Search Majalah.com
Mohon Bertanya Kepada yang Tahu - Menjadi Usahawan di Bawah MARDI, SIRIM, FAMA, Pertanian, LPP Dll
Abu 39 - Wed 18/Apr/2012 2:06pm [Last Comment]
salam sejahtera warga majalah.com......saya berminat untuk menjadi usahawan di bawah bimbinngan agensi kerajaan seperti MARDI,SIRIM,FAMA,PERTANIAN,LPP dan lain-lain lagi.Oleh itu saya mohon bertanya kepada yang tahu kaedah atau yang dapat membantu saya untuk melaku langkah seterusnya bagi dapat bantuan agensi kerajaan tersebut.Untuk pengetahuan sekelian saya hanya ada pengalaman memasarkan barangan akan tetapi tiada pengalaman atau ilmu dalam bidang usahawan.

Sekali lagi saya mohon sesiapa yang tahu dapat membantu saya ke email saya mudahtanya@gmail.com

Niche: Usahawan Tani | Diskusi Bisnes
     
  1. Ctsuraya - Wed 18/Apr/2012 2:15pm
    pergi jer ke laman web fama.gov.my....
    daftar dan akan dihantar ke kursus dalaman....  
  2. Asry 3 - Wed 18/Apr/2012 2:18pm
    slm.tuan boleh pergi kemana2 pejabat sirim yang berhampiran dgn tempat tuan atau terus hubungi no ini 0355446000 ceritakan keperluan tuan pada operator yg menjawab nanti dia akan sambungkan pada pegawai bekenaan.sirim akan bantu tuan untuk masaalah tuan.selamat mencuba  
  3. Abu 39 - Wed 18/Apr/2012 2:32pm
    Terimakasih en asry 3....saya cuba hubungi no yg diberi tapi tiada jawapan..apakah ada no. sambungan yang terus untuk saya bertanya.  
  4. Khairuddin 8 - Wed 18/Apr/2012 10:43pm
    Pengalaman saya sebagai usahawan baru memang sukar mendapat bantuan dan kerjasama dari agensi tersebut. Mereka hanya bantu usahawan yang dah berjaya dan ingin mengembangkan business. Sebagai contoh jabatan pertanian hanya bantu kumpulan usahawan dan bukan individu. Semua agensi sy dah pergi tapi gagal. Saya cadangkan u buat business secara kecilan dulu. Bila dah ada peningkatan baru u jumpa agensi tersebut.  
  5. Koperasi Bina Usahawan Utara Bhd - Thu 19/Apr/2012 3:19pm
    salam.. utk saudara abu, sekiranya berminat utk menjadi usahawan... bidang apa yg ingin diusahakan... melalui koperasi bina usahawan utara berhad.. kita melihat dan membangunkan usahawan melalui kaedah tarikh lahir...

    utk info sila call 018-9475 996, boleh jumpa sy di kedai makan berhadapan hospital sultanah bahiyah alor setar..  
  6. Hanim 17 - Fri 20/Apr/2012 3:24am
    Assalam En. Abu, jika berminat untuk berniaga, kami dari Niena Marketing boleh membantu anda untuk berniaga kecil kecilan dulu dan kami akan membimbing anda hingga berjaya. insyaallah. Boleh call saya terus utk maklumat lanjut 0129105672, Kak Hanim.  
  7. Mattrozi - Fri 20/Apr/2012 11:59pm
    salam.. yer mari belajar ubah pemikiran dulu.kita dah terbiasa dengan amalan suka buat kerja sorang-sorang sebab tak mau/tak suka menghadapi masalah selisih faham sesama rakan kongsi.. masalahnya ialah jika kita berseorangan..kemampuan kita diragui.belajar untuk bekerja berkumpulan dan mencari sebanyak mana network yang boleh..positive thinking..lebih ramai kita kenal maka akan terbuka lah minda kita dengan pelbagai idea baru dan pengalaman2 orang lain.. jika kita terasing atau mengasingkan diri ..kita adalah golongan bermasalah. ada ramai antara kita yang membuka peluang kerjasama.. apa yang perlu kita buat ialah mencuba dan cari yang terbaik dan sesuai buat kita.. jangan seperti enau dalam belukar..melepas pucuk masing2.. kita hebat jika kita didalam kumpulan.. kemudian orang akan membuka mata bila kita kukuh didalam kumpulan yang besar..  
  8. Sharptooth7 - Sat 21/Apr/2012 5:03pm
    email sy di sharptooth7@gmail.com  
  9. Rose Aziz - Sun 29/Apr/2012 9:07pm
    Sya setuju dgn Saudara Khairudin. Sya juga ada pengalaman yg sama dlm bidang pertanian. masa baru nak mula dulu semua tak pandang. ade ke dia suruh kita buat dulu. Saya habiskan byk duit utk dlm tempoh 2 tahun utk dptkan ilmu dr pihak swasta. bila dah berjaya semua agensi dtg nak offer ambik kita sebagai usahawan contoh konon nya dibawah bimbingan diaorg. diaorg nak nama je. tak payah lah fikir nak jadi usahawan bimbingan diaorg tu. fikir jadi usahawan utk tingkatkan pendapatan sendiri sudah.  
  10. Khairuddin 8 - Sun 6/May/2012 1:44pm
    Pendapat dan pandangan Rose Aziz memang tepat. Kebanyakan pegawai agensi kerajaan yang diamanahkan membantu rakyat tidak jujur dan dedikasi. Mereka tak membantu , hanya duduk di kerusi empok, cukup bulan terima gaji. Sekiranya mereka dedikasi dah lama negara kita mencapai tahap negara maju. Kepada individu yang telah berjaya bantulah kami kumpulan yang memerlukan bimbingan.  
  11. Abu 39 - Wed 9/May/2012 5:00pm
    Untuk pengetahuan semua....saya perlukan bantuan dan maklumat teknikal tentang perundangan perniagaan serta pekara yang berkaitan.Masalah kewangan TIDAK timbul.dan saya juga telah menjalankan perniagaan sekian lama tetapi tidak ada mengikut perundagang..kini saya mahu menjalankan perniagaan saya sah disisi undang-undang.  
  12. June 28 - Mon 25/Jun/2012 5:39pm
    Salam semua.. kepada yg berminat nk jd usahawan tp x de ilmu keusahawanan, leh lh smbung blajar master business admin di MSU..yuran di bayar oleh pihak MARA..bnyk leh blajar cara pengurusan biz, projek and practikal.. kalo nk taw lbh lanjut, leh hubungi sy emel: june_unique@yahoo.com..

    p/s: peluang ni terbuka untuk bumiputera shj yer..

    apa2, emel je.. :)  
  13. Ijam007 - Thu 18/Oct/2012 10:55pm
    Kenapa pegawai melayu tidak membantu orang melayu..sebab mereka ada perasaan dengki tak mahu tengok orang lain maju..bayangkanlah kalau bertani boleh dapat dalam 5000 sebulan..  
Page 1   (Total 13 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2673)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (204)
Bengkel Kereta (1474)
Bengkel Motosikal (245)
Bengkel Tayar (211)
Bisnes Air Mineral (361)
Bisnes Ais Krim (495)
Bisnes Aksesori Kereta (647)
Bisnes Broadband (1091)
Bisnes Burger (540)
Bisnes Cermin Mata (158)
Bisnes Cuci Kereta (796)
Bisnes Cyber Cafe (447)
Bisnes Dobi (1344)
Bisnes Ebook (1037)
Bisnes Handphone (1241)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (553)
Bisnes Ice Blended (688)
Bisnes Jam Tangan (285)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (490)
Bisnes Komputer (1472)
Bisnes Kurier Dan Logistik (659)
Bisnes Minuman (1434)
Bisnes Pasar Malam (1942)
Bisnes Pelancongan (537)
Bisnes Perabot (838)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1092)
Bisnes Restoran (3280)
Bisnes Roti Dan Bakeri (699)
Bisnes Salun Rambut (358)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (376)
Bisnes Sms (160)
Bisnes Spa Dan Facial (644)
Bisnes Steamboat (195)
Bisnes Tablet Pc (439)
Bisnes Tradisional (812)
Bisnes Untuk Dijual (3263)
Bisnes Waffle Dan Jagung (378)
Bisnes Western Food (317)
Dewasa 18sx (1748)
Diskusi Bisnes (1934)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (711)
Expo Karnival Tapak Niaga (6344)
Forex Malaysia (1837)
Haiwan Peliharaan (462)
Haji Dan Umrah (463)
Hiasan Dalaman (703)
Hiasan Taman (238)
Hotel Resort Homestay (995)
Iklan Tv Radio Media Massa (219)
Import Dan Eksport (323)
Ingin Berniaga (2797)
Insurans Dan Takaful (1695)
Insurans Roadtax Kereta (332)
Kedai Bunga (189)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1968)
Kedai Emas (444)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2502)
Kedai Hardware (424)
Kedai Ibu Dan Bayi (685)
Kedai Jahit (3751)
Kedai Kamera Dan Camcorder (340)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (335)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1801)
Kedai Sewa (1612)
Kereta Baru (1586)
Kereta Terpakai (4928)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4654)
Kerja Kemahiran (1917)
Kerja Kosong (11464)
Kerja Praktikal (1998)
Kerja Sales (2222)
Kerja Sambilan (6210)
Konsultan Perniagaan (446)
Kontrak Swasta (288)
Kontrak Tender Kerajaan (451)
Kontraktor Balak Dan Kayu (471)
Kontraktor Jurutera (553)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (223)
Kontraktor Minyak Dan Gas (671)
Kontraktor Pasir (381)
Kontraktor Pembinaan (2020)
Kontraktor Perlombongan (317)
Kursus Dan Seminar (2776)
Kursus Kecantikan (678)
Kursus Makanan (657)
Kursus Motivasi (319)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1607)
Mencari Pelabur (3639)
Mesin Fotostat (349)
Mesin Freezer Dan Chiller (259)
Mesin Industri (502)
Mesin Jahit (369)
Mesin Proses Makanan (554)
Pakej Pelancongan (2577)
Pakej Perkahwinan (1191)
Pakej Perniagaan (874)
Pasar Basah (1437)
Pekerja Asing (1214)
Pelaburan Saham Unit Trust (929)
Pembantu Rumah Asing (1836)
Pembekal Barang Runcit (1564)
Pembekal Beras (105)
Pembekal Buah-buahan (478)
Pembekal Ikan Kering (382)
Pembekal Kelapa Dan Santan (640)
Pembekal Kerepek (1091)
Pembekal Keropok (438)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (236)
Pembekal Mee Dan Bihun (123)
Pembekal Minyak Masak (413)
Pembekal Rempah Dan Perencah (587)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (139)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1180)
Pemborong Batik Dan Sutera (351)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (596)
Pemborong Bundle (855)
Pemborong Cadar Dan Tilam (439)
Pemborong Karpet (158)
Pemborong Kasut Dan Sandal (686)
Pemborong Lampin (291)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (764)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1630)
Pemborong Pakaian Lelaki (1117)
Pemborong Pakaian Plus Size (142)
Pemborong Pakaian Wanita (4156)
Pemborong Telekung Dan Songkok (563)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3497)
Pemborong Tuala (197)
Pemborong Tudung (2754)
Pembuat Papan Tanda Iklan (269)
Pembuat Plastik Kotak Botol (790)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (475)
Pendaftaran Syarikat (486)
Pendaftaran Trademark (34)
Pengedar Alat Tulis (945)
Pengedar Bahan Pencuci (706)
Pengedar Buku Dan Majalah (577)
Pengedar Contact Lens (238)
Pengedar Perfume (1528)
Pengedar Permainan Kanak2 (591)
Pengedar Produk Kecantikan (2598)
Pengedar Produk Kesihatan (2966)
Pengurus Majlis (590)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (716)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (688)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (386)
Penternak Udang (193)
Peralatan Makmal Dan Hospital (258)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (704)
Peralatan Sukan (545)
Perisian Komputer (564)
Perkakas Dapur (614)
Perkakas Elektrik (425)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1510)
Pinjaman AIM (165)
Pinjaman Hartanah (509)
Pinjaman Kad Kredit (386)
Pinjaman Kereta (589)
Pinjaman Peribadi (10439)
Pinjaman Perniagaan (1811)
Produk Dari China (533)
Produk Sejuk Beku (1296)
Program Consignment (1990)
Program Dropship (6626)
Pusat Bahasa (350)
Pusat Jagaan Bayi (1515)
Pusat Latihan (641)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (510)
Pusat Pendidikan Tinggi (517)
Pusat Rawatan (357)
Pusat Tadika Dan Taska (1276)
Pusat Tuisyen (1051)
Rancangan Perniagaan (587)
Rawatan Alternatif (288)
Rumah Sewa (4209)
Rumah Untuk Dijual (3684)
Servis Freelance (1094)
Servis Keselamatan (711)
Servis Pembersihan (804)
Servis Pengedaran Risalah (453)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (567)
Sewa Kereta Teksi Limo (1793)
Sewa Lori (2531)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (245)
Studio Fotografi (887)
Studio Grafik Dan 3D (1074)
Studio Lukisan (126)
Studio Model Penyanyi Pelakon (711)
Studio Muzik (465)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (228)
Sukan Futsal (227)
Sukan Pancing (142)
Tanah Sewa (631)
Tanah Untuk Dijual (4771)
Tempahan Biskut Dan Tart (2126)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (658)
Tempahan Katering (2113)
Tempahan Kek Dan Coklat (2124)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1732)
Tempahan Minuman Dan Dessert (456)
Tempahan Nasi Lemak (512)
Tempahan Roti (352)
Terminal Bayaran (184)
Ubahsuai Pejabat (629)
Ubahsuai Rumah (1665)
Urut Tradisional (783)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (395)
Usahawan Tani (1084)
Vending Machine (360)
Voucher Dan Tiket (244)
Web Design Malaysia (2289)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1328)