Search Majalah.com
Menawarkan Khidmat Membuat Penyata Kewangan
Nasrul Shah @ Prinsip Perakaunan - Mon 1/Dec/2008 8:18am
Saya menawarkan khidmat membuat penyata kewangan iaitu akaun untung rugi dan kunci kira-kira dan percukaian.

Sebelum itu,saya akan terangkan mengapa penyata kewangan penting.penyata kewangan adalah satu penyata yang menjadi faktor utama kepada kelulusan pinjaman anda.tahukah bahawa 99% kelulusan sesuatu pinjaman perniagaaan dengan bank konvensional sahaja adalah terletak kepada penyata kewangan dan bukan nya kertas kerja dan perancangan perniagaan anda?

Bunyinya memang sedih tapi itulah realitinya.saya mempunyai pengalaman di dalam bidang ini hampir 7 tahun cukup masak dengan gaya dan cara pihak bank menjalankan tugas mereka.

Selain itu, mereka hanya menjadi kan kertas kerja kewangan dan perancangan perniagaan pelanggan yang ingin meminjam sebagai recycle paper untuk mereka dan penyata kewangan lah yang mereka jadikan sebagai bahan bukti untuk memberi pinjaman dan mendapatkan kelulusan dengan pihak pegawai yang menurunkan tandatangan samada pinjaman itu lulus atau tidak.

Sehubungan itu,saya mengambil langkah drastik bagi membantu peniaga yang kurang pengetahuan di dalam bidang ini agar mereka sedia maklum dengan masalah ini.

Kebanyakan pelanggan saya amat berpuas hati dengan khidmat yang saya berikan kepada mereka kerana saya bukan sahaja membantu mereka mendapatkan pinjaman malah membantu mereka dalam memberikan khidmat perundingan perniagaan secara percuma dari semasa ke semasa.

Malahan saya juga dikenali sebagai THE LIABILITY ENGINEER oleh seorang pelanggan saya di mana ia adalah nama samaran yang di berikan oleh pelanggan saya dari Johor Bharu yang mana beliau merupakan ahli korporat yang terkenal di area Johor Bharu dan Singapura adalah anak melayu yang berjaya mencipta nama dalam bidang kejuruteraan awam dan pembangunan.

Kisahnya bermula apabila saya menerima satu panggilan telefon dari Johor 07-xxxxxxxx...saya di beritahu nombor telefon saya di beri oleh seorang rakan saya sendiri dari Batu Pahat.

Beliau yang di kenali sebagai 'tokey bangunan'(my client profile is P&C) mengatakan dia memerlukan sumber modal untuk running capital bisnesnya. Saya menolak pada mulanya kerana beranggapan mengapa nak cari di KL sedangkan melambak firma kewangan di sana.

Setelah berbincang barulah saya paham...Loan nya selalu reject sebab 'bidang tidak kritikal',,,saya kehairanan mengapa jadi begitu...selepas bersetuju untuk membuat janji temu, saya pun melihat segala dokumen yang diberikan. Setelah di periksa secara kasar, saya dapati aspek penyediaan di bahagian kewangan (akaun untung rugi dan anggaran bajet) tidak 'tally' dengan perniagaan yang dijalankan sebenarnya.

Bakal client saya mengeluh kerana di terpaksa membayar cukai yang tinggi kesan dari keuntungan yang di perolehinya sedangkan perniagaan nya tidak lah untung sangat!

Jadi saya pun membuat deal dengan nya untuk menguruskan masalah perniagaan yang dihadapi.

Setelah segala proses selesai, akhirnya segala yang di impikan berjaya! 'Tokey bangunan' tersebut memberikan saguhati kepada saya berupa komisen dari pinjaman dan menyerahkan urusan perniagaan berkaitan kewangan kepada saya!

Dia memberitahu kepada saya dengan gelaran jurutera hutang kerana saya mampu melakukan dan merekayasa sesuatu aspek kewangan dengan clean!
Dari situ lah THE LIABILITY ENGINEER mendapat nama!

Mengenai permasalahan dan keinginan anda untuk ketahui lebih lanjut,
Seperti perkhidmatan utama yang sebutkan tadi di atas, sekiranya anda masih kurang paham, saya akan berikan keyword di bawah ini serta anda mempunyai masalah seperti di bawah iaitu:

1-tidak tahu cara nak buat pinjaman dengan bank komersial dan institusi kerajaan seperti MARA.

2-nak buka@daftar perniagaan tapi tidak tahu bagaimana cara

3-nak buat penyediaan akaun untung rugi@laporan kewangan beraudit yang pantas, tidak banyak masalah.(selalunya bermasalah kerana client kena bagi macam-macam dokumen

4-nak cari 'jurutera' percukaian yang dah berpengalaman hampir 30 tahun dalam bidang ini.

5-service provider anda lambat buat kerja dan ambil masa lama untuk siap satu laporan beraudit

6-anda telah membeli template kertas kerja kewangan dan pinjaman tetapi stuck@tidak tahu nak buat akaun untung rugi dan penyata aliran tunai.

boleh lah email pada saya di hhismailmonashis@gmail.com ..

Saya juga akan attachkan pada anda carta aliran tugas tentang penyediaan penyata kewangan ini.
sekian terima kasih.

Yang benar,

Nasrul

Niche: Setiausaha Syarikat
Bengkel Intensif Web E-Commerce untuk Usahawan Berjaya
9 Julai 2015 (Khamis) di DPMM Putrajaya

Kursus Teknikal Submission for GST
15 Julai 2015 (Rabu) di DPMM Putrajaya

Ramadhan Kareem 1436H (2015)
DPMM Putrajaya mengucapkan Ramadhan Kareem 1436H kepada semua warga majalah.com
     
  1. Zaineyzul - Fri 11/Feb/2011 4:49pm
    saya baru belajar hendak berniaga runcit tp masih was2 dgn apa yg diperlukan, bagaimana saya nak setup perjln perniagaan saya ini serta kawalan kewangannya, walaupun bermodalkan kecil  
Page 1   (Total 1 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (3290)
Bengkel Basikal (82)
Bengkel Besi (295)
Bengkel Kereta (1666)
Bengkel Motosikal (280)
Bengkel Tayar (246)
Bisnes Air Mineral (430)
Bisnes Ais Krim (595)
Bisnes Aksesori Kereta (704)
Bisnes Broadband (1209)
Bisnes Burger (599)
Bisnes Cermin Mata (177)
Bisnes Cuci Kereta (902)
Bisnes Cyber Cafe (490)
Bisnes Dobi (1545)
Bisnes Ebook (1151)
Bisnes Handphone (1386)
Bisnes Hari Raya (129)
Bisnes Hotel & Resort (642)
Bisnes Ice Blended (759)
Bisnes Jam Tangan (334)
Bisnes Jeruk (211)
Bisnes Kitar Semula (564)
Bisnes Komputer (1668)
Bisnes Kurier & Logistik (793)
Bisnes Minuman (1669)
Bisnes Pasar Malam (2261)
Bisnes Pelancongan (640)
Bisnes Pengantin (838)
Bisnes Perabot (1054)
Bisnes Prepaid & Reload (1191)
Bisnes Restoran (4051)
Bisnes Roti & Bakeri (795)
Bisnes Salun Rambut (428)
Bisnes Sarang Burung (262)
Bisnes Satay (429)
Bisnes Sms (171)
Bisnes Spa & Facial (803)
Bisnes Steamboat (212)
Bisnes Stesen Minyak (153)
Bisnes Tablet Pc (463)
Bisnes Tradisional (941)
Bisnes Untuk Dijual (3920)
Bisnes Waffle & Jagung (438)
Bisnes Western Food (384)
Dewasa 18sx (2012)
Diskusi Bisnes (2140)
Diskusi Tuntutan & Tribunal (806)
Expo Karnival Tapak Niaga (7752)
Forex Malaysia (2309)
Haiwan Peliharaan (548)
Haji & Umrah (518)
Hiasan Dalaman (820)
Hiasan Taman (279)
Hotel Resort Homestay (1160)
Iklan Terbuka (4900)
Iklan Tv Radio Media Massa (262)
Import & Eksport (364)
Ingin Berniaga (3018)
Insurans & Takaful (1945)
Insurans Roadtax Kereta (407)
Kedai Bunga (206)
Kedai Cenderahati & Kraf (2155)
Kedai Emas (515)
Kedai Fotostat & Cetakan (2760)
Kedai Hardware (524)
Kedai Ibu & Bayi (795)
Kedai Jahit (4636)
Kedai Kamera & Camcorder (380)
Kedai Runcit & Serbaneka (370)
Kedai Separuh & Ruang Niaga (2282)
Kedai Sewa (1866)
Kereta Baru (1879)
Kereta Terpakai (5571)
Kerja Diploma & Ijazah (6508)
Kerja Kemahiran (2376)
Kerja Kosong (15299)
Kerja Praktikal (2888)
Kerja Sales (2868)
Kerja Sambilan (7528)
Konsultan Peguam (224)
Konsultan Perniagaan (523)
Kontrak Swasta (358)
Kontrak Tender Kerajaan (507)
Kontraktor Balak & Kayu (539)
Kontraktor Jurutera (640)
Kontraktor Marin & Kapal Laut (254)
Kontraktor Minyak & Gas (749)
Kontraktor Pasir (523)
Kontraktor Pembinaan (2409)
Kontraktor Perlombongan (364)
Kursus & Seminar (3211)
Kursus Kecantikan (752)
Kursus Makanan (743)
Kursus Motivasi (350)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1759)
Mencari Pelabur (4182)
Mesin Fotostat (388)
Mesin Freezer & Chiller (306)
Mesin Industri (570)
Mesin Jahit (432)
Mesin Proses Makanan (613)
Pakej Pelancongan (2958)
Pakej Perkahwinan (1300)
Pakej Perniagaan (1031)
Pasar Basah (1721)
Pekerja Asing (1457)
Pelaburan Saham Unit Trust (1077)
Pembantu Rumah Asing (2193)
Pembekal Barang Runcit (1758)
Pembekal Beras (155)
Pembekal Buah-buahan (574)
Pembekal Ikan Kering (429)
Pembekal Kelapa & Santan (730)
Pembekal Kerepek (1281)
Pembekal Keropok (516)
Pembekal Kicap & Sos (250)
Pembekal Kurma & Kismis (325)
Pembekal Madu (297)
Pembekal Mee & Bihun (144)
Pembekal Minyak Masak (435)
Pembekal Rempah & Perencah (700)
Pembekal Serunding (298)
Pembekal Telur (160)
Pemborong Aksesori Lelaki (173)
Pemborong Aksesori Wanita (1269)
Pemborong Batik & Sutera (398)
Pemborong Beg Galas (118)
Pemborong Beg Tangan (646)
Pemborong Bundle (973)
Pemborong Cadar & Tilam (502)
Pemborong Karpet (194)
Pemborong Kasut & Sandal (795)
Pemborong Lampin (359)
Pemborong Mutiara (117)
Pemborong Pakaian Bayi (839)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1878)
Pemborong Pakaian Lelaki (1245)
Pemborong Pakaian Plus Size (165)
Pemborong Pakaian Wanita (4741)
Pemborong Telekung & Songkok (616)
Pemborong Tshirt & Uniform (3820)
Pemborong Tuala (216)
Pemborong Tudung (3086)
Pembuat Papan Tanda Iklan (341)
Pembuat Plastik Kotak Botol (915)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (536)
Pendaftaran Syarikat (584)
Pendaftaran Trademark (46)
Pengedar Alat Tulis (1004)
Pengedar Bahan Pencuci (805)
Pengedar Buku & Majalah (664)
Pengedar Contact Lens (270)
Pengedar Perfume (1669)
Pengedar Permainan Kanak2 (668)
Pengedar Produk Kecantikan (2895)
Pengedar Produk Kesihatan (3375)
Pengurus Majlis (680)
Penternak Arnab (67)
Penternak Ayam (818)
Penternak Burung Puyuh (118)
Penternak Ikan (752)
Penternak Kambing (338)
Penternak Lembu (437)
Penternak Udang (245)
Peralatan Makmal & Hospital (303)
Peralatan Pejabat & Sekolah (851)
Peralatan Sukan (611)
Perisian Komputer (675)
Perkakas Dapur (697)
Perkakas Elektrik (500)
Perkakas Rm2 & Gajet (1622)
Pinjaman AIM (189)
Pinjaman Hartanah (585)
Pinjaman Kad Kredit (459)
Pinjaman Kereta (718)
Pinjaman Peribadi (12291)
Pinjaman Perniagaan (2056)
Produk Dari China (603)
Produk Sejuk Beku (1529)
Program Consignment (2251)
Program Dropship (8041)
Pusat Bahasa (434)
Pusat Jagaan Bayi (2033)
Pusat Latihan (766)
Pusat Memandu (139)
Pusat Mengaji Agama (667)
Pusat Pendidikan Tinggi (617)
Pusat Rawatan (444)
Pusat Tadika & Taska (1731)
Pusat Tuisyen (1364)
Rancangan Perniagaan (621)
Rawatan Alternatif (339)
Rumah Sewa (4937)
Rumah Untuk Dijual (4368)
Servis Freelance (1350)
Servis Keselamatan (834)
Servis Pembersihan (1030)
Servis Pengedaran Risalah (532)
Setiausaha Syarikat (685)
Sewa Bas & Van (670)
Sewa Jentera (79)
Sewa Kereta Teksi Limo (2183)
Sewa Lori (3000)
Sewa Pesawat & Helikopter (65)
Studio Filem & Videografi (316)
Studio Fotografi (1026)
Studio Grafik & 3D (1403)
Studio Lukisan (151)
Studio Model Penyanyi Pelakon (923)
Studio Muzik (576)
Sukan Beladiri (128)
Sukan Berkumpulan (276)
Sukan Futsal (241)
Sukan Pancing (158)
Tanah Sewa (742)
Tanah Untuk Dijual (5599)
Tempahan Biskut & Tart (2478)
Tempahan Hamper (207)
Tempahan Kanopi & Meja Kerusi (740)
Tempahan Katering (2444)
Tempahan Kek & Coklat (2342)
Tempahan Korban & Aqiqah (212)
Tempahan Kuih Muih (1962)
Tempahan Minuman & Dessert (550)
Tempahan Nasi Lemak (581)
Tempahan Roti (479)
Terminal Bayaran (238)
Ubahsuai Pejabat (756)
Ubahsuai Rumah (1980)
Urut Tradisional (1015)
Usahawan Baja Pertanian (401)
Usahawan Benih & Nursery (477)
Usahawan Tani (1267)
Vending Machine (477)
Voucher & Tiket (282)
Web Design Malaysia (2611)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1764)