Penternakan Arnab Secara Komersial
Mohd Zulfadzly @ Penternakan Arnab - Sat 16/Jan/2010 10:59am [Last Comment]
Ingin mendapatkan maklumat, pendapat dan sokongan daripada pelbagai pihak..

Niche: Penternak Arnab
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Agus - Sat 16/Jan/2010 1:28pm
    rujuk jabatan pertanian / penyernakan yang terdekat atau pergi ke website moa..  
  2. Rahman - Sat 16/Jan/2010 2:15pm
    Saya telah melawat laman web sdr. Memasukkan blog harian berkenaan penternakan arnab ini sangat baik bagi tatapan umum.

    The next strategy is to get buyers. Jika sdr terus menerus update laman blog tersebut, lama- kelamaan, secara tak langsung akan terdapat buyers yg berminat.

    Spt dicadangkan oleg Agus, website MOA atau pergi ke jabatan pertanian hanya bagus utk mendapatkan teknik2 penternakan terkini, atau cara2 mengelakkan penyakit.

    Tetapi saya tidak yakin mana2 jabatan kerajaan mampu mendapatkan pembeli bagi produk arnab tersebut. Kita hidup dizaman moden ini memang patut mencari sendiri pembeli melalui cara2 moden spt blog, facebook atau twitter.

    Cadangan saya sdr tak perlu tergesa2 nak besarkan perniagaan arnab tersebut. Teruskan usaha gigih ini. Teruskan kerja makan gaji harian saudara. Maju kedepan sedikit demi sedikit.

    Kekalkan fokus. jangan separuh jalan nanti bertukar nak ternak cacing baja kompos pulak sebab orang kata bisnes cacing boleh buat duit banyak.

    Saya pernah berbual dgn penternak ikan sangkar sungai pahang, beliau kata beliau mengambil masa 5 tahun sebelum berani berhenti kerja untuk membuat ternakan sepenuh masa.

    Setelah 10 tahun beliau telahpun mempunyai senarai pembeli dari pelbagai bandar & negeri. Orang datag dari jauh kerana beliau menjaga kualiti produk iaitu dgn tidak memberi terlalu banyak makan perut ayam (bau ikan jadi hanyir).

    Sekarang (setelah 20 thn berniaga) beliau sudah mempunyai beberapa banglo cash, beberapa kereta cash, mula masuk perniagaan kain untuk ibunya (buka kedai kain dgn kos RM100k+), dan org2 kampung heboh dalam ASB beliau sudah lama penuh RM200k.  
  3. Noraida Bt Abd Rahim - Sun 17/Jan/2010 6:51pm
    perniagaan pertanian byk risiko...hanya yg cekal boleh maju

    pasaran...harga...lambakan stok...import negara luar....musim hujan...etc....

    pastikan anda berani rugi baru ada kelayakan utk sektor pertanian...

    saya bercakap dari segi pengalaman...jatuh bangun dlm sektor pertanian x sama seperti perniagaan lain  
  4. Rahman - Sun 17/Jan/2010 9:40pm
    Noraida, maksud u pertanian atau penternakan? Boleh tak cerita serba sedikit dlm beberapa sentences about yr experience (why it failed). Thanks in advance.  
  5. Mohd Zulfadzly - Mon 18/Jan/2010 5:15pm
    terima kasih di atas sokongan saudara. InsyaAllah saya akan berusaha untuk menjayakannya...  
  6. Diyla - Tue 16/Feb/2010 10:48am
    salam fadzly....
    den ucapkan tahniah sobab ko ado hajat yg bosa utk bosa an penternakan ko tuh..
    fokus dan maju/pandang dopan..usah tengok blkang laie doooo....
    semangat nak kuek, hati nak cokal....mental nak positif...
    banyk2 beringat pd yg ESO, pedulik an negatif manusio keliling....
    bersedio hadapi 'kekalahan', insyaAllah, bahgio, berjayo...
    bukan mudah utk sonang, nak2 kito melayu ni banyak dongki khianat....
    banyk2 DOA dan DUHA.....pasti ko beroleh bahgio.....
    berniago ker apo, kok xjatoh, xsah....jatoh itu saket, tapi kok fadzly positif dan redha(kono blaja timo apo ado eh) pasti ko bahgio yang ko sajo yg tau......
    btol xkawan2?  
  7. Sipout - Sun 2/May/2010 9:55pm
    Ternakan arnab ni boleh dikomersialkan di M'sia cuma untuk mendapatkan buyer rasenye nk kena tau bangsa apa yang boleh bayar untuk hidangan arnab ni. Saya ada mulakan secara kecilan and ftb supply tuk kedai sate jer sebab permintaan end user blum dapat lagi.Belum ramai org kita yang sanggup makan daging arnab yang mahal walaupun mmg diketahui kandungan khasiat yang cukup tinggi.Agak-agak bila setiap rumah di M'sia ada seekor daging arnab frozen dalam peti ais?  
  8. Mohd Zulfadzly - Tue 25/May/2010 12:49pm
    thanks you for your respond. Sipout, berapa harga daging / satay yang u supply?  
  9. Mohd Asrul - Wed 27/Oct/2010 10:46am
    Assalamualaikum...sekarang ni saya teringin nak wat penternakan arnab secara kecil-kecilan.bagaimana nak memulakan ternakan ini.susah tak nak jage arnab,bagaimana lak ngan pasarannya.  
  10. Ikhwan Bahkri - Thu 25/Nov/2010 11:14pm
    assalammualaikum.
    mcm mana m.zulfadzly , dah on bisnes lom?
    ok ker?  
  11. Mohd Zulfadzly - Fri 26/Nov/2010 2:17pm
    Saya dah start menternak arnab. Boleh tgk perkembangan saya di http://rabbitsworlds.blogspot.com.

    Kepada Mohd Asrul, Untuk secara kecil-kecilan paling baik amek seekor jantan dan 5 ekor betina. Baka terpulang. Coz ada Baka pedaging dan baka hias.

    Utk mengetahui maklumat lanjut bolehlah email saya di putra_black@hotmail.com.

    Terima kasih  
  12. Juwita 4 - Fri 8/Apr/2011 11:10am
    sy ingin mendapatkan info mcmana igin menjaga anak arnab yg baru beranak agar tidak mati.
    sy baru membela arnab tp anak selalu mati.
    ingin menjadikan arnab sebagai pendapatan sampingan  
  13. Azli 13 - Sat 9/Apr/2011 10:59pm
    daging arnab ni mahal kenapa?penternak yang letak harga.bukan ikut ikut je,tgk org letak rm 38,kita pn nak rege gitu.ini bukan harga kawalan bro,so jual murah la skit,rm10 - rm 15 sekilo pn orait,promosi dlu bro.  
  14. Mohd Zulfadzly - Thu 21/Apr/2011 1:07pm
    Kepada Azli, Harga itu sudah dikira dengan kos pemakanan dan penjagaan. Lagipun daging arnab nie sangat berkhasiat. Bukan macam daging-daging yang lain.  
  15. Djamin Aqua - Wed 1/Jun/2011 3:21am
    Dapatkan Makanan Arnab dari kami yang berjenama FCR dengan harga yang terbaik untuk anda. Mel saya : djamin.aqua@gmail.com  
  16. Jamal 21 - Fri 3/Jun/2011 7:47pm
    saya mencari rakn niaga utk membeli syarikat cendawan tiram di selangor..infra yg ter sedia ader ...pekerja yg mahir..pasaran tersedia ader..program contract farmer..modal di perlukan 250k..hubungi 0122506197  
  17. Munet - Mon 1/Aug/2011 1:24pm
    Salam. Saya sedang mencari induk Holland Lop (1 jantan + 2 betina). Umur 8 bulan ke atas. Warna x kesah. Kalau ada gambar lg cantek. Tolong emel harga ke munetsman@yahoo.com. Area Lembah Klang sahaja. TQ  
  18. Marzuki 15 - Sat 10/Dec/2011 6:06pm
    salam saya ada stock anak arnab umur dalam 30 ke 40 hari kuantiti 30 hingga 40 ekor sebulan jenis NZ,anggora dan mix harga borong RM20 seekor tel 0199867489  
  19. Naimah Binti Mukhtar - Thu 26/Jan/2012 9:27pm
    salam
    sy ada menjual arnab tempatan
    sekarang sy mmpunyai 300++ ekor arnab(termasuk anak)
    berinat untuk membeli untuk peliharaan@daging blh call sy
    0146214005  
  20. Saleyhin - Fri 6/Jul/2012 1:52pm
    Kak Naimah
    Minta email kepada saya saleyhin01@yahoo.com.my  
  21. Zinjabu - Mon 23/Dec/2013 6:44pm
    salam email saya zinjabu@yahoo.com  
  22. Zinjabu - Wed 25/Dec/2013 9:36pm
    salam warga majalah semua,
    di mana kah saya boleh dapat maklumat yang tepat untuk memulakan ternakan arnab pendaging secara comisel.
    zinjabu@yahoo.com  
Page 1   (Total 22 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2425)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9926)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1239)