Search Majalah.com
Pusat Memborong Bumiputera? Idea atau Cadangan
Alan Aman - Wed 9/Nov/2011 10:14am [Last Comment]
Salam...

Saya sedang mencari idea untuk mencuba membuka pusat memborong pakaian Bumiputera. Saya sendiri pernah memborong pakaian kanak2 dan bayi di China dan banyak sebenarnya peluang perniagaan di sana. Sebelum ni hanya mendapatkan stok di kedai2 borong di Malaysia yang rata2 dikuasai oleh bukan Bumiputera.

Jadi di sini, saya minta pendapat rakan2 di majalah.com tentang idea ni. Mungkin idea ni idea lama & mungkin ada yang dah mula sendiri pun. Ramai dah pun sebenarnya Bumiputera yang berniaga memborong sendiri disana. Idea ni untuk buka pusat borong Bumiputera untuk kita supply kan kepada peniaga bumiputera kita sendiri yang xmampu pergi ke china untuk mendapatkan barangan dengan harga yang murah.

Kat sini, tujuan saya cuma untuk mendapatkan pandangan & mencari rakan yang benar2 berminat untuk berkongsi perniagaan ni sama2.

Setahu saya, kat Malaysia ni famous dengan jalan kenanga dan GM yang berada di KL/ Selangor. Mungkin kita bole fikirkan untuk buka di negeri2 lain. Cuma pendapat saya. bagilah pendapat yang membina.

terima kasih.

Niche: Diskusi Bisnes | Persatuan
Taklimat Pembiayaan Credit Guarantee Corporation (CGC) - Percuma
28 Apr 2014 di DPMM Putrajaya

Taklimat Berkenaan Tribunal Rayuan Kastam (TRK) - Percuma
24 Apr 2014 di Putrajaya

Seminar Peluang Bisnes Sektor Utama Ekonomi
30 Apr 2014 di Shah Alam (Anjuran bersama DPMM Putrajaya & MUBIN)
     
  1. Mohd Fariz Bin Saban - Wed 9/Nov/2011 10:28am
    Salam encik Alan
    wah saya sangat2 berminat ngan pendapat encik Alan tu.sebenarnye saya mmg ngah plan untuk ke China dalam mase terdekat ni.cume trus trang saya katakan saya tiada pengalaman untuk ke sana. saya mmg rancang untuk buat perniagaan seperti yang encik katakan tu. saya setuju sangat la pendapat Encik Alan tu. cume saya nak tau encik alan ade di area mane? saya ada di jb. dan kalau boleh nak tau selain daripada pakaian ape lagi barang yang encik alan pnh borong? saya rase apa kata kalau kite borong untuk di supply ke peniaga2 malaysia ni bukan hanya sekadar pakaian sahaja?  
  2. Zaini 27 - Wed 9/Nov/2011 10:37am
    Salam en.
    Klu nk sewa mesin terminal kad kredit bole hubungi saya 0122400123/0173006014
    emel ke zaini711@gmail.com
    tq  
  3. Galeribusana2 - Wed 9/Nov/2011 10:51am
    En Fariz,

    Ada beberapa tempat pernah saya g di China. Tpt pakaian kanak2 & bayi, pakaian dewasa, accessories, permainan, jam tangan, dll. xdapat nak g semua. kekangan masa. selain pakaian, sy juga memborong accessories computer & jam (untuk survey market). sy di area KL tetapi sy orang johor. ayat en fariz yang last tu lah yang sya rancang. leh emel sya untuk discuss lagi

    dunialan@hotmail.com  
  4. Mohd Fariz Bin Saban - Wed 9/Nov/2011 11:21am
    to GaleriBusana2

    ya saya mmg plan sebenarnya nak ke sane (China) cume trus trang la saya mmg takde pengalaman untuk ke sana. saya mmg plan nak jadi pemborong barang2 dari china. awak ada borong barang2 komputer dan jam gak ke? boleh bg details harge tak? fariz_saban@yahoo.com  
  5. Galeribusana2 - Wed 9/Nov/2011 11:31am
    En Fariz,

    Maaf, bukan accessories computer, tp accessories wanita. Sy xsempat nak g plaza yg jual brgan computer. Tp ada kawan kpd kawan borong hard disk, katanya murah. sy xpasti brapa harga. sy dpt maklumat, brg komputer di low yat lebih murah sbb towkey2 kat low yat ni main kontena. tu pasal murah. lg 1, kene jg2 brg tiruan. sy xpasti sgt betul atau tak info ni, sy just share je.brg komputer ni, kene hati2. kalu beli kat low yat, kalu jadi ape2 senang nak claim. Pasal jam, boleh dpt jam imitation gred AAA mcm original boleh dpt kurang dr RM200. ada byk jenis, lain2 harga. kene pandai tawar & main kuantiti. kalu en fariz nak g sana utk beli pakaian, sy xsarankan untuk pergi time sekarang ni, sbb sana tgh musim sejuk. pakaian yang sesuai dgn cuaca kita xbanyak. if ada pun, mb agak mahal cket. sy ada plan nak g sana lg cuma tgh merancang pasal kedai borong ni. lg 1, sy nasihatkan, kene fokus brg apa nak beli. takut rambang mata :p. bila fokus brg ape nak beli, leh concentrate kat plaza yang jual brg tu je.  
  6. Mohd Fariz Bin Saban - Wed 9/Nov/2011 11:45am
    GaleriBusana2

    ooo camtu...kirenye kat low yat lebih murahla...saya tak terpikir barang komputer sebenarnye...abg saya yang pesan suh tgk kan...kalau saya,saya lebih nak pakaian,hp,cermin mata,accessories wanita camtu la seperti yang di nyatakan en alan di atas ni...ooo di sana musim sejuk ea? masalah gak tu.hehe...btol kata awak tu kat sane baik fokus ape yang nak di beli.mcm awak terpikir untuk ke sana bile? awak mmg terpikir untuk buat mcm EN Alan ke?  
  7. Galeribusana2 - Wed 9/Nov/2011 11:55am
    En Fariz,

    maaf, (galeribusana2 & Alan) ni account sy gak :p. kalau brg2 lain tu, xde mslh nak g time ni, byk. sy tahulah serba cket area2 sana tu. pun masih baru dalam bidang ni. sy mmg nak buka kedai borong ni. mmg ada plan untuk buka di joho. cuma kalau ada rakan niaga, lg senang pd saya. skrng ni pun, sy berniaga baju dgn rakan niaga sy di KL. Tp plan untuk kedai borong, plan nak cr di luar KL/ Selangor. Mb johor sbb kampung saya.  
  8. Mohd Fariz Bin Saban - Wed 9/Nov/2011 12:07pm
    ooooo ye ke??? 1 account rupenye...ok2...erm tu la saya mmg berminat sekirenye encik nak ke sane...boleh la kite pergi same2...saya tak kisah...sebab saya ni trus trang cakapla mmg baru sgt dalam agenda borong2 ni...saya pon dah berbincang ngan ayah saya.dan ayah saya pon memberikan sokongan positif la. hehe...InsyaAllah kite dapat berkerjasama la...bole kite pasarkan kepade peniaga2 di malaysia ni  
  9. Galeribusana2 - Wed 9/Nov/2011 12:13pm
    En Fariz,

    Ok, no problem.. insy. sya pun harapkan ada rakan niaga yg jujur & serius. sy emelkan awak no contact sy.  
  10. Mohd Fariz Bin Saban - Wed 9/Nov/2011 12:37pm
    ok2 thanks ya  
  11. Marissa Wage - Wed 9/Nov/2011 2:50pm
    saya pun berminat. saya tinggal di batu pahat, johor dan berminat nak edar seluruh johor mungkin. apa2 ajaklah saya join sekali.

    rosebudasian@yahoo.com
    0127770196  
  12. Zanariah 5 - Wed 9/Nov/2011 3:15pm
    berminat juga saya di kuantan,  
  13. Galeribusana2 - Wed 9/Nov/2011 4:24pm
    Cik Marissa Wage & Zanariah 5

    terima kasih dengan sokongan anda berdua. Sya perlukan group yang benar2 berminat untuk jadi rakan kongsi.  
  14. Julie 3 - Wed 9/Nov/2011 6:42pm
    saya juga berminat nak join, kalau ramai2, boleh dapat harga murah. kalau nak g china lagi, tlg inform saya julianazri77@yahoo.com
    0192599822  
  15. Ez Man 5 - Wed 9/Nov/2011 7:09pm
    Saya ada pengalaman ke sana.Kalau dikira sudah lebih tujuh kali saya ke Guangzhou.Di Yiwu pun hebat juga untuk memborong barang2 niaga ni.Saya berani lead team ni keborongan mainan kanak2,baju kanak2,baju orang dewasa,borong elektrik dan elektronik,perkakasan hotel,borongan kasut2 dsbnya.Dengan RM2100/pax saya tawarkan tambang,hotel 2-3 bintang 5H4M,makanan muslim sebanyak 2xsehari,ground transport sepanjang rombongan,business guide yg boleh bertutur bahasa Inggeris dan Visa sekali kemasukan ke China.Jika ada sambutan melebihi 20 orang,saya akan susun perjumpaan untuk bincang pasal tarikh,visa dan tip2 semasa berurus niaga disana.Proses menghantar pulang barang2 yang dibeli akan saya uruskan dengan ajen fowarding disana.Dulu saya bawa pulang lebih kurang 7 kotak bersaiz peti tv 20',kosnya lebih kurang RM500 sahaja.Kos tambang bawa balik sendiri2.Saya hanya membantu.Jika minat sila email saya di godslave58.magtbu@hotmail.com atau call saya di 010-4254383 Mansor.  
  16. Galeribusana2 - Thu 10/Nov/2011 9:36am
    Sy merancang if ramai, mb kita leh amik lebih banyak & harga boleh dapat murah. En Ez Man 5, menarik cadangan Encik. Lebih banyak pengalaman drp sya & mmg target sy untuk memborong di tempat yang boleh dapat harga yang paling murah. Kalu bole mmang nak ke Yiwu, tapi kuantitinye kene lebih banyak daripada kat Guangzhou kan..  
  17. Linkman - Thu 10/Nov/2011 10:39am
    idea tu memang bagus... tapi caranya tu yg selalu kita kantoi.

    bila bercakap pasal 'pusat pemborong' kita bercakap tentang tapak diatas tanah dimana sewanya akan mencecah rm puluhan ribu sebulan. disinilah kita akan mula bocor poket.

    tapi kalau pusat borong maya dimana ia dibuat di internet... kosnya tak mahal sgt... kos server bulanan, kos software wordpress, dan kos programmer/web developer ... maybe dalam beberapa ratus shj sebulan...

    tapi cakap memang mudah... nak mulakan website macam majalah.com, olx, lelong.com, mudah.my, 88db etc... tersangatlah komplex dan susah...  
  18. Galeribusana2 - Thu 10/Nov/2011 12:43pm
    En Linkman..

    Betul cakap awak. tp mungkin pada permulaan ckup sekadar kedai biasa yang boleh longgok satu2 jenis produk. contohnya pakaian. Perkataan 'pusat' tu yg mmg besar je bunyinye. Mungkin kurang sesuai digunakan.

    idea maya memang bagus. siap dengan web, lagi cantek. cuma sy rasa kene ada juga warehouse untuk simpan produk. maybe besar gak warehouse yang diperlukan. kalu boleh, semua benda nak ada, senang, order je trus hantar.

    sy nak cr group untuk adakan 'kedai' borong bumiputera. kalu guna 'pusat' pun ok gak. baru gah cket bunyinye.  
  19. Mohd Fadzlin - Thu 10/Nov/2011 2:21pm
    Alhamdulillah... moga-moga usaha anda dimakbulkan Allah....  
  20. Jamali - Fri 11/Nov/2011 10:52am
    errr. bukan ka majlah.com ni dpmm putrajaya dah jadikan pusat bumiputra berkumpul... why reinvent the wheel.. tanya dpmm putrajaya macamana procedere nak sewa bilik seminar disana..  
  21. Alan Aman - Fri 11/Nov/2011 11:21am
    En Jamali..

    Xsalah pun kalau nak berdiskusi di sini kan. Bukan semua orang boleh g putrajaya. Masing2 ada kekangan masa & keje. terpulang  
  22. Maizatul Syima - Fri 11/Nov/2011 1:36pm
    assalam, saya setuju dgn cadangan tersebut. saya pernah terpikir nak buat mende yg sama dulu dan saya cadang nak bukak di nilai 3 sbb memandangkan sewa disitu masih berpatutan. rasanya lg ramai prefer pusat borong offline sbb pembeli lebih prefer pegang@belek brg sblm beli  
  23. Khalidkalai - Sat 12/Nov/2011 10:15am
    Salam semua, cuma pendapat & cadangan saya je.
    Cari tempat byk shoplot yang tak laku atau terbengkalai. Mungkin boleh dapat sewa murah. Ubahkan landskap cara tradisi kemelayuan & buat promosi besar-besaran. Insyallah bolih berjaya. Misalnya bangi 3 ramai kenal tempat itu walaupun jauh. Ok ke cadangan saya.
    Salam berjaya. Amin.
    kalai.seh@gmail.com  
  24. Rauf Lordo - Sun 13/Nov/2011 12:58pm
    Bagi anda yang menjalankan perniagaan memborong dan mengimport produk dari luar negara serta memerlukan platform pemasaran, hantarkan detail ringkas syarikat dan produk ke:

    lordofblind@yahoo.com

    Kami telah membina platform dropship junction+borong seperti anda fikirkan yang akan dilancarkan menjelang Disember 2011. Slot adalah terhad hanya 100 vendor sahaja. Sistem kami membolehkan anda memasarkan/menguruskan produk hanya dalam 1 tempat keseluruh Malaysia. Kami mensasarkan 1000-2000 retailer akan mnyertai kami setahun untuk memasarkan produk anda. Selain itu kami juga terlibat dalam perkhidmatan pembekalan/tender kpd krajaan dan swasta.  
  25. Boutiquematters - Sun 13/Nov/2011 4:55pm
    Benda ni sebenar nya dalam 6/7 tahun dulu dah ada group Melayu buat. Geng2 pelopor melayu yang mula2 masuk GZ dulu. Sekarang ni ada lah 2/3 orang tu dah jadi wholesaler mampan kat KL.

    Tapi konsortium yang di sertai lebih 20 orang tu terbengkalai walau pun barang dah sampai. Dari barang electronics sampai pakaian dan perhiasan rumah.
    Ramai yang minat jadi investor ajer. Ramai jugak yang hangat2 taik ayam. Time nak buat berkobar kobar bagi idea tapi tu lah melayu ni cuma pandai bercakap, bila nak buat kerja suruh orang lain buat. 3/4 orang ajer yang tungkus lumus buat kerja dari dari cari barang, cari kedai sampai buat jualan sampai buat kira2.

    Last2 barang susah nak jalan pasal kurang pengalaman, barang terperosok kat 'center' tu. Yang mula2 bagi idea nak tolong jual kat tempat lain tak dengar cerita tak tahu dorang mana menghilang. Yang lain ni otak cuma tunggu dividends. Modal pun kurang untuk nak rolling balik.

    Wholesale bisness mesti nak ada modal every two months about 50k untuk ambik barang2 baru. Kalau barang satu jenis mungkin tak sebanyak itu untuk rolling. Sebab tu kalau kita tengok wholesalers ni dia focus pada satu jenis barang ajer dalam kedai dia. Tapi kalau dah masuk macam2 barang memang banyak nak pakai duit.
    Dengan sewa tempat/''center'' untuk wholesale tu ajer boleh jejak 10k sebulan kalau ambik 2 atau 3 kedai. Ni pun kalau tempat tu jauh dari bandar, kalau kat tengah bandar sewa macam tu susah nak dapat. Belum campur overhead2 lain lagi. Ingat jugak cost nak pergi balik, belanja ke GZ itu. Berapa orang yang pergi?

    Korang yang pernah pergi GZ tu pun tahu duit 10k tu sebenar nya tak banyak.

    Jadi kan ini satu daripada ''pikir balik'' untuk idea2 korang kalau betul2 nak buat benda ni.  
  26. Linkman - Sun 13/Nov/2011 5:46pm
    Boutiqmatters ... saya ada terbaca pasal ni dulu2 di majalah.com isu yg hampir sama penubuhan persatuan majalah.com .. tapi saya tak tahu apa dah jadi... bro yg buat tu resign ke atau pindah ke oversea.. (sabah/sarawak)

    berbalik pd tajuk ni... adakah yg awak maksudkan tu group yg sinar inspirasi try nak buat tu?

    yg ni ke?
    http://eforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=286709  
  27. Boutiquematters - Sun 13/Nov/2011 6:16pm
    Betul lah tu bro linkman.
    Sinar ni dengan 2/3 orang lain yang tungkus lumus kerja tak ambik gaji nak jaya kan bisness wholesale ni.

    Last2 selepas beberapa tahun ada pulak dua tiga melayu yang hangat2 taik ayam ni nak hantar surat lawyer ke Sinar kerana claim Sinar pengap duit dorang ni.

    Benda ni kalau nak buat, investor dia mesti lah bukan pekerja tetap seperti dengan kerajaan etc.. Investor dia mesti lah seorang business person yang punya kedai sepenuh masa dan dapat income jugak dari business peruncitan. Mereka tahu betapa susah nya nak jalankan business.
    By the way, kalau nak jadi wholesaler mesti lah dah tempuh susah perit menjadi retailer selama beberapa tahun.  
  28. Mohd Rejab Othman - Sun 13/Nov/2011 8:08pm
    As'salam..Tahniah saya kepada semua yang memberi komen tentang isu ini..saya rasa bangga org2 melayu telah mula untuk menukar arah dari reseller kepada whoelseller..Tahniah saya ucapkan...walaupun sebenarnya telah lama harus dilakukan kerana china bukannya semurah dahulu..tapi masih murah 100% - 150 % dari jalan kenanga,gm dan low yatt.Modal jika berkongsi bukannya menjadi 1 masalah contoh jika 10 org x rm 10,000 = dah ada rm 100,000 so dah banyak contena boleh diborong di china.. MASALAH utama yang harus diselesaikan adalah MARKETING PLAN Disini lah paling susah,sukar dan bermacam2 halangan lagi..masalah ini jika tidak dapat diselesaikan akan menjadikan anda semua hidup segan mati tak mahu..dan akan mati terus selepas 1 tahun anda memulakan perniagaan.saya katakan ini bukannya untuk melemahkan semangat...tapi berdasarkan pengalaman saya sebagai pemborong selama 5 tahun.tq..maaf sekiranya tulisan saya tidak digemari.

    M11 PLAZA TAR CHOWKIT KL.  
  29. Zalina 4 - Tue 15/Nov/2011 12:04am
    "As Salam semua,Pada pandangan saya memamg ramai yg berminat nak jadi pemborong,kita bolih berkongsi untuk membeli barangan tersebut disana,tetapi betul kata En Mohd Rejab tu MARKETING PLAN yg memainkan peranan.Untuk memasarkan barangan kita kelak,kos sewa di kompleks borong kenanga tu agak mahal juga,tambah lagi kita kene bersaing dgn pemborong pemborong sedia ada.
    Pada pendapat saya cara yang termurah untuk memasarkan produk.kita buka uptown/downtown borong seperti yg telah ujud di PAYA JARAS Kuang pada setiap hari Isnin & Jumaat.Jauh tu kat pendalaman tetapi ramai pengunjung terdiri dari peniaga pasar malam/uptown/downtown.Warga pakistan yg jual naik motor/basikal tu semua ambik borong kat sane.
    Apa kata kalau kita buka di area Gombak ke,Batu caves ke pusat borong ala uptown untuk memasarkan produk kita.
    Apa pendapat semua...ini pandangan dari saya je.  
  30. Alan Aman - Tue 15/Nov/2011 9:21am
    Salam semua...

    Semakin bernas idea2 yang tuan/puan berikan. Saya setuju dengan beberapa idea. Sy th idea ni dah lama & ada orng Melayu kita yang dah buat sendiri. Betul, ada juga yang dah berenti separuh jalan. Terpulangla pada cara masing2.

    Biasalah, semua perniagaan ada risiko masing2. Modal pun kene tinggi & kene rajin. Xsemua orang sanggup buat & tanggung penat lelah buat benda2 ni, tp kalu ada sokongan dari orang2 kita, insy..bole berjaya. Xsalah kalu kita betul2 buat, ni bukan cakap2 kosong, memang sy nak buat if ada rakan2 yang betul2 nak bekerjasama dengan saya. Dah lama makan gaji & dalam masa yang sama sy juga menjalankan bisnes sendiri kecil2. Kuar duit gaji sendiri sbb nak cover bisnes. memang susah.

    Zalina 4, idea awak sy setuju. Kene ada tempat borong ala2 uptown kalau xmampu nak buat pusat borong. at least, peniaga2 kecil atau pengunjung sendiri bole beli dengan harga yang lebih murah. a

    sewa kalau kat kenanga plaza yang baru tu pun agak mahal. xsemua orng kita mampu.

    kalaula kan ada orang2 kita yang boleh wujudkan group yang terdiri daripada organizer memborong di china, pemborong, pengedar, penjual, pemasar, etc untuk sepanjang rantaian memborong brg di china sehingga kepada penjual, mcm mane ye. Sy rasa kalau kita kuat & boleh bekerjasama, insy..kita boleh bersaing dengan bangsa lain.

    Xperlulah bercakap2 kosong sahaja, tp insy..kita mampu buat.

    Dalam hadis Nabi pun ada mengatakan bahawa perniagaan adalah punca rezeki yang baik. 9/10 datangnya rezeki dari perniagaan. Bakinya adalah dari sumber pencarian yang lain. Malah perniagaan merupakan sunnah yang dilakukan oleh baginda sendiri..  
  31. Boutiquematters - Tue 15/Nov/2011 1:20pm
    Bro kalau ingat nak try2 jadi wholesaler kenapa tak nak main slow2 dulu? Slow bukan bererti kecil, wholeselling bukan bisness kecil. Main satu jenis barang dulu, tengok berapa susah atau senang permainan ni. Agak2 boleh, baru main barang lain.
    Kat Kenanga pun boleh kalau nak masuk. Satu lot baru 9k, kira ok lah tu. Ini tempat tumpuan. Kat GM klang pun boleh try sewa, baru 3k. Kalau ambik dua lot boleh dapat dalam 5k.
    Tapi kalau ingat nak main besar macam nak bukak center ni semua, rasa2 permulaan modal dan back up capital 300k atau lebih mesti nak dalam tangan.

    Kat Plaza Tar tu nak kena kerja keras sikit, marketing nak kena baik ,pasal tak tahu lah, tempat tu macam kurang peniaga datang memborong kat situ.
    Tapi memang wholeselling buat permulaan, marketing power nak kena rajin dan ligat giler lagi2 kalau bukak center baru.
    Nampak tak macam mana GM Klang buat marketing. Dekat tiga jembatan atas highway Kesas dorang gantung papan iklan besar. Kalau macam Kenanga Mall tu dah tak payah pasal orang pergi kedai2 borong tu dah nampak dah project kat situ tapi itu pun dia buat iklan besar tak ingat aku kat mana.  
  32. Pengkritik Benar - Tue 15/Nov/2011 4:08pm
    apa yang dilakukan oleh ARR supplies beberapa tahun dulu merupakan usaha murni kepada peniaga bumiputra. mereka mengambil order dari beberapa peniaga secara online dan offline untuk memborong kerongsang dari china. harga yang ditawarkan sangat murah dari plaza GM atau mana2 tempat borong. ini lah yang peniaga bumiputera mahukan sebenarnya, kelebihan dari segi harga dan untung. kalau buat pusat borong sendiri tanpa apa2 kelebihan, susah juga orang nak datang. yang sedihnya, saya pun tak tahu mana arr supplies sekarang ni yang tinggal cuma web fotopage yang lama. saya sendiri kurang berminat nak beli borong dari bumiputera kerana harga yang ditawarkan lebih mahal dari biasa.  
  33. Kelambi Fashion - Tue 15/Nov/2011 5:36pm
    saya berniaga di gm klang, waktu baru nak mulakan perniagaan ada yang kata saya bodoh dan gila kerana nak berniaga di gm klang kerana tempat tu banyak lembu dan tak akan ada orng datang. saya nekat, sebab waktu mahu mulakan perniagaan gm janjikan kadar sewa yang amat murah sebagai sokongan pada tahun pertama dan akan dinaikkan dengan kadar yang berpatutan pada tahun berikutnya setelah saya punyai pelangan, syukur sekarang dah ada tiga unit kedai dalam gm, kerana apa, gm mempunyai rangkaian promosi yang kuat dan berterusan. mereka begitu serius dalam mempromosi dan mengajar kami cara menarik pelanggan. Sayang, tak ada satu pihak samada kerajaan pusat apatah negeri yang mahu membuat konsep gm utuk peniaga bumiputra, saya pernah ajak utuk cari tempat dan sewakan dengan kadar murah kepada peniaga bumiputra islam, tapi ramai yang lihat cadangan saya dengan muka yang sukar dijelaskan. tahukah anda banyak baitulmal di negara islam yang menyewakan bangunan perniagaan kadar yang sangat minima. persoalan di sini bukan import barang dari china atau mana mana kita perlukan satu tempat seeperti gm yang dapat mamayung peniaga bumiputra islam utk berniaga. jika ada mana mana jutawan melayu yang sanggup mewujudkan tempat perniagaan seperti itu pasti pusat pemborong Melayu akan wujud, satu lagi car a tubuhkan koperasi pasti idea ini terlaksana dengan syarat jangan ada mana mana golongan puak politik melayu yang campurtangan. biarlah mereka terjun dengan labu labunya, kita sebagai peniaga bumiputra perlu dan sangat per lu bersatu. itulah kuncinya.  
  34. Kelambi Fashion - Tue 15/Nov/2011 8:44pm
    cadangan saya mudah, ada satu tempat yang hidup segan mati tak mahu, bazar rakyat sebelah pasar borong selangor, sewa murah , lokasi strtegi.tapi kalau datang siang tutup, datang malam tutup tak tahu bila buka,apa kata dalam 100 orang pemborong buka kedai kat situ, semua kongsi buat iklan tiap tiap minggu, jangan tutup bukak, insyallah dalam 6 bulan tempat tu boleh , dengan syarat barang pelbagai, harga bersaing kalau gagal tak lah sampai terduduk sebab sewa murah tempat cantik, saya lontarkan idea berdasarkan pengalaman kerana saya rasa tempat tu boleh. harap ada yang boleh fikirkan idea ni.  
  35. Alan Aman - Wed 16/Nov/2011 9:05am
    Boutiquematters..

    Betul idea awak tu. Sy pun setuju. Idea yg saya nak lontarkan ni pun open kepada semua. memang berisiko. tp biasala, mana ada bisnes yg xde risiko.tu pasal sy plan nak cuba di luar area KL/ Selangor atau nilai. Sy xpasti di johor ade atau tak. nak buka sebesar gm or jalan kenanga xdela. memangla nak try 1 or 2 produk. at least peniaga2 melayu or bumi leh dapatkan brangan drp pemborong bumi.

    Kelambi Fashion..sy amat setuju dengan idea awak. kalu bole nak je menuntut ilmu dr awak.

    mmg mcm kata Boutiquematters, modal kene besar kalu nak buka center. tp idea ni xdela nak trus buka besar mcm tu. nak mula pelan2. nak cr jutawan melayu yang sanggup wujudkan tempat perniagaan seperti gm or jalan kenanga xthla ada ke tak. emmm susah & pening di buatnya.

    tentang bazar rakyat sebelah pasar borong tu, terima kasih. insy..sy akan riki tpt tu dl. sy sokong idea awak, kalau ada 100 pemborong melayu buka kedai kat situ, bersatu, sy rsa orang melayu kita juga boleh bersaing..

    kelambi fashion.. terima kasih bg idea ni.  
  36. Mayasaera 2 - Sun 20/Nov/2011 11:32pm
    salam..sape yg berminat u turunkan berat scr sihat dan selamat..sms 017-9619386  
  37. Khairuddin 8 - Tue 22/Nov/2011 7:43pm
    sy amat setuju dgn cadangan u, sy pun dah pergi memborong di cina. sebelum u start mantapkan strategi marketing kerana sebenarnya dah ramai yang terlibat dalam memborong di cina. Even kakak yang satu group dgn sy tiap2 bulan memborong dicina. dia dah ada downline. setiap bulan keuntung yang dia dapat tak kurang dari 30k. lagi satu produk yang patut u pertimbangkan. kertas A4. sy dah 3 bulan memcari pepbekal melayu yang menawarkan harga kompetitif tapi takde. harga yang ditawarkan lebih mahal dari maidin. even saya mencari kawan yang nak join membekal kertas tapi cuma dapat 3 orang aje.  
  38. Shahrizal Bin Azali - Fri 25/Nov/2011 10:58am
    Saudara boleh mendapatkan store online dinamik yang dilengkapi dengan sistem pembayaran kad kredit serta pengurusan pemasaran dan pengurusan stok melalui kami. Dengan hanya kadar sewa serndah RM300 SETAHUN SAHAJA anda sudah boleh memiliki kedai yang terus menerima order tanpa dihubungi oleh pelanDaftar di http://chaozcraze.my1stop.my dan klik I want my own e-store too.  
  39. Kelambi Fashion - Mon 28/Nov/2011 2:28pm
    kepada alan aman sila lawati kelambifashion gmail com supaya kita boleh mengumpul beberapa orang utk berkoongsi idea  
  40. Khairuddin 8 - Thu 1/Dec/2011 5:38pm
    tumpang iklan. sikiranya ada sahabat majalah nak join group sy memborong kertas A4 di cina sila cal sy - 0126110894 - khairudin  
  41. Abg Keano - Fri 2/Dec/2011 12:00am
    en.khairuddin dimana sekarang?
    kalau ada area kl/slngr,boleh kita bawa ketengah idea tu.
    email saya cara2 dari mula sampailah barang tu sampai ke tangan pembeli.
    amirohaizam@yahoo.com  
  42. Matleh - Thu 22/Dec/2011 9:33am
    salam..sekiranya ingin mencari product dari vietnam, seperti kain telekung, kain cotton atau lain2 sila hubungi saya di mark.less@yahoo.com coz sy mempunyai ramai saudara mara yg menetap di sana. dan yg membuat telekung atau kain cotton..kerana ibubapa sy berasal dari saya..jadi anda akan mendapat harga lebih kurang di vietnam tanpa ke sana. dengan jumlah yg besar untuk anda menjadi pembekal. sekian  
  43. Rosalinda 3 - Wed 28/Dec/2011 11:56am
    Salam semua. Kami merupakan pemborong & Pengedar utk semua produk kesihatan & Kecantikan yg ada di pasaran sekarang.

    Harga & Jumlah minima, diskaun dari 10 hingga 40%.

    Berminat? Email ke my_rosalinda@yahoo.com

    Jimat Wang, Jimat Masa, Jimat Tenaga  
  44. Emas Efektif - Sun 29/Jan/2012 4:04am
    tn tn nak LOKASI SEBELAH PASAR BORONG SELANGOR tu kan..kan..
    ni no yer..YAN/ 0126209656.
    dia yg jd kepalanya!. bru sat td jumpa dia kat selayang. sekarang tpt tu tengah renovate semula.
    Sya pun JUAL EMAS HARGA BORONG!

    Beli.................1g 916.......1g 999
    RM5k...............RM180.......RM190
    RM10K..............RM175......RM185
    RM20K..............RM170......RM180
    RM30K..............RM165......RM175
    Keatas..............neg...........neg
    Jalur Jewel-0196130035/29 jan  
  45. Ijo - Fri 2/Mar/2012 8:10pm
    salam semua,
    ini semua cadangan yg bagus, sekarng kita hanya ada gm dan jln kenanga di mana sewa nya memang mahal, tapi ada tempat kita membawa produk ke tempat borong seperti di paya jaras, temerloh,
    jadi tempat sebegini la peluang permulaan untuk kita mengorak langkah ke arah pemborong kaum bumiputra, kt kelantan boleh hubungi 017-9321072

    kalu nak iklan jd pemborong buat permulaan boleh pergi ke

    www.offermurah.com

    sepatutnya kita boleh amik barang dari china dengan kos yg cukup murah tanpa pergi pun masih boleh amik barang dari sana,, tapi kalu nak pergi pun boleh jugak

    017-9321072

    www.offermurah.com  
  46. Sya 23 - Thu 8/Mar/2012 7:34pm
    saya sedang mencari ramai lelaki dan wanita utk bekerja sbg operator pengeluaran kilang di kawasan tebrau, senai dan pasir gudang...transport , asrama keperluan asas disediakan.ada overtime , epf &socso. Gaji antara rm800-rm1200.juga elaun kedatangan rm100.
    jika ada sesiapa yg memperkenalkan org kpd kami, komisen rm100 diberikan.

    sila hubungi saya fauziah 0197450580  
  47. Mr Kofi - Fri 23/Mar/2012 9:55pm
    macam mana kalau kita nak bawa barang ke china pulak...saya rasa market sana lg besar lastas pulangan nya pun besar..

    fikir2kan sahabat semua...  
  48. Azmeer Hussin - Thu 12/Apr/2012 2:46am
    Tolong saya jelaskn brapa keuntungan yg saya dapat klau brong di china... contoh klau di kl sya ambik t'shirt nike adidas puma setiap sehelai jatuh hrga RM7.50 tapi kna beli stiap packet ada 12helai.. jaDi contohnya sAya memborong di chinA bagaImana caraNya daN angaraN hrga yg kamu semua tahu.? Yg saya thu meMborong di sana selalu nya dlaM kuantiti yg bnyaK... tlong share ea... xrugi tlong baNgsa seNdiri.. nk baJet sblm ke china  
  49. Noorzanaiah Abu Hasan - Thu 3/May/2012 12:11am
    salam disini saya sekadar memberi pendapat.jika benar nak tlg bangsa sendiri buat pe la nk beli pakaian dari luar kenapa tidak tempah saje pada tukang2 jahit yg mengambil tempahan secara pukal dan murah cara tak langsung dpt membantu tukang jahit dikedai kecil atau suri rumah ibu tunggal yg memerlukan pendapatan.kalau saudara dpt kumpulkan penempah2 atau pemborong pakaian,sy sedia menyediakan tukang2 jahit yg sangat2 memerlukan kekerjaan tetap iaitu tempah sepanjang tahun.untuk pengetahuan saudara sy dari Perak.kawan2 sy ramai tukang jahit mahir dan sedia menerima pelbagai tempahan baju kurung,kebaya,melayu,jubah,dress panjang,blous,kemeja,cadar,langsir dan lain2.tq  
Page 1   (Total 49 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Business Guide
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2337)
Bengkel Basikal (68)
Bengkel Kereta (1371)
Bengkel Motosikal (217)
Bengkel Tayar (194)
Bisnes Air Mineral (343)
Bisnes Ais Krim (439)
Bisnes Aksesori Kereta (630)
Bisnes Broadband (981)
Bisnes Burger (509)
Bisnes Cermin Mata (144)
Bisnes Cuci Kereta (724)
Bisnes Cyber Cafe (415)
Bisnes Dobi (1262)
Bisnes Ebook (962)
Bisnes Handphone (1148)
Bisnes Hotel Dan Resort (490)
Bisnes Ice Blended (638)
Bisnes Jam Tangan (257)
Bisnes Jeruk (146)
Bisnes Kitar Semula (437)
Bisnes Komputer (1386)
Bisnes Kurier Dan Logistik (592)
Bisnes Minuman (1307)
Bisnes Pasar Malam (1734)
Bisnes Pelancongan (464)
Bisnes Perabot (745)
Bisnes Prepaid Dan Reload (970)
Bisnes Restoran (2929)
Bisnes Roti Dan Bakeri (641)
Bisnes Salun Rambut (321)
Bisnes Sarang Burung (248)
Bisnes Satay (345)
Bisnes Sms (144)
Bisnes Spa Dan Facial (586)
Bisnes Steamboat (183)
Bisnes Tablet Pc (424)
Bisnes Tradisional (768)
Bisnes Untuk Dijual (2884)
Bisnes Waffle Dan Jagung (349)
Bisnes Western Food (271)
Dewasa 18sx (1611)
Diskusi Bisnes (1799)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (631)
Expo Karnival Tapak Niaga (5477)
Forex Malaysia (1617)
Haiwan Peliharaan (386)
Haji Dan Umrah (426)
Hiasan Dalaman (636)
Hiasan Taman (222)
Hotel Resort Homestay (904)
Iklan Tv Radio Media Massa (192)
Import Dan Eksport (291)
Ingin Berniaga (2645)
Insurans Dan Takaful (1538)
Insurans Roadtax Kereta (304)
Kedai Bunga (181)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1856)
Kedai Emas (408)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2324)
Kedai Hardware (455)
Kedai Ibu Dan Bayi (624)
Kedai Jahit (3336)
Kedai Kamera Dan Camcorder (314)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (317)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1586)
Kedai Sewa (1507)
Kereta Baru (1397)
Kereta Terpakai (4460)
Kerja Diploma Dan Ijazah (3889)
Kerja Kemahiran (1651)
Kerja Kosong (9630)
Kerja Praktikal (1583)
Kerja Sales (1863)
Kerja Sambilan (5407)
Konsultan Perniagaan (389)
Kontrak Swasta (247)
Kontrak Tender Kerajaan (418)
Kontraktor Balak Dan Kayu (436)
Kontraktor Jurutera (489)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (202)
Kontraktor Minyak Dan Gas (603)
Kontraktor Pasir (300)
Kontraktor Pembinaan (1806)
Kontraktor Perlombongan (285)
Kursus Dan Seminar (2565)
Kursus Kecantikan (643)
Kursus Makanan (618)
Kursus Motivasi (287)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1490)
Mencari Pasangan Lelaki (30)
Mencari Pasangan Wanita (48)
Mencari Pelabur (3356)
Mesin Fotostat (317)
Mesin Freezer Dan Chiller (229)
Mesin Industri (442)
Mesin Jahit (328)
Mesin Proses Makanan (521)
Pakej Pelancongan (2365)
Pakej Perkahwinan (1131)
Pakej Perniagaan (781)
Pasar Basah (1281)
Pekerja Asing (1070)
Pelaburan Saham Unit Trust (844)
Pembantu Rumah Asing (1625)
Pembekal Barang Runcit (1479)
Pembekal Beras (84)
Pembekal Buah-buahan (418)
Pembekal Ikan Kering (348)
Pembekal Kelapa Dan Santan (556)
Pembekal Kerepek (961)
Pembekal Keropok (399)
Pembekal Kicap Dan Sos (200)
Pembekal Kurma Dan Kismis (264)
Pembekal Madu (208)
Pembekal Mee Dan Bihun (116)
Pembekal Minyak Masak (382)
Pembekal Rempah Dan Perencah (521)
Pembekal Serunding (226)
Pembekal Telur (117)
Pemborong Aksesori Lelaki (152)
Pemborong Aksesori Wanita (1108)
Pemborong Batik Dan Sutera (330)
Pemborong Beg Galas (95)
Pemborong Beg Tangan (552)
Pemborong Bundle (804)
Pemborong Cadar Dan Tilam (381)
Pemborong Karpet (132)
Pemborong Kasut Dan Sandal (628)
Pemborong Lampin (277)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (714)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1468)
Pemborong Pakaian Lelaki (1031)
Pemborong Pakaian Plus Size (130)
Pemborong Pakaian Wanita (3841)
Pemborong Telekung Dan Songkok (517)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3209)
Pemborong Tuala (180)
Pemborong Tudung (2538)
Pembuat Papan Tanda Iklan (214)
Pembuat Plastik Kotak Botol (732)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (450)
Pendaftaran Syarikat (431)
Pendaftaran Trademark (28)
Pengedar Alat Tulis (893)
Pengedar Bahan Pencuci (649)
Pengedar Buku Dan Majalah (541)
Pengedar Contact Lens (226)
Pengedar Perfume (1443)
Pengedar Permainan Kanak2 (541)
Pengedar Produk Kecantikan (2420)
Pengedar Produk Kesihatan (2776)
Pengurus Majlis (557)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (648)
Penternak Burung Puyuh (88)
Penternak Ikan (637)
Penternak Kambing (259)
Penternak Lembu (337)
Penternak Udang (166)
Peralatan Makmal Dan Hospital (237)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (630)
Peralatan Sukan (508)
Perisian Komputer (489)
Perkakas Dapur (544)
Perkakas Elektrik (364)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1375)
Pinjaman AIM (148)
Pinjaman Hartanah (468)
Pinjaman Kad Kredit (364)
Pinjaman Kereta (510)
Pinjaman Peribadi (9325)
Pinjaman Perniagaan (1631)
Produk Dari China (470)
Produk Sejuk Beku (1176)
Program Consignment (1793)
Program Dropship (5868)
Pusat Bahasa (308)
Pusat Jagaan Bayi (1255)
Pusat Latihan (560)
Pusat Memandu (113)
Pusat Mengaji Agama (405)
Pusat Pendidikan Tinggi (475)
Pusat Rawatan (310)
Pusat Tadika Dan Taska (1092)
Pusat Tuisyen (939)
Rancangan Perniagaan (536)
Rawatan Alternatif (256)
Rumah Sewa (3786)
Rumah Untuk Dijual (3354)
Servis Freelance (935)
Servis Keselamatan (623)
Servis Pembersihan (714)
Servis Pengedaran Risalah (417)
Setiausaha Syarikat (544)
Sewa Bas Dan Van (478)
Sewa Kereta Teksi Limo (1515)
Sewa Lori (2209)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (51)
Studio Filem Dan Videografi (212)
Studio Fotografi (802)
Studio Grafik Dan 3D (880)
Studio Lukisan (112)
Studio Model Penyanyi Pelakon (631)
Studio Muzik (400)
Sukan Beladiri (111)
Sukan Berkumpulan (209)
Sukan Futsal (214)
Sukan Pancing (123)
Tanah Sewa (569)
Tanah Untuk Dijual (4266)
Tempahan Biskut Dan Tart (1760)
Tempahan Hamper (168)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (601)
Tempahan Katering (1894)
Tempahan Kek Dan Coklat (1941)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (151)
Tempahan Kuih Muih (1564)
Tempahan Minuman Dan Dessert (401)
Tempahan Nasi Lemak (462)
Tempahan Roti (317)
Terminal Bayaran (167)
Ubahsuai Pejabat (584)
Ubahsuai Rumah (1517)
Urut Tradisional (710)
Usahawan Baja Pertanian (341)
Usahawan Benih Dan Nursery (355)
Usahawan Tani (955)
Vending Machine (310)
Voucher Dan Tiket (219)
Web Design Malaysia (2105)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1138)