Search Majalah.com
Peluang Menyertai dan Menjalinkan Usahasama Dengan Koperasi
Kuazman - Thu 8/Sep/2011 2:59pm [Last Comment]
FALSAFAH KOPERASI
=============

“Sekumpulan manusia yang bergabung secara sukarela atas keperluan bersama berusaha menjalankan aktiviti bagi memperbaiki dan meningkatkan taraf sosio-ekonomi mereka.”

PENUBUHAN KOPERASI
===============

KOPERASI PELITA INSANI KUALA LUMPUR BERHAD (Dalam Penubuhan) -atau singkatannya 'KOPI'
 
Matlamat : Meningkatkan kepentingan ekonomi anggota
 
Fungsi : Perkhidmatan
 
Aktiviti :
1. Pemasaran, Pengurusan Perniagaan,
2. Pendidikan, ICT,
3. Penganjur Acara/Program Promosi
  
Kawasan Operasi : Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Rujukan Kelulusan Permohonan Penubuhan:
SKM.WP:6/60
JLD.22.2:96/2011 BIL(45)

=========================================

Salam, Koperasi dijangka bakal mengadakan Mesyuarat Agong Permulaan (MAP) pada awal bulan 10/2011 ini. Dikehendaki sekurang-kurangnya 50 bakal anggota hadir pada mesyuarat tersebut.

Perniagaan utama Koperasi (KOPI) adalah dengan menjalankan aktiviti dalam bentuk “pemasaran, pengurusan perniagaan, pendidikan, ICT dan penganjur acara/program promosi” samada kepada ahli atau bukan ahli.



Antara agenda awal Koperasi adalah bergabung dan membantu antara satu sama lain bagi meningkatkan tahap ekonomi masing-masing melalui:

Syer / Saham
Setiap anggota Koperasi akan mempunyai kadar pelaburan saham masing-masing dalam perniagaan/aktiviti yang dijalankan Koperasi.
 
Bantuan / Kerjasama Koperasi
Anggota juga berpeluang untuk menerima bantuan/kerjasama Koperasi melalui cadangan atau permohonan yang dapat memberi faedah kepada semua pihak (pemohon, koperasi dan ahli).
 
Peluang Perniagaan
Sebarang peluang-peluang perniagaan atau projek yang diwujudkan oleh Koperasi akan dibuka kepada anggota/ahli koperasi yang berminat/layak dengan usahasama Koperasi.

Peluang Pendapatan
Anggota Koperasi juga mempunyai peluang-peluang pendapatan yang disediakan oleh Koperasi bagi membantu meningkatkan ekonomi anggota secara peribadi.
 
Penjimatan
Ahli Koperasi akan mendapat kadar yang lebih rendah berbanding bukan ahli samada dalam urusan jual-beli mahupun perkhidmatan yang disediakan oleh Koperasi.
 
Bantuan Pemasaran
Anggota Koperasi (usahawan) turut dibantu dari sudut pemasaran samada melalui khidmat jual-beli, penyediaan peluang/platform pasaran, pengaturan pasaran dan sebagainya.


SIAPAKAH YANG PATUT MENYERTAI KOPI?

1. Anda yang ingin melabur dalam sesuatu perniagaan berpotensi/selamat/menguntungkan dan diuruskan oleh pihak yang dilantik (Koperasi).
2. Anda yang ingin meningkatkan perniagaan atau tahap kewangan.
3. Anda yang mencari peluang-peluang perniagaan atau pendapatan.
4. Anda yang mempunyai kemahiran/idea/pengalaman/kelebihan yang ingin dikembangkan.
5. Anda yang inginkan kemudahan dan penjimatan.
6. Sesiapa yang berminat.


Dengan ini, kepada tuan/puan yang berminat untuk menyertai/menghadiri Mesyuarat Agong Permulaan (MAP) Koperasi sila maklumkan NAMA, EMAIL, NO.TEL dan ALAMAT ke kuazmans@gmail.com atau 012.690.8980 bagi tujuan jemputan apabila tarikh, masa dan tempat mesyuarat ditetapkan.

Bagi tuan/puan yang berminat untuk menjalinkan usahasama dengan Koperasi bagi perniagaan/kemahiran/sumber yang berkaitan dengan aktiviti utama Koperasi, boleh maklumkan jugu untuk rundingan lanjut. Jika baik mungkin boleh dimasukkan dalam agenda mesyuarat.


** Untuk pengetahuan, Koperasi ini dalam penubuhan dan hanya dibenarkan mengutip wang (bagi sebarang tujuan koperasi) selepas Koperasi didaftarkan. Jadi jika ada diantara tuan/puan yang ingin sponsor atau kongsi bagi menjayakan Mesyuarat Agong Permulaan Koperasi ini amatlah dialu-alukan.

Terima Kasih
Setiausaha Penaja 2 (KL)
Azman Dzulkifli
012.690.8980

Sejarah Penubuhan Koperasi 'KOPI'
http://berdana.com/team

Niche: Persatuan
Taklimat Pembiayaan Credit Guarantee Corporation (CGC) - Percuma
28 Apr 2014 di DPMM Putrajaya

Taklimat Berkenaan Tribunal Rayuan Kastam (TRK) - Percuma
24 Apr 2014 di Putrajaya

Seminar Peluang Bisnes Sektor Utama Ekonomi
30 Apr 2014 di Shah Alam (Anjuran bersama DPMM Putrajaya & MUBIN)
     
  1. Kuazman - Thu 8/Sep/2011 3:03pm
    Kelayakan Menjadi Anggota Sesebuah Koperasi Adalah:

    1. warganegara Malaysia,
    2. telah mencapai umur lapan belas (18) tahun
    3. bermastautin atau mempunyai hartanah/perniagaan atau bekerja dalam kawasan operasi Koperasi; dan
    4. bukan seorang yang terhadapnya masih berkuat kuasa suatu sabitan bagi kesalahan yang boleh daftar, atau tidak upaya dari segi mental, atau bankrap yang belum dilepaskan, atau pernah dibuang daripada keanggotaan mana-mana koperasi dalam tempoh satu tahun  
  2. Fiqry Haidzir - Thu 8/Sep/2011 3:04pm
    Tumpang Letak Link:

    Lirik Lagu Tak Ku Sangka Tak Kuduga yang TOP kat Youtube ni.. Jom Layan..

    http://mohdfekry.blogspot.com/2010/10/lirik-lagu-tak-ku-sangka-tak-ku-duga-by.html  
  3. Zamac - Thu 8/Sep/2011 5:07pm
    mintak maaf suadara azman...saya cuma nak suarakan pendapat & pengalaman....saya pernah join koperasi mcm nie...mula2 biz mmg..mmg bleh bg dividen mcm yg dijanjikan....tiap2 bulan dlm 4%-8% kita dpt untung....tapi slow akan reduce ker 4% utk 3 bulan....pastu ada yg xdpt balik untung...last2 kena freeze dgn SKM..semua SKM pegang..last2 modal blk pun xdapat...tel SKM..dorg ckp koperasi xcukup modal nak bg blk dkt semua ahli....so kita yg jd ahli yg merana....semua org2 penting dlm koperasi bila kita call dah xdpt...kenapa jd mcm nie...bukan satu or dua koperasi yg kena rush...dah byk yg kena...
    so mcm mana nak tau koperasi tue ok ker x?....mmg bleh percaya selama lamanya...or mmg ada time frame cukup 2-3 tahun tutup...
    maaf suadara azman..saya cuma tumpang meluahkan pengalaman saya..rasa ramai lg warga majalah yg pernak face this situation....  
  4. Kuazman - Thu 8/Sep/2011 6:26pm
    terima kasih atas luahan dan pengalaman tuan. Apa yang saya tahu setiap ahli adalah pemilik koperasi yang mempunyai hak2nya seperti yang ternyata dalam undang2 kecil koperasi.

    Pengurusan koperasi adalah daripada ahli lembaga yang dilantik oleh ahli. Jadi setiap ahli berhak untuk mengetahui perjalanan semasa Koperasi dan membantu/bekerjasama dalam membangunkan koperasi samada dalam bentuk modal (syer), kemahiran, perniagaan ataupun sebagainya.

    Keuntungan bersih Koperasi diagihkan kepada ahli mengikut jumlah syer masing-masing setiap tahun.

    Sebab itu dalam perancangan awal kita, Koperasi ini sebagai pusat pelaburan kepada ahli-ahli untuk menjalankan perniagaan berpotensi atau menjana pendapatan dengan usahasama Koperasi. Maknanya bukan koperasi buat semua, ahli aktif akan terlibat sama. Dengan adanya usahasama koperasi akan dapat menjaga hak2 ahli yang lain.

    Bukan sekadar melabur dan menikmati keuntungan semata-mata tanpa kita tahu perjalanan perniagaan yang dilakukan sesebuah Koperasi.

    Contoh:
    seorang ahli koperasi mempunyai idea/perniagaan/kemahiran yang boleh memberi faedah kpd ahli dan pembangunan Koperasi. Koperasi akan memainkan peranan dalam mengkaji, merancang dan memaklumkan kepada ahli melalui web koperasi atau email ahli untuk mendapatkan pandangan.

    Sekiranya mendapat sambutan baik ahli, Koperasi akan menjalankan perniagaan tersebut bersama ahli yang terlibat. Dan sekiranya untuk menjalankan perniagaan tersebut mengalami masalah modal, koperasi bertanggungjawab untuk mendapatkan modal tersebut samada dengan menambah nilai syer ahli atau pinjaman.

    Jadi kesimpulannya, pada saya konsep Koperasi adalah gabungan bersama untuk mendapatkan faedah bersama dan bukan untuk kepentingan peribadi semata-mata.

    Harap ulasan tersebut membantu. Terima kasih  
  5. Kuazman - Thu 8/Sep/2011 6:40pm
    Dan saya bersimpati dengan permasalahan dan pengalaman tuan atau mana-mana warga majalah dalam menyertai sesebuah Koperasi.  
  6. Azrul 71 - Thu 8/Sep/2011 7:04pm
    salam, saya mencetak pelbagai produk dengan harga rendah dan berpatutan,
    dari kertas hinga ke PVC

    contoh, letterhed, envelop, buku, name kad, flyers, dll
    bennar, ID Card, kad ahli, ( ada nama, nom, magnetic, chip ) dll,
    sesuai untuk ahli2 yg berdaftar untuk koprasi tuan, untuk pertanmyaan sila email atau sms jenis produk dan Qty : alrusyidia@gmail.com, 0122844662, adi KL  
  7. Abdul Rahim 2 - Fri 9/Sep/2011 8:17am
    Assalamualaikum,

    Dimanakah pejabat KOPI (Dalam Penubuhan) ketika ini?  
  8. Dinor - Fri 9/Sep/2011 10:19am
    kalau menjadi ahli, berapa caruman minima sebulan.  
  9. Kuazman - Fri 9/Sep/2011 12:52pm
    w'salam.. segala maklumat lanjut akan kita bentangkan/bincangkan pada MAP nanti. Berdasarkan persetujuan ahli. Terima kasih.  
  10. Wan 30 - Fri 9/Sep/2011 5:14pm
    saya dah tgk blog koperasi nih...so far dah ada ker aktiviti yg dijalankan....bgaimana plak ngan ajk2 semuannya...saya berminat nk join n terlibat secara aktif dlm koperasi...hope can reply kat saya..  
  11. Setiausaha Penaja Koperasi X - Sat 10/Sep/2011 1:00pm
    MAP bermaksud Mesyurat Agung Permulaan yakni mesyurat rasmi pertama yang dimestikan kepada sesebuah koperasi yang telah diluluskan untuk pernubuhannya bagi mengesahkan dan meluluskan 1)Senarai AJK penaja bagi tempoh 2011-2012; 2)Undang-Undang Kecil Koperasi 3) Rancangan Perniagaan/Operasi Koperasi 2011-2012. Ketiga-tiga agenda wajib di atas mesti mendapat sokongan penuh dari sekurang-kurangnya 50 ahli yang hadir pada hari MAP dijalankan. Tiada pembayaran /penerimaan kewangan dalam MAP dibenarkan. Anda yang layak dan sangat berminat sepenuh hati dalam koperasi sangat-sangat dialukan hadir kerana segala permasalah, kemusykilan, persoalan, positif-negetif koperasi, boleh kita berbincang bersama dan bersemuka. Rasanya berbincang dalam Forum majalah.com tidak bertepatan dan bersesuaian buat masa ini. Warga Kuala Lumpur diutamakan kerana lokasi MAP akan diadakan di Kuala Lumpur bulan depan. Jadikan anda ahli pertama dan terawal dalam koperasi ini kerana MAP adalah Mesyuarat sulung dalam koperasi baru dan 100%ahli baru. Mungkinkah anda akan jadi salah seorang peneraju utama dalam koperasi ini? Koperasi adalah Pengurusan Demokrasi. Daftarkan nama anda segera sebelum terlambat. Saya adalah orang terawal mendaftar.  
  12. Setiausaha Penaja Koperasi X - Sat 10/Sep/2011 1:19pm
    AJK dan ahli yang mendaftar secara on-line hanya akan disahkan keahlian dengan kehadiran diri mereka ke MAP tersebut. Ketidakhadiran dalam MAP akan menyebabkan keahlian akan diletak di bawah 'KIV'. Koperasi tidak dibenarkan menjalankan aktiviti/projek dan penerimaan pelaburan/saham ahli selagi MAP tidak diluluskan atau sijil rasmi dikeluarkan oleh SKM. Sijil hanya dikeluarkan selepas menerima minit mesyurat MAP nanti. Rancangan dan projek yang dibincangkan dalam web sementara koperasi hanyalah cadangan awal dan terbaik ketika ini, untuk dibentangkan dalam MAP bagi kelulusan dan penyusunan rancangan perniagaan koperasi.  
  13. Wan 30 - Mon 19/Sep/2011 4:20pm
    mcm mana nk tau bila mesyuarat akan diadakan?  
Page 1   (Total 13 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Business Guide
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2312)
Bengkel Basikal (68)
Bengkel Kereta (1367)
Bengkel Motosikal (217)
Bengkel Tayar (192)
Bisnes Air Mineral (341)
Bisnes Ais Krim (438)
Bisnes Aksesori Kereta (629)
Bisnes Broadband (970)
Bisnes Burger (507)
Bisnes Cermin Mata (143)
Bisnes Cuci Kereta (721)
Bisnes Cyber Cafe (411)
Bisnes Dobi (1259)
Bisnes Ebook (962)
Bisnes Handphone (1131)
Bisnes Hotel Dan Resort (489)
Bisnes Ice Blended (636)
Bisnes Jam Tangan (252)
Bisnes Jeruk (146)
Bisnes Kitar Semula (433)
Bisnes Komputer (1380)
Bisnes Kurier Dan Logistik (588)
Bisnes Minuman (1300)
Bisnes Pasar Malam (1721)
Bisnes Pelancongan (462)
Bisnes Perabot (738)
Bisnes Prepaid Dan Reload (962)
Bisnes Restoran (2918)
Bisnes Roti Dan Bakeri (638)
Bisnes Salun Rambut (319)
Bisnes Sarang Burung (248)
Bisnes Satay (345)
Bisnes Sms (144)
Bisnes Spa Dan Facial (584)
Bisnes Steamboat (181)
Bisnes Tablet Pc (421)
Bisnes Tradisional (768)
Bisnes Untuk Dijual (2869)
Bisnes Waffle Dan Jagung (346)
Bisnes Western Food (267)
Dewasa 18sx (1590)
Diskusi Bisnes (1796)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (630)
Expo Karnival Tapak Niaga (5430)
Forex Malaysia (1605)
Haiwan Peliharaan (385)
Haji Dan Umrah (423)
Hiasan Dalaman (632)
Hiasan Taman (222)
Hotel Resort Homestay (896)
Iklan Tv Radio Media Massa (191)
Import Dan Eksport (290)
Ingin Berniaga (2637)
Insurans Dan Takaful (1526)
Insurans Roadtax Kereta (301)
Kedai Bunga (181)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1847)
Kedai Emas (405)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2317)
Kedai Hardware (447)
Kedai Ibu Dan Bayi (624)
Kedai Jahit (3312)
Kedai Kamera Dan Camcorder (312)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (315)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1575)
Kedai Sewa (1500)
Kereta Baru (1378)
Kereta Terpakai (4419)
Kerja Diploma Dan Ijazah (3850)
Kerja Kemahiran (1639)
Kerja Kosong (9508)
Kerja Praktikal (1557)
Kerja Sales (1842)
Kerja Sambilan (5363)
Konsultan Perniagaan (387)
Kontrak Swasta (244)
Kontrak Tender Kerajaan (417)
Kontraktor Balak Dan Kayu (433)
Kontraktor Jurutera (488)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (202)
Kontraktor Minyak Dan Gas (598)
Kontraktor Pasir (294)
Kontraktor Pembinaan (1796)
Kontraktor Perlombongan (283)
Kursus Dan Seminar (2553)
Kursus Kecantikan (642)
Kursus Makanan (615)
Kursus Motivasi (286)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1483)
Mencari Pasangan Lelaki (29)
Mencari Pasangan Wanita (46)
Mencari Pelabur (3334)
Mesin Fotostat (314)
Mesin Freezer Dan Chiller (228)
Mesin Industri (440)
Mesin Jahit (322)
Mesin Proses Makanan (520)
Pakej Pelancongan (2354)
Pakej Perkahwinan (1128)
Pakej Perniagaan (778)
Pasar Basah (1274)
Pekerja Asing (1062)
Pelaburan Saham Unit Trust (838)
Pembantu Rumah Asing (1609)
Pembekal Barang Runcit (1478)
Pembekal Beras (84)
Pembekal Buah-buahan (415)
Pembekal Ikan Kering (347)
Pembekal Kelapa Dan Santan (554)
Pembekal Kerepek (957)
Pembekal Keropok (396)
Pembekal Kicap Dan Sos (199)
Pembekal Kurma Dan Kismis (264)
Pembekal Madu (207)
Pembekal Mee Dan Bihun (116)
Pembekal Minyak Masak (377)
Pembekal Rempah Dan Perencah (517)
Pembekal Serunding (225)
Pembekal Telur (116)
Pemborong Aksesori Lelaki (152)
Pemborong Aksesori Wanita (1106)
Pemborong Batik Dan Sutera (329)
Pemborong Beg Galas (95)
Pemborong Beg Tangan (551)
Pemborong Bundle (800)
Pemborong Cadar Dan Tilam (377)
Pemborong Karpet (130)
Pemborong Kasut Dan Sandal (627)
Pemborong Lampin (276)
Pemborong Mutiara (103)
Pemborong Pakaian Bayi (711)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1457)
Pemborong Pakaian Lelaki (1025)
Pemborong Pakaian Plus Size (130)
Pemborong Pakaian Wanita (3825)
Pemborong Telekung Dan Songkok (515)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3199)
Pemborong Tuala (178)
Pemborong Tudung (2518)
Pembuat Papan Tanda Iklan (210)
Pembuat Plastik Kotak Botol (728)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (449)
Pendaftaran Syarikat (428)
Pendaftaran Trademark (28)
Pengedar Alat Tulis (887)
Pengedar Bahan Pencuci (638)
Pengedar Buku Dan Majalah (540)
Pengedar Contact Lens (225)
Pengedar Perfume (1440)
Pengedar Permainan Kanak2 (540)
Pengedar Produk Kecantikan (2403)
Pengedar Produk Kesihatan (2769)
Pengurus Majlis (554)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (642)
Penternak Burung Puyuh (88)
Penternak Ikan (636)
Penternak Kambing (256)
Penternak Lembu (336)
Penternak Udang (166)
Peralatan Makmal Dan Hospital (235)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (630)
Peralatan Sukan (506)
Perisian Komputer (486)
Perkakas Dapur (539)
Perkakas Elektrik (361)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1372)
Pinjaman AIM (146)
Pinjaman Hartanah (466)
Pinjaman Kad Kredit (364)
Pinjaman Kereta (507)
Pinjaman Peribadi (9275)
Pinjaman Perniagaan (1619)
Produk Dari China (469)
Produk Sejuk Beku (1167)
Program Consignment (1777)
Program Dropship (5827)
Pusat Bahasa (307)
Pusat Jagaan Bayi (1230)
Pusat Latihan (555)
Pusat Memandu (111)
Pusat Mengaji Agama (400)
Pusat Pendidikan Tinggi (471)
Pusat Rawatan (309)
Pusat Tadika Dan Taska (1084)
Pusat Tuisyen (934)
Rancangan Perniagaan (533)
Rawatan Alternatif (256)
Rumah Sewa (3753)
Rumah Untuk Dijual (3334)
Servis Freelance (924)
Servis Keselamatan (617)
Servis Pembersihan (709)
Servis Pengedaran Risalah (417)
Setiausaha Syarikat (539)
Sewa Bas Dan Van (472)
Sewa Kereta Teksi Limo (1501)
Sewa Lori (2189)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (50)
Studio Filem Dan Videografi (210)
Studio Fotografi (797)
Studio Grafik Dan 3D (874)
Studio Lukisan (111)
Studio Model Penyanyi Pelakon (626)
Studio Muzik (398)
Sukan Beladiri (111)
Sukan Berkumpulan (207)
Sukan Futsal (214)
Sukan Pancing (123)
Tanah Sewa (568)
Tanah Untuk Dijual (4242)
Tempahan Biskut Dan Tart (1738)
Tempahan Hamper (167)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (598)
Tempahan Katering (1887)
Tempahan Kek Dan Coklat (1925)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (150)
Tempahan Kuih Muih (1559)
Tempahan Minuman Dan Dessert (395)
Tempahan Nasi Lemak (461)
Tempahan Roti (314)
Terminal Bayaran (164)
Ubahsuai Pejabat (581)
Ubahsuai Rumah (1504)
Urut Tradisional (706)
Usahawan Baja Pertanian (341)
Usahawan Benih Dan Nursery (353)
Usahawan Tani (952)
Vending Machine (311)
Voucher Dan Tiket (217)
Web Design Malaysia (2093)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1127)