Search Majalah.com
Perniagaan Ternakan Kambing - Mencari Info
Sabaka @ MACAMANA NAK BUAT INCOME PASIF DI SPSHOPS - Tue 9/Nov/2010 12:51am [Last Comment]
Salam 1malaysia...Saya merupakan seorang gembala yang mengusahakan ternakan kambing, pada mulanya sebagai hobi dan tahun depan bercadang menjadikannya sebagai perniagaan di bidang ternakan kambing.

bagi sesiapa yang ada info tentang perniagaan dibidang ini seperti jualan kambing, makanan ternakan serta peluang dibidang ternakan, bolehlah berkongsi info dengan saya.

Niche: Penternak Kambing | Diskusi Bisnes
Seminar GST untuk Usahawan/Peniaga
27 Ogos 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Kursus GST untuk Usahawan
17 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mohamed Tahir Bin Selamat - Tue 9/Nov/2010 9:44am
    Salam Saudara/Sahabat,

    Saya tertarik dgn usaha penternakan yg anda telah lakukan. Saudara menternak kambing biri atau kambing biasa (goat)? Saya sedia memasarkan kambing biri2 dengan cara contract farming ke Saudi Arabia dan Timur Tengah sekiranya saudara bersedia menternak secara komersil utk dipasarkan ke sana. Jenis kambing biri yang dikenali dengan nama 'Awassi' amat digemari oleh mereka (pasaran) biasanya berumur antara 6-8 bulan sahaja. Pasaran kambing biri2 hidup (live animal). Kapasiti penghantaran sebulan minima 5,000 ekor. Berminat sila hubungi saya email: ceo_mts@calibreindustrysdnbhd.9f.com  
  2. Sabaka - Tue 9/Nov/2010 10:33pm
    Terima kasih atas info Tuan Mohamed Tahir. Saya menternak kambing biasa aje...campur2, boer, jamnapari dan kacukan katjang dan rasanya saya belum mampu lagi utk menternak secara komersil.  
  3. Bumibioagro - Wed 10/Nov/2010 9:03pm
    saya boleh bekalkan mkn pallet kambing...tuan beroperasi dimana  
  4. Sabaka - Wed 10/Nov/2010 9:56pm
    Bagus tu Sdr Bumibioagro...Boleh email kan jenis pallet beserta kandungan pemakanan, harganya, berapa minima order dan cara pembayaran.Boleh saya pertimbangkan.
    Saya beroperasi di Jasin,Melaka.
    ( sabaka66@gmail.com )  
  5. Sam 14 - Wed 10/Nov/2010 10:28pm
    Tuan boleh melawat dan berkongsi pandangan dengan saya insyaAllah. kebetulan kita sekampung dan alamat ladang saya di batu gajah merlimau melaka. boleh rujuk http://azambestfarm.blogspot.com  
  6. Sabaka - Thu 11/Nov/2010 7:51pm
    Terima kasih Sdr Sham 14, saya memamg telah lama mengikuti blog Sdr, cuma belum berkesempatan berkenalan dgn Sdr, insyaAllah kita dpt jumpa kat Merlimau.....nak nuntut ilmu kambing...  
  7. Ain 4 - Fri 12/Nov/2010 8:00pm
    khidmat website untuk perniagaan serendah rm350 sahaja berminat calll 019-5534586 ahmad shamli  
  8. Wan 18 - Thu 18/Nov/2010 12:35pm
    Saya pun minat ternak kambing tapi belum ada ilmu pengetahuan yg mencukupi. Nak buat secara komersial tapi takda tanah. Buat masa ini saya cuma ada 14 ekor kambing dan berkongsi kandang dgn saudara di Melaka. Harap2 ada yang dapat berkongsi pengalaman dan tunjuk ajar bagaimana nak ceburi bidang ini.
    emel: one_fazlina@yahoo.com  
  9. Sabaka - Sat 20/Nov/2010 11:33pm
    Tahniah saudara Wan kerana berminat menternak kambing macam saya.Cari ilmu tentang kambing dulu baru buat secara komersil,selalulah berhubung dgn pegawai veterinar terdekat untuk cari info dan lawat kandang rakan2 serta kongsi pengalaman dengan yg telah berjaya.insyaAllah kalau ada usaha pasti berjaya..banyak saluran yg kita boleh dapat dari kerajaan bagi menggalakkan usahawan kecil macam kita mengkomersilkan industri pertanian yang kita ceburi.  
  10. Sabaka - Wed 24/Nov/2010 11:07pm
    Sdr Najmuddin, Apa2 pun yg hendak kita buat mestilah ada modal.Ilmu pun modal jugak,Cuba cari sedikit modal dari keluarga , buat kandang dgn kayu terpakai dan buat kecil kecilan dahulu.Lepastu Sdr carilah dana dari Risda ke..ADUN kita ke..dan lain? sumber dlm bentuk geran.Apa2 saluran pun mahukan kita telah melakukannya dahulu.Tapi jgnlah harapkan saluran dari kerajaan aje..kitapun kena usaha....  
  11. Suraya 10 - Fri 10/Dec/2010 12:07pm
    salam tuan sabaka...
    actually saya adalah fresh graduated one of University... time blaja keusahawanan...sy tertarik dengan menceburi bidang ini...pade mase itu...ramai yang meperkatakan tentang penternakan kambing sangt mengutungkan...boleh bagtahu saya serba sedikit tentang pernternakan kambing nie x...saya ade modal duit..tp blom ckup modal ilmu...  
  12. Sabaka - Sun 12/Dec/2010 1:29am
    Salam Suraya...
    Sebenarnya saya pun masih belum cukup ilmu tentang ternakan kambing.Pada peringkat awal ada juga kesilapan yang saya tidak perasan.Apa yang saya boleh kongsi iaitu buatlah berperingkat2, struktur kandang ikut spec dan rancang utk penyambungan/pembesaran akan datang serta pilihlah baka yg sesuai dan carilah ibu yg dah cukup umur/matang.Kalau ada modal duit pun kita perlu lakukan sendiri dahulu sebelum menggajikan pekerja dan tahu serba sedikit selok belok tentang kambing.Dgn pengalaman menternak hampir 4 tahun memang berbaloi. Ada kelapangan jenggoklah (google) http://gembalamalaysia.blogspot.com T.q  
  13. Muslimahmaid - Wed 26/Jan/2011 3:01pm
    anda memerlukan pekerja lelaki ...sy ada calon pekerja lelaki kemboja hubungi 0129642994 atau 0199835967.  
  14. Uhad Global Marketing - Wed 24/Aug/2011 2:27pm
    Wassalam,


    Kepada En Tahir B Selamat,

    Saya juga penternak kambing sejak 2007 lagi. Saya berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai contract farming tersebut (Jika masi ada)  
  15. Zaharibj - Mon 12/Sep/2011 11:22pm
    Salam...
    Saya ada membekal garam gunung untuk jilatan ternakan... berminat sila hubungi saya 0133914176... atau lawat ke http://garamternak.blogspot.com/  
  16. Takuya 81 - Thu 19/Jan/2012 11:27am
    salam semua..saya berasa amat seronok apabila ramai penternak2 muda yang menceburi bidang ini..sama2 lah kita berkongsi maklumat bagi memajukan usaha yang kita lakukan ini..insyaallah..  
  17. Palfad - Thu 6/Sep/2012 12:32am
    saya ingin bermula menternak kambing secara kecil-kecilan..dan saya tiada pengalaman dan ilmu mengenai bidang ini mahupun kambing itu. saya mohon pertolongan saudara semua..saya ada tanah cuma nak cdg menternak 10 pasang mcm tu dulu... tolong saudara ku sekalian  
  18. Zainal Anuar Ruslan - Fri 30/Nov/2012 1:04am
    Palfad, jom singgah blog saya. kita share maklumat mengenai penternakan kambing ni. http://projekkambingmuda.blogspot.com/  
  19. Mamalizz - Thu 6/Dec/2012 11:40am
    Tumpang lalu tuan tanah...

    Sesiapa yg tahu ada pternak yg baru kehilangan kambing dlm jum. yg byk dlm tempoh 1bulan ini, mungkin sekitar KL-Selangor?

    Emelkan maklumat (nama, tel, jumlah yg hilang dan lokasi jika tidak keberatan) ke
    mamalizz9@gmail.com

    Setiap emel insyaallah akan dijawab.

    TQ atas kerjasama.  
  20. Rizal 408 - Fri 16/May/2014 9:14pm
    Saya memerlukan pekerja untuk menjaga kambing saya di kawasan kedah.klu ada yg berminat.sila pm saya.0192070348.stk  
Page 1   (Total 20 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2596)
Bengkel Basikal (70)
Bengkel Besi (196)
Bengkel Kereta (1475)
Bengkel Motosikal (241)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (481)
Bisnes Aksesori Kereta (653)
Bisnes Broadband (1067)
Bisnes Burger (536)
Bisnes Cermin Mata (153)
Bisnes Cuci Kereta (786)
Bisnes Cyber Cafe (438)
Bisnes Dobi (1330)
Bisnes Ebook (1023)
Bisnes Handphone (1216)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (547)
Bisnes Ice Blended (680)
Bisnes Jam Tangan (277)
Bisnes Jeruk (160)
Bisnes Kitar Semula (482)
Bisnes Komputer (1446)
Bisnes Kurier Dan Logistik (645)
Bisnes Minuman (1411)
Bisnes Pasar Malam (1905)
Bisnes Pelancongan (519)
Bisnes Perabot (820)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1051)
Bisnes Restoran (3200)
Bisnes Roti Dan Bakeri (689)
Bisnes Salun Rambut (348)
Bisnes Sarang Burung (252)
Bisnes Satay (368)
Bisnes Sms (154)
Bisnes Spa Dan Facial (627)
Bisnes Steamboat (196)
Bisnes Tablet Pc (439)
Bisnes Tradisional (804)
Bisnes Untuk Dijual (3195)
Bisnes Waffle Dan Jagung (369)
Bisnes Western Food (312)
Dewasa 18sx (1704)
Diskusi Bisnes (1906)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (694)
Expo Karnival Tapak Niaga (6181)
Forex Malaysia (1805)
Haiwan Peliharaan (441)
Haji Dan Umrah (456)
Hiasan Dalaman (696)
Hiasan Taman (237)
Hotel Resort Homestay (977)
Iklan Tv Radio Media Massa (211)
Import Dan Eksport (316)
Ingin Berniaga (2767)
Insurans Dan Takaful (1662)
Insurans Roadtax Kereta (323)
Kedai Bunga (185)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1942)
Kedai Emas (439)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2464)
Kedai Hardware (410)
Kedai Ibu Dan Bayi (670)
Kedai Jahit (3654)
Kedai Kamera Dan Camcorder (334)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (331)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1749)
Kedai Sewa (1597)
Kereta Baru (1552)
Kereta Terpakai (4823)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4516)
Kerja Kemahiran (1875)
Kerja Kosong (11078)
Kerja Praktikal (1903)
Kerja Sales (2160)
Kerja Sambilan (6067)
Konsultan Perniagaan (429)
Kontrak Swasta (282)
Kontrak Tender Kerajaan (440)
Kontraktor Balak Dan Kayu (463)
Kontraktor Jurutera (532)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (220)
Kontraktor Minyak Dan Gas (662)
Kontraktor Pasir (356)
Kontraktor Pembinaan (1966)
Kontraktor Perlombongan (312)
Kursus Dan Seminar (2726)
Kursus Kecantikan (669)
Kursus Makanan (649)
Kursus Motivasi (312)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1585)
Mencari Pelabur (3584)
Mesin Fotostat (343)
Mesin Freezer Dan Chiller (249)
Mesin Industri (486)
Mesin Jahit (361)
Mesin Proses Makanan (541)
Pakej Pelancongan (2538)
Pakej Perkahwinan (1170)
Pakej Perniagaan (846)
Pasar Basah (1410)
Pekerja Asing (1178)
Pelaburan Saham Unit Trust (907)
Pembantu Rumah Asing (1794)
Pembekal Barang Runcit (1546)
Pembekal Beras (100)
Pembekal Buah-buahan (471)
Pembekal Ikan Kering (372)
Pembekal Kelapa Dan Santan (616)
Pembekal Kerepek (1070)
Pembekal Keropok (427)
Pembekal Kicap Dan Sos (216)
Pembekal Kurma Dan Kismis (288)
Pembekal Madu (235)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (410)
Pembekal Rempah Dan Perencah (572)
Pembekal Serunding (255)
Pembekal Telur (135)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1171)
Pemborong Batik Dan Sutera (346)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (589)
Pemborong Bundle (839)
Pemborong Cadar Dan Tilam (423)
Pemborong Karpet (152)
Pemborong Kasut Dan Sandal (677)
Pemborong Lampin (288)
Pemborong Mutiara (106)
Pemborong Pakaian Bayi (750)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1592)
Pemborong Pakaian Lelaki (1110)
Pemborong Pakaian Plus Size (139)
Pemborong Pakaian Wanita (4099)
Pemborong Telekung Dan Songkok (560)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3424)
Pemborong Tuala (192)
Pemborong Tudung (2710)
Pembuat Papan Tanda Iklan (260)
Pembuat Plastik Kotak Botol (777)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (474)
Pendaftaran Syarikat (476)
Pendaftaran Trademark (31)
Pengedar Alat Tulis (929)
Pengedar Bahan Pencuci (691)
Pengedar Buku Dan Majalah (566)
Pengedar Contact Lens (235)
Pengedar Perfume (1509)
Pengedar Permainan Kanak2 (580)
Pengedar Produk Kecantikan (2545)
Pengedar Produk Kesihatan (2918)
Pengurus Majlis (582)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (700)
Penternak Burung Puyuh (94)
Penternak Ikan (684)
Penternak Kambing (280)
Penternak Lembu (372)
Penternak Udang (188)
Peralatan Makmal Dan Hospital (254)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (688)
Peralatan Sukan (541)
Perisian Komputer (554)
Perkakas Dapur (592)
Perkakas Elektrik (415)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1470)
Pinjaman AIM (161)
Pinjaman Hartanah (504)
Pinjaman Kad Kredit (381)
Pinjaman Kereta (573)
Pinjaman Peribadi (10211)
Pinjaman Perniagaan (1785)
Produk Dari China (523)
Produk Sejuk Beku (1268)
Program Consignment (1960)
Program Dropship (6449)
Pusat Bahasa (343)
Pusat Jagaan Bayi (1469)
Pusat Latihan (626)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (488)
Pusat Pendidikan Tinggi (508)
Pusat Rawatan (346)
Pusat Tadika Dan Taska (1253)
Pusat Tuisyen (1032)
Rancangan Perniagaan (571)
Rawatan Alternatif (286)
Rumah Sewa (4126)
Rumah Untuk Dijual (3613)
Servis Freelance (1056)
Servis Keselamatan (690)
Servis Pembersihan (781)
Servis Pengedaran Risalah (446)
Setiausaha Syarikat (589)
Sewa Bas Dan Van (543)
Sewa Kereta Teksi Limo (1733)
Sewa Lori (2456)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (238)
Studio Fotografi (866)
Studio Grafik Dan 3D (1038)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (697)
Studio Muzik (456)
Sukan Beladiri (114)
Sukan Berkumpulan (225)
Sukan Futsal (223)
Sukan Pancing (138)
Tanah Sewa (617)
Tanah Untuk Dijual (4662)
Tempahan Biskut Dan Tart (2112)
Tempahan Hamper (186)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (641)
Tempahan Katering (2064)
Tempahan Kek Dan Coklat (2092)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (167)
Tempahan Kuih Muih (1693)
Tempahan Minuman Dan Dessert (450)
Tempahan Nasi Lemak (499)
Tempahan Roti (342)
Terminal Bayaran (180)
Ubahsuai Pejabat (627)
Ubahsuai Rumah (1638)
Urut Tradisional (759)
Usahawan Baja Pertanian (366)
Usahawan Benih Dan Nursery (385)
Usahawan Tani (1058)
Vending Machine (348)
Voucher Dan Tiket (240)
Web Design Malaysia (2256)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1282)