konsep makanan shj, samada

    1) Nasi Campur - anda perlu pandai memasak beberapa resepi asas kari/kurma/masak lemak cili api/sup/sayur2 dll. Adalah OK kalau nak ambil tukang masak, tetapi pastikan mereka dibawah arahan resepi anda, bukan anda yg mengikut resepi mereka.

    2) Atau nasi ayam. Pastikan branding nasi ayam tu jelas. Dan pastikan rasa dia lain dari yg lain kesedapannya. Pergi kursus jika perlu.

    3) Atau Western Food. Pastikan resepi bukan resepi buku yg dibuat menggunakan bekalan off-the-shelf & frozen food. Jika kesemuanya off-the-shelf, tiada satupun resepi asli anda... gerenti rasanya hidup segan mati tak mahu.

    4) Atau Nasi Kukus ayam dara - ini tengah popular sekarang. Puncanya adalah ayam yg dimasak fresh panas2 dan resepi yg sedap. Pergi kursus jika perlu.

    5) Atau Masakan sup. jadikan sup menu utama dan pastikan sup tersebut lain dari yg lain kesedapannya.

    Juga fokus2 makanan yg lain adalah Fokus masakan asam pedas, Fokus pada Mee kari / kuetiaw kerang, Fokus pada Rojak dan Cendol etc.

    Kesimpulannya restoren tersebut mesti ada satu resepi asli yg menjadi fokus dan daya tarikan utama ke kedai tersebut. menu2 sampingan hanya perlu ditambah sikit2 mengikut keperluan yg bertambah APABILA restoren dah maju nanti.  
  6. En Yeop - Wed 12/May/2010 12:00pm
    saya amat bersetuju dengan idea dan pendapat2 En.Rahman. Perniagaan restoran bukan semudah yang disangka, konsistensi dan fokus perlu seiring disamping kekuatan modal dan cara mengawal aliran tunai. Lebih baik anda pergi bertanya kepada pemilik2 restoran tentang pelbagai aspek pengurusan dan masalah2 yang biasa berlaku dan buat kajian utk mengetahui sama ada anda mampu atau tidak.

    ~www.internetprofit2u.blogspot.com~  
  7. Mrs zurra - Wed 12/May/2010 3:17pm
    terima kasih semua atas pandangan yang di beri...

    - menu special memang dah ada, kedai lain confirm belum ada jual lagi...
    -tukang masak lauk pauk adalah saya sendiri..insyaAllah sedap kot (puji plak)
    - cuma pening bab pekerja, kalo tukang masak mungkin perlu untuk goreng2 (petang ke malam)... dan juga nak kene pk pasal pelayan... erm...berapa standard gaji pelayan kedai makan ek? tukang masak goreng2 pun rasa dekat 1 k tak?
    - bab harga memang berpatutan - standard kedai makan melayu.
    - bab kebersihan memang di jaga... termasuk persekitaran kedai, dapo n toilet.
    - aircond x ada but letak kipas banyak sikit..  
  8. Juraida 2 - Wed 12/May/2010 4:19pm
    salam..
    mrs zurra..kalau berminat nk tambah menu smpingan..spt rojak buah..sy leh supply kuah rojak buah..sy buat sendiri..kuah rojak ni lain dr yg lain kerana TIDAK CAMPUR BELACAN..jika d simpan dlm peti sejuk,blh thn berbulan-bulan..
    jika mrs zurra berminat..leh hubungi saya..di..jue_raida@yahoo.com.my  
  9. Mrs zurra - Thu 13/May/2010 12:07pm
    Hi Jue,

    InsyaAllah kalau jadi buka saya contact jue. Now tengah buat research dulu..kalau confirm saya inform ok...  
  10. En Sulaiman Ramli - Sun 16/May/2010 1:17pm
    baru2 ni sy ke puncak alam, klu rumah anda dekat dgn sana dan anda boleh ke sana utk berniaga saya cadangkan anda buka kat sana. atas pemerhatian saya klu anda buka bihun sup utara dan nasi ayam panggang, saya bagi jaminan PASTI maju. dgn syarat, anda sendiri yg masak dan sentiasa ada kat sana sekurangnya 6 - 8 bulan. lepas tu baru guna pekerja tukang masak  
  11. Mrs zurra - Wed 19/May/2010 10:13am
    Salam En Sulaiman, Puncak alam area mana yer? yang kes antatuya kene bunuh tu ker? acctually area umah saya berdekatan dengan cahaya spk, bukit jelutong..kawasan tu ok cuma jauh dri kawasan office...selalunya lunch hour, nak banyak pelanggan kawasan dekat ngan office/kilang..

    bihun sup nak kene study lebih ni...belum pakar lagi..ahaha..sekarang pakar lauk pauk jer...  
  12. Tabrahman - Thu 20/May/2010 10:28pm
    Salaam...pandangan sdr Rahman amat perlu diambil perhatian..sdr Rahman nampak begitu ikhlas dlam pandangannya sbb saya berkecimpung dlm bidang ini...tapi puan boleh cuba dengan modal kecil dulu...sebelum tu solat istikharah minta ilham dari Allah..saya buat begitu dulu skrng alhamdulillah.  
  13. Halina 2 - Wed 9/Jun/2010 8:56am
    Zurra cuba rujuk buku Siri Mula Bisnes RESTOREN oleh Junaidah Hamdan, penerbit PTS... utk panduan terutama ttg pekerja, gaji, modal dll.  
  14. Mrs zurra - Thu 15/Jul/2010 3:52pm
    erm...lama da x update sini... insyaAllah, saya ambil jalan "biar lambat asal selamat". bermula dengan berniaga di bazar ramadan dulu..then maybe ambik tapak di restoran sedia ada dulu...dah agak yakin baru buka..kos pekerja - RM500 sebulan (indonesian)  
  15. Anizah Abdullah - Sat 17/Jul/2010 11:33pm
    SAYA ORG BARU DLM PERNIAGAAN.TOLONG SAYA... NAK MINTAK CONTOH SURAT PERJANJIAN SEWA KEDAI..? SAYA ADA KEDAI DAN NAK DI SEWAKAN KEPADA PENYEWA YG HDK BUKA KEDAI MAKAN...  
Page 1   (Total 15 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2585)
Bengkel Basikal (70)
Bengkel Kereta (1471)
Bengkel Motosikal (238)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (477)
Bisnes Aksesori Kereta (653)
Bisnes Broadband (1067)
Bisnes Burger (532)
Bisnes Cermin Mata (153)
Bisnes Cuci Kereta (785)
Bisnes Cyber Cafe (436)
Bisnes Dobi (1330)
Bisnes Ebook (1019)
Bisnes Handphone (1214)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (546)
Bisnes Ice Blended (680)
Bisnes Jam Tangan (274)
Bisnes Jeruk (160)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1440)
Bisnes Kurier Dan Logistik (645)
Bisnes Minuman (1405)
Bisnes Pasar Malam (1902)
Bisnes Pelancongan (514)
Bisnes Perabot (813)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1050)
Bisnes Restoran (3192)
Bisnes Roti Dan Bakeri (687)
Bisnes Salun Rambut (344)
Bisnes Sarang Burung (252)
Bisnes Satay (365)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (627)
Bisnes Steamboat (196)
Bisnes Tablet Pc (438)
Bisnes Tradisional (802)
Bisnes Untuk Dijual (3186)
Bisnes Waffle Dan Jagung (369)
Bisnes Western Food (311)
Dewasa 18sx (1698)
Diskusi Bisnes (1902)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (693)
Expo Karnival Tapak Niaga (6152)
Forex Malaysia (1799)
Haiwan Peliharaan (438)
Haji Dan Umrah (456)
Hiasan Dalaman (694)
Hiasan Taman (237)
Hotel Resort Homestay (976)
Iklan Tv Radio Media Massa (211)
Import Dan Eksport (314)
Ingin Berniaga (2765)
Insurans Dan Takaful (1660)
Insurans Roadtax Kereta (321)
Kedai Bunga (185)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1937)
Kedai Emas (438)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2462)
Kedai Hardware (511)
Kedai Ibu Dan Bayi (670)
Kedai Jahit (3638)
Kedai Kamera Dan Camcorder (335)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (330)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1741)
Kedai Sewa (1589)
Kereta Baru (1549)
Kereta Terpakai (4808)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4496)
Kerja Kemahiran (1867)
Kerja Kosong (11016)
Kerja Praktikal (1899)
Kerja Sales (2142)
Kerja Sambilan (6049)
Konsultan Perniagaan (425)
Kontrak Swasta (279)
Kontrak Tender Kerajaan (440)
Kontraktor Balak Dan Kayu (463)
Kontraktor Jurutera (531)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (218)
Kontraktor Minyak Dan Gas (661)
Kontraktor Pasir (355)
Kontraktor Pembinaan (1967)
Kontraktor Perlombongan (312)
Kursus Dan Seminar (2718)
Kursus Kecantikan (667)
Kursus Makanan (649)
Kursus Motivasi (310)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1582)
Mencari Pelabur (3575)
Mesin Fotostat (343)
Mesin Freezer Dan Chiller (248)
Mesin Industri (485)
Mesin Jahit (359)
Mesin Proses Makanan (540)
Pakej Pelancongan (2532)
Pakej Perkahwinan (1170)
Pakej Perniagaan (843)
Pasar Basah (1406)
Pekerja Asing (1175)
Pelaburan Saham Unit Trust (903)
Pembantu Rumah Asing (1790)
Pembekal Barang Runcit (1544)
Pembekal Beras (100)
Pembekal Buah-buahan (471)
Pembekal Ikan Kering (371)
Pembekal Kelapa Dan Santan (613)
Pembekal Kerepek (1070)
Pembekal Keropok (427)
Pembekal Kicap Dan Sos (216)
Pembekal Kurma Dan Kismis (288)
Pembekal Madu (235)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (408)
Pembekal Rempah Dan Perencah (569)
Pembekal Serunding (254)
Pembekal Telur (134)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1170)
Pemborong Batik Dan Sutera (345)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (589)
Pemborong Bundle (838)
Pemborong Cadar Dan Tilam (421)
Pemborong Karpet (151)
Pemborong Kasut Dan Sandal (673)
Pemborong Lampin (288)
Pemborong Mutiara (106)
Pemborong Pakaian Bayi (750)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1591)
Pemborong Pakaian Lelaki (1104)
Pemborong Pakaian Plus Size (136)
Pemborong Pakaian Wanita (4082)
Pemborong Telekung Dan Songkok (557)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3421)
Pemborong Tuala (192)
Pemborong Tudung (2704)
Pembuat Papan Tanda Iklan (258)
Pembuat Plastik Kotak Botol (777)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (472)
Pendaftaran Syarikat (474)
Pendaftaran Trademark (31)
Pengedar Alat Tulis (926)
Pengedar Bahan Pencuci (690)
Pengedar Buku Dan Majalah (565)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1507)
Pengedar Permainan Kanak2 (578)
Pengedar Produk Kecantikan (2540)
Pengedar Produk Kesihatan (2916)
Pengurus Majlis (581)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (698)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (683)
Penternak Kambing (279)
Penternak Lembu (369)
Penternak Udang (187)
Peralatan Makmal Dan Hospital (254)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (685)
Peralatan Sukan (539)
Perisian Komputer (552)
Perkakas Dapur (592)
Perkakas Elektrik (415)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1468)
Pinjaman AIM (161)
Pinjaman Hartanah (504)
Pinjaman Kad Kredit (381)
Pinjaman Kereta (572)
Pinjaman Peribadi (10180)
Pinjaman Perniagaan (1782)
Produk Dari China (519)
Produk Sejuk Beku (1263)
Program Consignment (1956)
Program Dropship (6429)
Pusat Bahasa (343)
Pusat Jagaan Bayi (1462)
Pusat Latihan (624)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (486)
Pusat Pendidikan Tinggi (507)
Pusat Rawatan (345)
Pusat Tadika Dan Taska (1245)
Pusat Tuisyen (1023)
Rancangan Perniagaan (568)
Rawatan Alternatif (283)
Rumah Sewa (4113)
Rumah Untuk Dijual (3601)
Servis Freelance (1050)
Servis Keselamatan (689)
Servis Pembersihan (778)
Servis Pengedaran Risalah (445)
Setiausaha Syarikat (587)
Sewa Bas Dan Van (540)
Sewa Kereta Teksi Limo (1724)
Sewa Lori (2442)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (237)
Studio Fotografi (865)
Studio Grafik Dan 3D (1033)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (694)
Studio Muzik (454)
Sukan Beladiri (114)
Sukan Berkumpulan (225)
Sukan Futsal (222)
Sukan Pancing (138)
Tanah Sewa (615)
Tanah Untuk Dijual (4648)
Tempahan Biskut Dan Tart (2110)
Tempahan Hamper (184)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (639)
Tempahan Katering (2061)
Tempahan Kek Dan Coklat (2089)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (165)
Tempahan Kuih Muih (1690)
Tempahan Minuman Dan Dessert (445)
Tempahan Nasi Lemak (499)
Tempahan Roti (341)
Terminal Bayaran (180)
Ubahsuai Pejabat (625)
Ubahsuai Rumah (1634)
Urut Tradisional (755)
Usahawan Baja Pertanian (364)
Usahawan Benih Dan Nursery (385)
Usahawan Tani (1054)
Vending Machine (346)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2250)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1276)