Minta Nasihat Warga Majalah - Tentang Perniagaan Runcit
Desperado - Thu 23/Jun/2011 10:40am [Last Comment]
Salam,

Saya ingin minta nasihat kawan-kawan tentang perniagaan runcit.

Saya memang dah lama berminat...

tapi tiada pengetahuan...

Terima kasih...

Niche: Diskusi Bisnes | Kedai Runcit Dan Serbaneka
Taklimat Pembiayaan Credit Guarantee Corporation (CGC) - Percuma
28 Apr 2014 di DPMM Putrajaya

Taklimat Berkenaan Tribunal Rayuan Kastam (TRK) - Percuma
24 Apr 2014 di Putrajaya

Seminar Peluang Bisnes Sektor Utama Ekonomi
30 Apr 2014 di Shah Alam (Anjuran bersama DPMM Putrajaya & MUBIN)
     
  1. Muamalat 2 - Thu 23/Jun/2011 10:50am
    Nak tahu lebih lanjut sila emailkan kepada saya
    emilshah.global@gmail.com  
  2. Nazir Kl - Thu 23/Jun/2011 9:39pm
    nak tahu bisnes handpone boleh email sya  
  3. Kluang Man08 - Fri 24/Jun/2011 2:03am
    nak tahu bisnes cctv? bole email saya  
  4. Linkman - Fri 24/Jun/2011 8:55am
    terus terang saya cakapkan... hasil kajian saya di forum majalah.com ni... bisnes runcit la antara yg paling susah dan paling risiko besar lingkup...

    1) awak kena ada sistem database tracking barang2... termasuk sistem POS (Point of Sale)

    2) awak kena ada supplier yg adil... kebanyakan supplier bagi harga lebih murah pada kaum lain berbanding kita... (alasannya awak baru berniaga dan belum boleh dipercayi lagi...)

    3) masalah pekerja... & kecurian wang..
    4) masalah kecurian barang ..., termasuk kerosakan oleh tikus & pest..
    5) masalah2 am lain spt sewa kedai mahal...

    6) peniagan baru macam awak tak akan dapat consignment... maknanya kena guna 100% modal cash.

    dan 1001 masalah lagi...  
  5. Jeffry - Fri 24/Jun/2011 9:26am
    asalam,kalau fikir macam tu sampai bilapun kita akan bergantung pada kaum lain. kalau betul-betul nak mula dengan kecil-kecil dulu. perniagaan runcit ni luas, macam2 boleh buat.cari yang keperluan dulu nak memang orang guna.sekarang dah ada ramai supplier orang kita. bagilah semangat.masalah kalau nak diikutkan kat rumahpun ada masalah tapi bagaimana kita nak seatlekan masalah tu yang penting.ok itu je dari saya.kalau saya silap jangan marah.  
  6. Desperado - Fri 24/Jun/2011 12:04pm
    terimakasih UOLS..

    Linkman & jeffry...
    ape yg u ckp memang betul... saye memang ade brfikirkn begitu... kdg2 rase x brani pun ade jg... tp klu x de keyakinan dan x tabah susah jg kan...

    Lokasi pun memainkan peranan jg kn...  
  7. Desperado - Fri 24/Jun/2011 12:06pm
    ade x maklumat step2 untuk perniagaan runcit nih...

    klu kawan2 ade yg tau ble share ckit....  
  8. Farhan 19 - Sat 25/Jun/2011 11:27am
    Berdasarkan pengalaman saya, paling senang take over kedai daripada org, tapi memerlukan modal sendiri bergantung pada harga yg ditawarkan.

    Lepas running bisnes 1-2 tahun boleh try pinjam loan. skang ni banyak loan. saya dah dapat loan tekun, agro bank dan bsn. Tapi saya nasihatkan jangan pinjam loan sebab keuntungan kedai runcit bukan mcm bisnes lain sebab anda tidak akan nampak keuntungan.

    Yang paling penting anda kene pandai pusingkan duit daripada jualan kasar harian utk mendapat profit. Contoh 1 hari boleh dpt RM800. Simpan 15% drpd jualan harian sebagai profit! Lepas tu kira total sewa/elektrik/air/gaji pkerja. contohnya RM4000 sebulan. So RM4000 bahagi 30 hari. Maknanya anda kene asingkan RM150 tiap hari utk bayar sewa sume..dan balance yang tinggal tu la di buat utk pusingan modal utk bayar supplier.

    Jangan fikir susah. sebab kalau kita fikir susah sampai bila pon kita tak akan berjaya mencapai kesenangan!

    Assalamualaikum.  
  9. Aziniey - Mon 27/Jun/2011 12:55pm
    Amat bersetuju dengan pandangan, pendapat dan nasihat yg diberikan oleh Farhan 19,.sy pun bakal menjadi pengusaha kedai runcit..segala nasihat akan diguna pakai...terbaikkk..salam  
  10. Hasnita 4 - Mon 27/Jun/2011 2:00pm
    Salam... kalo betul2 baru dan dah ada modal seniri sikit boleh juga rujuk pada PUNB... dorang ada beberapa jenis pelan skim pinjaman untuk peniaga runcit... biasanya bakal usahawan kena ada at least 10% modal sendiri... dorang ajar semuanye step by step camne nak uruskan... adala kawan2 yg buka bisnes melalui PUNB ni, nampak macam ok tapi tak tahulah pulak disebaliknye kalo2 tak ok... cubalah tengok2 kat web dan contact PUNB ni... manalah tahu kot sesuai dgn saudara...  
  11. M D - Tue 28/Jun/2011 8:11am
    Salam....semua..Sy saja nak share pd u all...bisness mart nie adalah bisness yg terbaik bagi saya jika kita jalankan dgn rasa jujur dan ikhlas..insyallah mesti berjaya..sbg contoh lihat 7 elevan n 99 speedmart dulunya xbyk sekarang bersepah..Pokok pangkalnya kita kena cekal, sabar dan tabah didalam setiap bisness yang kita ceburi..Alhamdulillah, Skrg pun saya sedang mengikuti salah satu efresh smartprogram yang mengutamakan penjualan barangan keperluan harian dengan harga yang berpatutan..Hanya berbekalkan RM100 untuk keahlian seumur hidup dan memperkenalkan kepada teman2,sedara2 seramai 200 org saya sudah mampu untuk membuka sebuah Family Mart di Prima Selayang.. Anda tentu tidak percaya bukan!!!Pada mulanya saya adalah antara individu yg tidak yakin dengan konsep ini akan tetapi niat hendak membantu ayah dan adik saya..membuka minda sy untuk menceburi konsep perkongsian ini...Alhamdulillah, jika dipanjang usia saya akan membuka outlet ke2 di Pandamaran sebelum bulan puasa ini...Lebih menarik lagi setiap keuntungan 5 outlet akan dikongsikan bersama...Tiada yang rugi menyertai konsep niaga ini...Jika sy yang tidak mahir n malu berniaga ini mampu lakukan..inikan anda semua..Renung2kanlah wang tidak akan datang bergolek tanpa usaha dr kita sendiri... Jika berminat saya boleh kongsikan pada anda semua..tidak sampai 4 bulan saya menjadi ahli saya sudah boleh membuka Mart sendiri bersama2 group saya..Best.. jika berminat email saya di m.daud@pdn.moh.gov.my atau hubungi saya 013 6151620 atau boleh datang terus ke kedai saya di Prima Selayang...  
  12. Desperado - Tue 28/Jun/2011 5:30pm
    Thanx uols....
    Farhan 19... i sokong advice u.... naik smangat i...
    Aziniey... Jom kite ramai2...
    Hasnita 4 ... msti nk kne buat rancangan perniagaan kn Bru bleh tau budgetnyer brp. or diaorg akn guide kite...
    M D... i akan contact u soon...

    bleh x nk tau ape kos-kos awal bisnes runcit ni selain dari sewa & utilities...
    supplier kne byr deposit dulu ker...
    atau ble start kcik dulu... bli sikit2...  
  13. Mr Aizuddin - Thu 30/Jun/2011 12:39am
    desperado:boleh punya buka kedai runcit..bisnes yang paling simple bg sy..sy dah terlibat dlm bisnes ni pada umur 21 tahun..kalau sy yg muda ni berani,u all mesti lg berani dari sy..walhal sy modal dulu pon da berapa ribu je..tapi itu tak jadi masalh asalkan kita sabar..kedai runcit ni yg pnting sekali adalah kesabaran..jgn melatah kalau setahun operasi anda msh tidak dpt untung atau lihat duit yg bnyak..kerana ia perlukan masa..maslah supplier sbnrnya masalh kecil je..supplier skrg berlambak lambak..diaorng pon nk cari makan jugak,so tak timbul lngsung isu jual murah pada kaum sendiri atau jual mahal pd kaum lain..lagi satu cara nya..mula2 u ambil dgn supplier,kalau boleh 3x bil permulaan itu u byar cash..jgn order bnyak2..sikit pon x pe..after that,supplier tu boleh consider bg u barang lebih skit dan bayar secara ansuran minggu2..ataupun lagi satu cara kalau u ada lebih modal,u beli je dkt pasaraya..NSK ke pasar borong ke..beli sikt2 dulu,janji barang ada..hope bole berkongsi pendapat dgn semua..sy pon dlm proses belajar lagi..  
  14. Desperado - Sat 2/Jul/2011 3:58pm
    Mr Aizuddin... Thanx a lot...
    Mudah2an kite smua berjaya

    Naik semangat saya...

    Semoga rezeki semakin bertambah....  
  15. Jeffry 5 - Sat 2/Jul/2011 4:16pm
    Kalau nak meniaga,berkawan la dengan usahawan/ahli perniagaan.Memang kita akan share pengalaman dan tenaga diaorang.

    Kalau berkawan dengan orang makan gaji,diaorang tak akan faham macam mana realiti meniaga.Memang semangat kita jadi lemah kalau asyik dengar benda yg negatif,rugilah,tak banyak untung la,masalah itu ini la.Berniaga je la dulu.Baru tau macam mana.Asyik dengar cakap orang je itu dan ini,memang tak akan jadi punya.

    Lagi satu,bila dah dapat untung meniaga runcit,beli barang kemas 916 dan 999 sebagai aset.Kalau simpan duit banyak2,inflasi akan turunkan nilai duit simpanan anda.Emas kalis inflasi dan belajar pulak skill gandaan stok emas dan jana pendapatan mingguan dan bulanan dengan stok emas sendiri.

    Nak tau skill tu,kena pergi berguru.Nak berguru,email ke aristoe72@gmail.com  
  16. Kemi - Sat 2/Jul/2011 5:24pm
    banyak pandangan yg bagus... saya pun dlm usaha utk bukak kedai runcit, skrg tgh belajar.... betul ke nak bukak kedai runcit mesti ada barangan basah??? kalu ada tok guru yang sudi mengajar, tlg mail ke : amiakmi@gmail.com
    Tq....  
  17. Joena - Tue 5/Jul/2011 9:45pm
    salam semua saya ingin mencari kedai untuk perniagaan runcit,saya ingin memulakan perniagaan,ada tak sesiapa dapat berkongsi ttg first nk buka runcit memerlukan berapa modal,bgaimana nk dapatkan pembekal,saya nak buka runcit secepat mungkin,,,email ke goldenhouse89@gmail.com atau call 0162211794  
  18. Mr Aizuddin - Wed 6/Jul/2011 11:45am
    kemi:sy juga dalam proses belajar dlm perniagaan ni..tp bagi sy perlu kerana itu merupakan attraction supaya pelanggan dtg ke kedai..lagi satu margin keuntungan brang basah lebih tinggi dr brng kering..baru2 ni sy ada menghadiri program tukar yang dijalankan dibawah program ETP dan diuruskan oleh KPDNKK..mereka pun menyuruh peruncit supaya menjual barang basah sekali..ini cuma cadangan dr sy yg msh belajar :)  
  19. Beba 2 - Sat 9/Jul/2011 9:26pm
    salam..
    saya pun tgh planning nak buat bisnes nih..bisness mcm kedai serbaneka tu..yang otai2 boleh bg pandangan or komen or nasihat sebab modal saya kecik jer..tempat dah ade tp skang tinggal nak laksanakan jer..modal dlm rm5k jer..mohon bantuan..hehe..boleh email saya:hata_bebs@yahoo.com  
  20. Sham 111 - Sun 10/Jul/2011 3:41pm
    Bagus lah pandangan u all... sy amat2 setuju... mukin sy blh tolg dari sudut suply brg sy kenal rami kawan pemborong.. t sy kenalkan.. sham_keli@yahoo.com.my  
  21. Rahmad - Tue 12/Jul/2011 12:21pm
    saya pembekal ikan bilis kopek dari inderasabah, sabah. Kalau berminat, hubungi saya rahmatlatif78@yahoo.com atau 0162090378. Tq  
  22. Salamsystem - Thu 14/Jul/2011 2:19pm
    Salam,

    Coming soon. Dynamic Business System. Sistem untuk semua perniagaan

    Please leave your comment at

    www.dbizsystem.weebly.com

    Thanks  
  23. Desperado - Tue 19/Jul/2011 12:04pm
    minta pendapat korang semua yer...

    kalau :
    1) satu kawasan perkampungan jalan utama sepanjang 4 kilometer...
    2) jarak antara rumah dalam lingkungan 100 mtr....
    3) cume ade 1 kedai runcit tepi jalan (di hujung kg)...
    4) tiada pengangkutan awam memasuki kaw kg. (Penduduk terpaksa berjalan kaki sejauh 2km utk ke stesen bas di jalan utama)
    5) Terdapat 2 pekan terdekat.
    a) berada 2 km dr kawasan kg (pengangkutan bagi yg tiada kenderaan perlu berjalan kaki)
    b) berada 5 km dr kg (bg yg tiada kenderaan terpaksa menaiki bus di jalan utama)...
    6) Setiap pekan mempunyai 4 - 6 kedai runcit yg dimiliki oleh warga cina

    Soalan saya...
    Apakah potensi untuk membuka kedai runcit di kawasan ini

    terima kasih....  
  24. Ct 26 - Thu 28/Jul/2011 1:42pm
    saya pun minat meniaga kedai runcit, dulu mak buka kedai runcit, tak sempat saya besar, kedai runcit terpaksa dipass over pada owner lain. memang sedih, sampai sekarang saya masih menyimpan impian untuk menyambung bisness mak saya. kalau ada otai yang dapat mengajar saya, boleh emel saya, rahmah@primagroup.com.my. cosway saya taknak..saya ada modal dalam 15K je, cukup ke?  
  25. Farhan 19 - Sun 31/Jul/2011 8:05pm
    Saya tidak la mahir dalam selok belok perniagaan nie tapi kalau ade benda boleh share saya akan share. Saya rasa modal 15k boleh di katakan cukup untuk kita belajar berniaga.

    Kalau nak bukak kedai baru mcm biasa la kena register company/buat lesen signboard semua. Bagi saya tu semua tak susah. Lepas tu kene beli rak2 barang jela. Selalunya supplier akan bagi chiller kalau kita beli air dari mereka. Begitu jugak dengan ice cream. Kalau anda ada jual barang2 frozen atau barang basah maybe ada perlu keluarkan wang sendiri untuk beli peti ais sendiri.

    Paling penting anda kena tau di mana hendak berniaga kerana lokasi sesuatu kedai mempengaruhi barang yang hendak di jual. Kalau nak bukak kedai kat area apartment/rumah flat maybe anda kena lebihkan barangan basah dan keperluan harian. Kalau nak berniaga di kawasan office atau berdekatan kolej anda boleh la meniru barangan 7 Eleven 100&! Tak kena saman pon. Kalau ada 7 Eleven 1 row dengan kedai anda jual la murah 20 sen-10 sen sebab setau saya barangan 7 Eleven mmg mahal.

    Lagi 1 kalau nak berniaga anda kena menjadikan diri anda sebagai peniaga dan pelanggan. Kalau dulu masa kita kecik2 kalau mak suruh pergi kedai A beli kelapa parut kita dgn susah payahnya jalan kaki/naik basikal sampai kena kejar anjing pon ada.. bila sampai kedai A pakcik tu cakap kelapa dah habis. Time tu mesti anda frust kan? Lepas tu kita pergi pulak kedai B walaupon jaraknya lagi jauh dari kedai A. Bila sampai kedai B je kelapa parut berbakul bakul! So kalau next time mak kita suruh pergi kedai beli kelapa parut dah tentu kita akan terus ke kedai B kan? Kalau boleh kedai A tu tak nak pandang langsung buat sakit hati je barang asyik takda sebab kita punya mindset mesti cakap kedai tu mmg tak ada kelapa (walaupon kedai A dah ada kelapa)

    So kalau nak berniaga paling penting kena la jaga customer. Kalau boleh barang jangan putus sebab kalau barang putus customer akan lari ke kedai lain dan bila kedai lain dapat memuaskan hati mereka maka mereka akan setia dengan mereka. Lepastu bila kedai kita tak ada orang mula la cakap kedai lain tu pakai bomoh. :D  
  26. Sheikh Bashir - Fri 9/Sep/2011 8:07am
    semua perkara perlu diberi perhatian, kritikan dan pandangan. dah nama meniaga, mmg kepala otak jenis faham risiko, berani rempuh halangan. mulakan kecik2 dulu, bina network dan ilmu berkaitan peruncitan, dah ada network,faham selok belok dah boleh mula... bila dah mula experience mengajar untuk tambah maju. gud lak !! :)  
  27. Desperado - Fri 23/Sep/2011 1:49am
    seseorg pernah brkate..
    berniaga perlu ade sifat Istiqamah..
    klu gagal...kne cube lg... & lg.. & lg...  
  28. Mohd Najib Bin Sulaiman - Sun 9/Oct/2011 3:25am
    salam..istiqamah tu bukan dri sifat jer tpi dri semua aspek termasuk dri segi penyediaan brg..berterusan ada jer bru la custmr maintain..hehehehe.bagus la comment u all kat atas nie tmbh smgat i nak try buka kedai runcit..skrg nie ngah niaga kedai mkn tpi nk cuba2 gak buka kdai runcit sbb tgk tmpat tu lokasi cantik..kira nak kembang perniagaan la..

    Alhamdulillah klo suma kaum kita cam nie kan bagus..mantap la ekonomi kita..keep it up guys..  
  29. Desperado - Fri 14/Oct/2011 10:14am
    insyaAllah... i ni bile la agaknyer nk mula... x ckup ilmu lg ni...  
  30. Aswad Haykal bin Mohd Isa - Wed 26/Oct/2011 11:12pm
    ilmu datang dari experience... insyaAllah..... my style.... lenjan jalan dulu.... pastu baiki ler yang mana patut... hehehehehe  
  31. Desperado - Fri 28/Oct/2011 9:28pm
    timekasih Aswad... saye akn cuba gagahkan...  
  32. Aswad Haykal bin Mohd Isa - Wed 23/Nov/2011 10:55pm
    tuan TT, mcm mana bisnes skrg ni? ok ker?  
  33. Namenz - Sat 5/May/2012 8:53pm
    salam kepada semua pengusaha kedai runcit. Saya adalah pengeluar pelbagai produk frozen sedang dam proses meluaskan rangkaian. di sini saya ingin offer mana2 peruncit yang berminat untuk menambah produk jualan.
    1. kami akan bekalkan glass-top freezer secara percuma dengn syarat freezer tersebut hanya memuatkan produk kami.
    2. kami akan menghantar sendiri produk kami ke tempat tuan, tanpa ada hidden fee dan hanya produk yang terjual sahaja perlu dibuat pembayaran. komisyen yang tiggi untuk tuan. berminat boleh call 0126950962- Siti untuk maklumat lanjut.  
  34. Yusri Harun - Sat 12/May/2012 5:48pm
    kalau berminta sgt lawati www.ustation.net syarikat dah 5 thn beroperasi . mirip 7 e . kot kot minat blh try  
  35. Aimat - Wed 19/Feb/2014 2:22am
    langkah pertama memang btul dh..kaji selidik dalam forum ni...pgalaman sy lah selama 5 bulan berniaga runcit...barangan runcit adalah kperluan harian..hari2 org akan beli..andai lokasi strategik jgn persiakan peluang yg ada...sy mula dgn modal beli stok 1 lori kecik..dan rak2 hanya 7k...namun belum lengkap barangan asas...namun duit jualan pusingan digunakan utk tambah stok...kecekapan pgurusan kewangan amat penting...siapkan modal utk backup untuk magatasi stuck berlaku dalam pusingan modal...cuba dulu baru tahu..buat sedikit kajian...yg penting jgn letakkan ketakutan tahap 60%....berdoa sebagai senjata dalam sunat dhuha....insyaallah berjaya..  
Page 1   (Total 35 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Business Guide
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2310)
Bengkel Basikal (68)
Bengkel Kereta (1366)
Bengkel Motosikal (217)
Bengkel Tayar (192)
Bisnes Air Mineral (341)
Bisnes Ais Krim (437)
Bisnes Aksesori Kereta (629)
Bisnes Broadband (969)
Bisnes Burger (506)
Bisnes Cermin Mata (143)
Bisnes Cuci Kereta (721)
Bisnes Cyber Cafe (410)
Bisnes Dobi (1256)
Bisnes Ebook (961)
Bisnes Handphone (1131)
Bisnes Hotel Dan Resort (487)
Bisnes Ice Blended (635)
Bisnes Jam Tangan (252)
Bisnes Jeruk (145)
Bisnes Kitar Semula (432)
Bisnes Komputer (1380)
Bisnes Kurier Dan Logistik (588)
Bisnes Minuman (1299)
Bisnes Pasar Malam (1716)
Bisnes Pelancongan (462)
Bisnes Perabot (737)
Bisnes Prepaid Dan Reload (962)
Bisnes Restoran (2917)
Bisnes Roti Dan Bakeri (638)
Bisnes Salun Rambut (319)
Bisnes Sarang Burung (248)
Bisnes Satay (345)
Bisnes Sms (144)
Bisnes Spa Dan Facial (584)
Bisnes Steamboat (181)
Bisnes Tablet Pc (421)
Bisnes Tradisional (767)
Bisnes Untuk Dijual (2865)
Bisnes Waffle Dan Jagung (346)
Bisnes Western Food (267)
Dewasa 18sx (1584)
Diskusi Bisnes (1796)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (629)
Expo Karnival Tapak Niaga (5415)
Forex Malaysia (1605)
Haiwan Peliharaan (384)
Haji Dan Umrah (423)
Hiasan Dalaman (631)
Hiasan Taman (222)
Hotel Resort Homestay (896)
Iklan Tv Radio Media Massa (191)
Import Dan Eksport (290)
Ingin Berniaga (2637)
Insurans Dan Takaful (1526)
Insurans Roadtax Kereta (301)
Kedai Bunga (181)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1844)
Kedai Emas (404)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2314)
Kedai Hardware (447)
Kedai Ibu Dan Bayi (623)
Kedai Jahit (3306)
Kedai Kamera Dan Camcorder (311)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (315)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1575)
Kedai Sewa (1499)
Kereta Baru (1375)
Kereta Terpakai (4414)
Kerja Diploma Dan Ijazah (3846)
Kerja Kemahiran (1638)
Kerja Kosong (9493)
Kerja Praktikal (1552)
Kerja Sales (1839)
Kerja Sambilan (5360)
Konsultan Perniagaan (385)
Kontrak Swasta (245)
Kontrak Tender Kerajaan (417)
Kontraktor Balak Dan Kayu (433)
Kontraktor Jurutera (488)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (201)
Kontraktor Minyak Dan Gas (598)
Kontraktor Pasir (293)
Kontraktor Pembinaan (1795)
Kontraktor Perlombongan (283)
Kursus Dan Seminar (2552)
Kursus Kecantikan (642)
Kursus Makanan (615)
Kursus Motivasi (286)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1480)
Mencari Pasangan Lelaki (29)
Mencari Pasangan Wanita (46)
Mencari Pelabur (3333)
Mesin Fotostat (313)
Mesin Freezer Dan Chiller (228)
Mesin Industri (440)
Mesin Jahit (323)
Mesin Proses Makanan (520)
Pakej Pelancongan (2353)
Pakej Perkahwinan (1128)
Pakej Perniagaan (777)
Pasar Basah (1271)
Pekerja Asing (1059)
Pelaburan Saham Unit Trust (837)
Pembantu Rumah Asing (1606)
Pembekal Barang Runcit (1477)
Pembekal Beras (84)
Pembekal Buah-buahan (415)
Pembekal Ikan Kering (345)
Pembekal Kelapa Dan Santan (554)
Pembekal Kerepek (956)
Pembekal Keropok (396)
Pembekal Kicap Dan Sos (198)
Pembekal Kurma Dan Kismis (263)
Pembekal Madu (206)
Pembekal Mee Dan Bihun (116)
Pembekal Minyak Masak (375)
Pembekal Rempah Dan Perencah (517)
Pembekal Serunding (225)
Pembekal Telur (116)
Pemborong Aksesori Lelaki (152)
Pemborong Aksesori Wanita (1105)
Pemborong Batik Dan Sutera (329)
Pemborong Beg Galas (95)
Pemborong Beg Tangan (550)
Pemborong Bundle (799)
Pemborong Cadar Dan Tilam (377)
Pemborong Karpet (130)
Pemborong Kasut Dan Sandal (625)
Pemborong Lampin (276)
Pemborong Mutiara (103)
Pemborong Pakaian Bayi (711)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1455)
Pemborong Pakaian Lelaki (1025)
Pemborong Pakaian Plus Size (130)
Pemborong Pakaian Wanita (3822)
Pemborong Telekung Dan Songkok (515)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3198)
Pemborong Tuala (178)
Pemborong Tudung (2517)
Pembuat Papan Tanda Iklan (209)
Pembuat Plastik Kotak Botol (728)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (449)
Pendaftaran Syarikat (427)
Pendaftaran Trademark (28)
Pengedar Alat Tulis (886)
Pengedar Bahan Pencuci (636)
Pengedar Buku Dan Majalah (540)
Pengedar Contact Lens (225)
Pengedar Perfume (1439)
Pengedar Permainan Kanak2 (538)
Pengedar Produk Kecantikan (2402)
Pengedar Produk Kesihatan (2768)
Pengurus Majlis (554)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (640)
Penternak Burung Puyuh (88)
Penternak Ikan (634)
Penternak Kambing (256)
Penternak Lembu (336)
Penternak Udang (165)
Peralatan Makmal Dan Hospital (233)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (629)
Peralatan Sukan (506)
Perisian Komputer (485)
Perkakas Dapur (539)
Perkakas Elektrik (359)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1370)
Pinjaman AIM (146)
Pinjaman Hartanah (466)
Pinjaman Kad Kredit (363)
Pinjaman Kereta (507)
Pinjaman Peribadi (9261)
Pinjaman Perniagaan (1618)
Produk Dari China (468)
Produk Sejuk Beku (1166)
Program Consignment (1770)
Program Dropship (5817)
Pusat Bahasa (307)
Pusat Jagaan Bayi (1229)
Pusat Latihan (554)
Pusat Memandu (111)
Pusat Mengaji Agama (399)
Pusat Pendidikan Tinggi (470)
Pusat Rawatan (308)
Pusat Tadika Dan Taska (1084)
Pusat Tuisyen (933)
Rancangan Perniagaan (533)
Rawatan Alternatif (256)
Rumah Sewa (3742)
Rumah Untuk Dijual (3332)
Servis Freelance (922)
Servis Keselamatan (616)
Servis Pembersihan (708)
Servis Pengedaran Risalah (417)
Setiausaha Syarikat (538)
Sewa Bas Dan Van (471)
Sewa Kereta Teksi Limo (1495)
Sewa Lori (2184)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (50)
Studio Filem Dan Videografi (210)
Studio Fotografi (796)
Studio Grafik Dan 3D (871)
Studio Lukisan (110)
Studio Model Penyanyi Pelakon (624)
Studio Muzik (398)
Sukan Beladiri (110)
Sukan Berkumpulan (207)
Sukan Futsal (214)
Sukan Pancing (123)
Tanah Sewa (568)
Tanah Untuk Dijual (4236)
Tempahan Biskut Dan Tart (1732)
Tempahan Hamper (167)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (596)
Tempahan Katering (1884)
Tempahan Kek Dan Coklat (1923)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (150)
Tempahan Kuih Muih (1556)
Tempahan Minuman Dan Dessert (395)
Tempahan Nasi Lemak (460)
Tempahan Roti (315)
Terminal Bayaran (164)
Ubahsuai Pejabat (578)
Ubahsuai Rumah (1499)
Urut Tradisional (704)
Usahawan Baja Pertanian (341)
Usahawan Benih Dan Nursery (353)
Usahawan Tani (952)
Vending Machine (310)
Voucher Dan Tiket (217)
Web Design Malaysia (2092)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1126)