Nasihat Kepada Pembaca Majalah.com
Hanya Pemerhati - Tue 11/Dec/2012 12:55pm [Last Comment]
Seringkali kita lihat di dalam laman majalah.com ini berlaku penipuan. Dan seringkali ahli2 di sini memberikan nasihat supaya jangan beri "deposit". Di sini saya ingin mecadangkan kepada semua pembeli-pembeli produk tak kira apa sahaja yang melibatkan wang,adalah LEBIH BAIK anda MELIBATKAN SEGALA URUSAN JUAL BELI DENGAN PEJABAT GUAMAN @ PEGUAM. Sekiranya perkhidmatan yang di berikan oleh penjual belum selesai maka si penjual tidak akan mendapat satu sen dari segala DEPOSIT yang di pegang oleh peguam. Saya beri contoh :-

1. PEMBANTU RUMAH / PEKERJA ASING

a. Umum mengetahui perkhidmatan membekalkan pembantu rumah dan pekerja asing adalah mahal kerana ianya di sediakan oleh Ejen,Pihak Persendirian,Man Power,Resources dan lain lain. Sebenarnya,kos mengambil pekerja asing tidaklah semahal yang di sangka. Akan tetapi,agar tidak bersikap PREJUDIS kepada Ejen,Pihak Persendirian,Man Power,Resources, menggunakan khidmat mereka memang mahal kerana banyak KOS yang perlu di tanggung mereka seperti bil sewa pejabat,gaji,bil dan lain lain. Mereka ini wujud kerana wujudnya majikan yang tidak mempunyai masa,sibuk dan lain lain.

b. Oleh itu,jika anda ( MAJIKAN ) ingin juga menggunakan perkhidmatan mereka ini,adalah DINASIHATKAN AGAR MELANTIK PANEL PEGUAM YANG BERTUJUAN MENJAGA SEBARANG BENTUK PENIPUAN DEPOSIT.

c. CONTOH URUSNIAGA

i. Pembantu rumah paling maksimum harganya 10k (RM10,000). Jika pihak penjual inginkan deposit RM 3000 misalnya,maka anda WAJIB melaksanakan apa yang di sarankan di atas. Minta tempoh bertenang,dan pastikan perjanjian yang di tulis berlaku ADIL di antara kedua-dua belah pihak. SEKIRANYA PIHAK PENJUAL MENOLAK UNTUK MENYIMPAN DEPOSIT PADA PIHAK PEGUAM,MAKA ANDA SEBAGAI PEMBELI @ PENGGUNA WAJIB MENOLAK PERMINTAAN PENJUAL. Apapun ianya bergantung kepada persetujuan 2-2 belah pihak. Sekiranya tidak mahu kepada perjanjian peguam,maka risiko KEHILANGAN WANG DEPOSIT sudah MEMIHAK 100% kepada anda sebagai pembeli.

Apapun..ini hanyalah sebagai persediaan undang-undang. Semua keputusan terletak kepada diri anda semua. MAJALAH.COM adalah portal pengiklanan terbaik setakat ini yang mana banyak membantu individu,syarikat korporat mjuslim untuk berdaya saing yang sihat.

Niche: Diskusi Bisnes | Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mrashidi 2 - Tue 11/Dec/2012 1:29pm
    saya amat setuju sekali.............boleh en kemukakan kepada majalah.com supaya membuat sesuatu kepada sesetengah orang yang tidak tahu apa kegunaan iklan disini..........saya berasa amat rimas sekali dengan komen yang tidak berasas dan tidak tahu apa sebenarnya maksud iklan didalam ini.........memberi komen yang amat negatif sekali.......... kerjasama tuan amat di hargai............sekian terima kasih  
  2. Hanya Pemerhati - Tue 11/Dec/2012 1:34pm
    Mrashidi 2 - 11 Dec 2012, 1:29pm - Terima kasih tuan atas respon..harap bantuan tuan untuk sebarkan nasihat ini. Permasalahan wang boleh jadi pergaduhan. Letakkan orang yang faham undang-undang di tengah-tengah penjual dan pembeli.  
  3. Koperasi Bina Usahawan Utara Bhd - Tue 11/Dec/2012 2:40pm
    salam...

    pandangan tuan amat berguna.. cuma di sini manusia ada 2 jenis.. yg nak cepat dan bertindak tanpa mencari maklumat terlebih dl... yg kedua yg terlalu berhati2 ttp tertipu dgn teknik yg dibawa oleh penipu...

    sy bersyukur dgn kehidupan skrang... dan nak mengajak yg mahu berjuang2 utk ALLAH utk mewujudkan kumpulan yg bersatu dan bergerak utk berniaga dlm bersedekah, berniaga dlm tiada hutang yg melibatkan riba...

    wassalam..

    setiausaha koperasi
    018-9475 996/kobuub@gmail.com  
  4. Hanya Pemerhati - Tue 11/Dec/2012 5:07pm
    Koperasi Bina Usahawan Utara Bhd - 11 Dec 2012, 2:40pm - Terima kasih atas pandangan dan nasihat ke agamaan.Insya Allah...dunia dan akhirat seiring..minta jasa baik tuan menyebarkan nasihat undang2 ini. Jazakallahu khairon khotiro..  
  5. Nenek 2 - Tue 11/Dec/2012 11:53pm
    nak lantik peguam ... browse kontrak pun dah RM 150 (itupun kalau ada peguam nak ambik harga ni selalunya job browse kontrak RM300)..

    itu belum kita mintak peguam tu sediakan kontrak.. lagi betambah la harga..itu belum chop pesuruhjaya sumpah.. lagi la makan masa.. chop tu pulak kalau nak valid setahun kena bayar lagi seratus...  
  6. Hanya Pemerhati - Wed 12/Dec/2012 1:14pm
    Nenek 2 - 11 Dec 2012, 11:53pm - Terima kasih atas kritikan. Saya hanya berikan contoh. Cuba lihat contoh yang saya berikan. Study dulu..lepas tu baru kritik. WAJIB ada perjanjian guaman bila melibatkan harga barangan yang melebihi ribuan ringgit. Kita sebagai pembeli mahukan barang2 tertentu,seperti contoh di atas, pembantu rumah..Saya keluarkan cadangan dan nasihat kepada bakal2 majikan agar tidak terpedaya dengan mudah memberikan deposit tanpa sebarang perjanjian peguam. Awak kena pandang positif perkara ini. Ianya juga menggalakkan perniagaan sihat melibatkan Penjual,Peguam dan juga Pembeli. Jangan trauma sangat mendengar nama "peguam" . Ini hanya persediaan Undang-undang. Kalau terima pakai lebih elok dari tidak bertindak apa apa..  
  7. Hanya Pemerhati - Wed 12/Dec/2012 1:19pm
    Saya mengeluarkan nasihat ini ikhlas. Yang mendapat laba adalah pembeli dan syarikat guaman. Salahkah saya mengeluarkan nasihat yang berguna untuk orang ramai dalam masa yang sama ramai yang tertipu dengan ejen2,syarikat2 yg pentingkan perut mereka sendiri? Bukan semua ejen dan syarikat berniat jahat,ada yang baik..dan ejen atau syarikat yang baik pasti boleh menerima dan menerapkan cadangan saya ini tanpa prejudis demi kesinambungan ekonomi muslim dan bukan muslim.  
  8. Huda Daud - Thu 13/Dec/2012 1:54am
    thx hanya pemerhati...xpnah tpikir pun bab2 cmni...  
  9. Nabil 2 - Thu 13/Dec/2012 2:45am
    betul la si pemberi cadangan nie bg idea. jdkan lawyer sebagai Escrow servis settle lawyer pun release la payment

    segala kos nenek ckp tue seriban pun tk habis nenek oii...klau tk kena tipu kira up kos dr letsay 10k jd 11k, klau kena tipu ..pun save lg 3k depo-1k lawyer fees ada lg belen 2k...  
  10. Linkman - Thu 13/Dec/2012 10:49am
    Saya cuba kupaskan satu persatu utk panduan saya sendiri dan juga kita bersama.

    1) Bidang2 Mencabar

    Bidang2 seperti pembantu rumah asing memang amat mencabar. keperluan mendesak menyebabkan kita sanggup membayar, walaupun terpaksa mengambil risiko kerugian. Dan kalau berurusan dgn agen sah pun, belum tentu tidak ditipu secara halus. (contohnya sindiket terancang bibik melarikan diri setelah tempoh warranty penggantian habis). Contoh lain yg tak kurang hebat adalah bidang modelling lelaki/wanita/kanak2 dimana kita disuruh membayar kos utk membuat portfolio, tetapi sykt sebenarnya langsung tak ada usaha utk mencari peluang pekerjaan kpd clients.

    2) Advance Fee & Advance Cash

    Penipuan dimana mangsa disuruh memasukkan wang pendahuluan atau wang bayaran kedalam akaun penipu atau dibayar cash, tetapi barang belum sampai.

    Setelah wang bertukar tangan, penipu melarikan diri.

    Taktik ni boleh diatasi dgn mudah kalau kita ikut nasihat berikut
    - Jangan berikan wang pendahuluann terhadap apa2 produk/servis dari org yg tak dikenali. Hanya bayar setelah barang berada ditangan dan diperiksa.
    - Jika mereka tak ada pejabat/alamat itu adalah petanda yg amat bahaya.
    - Bagi yg menawarkan servis dan meminta 20% cagaran, alamat premis tetap dan trak rekod lama (sebaiknya lebih 2-3 tahun) amat perlu bagi memastikan mereka bukan golongan penipu.

    3) Skim Cepat Kaya

    Ada bidang2 yg memang sah skim cepat kaya. sesiapa tertipu adalah kerana kekurangan ilmu diri sendiri dan TAK NAK belajar. Mereka akan ditipu berulang2 seumur hidup. Mereka akan sentiasa menyalahkan kerajaan/pembangkang (bergantung negeri dimana mereka tinggal) setiap kali mereka ditipu dan syarikat skim cepat kaya diserbu BNM/Polis. Contoh terbaru adalah Genneva Gold. Contoh2 lain adalah Pak man telo, Noradz Travel, Buluhmas, Aiskrim Mingo2, swisscash dan 10001 lagi...

    4) Licence to Cheat

    Golongan yg paling bahaya sekali adalah penipu berlesen. Mereka pakar dalam mempelajari segala selok belok perniagaan malaysia dan pakar dalam undang2. Mereka akan kaji dimana ada lubang2 utk mereka menawarkan "Pakej" perniagaan dgn dibantu oleh dana2 kerajaan.

    Tetapi mereka langsung tak berminat utk fokus dan berkembang dalam bisnes yg mereka lakukan. Setelah 3-5 tahun, segala bisnes pakej yg mereka tawarkan habis dijual dan mereka untung besar, mereka akan buat bisnes pakej bidang lain pulak. Tinggallah pemilik lesen yg terumbang ambing menentukan hala tuju masing2 dgn tanggungan hutang yg besar akibat kos pengambilan lesen.

    biasanya mastermind penipu yg sama dibelakang pakej2 baru yg ditawarkan bergantung kpd populariti bisnes niche semasa.

    - termasuk jugalah tawaran 'franchise farmasi' & 'kedai convenience' dari satu syarikat besar di malaysia yg sebenarnya MLM yg bertopengkan pelbagai helah utk merekrut ahli (headhunting).

    - termasuk juga satu ''franchise burger tempatan' yg berdaftar dgn persatuan franchise malaysia.

    - termasuk juga pemberi2 lesen 'topup/pos/kurier' (bukan franchise) yg pernah popular 5 tahun dulu.

    5) Penipu Berkopiah & Ala2 Pak Lebai.

    Mereka ni menggunakan agama, nama tuhan, perkataan alhamdulillah, insyaallah, segala bahasa arab dan sentimen kebencian terhadap riba dan yahudi, kononnya mereka nak memajukan umat islam.

    Tetapi mereka langsung tak ada fokus dan tak ada kemahiran dalam apa2 pun bidang yg diceburi. Tujuan mereka mencari mangsa2 utk JV atau usahasama adalah utk mengajak mangsa membayar yuran2 tertentu utk join mereka, contohnya persatuan atau koperasi.

    Setelah pihak mangsa join, segala janji2 usahasama seperti modal, tenaga kerja, pengiklanan, pengurusan dll langsung tak dijaga. Kononnya kalau untung mereka hanya akan ambil 30% sahaja dan baki 70% diambil oleh owner (wooow baiknya...)

    Realiti sebenar, segala JV mereka akan rugi dan owner dan pelabur yg terpaksa menanggung 100% rugi. Mereka akan terus mencari mangsa baru dan menawarkan pelbagai saham2 terbitan & sukuk utk mencari pelabur bagi melabur dalam projek JV terbaru mereka. Bila rugi, mereka tak heran sebab mereka hanya kutip yuran sahaja (yuran wajib bayar dan diasingkan dari modal JV) dan yg rugi adalah duit ahli2 koperasi/persatuan yg membeli saham2/sukuk2 mereka.

    Penipuan yg sama berulang2 setiap bulan sepanjang tahun....  
  11. Remybangsar1 - Thu 13/Dec/2012 2:40pm
    Ini best citer pasal koperasi....iklan kat majalah.com nak beri pinjaman 20k...dengar mmg seronok lah beri pijaman tanpa bayar balik...sape xnak.
    waaaa gempak tu 20k xya bayar balik.kita pun call buat temu janji..pergi lah dengar apa citer...pendekkan citer kene laburkan rm350 dulu pas tu kene cari org bawa dan seterusnya...ini apa citer iklan kan 20k xperlu bayar balik.....teknik2 menipu namanya......yang sedih org kita lak tu...bangsaku...cukup lah jgn kau aniaya bangsaku lagi,,,koperasi tu jln reko kajang....hati2 bangsaku....  
  12. Hanya Pemerhati - Fri 14/Dec/2012 10:39am
    Huda Daud - 13 Dec 2012, 1:54am

    Terima kasih kerana drop komen. Minta sebarkan perkara ini..  
  13. Hanya Pemerhati - Fri 14/Dec/2012 10:42am
    Nabil 2 - 13 Dec 2012, 2:45am

    Tak habis seribu..Paling mahal..rm250.00. Kalau nak paling mudah,rangka sendiri perjanjian,kemudian cari saksi yang boleh di percayai kemudian turunkan tandatangan dan Stamping Hasil. Surat perjanjian itu kuat. Jangan risau..  
  14. Ceknua - Fri 14/Dec/2012 10:17pm
    Salam. Pada saya bagi yg mmg jujur meniaga xde perjanjian pun mereka akn tetap jujur. Bagi yg mmg hati penipu dan mmg nk ambil kesmpatan buatlah perjanjian panjang berjela pun tetap menipu juga. Malahan surat perjanjian itulah jadi senjata utk meyakinkan orgramai utk melabur. Contoh terbaik penipu mcm ni adalah pelaburan fertigasi Mattrosi. Sampai sekarang keluar lagi iklan penipunya tu...ayatnya sama jer tapi semua auta.  
  15. Hanya Pemerhati - Sat 15/Dec/2012 12:30pm
    Ceknua - 14 Dec 2012, 10:17pm

    Terima kasih drop komen. Perjanjian macam2 jenis. Perjanjian yang saya maksudkan ialah .."Selagi penjual tidak mencapai objektif perjanjian,tiada bayaran akan di dibuat"..  
  16. Royrahman 2 - Sat 15/Dec/2012 5:36pm
    Remy bangsar , penipuan atas Nama koperasi itu beroperasi di jalan reko kajang. Saya pernah sampai menemankan sedara untuk bertanya. Betul dia minta 350 dah tu pusing2 orang Akan dapat 20-30k cukup tempoh. Kononnya Akan jadi national projek, habis dijualnya Nama menteri itu ini.
    Bantu ummah konon kononnya, pegidaah. Tak habis habis menipu. Pejabat pun takde signboard, masuk dalam ofis bos pun macam pejabat along. Yg pelik tu macamana dia guna Nama koperasi untuk operasi benda haram ni. Takkan koperasi yang sebenarnya diam sahaja atau tak tak tau?  
  17. Mohd Aliff 6 - Sun 16/Dec/2012 10:49am
    saya sependapat dengan Ceknua, jadi gunakanlah pancaindera dan pertimbangan yang waras dan satu lagi jangan tergesa-gesa dan siasat dulu individu atau syarikat berkenaan dan jika semua ok baru teruskan. Kalau jujur dan genuine xde perjanjian pun mereka tetap jujur. saya ada berurusan dengan individu sedemikian  
  18. Ikhwan 52 - Sun 16/Dec/2012 3:34pm
    saya mohon bertnya dan ingin maklumat.. syarikat yds2u dan kelab kebajikan dan sosial tun teja malaysia adalah benar atau penipuan yg terancang?? sesiapa yg ada mklumat boleh berikan kpd saya.. atau email kpd malina_1112@yahoo.com.. terima kasih..  
  19. Remybangsar1 - Mon 17/Dec/2012 10:28am
    KOPERASI WAWASAN SELANGOR BHD..
    sesiapa ada maklumat boleh kita kongsi bersama.....utk bangsa ku.....??????????????????????????????  
  20. Mohd Zainol - Tue 18/Dec/2012 10:07am
    semangat bangsa melayu untuk berjaya dan maju dlm biz atau jadi pelabur sangat dibanggakan tapi terpaksa hadapi dengan penipuan.adakah itu suratan takdir?
    ingatlah wahai penipu balasan akan menanti tiada didunia akan diahkhirat.kpd yg jujur diucapkan taniah. ALLAH melihat .  
  21. Mohd Zainol - Tue 18/Dec/2012 10:33am
    pelaburan yg selamat dengan asb.....tapi dividen dlm 8% shj setahun kpd yg boleh tunggu ok la..
    kpd yg cari pelaburan lain hadapi risiko
    carilah kekayaan bangsaku tapi berhati di jalan.
    kalau asb boleh bagi 15%?
    maaf jika ada salah kata
    wasalam..........  
  22. Azman 269 - Wed 19/Dec/2012 2:02pm
    t kasih atas nasihat yg amat bernas dari abg linkman....saya amat menghargainya....kalo tidak hancus kite dikerjakan penyangak2 yg nk jerut leher kito  
  23. Mark 11 - Sat 22/Dec/2012 12:42pm
    Koperasi Wawasan Selangor Berhad JV dgn Rosza Resources ni menyamai Ponzi Scheme @ Skim Piramid @ Skim Cepat Kaya. Sy pun dah pergi ofis diorang dgr taklimat. Nak jadi ahli kena bayar RM350 tup2 dalam masa 6 bulan kita akan dapat balik RM3000++ dan duit tu akan dibawak ke pusingan seterusnya utk pulangan yg lebih besar. Mengarut!!! Tak tau apa bisnes sbnr yg dijalankan & kita pun x tau duit RM350 kita tu dilaburkan kat mana. Ni namanya skim penipuan terancang yang menggunakan nama koperasi yg konon2nya dah 2 thn beroperasi. Peliknya website pun takde. Orang jual tudung pun ada website, inikan pulak sebuah 'koperasi'?  
  24. Roy 80 - Sat 22/Dec/2012 2:19pm
    Rosza resources dah 2 tahun operasi? Saya dengar sendiri Dari mulut bos dia ckp baru beroperasi 2 bulan lepas. Tu dia ckp bulan lepas maknanya dah 3 bulan ni.
    Musykil2.....  
  25. Mark 11 - Sat 22/Dec/2012 6:43pm
    bukan Rosza, tapi koperasi tu diorang kata dah 2 tahun beroperasi cuma JV dgn Rosza je baru start sebln dua ni (mengikut apa yg diorg bgtau). info ni sy dpt masa sy tanya dh brp lama koperasi ni beroperasi sbb sy x penah dgr apa2 psl koperasi wawasan sgor bhd  
  26. Nadiaamin - Mon 24/Dec/2012 1:51pm
    salam... saya rasa yang mana dah hadir dan buat comment di atas seperti anda hadir tetapi fikiran di tempat laen..
    lain kali jika tidak faham, tanya selepas sesi taklimat..
    jangan 'Bodoh Sombong'!!
    ini lah akibat nya jika belagakl pandai semua tahu, akhir nya memburuk2 kan periuk nasi orang laen...
    anda comment seolah2 anda tidak faham konsep bagaimana dana bantu ummah ne..
    saya nasihat kan sila datang ke pejabat dan tanya habis2 dan faham kan.. jangan tuduh sebarangan..

    ingat!! negara kita ada "AKTA HASUTAN".  
  27. Royrahman 2 - Mon 24/Dec/2012 3:19pm
    Kalau dah berniaga betul buatlah profile betul2. Kami cari site koperasi tak jumpa. Yang jumpa site yang semuanya menjurus kepada iklan awak jugak.

    . Siapa kat sini yg cakap kompeni awak menipu, baca balik betul2. Orang nak cari maklumat yang sebenar jadi dah tak jumpa kena lah tanya. Mana boleh Tanya pendapat sebelah pihak je, mesti dengar option dr yang lain.

    Negara kita pun Ada undang2 akta jenayah perdagangan dan akta ugutan.  
  28. Mohd Saifuddin Ismail - Wed 26/Dec/2012 3:00pm
    ish,ish,ish....
    bahaya 2012....
    selamat kan diri 2013 coming.....  
  29. Hanya Pemerhati - Thu 27/Dec/2012 10:00am
    Sahabat yang di rahmati Allah...

    Saya buat post ni untuk memberikan nasihat. Bukan tempat untuk letak komen memburukkkan sesiapa. kalau saya boleh de1ete,dah lama saya de1ete komen2 yang tak sepatutnya. Saya hanya beri nasihat sahaja.  
  30. Pintony - Wed 2/Jan/2013 5:24pm
    terima kasih untuk nasihat2. really appreciate it.. :)  
  31. Abdul Aziz 5 - Wed 9/Jan/2013 10:44am
    salam nak buat buisnes kerajaan tapi tak ada kkm/mof saya sedia membantu 0196005674  
  32. Tekuniaga - Thu 17/Jan/2013 10:29pm
    eheheehehe,,,orang suruh beri nasihat ..hang dok perang pasai orang....  
  33. Zaiful 5 - Tue 22/Jan/2013 10:33pm
    Setiap urusniaga mesti ada black and white. kalau dengan company boleh dapatkan butiran ssm. dengan individu dapatkan salinan ic dan buat perjanjian di suruhanjaya sumpah. Mana boleh atas dasar percaya je terus byr deposit.  
  34. Bisme - Sat 2/Mar/2013 10:02am
    Aku buat produk sendiri....jual sendiri...untung pun sendiri dapat. Tak sangkut dan tak kantoi.
    Aku takde hutang, takde credit dgn supplier, takde perlu black n white dan takde sakit kepala.
    Usaha Tangga Kejayaan! :)
    Kalau modal ciput tu tak payahlah gatal nak melabur. Baik jual kuih lagi bagus.  
Page 1   (Total 34 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2817)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (224)
Bengkel Kereta (1504)
Bengkel Motosikal (252)
Bengkel Tayar (219)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (514)
Bisnes Aksesori Kereta (663)
Bisnes Broadband (1113)
Bisnes Burger (550)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (823)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1385)
Bisnes Ebook (1065)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (573)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (182)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1503)
Bisnes Kurier Dan Logistik (692)
Bisnes Minuman (1486)
Bisnes Pasar Malam (2003)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (698)
Bisnes Perabot (874)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1124)
Bisnes Restoran (3385)
Bisnes Roti Dan Bakeri (723)
Bisnes Salun Rambut (372)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (385)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (678)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3413)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (331)
Dewasa 18sx (1798)
Diskusi Bisnes (1985)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6619)
Forex Malaysia (1938)
Haiwan Peliharaan (477)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (725)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1028)
Iklan Tv Radio Media Massa (228)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2836)
Insurans Dan Takaful (1765)
Insurans Roadtax Kereta (349)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (458)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2551)
Kedai Hardware (441)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3952)
Kedai Kamera Dan Camcorder (348)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1898)
Kedai Sewa (1652)
Kereta Baru (1642)
Kereta Terpakai (5053)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4972)
Kerja Kemahiran (2017)
Kerja Kosong (12130)
Kerja Praktikal (2178)
Kerja Sales (2332)
Kerja Sambilan (6450)
Konsultan Peguam (159)
Konsultan Perniagaan (465)
Kontrak Swasta (299)
Kontrak Tender Kerajaan (463)
Kontraktor Balak Dan Kayu (485)
Kontraktor Jurutera (576)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (228)
Kontraktor Minyak Dan Gas (694)
Kontraktor Pasir (411)
Kontraktor Pembinaan (2093)
Kontraktor Perlombongan (322)
Kursus Dan Seminar (2864)
Kursus Kecantikan (696)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1628)
Mencari Pelabur (3728)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (523)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (582)
Pakej Pelancongan (2646)
Pakej Perkahwinan (1218)
Pakej Perniagaan (904)
Pasar Basah (1484)
Pekerja Asing (1267)
Pelaburan Saham Unit Trust (967)
Pembantu Rumah Asing (1897)
Pembekal Barang Runcit (1591)
Pembekal Beras (116)
Pembekal Buah-buahan (492)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1118)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (245)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (417)
Pembekal Rempah Dan Perencah (618)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1199)
Pemborong Batik Dan Sutera (354)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (877)
Pemborong Cadar Dan Tilam (464)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (710)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (779)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1690)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4294)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3576)
Pemborong Tuala (204)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (804)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (487)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (959)
Pengedar Bahan Pencuci (729)
Pengedar Buku Dan Majalah (603)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1565)
Pengedar Permainan Kanak2 (610)
Pengedar Produk Kecantikan (2652)
Pengedar Produk Kesihatan (3045)
Pengurus Majlis (602)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (742)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (698)
Penternak Kambing (295)
Penternak Lembu (396)
Penternak Udang (198)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (551)
Perisian Komputer (579)
Perkakas Dapur (630)
Perkakas Elektrik (450)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1546)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (628)
Pinjaman Peribadi (10852)
Pinjaman Perniagaan (1861)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1353)
Program Consignment (2041)
Program Dropship (6884)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1598)
Pusat Latihan (660)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (536)
Pusat Pendidikan Tinggi (532)
Pusat Rawatan (373)
Pusat Tadika Dan Taska (1364)
Pusat Tuisyen (1090)
Rancangan Perniagaan (567)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4371)
Rumah Untuk Dijual (3802)
Servis Freelance (1136)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (850)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (587)
Sewa Kereta Teksi Limo (1860)
Sewa Lori (2613)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (915)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (133)
Studio Model Penyanyi Pelakon (759)
Studio Muzik (487)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (656)
Tanah Untuk Dijual (4946)
Tempahan Biskut Dan Tart (2170)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2190)
Tempahan Kek Dan Coklat (2174)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (180)
Tempahan Kuih Muih (1768)
Tempahan Minuman Dan Dessert (470)
Tempahan Nasi Lemak (531)
Tempahan Roti (377)
Terminal Bayaran (193)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1717)
Urut Tradisional (819)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (408)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (388)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2329)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1392)