Search Majalah.com
Memborong di China. Apa Barangan yang Menarik? Pendapat?
Galeribusana - Mon 26/Sep/2011 12:23pm [Last Comment]
Salam....

Saya merancang untuk ke China untuk memborong barang di sana. Nak tanya pendapat rakan2 majalah.com yang pernah memborong di China mengenai barangan yang menarik, jarang terdapat kat pasaran kita dan boleh mendapat sambutan yang bagus.

Terima kasih

Niche: Produk Dari China | Diskusi Bisnes
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mie 9 - Mon 26/Sep/2011 12:34pm
    macam-macam ada bai...larat tak larat je nak tengok...hehe  
  2. Mohdamin Bahari - Mon 26/Sep/2011 8:09pm
    mcmana dgn melalui alibaba.com
    ok ke berurusan di situ  
  3. Angah 23 - Mon 26/Sep/2011 8:14pm
    x tau nak kata... sy pn duk mencari bagus yg cun pasaran kat malaysia....  
  4. Arenis - Tue 27/Sep/2011 8:54am
    terlalu banyak made in china skrg...
    tp kena pandai pilih la brg yg ada kualiti..  
  5. Linkman - Tue 27/Sep/2011 9:54am
    saya rasa la

    1.... kalau akak minat dalam satu2 bidang... cthnya aksesori perempuan... akak kena la fokus pada bidang tu shj... cari kawasan borong barang tu shj..

    2... kalau akak tak fokus pada mana2 ... yg ni kena la cekap mata... terutama sekali barang2 gajet murah dari china.... dulu masa mula keluar pengorek telinga berlampu punyalah laku sampai tak cukup tangan... kemudian market dah tepu... then keluar a-pad, e-pad- macam2 pad la... punyalah laku... then lepas beberapa ketika dan dah mula ada org komplen... market pun reda dan tepu...

    macam tu la kitaran dia...

    saya lebih suka kalau kita fokus pada satu-satu bidang, dan tahu yg mana berkualiti dan yg takde kualiti... sebab kita bisnes ni nak jangkamasa panjang kan... bukan nak hit and run macam peniaga mainan atas tanah/jalan kat pasar malam... kejap ada kejap tak ada...  
  6. Linkman - Tue 27/Sep/2011 9:58am
    contohnya barang nihaa...

    http://www.majalah.com/?classified:pemborong-keychain-unik-autoparts-keychain-turbo-intercooler-piston-disc-brake:7B7RFWPGDF

    mesti laku macam pisang panas... kejap je then market tepu... then takde sapa nak beli dah...

    mesti barang ni impot dari china... sorry la kalau saya silap...  
  7. Galeribusana - Tue 27/Sep/2011 2:13pm
    terima kasih semua. saya pun xth lgi nak fokus kat mane lg. mcm2 dalam kepala nak.  
  8. Angah 23 - Tue 27/Sep/2011 7:01pm
    betul kata linkman tu... pasaran china terlalu luas...jika pergi baru mencari mmg 10k boleh habis sekelip mata... tp jika kita tahu mcmn nak buat duit kembali mmg 10k blh jd 20k-30k  
  9. Fly 2 - Wed 28/Sep/2011 12:49pm
    jom china.. kena pegi dulu baru tau keadaan sana macam mana. masih banyak peluang dan barang menunggu untuk di bawa balik ke malaysia. setiap hari ada saja produk baru.. apa saja bidang kita sentiasa ada benda baru. tak kesah la meniaga hit and run atau long stay... sebab hit and run tu kebanyakannya pandai rebut peluang. dia tau market nak benda ni so dia supply benda tu saja. bila dah tepu dia fikir benda lain pulak so bermakna kita sentiasa berfikir barang apa yang nak jual kerana di china tu macam macam produk ada.
    tengok bidang u la. kalau tekstil & fabrik memang luas. permintaan pun tinggi. design macam macam. kualiti macam macam. even modal 1k 2k pun dah boleh jadi saudagar kat malaysia ni. jom sertai pakej saya. fly.performa@yahoo.com  
  10. Matju 2 - Wed 28/Sep/2011 9:45pm
    Ada betolnya pndpt linkman dan ada betolnya pendapat fly2..yg linkman punya pendapat untuk jadi business man cam dato'..tansri2..biz yg betol2 boleh table sampai anak cucu...hehe..
    Nk tggu 5-10thn utk bejaya..klu nak cpt wat cara cam fly2..biz ikot musim..boleh juga..xsalah pun..yg penting aggresif..

    Pendapat sy dalam biz-jual bende mahal,untung pun meletop
    Jual mende murah,untung pun murah..tapi klu kuantiti manyak,untung pun meletop..

    Beli ikut minat bak kt linkman..  
  11. Raja Arif - Thu 29/Sep/2011 3:48am
    Salam,

    Saya akan pulang ke Malaysia soon dan ingin memulakan perniagaan. Saya ingin pendapat anda semua ttg product yg boleh dijual Malaysia dari US. Sesiapa yg ada pengalaman dlm import/eksport atau sesiapa shj yg ada idea sila komen. Saya lebih berminat kalau boleh mulakan sesuatu yg baru dan boleh dimonopolikan oleh Bumiputra. Kpd yg serious and would like to work something out, email me at

    arifdanial87@yahoo.com  
  12. Fly 2 - Thu 29/Sep/2011 11:31am
    contoh hit and run yang paling berjaya pernah saya saksikan.. peniaga jalan TAR pada bazaar ramadhan yang lepas.
    tapak sewa 20ribu... sebulan hempas pulas.. return balik 120ribu. jual barang hiasan dalaman ja. itu pun benda 10 20 ringgit. lepas raya sekarang rilek goyang kaki.. congak kalender tunggu nak niaga puasa tahun depan pulak.. hehehe..  
  13. Linkman - Thu 29/Sep/2011 4:03pm
    Fly - apa dia yg dia jual rm10 rm20 tu... gajet dari china ke? kalo dekat raya aritu mesti laku..

    - lampu lip-lap
    - pelita plastik kaki buluh
    - mercun?
    - apa eekk...

    saya prhatikan ada benda2 mainan bermusim... contohnya mainan budak2 - yoyo... setiap beberapa tahun... akan laku semula then tepu... then senyap... then naik semula..  
  14. Fly 2 - Thu 29/Sep/2011 5:19pm
    yup. lampu lip lap. bunga plastik. benda benda macam tu..  
  15. Matju 2 - Thu 29/Sep/2011 8:58pm
    linkman wat biz pe?cu citer cu citer...  
  16. Jualpukal - Thu 29/Sep/2011 10:23pm
    yeap, fly2 saya setuju
    bulan posa memang boleh buat duit.
    baju branded budak2 harga datang RM7,jual RM15
    berebut org beli.siap topap lagi tgh bulan posa.
    yg penting harga dapat murah,harga jual pun berpatutan.
    sure masyuk.

    berniaga memang risiko tapi seronok.lepas bayar duit sewa,gajii budak etc, masih ada lagi duit bercekak dalam tangan.

    insyallah,saper berminat try baju branded murah2 boleh email jualpukal@gmail.com  
  17. Mukhriz 1 - Wed 12/Oct/2011 7:14pm
    buka blog ni nkharmoni.blogspot.com
    anda pasti akan terbuka minda untuk memilih barangan China.  
  18. Khairuddin 8 - Wed 12/Oct/2011 9:14pm
    kena mula secara kecilan dulu - cuba pelbagai produk. Bila dah ada pelangan barulah memborong kat cina. kebanyakan pemborong dah ada pelangan. Sy dag g memborong 6 bulan yg lalu tapi sampai sekarang masih ada stok yg tak laku.  
Page 1   (Total 18 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2811)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (224)
Bengkel Kereta (1501)
Bengkel Motosikal (251)
Bengkel Tayar (218)
Bisnes Air Mineral (371)
Bisnes Ais Krim (514)
Bisnes Aksesori Kereta (662)
Bisnes Broadband (1113)
Bisnes Burger (550)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (822)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1384)
Bisnes Ebook (1064)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (572)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (290)
Bisnes Jeruk (181)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1503)
Bisnes Kurier Dan Logistik (691)
Bisnes Minuman (1486)
Bisnes Pasar Malam (1997)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (697)
Bisnes Perabot (874)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3384)
Bisnes Roti Dan Bakeri (723)
Bisnes Salun Rambut (372)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (385)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (674)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3405)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (330)
Dewasa 18sx (1798)
Diskusi Bisnes (1984)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6606)
Forex Malaysia (1934)
Haiwan Peliharaan (474)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (723)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1027)
Iklan Tv Radio Media Massa (227)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2835)
Insurans Dan Takaful (1764)
Insurans Roadtax Kereta (348)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1995)
Kedai Emas (457)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2549)
Kedai Hardware (440)
Kedai Ibu Dan Bayi (696)
Kedai Jahit (3938)
Kedai Kamera Dan Camcorder (347)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (341)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1894)
Kedai Sewa (1652)
Kereta Baru (1640)
Kereta Terpakai (5046)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4967)
Kerja Kemahiran (2011)
Kerja Kosong (12116)
Kerja Praktikal (2175)
Kerja Sales (2328)
Kerja Sambilan (6449)
Konsultan Peguam (158)
Konsultan Perniagaan (464)
Kontrak Swasta (299)
Kontrak Tender Kerajaan (463)
Kontraktor Balak Dan Kayu (485)
Kontraktor Jurutera (574)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (228)
Kontraktor Minyak Dan Gas (688)
Kontraktor Pasir (409)
Kontraktor Pembinaan (2090)
Kontraktor Perlombongan (322)
Kursus Dan Seminar (2862)
Kursus Kecantikan (695)
Kursus Makanan (670)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1628)
Mencari Pelabur (3719)
Mesin Fotostat (357)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (520)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (581)
Pakej Pelancongan (2642)
Pakej Perkahwinan (1217)
Pakej Perniagaan (903)
Pasar Basah (1481)
Pekerja Asing (1265)
Pelaburan Saham Unit Trust (967)
Pembantu Rumah Asing (1894)
Pembekal Barang Runcit (1590)
Pembekal Beras (116)
Pembekal Buah-buahan (490)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1116)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (245)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (416)
Pembekal Rempah Dan Perencah (614)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1199)
Pemborong Batik Dan Sutera (354)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (876)
Pemborong Cadar Dan Tilam (464)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (709)
Pemborong Lampin (303)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (778)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1689)
Pemborong Pakaian Lelaki (1139)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4290)
Pemborong Telekung Dan Songkok (571)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3568)
Pemborong Tuala (204)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (802)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (487)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (958)
Pengedar Bahan Pencuci (727)
Pengedar Buku Dan Majalah (603)
Pengedar Contact Lens (247)
Pengedar Perfume (1564)
Pengedar Permainan Kanak2 (608)
Pengedar Produk Kecantikan (2651)
Pengedar Produk Kesihatan (3044)
Pengurus Majlis (602)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (741)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (697)
Penternak Kambing (293)
Penternak Lembu (395)
Penternak Udang (197)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (737)
Peralatan Sukan (551)
Perisian Komputer (578)
Perkakas Dapur (629)
Perkakas Elektrik (449)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1546)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (629)
Pinjaman Peribadi (10835)
Pinjaman Perniagaan (1858)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1349)
Program Consignment (2036)
Program Dropship (6868)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1598)
Pusat Latihan (659)
Pusat Memandu (124)
Pusat Mengaji Agama (534)
Pusat Pendidikan Tinggi (530)
Pusat Rawatan (373)
Pusat Tadika Dan Taska (1358)
Pusat Tuisyen (1088)
Rancangan Perniagaan (567)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4364)
Rumah Untuk Dijual (3799)
Servis Freelance (1134)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (849)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (587)
Sewa Kereta Teksi Limo (1859)
Sewa Lori (2606)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (915)
Studio Grafik Dan 3D (1138)
Studio Lukisan (132)
Studio Model Penyanyi Pelakon (758)
Studio Muzik (487)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (654)
Tanah Untuk Dijual (4941)
Tempahan Biskut Dan Tart (2169)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2186)
Tempahan Kek Dan Coklat (2170)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (179)
Tempahan Kuih Muih (1768)
Tempahan Minuman Dan Dessert (470)
Tempahan Nasi Lemak (531)
Tempahan Roti (377)
Terminal Bayaran (193)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1715)
Urut Tradisional (819)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (408)
Usahawan Tani (1105)
Vending Machine (387)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2329)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1388)