Nak Beli Kereta (Adakah Saya Sudah Tertipu)
Puan Mariam - Fri 25/Jan/2013 11:27am [Last Comment]
Salam..

Saya nk tanya kepada wakil jualan kereta yg ada kt sni.. sy nk tnya adakah sy dah kne tpu? sblom ni sy ade aply kt majalah.com nk beli kete ke2 yg 2ndhand then ada la seorang hamba allah ni email n kata boleh uruskan dgn gaji sy yg hanya rm1200(swasta) bergerento kn suami sy dgn gaji RM2200 (krjaan). lps tu.. sy dah g ke opis nye bgai.. deal sume.. opisnye terletak di damansara...then dia suh byr RM1000 sbg duit utk booking kereta yg sy nak. Sy pilih kereta waja 2ndhand. seminggu lps deal n byr tu sume.. mmg ade bank kol utk conform kn detail.. pastu... agen tu kol lg mintak lg RM1000 bank in kn ke akaun opisnye.. ktanya supaya bank nmpk yg kewangan sy kukuh kalau x xdpt nk approve.. so kami bank in... lps tu... dorang tros senyap n lngsung xde kol sy. nila sy kol mereka kata dlm proses... lps tu dia kta xleh nk wat full loan... sy perlu byr lg RM4000 sbg deposit kete. then bila sy kta xnk dan nk cancel... sbb dr byr hmpir RM6k utk kereta secondhand baik sy ambik kete baru. tp dia pksa2 sy suruh ambik jugak. pastu sy tanya mcm mne ngn duit booking RM2k tu? sy nk balik..pastu dia kta kalau cancel duit booking RM2k tu burn... . apa yg patut sy lakukan skrg? kpd yg thu.. mmg betol ke duit booking tu akn burn mcm tu je dan kalau kes mcm ni sy leh bwk ke Tribunal Pengguna x?

Minta pendapat anda bantu sy selesaikn masalah ni...

Terima Ksih

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal | Kereta Terpakai
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mohd Fariz Bin Saban - Fri 25/Jan/2013 11:40am
    salam kak
    maaf saya tak lah begitu pakar dalam bidang ni...
    tapi saya pnh gak la jadi broker kereta dan ayah saya mmg dah tau sgt pasal jual beli kereta ni
    saya tak dapat nak tau bende ni tipu atau tak, tapi saya boleh buat kesimpulan jgn teruskan...tu je...boleh jadi bende ni tipu.
    sebab kalau btol tak leh nak full loan dari awal lagi die dah bgtau...tu yang pertama la
    yang kedua dia paksa akak bg lagi duit untuk truskan pembelian.
    dari situ saya musykil,selama saya jadi broker (walaupon tak hebat sgt) tapi tak pnh alami situasi mcm ni...
    saya nasihatkan kalau btol akak nak beli kereta baik akak direct ke kedai kereta atau minta pendapat orang bank...tu je  
  2. Puan Mariam - Fri 25/Jan/2013 11:49am
    ok.. thanks ye Mohd Fariz. skrg mmg sedang usahakn kn nk cancel. hampir hari2 sy g kdainye tiap kali blk kje sbb kalau kol hp atau opis... lngsung xpnh dpt bercakap dgn dia. asyik xde je...

    Hm.. saya ni bkn nye org senang, tu sbb kalau boleh nk dpt kn jugak duit 2k tu.. baik sy guna kn utk ank2.. beli buku N brg sekolah bagai. hm...  
  3. Shima 122 - Fri 25/Jan/2013 11:53am
    Sy rasa perkara ini lebih baik akak report polis.munkin polis dapat menyelesaikan perkara ini.jika bernasib baik jatuh dibawah sy.420 kanun keseksaan ( Tipu )
    dan boleh juga dapat tahu siapa mereka sebenarnya.Tp butiran org yg menipu tu mesti akak tahu- no.talipon,alamat pejabat,dokumen2
    perjanjian atau apa2 surat atau bil urusan pembelian.Nama-nama panggilan atau sebenar org bkenaan.Mudah2an ada jln untuk mendapatkan keadilan.itu sj yg sy mampu tlg bagi pandangan dan nasihat.  
  4. Puan Mariam - Fri 25/Jan/2013 11:58am
    yup Shima... resit pembayaran sume masih ade lg tersimpan.. Hanya nama n num fon dia je yg ade. Kad nye ade la jgk tertera nama cmpny nye. tp x thu yg cmpny tu sbnr nye wujud atau x. tp masa kak g opis aritu... ade gak la akk nmpk kete 4,5 bji yg katanya juga utk d jual...N gmbr dia pon ade.. ank akk main hp masa kitorang tgh deal aritu... dia ade terambik gmbr agen tu. TQ ye Shima coz bg pndpt...  
  5. Hasnan5 2 - Fri 25/Jan/2013 1:00pm
    cuba call bank yang call puan tempoh hari? betul ke dah lulus? atau sebaliknya..lagi satu..kalau kes ni boleh bawak ke tribunal tuntutan pengguna .Google. Call.  
  6. Puan Mariam - Fri 25/Jan/2013 3:55pm
    En. Hasnan, sy dah kol bank... dan mmg loan sy approve tp bkn full loan...
    so sy x mampu nk byr lg 4k mengikut kehendak agen tersebut. jd bila sy nk cancel... dorang x benarkn dan duit tu xley refund blk. sy da tersepit di tgh2... nk cancel... duit 2k xkn dpt semula. kalau nk teruskn.. dia xnk proceed selagi x byr rm4k.. sy mintak dia arrange kn mane2 kereta yg lps ngn amaunt loan yg da approve tu pon dia xnk jugak. pening sy... mmg susah kalau org yg hidup susah nk dpt kn sebijik kereta  
  7. Foo Ard - Sat 26/Jan/2013 1:30am
    salam kak, cakap kat orang tu ENGKAU ADALAH KAYU API NERAKA YG BERADA DIDUNIA YG FANA INI....(klu dia islam lah..)  
  8. Epiy - Sat 26/Jan/2013 2:16am
    salam kak sedey dengar citer akak tak tau nak tolong camne ni la jahaat nye manusia dia bleh ingat idup senang dengan tipu org saya pon penjual kereta kak tapi saya kalau cutmer tak jadi saya bg balik deposit sbb ikut islam..kebanyakan stail cina berniaga mmg deposit akan burn... tapi akak try amal zikir ya hafiz sebanyak 129 kali dengan yakin pasti saya jmin dapat balik duit tu.. kalau tak dengan duit yg sama pasti di mudah kan rezeki lain tanpa diduga..nasihat saya pergi cakap dengan budi bicara serta bertawakal pada Allah dengan dia..insyaAllah dapat balik duit tuu...  
  9. Omar Bin Amir - Sat 26/Jan/2013 8:45am
    Ambil balik duit deposit yang telah diberikan,Ikut apa yang dikatakan olih pn.Mariam memang terdapat unsur2 penipuan.Jumpa dan tuntutan deposit tu..jika ia enggan,buat lapouran dgn tribunal pengguna.Bawa saksi dan dokumen2 yang ada kaitan.Jgn bagi muka dgn syaitan2 ini.tq  
  10. Hasnan5 2 - Sat 26/Jan/2013 12:10pm
    Puan, siarkan nama ejen dan sykt tu di sini supaya warga majalah.com tahu...utk mengelak daripada berurusan dgn mereka lagi....  
  11. Ameng Fauzan - Sun 27/Jan/2013 12:42am
    PENIPU KERETA SAMBUNG BAYAR KEMBALI. Berhati2 dengan penipu kereta sambung bayar di dalam HAHASALE.MY menggunakan nombor 0182773072/0189639083 Puan ayu puiiihhh!! Setiap hari nama dia akan bertukar . Sebelum ini 22/1/2013 09:53 am nama dia en ameng 0182773072 selepas itu pada hari yg sama pukul 17:37 pm nama penipu ini bertukar menjadi en fauzan.Sebelum ini juga dia menggunakan nama en mohd 0179799088/0125246078 azamotorsports dan kemudian bertukar kepada en mat 0126213563 ezemotorsports dan skrg jadi Puan ayu 0182773072/0189639083 edzmotorsports . Tak terkejut lepas ni akan bertukar menjadi en babi hutan dari babi motoRsports. Penipu kereta sambung bayar ini hanya hendak menipu orang ramai kerja dia. Modus operandi dia akan menipu baki di bank tinggal sedikit sahaja dan juga tunggakan di bank tiada langsung. Ayat manis tapi semua menipu. Kalau 10 perkataan yang keluar dari mulut haram jadah ni 11 perkataan menipu dan tak boleh pakai. Nak kenal haram jadah ni senang sahaja gigi depan dia dah hilang kena sumpahan mangsa2 yang telah ditipu olehnya. Kalau jumpa penjual kereta sambung bayar tak ada gigi depan itu la org dia. Sebar2kan biar mampus binatang ni.  
  12. Fizal 7 - Sun 27/Jan/2013 5:49am
    Salam kak,sy ni pn bkn la expert sgt n mmg slalu org ckp duit booking akan burn kalo cancel deal tp slalu jgk sy dgr kalo bwk ke tribunal pengguna,mmg bole dpt balik.failkan kes dgn tribunal pengguna,insya-Allah bole dpt balik.  
  13. Mohd Shahdan - Sun 27/Jan/2013 6:10am
    Ini kes perdaya.. naya dh akak rasa nya. semoga dilindungi allah. Amin.  
  14. George Boros - Sun 27/Jan/2013 11:12am
    Kalau menurut sy ni bukan kes tipu...sbb loan approve tak 100% then dah tentu balance tu kena kuar duit lg...apa yg sy tau kalau loan dah approve dan akak yg reject atau cancle kan loan, nanti akak tak boleh nak apply mana2 loan dlm masa 6 bulan...kalau tak salah sy lah...ni pon cm pandangan...lagi pon byk jugak kete 2nd boleh dapat dgn deposit rendah...kena survey pelan2...ajak suami...dan hati2 jgn kena tipu...  
  15. Puan Mariam - Sun 27/Jan/2013 11:13am
    salam semua... terima kasih kpd semua yg bg pndngn, pndpt dan sokongan kpd sy...ari sabtu pagi... sy pergi lg skli n still slowtalk.. tp dia ckp "lain kali xde duit yg ckup jgn bermimpi nk guna kete.. naik je moto smpai tua sbb tu je yg ko mampu". kemudian dia pulangkn 1k sahaja slps sy kta kn akn buat report ke polis dan tribunal pengguna.. then lg 1k dia kta mmg xley pulangkn sbb da byr kos semua masa uruskn pinjaman aritu.  
  16. Puan Mariam - Sun 27/Jan/2013 11:22am
    George Boros... kalau betul salah tu berpunca dr phk sy.. xpe la... mgkin jugak btol salah sy sbb nk cancel.. tp knp dia x bg thu awl2 dan knp ada 2 kali transaksi.... hm... tp kami mmg lngsung x thu menahu hal beli kereta. sy rsa ckup la 1k yg kami dpt tu.. dan lg 1k tu kami xkn tuntut lg coz itu adlh hrga kpd harga dri kami yg telah dhina depan org dlm opis nye ari sabtu semalam. kami xkn malukn air muka kami lg ke cna semata2 kerana duit.  
  17. Zaefrul - Sun 27/Jan/2013 1:01pm
    Salam. Saya dah tukar kereta 4-5 kali.
    Biasanya ada sesetengah KES akan mcm ni :
    1)kalau loan x approve dgn mana2 bank agen akan pulang deposit pulang 100% (kerana nama pembeli bermasalah CTOS/CCRIS)
    2)kalau loan approve 75% shj so Puan Mariam kena bayar d/p 25% drp harga keta OTR. sebab2 loan approve x tinggi adalah : KERANA Komitmen tinggi iaitu ada hutang lain sama ada motorsikal, credit card, loan rumah, personal loan atau ccris..loan approve x tinggi juga mungkin sebab nilai semasa keta yg Puan nak beli tu adalah rendah YAKNI bank tidak boleh membiayai dgn tinggi keta tersebut kerana NEGARA BUATAN, JENAMA atau USIA kete tersebut. Bank tidak akan mengambil risiko utk membiayai LOAN TINGGI keta terpakai yg usianya telah lama atau lebih 5 tahun.
    3)Loan puan diLULUSKan secara awal oleh pihak AGEN berdasarkan dokumen. kat sini bermaksud melalui pengamatan awal slip gaji puan & suami memang layak utk 90% Loan maka pihak AGEN dgn YAKIN menjanjikan LOAN itu OK dan hanya bayar 10% drp harga OTR kete tersebut. itu sebab mereka ambil duit deposit sebagai tanda jadi SELEPAS Puan MAriam melihat kereta tersebut. JANGAN bayar selagi belum tgk kereta, test drive atau START engine kereta tersebut. MASALAH timbul apabila dokumen Puan smpi ke BANK dan disemak melalui FIS. apabila rekod nama puan & suami tidak begitu cantik ATAU GAJI PUAN dibawah kriteria BANK maka pihak BANK berhak meluluskan LOAN tersebut mengikut kriteria. Contoh nama tak cantik :Puan pernah beli keta tp selalu arrears, atau loan rumah ada selalu lewat bayar atau Arrears (tunggakan) atau pernah beli motorsikal tapi tak bayar ansuran, personal loan yg lama bayar tak cantik.
    4)PERMOHANAN RAYUAN
    misalnya submission kali pertama hanya approve 75% maka agen akan cuba utk submit kali kedua JIKA puan tiada 25% downpayment tersebut. proses RAYUAN ini memerlukan masa 3-4 hari paling lama utk pihak AGEN terus ke HQ sesebuah bank bahagian Finance dan berjumpa dgn OFFICER yg bertanggung jawab. RAYUAN kali kedua biasanya berjaya LULUS sehingga 85% atas budi bicara pihak OFFICER bank ATAU pihak PUAN kemukakan DOKUMEN baru iaitu PENJAMIN KEDUA atau dokumen SOKONGAN lain seperti Komisen Slip, Akaun Bank yg $$$ (Duit banyak) ATAU kemukakan RELEASE LETTER bagi hutang2 yg telah abis bayar.
    Kes puan ini biasa terjadi kerana JANJI AWAL yg diberikan pihak USED CAR tetapi dokumen belum sampai ke BANK.
    Saya andaikan keta WAJA yg puan nak beli RM 26000 On The Road. Tahun Keluaran 2005.
    MAximum LOAN ada lah 6 tahun.*tertakluk pada bank tertentu.

    MAKA 10% adalah RM 2600. sebagai tanda jadi puan bayar 1000. Baki 1600 semasa ambil kereta. Jadi LOAN 90% adalah RM 23400 x 4% x 6 THN = RM 29016 (*interest ikut bank dan usia kereta)
    KEMUDIAN RM 29016 / 72 BULAN
    Bulanan kereta tersebut ialah RM 403 x 72 bulan.
    Secara teori LOAN kenderaan adalah
    1/3 drp GAJI maka Gaji puan 1200 dibahagi 3 akan dpt RM400. PUAN LAYAK. tetapi KOMITMEN BULANAN lain juga diambil kira GAJI puan dan suami akan dicombine utk mengira komitmen tersebut. JIKA selepas kiraan dibuat dan rekod ansuran lain muncul dalam FIS sistem bank makan ia akan diambil kira. daripada borang permohonan banyak info yg boleh meninggikan komitmen dan menjejaskan LOAN yg kita pohon.
    Contoh JENIS KEDIAMAN : RUMAH SEWA, JUMLAH TANGGUNGAN, GAJI dan sebagainya. so kira2 akan dibuat semula utk merendahkan BULANAN utk pihak puan TETAPI bayaran MUKA terpaksa dinaikkan maksudnya LOAN x lepas 10% ini adalah kerana pihak BANK mengambil tindakan berwaspada sebagai JAMINAN utk meluluskan LOAN puan.
    KES PUAN MARIAM saya kriteriakan begini :
    A) JANJI AWAL 10% downpayment ---> submit dokumen
    B) dalam seminggu APPROVED 75% sahaja (kerana JENIS KERETA/USIA KERETA atau DOKUMEN TAK STRONG iaitu slip gaji atau KOMITMEN TINGGI ---> RAYUAN kali kedua Untuk NAIKKAN percentage LOAN kepada 90%
    C)Hanya berjaya kepada 80% setelah RAYUAN dikemukan oleh AGEN kpd pihak BANK.(dgn dokumen tambahan) Jadi 12% adalah downpayment PUAN. kalau RM26000 x 20% adalah RM 5200. Mungkin ini bayaran tambahan yg dimaksudkan oleh AGEN tersebut jika PUAN setuju dgn bayaran sebanyak tu.
    Maka bayaran puan Rm1000 + Rm 1000 + RM 4200 = RM 6000 (kerana ini PUAN diminta bayar berperingkat sebab masalah KELULUSAN bank)
    apa2 pun TINDAKAN salesman tersebut menghina PUAN adalah tidak wajar dan amatlah dikesali dan saya bersimpati dgn nasib Puan. diharap keterangan saya dapat serba sedikit dikongsi bersama pembaca lain2. Salam 1 malaysia  
  18. Zaefrul - Sun 27/Jan/2013 1:16pm
    Maaf dgn kesilapan kira2..hehe  
  19. Puan Mariam - Sun 27/Jan/2013 1:27pm
    En. Zaefrul... trima ksh d ats keterangan encik... setelah tgok pengiraan yg encik nyatakn.. mmg salah sy la... dan kami mmg kuarga yg jns x mampu la nk merasa pkai kete mcm org lain. xpe la... sekurang2 nya persoalan sy terjawab setelah en.Zaefrul bg thu perkara tersebut shingga sy fhm... dan duit pun sy da dpt 1k... sy andaikn sumenye da setel la. trma ksh banyk2 pd semua.... tq.  
  20. Puan Mariam - Sun 27/Jan/2013 1:37pm
    kereta yg guna skrg kereta toyota lame. da nazak sgt2... repair setiap bulan da rsa mcm ley byr utk kereta second hand yg lain je. da xmampu lg nk terus kn repair then rosak blk..
    kalau nk dpt kn yg sebijik lg sgt susah.... kalau jual or trade in agak2 boleh x? minta pndpt pd yg mengetahui... tq  
  21. Zaefrul - Sun 27/Jan/2013 2:13pm
    cadangan saya :
    jual kereta tu pada kawan atau di www.mudah.my
    keta puan tu model apa dan tahun brp?
    kumpulkan dalam 3-4k..
    beli wira 1.5 manual atau auto tahun 2004/05
    RM 18000 on the road.
    bayar muka 4k. Loan pada 14000.
    14000 x 4% x 6 tahun = 17360
    bahagi 72 bulan
    sebulan hanya RM 242 x 72 bulan.
    alat ganti murah.
    roadtax murah.
    insuran juga rendah utk kesenangan puan. kalau puan nak jual keta lama puan saya ada kawan yg sedia membeli nak tgk dulu keta tersebut emailkan gambar dan no fon puan kepada saya zackimran007@gmail.com
    jika puan ambil keta tahun 2002 kebawah LOAN bank adalah susah utk approve tinggi. maka PINJAMAN KREDIT boleh digunakan TETAPI interest pada 10% setahun. tidak seperti bank. d/p juga tinggi. syarikat kredit seperti Boustead Credit. AEON Kredit dan sykt lain. Gerentor adalah WAJIB.
    BANK adalah PILIHAN yg BAIK.
    Puan cari kereta di USED CAR tapi nak jimat masa search dulu di www.mudah.my atau www.carlist.my. dapatkan alamat dan lihat kereta dulu.
    JANGAN BAYAR deposit jika TEST DRIVE atau ENJIN tidak dihidupkan.
    PERIKSA kebocoran enjin atau masalah GEARBOX semasa test. Fungsi lain seperti LAMPU/ CERMIN TINGKAP adalah masalah kecil. ENJIN GEARBOX, BREK dan TAYAR adalah KEWAJIPAN UTAMA.
    harap puan boleh buat pilihan Bijak.
    tq  
  22. Rozailan - Sun 27/Jan/2013 4:20pm
    kepada yang berminat kpd wira auto 2002.. 10k
    cal 0199330369 lan  
  23. Pelangiindah2012 - Sun 27/Jan/2013 8:28pm
    Setuju dengan saudara Zaefrul .Klu kita mmpu bru kita bli,klu kita xmmpu better pk2 sendiri,hehe...hdup ni simple je,yg sng x semestinya sng,yg susah x semestinya susah,yg pntg kna brusaha,cuma nak nasihat,bab2 bli kereta ni better pergi/tanya dgn org yg lebih arif tentang jual beli kereta n conditon kereta,sbb penjual kreta ni ada dua jenis,yg jjur mnjual & yg mengmbil ksempatan/keuntungan hehe.lg stu kena hti2 dlm majalah.com ni mmg ada penipu deposit kereta smbung byr,masih aktif..so klu boleh deal depan2,jgn bank-in sesen pun duit dkt org yg xdikenali ataupun kereta yg mmg xpnh wujud.  
  24. Pelangiindah2012 - Sun 27/Jan/2013 8:32pm
    Ameng Fauzan -boleh email detail psl penipu yg EN nyatakn td?,sbb sy ada gak mklumat n aduan drpd mngsa2 kereta smbung byr yg lain.mmg apa yg saudara nyatakn tu mmg btl,org tu mmg aktif menipu bab2 kereta smbung byr,mmg dia sllu tkr nickname,sy mmg prasan lma dh modus operandi dia,first company yg dia start nama adlh azamotorsports dan slps itu mmg sllu tkr2 nickname.  
  25. Din 153 - Mon 28/Jan/2013 1:08am
    Hi akak lebih baik akak terus ke bank negara buat laporan sbb kes akak melibatkan bank . tu yg lebih baik . dan seterus akak bawa ke tribunal pengguna x payah report polis kalo sykt masih ada dan terus saja ke tribunal kalo sykt dh xde akan pergi ke ssm minta salinan sykt berkenaan bayaran hanya RM 12 je dan kemudian akak baru report dan akan disiasat pada kes penipuan sbb akak ada resit hitam putih. kes ni bole settleke kemahkamah jgn takut kak duit akak bole dapat semula mahkamah akan memerintah bank atau org yg terlibat untuk memulangkan semula jika tidak sabit penjara.  
  26. Puan Mariam - Mon 28/Jan/2013 10:49am
    Pelangiindah2012, terima kasih menyedarkn sy mengenai taraf hidup sy.  
  27. Rasidi 3 - Mon 28/Jan/2013 11:01am
    dah tgk ke kereta yg nak beli tu?? entah2 kereta pon xde.  
  28. Shasha 101 - Mon 28/Jan/2013 11:53am
    bahaya jgk kn...sy pn nk beli keta jgk tp tak mampu huhu kena simpan duit dlu pastu beli cash je..keta yg murah murah..skrg naik moto je g kje...  
  29. Nur 397 - Mon 28/Jan/2013 5:23pm
    Salam.. Sy nk cari keta kancil 850cc hrga dlm 6k, law ada sms 0179238716..area phg..tq  
  30. Muhammad Syamizul - Mon 28/Jan/2013 11:22pm
    Saya rase dlm hal ni salesman used car tu cuba utk menyembunyikan perkara penting dlm pembelian used car. Pertama sekali, jarang kedai used car akan display harga On The Road (OTR). Biasenye harge yg diletakkan kt dashboard/cermin kereta tu hanyalah harga jualan sahaja. Antara kos2 yang perlu ditanggung oleh pembeli:
    1. Kos Pemeriksaan Puspakom
    2. Kos Runner (bawa dokumen ke bank/JPJ)
    3. Buat insurans & roadtax
    4. Duit Booking

    Senang cerita, klu nk beli used car ni, pembeli kene tanggung semua kos2, kedai hanya tolong submit dokumen sahaja. Lagi 1, harga used car ni kadang2 tak seragam, tak seperti kereta baru yg hargenye hampir seragam dimana2 showroom. Nasihat saya kalau nak cari used car, perlu lebih hati2 & kalau tak yakin, bawa mereka yg arif tentang kereta ke kedai.

    Utk Pn Mariam, kenapa tak minta suami beli kereta je. Tgk gaji suami dah memang layak ,tambah2 pula kerja dgn kerajaan.

    Kalau ade sesapa warga majalah nk beli kereta proton/perodua, boleh hubungi saya di 013-3336654 (Zul). Kalau x angkt tolong sms, sy akan call semula.

    Terima kasih.  
  31. Mie 9 - Wed 30/Jan/2013 9:06am
    Puan Mariam saya cadangkan puan pergi ke Destiny Auto subang jaya...Owner dia Che Din...tiap2 hari jumaat pukul 5 petang dia ada program dengan Bernama Radio 93.90 FM...

    saya dah cuba perkhidmatan mereka...mmg jujur...xde deposit yg di mintak...kalo loan tak lulus xde apa perlu bayar...kete 2nd ada kreta baru pun ade...trade in pun diaorg amik tinggi dari used car lain...

    03-5650 0034 (pejabat) 012-3400034  
  32. Hisham Jalaludin - Fri 1/Feb/2013 8:52am
    kalau ade resit, laporkan ke tribunal pengguna... di Putrajaya. Memang syarikat2 takut dengan Tribunal Pengguna ni. Sebab ia mahkamah untuk melindungi pengguna. Saya lapor ke Tribunal Pengguna masalah saya beli barang SUGAWA dalam masa 1 bulan dia dah gnti semua barang2... tapi mesti ada resit pembayaran.  
  33. Ali Mohd 3 - Fri 1/Feb/2013 4:46pm
    salam....//
    semua perniagaan nak untung aja!!!!!!!!
    tak ambil kira sedekah sikit pon....
    tak pe....longkup jap lagi kedai keta tu!!!
    cuba ni......
    klu kat supermarket selalu ada perkataan
    "good sole are not returnable"
    sebenarnya dlm tuntutan tribunal penguna tak ada istilah tuuuuu.yg ada
    " good sole always costumer boleh pulangkan dlm masa 1 minggu atau paling kurang 3 hari"
    costumer always right.
    klu dlm diret selling pula " costumer
    ada masa 10 hari tempoh bertenang"
    jadi yg lain 2 tu adalah undang2 mereka sendiri!!!!!!!!!biadap betul mereka tu!!!!!!!!!!!!
    jangan bagi change pada mereka ,report pada tribunal penguna aja.
    insyallah anda akan menang,dan saman malu juga ,pada salesment yg kurang ajar tu!!!!!!!!AJAR DIA LAIN KALI JANGAN PANDANG RENDAH PADA KITA.
    rm1k balance tu bukan sikit puan!!!!!!!
    alang2 menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan.tunjukan pada kedai kereta tu kuasa siapa lebih kuat.dia atau pengguna.harap laksanakan
    saya bukan nak jadi batu api,,,,
    tapi gerammmmm sikittt lah!!!!!  
  34. Azren 5 - Sat 2/Feb/2013 9:31am
    puan, alang2 puan dah bukak topik ni, baik puan teruskan ikut cakap Ali Mohd 3 tu..kita mesti ajar org yang kurang ajar ni...
    report..report...report...  
  35. Puan Mariam - Sat 2/Feb/2013 11:54am
    Assalamualakum semua... Sy telah mbuat aduan ke tribunal pengguna dan juga telah menghntr surat pd mereka... Pd masa yg sama... Ari isnin yg lps sy telah d hubungi oleh en.shahran... Pengedar sah proton edar dr kepong.... Dia mmg bnyk telah membntu sy.. . Sesungguhnya allah mndgr dan mmbntu org yg teraniaya... Alhmdllh setelah beberapa procedure... Perjumpaan d opisnye...smlm sy dpt kol dr en.shahran mengatakn loan sy telah approve utk sebuah kereta proton persona baru dgn downpaymnt RM3k. Insyaallah next week last process... Iaitu utk sign agreemnt....  
  36. Amerudin Bin Ghazali - Sun 3/Feb/2013 5:40am
    Puan Mariam, Tahniah kerana dapat memiliki kereta yang lebih baik, saya baru nak cadangkan hubungi mana2 wakil proton, tapi lain kali jangan biarkan sesekali orang menghina kita, hidup mesti cekal dan berani, patutnya jtu hari cakap dgn orang tu, awak ni penipu, cakap yang puan saja tak nak bayar, bukan sebab tak ada duit, walau pun kita tak ada duit, kita kena juga tunjuk ek sikit, kalau tak orang akan hina dan pijak kepala kita. Harap lain kali puan lebih berhati2, terutama berkaitan dgn soal duit.  
  37. Imerc Catering - Sun 3/Feb/2013 7:32pm
    kesian..di Malaysia ne selalu berlaku tipu menipu, susahnya nak hidup tenang kan...setahu saya kalau kereta secand hand x payah booking2..tapi kalau bayar deposit tu dan sain perjanjian...dah jadi kereta kita...banyaknya manusia mcm ne  
  38. Pak Syed - Mon 4/Feb/2013 10:10am
    Salam Puan Mariam,
    Dalam keadaan apa sekalipun Puan berhak mendapat kembali RM1K yang dibayar kepada Dealer tu sama ada loan Puan lulus full loan ( L.O.U dah keluar ), lulus bersyarat ( margin 80% misalnya ) atau selepas Puan dah test kereta tu sekalipun, selagi Puan tak amik kereta tu, Puan berhak keatas deposit yang Puan dah bayar. Puan jangan risau, yang hak tetap hak.

    Sebagai pembeli, Puan punya hak untuk membatalkan urusan jual beli hatta selepas Puan tandatangan loan agreement. Saya adalah bekas dealer Proton Edar. Pengalaman jual beli kereta sejak 1995 lagi.  
  39. F Gear Distributor - Tue 5/Feb/2013 5:17am
    Assalam Kak Mariam, anggap apa yg berlaku itu adalah ujian dari Yang Mencipta.. Kerana dugaan dan ujian dariNya datang dalam pelbagai cara.. Dan redha lah dgn baki yg tidak di pulangkan itu dan anggaplah ia bkn rezeki kita.. Sya pernah di tipu sehingga RM5,000 gara2 percaya dgn penjualan rumah melalui iklan maya ni.. gelap skejap dunia ni bila dpt tahu yg sya dan isteri dah tertipu.. Tp syukur alhamdulillah, wlpn sya xdpt blk duit sya, ttapi si penipu tu akhirnya di tangkap polis dan dijatuhkan hukuman slps dibicarakan. Pihak polis mmg sdh menjelaskan bhwa sya xmungkin akan dpt kmbali duit sya, ttpi mrka berusaha untuk mengesan dan menangkap penjenayah tersebut.. rupanya bkn sya seorang yg ditipu, malahan ramai individu lain turut ditipu sama.. ada yg kerugian sehingga RM20,000. Sya d maklumkan bhwa si penipu ni ditangkap di salah sebuah hotel di KL setelah hasil risikan dibuat dan dia sendiri terperangkap dgn rancangan yg dilakukan oleh pihak polis itu. Dan telah disiarkan di dalam berita.. Sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh juga.. Sya anggap itu sebagai dugaan supaya lebih berhati2 di masa hadapan. Harapnya akak pun dapat menerima apa yg berlaku dgn redha dan sabar...  
  40. Puan Mariam - Tue 5/Feb/2013 5:57pm
    salam semua... terima kasih yang memberi nasihat dan juga pandangan pd sy.. sy ambil semuanya dengan ati yg terbuka... yup..semua yg terjadi akn sy jd kn pengajaran dan berkongsi bersama2 dengan yg lain...
    Pihak tribunal telah keluarkan surat pd company tersebut dan cmpny tersebut lngsung xnk memberi kerjasama... dan sentiasa mengelak... harap doakan pihak yg benar akn menang kes ni... sbnrnye sy beria nk bwk perkara ni ke tribunal adlh utk memberi pengajaran kpd mereka supaya x senang2 nk menipu org lps ni.

    Terima kasih lg sekali kpd yg x terhingga kpd semua. ('_')  
  41. Pelangiindah2012 - Tue 5/Feb/2013 11:33pm
    baguss Puan Mariam,itu satu langkah terbaik coz kita hdup di negara yg ada undang2.  
  42. Amb - Thu 25/Apr/2013 4:13pm
    PENJUAL MENIPU !!!!!!!  
  43. Iela 22 - Tue 9/Jul/2013 2:21am
    Salam...sy simpati ngn nasib puan mariam...sy pom berada dstuasi yg sama sekarang ni..sy da booking 500 smlm kt slh 1 used car dan blom sbmit details yg dia nak..juz booking...skrg sy nk cancel..td kol nk cancel sbb my mum ckp nk apply kereta baru..sy ckp nak pegi amik duit arini sbb da cncel..dia ckp xdpt arini sbb bos xde nk sign check n dia ckp xthu dpt ke x balik duit booking...sdgkn smlm ms kawtim dia ckp dpt balik..skunk sy da stress...hurmm..xthu dpt ke x...  
  44. Sabariah 42 - Mon 10/Feb/2014 12:10pm
    suami saya beli kete used .. ada hutang lama kat kredit ..da buat loan lulus kredit suh start bayr bulan ni.. bila suami g kredit staff tukata used car blm dtg sain tukar nama.suami kol used car alasannya baru pegi dan kene tggu minggu depan... adakah suami akak ditipu.. apa harus suami akak buat.. akak takut kete tu ditarik balik  
Page 1   (Total 44 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2732)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (214)
Bengkel Kereta (1491)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (805)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1361)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1257)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (167)
Bisnes Kitar Semula (499)
Bisnes Komputer (1487)
Bisnes Kurier Dan Logistik (678)
Bisnes Minuman (1462)
Bisnes Pasar Malam (1969)
Bisnes Pelancongan (549)
Bisnes Pengantin (684)
Bisnes Perabot (854)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1107)
Bisnes Restoran (3332)
Bisnes Roti Dan Bakeri (708)
Bisnes Salun Rambut (364)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (381)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (662)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (819)
Bisnes Untuk Dijual (3323)
Bisnes Waffle Dan Jagung (383)
Bisnes Western Food (325)
Dewasa 18sx (1775)
Diskusi Bisnes (1962)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (721)
Expo Karnival Tapak Niaga (6487)
Forex Malaysia (1886)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (711)
Hiasan Taman (242)
Hotel Resort Homestay (1010)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (330)
Ingin Berniaga (2821)
Insurans Dan Takaful (1728)
Insurans Roadtax Kereta (339)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1984)
Kedai Emas (452)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2533)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3839)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (345)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1846)
Kedai Sewa (1637)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (5005)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4819)
Kerja Kemahiran (1955)
Kerja Kosong (11775)
Kerja Praktikal (2069)
Kerja Sales (2282)
Kerja Sambilan (6330)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (453)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (456)
Kontraktor Balak Dan Kayu (480)
Kontraktor Jurutera (566)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (392)
Kontraktor Pembinaan (2056)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2821)
Kursus Kecantikan (687)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (323)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1622)
Mencari Pelabur (3684)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (268)
Mesin Industri (514)
Mesin Jahit (375)
Mesin Proses Makanan (569)
Pakej Pelancongan (2612)
Pakej Perkahwinan (1203)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1460)
Pekerja Asing (1236)
Pelaburan Saham Unit Trust (945)
Pembantu Rumah Asing (1860)
Pembekal Barang Runcit (1580)
Pembekal Beras (109)
Pembekal Buah-buahan (483)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (650)
Pembekal Kerepek (1100)
Pembekal Keropok (444)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (238)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (598)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1185)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (606)
Pemborong Bundle (866)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (696)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (110)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1657)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4218)
Pemborong Telekung Dan Songkok (566)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3525)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2789)
Pembuat Papan Tanda Iklan (278)
Pembuat Plastik Kotak Botol (799)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (494)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (953)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (587)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1540)
Pengedar Permainan Kanak2 (600)
Pengedar Produk Kecantikan (2629)
Pengedar Produk Kesihatan (2999)
Pengurus Majlis (597)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (727)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (695)
Penternak Kambing (287)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (724)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (438)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1536)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (521)
Pinjaman Kad Kredit (389)
Pinjaman Kereta (608)
Pinjaman Peribadi (10612)
Pinjaman Perniagaan (1839)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1321)
Program Consignment (2015)
Program Dropship (6747)
Pusat Bahasa (358)
Pusat Jagaan Bayi (1546)
Pusat Latihan (650)
Pusat Memandu (124)
Pusat Mengaji Agama (524)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (366)
Pusat Tadika Dan Taska (1317)
Pusat Tuisyen (1068)
Rancangan Perniagaan (595)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4291)
Rumah Untuk Dijual (3742)
Servis Freelance (1114)
Servis Keselamatan (720)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (459)
Setiausaha Syarikat (610)
Sewa Bas Dan Van (577)
Sewa Kereta Teksi Limo (1825)
Sewa Lori (2562)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (248)
Studio Fotografi (902)
Studio Grafik Dan 3D (1101)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (728)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (640)
Tanah Untuk Dijual (4850)
Tempahan Biskut Dan Tart (2154)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (668)
Tempahan Katering (2154)
Tempahan Kek Dan Coklat (2146)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1748)
Tempahan Minuman Dan Dessert (463)
Tempahan Nasi Lemak (522)
Tempahan Roti (360)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1687)
Urut Tradisional (793)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1095)
Vending Machine (372)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2310)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1353)