Search Majalah.com
Persatuan Pengusaha Dobi Melayu Malaysia
Husnahusni - Thu 15/Apr/2010 10:35am [Last Comment]
Memandangkan kebanyakan dobi-dobi ni diusahakan oleh orang2 melayu. Sy nak tanya, ada tak persatuan untuk pengusaha2 dobi ni. Sy ni bru 3 thn je dlm bisnes ni.

Kalau ada persatuan ni, kite dapat kongsi masalah. dapat standerdise harga (ikut tempat), Blh keluarkan chemical sendiri, plastik, hanger sendiri. tak payahlah mengharapkan dari org lain. So dari sini kite boleh control harga. Selain itu kite blh bentuk satu konsortium untuk bida kontrak yg lebih besar, dalam @ luar negri, offshore & onshore (Mcm PKMM - Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia).

Niche: Persatuan | Bisnes Dobi
Taklimat Pembiayaan Credit Guarantee Corporation (CGC) - Percuma
28 Apr 2014 di DPMM Putrajaya

Taklimat Berkenaan Tribunal Rayuan Kastam (TRK) - Percuma
24 Apr 2014 di Putrajaya

Seminar Peluang Bisnes Sektor Utama Ekonomi
30 Apr 2014 di Shah Alam (Anjuran bersama DPMM Putrajaya & MUBIN)
     
  1. Fakrul - Thu 15/Apr/2010 11:00am
    Menarik nie. Saya menyokong. Rasanya kena panggil otai-otai dobi bagi menyokong project ini. http://ezsmartlaundry.blogspot.com  
  2. Norman 3 - Sun 18/Apr/2010 2:02am
    Teramat-amat setuju ...  
  3. Dobi Qaseh 2 - Sun 18/Apr/2010 11:07pm
    setuju...sokong sgt2.... www.kursusdobi.com & www.dobiqaseh.com  
  4. Kiosk Dobi - Tue 20/Apr/2010 4:01pm
    idea cun! ptut gak pngusaha dobi ley bersuara..  
  5. Fakrul - Wed 21/Apr/2010 1:45pm
    La...semua setuju so apakata en husni buat proposal untuk penubuhannya kemudian bolehla panggil meeting...siapa setuju angkat tangan :)
    http://ezsmartlaundry.blogspot.com  
  6. Hanif - Thu 22/Apr/2010 10:24am
    Setuju dengan cadangan. www.jomdobi.com  
  7. Eira - Fri 23/Apr/2010 4:23pm
    saya pun nk bukak dobi..nk tanya sket..bgs x idea ni?ape risiko dia?byk x modal?yg pasti location kena mantap..saya amat berminat nk buka dobi..boleh x tolong terangkan serba sedikit?tq  
  8. Dobi Qaseh 2 - Sat 24/Apr/2010 12:17am
    eira..leh layari www.kursusdobi.com dan berhunbung dgn kami.tq  
  9. Rafidah Repahie - Wed 2/Jun/2010 1:50am
    Saya setuju dan angkat dua belah tangan. At list kita pengusaha2 dobi ni ada tempat untuk berforum sesama kita sebagai pengusaha. Boleh berkongsi maklumat.  
  10. Saif 2 - Sun 18/Jul/2010 5:41pm
    Untuk mendapat tips dan update untuk perniagaan dobi secara percuma, sila sign up di

    http://www.syedsaifuladzim.com/  
  11. Hafifee Combat - Sun 12/Sep/2010 1:59am
    stuju..sy pula pengilang bahan pencuci pakaian, pinggan dan tandas.. Alhamdulillah produk dan sevis sy tiada masalah. ini peluang untuk kita semua 017-2488919  
  12. Eima 3 - Sat 16/Oct/2010 7:30pm
    mmg sya setuju sgt dgn idea prsatuan dobi.. kdg2 org2 baru yg buka dobi nie men harga trlalu murah..boleh jatuhkan market. tak elok lah cmtu.. ade ke patut kdai sbelah sy baru buka dobi juga dia ltak rm1/kg. huh..kut ye pon jgn lah pegi trlalu jauh smpai tkde untung. fikirla peniaga lain jugak. aduyaii.. klu de prsatuan leh mngadu.. n boleh pegi tegur pengusaha yg camnih..  
  13. Ruzain Md Harun - Tue 19/Oct/2010 12:57pm
    saya sokong 100%, kita tubuhkan persatuan dobi ni...  
  14. Eima 3 - Thu 11/Nov/2010 4:19pm
    tologlar sesape yg pndai bnde2 cmnih.. buatla prsatuan.. ker da ade.. boleh inform sya di biz2gold@gmail.com tq..  
  15. Sha 38 - Tue 15/Mar/2011 11:26am
    washer speed queen C.O.L untuk dijual. RM2200 sahaja. 017-2019416  
  16. Zul 144 - Mon 2/May/2011 10:43pm
    ape kate sape2 yang baru nak buka dobi tu try buat kiosk dobi dulu, modal tak besar..dah try 1 tahun jlnkan kiosk dobi kalau rasa ok baru upgrade jadi kedai dobi.. idea saya je, sebab saya pernah buka kedai dobi, dan nak buat sistem kiosk, tapi tak kesampaian, ada masalah betul2 tak dapat dielakkan  
  17. Adam 50 - Fri 17/Jun/2011 10:01pm
    cuba join persatuan dobi semalaysia kat Facebook..tapi bukan untuk melayu sahaja..  
  18. Adi 49 - Wed 1/Feb/2012 3:38pm
    salam.saya ada masalah kt kdi dobi saya yg mana baju pelanggan tersalah bg org dan minta tuntutan ganti rugi sebyk rm 600 utk baju yg hanya 2.4kg.perlukah saya ikut tuntutan tersebut?tolong bantu  
  19. Radin 2 - Tue 20/Mar/2012 9:58pm
    sepatutnya adi49 ade syarat dan terma pada resit yang di beri pada pelanggan dan pelanggan harus tahu tentang syarat dan terma tersebut,bagi mengelak masalah yang tak diingini,untuk ganti rugi itu gunalah budi bicara yg bujak  
  20. Azma Nizam Bin Abu Bakar - Wed 25/Jul/2012 3:02pm
    Salam.. Ape cer otai2 dobi ni? bila nak jupe wat meeting? dah 2 tahun lebih ni..sya pun nak join jugak..  
  21. Tok Mudem - Thu 27/Sep/2012 8:35am
    ade sape sape yang berada di petaling jaya..kita boleh hangout n cerita pasal dobi ni...maklumlah, experience saya x meluas pun...Tuhan kata, pahala kongsi ilmu ni kekal selamanya...

    silverpuppet@ymail.com  
  22. Lucky - Thu 18/Oct/2012 2:48am
    Senyap jer... Jom la berkenalan... Lelucky8897@yahoo.com  
  23. Rampa Enterprise - Wed 14/Nov/2012 11:31am
    Yang ingin belajar cara membuat Sabun Pekat Pencuci Pakaian (Liquid Laundry Detergent) dan Pelembut Pakaian (Fabric Softener) sila dapatkan keterangan lanjut drpd:
    RAMPA ENTERPRISE
    HP. 012-2836953
    E-mail: rampa_enterprise@yahoo.com.my  
  24. Ayie 98 - Tue 29/Jan/2013 5:14pm
    dobi tuan/puan pakai boiler tak? Saya supply LFO 80cst untuk boiler. Penghantaran menggunakan road tanker.

    azrimohamad2@gmail.com  
  25. Rampa Enterprise - Mon 1/Apr/2013 11:42pm
    INFO....
    PELUANG UNTUK MEMPELAJARI CARA PRAKTIKAL MENGHASILKAN PRODUK SECARA INDIVIDU.
    DI RAMPA ENTERPRISE
    Lot 3591-R, Jalan Bukit Badak Kg Melayu Subang Seksyen U6 Subang 40150 Shah Alam, Selangor.

    8.30 pagi:
    Pelajaran Pembuatan Sabun Pekat Pencuci Pakaian Yuran Pelajaran Seorang Peserta: RM490.00.

    2.30 ptg.:
    Pelajaran Pembuatan Pelembut Pakaian (Fabric Softener) Dan Cecair Spray Menggosok Baju (An Ironing Spray Liquid)
    Yuran Pelajaran Seorang Peserta: RM520.00.

    Keterangan lanjut sila hubungi RAMLI PA (HP. 012-2836953)

    Lain-lain Pelajaran sila lihat Senarai Pelajaran di link ini:
    http://rampa.website.org/docs/sesi%20pengajaran.pdf
    .  
  26. Rampa Enterprise - Wed 3/Apr/2013 1:41pm
    Salam....

    INFO....
    PELUANG UNTUK MEMPELAJARI CARA PRAKTIKAL MENGHASILKAN PRODUK SECARA INDIVIDU.
    Di RAMPA ENTERPRISE
    Lot 3591-R, Jalan Bukit Badak Kg Melayu Subang Seksyen U6 Subang 40150 Shah Alam, Selangor.

    Khamis 4 April 2013
    8.30 pagi:
    Pelajaran Pembuatan Sabun Pekat Pencuci Pakaian Yuran Pelajaran Seorang Peserta: RM490.00.

    2.30 ptg.:
    Pelajaran Pembuatan Pelembut Pakaian (Fabric Softener)
    Dan Cecair Spray Menggosok Baju (An Ironing Spray Liquid)
    Yuran Pelajaran Seorang Peserta: RM520.00.

    Keterangan lanjut sila hubungi RAMLI PA (HP. 012-2836953)

    Lain-lain Pelajaran sila lihat Senarai Pelajaran di link ini:
    http://rampa.website.org/docs/sesi%20pengajaran.pdf  
  27. Chemical Supplier - Fri 5/Apr/2013 11:25am
    Kami adalah pengilang barang kimia untuk pelbagai industries. Untuk dobi, pengedaran laundry detergent yang dibekalkan terbahagi kepada 2 kategori:-
    (1) BETERMO - jenama berdaftar kami yang merupakan top-grade detergent yang lebih baik daripada DYNAMO di pasaran di mana formula dirumus oleh ahli kimia tersendiri, harga dibekalkan kepada pengusaha dobi = 10 liter= RM 35.00 (Harga boleh runding berbanding dengan MOQ)

    (2) Detergent ekonomi dengan harga pembekalan kepada pengusaha dobi = 1 liter = RM 2.10 ,terdapat dalam pakej standard iaitu 10liter= RM 21 , 25 liter= RM 52.50

    Sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi = 012-3356310  
  28. Az 13 - Wed 30/Oct/2013 8:54am
    salam
    kekawan
    saya ada buat cuci karpet
    sub untuk kedai dobi
    1.00 satu kaki
    call saya 012-3385380  
  29. Wan 1239 - Mon 25/Nov/2013 4:26pm
    Salam semua...
    Saya baru menjalankan kedai dobi di Cheng Baru, Melaka berhampiran dengan Tesco Cheng Melaka

    Sekarang ini sedang mencari peluang Kerja/Sub Kontrak Dobi daripada kedai atau sesiapa yang memerlukannya.

    Bantuan dan sokongan dari semua amatlah saya harapkan.

    Sila hubungi Suhana 013 3747165 / Wan 016 2873527  
  30. Yusmarfaisal - Wed 4/Dec/2013 10:15am
    Salam semua,
    Saya merupakan pengusaha kedai dobi ''Snow White Loundry'' yg lokasinya terletak di Tmn Intan Baiduri Kepong, KL. Saya nak minta bantuan drp sesiapa yg berpengalaman utk mendapatkan sub-tender dobi cucian basah/dry clng atau carpet utk kedai saya.Bantuan dan sokongan anda semua amatlah dihargai.
    Harap ada yg boleh respon.
    HP : 019-2840811 (Faisal)  
Page 1   (Total 30 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Business Guide
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2323)
Bengkel Basikal (68)
Bengkel Kereta (1368)
Bengkel Motosikal (217)
Bengkel Tayar (193)
Bisnes Air Mineral (341)
Bisnes Ais Krim (439)
Bisnes Aksesori Kereta (629)
Bisnes Broadband (971)
Bisnes Burger (508)
Bisnes Cermin Mata (144)
Bisnes Cuci Kereta (722)
Bisnes Cyber Cafe (414)
Bisnes Dobi (1259)
Bisnes Ebook (961)
Bisnes Handphone (1137)
Bisnes Hotel Dan Resort (489)
Bisnes Ice Blended (637)
Bisnes Jam Tangan (253)
Bisnes Jeruk (146)
Bisnes Kitar Semula (437)
Bisnes Komputer (1384)
Bisnes Kurier Dan Logistik (590)
Bisnes Minuman (1302)
Bisnes Pasar Malam (1727)
Bisnes Pelancongan (463)
Bisnes Perabot (741)
Bisnes Prepaid Dan Reload (967)
Bisnes Restoran (2920)
Bisnes Roti Dan Bakeri (640)
Bisnes Salun Rambut (321)
Bisnes Sarang Burung (248)
Bisnes Satay (345)
Bisnes Sms (144)
Bisnes Spa Dan Facial (586)
Bisnes Steamboat (183)
Bisnes Tablet Pc (424)
Bisnes Tradisional (768)
Bisnes Untuk Dijual (2877)
Bisnes Waffle Dan Jagung (347)
Bisnes Western Food (268)
Dewasa 18sx (1602)
Diskusi Bisnes (1797)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (631)
Expo Karnival Tapak Niaga (5449)
Forex Malaysia (1611)
Haiwan Peliharaan (386)
Haji Dan Umrah (426)
Hiasan Dalaman (635)
Hiasan Taman (221)
Hotel Resort Homestay (900)
Iklan Tv Radio Media Massa (191)
Import Dan Eksport (290)
Ingin Berniaga (2639)
Insurans Dan Takaful (1529)
Insurans Roadtax Kereta (302)
Kedai Bunga (181)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1850)
Kedai Emas (406)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2321)
Kedai Hardware (452)
Kedai Ibu Dan Bayi (624)
Kedai Jahit (3318)
Kedai Kamera Dan Camcorder (313)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (315)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1578)
Kedai Sewa (1502)
Kereta Baru (1385)
Kereta Terpakai (4439)
Kerja Diploma Dan Ijazah (3868)
Kerja Kemahiran (1645)
Kerja Kosong (9565)
Kerja Praktikal (1571)
Kerja Sales (1847)
Kerja Sambilan (5383)
Konsultan Perniagaan (388)
Kontrak Swasta (245)
Kontrak Tender Kerajaan (418)
Kontraktor Balak Dan Kayu (434)
Kontraktor Jurutera (488)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (202)
Kontraktor Minyak Dan Gas (599)
Kontraktor Pasir (298)
Kontraktor Pembinaan (1800)
Kontraktor Perlombongan (283)
Kursus Dan Seminar (2560)
Kursus Kecantikan (643)
Kursus Makanan (617)
Kursus Motivasi (286)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1488)
Mencari Pasangan Lelaki (30)
Mencari Pasangan Wanita (47)
Mencari Pelabur (3342)
Mesin Fotostat (316)
Mesin Freezer Dan Chiller (229)
Mesin Industri (441)
Mesin Jahit (326)
Mesin Proses Makanan (520)
Pakej Pelancongan (2360)
Pakej Perkahwinan (1130)
Pakej Perniagaan (780)
Pasar Basah (1277)
Pekerja Asing (1065)
Pelaburan Saham Unit Trust (839)
Pembantu Rumah Asing (1616)
Pembekal Barang Runcit (1478)
Pembekal Beras (84)
Pembekal Buah-buahan (417)
Pembekal Ikan Kering (348)
Pembekal Kelapa Dan Santan (555)
Pembekal Kerepek (960)
Pembekal Keropok (396)
Pembekal Kicap Dan Sos (200)
Pembekal Kurma Dan Kismis (264)
Pembekal Madu (208)
Pembekal Mee Dan Bihun (116)
Pembekal Minyak Masak (378)
Pembekal Rempah Dan Perencah (519)
Pembekal Serunding (226)
Pembekal Telur (116)
Pemborong Aksesori Lelaki (152)
Pemborong Aksesori Wanita (1107)
Pemborong Batik Dan Sutera (329)
Pemborong Beg Galas (95)
Pemborong Beg Tangan (552)
Pemborong Bundle (804)
Pemborong Cadar Dan Tilam (378)
Pemborong Karpet (131)
Pemborong Kasut Dan Sandal (627)
Pemborong Lampin (276)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (711)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1460)
Pemborong Pakaian Lelaki (1027)
Pemborong Pakaian Plus Size (130)
Pemborong Pakaian Wanita (3828)
Pemborong Telekung Dan Songkok (516)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3201)
Pemborong Tuala (179)
Pemborong Tudung (2526)
Pembuat Papan Tanda Iklan (212)
Pembuat Plastik Kotak Botol (731)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (450)
Pendaftaran Syarikat (429)
Pendaftaran Trademark (28)
Pengedar Alat Tulis (890)
Pengedar Bahan Pencuci (644)
Pengedar Buku Dan Majalah (540)
Pengedar Contact Lens (225)
Pengedar Perfume (1442)
Pengedar Permainan Kanak2 (541)
Pengedar Produk Kecantikan (2407)
Pengedar Produk Kesihatan (2770)
Pengurus Majlis (555)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (644)
Penternak Burung Puyuh (88)
Penternak Ikan (637)
Penternak Kambing (256)
Penternak Lembu (336)
Penternak Udang (166)
Peralatan Makmal Dan Hospital (236)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (630)
Peralatan Sukan (506)
Perisian Komputer (487)
Perkakas Dapur (542)
Perkakas Elektrik (361)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1373)
Pinjaman AIM (146)
Pinjaman Hartanah (466)
Pinjaman Kad Kredit (364)
Pinjaman Kereta (509)
Pinjaman Peribadi (9304)
Pinjaman Perniagaan (1628)
Produk Dari China (469)
Produk Sejuk Beku (1170)
Program Consignment (1785)
Program Dropship (5845)
Pusat Bahasa (308)
Pusat Jagaan Bayi (1243)
Pusat Latihan (556)
Pusat Memandu (112)
Pusat Mengaji Agama (401)
Pusat Pendidikan Tinggi (471)
Pusat Rawatan (309)
Pusat Tadika Dan Taska (1085)
Pusat Tuisyen (935)
Rancangan Perniagaan (532)
Rawatan Alternatif (256)
Rumah Sewa (3762)
Rumah Untuk Dijual (3342)
Servis Freelance (927)
Servis Keselamatan (618)
Servis Pembersihan (710)
Servis Pengedaran Risalah (417)
Setiausaha Syarikat (541)
Sewa Bas Dan Van (476)
Sewa Kereta Teksi Limo (1508)
Sewa Lori (2200)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (50)
Studio Filem Dan Videografi (211)
Studio Fotografi (799)
Studio Grafik Dan 3D (876)
Studio Lukisan (112)
Studio Model Penyanyi Pelakon (628)
Studio Muzik (398)
Sukan Beladiri (111)
Sukan Berkumpulan (207)
Sukan Futsal (214)
Sukan Pancing (123)
Tanah Sewa (568)
Tanah Untuk Dijual (4253)
Tempahan Biskut Dan Tart (1751)
Tempahan Hamper (167)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (600)
Tempahan Katering (1889)
Tempahan Kek Dan Coklat (1928)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (150)
Tempahan Kuih Muih (1560)
Tempahan Minuman Dan Dessert (395)
Tempahan Nasi Lemak (462)
Tempahan Roti (315)
Terminal Bayaran (166)
Ubahsuai Pejabat (581)
Ubahsuai Rumah (1506)
Urut Tradisional (709)
Usahawan Baja Pertanian (341)
Usahawan Benih Dan Nursery (353)
Usahawan Tani (953)
Vending Machine (311)
Voucher Dan Tiket (217)
Web Design Malaysia (2098)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1131)