Pembantu Rumah - Ditipu
Shasha 43 - Thu 8/Nov/2012 10:57am [Last Comment]
Tak pasti apa motif agen2 ni menipu tak sudah2. Ingat duit beribu deorang dpt hasil menipu tu boleh jadi sejuta agaknya.

Saya dapat maid melalui agent dlm majalah ni, namanya Efa. Si Efa ni pulak bagi nombor agent lain nama Emy ( bayangkan brapa banyak org tengah..sbb tu maid mahal) Sha bayar dekat 5500 utk dpt maid ni. Alhamdulillah, maid ni ok, xde masalah.

Masalah terjadi bila raya baru ni maid nak balik.. check kat imegresen rupanya permit tu permit palsu!!!! tak pernah ada dlm senarai. Masyaallah.. sedih maid tak dpt balik, dan sedih sha sbb ditipu. Ni minggu depan maid nak balik sbb anak kawin, ada sapa2 boleh bantu mcmana dia nk balik tanpa permit yang sah?

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal | Pembantu Rumah Asing
Kursus Borong Produk China Tanpa Perlu Melangkah ke China
18 Sep 2014 (Khamis) di DPMM Putrajaya

Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
24 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mohd Zaki 22 - Thu 8/Nov/2012 11:05am
    betul ke anak dia nak kawennnn.. karang tambah masalah pulak.. balik x datang2... silap2 abis duit pilak lepas ni sbb kene cari maid baru. kene pergi jumpa imigresen bahagian pekerja asing.. sbb melindungi pati satu kesalahan dan boleh didenda sehingga 10k.. (akta imigresen 1963)  
  2. Zura Snzss - Thu 8/Nov/2012 11:06am
    bawa di pergi ke kedutaan indonesia. still boleh balik. dan juga buat report polis mengatakan agen maid tu tipu tentang permit yang diberi semasa ambil maid. maklumkan gak kat polis tu bahawa maid tu tak tahu permit dia palsu.  
  3. Linda 287 - Thu 8/Nov/2012 11:15am
    G kedutaan...wat pasport
    SPLP....byr kompaun kat immi.....  
  4. Shasha 43 - Thu 8/Nov/2012 11:26am
    Saya bprasangka baik yang dia jujur balik sebab anak nak kawin.

    Zura Snzss : Terima kasih

    Linda 287 : Passport dia ada, permit tu yang palsu. SPLP tu apa, dan brapa kompaun?  
  5. Ali Bin Amad - Thu 8/Nov/2012 11:32am
    percaya lah mengarut saja.dia balik takan dtg lg kerja dgn u.duit tu hangus je la.sbb tu dia org suka kerja dgn org melayu,baik sgt.kalau dgn cina,mkn pun susah tp tahan pulak kerja.  
  6. Shasha 43 - Thu 8/Nov/2012 11:34am
    :-(  
  7. Faridnoor - Thu 8/Nov/2012 12:05pm
    fakta di sini adalah penipuan oleh agen tu mmg berlaku. samada maid tue balik n x dtg balik tue, majikan kena pandai2.di kemudian hari, kalu x kasik balik skang pun, kut2 dia lari nanti.  
  8. Shasha 43 - Thu 8/Nov/2012 1:12pm
    Faridnoor : Setuju, sebab tu sha izinkan dia balik dengan bsangka baik. Tawakkal Saja.  
  9. Ali Bin Amad - Thu 8/Nov/2012 1:16pm
    Tengok je nanti,kalau betul saya ckp,belanja saya mkn nasi ayam.dia takan dtg balik.  
  10. Humaira 2 - Fri 9/Nov/2012 11:18am
    ape susah2.. g kedutaan endon..tapi kena pagi2 tau..coz gate c1ose 8.30am cm tu..bawak maid skali. buat permit n declared dia nk balik.. beli tiket pe smua.. settle..dia tipu nenek dia nak kawen ke pe tu kita punya risiko..or nak tau prosedure lebih lNJUT kol immi trus.good luck  
  11. Shasha 43 - Fri 9/Nov/2012 12:14pm
    Humaira 2 : buat permit kat kedutaan Indon, deckared nak balik.. mcmana dia nak masuk sini ya? And tau x brapa kos buat permit tu.  
  12. Humaira 2 - Fri 9/Nov/2012 1:20pm
    masa maid i dlu kami wat paspord untuk dia balik... then nant nk dtg sini biar hidup pasport tu/ atau tgk mcm mana... but ape pon kena declared nanti x lepas plak naik flight... then dtg sini dgn pasport in the same time u terus wat permit ar,, u pegi buat sendirii then lagi puas hati..jgn harap agen2 dh.. i pon bibik tak balik sini dh...huhuhuhu...  
  13. Michelle 7 - Fri 9/Nov/2012 1:37pm
    I agreed with Ali, she will not came back. unleast you hold her salary then she have a reason to came back.  
  14. Humaira 2 - Fri 9/Nov/2012 1:41pm
    yep precentage dia tak dtg balik tu sangat tinggi... just be prepared utk hired bibik baru..Ini semua risiko majikan.  
  15. Noreen 12 - Fri 9/Nov/2012 4:03pm
    nasihat saya...walau sebaik mana pon dia...tahan sket gaji dia dalam 2 bulan sebagai jaminan kita....bila dia balik sini baru pulangkan...
    bukan x percaya tapi kena juga hati-hati...takut2 lebur macam tu je duit yg dilabur....  
  16. Shasha 43 - Fri 9/Nov/2012 4:28pm
    terima kasih semua..  
  17. Nenek 2 - Fri 9/Nov/2012 4:31pm
    bagi je nasik kangkang...confirm patah balik punyer  
  18. Ali Bin Amad - Fri 9/Nov/2012 8:24pm
    ada pati nak blk blh contact saya.saya urus sampai keluar.email matnayan@yahoo.com.my atau col 0166351749,ali  
  19. Siti 663 - Sat 10/Nov/2012 7:41am
    Berhati-hati jugak sekiranya org bernama nik hasnina dari rawang/pj berpura-pura ingin membekal pembantu pada kadar rm4000. Dia biasanya menghubungi sesiapa yg mencari pembantu dan meninggalkan no hp di sini.  
  20. Zueida - Sat 10/Nov/2012 10:23am
    saya sediakan pembantu sementara..gaji bayar selepas sebulan bekerja tiada deposit atau charge tambahan..untuk jaga org pantang masak,kemas,membasuh bole..
    gaji sebulan Rm1200
    0163931747 kol saya..:-)..tq  
  21. Lina7 3 - Sat 10/Nov/2012 12:49pm
    Assalamu'alaikum...
    Shasha 43, sy ada 3 no.hp si Efa tu...tp tak sure la efa yg sama atau bukan.
    Dia ni sejak kt portal satu lagi tu dh suka contact2 majikan yg tinggalkan no.hp, lpas tu offer keja utk kawan dia katanya. Satu hari tu, sy contact no.yg dia bagi(katanya no.hp kwn dia).Tak semena2 dia tersasul dlm sms tu....baru la sy tau, rupanya itu adalah dia...Efa, org yg sama tp bnyak no.hp. Sy tak terus deal dgn risau...risau gak dh awal2 menipu.  
  22. Lina7 3 - Sat 10/Nov/2012 1:30pm
    Dah typing error pula kt atas tu.
    Sy tak deal dgn dia sbb nampak sgt dia nak makan duit atas angin...
    Paling ketara sejak 5 thn kebelakangan ni ada sindiket antara ejen dan maid.
    Klu maid kerja 'macam ok' pn, tp muslihat disebaliknya...maid tu akan lari slps 3 bulan. Selalu sy perhati mcm tu la skg ni. Lagi2 la klu dpat maid tu dari ejen indon tak bertauliah ni. Diorg dh berpakat dr awal.

    *Sekadar berkongsi cerita...  
  23. Anis 214 - Sat 10/Nov/2012 10:19pm
    anyone pls answer...actually PRA boleh dtg sini dgn VDR je kan? klu masuk ngan JP Visa akan ade prob bila nk wat permit, betul x?  
  24. Fiafaizah - Sat 10/Nov/2012 11:06pm
    boleh buat permit walalupun under JP Visa.  
  25. Linkman - Sun 11/Nov/2012 10:20am
    terlalu banyak penipuan dalam pembantu rumah asing berbanding topik2 lain di majalah.com.

    adakah perlu kita cadangkan kpd majalah.com utk tutup niche ni & de1ete kesemua topik2 baru akan datang berkenaan pembantu rumah asing?

    saya akan ke alamanda putrajaya jalan2 next week.

    kalau semua forumers bersetuju, saya boleh jengok pejabat dpmm kat putrajaya tu kejap & bagitau staff kat situ yg kita semua nak mereka tutup niche "Pembantu Rumah Asing"

    setuju atau tidak?  
  26. Zubaidah 8 - Sun 11/Nov/2012 10:50am
    Salaam
    Memang saya setuju dengan cadangan Linkman, tapi fikir dengan periuk rezeki org yang buat kerja dengan jujur, jangan pasala 1-2 org semua jadi masalah.

    Yang saya tahu base on my experience majikan kalau tak deal direct dengan indon mmg tak da masalah, kdg kdg majikan nak cari yang muarah dan tak faham dgn kos yang dikeluarkan sekarang.

    Ada juga agen dimalaysia pun tamak haloba bila kita minta kerjasama mereka tidak pandang melayu kita mereka hanya risau pd keuntungan masing masing.

    Jadi ada juga majikan bila dah ambik pembantu satu bulan tiba tiba blh cakap dia tak pandai jaga anak la dia tak pandai buat inila itulah, permit pun tak dibuat jadi dimanakah posisi seorang agent yang mampu menolong dan akhirnya di tuduh lain. sedangkan dah cakap buat permit dan fomema kalau ada masalah senang buat penukaran.

    Disini saya blh bg pandangan dan nasihat
    1) org melayu harus bekerjasama dengan niat yang baik (agent dgn agent)
    2) Majikan yang selalu dpt problem adalah sebab bila gaji dah janji 700 mereka bg 600 -kata maid tak pandai
    jadi ini punca maid akan lari
    3) lepas tangan pd maid kerja semua akhirnya maid tu tak dapat buat
    4) agent di malasyia pun kena tipu jd mana mungkin dia nak bersubahat dgn maid unless dia tu indon
    5) 50peratus agen malaysia ada yang buat kerja dgn jujur masih nampak salah - majikan tidak kerjasama
    6) Saya rasa sebaiknya minta forum padamkan yang mana tak penting dan bg kita option key utk de1ete statemen atau topic jadi tak jadi rojak kat sini

    7) maid - saya sendiri tahu maid macam mana kalau blh kerja saya bg kalau tak blh kerja saya antar balik
    saya rugi juga kat sini tapi yang saya nak majikan yang faham kerja kita bukan cakap kita nie macam macam

    8) salah dan betul ditangan kita
    untung rugi tangan kita , pandai solve atau tidak tangan kita, carilah dimana patut kita membantu satu sama lain
    kalau membantu adakah semua ni akan terjadi.

    PENDEK KATA DUIT BLH ROSAKKAN IMAN DAN AKIDAH KITA ,,,,

    Jadi disni jadi kewajipan kepada semua agen kalau tahu penipu tu ada minta share agar kita dan majikan hati hati dgn agen seperti ini.

    Wahhualam
    sorry for sharing.  
  27. Siti 663 - Sun 11/Nov/2012 12:52pm
    Saya setuju dgn puan zubaidah.bila saya iklan cari pembekal utk saya ramai yg msg/cal offer murah, offer yg lari dsbnya n ramai yg mintak duit dulu ada yg sampai rm3500 dgn alasan esuk nk fly ke indon ambik maid. Saya bg tau duit tak bwk mati kita semua nk cari rezeki yg halal utk tanggung fmly kita so kalau ada niat nk dapat duit senang tolonglah jgn menganiaya org2 mcm saya dan puan zubaidah yg ikhlas buat supply maid ni.  
  28. Siti 663 - Sun 11/Nov/2012 1:07pm
    Mungkin ramai majikan tidak faham yg kos yg dia bayar pada agent bukan itulah yg masuk ke poket agent tp hanya lalu sahaja. Majikan hanya ambik komisyen dari kos yg di mark up brp yg agent dpt dr supplier sedangkan bila berlaku penipuan supplier ( kes tutup hp,xdpt dihubungi,x mau ganti) agent terpaksa membayar 2x ganda krn kerugian bayaran pada supplier dan bayaran ganti kepada majikan.semuga majikan faham bukan semua agent berniat menipu.  
  29. Azhar777 - Sun 11/Nov/2012 4:02pm
    sy pernah keja kapal. pernah kerja kilang cina n berniaga , orang cina dan india terbaik mengawal perkeja.. oang malay nie kira nasib kalau dapat perkeja yg baik... tengok nasib lew..  
  30. Hidir 3 - Tue 13/Nov/2012 12:32pm
    mulut tempayan boleh ditutup..mulut orang? pada agen2 yg ada wibawa..good luck  
  31. Hidir 3 - Tue 13/Nov/2012 9:39pm
    fresh maid available now..call hidir @ 0182680602 / 0146344121  
  32. Shasha 43 - Mon 19/Nov/2012 12:59pm
    Salam,

    Lina : Boleh email sya no efa tu x?
    Zubaidah 8 : Thanks Zubaidah. Susah dpt agent mcm akak skang.. :-)  
  33. Boss 7 - Tue 11/Dec/2012 12:00pm
    call 019-7453319  
Page 1   (Total 33 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2641)
Bengkel Basikal (71)
Bengkel Besi (202)
Bengkel Kereta (1488)
Bengkel Motosikal (244)
Bengkel Tayar (211)
Bisnes Air Mineral (361)
Bisnes Ais Krim (492)
Bisnes Aksesori Kereta (658)
Bisnes Broadband (1083)
Bisnes Burger (541)
Bisnes Cermin Mata (157)
Bisnes Cuci Kereta (792)
Bisnes Cyber Cafe (444)
Bisnes Dobi (1337)
Bisnes Ebook (1034)
Bisnes Handphone (1232)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (552)
Bisnes Ice Blended (689)
Bisnes Jam Tangan (283)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (487)
Bisnes Komputer (1460)
Bisnes Kurier Dan Logistik (654)
Bisnes Minuman (1428)
Bisnes Pasar Malam (1930)
Bisnes Pelancongan (531)
Bisnes Perabot (834)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1077)
Bisnes Restoran (3248)
Bisnes Roti Dan Bakeri (699)
Bisnes Salun Rambut (356)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (375)
Bisnes Sms (156)
Bisnes Spa Dan Facial (638)
Bisnes Steamboat (196)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (808)
Bisnes Untuk Dijual (3254)
Bisnes Waffle Dan Jagung (375)
Bisnes Western Food (317)
Dewasa 18sx (1731)
Diskusi Bisnes (1926)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (709)
Expo Karnival Tapak Niaga (6319)
Forex Malaysia (1827)
Haiwan Peliharaan (454)
Haji Dan Umrah (461)
Hiasan Dalaman (706)
Hiasan Taman (239)
Hotel Resort Homestay (985)
Iklan Tv Radio Media Massa (219)
Import Dan Eksport (322)
Ingin Berniaga (2791)
Insurans Dan Takaful (1684)
Insurans Roadtax Kereta (329)
Kedai Bunga (187)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1955)
Kedai Emas (442)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2494)
Kedai Hardware (422)
Kedai Ibu Dan Bayi (680)
Kedai Jahit (3720)
Kedai Kamera Dan Camcorder (339)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (332)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1793)
Kedai Sewa (1613)
Kereta Baru (1578)
Kereta Terpakai (4895)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4607)
Kerja Kemahiran (1909)
Kerja Kosong (11345)
Kerja Praktikal (1963)
Kerja Sales (2206)
Kerja Sambilan (6173)
Konsultan Perniagaan (443)
Kontrak Swasta (288)
Kontrak Tender Kerajaan (449)
Kontraktor Balak Dan Kayu (470)
Kontraktor Jurutera (548)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (222)
Kontraktor Minyak Dan Gas (672)
Kontraktor Pasir (375)
Kontraktor Pembinaan (2005)
Kontraktor Perlombongan (315)
Kursus Dan Seminar (2753)
Kursus Kecantikan (673)
Kursus Makanan (654)
Kursus Motivasi (316)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1600)
Mencari Pelabur (3620)
Mesin Fotostat (349)
Mesin Freezer Dan Chiller (258)
Mesin Industri (494)
Mesin Jahit (366)
Mesin Proses Makanan (549)
Pakej Pelancongan (2563)
Pakej Perkahwinan (1184)
Pakej Perniagaan (864)
Pasar Basah (1431)
Pekerja Asing (1199)
Pelaburan Saham Unit Trust (924)
Pembantu Rumah Asing (1818)
Pembekal Barang Runcit (1566)
Pembekal Beras (104)
Pembekal Buah-buahan (477)
Pembekal Ikan Kering (380)
Pembekal Kelapa Dan Santan (631)
Pembekal Kerepek (1084)
Pembekal Keropok (433)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (236)
Pembekal Mee Dan Bihun (123)
Pembekal Minyak Masak (413)
Pembekal Rempah Dan Perencah (581)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (138)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1180)
Pemborong Batik Dan Sutera (351)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (592)
Pemborong Bundle (848)
Pemborong Cadar Dan Tilam (431)
Pemborong Karpet (154)
Pemborong Kasut Dan Sandal (684)
Pemborong Lampin (289)
Pemborong Mutiara (107)
Pemborong Pakaian Bayi (760)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1618)
Pemborong Pakaian Lelaki (1115)
Pemborong Pakaian Plus Size (141)
Pemborong Pakaian Wanita (4138)
Pemborong Telekung Dan Songkok (562)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3469)
Pemborong Tuala (194)
Pemborong Tudung (2742)
Pembuat Papan Tanda Iklan (266)
Pembuat Plastik Kotak Botol (787)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (476)
Pendaftaran Syarikat (482)
Pendaftaran Trademark (33)
Pengedar Alat Tulis (940)
Pengedar Bahan Pencuci (701)
Pengedar Buku Dan Majalah (574)
Pengedar Contact Lens (237)
Pengedar Perfume (1520)
Pengedar Permainan Kanak2 (589)
Pengedar Produk Kecantikan (2583)
Pengedar Produk Kesihatan (2948)
Pengurus Majlis (586)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (708)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (688)
Penternak Kambing (284)
Penternak Lembu (382)
Penternak Udang (191)
Peralatan Makmal Dan Hospital (256)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (694)
Peralatan Sukan (542)
Perisian Komputer (562)
Perkakas Dapur (605)
Perkakas Elektrik (420)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1493)
Pinjaman AIM (164)
Pinjaman Hartanah (505)
Pinjaman Kad Kredit (384)
Pinjaman Kereta (588)
Pinjaman Peribadi (10395)
Pinjaman Perniagaan (1807)
Produk Dari China (529)
Produk Sejuk Beku (1288)
Program Consignment (1987)
Program Dropship (6570)
Pusat Bahasa (348)
Pusat Jagaan Bayi (1504)
Pusat Latihan (638)
Pusat Memandu (122)
Pusat Mengaji Agama (500)
Pusat Pendidikan Tinggi (516)
Pusat Rawatan (353)
Pusat Tadika Dan Taska (1269)
Pusat Tuisyen (1045)
Rancangan Perniagaan (583)
Rawatan Alternatif (288)
Rumah Sewa (4179)
Rumah Untuk Dijual (3659)
Servis Freelance (1080)
Servis Keselamatan (703)
Servis Pembersihan (799)
Servis Pengedaran Risalah (450)
Setiausaha Syarikat (598)
Sewa Bas Dan Van (557)
Sewa Kereta Teksi Limo (1775)
Sewa Lori (2507)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (242)
Studio Fotografi (881)
Studio Grafik Dan 3D (1058)
Studio Lukisan (125)
Studio Model Penyanyi Pelakon (706)
Studio Muzik (461)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (227)
Sukan Futsal (226)
Sukan Pancing (141)
Tanah Sewa (631)
Tanah Untuk Dijual (4741)
Tempahan Biskut Dan Tart (2119)
Tempahan Hamper (187)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (652)
Tempahan Katering (2099)
Tempahan Kek Dan Coklat (2116)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (175)
Tempahan Kuih Muih (1722)
Tempahan Minuman Dan Dessert (455)
Tempahan Nasi Lemak (509)
Tempahan Roti (347)
Terminal Bayaran (183)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1664)
Urut Tradisional (767)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (390)
Usahawan Tani (1075)
Vending Machine (356)
Voucher Dan Tiket (241)
Web Design Malaysia (2282)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1320)