Nak Minta Pendapat dan Nasihat - Keluar Dari Masalah Hutang
Ery 4 - Sat 23/Oct/2010 1:34am [Last Comment]
salam..
saya ingin minta jasa baik sahabat2 majalah.com untuk memberi pandangan dan nasihat..saya sudah bekeluarga dan mempunyai seorang anak..dulu sebelum sy diberhentikan kerja hidup sy sekeluarga bole dikategorikan senang la..tp sejak sy diberhentikan kerja mcm2 masalah yang sy hadapi..hutang semakin banyak..bayarn ansuran kete,perabot rumah dan macam2 lagi dah banyak betunggak...sampai nk byar api&air pun susah..sekarang sy baru dapat kerja tapi tidak mecukupi walaupun malam sy kerja part time ..otak sy dah terlampau serabut memikirkan masa depan sy dan keluarga sy...buat masa sekarang ini memang sy sangat memerlukan duit untuk selesaikan hutang...tapi sy tahu bukan senang untuk dapatkan pinjaman sebab baru bekerja dan nama pun blacklist..untuk pengetahuan sy mungkin memerlukan dlm 25k untuk selesaikan semua hutang2 saya termasuk untuk clearkan nama sy..kalau la dapat buat pinjaman kan bagus...cuma bayar 1 hutang aje...sy akui bukan mudah untuk selesaikan masalah2 nie..sy minta jasa baik sahabat2 yang mempunyai pengalamn seprti ini..beri la nasihat @ pandangan anda...sy berharap suatu hari nanti sy dapat keluar dr masalah hutang2 ini..Ya Allah berikanlah pentunjuk kepada hambamu ini..amin...

Niche: Pinjaman Peribadi | Diskusi Bisnes
     
  1. Nani 2 - Sat 23/Oct/2010 1:46am
    try la meniaga....9/10 punca rezki adalah dr perniagaan...

    klau ader modal skit niaga la kt uptown sri gombak, sewa pon murah n x membebankan...tp klau x der modal langsung cuba la cara lain..

    kalau isteri pandai masak jual la nasi lemak ker, kuih ker...letak jer kt gerai tepi jalan...
    x kira la niaga apa2 makanan pun try jer,

    sy pun br jer meniaga kecik2, alhamdulillah nak kaya tu x la, cuma blh la bernafas skit n otak pun x serabut...

    *klau ader brg kemas jgn syg...sy pon pernah gadai brg kemas utk wat modal niaga..nk jual syg, gadai jer la..

    sy pun bdk br belajar, tp sy phm perasaan saudara skrg..  
  2. Jasuka - Sat 23/Oct/2010 1:47am
    salam...
    kisah saudari mengingatkan masa lampau saya..kesempitan hidup membuatkan saya melakukan pelbagai pekerjaan...siang dan malam..dulu saya fikir saya yang paling susah;rupanya ada lagi hamba Allah yang lagi susah...alhamdullillah kehidupan kami bertambah baik dari hari ke hari.apa yang boleh saya kongsi di sini :
    1. sembahyang jangan tinggal
    2. ibubapa jangan dilupa
    3. cari rezeki yang halal

    mudah-mudahan kehidupan kita diberkati.
    tks.  
  3. Nani 2 - Sat 23/Oct/2010 1:48am
    betul kata jasuka tue....  
  4. Rahman - Sat 23/Oct/2010 9:37am
    Masa mula2 kerja, saya pun ada masalah ni terutama bila saya/isteri bertukar kerja baru.

    3-4 tahun pertama berkahwin dulu memang masalah ni amat teruk, kadang2 membawa salah faham & tidak bertegur sapa beberapa hari.

    Alhamdulillah sekarang masalah tu dah tiada. caranya:-

    1) Bersabar, dan kedua2 suami isteri teruskan bekerja dan bersungguh2 menaikkan nama syarikat ditempat kerja anda.
    2) Potong mana2 perbelanjaan tak perlu. Dari 2 kereta, kami pakai 1 kereta shj - kancil 660 manual.
    3) pindah ke rumah yg lebih murah - dari rumah atas tanah, kami pindah ke flat.
    4) jgn pergi ke tempat2 kos tinggi bersama keluarga/anak2 spt midvalley, klcc dsb. kami ke taman2 riadah shj waktu petang dan ke taman2 percuma di putrajaya.
    5) jgn malu membeli ikan biasa (selar kuning/kembung) utk makanan harian. bukan shj ikan murah, malah ia sumber protein yg tinggi.
    6) kami bertukar beras dari 5% hancur (standard) kpd 10% hancur - lebih murah.
    7) dan 1001 lagi cost cutting yg dibuat.

    Alhamdulillah kini kami berdua sudah mempunyai gaji seperti sen exec/ast mgr, tetapi kami masih mengamalkan cara hidup yg sederhana, hasil keperitan semasa baru berkahwin dulu.

    cuma bila dah ada rezeki:
    1) anak2 yatim & tabung2 masjid jgn lupa
    2) tidak membeli kereta jenama luar. hanya guna 2 proton.

    hidup ibarat putaran roda. maybe kami akan kesusahan lagi pada masa akan datang, ujian tuhan, hanya Allah yg tahu. sebab itulah kami teruskan hidup besederhana dan menyimpan didalam ASB dan ASDidik utk anak2 dan sebagainya.  
  5. Mohd Khairi - Sat 23/Oct/2010 9:43am
    Salam ery.
    Kat dunia ni hutang ada dimana. Saya boleh bg pendapat atau nasihat saja. Saya pun sama dengan ery yang selalu dibelenggu masalah. Sekarang nak kata senang tu tidaklah sangat. Sekadar boleh survivor aje. Apa lagi tinggal dikl. Kalau berminat nak kongsi pengalaman boleh hubungi saya. mana tahu dapat membantu. 0132128966. hairy  
  6. Eniliana - Sat 23/Oct/2010 10:03am
    boleh cuba consult dengan AKPK.  
  7. Shamsir Maarof - Sat 23/Oct/2010 11:42am
    Jgn terlalu berserabot..nnt fikiran asyik dibelenggu masalah, jiwa tak tenteram dan menyebabkan kita tak nmpk jalan keluar dari masalah yg kita hadapi dan akibatnya masalah lain pulak timbul. Insyaallah kalau kita betul2 fokus dan berdoa di samping usaha, jalan keluar pasti akan ada.
    Kalau tuan minat nak jadi ejen saman PDRM boleh email kami di samanpdrm@yahoo.com. Mungkin boleh membantu sedikit utk meringankan beban.  
  8. Sm Amir - Sat 23/Oct/2010 3:29pm
    Salam...cari peluang bisnes yang tak memerlukan modal, contohnya :
    -Wakil Takaful
    -Wakil Koperasi untuk pinjaman peribadi
    -Wakil penjualan produk
    Hasil daripada pendapatan itu digunakan untuk melangsaikan hutang.
    Selesai semua hutang mulakan menabung , melindung & melabur.  
  9. Merahred 2 - Sat 23/Oct/2010 4:17pm
    encik/puan kira beruntung. still ada rumah, kereta, berkahwin n ada anak. cuba tgk dkt luar sana ada yg x kawen lg, lg teruk da tua pon still x ada gf/bf.. kalo rs dr kita teruk, ada lg org yg lagi teruk. percaya lah, tuhan x jadikan kita ni sia2. try jd agen yg x perlu modal. berlambak kat sini. x tau nak mula? buat mende 2 yg anda minat/ada ilmu mengenainya. n kalo anda tanya saya, sy ckp jd agen jual hset kat kedai kawan2 anda, amik la komisen 100 setiap hset. jual murah2 dr harga pasaran supaya menarik minat pembeli (dlm islam pon ada sebut amik 30 percent je). jual santan sawit ke. (produk ni bagus. tahan lama, lg lemak, jimat berbanding penggunaan santan kelapa yg tggi kolestrol). insyallah dpt la top up2 duit gaji kita 3oo-400 sebulan pon ok apa? cuba la..  
  10. Miss Syam - Sat 23/Oct/2010 5:31pm
    memang susah kalau nama dah blacklist walaupun ada kerja dengan gaji ok. Tapi sebab swasta, bank tak nak bagi pinjaman. Semua kemudahan untuk kerajaan. Pelik, swasta pun bagi khismat untuk negara jugak. Tapi kami swasta seolah-olah dilupakan. org kerajaan sibuk minta bonus, itu ini. Tapi kami di swasta ada jugak yang tak pernah dapat bonus...pikirlah...  
  11. Mohd Juhari Bin Mohd Nor - Mon 25/Oct/2010 3:09pm
    cuba klik disini dulu...didalam nya ada panduan dan keterangan untuk buat duit secara sambilan...kalau rasa ok terus kan...insyaallah berjaya...
    x perlukan kemahiran komputer,,
    xperlukan sijil atau diploma..
    xpelukan modal yang besar..
    tiada tekanan dari mana-mana pihak..cuma menuntut kesungguhan dan kesabaran sahaja untuk berjaya...
    rezki tidak akan datang kalau tidak berusaha mencari...buat lah pilihan yang terbaik..
    peluang hanya datang ekali dalam hidup..so jangan lepaskan peluang yang amat berharga ini...slmt berjaya...http://www.ecommercemastery.com/provider8/idevaffiliate.php?id=9748  
  12. Norhanim Hasanuddin - Wed 27/Oct/2010 2:51am
    Dik, call 0137797608, kami ada kerja unuk anda.  
  13. Abby 8 - Wed 27/Oct/2010 7:48am
    salam...ery...sy boleh membantu anda..hubungi sy 0129224530...sy akan bantu anda untuk membuat pengurusan kewangan...ariff  
  14. Fieyra - Wed 27/Oct/2010 5:45pm
    salam...sy leh tlg bg link.. n klu ushe dpt wit free je dlm mse 48 hari...
    dlm usd dollar..
    http://GetinFree.com/landing.php?r=fieyramusfirah  
  15. Babycutescollection - Sun 31/Oct/2010 4:52pm
    salam...

    leh jenguk link nie..dan fikir2kan

    email:mudahbiz2010@gmail.com

    http://www.viponlineclub.com/mudahbiz  
  16. Razimy - Mon 1/Nov/2010 1:58am
    jadi broker untuk sy:
    1. cicak tokek
    2. kereta sewa
    3. pinjaman mastercard'
    semua tu x perlu modal. hanya makan komisyen jer. 0125963951  
  17. Ery 4 - Mon 1/Nov/2010 10:49pm
    terima kasih sahabat2 majalah.com kerana sudi memberi pandangan dan nasihat...ingin bertanya kepada anda semua jika ada kekosongan jawatan sebagai service advisor atau apa2 jawatan dlm automotive industri..johor bharu saje  
  18. Bros46 2 - Tue 2/Nov/2010 2:05pm
    kira untong jugak,ada anak,ada rumah,ada keta.saya lagi terok!dah 10tahun tak bayar
    hutang!rumah nak kena lelong!kredit kad ada 5 pon tak bayar langsung sampai sekarang.saman lawyer!bank call! saya buat tak reti aje.takde apa pon...
    bukan saya suroh awak jgn bayar.tapi jangan pening kepala serabut.sabar dan usaha.jangan putus asa.yakin dengan ALLAH.solat jangan tinggal.insya Allah ada jalan keluar.ingat! ada orang ada utang beratus ribu dan bangkrap pun boleh bangkit kembali.inikan awak yg utang tak seberapa..  
  19. Amen - Mon 8/Nov/2010 12:32am
    salam

    itu ujian Allah. Saya pernah lalui keadaan ni, dan apa yag saya buat cut semua kos saya, terutamanya brg2 bukan keperluan.

    Kita ada pilihan...

    dulu sy ada 2 kad kredit, dan sy rolling kad itu utk bisnes...syukur hasilnya bisnes saya menjadi.

    harap anda tabah hadapai dugaan Allah  
Page 1   (Total 19 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2728)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (214)
Bengkel Kereta (1488)
Bengkel Motosikal (248)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (650)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (547)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (804)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1357)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1254)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (165)
Bisnes Kitar Semula (498)
Bisnes Komputer (1486)
Bisnes Kurier Dan Logistik (675)
Bisnes Minuman (1461)
Bisnes Pasar Malam (1969)
Bisnes Pelancongan (547)
Bisnes Pengantin (682)
Bisnes Perabot (853)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1107)
Bisnes Restoran (3327)
Bisnes Roti Dan Bakeri (707)
Bisnes Salun Rambut (364)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (380)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (660)
Bisnes Steamboat (198)
Bisnes Tablet Pc (440)
Bisnes Tradisional (818)
Bisnes Untuk Dijual (3316)
Bisnes Waffle Dan Jagung (382)
Bisnes Western Food (323)
Dewasa 18sx (1770)
Diskusi Bisnes (1961)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (719)
Expo Karnival Tapak Niaga (6462)
Forex Malaysia (1878)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (710)
Hiasan Taman (241)
Hotel Resort Homestay (1007)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (329)
Ingin Berniaga (2819)
Insurans Dan Takaful (1726)
Insurans Roadtax Kereta (338)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1981)
Kedai Emas (452)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2530)
Kedai Hardware (435)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3832)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (344)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1843)
Kedai Sewa (1633)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (4994)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4804)
Kerja Kemahiran (1953)
Kerja Kosong (11759)
Kerja Praktikal (2057)
Kerja Sales (2273)
Kerja Sambilan (6314)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (452)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (455)
Kontraktor Balak Dan Kayu (479)
Kontraktor Jurutera (565)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (391)
Kontraktor Pembinaan (2055)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2815)
Kursus Kecantikan (686)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (322)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1622)
Mencari Pelabur (3681)
Mesin Fotostat (352)
Mesin Freezer Dan Chiller (267)
Mesin Industri (511)
Mesin Jahit (374)
Mesin Proses Makanan (567)
Pakej Pelancongan (2608)
Pakej Perkahwinan (1200)
Pakej Perniagaan (891)
Pasar Basah (1458)
Pekerja Asing (1231)
Pelaburan Saham Unit Trust (943)
Pembantu Rumah Asing (1852)
Pembekal Barang Runcit (1580)
Pembekal Beras (108)
Pembekal Buah-buahan (482)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (648)
Pembekal Kerepek (1098)
Pembekal Keropok (444)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (238)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (414)
Pembekal Rempah Dan Perencah (595)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1183)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (605)
Pemborong Bundle (864)
Pemborong Cadar Dan Tilam (453)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (694)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (773)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1655)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4206)
Pemborong Telekung Dan Songkok (565)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3519)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2787)
Pembuat Papan Tanda Iklan (277)
Pembuat Plastik Kotak Botol (798)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (481)
Pendaftaran Syarikat (494)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (952)
Pengedar Bahan Pencuci (716)
Pengedar Buku Dan Majalah (586)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1537)
Pengedar Permainan Kanak2 (599)
Pengedar Produk Kecantikan (2627)
Pengedar Produk Kesihatan (2996)
Pengurus Majlis (596)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (727)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (695)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (264)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (721)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (624)
Perkakas Elektrik (436)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1532)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (519)
Pinjaman Kad Kredit (388)
Pinjaman Kereta (607)
Pinjaman Peribadi (10589)
Pinjaman Perniagaan (1836)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1317)
Program Consignment (2011)
Program Dropship (6735)
Pusat Bahasa (357)
Pusat Jagaan Bayi (1541)
Pusat Latihan (648)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (522)
Pusat Pendidikan Tinggi (523)
Pusat Rawatan (365)
Pusat Tadika Dan Taska (1312)
Pusat Tuisyen (1067)
Rancangan Perniagaan (594)
Rawatan Alternatif (292)
Rumah Sewa (4282)
Rumah Untuk Dijual (3732)
Servis Freelance (1110)
Servis Keselamatan (720)
Servis Pembersihan (825)
Servis Pengedaran Risalah (459)
Setiausaha Syarikat (609)
Sewa Bas Dan Van (575)
Sewa Kereta Teksi Limo (1817)
Sewa Lori (2558)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (248)
Studio Fotografi (899)
Studio Grafik Dan 3D (1096)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (725)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (639)
Tanah Untuk Dijual (4842)
Tempahan Biskut Dan Tart (2153)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (668)
Tempahan Katering (2146)
Tempahan Kek Dan Coklat (2143)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1745)
Tempahan Minuman Dan Dessert (462)
Tempahan Nasi Lemak (522)
Tempahan Roti (359)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1685)
Urut Tradisional (793)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1093)
Vending Machine (371)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2308)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1352)