Nak Tahu Surat Perjanjian Valid ke Tidak.
Gelisah Hati - Sun 6/Jan/2013 12:41pm [Last Comment]
Salam warga Majalah... Isu yang saya nak kupas ni berkenaan dengan surat perjanjian yang dah ada mati setem LHDN.. Boleh bawak ke mahkamah ke kalo kene tipu... yelah kan.. saya ni budak baru belajar n tak tahu pasal undang2... plz guide.. thank's

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
Kursus Borong Produk China Tanpa Perlu Melangkah ke China
18 Sep 2014 (Khamis) di DPMM Putrajaya

Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
24 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Nenek 2 - Wed 9/Jan/2013 4:13am
    bawak je ke mahkamah. tapi macam biase la dik..mahkamah tak denga sebelah pihak.. stamped agreement tak menjanji kan adik di pihak yang betul. jika penentang ade dokumen yang lengkap, bukti yang lengkap silap silap adik boleh kene balik. lagipun cerita adik ni terlalu umum. terlalu rambang. sila skopkan lagi..
    u ni seller ke buyer? agreement pulak bergantung pada urusniaga. kalau bulk mesti ada term and condition yang banyak.
    kalau nak katakan u ni bersalah, tak payah tunjuk agreement,si penentang bawak tilam usung ke mahkamah pun adik bole kene jel... (if you know what i mean lah)
    kesimpulannyer... even ade stamped agreement pun tuduhan semue boleh patah balik pada adik sebab hal sivil ni sistemnya 'guilty prove em innocent'. jika jenayah baru lah 'innocent prove em guilty'..  
  2. Gelisah Hati - Wed 9/Jan/2013 1:11pm
    I nak join satu investment ni.. dier kata semua aggrement ada mati setem lhdn... contoh nye kalo saya melabor pd kompeni tu and setelah baca semua kontrak dan bersetuju.. saya sign dan kompeni tu wat mati setem lhdn.. adakah ianya valid ke mahkamah kalo berlaku penipuan..  
  3. Gelisah Hati - Wed 9/Jan/2013 1:13pm
    Lupe lak.. thank'$ nenek2 for u'r info  
  4. Khairul 131 - Wed 9/Jan/2013 2:08pm
    dalam tindakan sivil mahkamah akan tgk kepada dokumen-dokumen yang difailkan oleh pihak Plaintif dan Defendan. dan berdasarkan dokumen-dokumen tersebut akan timbul fakta-fakta yang menunjukkan siapa yang melanggar kontrak dan siapa yang patuhi kontrak. dokumen yang distamped boleh diterima masuk sebagai keterangan dalam mahkamah.cuma kena buktikan kesahihah kandungan dan kena bwk siapa pembuat dokumen tu masa bicara. bila fakta-fakta dah diperhalusi dan dinilai dan isu sebenar dah di tentukan, keputusan Mahkamah dalam kes sivil akan dibuat atas dasar imbangan kebarangkalian (balance of probabilities) berdasarkan fakta, dokumen yang dieksibitkan dan keterangan saksi oleh Plaintif dan Defendan dan juga mengikut prinsip undang-undang yang terpakai untuk kes ini. sekiranya, x berjaya boleh merayu tetapi berkemungkinan kos tindakan dan lain-lain kos akan dikenakan atas pihak yang x berjaya. it all about the monies. untuk kes penipuan sivil (civil fraud) beban pembuktian terhadap defendan adalah tinggi sama dengan beban untuk membuktikan kes jenayah beyond reasonable doubt.  
  5. Mohd Saifuddin Ismail - Wed 9/Jan/2013 2:40pm
    nama nya sedap di dengar investment...
    banyak invest la... skr..2013.  
  6. Gelisah Hati - Wed 9/Jan/2013 3:42pm
    Oic.. baru skrg i paham.. ingatkan senang jerk nak menang kes kalo org tipu kite jika ada lhdn stamping.. thank'$ again for info..  
  7. Mie 9 - Thu 10/Jan/2013 10:54am
    cube ko bgtau invest ape...hehe
    manatau ade org yg pernah invest tapi xdapat ape2...
    agreement nie formality je..kalo company tu tutup atau bungkus satu hapah xdapek ...  
  8. Gelisah Hati - Sun 13/Jan/2013 12:00pm
    salam mie 9... tujuan i tanya ni bukan nak membuka pekung kat dada kompeni ni... setakat ni alhamdulillah coz respond still ok biarpun i dah invest... Just wait n see bro... Lagipun kat majalah ni takde lagi i dengar nama dier or kompeni tu wat taik.. Thank's..  
  9. Natasyacollections - Fri 15/Feb/2013 6:12pm
    try bg name company and kalau boleh scan surat tu senang saye check utk awak.kadang2 org menipu ni macam2 ragam,bg dokumen pun tak valid la tak lengkap la  
  10. Natalie 3 - Sat 16/Feb/2013 2:28pm
    Sebenarnya stamp ke x stamp x jadi hal. yang penting content dan terms dalam agreement. Kalau die janji u invest 10K pulangan selama 5 tahun sebulan seribu tapi die tak bagi u 1K 1 month, tu name nya clear breach of kontrak. bawak naik court clear cut case . mesti menang punya (berdasarkan pengalaman la) but if u nak share atau lebih kepastian. boleh scan dan emailkan perjanjian ke iejamse@gmail.com. meh i tolong tengok kan terma2 yg u bleh tackle. kalau memang xde ape.. i wil advise u x yah bawak naik court sebab sure u akan kalah. sebab tu sekali lagi i ulang yg penting bukan stam ke x stamp. yg penting adalah terma perjanjian dan perjanjian tu ditandatangani oleh kedua belah pihak ( dan ini tidak dipertikaikan)  
  11. Gelisah Hati - Sat 2/Mar/2013 10:34am
    thank's natalie 3... tapi buat masa sekarang ni syarikat tu tak tipu saya lagi... if ada unsur2 penipuan and saya rasa ralat then saya akan contact awak... boleh kan... macam yang saya kata sebelom ni,Lagipun kat majalah ni takde lagi i dengar nama dier or kompeni tu wat taik.. kite tunggu dan lihat...  
  12. Jijoy - Tue 5/Mar/2013 9:50pm
    Xboleh pakai..ini disahkan sendiri oleh kaki kencing/auta/putar alam yg berdaftar didalam majalah.com sambil ketawa besar bila ditanya berkenaan hal ni..cisss  
  13. Nyom - Wed 27/Mar/2013 1:42am
    Salam..... pengalaman saya yang ditipu walaupun mempunyai surat perjanjian yang telah dimati stem. Kalau untuk sivil, duit dapat balik tapi bukan mudah kerana fee guaman serta mengambil masa utk lawyer hantar surat suruh bayar. Si penipu boleh abaikan surat tu dan tiada tangkapan blh dibuat kerana hanya break contract. Kemudian lawyer akan tanya nak proceed langkah seterusnya atau tdk. Kalau nak, bayaran fee guaman kena bayar lain.... Itu pun hanya hantar surat saman sama ada nak bayar atau sipenipu akan diistihar muflis.... Kalau dakwa bawah jenayah, duit akan hangus tapi polis leh wat tangkapan... Moral of the story..., jangan ingat ada surat perjanjian, dah kira selamat.... Proses tuntutan duit belum tentu dapat... Dalam kes sy, sy dapat balik duit saya 50K dengan usaha sy sendiri walaupun dah wat repot polis dan hired lawyer.... Syukur padaNYA kerana memberi sy petunjuk dan memudahkan tuntutan sy dari si penipu.  
Page 1   (Total 13 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2639)
Bengkel Basikal (71)
Bengkel Besi (206)
Bengkel Kereta (1488)
Bengkel Motosikal (244)
Bengkel Tayar (210)
Bisnes Air Mineral (361)
Bisnes Ais Krim (491)
Bisnes Aksesori Kereta (657)
Bisnes Broadband (1082)
Bisnes Burger (541)
Bisnes Cermin Mata (156)
Bisnes Cuci Kereta (790)
Bisnes Cyber Cafe (444)
Bisnes Dobi (1337)
Bisnes Ebook (1033)
Bisnes Handphone (1232)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (552)
Bisnes Ice Blended (689)
Bisnes Jam Tangan (282)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (487)
Bisnes Komputer (1460)
Bisnes Kurier Dan Logistik (653)
Bisnes Minuman (1427)
Bisnes Pasar Malam (1930)
Bisnes Pelancongan (530)
Bisnes Perabot (833)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1077)
Bisnes Restoran (3248)
Bisnes Roti Dan Bakeri (699)
Bisnes Salun Rambut (356)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (375)
Bisnes Sms (156)
Bisnes Spa Dan Facial (638)
Bisnes Steamboat (196)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (807)
Bisnes Untuk Dijual (3251)
Bisnes Waffle Dan Jagung (375)
Bisnes Western Food (317)
Dewasa 18sx (1729)
Diskusi Bisnes (1925)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (709)
Expo Karnival Tapak Niaga (6308)
Forex Malaysia (1826)
Haiwan Peliharaan (454)
Haji Dan Umrah (461)
Hiasan Dalaman (705)
Hiasan Taman (238)
Hotel Resort Homestay (986)
Iklan Tv Radio Media Massa (217)
Import Dan Eksport (322)
Ingin Berniaga (2790)
Insurans Dan Takaful (1682)
Insurans Roadtax Kereta (329)
Kedai Bunga (186)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1953)
Kedai Emas (442)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2491)
Kedai Hardware (420)
Kedai Ibu Dan Bayi (680)
Kedai Jahit (3714)
Kedai Kamera Dan Camcorder (339)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (332)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1790)
Kedai Sewa (1611)
Kereta Baru (1577)
Kereta Terpakai (4889)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4602)
Kerja Kemahiran (1907)
Kerja Kosong (11329)
Kerja Praktikal (1959)
Kerja Sales (2201)
Kerja Sambilan (6161)
Konsultan Perniagaan (441)
Kontrak Swasta (288)
Kontrak Tender Kerajaan (448)
Kontraktor Balak Dan Kayu (470)
Kontraktor Jurutera (548)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (222)
Kontraktor Minyak Dan Gas (672)
Kontraktor Pasir (374)
Kontraktor Pembinaan (2003)
Kontraktor Perlombongan (315)
Kursus Dan Seminar (2752)
Kursus Kecantikan (672)
Kursus Makanan (654)
Kursus Motivasi (316)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1600)
Mencari Pelabur (3618)
Mesin Fotostat (349)
Mesin Freezer Dan Chiller (258)
Mesin Industri (494)
Mesin Jahit (367)
Mesin Proses Makanan (549)
Pakej Pelancongan (2558)
Pakej Perkahwinan (1183)
Pakej Perniagaan (863)
Pasar Basah (1430)
Pekerja Asing (1199)
Pelaburan Saham Unit Trust (924)
Pembantu Rumah Asing (1816)
Pembekal Barang Runcit (1566)
Pembekal Beras (104)
Pembekal Buah-buahan (477)
Pembekal Ikan Kering (380)
Pembekal Kelapa Dan Santan (629)
Pembekal Kerepek (1082)
Pembekal Keropok (433)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (236)
Pembekal Mee Dan Bihun (123)
Pembekal Minyak Masak (413)
Pembekal Rempah Dan Perencah (581)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (138)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1180)
Pemborong Batik Dan Sutera (350)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (591)
Pemborong Bundle (847)
Pemborong Cadar Dan Tilam (429)
Pemborong Karpet (154)
Pemborong Kasut Dan Sandal (684)
Pemborong Lampin (289)
Pemborong Mutiara (107)
Pemborong Pakaian Bayi (760)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1617)
Pemborong Pakaian Lelaki (1113)
Pemborong Pakaian Plus Size (141)
Pemborong Pakaian Wanita (4135)
Pemborong Telekung Dan Songkok (562)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3469)
Pemborong Tuala (193)
Pemborong Tudung (2741)
Pembuat Papan Tanda Iklan (266)
Pembuat Plastik Kotak Botol (787)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (475)
Pendaftaran Syarikat (482)
Pendaftaran Trademark (33)
Pengedar Alat Tulis (940)
Pengedar Bahan Pencuci (701)
Pengedar Buku Dan Majalah (573)
Pengedar Contact Lens (237)
Pengedar Perfume (1519)
Pengedar Permainan Kanak2 (588)
Pengedar Produk Kecantikan (2584)
Pengedar Produk Kesihatan (2947)
Pengurus Majlis (586)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (708)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (687)
Penternak Kambing (284)
Penternak Lembu (380)
Penternak Udang (190)
Peralatan Makmal Dan Hospital (256)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (694)
Peralatan Sukan (542)
Perisian Komputer (562)
Perkakas Dapur (605)
Perkakas Elektrik (420)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1494)
Pinjaman AIM (164)
Pinjaman Hartanah (505)
Pinjaman Kad Kredit (384)
Pinjaman Kereta (587)
Pinjaman Peribadi (10364)
Pinjaman Perniagaan (1806)
Produk Dari China (529)
Produk Sejuk Beku (1284)
Program Consignment (1983)
Program Dropship (6565)
Pusat Bahasa (348)
Pusat Jagaan Bayi (1504)
Pusat Latihan (638)
Pusat Memandu (122)
Pusat Mengaji Agama (500)
Pusat Pendidikan Tinggi (514)
Pusat Rawatan (353)
Pusat Tadika Dan Taska (1268)
Pusat Tuisyen (1044)
Rancangan Perniagaan (583)
Rawatan Alternatif (288)
Rumah Sewa (4173)
Rumah Untuk Dijual (3657)
Servis Freelance (1079)
Servis Keselamatan (703)
Servis Pembersihan (799)
Servis Pengedaran Risalah (450)
Setiausaha Syarikat (597)
Sewa Bas Dan Van (555)
Sewa Kereta Teksi Limo (1771)
Sewa Lori (2505)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (241)
Studio Fotografi (881)
Studio Grafik Dan 3D (1058)
Studio Lukisan (124)
Studio Model Penyanyi Pelakon (706)
Studio Muzik (461)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (227)
Sukan Futsal (226)
Sukan Pancing (141)
Tanah Sewa (631)
Tanah Untuk Dijual (4738)
Tempahan Biskut Dan Tart (2118)
Tempahan Hamper (186)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (652)
Tempahan Katering (2098)
Tempahan Kek Dan Coklat (2114)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (175)
Tempahan Kuih Muih (1719)
Tempahan Minuman Dan Dessert (455)
Tempahan Nasi Lemak (508)
Tempahan Roti (347)
Terminal Bayaran (183)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1664)
Urut Tradisional (765)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (388)
Usahawan Tani (1074)
Vending Machine (355)
Voucher Dan Tiket (241)
Web Design Malaysia (2279)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1319)