Search Majalah.com
Mencari Kursus Nasi Ayam
Abghayati - Sun 25/Apr/2010 2:27pm [Last Comment]
Saya bercadang nak mempelajari membuat nasi ayam yg pelbagai... tetapi x berapa mahir... memang lah saya tau jg buat...tp, kalu ada sesiapa yg boleh mengajar cara2 membuat nasi ayam smp saya berjaya, saya berminat nak belajar...saya bercadang nak membuka pelbagai jenis nasi ayam di utara... x kira lah nasi ayam jenis mana pun, asalkan best...

Niche: Kursus Makanan | Bisnes Restoran | Bisnes Pasar Malam
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. En Sulaiman Ramli - Sun 25/Apr/2010 2:46pm
    biasanya nasi ayam hanya terbahagi kpd 2 jenis kaler, yg warna seakan keputihan berkilat sedikit dan kekuningan..

    bagi ayamnya pula ada pelbagai, antaranya:
    -jenis yg direbus @ kukus
    -jenis yg kulitnya hitam kemerahan berkilat (disiram dgn minyak panas, ayam tu disapu dgn madu @ sos tiram)
    -yg dipanggang seperti ayam golek, menggunakan mesin khas.
    -yg lain anda boleh pelbagaikan dgn kaedah peha ayam yg digoreng seperti tempura atau chicken chop.. yg ni latest la sebab blm ramai peniaga yg buat mcm ni, malah kat kl ni pun hanya 1 @ kedai shj begini..

    -kemudian ada sup.

    -sambal dan kicap mcm biasa boleh tambah kuah lada hitam ala2 western foods.

    -juga jgn lupa salad timun dan tomato. boleh pelbagaikan bersama karet yg dimayang.

    -gunakan pinggan bersaiz 12'. klu boleh gunakan yg kaca @ claytan..

    -harga boleh lebih 50 sen dr harga biasa.

    -kepada yg tak makan ayam anda sediakan daging kukus, kaedah masak gunakan kaedah yg sama spti memasak ayam..

    selamat mencuba..  
  2. Rahman - Mon 26/Apr/2010 7:43am
    2 jenis gerai yg biasa saya lihat adalah:-

    1) Nasi kukus ayam dara. Biasanya ayam dipotong 4 shj. Nasi dikukus. Dibungkus dgn daun pisang + timun atau acar timun. Di KL harga sekitar RM 4-5 sebungkus. Ayam digoreng fresh panas2.

    2) Nasi ayam. Kuah nasi ayam juga dibuat kuah sup utk mee, meehon & kuetiaw. Juga ada kuah kari. Jadi gerai tu ada combination jualan 7 jenis makanan:-
    - Nasi ayam
    - Mee/Meehon/kuetiaw sup
    - Mee/meehon/kuetiau kari  
  3. Abghayati - Mon 26/Apr/2010 2:02pm
    memang bernas cadangan ni...tp, mcm mn rasanya? ok ka? sedap ka? x dpt nak bayangkan rupanya lg... resepi ni dari mana?  
  4. En Sulaiman Ramli - Tue 27/Apr/2010 1:27am
    untuk semua jenis nasi ayam yg sy nyatakan, sy boleh kursuskan pada anda.. rasa boleh test dulu utk setiap jenis jika anda berada di KL. resepi ni adalah pengalaman selama bekerja dan set up gerai dan restoran sekitar KL, S'PORE, BRUNEI & INDONESIA.

    harga adalah RM5500, jika berminat boleh hubungi sy utk keterangan lanjut..

    masa kursus akan di buat sehingga anda & pekerja anda mahir secara perniagaan sebenar di premis anda.

    0193174612.  
  5. Rahman - Tue 27/Apr/2010 6:28am
    Agbhayati -> En Sulaiman memang diketahui mempunyai pengalaman luas dalam bidang makanan termasuk Western Food.

    Adalah amat penting utk kita belajar dari expert2 yg dah banyak pengalaman, daripada mencuba-jaya sendiri resepi2 yg dibaca dari buku2 resepi.

    Dalam kes Nasi Ayam (2) yg saya tuliskan diatas, Uncle yg buat tu adalah pesara Guru. Beliau pergi belajar dari satu tempat (beliau tak nak beritahu bila saya tanya) sebaik shj pencen. Hasilnya amat memberangsangkan dan gerai nasi ayam/mee kari beliau amat laris biasanya pukul 9 mlm dah habis. Beliau biasa start meniaga pukul 5 ptg jadi tempoh berniaga pendek shj sekitar 4 jam sehari.

    Juga di Pantai Dalam, ada beberapa gerai jual ayam golek / ayam pusing. Bila saya tanya kenapa rasanya hampir sama (sedap2 belaka), saya pernah dapat jawapan brader2 yg jual tu mereka berguru dari tempat yg sama. Apa yg saya nak tekankan adalah pergi belajar dari yg expert tu amat penting jika kita sendiri bukan chef/insan yg dilahirkan dgn kemahiran luarbiasa dalam resepi makanan.

    Juga jangan biarkan latihan diberikan kepada pekerja anda. Sebaiknya sdra sendiri yg belajar. Jika pekerja sdra yg belajar, dia akan berhenti kerja sebaik shj dapat tawaran yg lebih baik dari gerai2 lain terutama dari gerai bukan islam yg menawarkan makanan halal.  
  6. Abghayati - Sun 2/May/2010 10:03am
    terima kasih wahai sahabat yang memberi komen.. insyallah...saya akan datang nanti... memang saya akan berguru juga ngan yang expert...  
  7. Abghayati - Sun 2/May/2010 10:56am
    en. sulaiman... harga rm5500 ni, harga apa? kursus ka? barang ka? berapa lama nak kena kursus? saya dari utara. cara en. sulaiman bagi maklumat, saya puas hati...  
  8. En Sulaiman Ramli - Sun 2/May/2010 12:21pm
    salam.. rm5500 tu harga rundingan dan kursus berkenaan resepi dan penyediaan makanan. sy akan berada di premis anda sehingga semua tukang masak anda mahir dan anda puas hati.

    sebagai bonus kepada anda juga di ajarkan menu asas western foods.

    semua bahan mentah dan peralatan adalah tanggungan anda.. harap maklum.

    jika anda boleh berada di kuala lumpur, anda boleh dtg ke gerai western foods sy di bdr tasik selatan, dan sy boleh bawa anda merasai beberapa gerai nasi ayam yg terbaik di kuala lumpur yg menggunakan resepi sy..

    berapa lama nak kena kursus tiada masa terhad di buat hingga anda puas hati. kalau seminggu seminggulah.. kalau sebulan sebulanlah..

    sebagai bonus anda juga akan diajarkan asas western foods seperti c.chop, steak, lamb, fish n chip dan ayam bakar lada hitam..  
  9. Abghayati - Mon 3/May/2010 10:21am
    En sulaiman : kalu saya buka di utara, awak nak mai utara ka?  
  10. En Sulaiman Ramli - Thu 6/May/2010 3:50pm
    salam.. buat masa ni sy buat seluruh malaysia, singapore dan brunei..

    kalau kat utara tak de masalah.. cuma kena tetapkan masa bila abghayati nak mula.

    sekarang ni set up utk beberapa restoran konsep western di Nilai dan yg terbaru dlm perbincangan dgn syarikat Laksa Shack nak buka restoran konsep western seluruh m'sia.

    so yg mana dulu di dahulukan, tapi jika ada jadual yg bertindih sy boleh panjangkan kepada sahabat2 sy utk membantu anda utk set up restoran anda. terma & syarat akan bincang semula..

    bab pengalaman jgn risau sebab mereka semua ada katering sendiri.. dan dah biasa set up gerai @ restoran.. jaminan rasa dan kualiti diberikan 100%. tq.  
  11. En Sulaiman Ramli - Thu 6/May/2010 4:01pm
    boleh hubungi sy di number ni, 0193174612  
  12. Maklang - Tue 11/May/2010 8:39am
    [Account Deleted by Owner]  
  13. Mohd Sufian - Tue 11/May/2010 1:44pm
    buat abghayati dan lain2 forumer,
    seperti yg kita tahu nasi ayam adalah antara makanan kegemaran rakyat malaysia dan susah utk kita rasa jemu menjamah nasi ayam ni...disebabkan tu biznes nasi ayam merupakan suatu biz yg amat berpotensi utk diusahakan....utk menghasilkan nasi ayam yg sedap dan akan digemari pelanggan setiap lapisan masyarakat adalah bergantung kepada perkara berikut;
    1) nasi - nasi ayam mestilah daripada beras yg berkualiti iaitu mesti menggunakan beras gred 5% hancur...jenis apa terpulanglah samada yg basmati,wangi,siam atau sbgnya...nasi yg dimasak haruslah lembut dan beraroma....jgn sesekali lembik atau keras!!!

    2) ayam - x kira apa2 jenis pon samada goreng,berempah,kukus,panggang dll...ayam tu haruslah lembut isinya...jgn sesekali masak sampai terlalu garing sbb akan keras!!!

    3) sos - bg pendapat saya sos nasi ayam yg terbaik+sedap adalah yg menggabungkan 3 rasa masam,manis dan pedas...pastikan 3 rasa ni seimbang iaitu jgn terlalu masam,terlalu manis atau terlalu pedas!!!

    4) sup - elakkan sup yg terlebih masin, seimbangkan rasa bersama nasi dan sos

    5) ulam - spt timun, tomato dan salad haruslah yg fresh

    sekian sedikit panduan dari saya...selamat berjaya!!  
  14. Abghayati - Mon 24/May/2010 1:30pm
    agak2 berapa yg nak kena sediakan utk siap sebuah kedai nasi ayam? yang lengkap lah...  
  15. Zakaria Hj Latip - Fri 23/Jul/2010 4:59pm
    Salam
    Abghayati

    Belajar buat sendiri nasi ayam,1 kali tak sedap!2kali sedap sikit!!3kali sedap banyak...dlm internetpn bnyk resepi!!!

    Petua nak memasak sedap!!
    IKHLAS KETIKA MENYEDIAKAN SAJIAN,MASAK DGN SEPENUH HATI DGN NIAT NAK BAGI TETAMU/PELANGGAN MAKAN SEENAK-ENAKNYA.
    Insyallah akan berjaya...

    tak perlu bazir duit,kursus sana sini dgn bayaran tinggi...  
  16. Maklang - Wed 28/Jul/2010 12:19pm
    [Account Deleted by Owner]  
  17. En Sulaiman Ramli - Mon 20/Sep/2010 1:01am
    Dapatkan kursus nasi kukus ayam dara goreng berempah bersama sy..

    http://www.majalah.com/?classified:perniagaan-nasi-kukus-ayam-dara-goreng-berempah:641MH9LJNQ  
  18. Norizan 4 - Thu 18/Nov/2010 9:16pm
    salam. blh emailkan saya jadual kursus untuk nasi kukus ayam goreng berempah ke email saya . norizan_mama62@yahoo.com  
  19. Zainab Jailani - Thu 25/Nov/2010 2:49pm
    Sye pernah belajar kursus masak nasi ayam hainan bersama Chef Hazir dari COmmercial Culinary Training. Memang ternyata tersangat sedap. Nasi ayam hainan jarang ada orang Melayu buat...Rasa dan baunyer enal sekali kerna menggunakan herba2 Cina..Harga nya cuma RM250.00 sahaja. Chef Hazir mengajar dengar begitu jujur sekali....kalau berminat...layari website: www.chefhazir.com.my  
Page 1   (Total 19 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2728)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (214)
Bengkel Kereta (1488)
Bengkel Motosikal (248)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (650)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (547)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (804)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1357)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1254)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (165)
Bisnes Kitar Semula (498)
Bisnes Komputer (1486)
Bisnes Kurier Dan Logistik (675)
Bisnes Minuman (1461)
Bisnes Pasar Malam (1969)
Bisnes Pelancongan (547)
Bisnes Pengantin (682)
Bisnes Perabot (853)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1107)
Bisnes Restoran (3327)
Bisnes Roti Dan Bakeri (707)
Bisnes Salun Rambut (364)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (380)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (660)
Bisnes Steamboat (198)
Bisnes Tablet Pc (440)
Bisnes Tradisional (818)
Bisnes Untuk Dijual (3316)
Bisnes Waffle Dan Jagung (382)
Bisnes Western Food (323)
Dewasa 18sx (1770)
Diskusi Bisnes (1961)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (719)
Expo Karnival Tapak Niaga (6462)
Forex Malaysia (1878)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (710)
Hiasan Taman (241)
Hotel Resort Homestay (1007)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (329)
Ingin Berniaga (2819)
Insurans Dan Takaful (1726)
Insurans Roadtax Kereta (338)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1981)
Kedai Emas (452)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2530)
Kedai Hardware (435)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3832)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (344)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1843)
Kedai Sewa (1633)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (4994)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4804)
Kerja Kemahiran (1953)
Kerja Kosong (11759)
Kerja Praktikal (2057)
Kerja Sales (2273)
Kerja Sambilan (6314)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (452)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (455)
Kontraktor Balak Dan Kayu (479)
Kontraktor Jurutera (565)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (391)
Kontraktor Pembinaan (2055)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2815)
Kursus Kecantikan (686)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (322)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1622)
Mencari Pelabur (3681)
Mesin Fotostat (352)
Mesin Freezer Dan Chiller (267)
Mesin Industri (511)
Mesin Jahit (374)
Mesin Proses Makanan (567)
Pakej Pelancongan (2608)
Pakej Perkahwinan (1200)
Pakej Perniagaan (891)
Pasar Basah (1458)
Pekerja Asing (1231)
Pelaburan Saham Unit Trust (943)
Pembantu Rumah Asing (1852)
Pembekal Barang Runcit (1580)
Pembekal Beras (108)
Pembekal Buah-buahan (482)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (648)
Pembekal Kerepek (1098)
Pembekal Keropok (444)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (238)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (414)
Pembekal Rempah Dan Perencah (595)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1183)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (605)
Pemborong Bundle (864)
Pemborong Cadar Dan Tilam (453)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (694)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (773)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1655)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4206)
Pemborong Telekung Dan Songkok (565)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3519)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2787)
Pembuat Papan Tanda Iklan (277)
Pembuat Plastik Kotak Botol (798)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (481)
Pendaftaran Syarikat (494)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (952)
Pengedar Bahan Pencuci (716)
Pengedar Buku Dan Majalah (586)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1537)
Pengedar Permainan Kanak2 (599)
Pengedar Produk Kecantikan (2627)
Pengedar Produk Kesihatan (2996)
Pengurus Majlis (596)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (727)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (695)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (264)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (721)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (624)
Perkakas Elektrik (436)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1532)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (519)
Pinjaman Kad Kredit (388)
Pinjaman Kereta (607)
Pinjaman Peribadi (10589)
Pinjaman Perniagaan (1836)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1317)
Program Consignment (2011)
Program Dropship (6735)
Pusat Bahasa (357)
Pusat Jagaan Bayi (1541)
Pusat Latihan (648)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (522)
Pusat Pendidikan Tinggi (523)
Pusat Rawatan (365)
Pusat Tadika Dan Taska (1312)
Pusat Tuisyen (1067)
Rancangan Perniagaan (594)
Rawatan Alternatif (292)
Rumah Sewa (4282)
Rumah Untuk Dijual (3732)
Servis Freelance (1110)
Servis Keselamatan (720)
Servis Pembersihan (825)
Servis Pengedaran Risalah (459)
Setiausaha Syarikat (609)
Sewa Bas Dan Van (575)
Sewa Kereta Teksi Limo (1817)
Sewa Lori (2558)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (248)
Studio Fotografi (899)
Studio Grafik Dan 3D (1096)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (725)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (639)
Tanah Untuk Dijual (4842)
Tempahan Biskut Dan Tart (2153)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (668)
Tempahan Katering (2146)
Tempahan Kek Dan Coklat (2143)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1745)
Tempahan Minuman Dan Dessert (462)
Tempahan Nasi Lemak (522)
Tempahan Roti (359)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1685)
Urut Tradisional (793)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1093)
Vending Machine (371)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2308)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1352)