Search Majalah.com
Persoalan Keuntungan Jual Ice Blended
Adnin @ Puncak Teraju Enterprise - Mon 22/Nov/2010 2:19pm [Last Comment]
saya ada persoalan brape sebenar keuntungan ice blended...sy dah buat tp rasa mcm kurang untung je

ni pengiraan saya

1kg = RM 17 = +- 25 cawan 12oz = RM0.68/cawan
whipped cream = RM16 = +-26 cawan = RM 0.62/cawan
cawan dome 12oz = +- RM 0.20 /cawan + dome + straw

total secawan = RM 1.50
tak termasuk topping + coklat sirap

jual 12 oz = RM 2.00

untung RM 0.50 je ke?

tlg betulkan sy kalau saya silap....n mana2 pembekal yang boleh bekalkan brg2 ice blended dengan lebih murah tlg email sy puncak_teraju@yahoo.com

kawasan nibong tebal

TQ

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Ice Blended
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Adeq 2 - Mon 22/Nov/2010 3:21pm
    harga bagi whipped cream bagi 396gm, anda bleh dapatkan sekitar rm12. Lagi satu harga bagi ice blended 12oz adalah rm3.50. Rm2 utk size yg lebih kecil, tapi rugi la kalau jual yg size kecil tu, kerna harga cup die lebih mahal.  
  2. Honey1 - Mon 22/Nov/2010 3:33pm
    Kawan saya seorang peniaga ice blended di pasar malam. Dia beritahu saya profit margin untuk ice blended tak tinggi cuma 30-40% saja kerana bahan2 mentahnya agak mahal. Sekurang2nya sekali order bahan-bahan mentah dalam rm400-500.

    Betulkan saya jika saya silap.  
  3. Adnin - Mon 22/Nov/2010 4:17pm
    Adeq : whipped cream 396g tu leh buat brape cawan? setahu sy yang rm3.50 tu bukan ke 16oz nye?
    Honey : tu la sy pun tak sure kira2 balik mcm kurang je untung....

    pengiraan sy belum campur ais cube n topping2...suma tu leh tambah dlm rm0.10 lg modal dia

    boleh sape2 bagi komen lg tak tentang bisnes ni....  
  4. Honey1 - Mon 22/Nov/2010 4:46pm
    Adnin - kawan saya pun cakap begitu, sebab tu sekarang dia jual produk makanan lain juga sebagai sampingan dan tidak mengharapkan pada ice blended semata2.
    cuba tambah produk pula, jual pearl bubble tea sebagai sampingan. Cuma guna milk tea powder, creamer dan pearl (sago). Kalau xsilap 1kg pearl dan milk tea powder boleh menghasilkan 40-50cup bubble tea.

    Berkenaan harga pula, bukan semua tempat kita boleh letak harga tinggi. Kadang2 kawasan berniaga juga memainkan peranan. Kalau kt pasar malam saingan banyak. Kat kawasan sekolah pulak, budak2 lebih suka kepada harga yang murah.
    Apapun kesedapan juga amat penting.

    Sesiapa yang ada pengalaman berniaga ice blended, sila lah beri pendapat.  
  5. Adnin - Mon 22/Nov/2010 7:24pm
    Honey : boleh kongsi dengan sy mana nak dapat bahan-bahan untuk buat pearl bubble tea email sy puncak_teraju@yahoo.com TQ  
  6. Wadee - Mon 22/Nov/2010 9:52pm
    saya rasa nak untung kena buat powder sendiri.
    untuk 5 resepi powder boleh tgk kat www.uptownman10.blogspot.com
    bole jimat setengah kos raw material  
  7. Honey1 - Tue 23/Nov/2010 2:17pm
    Adnin - saya dah email pada awak tentang pearl bubble milk tea.  
  8. Fabregas - Tue 23/Nov/2010 8:17pm
    tkyah pkai whipped cream, sy pkai coklat crunsh , tabur kt ice blend,, lgi murah,, setiap hri jualan lebih rm 150, insyAllah, just stock j yg mhal,,  
  9. Dausiceblended - Mon 29/Nov/2010 9:24am
    salam.. saya merupakan pengusaha ice blended. klu cup 12ouz anda perlu jual RM3.50, whipe cream anda ley dpt dalam RM10 lebih. cari kat kedai pembekal bhn mentah buat kek.. Powder ice blended saya jual sekarang RM13 sekilo. boleh hubungi saya utk maklumat lanjut 017.9829248  
  10. Haire - Thu 2/Dec/2010 11:15pm
    pada kebiasaannya mula niaga untung memang la kecil bila dh ok buka cawangan yg lain pula baru untung berganda  
  11. Shah 93 - Tue 7/Dec/2010 8:01pm
    Saya baru niaga ice blended kat rumah ,baru 1 minggu.Semuanya bermula slps saya pi MAHA 2010.Mulanya beli utk minum sendiri,pas tu tgk mcm boleh buat duit.Kos saya 1 cup 12oz ialah cup+dome+straw=RM0.20,powder:RM0.65,ais:RM0.10,topping:RM0.45,air + letrik:RM0.10.Saya jual 1 cup biasa RM2.00,ada topping RM2.50.Jual murah je,senang kanak-kanak nak beli.Dgn kanak-kanak ni tak boleh kedekut,kalau tak diaorg tak nak dtg beli lagi..OK ke harga tu?  
  12. Far East - Thu 9/Dec/2010 12:42am
    salam..
    sy peniaga ice blendz...
    pada saya,keuntungan yg diperoleh bergantung pada harga brg2 yg kte bleh dpt dan cara kite sukat brangan..nk murah cri kat NSK utk whipped cream..yg botol besar bru rm12..coklat rice bli la kat speed99..murah giler..powder sy adalah buatan melayu.harga dlm 18rm skilo..yg murah tu buatan cina...sehari dapat la sales dalam 2rat.tolak modal dlam 50rm..dpt la untung dlm 150rm..ok la tu ntk part time..  
  13. Pandan Pusat Bekalan Bakeri - Sun 12/Dec/2010 11:10pm
    Salam, sila datang ke Pandan Pusat Bekalan Bakeri, Seksyen 7 (Belakang Jakel), Shah Alam untuk mendapatkan whipped cream (qwip and golden state) and Chocolate Rice dengan harga borong. Pls email your enquiry to bakerssolution@yahoo.com atau Tel No: 017-3000899  
  14. Popia Otak Otak - Wed 22/Dec/2010 10:18pm
    siapa boleh bg saya pakej permulaan
    2 perisa ( powder coklat & liquid durian belanda)
    cawan kecil, dome, topping & straw?

    sila SMS saya 019-2733296.. saya di bandar tasik selatan.. nak bawa balik kg untuk jualan di gerai di kg.. sebagai permulaan sahaja, kalau ok saya akan jd pembeli tetap anda ..

    JANGAN SCAM YEK !!  
  15. No Name 2 - Wed 29/Dec/2010 12:32am
    Hi Adnin, noname salah sorg yg wat business ice blendz secara part time. kalu 12oz cup normally harga adalah RM3.50. kalau pakai 9oz RM2.00. nie adalah harga yg noname rasa market pun rata2 harga jualan cam tu, anggaran modal dlm 1 cup 12oz adalah dlm RM1.20-RM1.50, cup 9oz anggaran modal dlm RM0.90-RM1.20...tp kalau special harga dlm RM3.80 (12oz)...kalau tak salah noname org jual ice blended kebykkan guna 2 jenis cup 9oz & 12oz..16 oz utk jual air balang tu..(sori kalau noname silap)..bagi noname business ice blended nie kita kena creative pelbagaikan menu kita..gerai buat kasi "unit" sikit, service baaeekk punya, paling penting rasa kena sedap banggat...sure ada repeat customer..repeat customer nie laa kena "pegang" kuat2...dh jadi regular customer kita...x yah takut dah..insyaallah..gud luck frenz  
  16. Saya 5 - Mon 3/Jan/2011 8:21am
    jualan pasar malam boleh cecah rm350.  
  17. Far East - Tue 4/Jan/2011 12:24am
    jual kat 2,3 pasar malam,bleh cecah 1200 1 malam...lg ganaz...hahaha  
  18. Saya 5 - Fri 14/Jan/2011 2:48pm
    sekiranya bhn mentah buat sendiri, keuntungan boleh dpt 60%.

    blum tolak sewa tpk, operating expenses, minyak dan bayar gaji pekerja.  
  19. Pikuman - Wed 19/Jan/2011 9:21am
    Salam, utk mendptkan bahan mentah dgn kos yg menarik, setkt ni yg termurah sy leh dptkan pd rege RM13 ~ RM15 per kg. check out di sini ;
    www.tokeyicedblended.blogspot.com
    www.powderblended69.blogspot.com

    Utk memaksimakan lg untung, elakkan pakai wheap cream, instead just tabur choc rice. Unless kalu dah ada tapak tetap ala2 mini cafe or mini starbuck (cheewah), baru berbaloi guna wheap cream coz rege jualan pun bole tinggi byk.  
  20. Far East - Fri 28/Jan/2011 7:18pm
    kawe pakai cream pn untung jgok...biar untung sikit utk kpuasan planggan...janji brpanjangan customer bli...ni amik untung byak,kdekut lg..ore pn bli skali tu je lahh...len x ore xbli dohh..blajar wat powder sndri...lg untung..stakat ni kawe bru reti wat coklat nga vanilla jah dulu sbb tu hok paling laku..hok len pn bli jgok..  
  21. Anyss 3 - Sat 5/Feb/2011 12:38am
    beli powder murah lom tntu sedap...
    sy bli powder rm20/kg...cz sy dh pnah try yg murah2 ni..rse kureng cket...bli yg mahal puas ati rse jauh bza...sedappp gilerrr...cstmer rmai dtg smpai air batu xckup...cpt abes..so kpd pniaga2 jgn la kdekut sgt..cstmr akn dtg klu produk kta sedap...
    utmakn kualiti bkn kuantiti...try da best!  
  22. Fxfizo - Tue 8/Feb/2011 2:14am
    betul tu anyss.. kebanyakan powder yg hrga 17 atau bwh 20 ni cair n x der rasa.. diaorg da edit powder yg ori.. tambah bnyk krimer n gula.. jd ilang rasa choc/coffee dia.. nak buat pekat kena bubuh lebih.. tapi bubuh lebih manis sngt plak.. org jual powder mcmni, SEKALI jer org beli.. lpas tu yg lain buat pekasam je laaa  
  23. Azra 6 - Mon 7/Mar/2011 4:42pm
    ada sesiapa yg dah berniaga ice-blended gna lori tak? Bpe anggaran jualan sehari n bpe lak sebulan? Anggaran tuh lak untuk bpe lokasi niaga? Pls help..nk bt paperwork neh..TQ!! Btw, kalu cuaca buruk cm hujan lak bpe sales ye? Maintainance kos bpe sebulan??  
  24. Yanti 7 - Sat 19/Mar/2011 5:04pm
    boleh sape2 emailkan saya di mana saya nk dpt kn pearl-burble tea???? ada pembekal ker?pls email saya..fazyanti@yahoo.com  
  25. Ramzi 2 - Tue 5/Apr/2011 3:38pm
    buat sendiri 5 powder ice blended dari rumah tanpa hadir kelas.Nota disedikan dan sedikit bayaran dikenakan.berminat email ramzi_maa@yahoo.com.my
    013-9452548  
  26. Miss Fiori - Tue 7/Jun/2011 8:20pm
    salam,saya bercadang untuk membuka kiosk(seperti each a cup)di mall yang bakal dibuka jan 2012,saya sedang mencari bahan2,mesin,powder n etc..email saya : fiori80@ymail.com
    tq  
  27. Zalynda - Wed 22/Jun/2011 3:16am
    tlg bagi resepi bubble tea please
    email me at sode6996@yahoo.com  
  28. Noni 12 - Fri 6/Jan/2012 10:24am
    no name 2: saya plan nak bukak kedai jual ice blende, whafle and jagung cup. adakah mendatangkan keuntungan menjual barangan ini. sila email kepada saya noni_inspeka@yahoo.com  
  29. Mohd Suffian B Moidu - Wed 11/Jan/2012 4:54pm
    Assalamualaikum,

    Saya ade pengalaman jual waffle, sweetcorn, ice blend ngan bubble tea. Sekarang cume buat ice blend ngan bubble tea. Kalu nak tunjuk ajar ngan supply leh call sy di 017-3001203 (suffian).

    Jual waffel ngan ice blend ni sume bergantung kepada lokasi. Klu boleh cari kawasan yang boleh dapat regular customer selalu, cam contoh, area student, sekolah, stesyen bas dan shopping complex. Selain dari kawasan camni, mmg risiko tinggi. Anyway, klu sesiapa nak beli konsep bisnes bubble tea & ice blend sila hubungi sy. Saya akan ajar & supply AtoZ.

    Wassalam,
    Mohd Suffian
    Caliph's Bubble Tea
    Melaka.  
  30. Azrul 100 - Mon 13/Feb/2012 9:47pm
    Assalammualai...

    Saya baru nk try berniage...permulaan perniagaan nk try jual ice blended kt pasar...tapak pasar selalunye sewa berape yer?klu gamble bukak area sekolah xde mslh ker?  
  31. Zamri 88 - Tue 4/Sep/2012 7:34pm
    boleh kongsi dengan sy mana nak dapat bahan-bahan untuk buat pearl bubble tea email sy zmree@yahoo.com TQ  
  32. Raimy Shafiq - Sat 24/Nov/2012 8:26pm
    boleh tgk contoh perkiraan di sini
    http://nasben-iceblended.com/potensi/

    atau

    http://ukiceblendz.blogspot.com/  
Page 1   (Total 32 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2425)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (461)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9941)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1240)