Search Majalah.com
Membeli Saham IPO
Aril 4 - Mon 9/Jan/2012 11:14am [Last Comment]
Apa itu saham IPO.

IPO (Initial Public Offering) atau dikenali sebagai Terbitan Saham Awam adalah saham baru yang dikeluarkan oleh syarikat untuk mendapatkan tambahan modal dari pelabur awam.

Antara kelebihan saham IPO adalah permintaan yang tinggi sebelum dan semasa saham diterbitkan. Permintaan yg tinggi akan meningkatkan harga saham pada hari pertama saham diterbitkan. Maksimum kenaikan harga saham baru adalah 400% berbanding saham sedia ada iaitu 30% sahaja. Selain itu, belian saham IPO juga adalah secara direct dari syarikat dan harga saham telah ditetapkan berbeza dengan belian saham di secondary market, iaitu anda membeli berdasarkan harga tawaran dan permintaan dari pelabur awam.

Cara memohon saham IPO.

Melalui mesin ATM atau Online
Contoh bank yang menyediakan perkhidmatan ini adalah MayBank, CIMB dan RHB. Jika melalui bank, saingan untuk mendapatkan saham IPO adalah tinggi. Ini kerana, terlalu ramai memohon melalui cara ini.

Melalui MITI (kelebihan untuk bumiputera)

Permohonan melalui MITI hanya diperuntukkan untuk bumiputera sahaja. Apa yang diperlukan hanya isi borang yang boleh dimuat turun di website MITI dan hantar ke pejabat MITI di PUTRAJAYA.
Saham potensi IPO 2012: GAS Malaysia BHD, FELDA, Petronas Cari Gali.

Sesiapa yang berminat untuk memohon melalui Miti boleh hubungi saya di shah_ril.ramli@yahoo.com untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

Niche: Pelaburan Saham Unit Trust
Taklimat Pembiayaan Credit Guarantee Corporation (CGC) - Percuma
28 Apr 2014 di DPMM Putrajaya

Taklimat Berkenaan Tribunal Rayuan Kastam (TRK) - Percuma
24 Apr 2014 di Putrajaya

Seminar Peluang Bisnes Sektor Utama Ekonomi
30 Apr 2014 di Shah Alam (Anjuran bersama DPMM Putrajaya & MUBIN)
     
  1. Mohd Jamaluddin Jusoh - Mon 9/Jan/2012 11:41am
    saya berminat mahu beli macamana tu.

    email saya detail

    md_jamal@hotmail.com  
  2. Azahar 10 - Mon 9/Jan/2012 2:08pm
    salam..biasanya pulangan dia mcam mna.azrmohd@rocketmail.com  
  3. Aril 4 - Mon 9/Jan/2012 2:51pm
    sebagai contoh IPO MSM (syarikat gula), harga tawaran adalah RM3.38 dan pada hari saham ini diniagakan di klse telah melonjak ke RM5.00 dalam masa 1 hari dan harga tertinggi adalah Rm6.10. Jika anda membeli saham ini sebanya 1000unit keuntungan anda pada hari diterbitkan adalah sebanyak rm1620. saya jangkakan Gas Malaysia dan Felda akan melonjak seperti MSM juga.  
  4. Fiq Lobster - Mon 9/Jan/2012 5:57pm
    email detail ke fiq_lobster@yahoo.com  
  5. Nor Alhafiz Bin Nasir - Tue 10/Jan/2012 7:59pm
    boleh email saya tak?saya sangat berminat nostradamus_kembara@yahoo.com  
  6. Nita Elena - Wed 11/Jan/2012 2:07pm
    saya berminat.. boleh emailkan detail ke sisznita@gmail.com  
  7. Aril 4 - Wed 11/Jan/2012 3:14pm
    salam semua, saya dh emailkan. TQ.  
  8. Daniel Anthony - Fri 13/Jan/2012 2:03pm
    tolong email detail kepada saya termasuk borang miti...tq...

    daniel_is_wonderful@yahoo.com.my  
  9. Sham 161 - Sun 15/Jan/2012 7:15pm
    tolong email detail
    ex_pirates@yahoo.com
    tq  
  10. Hani 68 - Wed 18/Jan/2012 4:10pm
    saya berminat..email kepada hanyrazak@gmail.com  
  11. Syaz 8 - Sat 21/Jan/2012 6:25pm
    detail greentch3@gmail.com  
  12. Mika 4 - Wed 25/Jan/2012 2:24pm
    emailkn details kpd saya beserta borang MITI.

    izzatsiswo@ymail.com

    tq  
  13. Redz0ne - Wed 25/Jan/2012 9:49pm
    salam bantu saya juga...tlg email kn pd saya  
  14. Ejam080703 - Thu 26/Jan/2012 12:45am
    email saya juga luriahmazze@gmail.com  
  15. Aril 4 - Thu 26/Jan/2012 1:26pm
    saya dh email kepada semua. thanks
    ipo baru: Eita resources dan bunseng holding BHD. tarikh tutup permohonan adalah pada 31 Jan 2012 (selasa)  
  16. Aishah 75 - Thu 26/Jan/2012 2:26pm
    cik aril, sy brmnt dgn saham dan sy ada baca syrat2 melalui web MITI.lau gov employee prlu ada sign pengarah jbtn ye.lg satu, brp minimum bole beli saham.bole x email sy details dgn borang.email:yutaka_ryu84@yahoo.com  
  17. Jai 49 - Sat 11/Feb/2012 1:45pm
    email sy segera nak tau detail

    zack87_biz@yahoo.com  
  18. Marceo - Thu 16/Feb/2012 11:02pm
    saya sangat berminat. tig. hantar detail.

    cel_vin@yahoo.com

    tq.  
  19. Aril 4 - Mon 20/Feb/2012 8:55am
    1.0 Proses Permohonan Melalui MITI

    untuk permohonan melalui miti ada beberapa proses.

    Proses 1
    Bila saham baru dibenarkan untuk diterbitkan, pihak miti selalunya lebih awal membuat penawaran berbanding pihak bank.
    Tarikh tutup selalunya adalah 1 bulan dari tarikh penawaran.

    Proses 2
    Pemilihan pemohon yg berjaya akan berlaku dalam proses kedua. dimana segala dokumen akan diteliti dan bukti kemampuan untuk pembayaran permohonan saham disahkan oleh pihak bank. proses ini mengambil masa 2minggu hiingga sebulan dari tarikh tutup permohonan.

    Proses 3
    selepas proses pemilihan dan pemohon yang berjaya disenaraikan. pihak miti akan umumkan dilaman web mereka. Pemohon yang berjaya dikehendaki membayar jumlah saham yg berjaya dipohon dalam tempoh 2 minggu.

    Proses 4.
    Selepas proses bayaran selesai. saham tadi akan dipindahkan kedalam akaun CDS. Dan pemilik saham hanya perlu tunggu tarikh yg akan diumumkan oleh Security commission malaysia untuk diterbitkan di Bursa Malaysia.

    2.0 Contoh transaksi belian di open market:

    dalam mkt ada byk counter. ada yg high risk high return.
    selalu investor akn tgk counter mana yg ade news bagus. Cth: making high profit masa quarterly result kuar atau ade news pasal M&A.

    Contoh kira: katakan pilih counter HUBLINE. Last done price RM0.09/share.
    katakan Modal permulaan RM5000.

    So dari RM5000 boleh dpt (RM5000/0.09sen =dalam 55,000 shares)

    RM0.09 x 55,000 shares = RM4950
    Plus Brokerage: min 0.6% @ RM 40 = RM40
    Plus Duty Stamp = RM5
    Plus Clearing fee = RM1.50

    So modal semua dalam RM 4996.50

    Harga tertinggi dalam setahun bg share n adalah RM0.22

    Kiraan keuntungan:

    Jualan - Belian

    RM0.22 x 55,000 shares = RM12,100
    Minus brokerage: min 0.6% @ RM40 = RM 72.60
    Minus Duty Stamp =RM 13
    Minus Clearing fee = RM 3.60

    Total jualan RM 12,044

    Profit = RM 12,044- RM4996.50
    = RM 7,047.50

    Pulangan sebanyak 141%, lebih tinggi dari ASB yg bg cuma 8% setahun.  
  20. Aril 4 - Mon 20/Feb/2012 8:57am
    jika saudara/i serius ingin melabur dalam pasaran saham boleh hubungi saya untuk mendapatkan penerangan lanjut. saya akan set appointment dgn saudara/i untuk menerangkan proses penggunaan portal online bagi tujuan jual beli saham. TQ  
  21. Zamrikk - Tue 28/Feb/2012 9:06pm
    minta sama, dzullahu@yahoo.com  
  22. Butik - Mon 5/Mar/2012 12:52am
    emel detail...butik8337@gmail.com  
  23. Nova92 - Thu 12/Apr/2012 10:15am
    sent me a detail

    geniusbiz92@gmail.com  
  24. Shukurahmad - Tue 24/Apr/2012 11:00pm
    Sdra. Aril 4, sila email ke shukur.a@felda.net.my & shukur784@yahoo.com

    tq  
  25. Aril 4 - Fri 27/Apr/2012 8:40pm
    salam tuan2 dan puan2. saham felda telah keluar. saya telah email anda semua. sila semak email anda. sebarang pertanyaan boleh hubungi saya.  
  26. Hafiz 309 - Fri 27/Apr/2012 10:33pm
    sdr aril.tlg send detail ke mohdapis82@yahoo.com.my  
  27. Abdul Rani - Sat 28/Apr/2012 8:26am
    saya berminat ingin beli ipo dengan MITI atau bank untuk IPO felda dan IPO gas malaysia..berapa minimum?email kan saya borang dan detail maklumat ke (kaspers_bad@yahoo.com)  
  28. Laiveh Binti Seumin - Tue 1/May/2012 1:38pm
    ini adalah idea yang sangat bagus untuk membantu bumiputera. terima kasih  
  29. Jhackly - Wed 2/May/2012 12:18pm
    En. Aril, sy berminat boleh email ker razali_mh@tpm.com.my  
  30. Noraz 3 - Wed 2/May/2012 4:28pm
    saya berminat..noraz8283@yahoo.com.my  
  31. Aril 4 - Mon 7/May/2012 12:24pm
    Maaf semua, tawaran saham melalui MIti telah ditutup. Tetapi anda masih boleh memohon melalui white form. boleh hubungi saya untuk keterangan. 0134058978  
  32. Ezaid - Thu 17/May/2012 10:25pm
    saya berminat nak invest
    email saya
    ezaid22@yahoo.com  
  33. Aril 4 - Mon 28/May/2012 3:30pm
    kepada yang berminat nak tahu berkenaan saham, boleh lawati blog saya ya. sila sign in utk mendapatkan update terkini. http://mohdshahrilramli.blogspot.com  
  34. Diwod Bin Morris - Thu 31/May/2012 7:55pm
    saya sangat berminat untuk mempelajari daripada tuan dan saya ingin melabur bagaimana saya dapat berhubung dengan tuan lagi baik melalui telefon sebab saya berada di sabah  
  35. Hidayat 23 - Sun 10/Jun/2012 12:48pm
    pls emel sy detail utk pembelian saham ipo. tq
    noorhidayat@live.com.my  
  36. Syed 93 - Sat 16/Jun/2012 12:46pm
    pls emel sy detail utk pembelian saham ipo. tq

    syedmikro@yahoo.com  
  37. Zairy 2 - Sat 23/Jun/2012 1:55am
    email saya juga
    zryhebat13@yahoo.com  
  38. Jamal 69 - Wed 4/Jul/2012 12:14pm
    email saya juga
    jamalbahri_81@yahoo.com  
  39. Namasiazhalee - Wed 5/Sep/2012 10:00am
    Amat berminat dengan pelaburan ini... macamana nak berurusan sekiranya berada di sabah...? tolong bagi panduan untuk saya... emailkan di maezhra@yahoo.com  
  40. Radzimp - Fri 28/Sep/2012 12:14am
    saya amat berminat...minta tuan details kan lagi pasal IPO...tqvm

    mmohdradzi79@gmail.com  
  41. Zhan 2 - Mon 15/Oct/2012 1:50pm
    Salam tuan. Emel ke zhane36@yahoo.com  
  42. Reid Wan Razliffe - Wed 24/Oct/2012 11:38am
    Salam,detail plz
    reidwanrazliffe@gmail.com  
  43. Soleh 6 - Sun 25/Nov/2012 11:47am
    Salam, detail info please
    jihad_utara@yahoo.com  
  44. Zieyla 2 - Thu 3/Jan/2013 1:49pm
    saya berminat juga. email kat saya ye.tq
    zeda_impiani@yahoo.com.my  
  45. Mohd Haris 2 - Sun 6/Jan/2013 7:49pm
    Pm sy...tq ayiee786@yahoo.com.my  
  46. Aril 4 - Fri 11/Jan/2013 9:17am
    salam semua, maaf lambat reply. saya dah emailkan. tq  
  47. Zack 208 - Mon 28/Jan/2013 3:49pm
    tolong emelkan ke saya juga ubiteller@yahoo.com  
  48. Lufias 2 - Sat 23/Feb/2013 12:03am
    Tolong emelkan le saya juga. serius berminat dengan saham ipo ini.
    saifullah_jalaludin@yahoo.com  
  49. Mohdsufizan - Wed 15/May/2013 11:44am
    tolong emelkan ke saya juga ejan_2007@yahoo.com.my  
  50. Shah 831 - Wed 29/May/2013 11:32am
    Assalamu'alaikum wbt

    Minta bantuan saudara juga.., ibnuramadhan@yahoo.com

    TQ  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 54 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Business Guide
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2330)
Bengkel Basikal (68)
Bengkel Kereta (1370)
Bengkel Motosikal (217)
Bengkel Tayar (193)
Bisnes Air Mineral (342)
Bisnes Ais Krim (439)
Bisnes Aksesori Kereta (630)
Bisnes Broadband (980)
Bisnes Burger (509)
Bisnes Cermin Mata (144)
Bisnes Cuci Kereta (724)
Bisnes Cyber Cafe (414)
Bisnes Dobi (1260)
Bisnes Ebook (962)
Bisnes Handphone (1147)
Bisnes Hotel Dan Resort (490)
Bisnes Ice Blended (638)
Bisnes Jam Tangan (256)
Bisnes Jeruk (146)
Bisnes Kitar Semula (437)
Bisnes Komputer (1386)
Bisnes Kurier Dan Logistik (591)
Bisnes Minuman (1305)
Bisnes Pasar Malam (1732)
Bisnes Pelancongan (464)
Bisnes Perabot (744)
Bisnes Prepaid Dan Reload (970)
Bisnes Restoran (2925)
Bisnes Roti Dan Bakeri (641)
Bisnes Salun Rambut (321)
Bisnes Sarang Burung (248)
Bisnes Satay (345)
Bisnes Sms (144)
Bisnes Spa Dan Facial (586)
Bisnes Steamboat (183)
Bisnes Tablet Pc (424)
Bisnes Tradisional (768)
Bisnes Untuk Dijual (2882)
Bisnes Waffle Dan Jagung (348)
Bisnes Western Food (270)
Dewasa 18sx (1613)
Diskusi Bisnes (1799)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (631)
Expo Karnival Tapak Niaga (5473)
Forex Malaysia (1615)
Haiwan Peliharaan (386)
Haji Dan Umrah (426)
Hiasan Dalaman (636)
Hiasan Taman (222)
Hotel Resort Homestay (904)
Iklan Tv Radio Media Massa (192)
Import Dan Eksport (291)
Ingin Berniaga (2642)
Insurans Dan Takaful (1535)
Insurans Roadtax Kereta (303)
Kedai Bunga (181)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1854)
Kedai Emas (407)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2324)
Kedai Hardware (455)
Kedai Ibu Dan Bayi (624)
Kedai Jahit (3328)
Kedai Kamera Dan Camcorder (314)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (316)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1584)
Kedai Sewa (1505)
Kereta Baru (1397)
Kereta Terpakai (4454)
Kerja Diploma Dan Ijazah (3884)
Kerja Kemahiran (1648)
Kerja Kosong (9608)
Kerja Praktikal (1580)
Kerja Sales (1859)
Kerja Sambilan (5404)
Konsultan Perniagaan (389)
Kontrak Swasta (246)
Kontrak Tender Kerajaan (418)
Kontraktor Balak Dan Kayu (436)
Kontraktor Jurutera (489)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (202)
Kontraktor Minyak Dan Gas (601)
Kontraktor Pasir (300)
Kontraktor Pembinaan (1803)
Kontraktor Perlombongan (285)
Kursus Dan Seminar (2564)
Kursus Kecantikan (643)
Kursus Makanan (618)
Kursus Motivasi (286)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1490)
Mencari Pasangan Lelaki (30)
Mencari Pasangan Wanita (48)
Mencari Pelabur (3350)
Mesin Fotostat (317)
Mesin Freezer Dan Chiller (229)
Mesin Industri (442)
Mesin Jahit (328)
Mesin Proses Makanan (520)
Pakej Pelancongan (2365)
Pakej Perkahwinan (1130)
Pakej Perniagaan (781)
Pasar Basah (1279)
Pekerja Asing (1070)
Pelaburan Saham Unit Trust (843)
Pembantu Rumah Asing (1621)
Pembekal Barang Runcit (1479)
Pembekal Beras (84)
Pembekal Buah-buahan (418)
Pembekal Ikan Kering (348)
Pembekal Kelapa Dan Santan (555)
Pembekal Kerepek (961)
Pembekal Keropok (398)
Pembekal Kicap Dan Sos (200)
Pembekal Kurma Dan Kismis (264)
Pembekal Madu (208)
Pembekal Mee Dan Bihun (116)
Pembekal Minyak Masak (381)
Pembekal Rempah Dan Perencah (521)
Pembekal Serunding (226)
Pembekal Telur (116)
Pemborong Aksesori Lelaki (152)
Pemborong Aksesori Wanita (1108)
Pemborong Batik Dan Sutera (330)
Pemborong Beg Galas (95)
Pemborong Beg Tangan (552)
Pemborong Bundle (804)
Pemborong Cadar Dan Tilam (381)
Pemborong Karpet (132)
Pemborong Kasut Dan Sandal (628)
Pemborong Lampin (277)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (713)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1467)
Pemborong Pakaian Lelaki (1030)
Pemborong Pakaian Plus Size (130)
Pemborong Pakaian Wanita (3841)
Pemborong Telekung Dan Songkok (516)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3206)
Pemborong Tuala (180)
Pemborong Tudung (2537)
Pembuat Papan Tanda Iklan (214)
Pembuat Plastik Kotak Botol (732)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (450)
Pendaftaran Syarikat (430)
Pendaftaran Trademark (28)
Pengedar Alat Tulis (892)
Pengedar Bahan Pencuci (647)
Pengedar Buku Dan Majalah (541)
Pengedar Contact Lens (225)
Pengedar Perfume (1442)
Pengedar Permainan Kanak2 (541)
Pengedar Produk Kecantikan (2416)
Pengedar Produk Kesihatan (2772)
Pengurus Majlis (557)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (647)
Penternak Burung Puyuh (88)
Penternak Ikan (637)
Penternak Kambing (259)
Penternak Lembu (337)
Penternak Udang (166)
Peralatan Makmal Dan Hospital (237)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (630)
Peralatan Sukan (508)
Perisian Komputer (489)
Perkakas Dapur (544)
Perkakas Elektrik (362)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1375)
Pinjaman AIM (147)
Pinjaman Hartanah (468)
Pinjaman Kad Kredit (364)
Pinjaman Kereta (510)
Pinjaman Peribadi (9327)
Pinjaman Perniagaan (1630)
Produk Dari China (469)
Produk Sejuk Beku (1175)
Program Consignment (1790)
Program Dropship (5861)
Pusat Bahasa (308)
Pusat Jagaan Bayi (1252)
Pusat Latihan (559)
Pusat Memandu (113)
Pusat Mengaji Agama (403)
Pusat Pendidikan Tinggi (473)
Pusat Rawatan (309)
Pusat Tadika Dan Taska (1088)
Pusat Tuisyen (939)
Rancangan Perniagaan (535)
Rawatan Alternatif (256)
Rumah Sewa (3781)
Rumah Untuk Dijual (3348)
Servis Freelance (933)
Servis Keselamatan (621)
Servis Pembersihan (714)
Servis Pengedaran Risalah (417)
Setiausaha Syarikat (544)
Sewa Bas Dan Van (478)
Sewa Kereta Teksi Limo (1513)
Sewa Lori (2209)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (50)
Studio Filem Dan Videografi (212)
Studio Fotografi (802)
Studio Grafik Dan 3D (880)
Studio Lukisan (112)
Studio Model Penyanyi Pelakon (628)
Studio Muzik (398)
Sukan Beladiri (111)
Sukan Berkumpulan (208)
Sukan Futsal (214)
Sukan Pancing (123)
Tanah Sewa (568)
Tanah Untuk Dijual (4266)
Tempahan Biskut Dan Tart (1758)
Tempahan Hamper (168)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (601)
Tempahan Katering (1892)
Tempahan Kek Dan Coklat (1937)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (151)
Tempahan Kuih Muih (1563)
Tempahan Minuman Dan Dessert (399)
Tempahan Nasi Lemak (462)
Tempahan Roti (317)
Terminal Bayaran (167)
Ubahsuai Pejabat (583)
Ubahsuai Rumah (1514)
Urut Tradisional (710)
Usahawan Baja Pertanian (341)
Usahawan Benih Dan Nursery (355)
Usahawan Tani (953)
Vending Machine (311)
Voucher Dan Tiket (218)
Web Design Malaysia (2104)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1137)