Search Majalah.com
Peluang Menyertai dan Menjalinkan Usahasama Dengan Koperasi
Kuazman - Thu 8/Sep/2011 2:59pm [Last Comment]
FALSAFAH KOPERASI
=============

“Sekumpulan manusia yang bergabung secara sukarela atas keperluan bersama berusaha menjalankan aktiviti bagi memperbaiki dan meningkatkan taraf sosio-ekonomi mereka.”

PENUBUHAN KOPERASI
===============

KOPERASI PELITA INSANI KUALA LUMPUR BERHAD (Dalam Penubuhan) -atau singkatannya 'KOPI'
 
Matlamat : Meningkatkan kepentingan ekonomi anggota
 
Fungsi : Perkhidmatan
 
Aktiviti :
1. Pemasaran, Pengurusan Perniagaan,
2. Pendidikan, ICT,
3. Penganjur Acara/Program Promosi
  
Kawasan Operasi : Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Rujukan Kelulusan Permohonan Penubuhan:
SKM.WP:6/60
JLD.22.2:96/2011 BIL(45)

=========================================

Salam, Koperasi dijangka bakal mengadakan Mesyuarat Agong Permulaan (MAP) pada awal bulan 10/2011 ini. Dikehendaki sekurang-kurangnya 50 bakal anggota hadir pada mesyuarat tersebut.

Perniagaan utama Koperasi (KOPI) adalah dengan menjalankan aktiviti dalam bentuk “pemasaran, pengurusan perniagaan, pendidikan, ICT dan penganjur acara/program promosi” samada kepada ahli atau bukan ahli.Antara agenda awal Koperasi adalah bergabung dan membantu antara satu sama lain bagi meningkatkan tahap ekonomi masing-masing melalui:

Syer / Saham
Setiap anggota Koperasi akan mempunyai kadar pelaburan saham masing-masing dalam perniagaan/aktiviti yang dijalankan Koperasi.
 
Bantuan / Kerjasama Koperasi
Anggota juga berpeluang untuk menerima bantuan/kerjasama Koperasi melalui cadangan atau permohonan yang dapat memberi faedah kepada semua pihak (pemohon, koperasi dan ahli).
 
Peluang Perniagaan
Sebarang peluang-peluang perniagaan atau projek yang diwujudkan oleh Koperasi akan dibuka kepada anggota/ahli koperasi yang berminat/layak dengan usahasama Koperasi.

Peluang Pendapatan
Anggota Koperasi juga mempunyai peluang-peluang pendapatan yang disediakan oleh Koperasi bagi membantu meningkatkan ekonomi anggota secara peribadi.
 
Penjimatan
Ahli Koperasi akan mendapat kadar yang lebih rendah berbanding bukan ahli samada dalam urusan jual-beli mahupun perkhidmatan yang disediakan oleh Koperasi.
 
Bantuan Pemasaran
Anggota Koperasi (usahawan) turut dibantu dari sudut pemasaran samada melalui khidmat jual-beli, penyediaan peluang/platform pasaran, pengaturan pasaran dan sebagainya.


SIAPAKAH YANG PATUT MENYERTAI KOPI?

1. Anda yang ingin melabur dalam sesuatu perniagaan berpotensi/selamat/menguntungkan dan diuruskan oleh pihak yang dilantik (Koperasi).
2. Anda yang ingin meningkatkan perniagaan atau tahap kewangan.
3. Anda yang mencari peluang-peluang perniagaan atau pendapatan.
4. Anda yang mempunyai kemahiran/idea/pengalaman/kelebihan yang ingin dikembangkan.
5. Anda yang inginkan kemudahan dan penjimatan.
6. Sesiapa yang berminat.


Dengan ini, kepada tuan/puan yang berminat untuk menyertai/menghadiri Mesyuarat Agong Permulaan (MAP) Koperasi sila maklumkan NAMA, EMAIL, NO.TEL dan ALAMAT ke kuazmans@gmail.com atau 012.690.8980 bagi tujuan jemputan apabila tarikh, masa dan tempat mesyuarat ditetapkan.

Bagi tuan/puan yang berminat untuk menjalinkan usahasama dengan Koperasi bagi perniagaan/kemahiran/sumber yang berkaitan dengan aktiviti utama Koperasi, boleh maklumkan jugu untuk rundingan lanjut. Jika baik mungkin boleh dimasukkan dalam agenda mesyuarat.


** Untuk pengetahuan, Koperasi ini dalam penubuhan dan hanya dibenarkan mengutip wang (bagi sebarang tujuan koperasi) selepas Koperasi didaftarkan. Jadi jika ada diantara tuan/puan yang ingin sponsor atau kongsi bagi menjayakan Mesyuarat Agong Permulaan Koperasi ini amatlah dialu-alukan.

Terima Kasih
Setiausaha Penaja 2 (KL)
Azman Dzulkifli
012.690.8980

Sejarah Penubuhan Koperasi 'KOPI'
http://berdana.com/team

Niche: Persatuan
   
 1. Kuazman - Thu 8/Sep/2011 3:03pm
  Kelayakan Menjadi Anggota Sesebuah Koperasi Adalah:

  1. warganegara Malaysia,
  2. telah mencapai umur lapan belas (18) tahun
  3. bermastautin atau mempunyai hartanah/perniagaan atau bekerja dalam kawasan operasi Koperasi; dan
  4. bukan seorang yang terhadapnya masih berkuat kuasa suatu sabitan bagi kesalahan yang boleh daftar, atau tidak upaya dari segi mental, atau bankrap yang belum dilepaskan, atau pernah dibuang daripada keanggotaan mana-mana koperasi dalam tempoh satu tahun  
 2. Fiqry Haidzir - Thu 8/Sep/2011 3:04pm
  Tumpang Letak Link:

  Lirik Lagu Tak Ku Sangka Tak Kuduga yang TOP kat Youtube ni.. Jom Layan..

  http://mohdfekry.blogspot.com/2010/10/lirik-lagu-tak-ku-sangka-tak-ku-duga-by.html  
 3. Zamac - Thu 8/Sep/2011 5:07pm
  mintak maaf suadara azman...saya cuma nak suarakan pendapat & pengalaman....saya pernah join koperasi mcm nie...mula2 biz mmg..mmg bleh bg dividen mcm yg dijanjikan....tiap2 bulan dlm 4%-8% kita dpt untung....tapi slow akan reduce ker 4% utk 3 bulan....pastu ada yg xdpt balik untung...last2 kena freeze dgn SKM..semua SKM pegang..last2 modal blk pun xdapat...tel SKM..dorg ckp koperasi xcukup modal nak bg blk dkt semua ahli....so kita yg jd ahli yg merana....semua org2 penting dlm koperasi bila kita call dah xdpt...kenapa jd mcm nie...bukan satu or dua koperasi yg kena rush...dah byk yg kena...
  so mcm mana nak tau koperasi tue ok ker x?....mmg bleh percaya selama lamanya...or mmg ada time frame cukup 2-3 tahun tutup...
  maaf suadara azman..saya cuma tumpang meluahkan pengalaman saya..rasa ramai lg warga majalah yg pernak face this situation....  
 4. Kuazman - Thu 8/Sep/2011 6:26pm
  terima kasih atas luahan dan pengalaman tuan. Apa yang saya tahu setiap ahli adalah pemilik koperasi yang mempunyai hak2nya seperti yang ternyata dalam undang2 kecil koperasi.

  Pengurusan koperasi adalah daripada ahli lembaga yang dilantik oleh ahli. Jadi setiap ahli berhak untuk mengetahui perjalanan semasa Koperasi dan membantu/bekerjasama dalam membangunkan koperasi samada dalam bentuk modal (syer), kemahiran, perniagaan ataupun sebagainya.

  Keuntungan bersih Koperasi diagihkan kepada ahli mengikut jumlah syer masing-masing setiap tahun.

  Sebab itu dalam perancangan awal kita, Koperasi ini sebagai pusat pelaburan kepada ahli-ahli untuk menjalankan perniagaan berpotensi atau menjana pendapatan dengan usahasama Koperasi. Maknanya bukan koperasi buat semua, ahli aktif akan terlibat sama. Dengan adanya usahasama koperasi akan dapat menjaga hak2 ahli yang lain.

  Bukan sekadar melabur dan menikmati keuntungan semata-mata tanpa kita tahu perjalanan perniagaan yang dilakukan sesebuah Koperasi.

  Contoh:
  seorang ahli koperasi mempunyai idea/perniagaan/kemahiran yang boleh memberi faedah kpd ahli dan pembangunan Koperasi. Koperasi akan memainkan peranan dalam mengkaji, merancang dan memaklumkan kepada ahli melalui web koperasi atau email ahli untuk mendapatkan pandangan.

  Sekiranya mendapat sambutan baik ahli, Koperasi akan menjalankan perniagaan tersebut bersama ahli yang terlibat. Dan sekiranya untuk menjalankan perniagaan tersebut mengalami masalah modal, koperasi bertanggungjawab untuk mendapatkan modal tersebut samada dengan menambah nilai syer ahli atau pinjaman.

  Jadi kesimpulannya, pada saya konsep Koperasi adalah gabungan bersama untuk mendapatkan faedah bersama dan bukan untuk kepentingan peribadi semata-mata.

  Harap ulasan tersebut membantu. Terima kasih  
 5. Kuazman - Thu 8/Sep/2011 6:40pm
  Dan saya bersimpati dengan permasalahan dan pengalaman tuan atau mana-mana warga majalah dalam menyertai sesebuah Koperasi.  
 6. Azrul 71 - Thu 8/Sep/2011 7:04pm
  salam, saya mencetak pelbagai produk dengan harga rendah dan berpatutan,
  dari kertas hinga ke PVC

  contoh, letterhed, envelop, buku, name kad, flyers, dll
  bennar, ID Card, kad ahli, ( ada nama, nom, magnetic, chip ) dll,
  sesuai untuk ahli2 yg berdaftar untuk koprasi tuan, untuk pertanmyaan sila email atau sms jenis produk dan Qty : alrusyidia@gmail.com, 0122844662, adi KL  
 7. Abdul Rahim 2 - Fri 9/Sep/2011 8:17am
  Assalamualaikum,

  Dimanakah pejabat KOPI (Dalam Penubuhan) ketika ini?  
 8. Dinor - Fri 9/Sep/2011 10:19am
  kalau menjadi ahli, berapa caruman minima sebulan.  
 9. Kuazman - Fri 9/Sep/2011 12:52pm
  w'salam.. segala maklumat lanjut akan kita bentangkan/bincangkan pada MAP nanti. Berdasarkan persetujuan ahli. Terima kasih.  
 10. Wan 30 - Fri 9/Sep/2011 5:14pm
  saya dah tgk blog koperasi nih...so far dah ada ker aktiviti yg dijalankan....bgaimana plak ngan ajk2 semuannya...saya berminat nk join n terlibat secara aktif dlm koperasi...hope can reply kat saya..  
 11. Setiausaha Penaja Koperasi X - Sat 10/Sep/2011 1:00pm
  MAP bermaksud Mesyurat Agung Permulaan yakni mesyurat rasmi pertama yang dimestikan kepada sesebuah koperasi yang telah diluluskan untuk pernubuhannya bagi mengesahkan dan meluluskan 1)Senarai AJK penaja bagi tempoh 2011-2012; 2)Undang-Undang Kecil Koperasi 3) Rancangan Perniagaan/Operasi Koperasi 2011-2012. Ketiga-tiga agenda wajib di atas mesti mendapat sokongan penuh dari sekurang-kurangnya 50 ahli yang hadir pada hari MAP dijalankan. Tiada pembayaran /penerimaan kewangan dalam MAP dibenarkan. Anda yang layak dan sangat berminat sepenuh hati dalam koperasi sangat-sangat dialukan hadir kerana segala permasalah, kemusykilan, persoalan, positif-negetif koperasi, boleh kita berbincang bersama dan bersemuka. Rasanya berbincang dalam Forum majalah.com tidak bertepatan dan bersesuaian buat masa ini. Warga Kuala Lumpur diutamakan kerana lokasi MAP akan diadakan di Kuala Lumpur bulan depan. Jadikan anda ahli pertama dan terawal dalam koperasi ini kerana MAP adalah Mesyuarat sulung dalam koperasi baru dan 100%ahli baru. Mungkinkah anda akan jadi salah seorang peneraju utama dalam koperasi ini? Koperasi adalah Pengurusan Demokrasi. Daftarkan nama anda segera sebelum terlambat. Saya adalah orang terawal mendaftar.  
 12. Setiausaha Penaja Koperasi X - Sat 10/Sep/2011 1:19pm
  AJK dan ahli yang mendaftar secara on-line hanya akan disahkan keahlian dengan kehadiran diri mereka ke MAP tersebut. Ketidakhadiran dalam MAP akan menyebabkan keahlian akan diletak di bawah 'KIV'. Koperasi tidak dibenarkan menjalankan aktiviti/projek dan penerimaan pelaburan/saham ahli selagi MAP tidak diluluskan atau sijil rasmi dikeluarkan oleh SKM. Sijil hanya dikeluarkan selepas menerima minit mesyurat MAP nanti. Rancangan dan projek yang dibincangkan dalam web sementara koperasi hanyalah cadangan awal dan terbaik ketika ini, untuk dibentangkan dalam MAP bagi kelulusan dan penyusunan rancangan perniagaan koperasi.  
 13. Wan 30 - Mon 19/Sep/2011 4:20pm
  mcm mana nk tau bila mesyuarat akan diadakan?  
Page 1   (Total 13 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Persatuan
Pakej Perniagaan
Konsultan Perniagaan

Agen Hartanah (4390)
Bengkel Basikal (99)
Bengkel Besi (446)
Bengkel Kereta (2039)
Bengkel Motosikal (337)
Bengkel Tayar (281)
Bisnes Air Mineral (523)
Bisnes Ais Krim (820)
Bisnes Aksesori Kereta (796)
Bisnes Broadband (1356)
Bisnes Burger (770)
Bisnes Cermin Mata (199)
Bisnes Cuci Kereta (1108)
Bisnes Cyber Cafe (548)
Bisnes Dobi (1997)
Bisnes Ebook (1358)
Bisnes Handphone (1626)
Bisnes Hari Raya (168)
Bisnes Hotel & Resort (819)
Bisnes Ice Blended (874)
Bisnes Jam Tangan (432)
Bisnes Jeruk (254)
Bisnes Kitar Semula (725)
Bisnes Komputer (2026)
Bisnes Kurier & Logistik (1045)
Bisnes Minuman (2362)
Bisnes Pasar Malam (2753)
Bisnes Pelancongan (829)
Bisnes Pengantin (1096)
Bisnes Perabot (1374)
Bisnes Prepaid & Reload (1381)
Bisnes Restoran (5677)
Bisnes Roti & Bakeri (948)
Bisnes Salun Rambut (565)
Bisnes Sarang Burung (286)
Bisnes Satay (589)
Bisnes Sms (189)
Bisnes Spa & Facial (1033)
Bisnes Steamboat (234)
Bisnes Stesen Minyak (186)
Bisnes Tablet Pc (478)
Bisnes Tradisional (1107)
Bisnes Untuk Dijual (5149)
Bisnes Waffle & Jagung (547)
Bisnes Western Food (567)
Dewasa 18sx (2538)
Diskusi Bisnes (2395)
Diskusi Tuntutan & Tribunal (956)
Expo Karnival Tapak Niaga (10046)
Forex Malaysia (3056)
Haiwan Peliharaan (709)
Haji & Umrah (627)
Hiasan Dalaman (984)
Hiasan Taman (386)
Hotel Resort Homestay (1484)
Iklan Terbuka (7514)
Iklan Tv Radio Media Massa (320)
Import & Eksport (485)
Ingin Berniaga (3342)
Insurans & Takaful (2386)
Insurans Roadtax Kereta (548)
Kedai Bunga (224)
Kedai Cenderahati & Kraf (2424)
Kedai Emas (608)
Kedai Fotostat & Cetakan (3264)
Kedai Hardware (676)
Kedai Ibu & Bayi (973)
Kedai Jahit (6206)
Kedai Kamera & Camcorder (430)
Kedai Runcit & Serbaneka (476)
Kedai Separuh & Ruang Niaga (2619)
Kedai Sewa (2347)
Kedai Vendor (680)
Kereta Baru (2278)
Kereta Terpakai (6669)
Kerja Diploma & Ijazah (9985)
Kerja Kemahiran (3628)
Kerja Kosong (23071)
Kerja Praktikal (5204)
Kerja Sales (4041)
Kerja Sambilan (10247)
Konsultan Peguam (360)
Konsultan Perniagaan (721)
Kontrak Swasta (496)
Kontrak Tender Kerajaan (598)
Kontraktor Balak & Kayu (637)
Kontraktor Jurutera (806)
Kontraktor Marin & Kapal Laut (313)
Kontraktor Minyak & Gas (867)
Kontraktor Pasir (771)
Kontraktor Pembinaan (3146)
Kontraktor Perlombongan (423)
Kursus & Seminar (3998)
Kursus Kecantikan (877)
Kursus Makanan (883)
Kursus Motivasi (431)
Ladang Getah Kelapa Sawit (2085)
Mencari Pelabur (5283)
Mesin Fotostat (463)
Mesin Freezer & Chiller (372)
Mesin Industri (687)
Mesin Jahit (551)
Mesin Proses Makanan (723)
Mesin Terminal Bayaran (311)
Motosikal Untuk Dijual (679)
Pakej Pelancongan (3522)
Pakej Perkahwinan (1455)
Pakej Perniagaan (1456)
Pasar Basah (2286)
Pekerja Asing (2025)
Pelaburan Saham Unit Trust (1339)
Pembantu Rumah Asing (3134)
Pembekal Barang Runcit (2179)
Pembekal Beras (256)
Pembekal Buah-buahan (771)
Pembekal Ikan Kering (535)
Pembekal Kelapa & Santan (952)
Pembekal Kerepek (1588)
Pembekal Keropok (663)
Pembekal Kicap & Sos (310)
Pembekal Kurma & Kismis (357)
Pembekal Madu (406)
Pembekal Mee & Bihun (194)
Pembekal Minyak Masak (473)
Pembekal Rempah & Perencah (961)
Pembekal Serunding (345)
Pembekal Telur (251)
Pemborong Aksesori Lelaki (208)
Pemborong Aksesori Wanita (1359)
Pemborong Batik & Sutera (466)
Pemborong Beg Galas (166)
Pemborong Beg Tangan (753)
Pemborong Bundle (1153)
Pemborong Cadar & Tilam (614)
Pemborong Karpet (306)
Pemborong Kasut & Sandal (960)
Pemborong Lampin (445)
Pemborong Mutiara (125)
Pemborong Pakaian Bayi (918)
Pemborong Pakaian Kanak2 (2102)
Pemborong Pakaian Lelaki (1387)
Pemborong Pakaian Plus Size (194)
Pemborong Pakaian Wanita (5588)
Pemborong Telekung & Songkok (709)
Pemborong Tshirt & Uniform (4366)
Pemborong Tuala (253)
Pemborong Tudung (3676)
Pembuat Papan Tanda Iklan (452)
Pembuat Plastik Kotak Botol (1183)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (627)
Pendaftaran Syarikat (856)
Pendaftaran Trademark (75)
Pengedar Alat Tulis (1105)
Pengedar Bahan Pencuci (973)
Pengedar Buku & Majalah (796)
Pengedar Contact Lens (340)
Pengedar Perfume (1948)
Pengedar Permainan Kanak2 (783)
Pengedar Produk Kecantikan (3712)
Pengedar Produk Kesihatan (4203)
Pengurus Majlis (827)
Penternak Arnab (74)
Penternak Ayam (1125)
Penternak Burung Puyuh (154)
Penternak Ikan (889)
Penternak Kambing (433)
Penternak Lembu (543)
Penternak Udang (321)
Peralatan Makmal & Hospital (367)
Peralatan Pejabat & Sekolah (1076)
Peralatan Sukan (730)
Perisian Komputer (897)
Perkakas Dapur (813)
Perkakas Elektrik (633)
Perkakas Rm2 & Gajet (1944)
Pinjaman AIM (222)
Pinjaman Hartanah (724)
Pinjaman Kad Kredit (532)
Pinjaman Kereta (868)
Pinjaman Peribadi (16510)
Pinjaman Perniagaan (2564)
Produk Dari China (710)
Produk Sejuk Beku (2043)
Program Consignment (2553)
Program Dropship (10657)
Pusat Bahasa (583)
Pusat Jagaan Bayi (3147)
Pusat Latihan (1018)
Pusat Memandu (184)
Pusat Mengaji Agama (1039)
Pusat Pendidikan Tinggi (782)
Pusat Rawatan (578)
Pusat Tadika & Taska (2501)
Pusat Tuisyen (2101)
Rancangan Perniagaan (752)
Rawatan Alternatif (505)
Rumah Sewa (6232)
Rumah Untuk Dijual (5539)
Servis Freelance (1981)
Servis Keselamatan (1063)
Servis Pembersihan (1597)
Servis Pengedaran Risalah (662)
Setiausaha Syarikat (943)
Sewa Bas & Van (898)
Sewa Jentera (108)
Sewa Kereta Teksi Limo (2976)
Sewa Lori (3906)
Sewa Pesawat & Helikopter (74)
Studio Filem & Videografi (432)
Studio Fotografi (1255)
Studio Grafik & 3D (2057)
Studio Lukisan (185)
Studio Model Penyanyi Pelakon (1270)
Studio Muzik (745)
Sukan Beladiri (167)
Sukan Berkumpulan (363)
Sukan Futsal (262)
Sukan Pancing (195)
Tanah Sewa (1035)
Tanah Untuk Dijual (7278)
Tempahan Biskut & Tart (2946)
Tempahan Hamper (238)
Tempahan Kanopi & Meja Kerusi (946)
Tempahan Katering (3247)
Tempahan Kek & Coklat (2708)
Tempahan Korban & Aqiqah (271)
Tempahan Kuih Muih (2433)
Tempahan Minuman & Dessert (702)
Tempahan Nasi Lemak (834)
Tempahan Roti (723)
Ubahsuai Pejabat (993)
Ubahsuai Rumah (2598)
Urut Tradisional (1546)
Usahawan Baja Pertanian (487)
Usahawan Benih & Nursery (649)
Usahawan Tani (1635)
Vending Machine (747)
Voucher & Tiket (359)
Web Design Malaysia (3228)
Web Media Sosial (1083)
Wiring Aircond Plumbing Repair (2784)