Pembeli Cicak Tokek (With Discussion)
Izan 8 - Mon 27/Sep/2010 3:13am [Last Comment]
pada sesiapa yg berminat utk menjual cicak tokek 350gram keatas..sila hubungi saya 0174975643-izan.. harga bleh d runding

(edited by admin - new comments noted)

Niche: Diskusi Bisnes | Haiwan Peliharaan | Cicak Tokek
     
  1. Jutawantokek - Mon 27/Sep/2010 4:16am
    berapa u ambik cicak 360g?  
  2. Addin Global Resources - Mon 27/Sep/2010 8:42am
    dah ada ke org yg berjaya jual cicak tokek n dapat duit? Musykil nih..  
  3. Juta1 - Mon 27/Sep/2010 12:14pm
    ya..betul ke?ada gambar cick ni tak?spesies yg mcm mana?  
  4. Raden - Mon 27/Sep/2010 1:40pm
    yeeaaa... mula2 iklan first (dari org lain) dulu nak 200gm keatas... then bila ramai yg offer... nak 250gm keatas... then naik lagi 300gm keatas... then naik lagi 350 gm keatas...

    by 2020 iklan cicak tokek ni berbunyi... "mencari cicak tokek 1 kilo keatas"

    dorang tahu tak akan ada nyer cicak tokek 1 kilo keatas... sebab tu la boleh ofer harga RM 10 juta ..

    mamat: saya ada cicak tokek berat 1 kilo
    buyer: ok...tapi saya nak yg 1.1 kilo keatas je... 1 kilo tak boleh tak ada buyer...

    alasan... alasan... alasan...  
  5. Raden - Mon 27/Sep/2010 1:42pm
    katakan cicak tokek 300gm tak laku... tapi tokek 400gm harga dia 1 juta rm.

    mestilah tokey cicak ni beli yg harga 300gm dan biakkan dirumah.

    beli makanan biawak harga rm15 sekilo, then bagi makan tiap2 jam.

    2 bulan lagi berat dia naik le 400gm..
    dlm masa 2 bulan je cicak tu dari tak de harga jadi berharga RM1 juta...

    bodoh betul...  
  6. Raden - Mon 27/Sep/2010 1:51pm
    yg kaya siapa? yg kaya adalah dream sellers.... yakni... tokey cicak tokek bersaiz kecik (100gram)

    mereka biakkan tokek 100 gram 1,000 ekor.

    then jual cerita... beli la cicak ni rm100 je sekor (rm 100 x 1,000 = dia untung RM 100,000)

    walaupun 100 gram je.. engko bawak balik dan beri makan ... bila berat dia 500 gm nanti ada org nak beli RM 10 juta sekor.

    (of course.. beli la makanan dan segala peralatan tokek ni dari saya... sebab saya sorang je tahu apa makanan terbaieekk utk tokek nih..)

    harga dia takkan murah nye...
    kandang khas tokek - RM100
    makanan khas tokek dgn AHA, DHA dan multiVitamin - RM100 sekilo.
    aksesori tokek utk ketenangan tokek - rm 500

    total rm 700 je... tapi kalu tokek kau berat dia lebih 500 gm nanti org nak beli RM10 juta.

    (gelak besar tokey tokek 100 gram tu atas kebodohan org2 kita...)  
  7. Oku Ipoh - Mon 27/Sep/2010 2:37pm
    Setuju ngan Raden bila ingat balik kegilaan orang kita ngan flowerhorn dulu. Kat paper sampaikan RM100,000.00. Maka berduyun-duyunlah orang kita beli. Pandai betul strategi perniagaan mereka.  
  8. Izan 8 - Tue 28/Sep/2010 12:18am
    >>jutawantokek_ bro MMS kn gmbar tokek pd saya..nanti saya cnfirmkn harganya  
  9. Izan 8 - Tue 28/Sep/2010 12:22am
    >>jutawantokek ..bro nk tau harga yg di tawarkn bleh call saya bila2 masa shj  
  10. Red - Tue 28/Sep/2010 11:53am
    OKu ipoh..flowerhorn tu ikan peliharaan..tak pernah pon disebut buat ubat..

    Tokek ini doktor sendiri offer nak beli..

    kalau korang tak suka baik diam2..jangan jadi langau kat sini..kalau tak nak bela ke ape ke tak payah bising2..

    dah terbukti ade org dah kaya hasil jualan tokek ni..korang je ketinggalan..

    ini bukan strategi perniagaan oleh tokey2 petshop..ini adalah kenyataan yang harus diterima yg cicak tokek tu boleh membuatkan kita menjadi jutawan?

    aku rase korang ni dengki..dengki sebab takde tokek pastu tak tau nak cari kat mane..  
  11. Red - Tue 28/Sep/2010 12:03pm
    http://www.topix.com/forum/world/brunei/T38Q2U1E17F91PTCA/p7

    RADEN:Aku tgk kau yg paling nak kondem jual beli tokek ni..kau ade masalah ke dgn tukang jual dan tukang beli tokek ni?pinjam duit kau ke?

    biarla buyer sekilo ke 100 kilo ke.. xmintak tolong kau pon..yg kau tau kat sini nak down kan org..

    aksesrori..makanan tokek..kandang tokek tu cuma kau tambah2..sengaja nak lemah kan semangat org2 kat sini..

    cuba korang tgk komen2 yang raden bagi kat forum ni..aku tgk semua nak melemahkan semangat org untuk berniaga..kau banyak menyalak dari bagi komen bernas dalam forum ni..

    kau ni aku tengok dah jadi tokekphobia..org jadi jutawan kau still masih menyalak dalam forum ni..

    BODOH!  
  12. Datok R - Tue 28/Sep/2010 12:09pm
    jutawan ternak cacing - ada alasan tersendiri (kononnya market baja kompos cacing international usd 10 trillion by 2020)

    jutawan ternak lintah - ada alasan tersendiri (kononnya market kosmetik lintah usd 17 trillion by 2020)

    jutawan tokek... ada alasan tersendiri

    tokek adalah kebodohan terbaru...
    the list goes on....

    org yg suka ternak tokek adalah org yg sama ternak cacing dan lintah... dan ditipu.

    bangang!!!

    (tokleh ke buat bisnes yg real... bukan jenis malas tapi nak cepat kaya?)  
  13. Red - Tue 28/Sep/2010 12:40pm
    tokek ni sebelum kech pon dah ade jual kat petshop..xde sape nak menipu...

    tokek ni cuma haiwan peliharaan sama mcm iguana..

    kalau betul sape yg dah ade yah 400gram above ape salahnye berurusan dengan buyer..bukan kena bayar pon kalau nk suruh buyer dtg..

    kalau nak bela sekalipon aku rase takde masalah..x keluar beribu pon..sediakan kandang bagi makan cengkerik..kos x sampai rm50..

    yang xde duit buat la cara takde duit..buat ape nak jadi bodoh nak beli ribu2 untuk bela sampai besar..

    kalau kebetulan ade sedara mara yg ade cicak ni kat kg ke..umah ke mintak je..bela sampai besar..bukan nak bagi multivitamin ke ape..

    nak bising2 kat sini buat ape..tak suka x payah sibuk..ini forum pencari dan pembeli tokek..lantak la korang nak cakap ape..x mintak satu sen pon duit korang..

    baik bela tokek dari bela org2 sentiasa iri hari dgn kejayaan org lain..  
  14. Izan 8 - Tue 28/Sep/2010 1:01pm
    Red>> rite bro..terpulang pd nk percaya atau tidak.pd yg dh berjaya jual,tahniah..rezeki masing2 bro,klu btul ada, jual bleh dpt duit..usaha jgk tu..  
  15. Izan 8 - Tue 28/Sep/2010 1:14pm
    pada yg ada mempnyai tokek beratnya 350g keatas ..hubungi la saya,,d talian 0174975643 atau MMS kn gambar tokek tu ke talian 0164535300, utk mengelak penipuan sya sarankn pada yg nk ambik gambar tokek tu,letakkn kotak rokok kt tepi tokek masing2 kemudian ambk gmbar MMS kn pd saya..  
  16. Datok R - Tue 28/Sep/2010 1:18pm
    org yg paling aktif skali sokong tokek adalah penipu laknat. mereka untung besar dgn menipu bakal2 mangsa.

    penipu laknat ni lah yg menipu kes cacing dulu
    penipu laknat ni lah yg tipu kes lintah dulu

    ingatkan bila dah kena tipu cacing, org tak nak dah kena tipu lagi...
    tapi penipu laknat ni datang membawa 1001 cerita dan helah baru..

    bayangkanlah... dah le rugi rm puluh2 ribu ternak cacing.. rugi lagi ternak lintah sebab percaya pasaran kosmetik lintah dunia bernilai berbillion USD... kununnya..... (ni la cerita yg biasa si laknat ni war-war kan)

    kena tipu lagi... rugi ternak lintah ribu2 rm
    sekarang nak kena tipu dek tokek pulak???

    sampai bila org melayu/bumi ni nak pandai...

    kena tipu memanjang..

    ==kebodohan ultimate===
    takkan le tokek 700gm boleh rawat AIDs so harga dia RM10 juta

    Tokek 300 gm pulak takde harga... sebab berat tak cukup... alasan paling bangang... peliknya ada si tolol yg percaya.

    hoi bahlol... ko beri la makan tokek tu tiap2 jam dgn makanan biawak... sebulan dua lagi berat dia naik le 700gm....

    kalu macam tu... semua kedai haiwan tokey cina di KL & selangor ni dah lama kaya raya. semua dah tutup sebab tokey dia memang expert ternak haiwan... dan dah ternak beribu2 ekor tokek 700gm.

    dorang patutnya dah jual tokek bernilai RM 10 juta keatas dah by this time. takyah dah bukak kedai haiwan busuk tu... tutup je kedai tu sbab harta harta masing2 dah lebih rm 10 juta...

    sorry la arnab, kura2, kucin, guinne pig, ikan laga dan haiwan2 lain... engko tak glamer. harga sekor baru rm4.90

    tokey cina kedai haiwan semua nak buang engko sebab mereka nak bela tokek sekarang nih..

    bahlol.. bahlol...bahlol...  
  17. Datok R - Tue 28/Sep/2010 1:32pm
    tokey cina kedai haiwan

    - mempunyai expertise tinggi bela haiwan termasuk cicak, biawak, mengkarung & tokek
    - mempunyai contact network buyers yg ramai samada pasaran sah dan atau pasaran gelap
    - tahu selok belok penjagaan kesemua haiwan2 macam tokek ni...

    kalu cicak tokek ni betul2 boleh jual harga rnm10 juta... mereka lah yg pertama sekali jadi jutawan...

    bukan mamat rempit melayu bodoh dari kampung pisang yg tak habis2 kena tipu...  
  18. Red - Tue 28/Sep/2010 2:15pm
    aku nak tanye siapa suruh kau ternak tokek?siape suruh kau bagi makan tokek sampai 1 kg?

    disini TT bertanya siapa yang ade tokek dalam simpanan berat anggaran 350gram ke atas boleh menghubungi beliau untuk berurusan jual beli..

    -jika si pembeli meminta sejumlah ang untuk transaksi jual beli tokek x payah layan..kalau layan kau bodoh..

    -tiada paksaan dalam urusan jual beli..

    -tiada apa2 cagaran dalam urusan jual beli..

    KALAU BETUL PEMBELI NI MENIPU AKU PERCAYA PDRM DAH AMBIL TINDAKAN DAN MENGHARAMKAN URUSAN JUAL BELI TOKEK NI..

    disini ada org yang dengki dengan kejayaan org lain..KENAPA PERLU SIBUK DALAM THREAD NI KALAU TAK SUKA?PERGI CARI THREAD YANG BOLEH BUAT KORANG JADI KAYA RAYA..BUKAN MASUK THREAD ORANG PASTU NAK KONDEM..  
  19. Red - Tue 28/Sep/2010 2:31pm
    Raden = Datok R..patutla sama2 bodoh!

    belum ade aku dengar si penjual ditipu oleh pembeli dalam urus niaga tokek ni kecuali si pembeli ni main harga..tu je..

    kalau si pembeli ditipu oleh penjual mmg ada..

    jadi datok raden @tan sri raden baik kau duduk diam2 dalam kandang jangan kacau urusan orang lain..

    tak payah nak menyalak dalam forum ni..org nak kaya macam2 cara bukan kau mcam kau macam2 cara tak nak bagi orang kaya!  
  20. Syeed Mukhriz - Tue 28/Sep/2010 9:27pm
    Siapa Pulak D.Raden ......DAJAL baru keluar dari neraka ker......Ni mak bapak ,Datuk Nenek dia x pernah nak ajar dia hak peribadi seseorang ker???? lahabau punya orang...///  
  21. Izan 8 - Wed 29/Sep/2010 1:04am
    btul la bro -Red n Syeed Mukhriz..saya tkde niat menipu sesapa d sini.. niat baik nk menolong pada yg ada tokek bleh juga di jual..dpt juga hasil, relax bro..jgn gaduh2,  
  22. Datok R - Wed 29/Sep/2010 6:49am
    huuaaarggh (menguap)...  
  23. Addin Global Resources - Wed 29/Sep/2010 10:49am
    isk..iskk.. xsangka plak pasal pertanyaan sy tu bleh berperang sesama kita kat sini. mintak maaf la ye saya cuma nak kepastian. cicak nya dah ada kat kampung cuma xsempat nak g amik gambar je lagik.  
  24. Riz 6 - Wed 29/Sep/2010 11:11am
    secara kesimpulanya? kalau u btl2 touke? blh pecaya..! kalau u sekadar org tengah? 50/50 juge nk pcya....  
  25. Izan 8 - Wed 29/Sep/2010 12:19pm
    >>Riz 6..kami mmg mnghadapi byk masalah coz ramai juga yg cuma main2..hantar gmbar pada saya tp dgn gmbar yg dh di edit..saya mohon pd yg btul2 nk hantar MMS pd saya jgn edit gmbar tokek tu..utk pngetahuan bro Riz 6..yg ramai muncul skrg kbyakkn nya mmg org tgh. jd saya hrp tuan2 smua berhati2..  
  26. John Doe 2 - Thu 30/Sep/2010 1:06am
    e lah nak gaduh2.... masing2 ada otak n fikiran yg waras utk fikir. Gunakanlah sebaik2nya....

    Renungkanlah:
    1) Biasa kite dgr, org2 yg nak membeli tokek ni nak cari yg berat 350g ke atas je, padahal yg ada dlm market kebanyakannya 100g - 200g yg biasanya dijual dgn harga murah (RM500 - RM2000++). Bg 300g ke atas akan dijual dgn harga tinggi (blh cecah 20-30k)

    2)Pembeli yg kononnya mencari tokek ni kebanyakannya org tgh yg XDE DUIT PUN (Jgn cite la ade 4,5 juta) cash. Tak gitu Izan 8, Red, Syeed Mukhriz??? :). Kalu btl ade cash dlm tgn, GUNA LA OTAK SKIT DLM BERNIAGA.... bukak la 1 centre utk urusan pembelian tokek and iklankan kat tv or umumkan dlm suratkhabar. So that, owner2 yg ada tokek gergasi tu sng nak berurusan. Kos utk setup and promote your centre takkan sampai 100K pun kan... u kan multimillionaire. Hehehe

    3)Tokek2 ni byk kat negara2 jiran (Thailand & Kemboja). Lintah dulu pun Thailand la pengeluar terbesar stok. Masa tu tokey2 ternak lintah kat thailand untung gile2 (RMbillion). Mangsa2nya tak lain, usahawan2 Malaysia yg bercita2 tinggi.

    4) Kalu pun ada org2 kg kat Msia ni dpt tokek yg besar2, biasanya akan ada je mslh utk jual tokek tu, sbb pembeli yg kononnya mencari tokek ni sbnrnya takde duit. Mcm2 alasan akan diberi, cthnya main funder/buyer dr luar (international) tak dpt salurkan fund and seribu satu mcm lg alasan diorg. Yg teraniaya ialah org terakhir beli tokek 350g ke atas. Duit dah lesap, mgkin RMberibu utk beli tokek ni dr saudagar penipu thailand. Last2 buat sup tokek je la....

    5) Ada tak mana2 badan or persatuan AIDS sedunia atau World Health organization buat pengumuman, yg penyakit ni dah ade penawar? OR ade tak mana2 agensi bertaraf dunia yg isytiharkan pd dunia bhw diorg ni sdg menjalankan kajian ke atas tokek dan sanggup utk membeli tokek dgn harga jutaan dolar drpd mana2 individu.

    6)Msia sebuah negara yg sdg pesat membangun. Kalu la tokek ni satu edisi ternakan yg lumayan, yg mana secara xlgsung boleh menjadi sumber ekonomi yg baik, ada tak mana2 badan kerajaan yg menyediakan kursus atau menyediakan dana bg mereka yg berminat utk menjadi penternak????

    Kesimpulan aku: Ini taktik sale yg kotor yg dimulakan oleh sekumpulan manusia kotor. Caranya mudah, misalkan aku ternak 1 jenis binatang pelik yg susah nak jmp kat mana2. Kemudian aku dan konco2 aku sebarkan berita ni di media masa. Setakat nak buat komplot dgn kerajaan mcm Thailand bkn la perkara susah pun. Thailand ni ibarat lintah darat yg sanggup buat ape je utk merangsang ekonomi negara dia. Cth mudah: PELACURAN. Jadi media masa dia pun buat la mcm2 cerita hangat....

    Jadi, org2 kita kat msia ni pun percaya la bulat2. Then ada plak mangkuk2 yg percaya ni buat iklan nak cari tokek coz kononya diorg ni yakin ade buyer yg tgh tgu (sbnrnya diorg pun jmp kat internet gak). Lama kelamaan iklan kat internet jd makin hangat. Makin bertambah dr hari ke hari....

    Pastu ape lg, penternak tokek pun mulakan la pengedaran tokek dia yg bermcm2 saiz tu.... harga yg diorg bukak plak murah la sikit dr harga market yg kononya bernilai puluhan ribu, ratusan ribu n jutaan ringgit (yg diorg sendiri reka). Org2 yg terpedaya akan sanggup beli tokek 100 - 350g dgn harga ribuan ringgit dgn harapan dpt jual blk dgn harga berlipat ganda.

    Last2 buyer ntah ke mana, duit dah lesap, tokek yg hodoh plak kena ternak.

    Sekian... Wasallam

    p/s : Ini je mesej yg dpt aku smpaikan kepada mereka2 yg tak bersalah. Bg mereka yg percaya bulat2 cerita tokek AND mereka yg jadi tali barut penternak utama tokek, aku peduli apa korg nak melenting pasni. Yg penting AKU MESTI BOIKOT PENIPUAN DLM BIZ yg korg tgh buat.  
  27. D rahmat Craft - Thu 30/Sep/2010 9:39am
    tiada jalan pintas nk berjaya.... :)  
  28. Rahman - Thu 30/Sep/2010 10:37am
    Saudara saudari sekelian:

    1) kematangan tokek adalah spt juga manusia, bukan ditentukan oleh berat. kematangan manusia (adulthood) apabila tulang epiphysis femur & beberapa tulang dipeha/kaki bercantum, maka mereka dah masuk alam dewasa dan ketinggian tidak akan berubah selepas waktu tu.

    kematangan tokek pun mesti ada tempoh2 dia. Ia bukan bergantung kpd berat. Berat disebabkan oleh lemak yg terkumpul pada badan haiwan tersebut.

    Jadi harga tokek berdasarkan berat adalah tidak masuk akal. Jikalau tokek 300gm boleh menyembuhkan AIDS, tokek 200 gm dan 150 gm yg dah matang pun boleh menyembuhkan AIDS.

    2) Saya nak berkongsi cerita penipuan yg sama pada awal 1980an - diceritakan oleh Arwah Bapa
    ==================

    Ikan Kelisa yg berat dia lebih x kilo Berharga RM 100k keatas.

    Maka berebut2lah org melayu mula menternak ikan kelisa. Ada yg sanggup membeli dgn harga beribu2 RM utk anak kelisa kecil beberapa cm, dgn harapan utk diternak dalam akuarium dan dijual dan menjadi kaya raya dgn cepat.

    Bapa saya sendiri bertanya samada saya boleh dapatkan ikan2 tersebut di sungai2 sekitar pahang. (menggunakan tangguk ditepi2 sungai... kerja budak2)

    Salah seorang rakan berjaya mendapatkan anak ikan kelisa (macam ikan kelisa mungkin ya mungkin bukan... species ikan laga agaknya) dan kami berlari kekedai haiwan ternakan utk dijual kpd pemilik kedai tersebut. Jawapan mereka senang shj.

    Kami hanya membeli Ikan Kelisa yg beratnya melebihi xxx kilo shj dgn harga RM100k.

    Jika kita ada ikan kelisa 1 kilo, mereka kata tak nak, mereka nak yg 2 kilo.
    Jika kita ada kelisa 2 kilo, mereka tak nak, mereka kata nak yg 3 kilo (harga RM xxx,000)
    begitulah seterusnya.

    Yg kaya raya adalah pemilik skim penipuan ini & mereka yg didalam industri ternakan haiwan exotik.

    Penipuan ni berterusan sehingga kini, dimana ikan kelisa telah ditukarkan kpd cicak tokek.

    Setelah cerita ini reda nanti, pada 2020 nanti akan keluar binatang baru dan penipuan yg sama akan berulang lagi.  
  29. John Doe 2 - Thu 30/Sep/2010 11:47am
    Bukalah minda kita semua...

    Kita akan jmp byk iklan kat internat "KAMI MEMBELI TOKEK DGN HARGA TINGGI" atau "KAMI MENCARI CICAK TOKEK 350g ke atas" kadang2 siap ada minimum beli 4 ekor.

    Sbnrnya dekat sini la kunci penipuan dlm edisi tokek ni. Diorg guna kaedah "JUAL CERITA INDAH" supaya tokeh2 diorg yg ternak tokek kecil2 dan yg bersaiz sederhana dpt jual tokek masing2. Motifnya cuma 1, nak panaskan cerita tokek ni ke pengetahuan ramai supaya ramai org libatkan diri. No tel yg diorg bagi ni biasanya, nombor2 baru yg diorg beli khas utk projek menipu ni. U can check this with telecomunication company.

    Yg pasti, buyer2 miltimillion ni sbnrnya TAK WUJUD!!!!

    Kpd org2 mcm Red, Izan 8 & Syeed Mukriz, korg ni aku dpt simpulkan sbg antara 2 golongan je. samada 1) Org bodoh yg nak cepat kaya ATAU 2)Tali barut saudagar penipu tokek :)

    Islam ajar kita supaya sentiasa AMAR MA'RUF, NAHI MUNGKAR. Bkn mslh nak sibuk urusan org ke iri hati ke or menyalak sana sini. Yg hak kita sokong, YG BATIL KITA CEGAH.

    sekian.  
  30. Izan 8 - Thu 30/Sep/2010 3:09pm
    thnks bro>>John Doe 2..atas komen yg bernas skali..mmg d dunia ni tk lari dari yg menipu dan yg d tipu.. saya juga bkerja utk majikan saya,skadar terima arahan..tk menipu sesiapa, utk John Doe teruskn niat murni anda..  
  31. Datok R - Fri 1/Oct/2010 11:18am
    tumpang menguap (huarrrgh...)  
  32. Zack 20 - Fri 1/Oct/2010 6:51pm
    kenapa tv3 tak keluarkan berkenaan khasiat tokek ek????  
  33. Mfaidzul - Sun 3/Oct/2010 2:02pm
    Cicak tokek ni hal willing buyer willing seller nak tipu apakebendanya? Bukan banyak belanja pun nak masuk hutan gi tangkap. Pekerja jaga pam pasir aku dapat tangkap lapan ekor dari tepi hutan sebelah rumah kongsi terus berhenti kerja dapat duit beribu-ribu... rezeki dia kaya lagi dari aku dah...  
  34. Gagoilak - Mon 4/Oct/2010 10:14pm
    hello..aku ada tokek 3 kilo punya berat.aku dah sumbat dia makan besi 2.5kg. sapa mau beli col aku..hahahaaaa
    ada diskaun maaaa..
    sila datang ke hutan mencari aku..  
  35. D rahmat Craft - Wed 6/Oct/2010 5:15pm
    udoh2 la tu...memang perangai kita jenis nak cepat kaya...tup2 kayap

    usaha tangga kejayaan bro...mana bleh pki lift...terhempas mampus beb  
  36. Aisyah 15 - Wed 6/Oct/2010 7:39pm
    izan7: leh sy tny? kwn sy ada sekor tokek..adakah dia perlu bela tokek trsebut trlebih dahulu sblm djual??  
  37. Beezsmarters - Wed 13/Oct/2010 10:41am
    Hukum Menjual Tokek
    Posted on Januari 28, 2010 by maramis setiawan

    tokek

    tokek

    Ustadz apa hukumnya menjual tokek, biasanya yang membeli digunakan untuk obat.

    Jawab:

    Tokek sama dengan binatang cicak[i], Rasulullah shallallahu’alaihi wa sallam memerintahkan kita untuk membunuhnya sebagaimana dalam sebuah hadits dari Abu Hurairoh radliyallahu’anhu berkata: Rasulullah shallallahu’alaihi wa sallam bersabda:

    “Barangsiapa membunuh cicak pada pukulan pertama maka baginya sekian dan sekian kebaikan, barangsiapa membunuhnya pada pukulan kedua, maka baginya sekian dan sekian kebaikan lebih sedikit dari yang pertama, dan barangsipa amembunuhnya pada pukulan ketiga, maka baginya sekian dan sekian kebaikan lebih sedikit dari yang kedua”. (HR. Muslim: 4156)

    Setiap binatang yang diperintahkan untuk dibunuh berarti haram karena binatang tersebut berbahaya jika dibiarkan hidup[ii], dan sesuatu yang haram, menjualnya juga haram. Sebagaimana Nabi shallallahi’alaihi wa sallam bersabda:

    “Sesungguhnya jika Allah mengharamkan suatu kaum untuk makan sesuatu, maka pasti mengharamkan bagi mereka jual belinya”. (HR. Abu Dawud: 3499, dan dishohihkan oleh al-Albani dalam Ghoyatul Maram: 1/192)

    —-  
  38. Mustakim Abas - Mon 25/Oct/2010 5:47am
    Saya ada TOKEK dah berat lebih 450gram sebanyak 5 ekor yang dah lebih 3 tahun dalam belaan , dulu ada orang cari , tapi pd masa itu beratnya dlm 250~290 gram shj. Dan dia orang nak dgn harga RM250 setiap ekor . Memandangkan sy tak tahu harga sbnr n tak niat bela utk jual jadi sy tak jadi jual. kalau btl2 nak brp harga 450gram utk 5 ekor ? Bukan niat 'jual " tapi tolong penghidap HIV .  
  39. Addin Global Resources - Wed 27/Oct/2010 3:44pm
    en. mustakim sila hubungi saya 0136418669. saya akan bantu niat murni en mustakim. insyaallah.  
  40. Izan 8 - Sun 31/Oct/2010 11:36pm
    nk keterangan lanjut..hubungi saya.. 0174975643  
  41. Mahmud Shah 2 - Sun 19/Dec/2010 9:29am
    Assalammu'alaikum wbt. Saya turut mencari pembeli tokek yang serius dapat melancarkan transaksi jual-beli ini. Hubungi saya melalui shah_arjuna@yahoo.com. Saya ada ladang pemeliharaan tokek.

    Berkenaan komen daripada Beezsmaster yang berkenaan Hadith itu, pada pendapat saya, saudara salah pemahaman. Sila belajar dahulu ilmu Hadith dengan baik sebelum memutuskan hukum.

    Beginilah bidalannya. Adakah saudara pernah jumpa Hadith Sahih berkenaan memakan benda2 yang diharamkan jika berlaku darurat (tiada makanan lain)? Jika pernah, ya bagus.

    Perbandingkan dengan masalah kegunaan tokek ini. Sesungguhnya setiap penyakit yang Allah turunkan mempunyai ubat melainkan 'MATI'. Apa maksudnya? 'Darurat' itu bagaimana? Fikirkan sebelum memutuskan hukum.

    ...di mana aku berada di sana ada DIA...  
  42. Hisyam - Sun 19/Dec/2010 4:35pm
    Reden dan Datok R memang bodoh..Orang nak beli tokek bukannya nak jual. Apa pula yang rugi..Kalau ada tokek yang macam diorang nak, jual je la..Kalau tak ada diam je lah.. Apa masalahnya..Ke ko 2 orang yang pergi beli tokek yang berat 100g dengan harga RM1000 pastu balik rumah tokek tu mati tak sempat 400gram. Tu yang ko 2 orang begang sgt tu..hahaha  
  43. Epiy - Mon 3/Jan/2011 3:22am
    mcm aku dah dpat tgok duit dri buyer.. Tp cicak plak yg tipu berat aduyai.. Tp semua yg korang ckpkan di atas baik siapa pun semua masuk akal.. Dan boleh jd bet0l.. Rezeki dtg dari ALLAH.. JIKA ADA ALHAMDULILAH,. ALLAH SENTIASA MEMBERI KITA REZEKI BAIK HALAL ATAU HARAM..NAUZUBILAH BYK KAN BERDOA AGAR D JAUHI REZEKI HARAM.. KITA SAMA2 MCRI REZEKI..IN' NAMAL'AQMALRUBIL'NIAT.  
  44. Yasmin 14 - Thu 27/Jan/2011 1:45am
    MAHMUD..

    SAUDARA janganlah mengelirukan semua..tolog jgn menghalalkan sesuatu yg haram sesuka hati hanya kerana anda ingin meniaga...ini penting utk keberkatan rezeki

    ini bukktinye

    "Rasulullah SAW telah memerintahkan membunuh cicak dan beliau bersabda dulu cicak pernah meniup-niup [api] kepada Ibrahim AS." (Ibnu Hajar Al-Asqalani, Fathul Bari, hadis no 3109)

    Para ulama berpendapat bahawa tokek dan cicak adalah satu jenis, iaitu hukum tokek sama dengan hukum cicak, haram.

    cicak (al-wazagh) dan tokek (saam abrash), dalam bahasa arab bezanya tokek adalah cicak besar." (Imam Nawawi, Syarah Shahih Muslim, Juz 7/406).

    Dan jika suatu binatang haram dimakan, maka menjualbelikannya haram juga.

    kaedah usul fiqih :
    كل ما حرم على العباد فبيعه حرام

    (Kullu maa hurrima 'ala al-'ibad fa-bai'uhu haram).

    "apa-apa yang telah diharamkan atas hamba, menjualbelikannya haram juga." (Imam Taqiyuddin an-Nabhani, Al-Syakhshiyah Al-Islamiyah, Juz 2/288).

    DARURAT ??
    saya ingin bertanya, adakah bukti saintifik bahawa tokek adalah satu2nya ubat dan penawar untuk AIDS? Adakah sudah terbukti atau saudara hanya bercakap kerana ingin memenangkan perniagaan sendiri??

    darurat itu istilah untuk perkara yang tiada jalan lain selainnnya...

    1- Tiada bukti saintifik bahawa tokek adalah satu-satunya penawar untuk AIDS. itu cum khabar angin yg entah dari mana bertiup dan kesahihannya amat diragui.
    jika benar tokek berguna untuk AIDS, semua saintis dah sibuk2 menari dan membuat kajian tentang tokek, n being a master student yg selalu di update dengan invention dan researches baru dalam bidang biologi dan medical, saya tak pernah jumpa apa2 bukti saintifik tentang keberkesanan tokek utk merawat penyakit.

    2- Terdapat alternatif lain untuk AIDS, yg masih menjadi rahsia Allah..mungkin hikmah bahawa AIDS tiada ubtnya spy manusia lebih menjaga kehormatannya [kebayakkan mangsa AIDS mengamalkan seks bebas, tapi TIDAK SEMUA, HARAP MAKLUM]....

    jgn sewenang2nya menggunakan istilah darurat semata2 nak menghalalkan hukum..terlalu bnyak yg syubhah dalam perniagaan ini, dan terang2an a haram dalam islam berdasarkan hadis Baginda Rasullullah yg matannya sahih.
    Matlamat tidak menghalalkan cara

    TIDAK MUNGKIN PENAWAR UNTUK SESUATU YG DIJADIKAN ALLAH [AIDS DAN PENYAKIT LAIN] TERLETAK PADA SESUATU YANG HARAM [TOKEK].

    takkan bercampur sesuatu yg HALAL dalam sesuatu yg HARAM...


    WALLAHUA'LAM
    WSALAM  
  45. Khairul Bijak - Wed 23/Mar/2011 3:08pm
    Jangan percaya dengan cicak tokek nie...konsep die mudah ajer, buat kecoh kononnya cicak tokek ade khasiat leh ubat AIDS, rasuah wartawan suh buat citer dlm paper, upah blogger2 wat post dlm internet pasal cicak tokek dan suh anak2 buah penternak tokek spam internet pasal jual beli tokek dan potensi harga yg bole dijual...dan akhir sekali pakat2 la dgn Cina suh kononnye beli tokek dengan org Melayu harge juta2!!! Buat la invois palsu ape susah? Bila semua dah disusun atur maka senang la nak kencing terutama org Melayu. Menda nie bukan menda baru, dah lama dah cuma tukar produk ajer...  
  46. Luv Hunt - Wed 7/Sep/2011 5:37pm
    Datuk R ape lu dpt ckp mcm nie ha?

    bodoh lah lu  
  47. Duku - Mon 9/Apr/2012 5:25pm
    kera duku ad nk?  
  48. Azman 916 - Wed 18/Apr/2012 5:46pm
    aku ada sekor...sapa2 nak hubungi aku terus...lokasi kat puchong utama...kalau lagi baik datang tengok terus...harga murah di pasaran...ckp jer jadik..patut la.. 0176878758  
  49. Eddie 38 - Tue 8/May/2012 10:41pm
    kera duku ada ke..sy nk..  
  50. Wan Din 4 - Tue 17/Jul/2012 4:03pm
    aku ada tokek berat dlm 320g. kalau nak email aku... ambik je lah... aku malas dah nak bela.  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 54 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2722)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (212)
Bengkel Kereta (1484)
Bengkel Motosikal (247)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (649)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (546)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (804)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1357)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1253)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (164)
Bisnes Kitar Semula (498)
Bisnes Komputer (1486)
Bisnes Kurier Dan Logistik (675)
Bisnes Minuman (1460)
Bisnes Pasar Malam (1968)
Bisnes Pelancongan (547)
Bisnes Pengantin (678)
Bisnes Perabot (849)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1106)
Bisnes Restoran (3324)
Bisnes Roti Dan Bakeri (707)
Bisnes Salun Rambut (363)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (379)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (658)
Bisnes Steamboat (198)
Bisnes Tablet Pc (440)
Bisnes Tradisional (817)
Bisnes Untuk Dijual (3315)
Bisnes Waffle Dan Jagung (382)
Bisnes Western Food (323)
Dewasa 18sx (1767)
Diskusi Bisnes (1960)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (717)
Expo Karnival Tapak Niaga (6456)
Forex Malaysia (1877)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (709)
Hiasan Taman (240)
Hotel Resort Homestay (1006)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (329)
Ingin Berniaga (2819)
Insurans Dan Takaful (1725)
Insurans Roadtax Kereta (337)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1980)
Kedai Emas (451)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2529)
Kedai Hardware (435)
Kedai Ibu Dan Bayi (687)
Kedai Jahit (3827)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (343)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1842)
Kedai Sewa (1633)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (4992)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4798)
Kerja Kemahiran (1954)
Kerja Kosong (11714)
Kerja Praktikal (2053)
Kerja Sales (2272)
Kerja Sambilan (6306)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (452)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (454)
Kontraktor Balak Dan Kayu (478)
Kontraktor Jurutera (565)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (389)
Kontraktor Pembinaan (2052)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2812)
Kursus Kecantikan (686)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (322)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1621)
Mencari Pelabur (3680)
Mesin Fotostat (352)
Mesin Freezer Dan Chiller (265)
Mesin Industri (512)
Mesin Jahit (374)
Mesin Proses Makanan (566)
Pakej Pelancongan (2608)
Pakej Perkahwinan (1198)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1455)
Pekerja Asing (1229)
Pelaburan Saham Unit Trust (943)
Pembantu Rumah Asing (1851)
Pembekal Barang Runcit (1578)
Pembekal Beras (108)
Pembekal Buah-buahan (482)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (647)
Pembekal Kerepek (1095)
Pembekal Keropok (442)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (237)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (414)
Pembekal Rempah Dan Perencah (594)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1183)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (606)
Pemborong Bundle (862)
Pemborong Cadar Dan Tilam (450)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (694)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (772)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1653)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4199)
Pemborong Telekung Dan Songkok (565)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3518)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2784)
Pembuat Papan Tanda Iklan (276)
Pembuat Plastik Kotak Botol (798)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (481)
Pendaftaran Syarikat (493)
Pendaftaran Trademark (34)
Pengedar Alat Tulis (951)
Pengedar Bahan Pencuci (716)
Pengedar Buku Dan Majalah (585)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1537)
Pengedar Permainan Kanak2 (598)
Pengedar Produk Kecantikan (2626)
Pengedar Produk Kesihatan (2993)
Pengurus Majlis (595)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (726)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (694)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (263)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (716)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (570)
Perkakas Dapur (623)
Perkakas Elektrik (434)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1532)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (519)
Pinjaman Kad Kredit (388)
Pinjaman Kereta (605)
Pinjaman Peribadi (10589)
Pinjaman Perniagaan (1834)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1313)
Program Consignment (2010)
Program Dropship (6728)
Pusat Bahasa (357)
Pusat Jagaan Bayi (1539)
Pusat Latihan (648)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (522)
Pusat Pendidikan Tinggi (523)
Pusat Rawatan (365)
Pusat Tadika Dan Taska (1305)
Pusat Tuisyen (1066)
Rancangan Perniagaan (593)
Rawatan Alternatif (292)
Rumah Sewa (4276)
Rumah Untuk Dijual (3730)
Servis Freelance (1110)
Servis Keselamatan (719)
Servis Pembersihan (825)
Servis Pengedaran Risalah (458)
Setiausaha Syarikat (609)
Sewa Bas Dan Van (575)
Sewa Kereta Teksi Limo (1817)
Sewa Lori (2556)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (899)
Studio Grafik Dan 3D (1092)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (725)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (638)
Tanah Untuk Dijual (4833)
Tempahan Biskut Dan Tart (2149)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (667)
Tempahan Katering (2142)
Tempahan Kek Dan Coklat (2146)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1742)
Tempahan Minuman Dan Dessert (462)
Tempahan Nasi Lemak (521)
Tempahan Roti (359)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (639)
Ubahsuai Rumah (1683)
Urut Tradisional (792)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1092)
Vending Machine (371)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2306)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1350)