Search Majalah.com
Nak Tanya Pasal Pinjaman & Pengurusan Ladang Sawit
Nik Halim - Fri 11/Mar/2011 12:32am [Last Comment]
saya baru mahu memulakan bisnes pengurusan ladang kelapa sawit ni.. saya bercadang hendak membeli ladang kelapa sawit lebih kurang 200 ekar dgn harga anggaran 3.5M..
soalan saya:-
- berapa banyak kah pinjaman maksimum yg bank atau agensi kewangan akan luluskan? 90%, 80%?!!

- pengurusan ladang apakah yg patut dilakukan di ladang kelapa sawit ini untuk setiap bulan selain drpd mengait buah kelapa sawit? membaja/menebas?!!

- bolehkan keuntungan bulanan saya ini menampung segala bentuk bayaran seperti ansuran bulanan pinjaman, duit baja bulanan, bayaran bulanan pekerja mengait & membaja, sewa lori utk kegunaan dlm ladang & menghantar buah ke kilang?

saya ingin meminta pendapat & nasihat drpd saudara2 yg berpengalaman, terima kasih..

Niche: Ladang Getah Kelapa Sawit | Pinjaman Perniagaan | Diskusi Bisnes
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Ehsan27 - Fri 11/Mar/2011 12:45am
    salam. agak murah harga tu. bagus kalau beli, tapi usia pokok berapa tahun?.. kalau ladang memang dah tuai hasil dapatkan dulu rekod jualan dari org yg nak jual ladang tu.  
  2. Uum Atc - Fri 11/Mar/2011 12:46am
    Saya melihat tuan bersungguh-sungguh untuk memiliki dan menguruskan ladang sawit.Tahniah saya ucapkan.Saya ingin mencadangkan supaya tuan atau bakal pengurus2 ladang tuan melanjutkan pelajaran secara sambilan untuk menimba ilmu khusus dalam bahagian Pengurusan Perladangan peringkat diploma,ijazah atau master dengan IPTA tempatan. Kelas hanya 2-3 kali sahaja dalam sebulan.Hanya 15 bulan sahaja untuk kursus peringkat Diploma.Sangat Mudah dan Fleksible.Keistimewaanya tuan akan bercampur dgn ramai pemilik-pemilik ladang dan pengurus-pengurus ladang dari pelbagai lokasi dan boleh berkongsi idea serta membentuk jaringan perniagaan. Maklumat lanjut sila hubungi saya di
    uumatc@gmail.com.
    layari blog saya di
    www.uum-atc.blogspot.com
    semoga berjaya.
    Terima kasih.  
  3. Atie Rieysa - Fri 11/Mar/2011 12:54am
    fmily sy jgk org felda..sawit sekarang dh mhl..alhamdulilah..
    ape yg saya dpt bntu encik adalah menggalakkan encik menggunakan baja Ezigrow sebab baja nie dapat memberatkan buah..hrga nyer 1botol(4liter) rm145 dan blh digunakan tok 8 ekar..ia adalah sejenis semburan..  
  4. Nik Halim - Fri 11/Mar/2011 12:57am
    kpd ehsan27 - usia pokok 7-8tahun, kawasan di sabah  
  5. Afiq Rashdan - Sat 12/Mar/2011 5:04am
    SAYA INGIN MENGGUNAKAN TANAH UNTUK TANAMAN ATAU TERNAKAN LEBAH,TANAMAN NENAS,BAGAIMANA CARA DAN MODAL DARI PIHAK TEKUN,PERTANIAN ATAU TANAMAN SEMULA GETAH.HARAP DAPAT BANTU SAYA .  
  6. Syifa 5 - Sat 12/Mar/2011 8:53pm
    bank lulus kan ikut nilai asset yg company ade atau individu. selalunye bank bagi sebab kalau cik tak mampu bayar.. bank tarik je tanah.. tapi hati2 business kelapa sawit mmg untung tapi byk org berpendidikan tinggi tamak haloba selalu nak kenakan org baru atau org muda. ikut lah nasiha uum atc, pergi ke kursus dan deal dgn org yg betul, kawan saye rugi 2 juta , saye pun hampir-hampir terjerat. nasib baik seorang businessman cina yg baik dgn saya mengajar cara2 nye. ikutlah org berpangalaman atau JV dgn diorang.. lepas dah pandai baru buat sendiri. kalau tak buyer buah pun boleh tipu anda. visit website www.mpob.com atau pergi ke syarikat mpoc utk detail lebih lanjut,kebanyakan org2 tycoon akan respect sape nak try coz bukan senang mcm kite lihat. tycoon cina bantu saya takde ladang pun tapi dia berjaya dalam cpo n olien oil , tapi ade jugak rugi.. modal kene besar kalau tak nak jual tanah balik pun susah sebab syarikat besar nak beli tanah yg lebih 1000 ekar sebab nak focus senang.tycoon cina saya cakap baik focus kat getah sebab buyer senang dapat. kelapa sawit ade saingan yg byk tapi kalau berkat tuhan dan usaha yg banyak, tuhan akan tolong.. saya mengkagumi pihak cik kerana nak try.. tapi mintak loan kene buat forcast, kalau tak susah nak byr. tu punca ramai tanah kene tarik. forcast tu dgn brape lame n brape byk cik gune beli baja semua utk tempoh sehingga berbuah and brape byk kuantiti boleh di hasil clear profit tolak dgn harga interest loan dgn bulan2.. kalau tanah tak berbuah, kene ada business lain nak cover. cari pekerja biar ade felda background kalau tak jadi lah mcm ayah kawan saye 3 thn pokok mati.. tapi kalau duit byk dia tak kisah.. skerang dia JV dgn org felda .. dia byr semua org felda jaga ,untung 70:30.. senang.. buyer pun baik2 kadang2 kene tipu.. dokumen semua org boleh buat.. yg betul tu or berpengalamn je tahu mcm mane nak verify kannye.. hati2 buyer china, byk kes.. bank bukan kisah u kene tipu ke tak, bank tahu duit dia masuk.. cik boleh try tapi pasti ilmu di dada cukup utk turun ke business kelapa sawit.. kalau tak cik akan menyesal.. cume nasihat dan pengalaman saya ada... saya org muda.. saye dapat ilmu pun dari tycoon2 yg sudi membantu... ape2 email lah kat adsyifa@hotmail.com  
  7. Nik Halim - Sat 12/Mar/2011 10:52pm
    Kpd Syifa 5 : terima kasih byk2 di atas penjelasan & nasihat drpd anda..  
  8. Suzira 3 - Mon 14/Mar/2011 9:13am
    En Nik Halim, klau ada duit byk nasihat saya mulakan dari kwsan kecil dulu, dah ada pengalaman then baru pergi ke kwsan besar dan satu lagi tak yah la jauh jauh tu kat sini pun byk kwsan yg boleh dibeli. Klau ikut pengalaman saya harga tu agak tinggi...klau u betul2 nak bisness contact saya, 017 667 6009. Sya boleh tunjuk ajar dlm masa 3 tahun dah boleh senyum dgn pendapatan lbh kurang 30 tan sehektar setahun.  
  9. Eima 3 - Mon 18/Apr/2011 7:12pm
    suzira: camner tue..hee..brminat.. sbb abg sy mmg da ade 10ekar tnah klpa sawit..tpi skg nie bg kt felda jga jer.. boleh bg kterangan lanjut? biz2gold@gmail.com  
  10. Mohd Nazray Haji Saood - Mon 16/May/2011 9:22am
    Ada bank bagi pinjam iaitu agrobank
    my email:nazray_54@yahoo.com
    hp- 0104673646  
  11. Nora 162 - Thu 10/Nov/2011 11:04pm
    sabah srwak mmg murah. saya biasa menguruskn ladang (handle projek) dan membekal anak sawit felda. jika berminat blh email saya d nknora@gmail.com tq  
  12. Wan 598 - Sat 23/Jun/2012 9:24pm
    saya mencari benih sawit yg murah. ada sesiapa boleh share info. tq  
  13. Syahmi 14 - Mon 25/Jun/2012 6:21pm
    igin bertanye...selalunye ladang sawit 25 relung boleh dapt hasil sawit byk mne skali ambil???..satu relung boleh brp byk??n harga semase tok satu tan bg ladang2 di pedalaman??-baru na biak2 dlm pertanian..:)  
  14. Rbr - Mon 30/Jul/2012 8:45am
    Tumpang ..

    Saya mencari ladang kelapa sawit untuk dibeli .. min 2 ribu ekar ke atas ..No broker please ..
    saya nak berurusan dengan owner / pemilik tanah ladang sahaja .
    Email ke - tradersintyre@gmail.com or
    call me at 0172830932

    TQ.  
  15. Hayad - Wed 29/Aug/2012 2:11pm
    boleh tolong saya? saya memerlukan contoh rancangan perniagaan untuk penanaman kelapa sawit.. bagaimna yer? harap dpt bantuan.. emailkat saya
    djgirl_88@yahoo.com...  
  16. Azhar777 - Tue 6/Nov/2012 11:09pm
    saya sedang mencari rakan kongsi di kebun sawit saya, untk ternak ikan puyu siam dan tanaman buah herba. tanah tersebut dekat dengan punca air amat sesuai buat kolam, cuma saya kurang modal untuk membuat saliran,batas,kolam ikan, luas tanah 3ekar dimana sy nak jual 1 ekar, area jambatan batu 5 lebuh raya lumut kayan. ikan puyu siam ada pembeli, buah pokok terba ada pembeli dan saya sendiri akan jual prodak tersebut dimana sambutan amat baik sekali. 013 500 4478 khairul azhar.  
  17. Ahmad Tarmizi 8 - Wed 11/Sep/2013 5:32pm
    KEPADA PENGUSAHA SAWIT KAMI DI NATURAL GREENCARE CORPORATION SDN BHD MENAWARKAN BAJA DAN KELENGKAPAN PERTANIAN SERTA KHIDMAT NASIHAT KEPADA PARA PELANGGAN. KAMI JUGA AKAN MEMBERIKAN PENGETAHUAN UNTUK MEMBAJAI POKO DENGAN CARA YANG BETUL. JIKA ANDA BERADA DI UTARA SEMENANJUNG ( BALING/PENGKALAN HULU/ GRIK/ WENG / SIK ) ANDA BOLEH MENGHUBUNGI SAYA ATAU PON PEJABAT KAMI DI NATURAL GREENCARE CORPORATION SDN BHD NO 16 TAMAN SEMARAK BATU 42 PULAI 09100 BALING KEDAH. EMAIL: baling@naturalgreencare.com  
  18. Ahlipk - Tue 26/Nov/2013 11:32pm
    ingin beli baja untuk ladang sawit boleh hubungi saya untuk beli secara pukal..
    0136538669-yusuf  
  19. Teras 3 - Mon 6/Jan/2014 11:19am
    tanah sawit for sale
    urgent

    10 ekar

    rm 62k

    contact 0139402186 nik  
Page 1   (Total 19 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2424)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9927)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1239)