Search Majalah.com
Nak Buka Taska (JB)
Azariza 81 - Thu 25/Nov/2010 10:40am [Last Comment]
salam semua..
saya berminat untuk running taska. sesapa yang ada pengalaman macam mana nak buka taska, nak jumpa sapa, nak g mana, nak isi borang apa...?? modal permulaan, cara-cara nak bagi taska nampak cantik etc dan apa-apa sahaja ilmu berkaitan taska, share dengan saya ye...TQVM..
azariza@oum.edu.my

Niche: Pusat Tadika Dan Taska | Diskusi Bisnes
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Azlina 22 - Thu 25/Nov/2010 11:11am
    the best way nk bukak taska is kena gi jab. kebajikan masy. negeri..diorg akan terangkan cara2, spesifikasi dll. Kalu premis x ikut spesifikasi, jkm x akan keluarkan sijil so taska tu akan dikategorikan sbg taska yg tidak b'daftar (Illegal operation). Leh gak layari laman web http://www.jkm.gov.my utk maklumat lanjut. tq.  
  2. Jazreen - Thu 25/Nov/2010 11:38am
    Sekiranya ubah fikiran, boleh beralih kepada Bisnes Tadika. Lebih mudah berbanding taska. Dapatkan maklumat lanjut di 013-3888914
    Peluang menarik menanti anda!  
  3. Azariza 81 - Thu 25/Nov/2010 11:53am
    tadika sy kene full time...taska bole amek pekerja..apa beza tadika na taska...??
    azlina, tima kaseh byk2...  
  4. Azhari 2 - Thu 25/Nov/2010 12:18pm
    salam.
    suka saya tmbah di sini... jkm daerah sudah memadai, pihak berkuasa tempatan dan pihak bomba juga terlibat sama dalam permohonan sesebuah taska.
    bakal2 guru taska juga perlu mempunyai sijil dari jkm.
    itu hanya permulaan la..  
  5. Azariza 81 - Thu 25/Nov/2010 12:35pm
    en azhari, nak dapatkan sijil dari jkm tu macam mana...? bape lama..?  
  6. Noraizah Sani - Thu 25/Nov/2010 1:51pm
    nak dapat sijil tu tak tentu berapa lama. Jika semua apa yang jkm nak diikuti cepatlah dapat klu tak 5tahun pun belum tentu dapat lagi.
    Saya bercakap berdasarkan pengalaman. Berurusan dengan bonba, pbt n jab kesihatan tak susah mana. Hanya dengan jkm ni yang lambat sikit.

    Bagusnya sebelum buka tu g kursus KAAK dulu. Kat kursus tu semua diterangkan.

    Lokasi azariza dimana  
  7. Rauzana Abu 3 - Thu 25/Nov/2010 11:12pm
    salam,aza saya tumpang iklan ya,nak tggu 14hari lambat...sesiapa nak sewa lot tepi, kedai untuk gunting rambut lelaki atau perempuan,kaw padat sangat,tiada pesaigan dan tiada pun org buka kedai gunting rambut,sewa pun murah hubungi saya...0137977273 ,jb(kempas).  
  8. Azhari 2 - Fri 26/Nov/2010 9:14am
    utk mendapatkan sijil berkaitan ada baiknya anda ke jkm daerah berhampiran.. jmpa pegawai jkm yang menjaga taska...
    minta la mereka tlog secara baik.
    org berbudi kita berbahasa....  
  9. Jazreen - Fri 26/Nov/2010 12:19pm
    Tadika adalah di bawah Jab Pelajaran bukan JKM..x perlu ambil kursus KAAK..dan Tadika mengambil kanak2 ber usia 4-6 thn sahaja..lebih mudah diuruskan..mempunyai program pembelajaran yang sesuai untuk kanak2..dan banyak lagi perbezaannya..

    sekiranya berminat boleh sms atau call no sy spt di atas..  
  10. Nrashi - Fri 26/Nov/2010 1:58pm
    Jazreen...
    bagaimana pula dgn kids center ya? apa perbezaannya...
    sb sy difahamkan kids cntr boleh ambil dari umur 2bln hingga 6thn? pastu kalu nk buka kids cntr, cmner lak prosedure dia..  
  11. Nrashi - Fri 26/Nov/2010 2:00pm
    eh, sori silap..
    bukan 2bln tapi 2thn-6thn  
  12. Azariza 81 - Fri 26/Nov/2010 4:25pm
    Naraizah : saya area jb..nak tau lebih lanjut pasal KAAK tu cane..??
    Azhari : TQ..
    Jazreen : i dah dapt email u..tq...tapi nak buka tadika kene ada ECE. i blom habes belajar lagi. thats y i nak buka taska dulu...  
  13. Nrashi - Fri 26/Nov/2010 9:57pm
    azariza 81,
    sori nk menyampuk...ECE tu apa kebende ya?  
  14. Noraizah Sani - Sat 27/Nov/2010 2:39pm
    Azariza~ nak tahu bila kursus KAAK tu awak leh hubungi Pengerusi persatuan taska negeri johor atau tanya JKM (bercakap dengan Pn Azizah)
    Kursus tu dia buat 3 minggu~ sepenuh masa.
    Sekarang ni untuk dapat kelulusan JKM semua pengusaha mesti ada sijil
    ni.
    Kat kursus ni semua diajar~ ianya lebih mudah bila awak nak buka taska nanti.

    Yuran kursus ni masa saya kursus dulu
    RM480.. sekarang ni tak pasti pulak

    Tq  
  15. Jazreen - Mon 29/Nov/2010 2:03pm
    Nrashi:i'm not sure abt kids centre..tp recently, kids below 4 dah x boleh berada dlm satu tempat dgn kids 4 n above..tht 1 is new govt compliance..
    so i'm not sure wther kids centre yg dimaksudkan at d same place o not..

    Azariza: not necessary..coz later on boleh buat kursus tu smsa tadika dh mula beroperasi..  
  16. Nrashi - Tue 30/Nov/2010 10:17am
    0o camtu lak ye...
    sb sy ade tgk satu premis ni ade bdk dari 2-6yrs bwh kids centre..

    Jazreen~ can u guide me how to open a kindergarten.... =)  
  17. Azariza 81 - Tue 30/Nov/2010 3:28pm
    noraizah : tq byk atas maklumat..awk ada buka tska ke..? bagi num tel..bole tuka2 ilmu...
    nrashi : ECE is early childhood education
    jazreen : kalau nak register tadika, tak kene attach sijil ke..??  
  18. Azariza 81 - Tue 30/Nov/2010 4:39pm
    minta sesapa kawan2 yang ada pic di taska, bagaimana keadaan anak-anak ditaska, tgh mandi ke, makan ke, bermain, melakukan aktiviti etc..minta email kepada saya ye....urgent...tq..
    azariza@oum.edu.my  
  19. Jazreen - Tue 30/Nov/2010 5:03pm
    Nrashi: Boleh..klau di Krista boleh tros dtg ke Hq (with appointment), then we will brief u abt how to start, the guidelines n all..di sini too long too discuss abt it rite?=)

    azariza: that's y, it's diff here..cz later on u'll get the cert..meanwhile u boleh set up your kindy 1st..no need to wait 4 d cert..register will come a lil later after that..  
  20. Nrashi - Wed 1/Dec/2010 2:53pm
    azariza~ECE tu kena gi kursus ke? (maaf ler kalu soalan tu agk stupid sket...maklumlah xde pengetahuan lnsung ttg ni~huhu)

    Jazreen~Thanks.
    Krista tu agensi apa ek? Tmpt timba ilmu tuk buka tadika ke? atau franchise? (soalan bodoh lg ni..hehehe)  
  21. Nizam Isa - Fri 3/Dec/2010 12:18pm
    saya boleh bekalkan alatan pejabat dan alatulis juga buku untuk kegunaan taska berminat boleh contact 0163330237@ emailke idzaniaga@YAHOO.COM  
  22. Azariza 81 - Fri 3/Dec/2010 4:36pm
    Jazreen - so housewife pun boleh jadi guru tadika ek...hehehe...i tak confident la nak buka tadika without ilmu...myb after i grade, baru i berani buka tadika sendiri.

    Nrashi - ECE tu kena belajar kat university....hehehe...  
  23. Teeya - Wed 31/Jul/2013 10:51pm
    ECE dengan KAAK x sama ke? Jkm ada buat 3 minggu ya. Boleh bagi contact number? Mintak tlg kawan2 kat sini state ape pros and cons tadika vs taska.. Plss  
  24. Rosnani 15 - Mon 26/May/2014 5:59pm
    nasihat sy kurss dulu kap,kat sane semua diajar terperinci,dr a sampai z.satu lg pengusaha tk boleh buat 4time..perlu full time..sekarang ni kurss ni ada buat di kompleks belia n sukan..dpt subsidi kerajaan dr 800 jadi 400..lpas ni sy tk tahu...  
  25. Rosnani 15 - Mon 26/May/2014 6:06pm
    sekarang kaak dah takda..tp dah jd kap...
    berminat kongsi ilmu...  
  26. Farah 171 - Sun 1/Jun/2014 6:55pm
    Salam kak rosnani nk tny kursus kap tu yg 2ari @28ari yg permata tu  
Page 1   (Total 26 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2424)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9927)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1239)