Macamana untuk Membuka Pejabat Pos Mini?
Mubarak B Abd Rahman - Mon 22/Oct/2007 6:50pm [Last Comment]
sy nak tahu dengan lebih lanjut mcm mana bg sy untuk membuka sebuah pejabat pos mini.apakah keperluan yang perlu disediakan..??tolong berikan maklumat lanjut

Niche: Bisnes Kurier Dan Logistik
Taklimat Pembiayaan Credit Guarantee Corporation (CGC) - Percuma
28 Apr 2014 di DPMM Putrajaya

Taklimat Berkenaan Tribunal Rayuan Kastam (TRK) - Percuma
24 Apr 2014 di Putrajaya

Seminar Peluang Bisnes Sektor Utama Ekonomi
30 Apr 2014 di Shah Alam (Anjuran bersama DPMM Putrajaya & MUBIN)
     
  1. Mmz - Tue 23/Oct/2007 1:51pm
    pejabat pos mini ada syarat dia..lagi senang klu pegi sendiri ke pejabat pos negeri... memang POS Malaysia mengalukan banyak pos mini...bukan semua tempat bleh bukak tapi lot rumah teres pun bleh jadi pos mini...kedai kopi pun bleh beb...  
  2. Hannad Hj Mohamed Hashim - Tue 23/Oct/2007 5:19pm
    Mmg betul tu.terus refer ke pejabat pos negeri.saya pun dalam proses membuka PPM. tgh tgu pihak POS Malaysia buat survey di kawasan cadangan saya tu.permohonan semua senang je..  
  3. Acin - Wed 24/Oct/2007 3:02am
    best ker untung nyer?  
  4. K3n1275 - Wed 24/Oct/2007 11:08am
    en. hannad, berapa agaknya kos untuk buka ppm ni?  
  5. Mubarak B Abd Rahman - Wed 24/Oct/2007 7:08pm
    menurut pos komisyen dia 10 peratus manakala bg setem sebnyak 5 %..
    bnyk gak  
  6. Hannad Hj Mohamed Hashim - Thu 25/Oct/2007 11:32am
    kos untuk buka PPM ni tidak begitu byk.ianya bergantung pada stok yang diperlukan selain pengubahsuaian ruang kedai.ruang minimum yg diperlukan hanya 100kaki persegi shj. elaun yang diterima bergantung pada 'point' /unit yang akan diberikan pada setiap perkhidmatan. contohnya surat/poskad yg diposkan - 1 unit, surat berdaftar 5 unit, bungkusan 14 unit dan lain2 lagi kemudian jumlah unit2 ini akan ditambah dan di kalikan dgn 1.0215sen. selain itu terdapat beberapa insentif dan bayaran minima asas berdasarkan formula yg telah ditetapkan oleh POS.  
  7. Mubarak B Abd Rahman - Tue 30/Oct/2007 10:49pm
    senang memang senang..tapi ikut tempat jgak kot...ada jgak sebab2 yang benda2 ni jd susah..memangla nak dapatkan sesuatu tu kita kna usaha tp kdg2 ada pihak tertentu yg merumitkan usaha dan kerja kita...ni la salah satu batu penghalang untuk org muda mcm saya yg btol2 berkeinginan untuk memulakan bisnes....saya nak ingatkan diri sy dan sapa2 ja yg terbaca ruangan forum supaya jgnla kta tunjuk lagak tak kira kat mana kedudukan kita....saya jgak dlm proses permohonan utk bka PPM....  
  8. Zaini 2 - Wed 28/Nov/2007 3:03am
    pos mini ini sebenarnya boleh jadi back up pada bisnes yg sedia ada  
  9. Zaini 2 - Sun 23/Dec/2007 3:51pm
    en mubarak saya telah menjalankan ppm ini selama 2 tahun ada baik dan buruknya ppm ini tapi sebenarnya kita tak boleh membuka ppm dan mengharapkan semua pendapatan kita datang dari nya adalahlah lebih baik en membuka perniaggan lain dan menjadikan ppm ini salah satu dari produk dari perniagaan  
  10. Vincoles - Mon 14/Apr/2008 12:00am
    berapakah peratus keuntungan yang kita dapat daripada
    pembayaran bil2 elektrik,bil air dll.. ???  
  11. Miza G - Wed 8/Oct/2008 7:07pm
    Saya berminattttttt dgn PPM juga.Ingat nak buka shj di taman melati memandangkan tempatnya strategik.Berapa minimum modal diperlukan.  
  12. Nor Ain Bt Badayamin - Fri 3/Apr/2009 9:55am
    saya cadang nak buka pos mini dr mane nak mula  
  13. Ellismelia - Wed 18/Nov/2009 6:31pm
    berminat juga buka ppm nie.. berapa modal minima dan berapa lama proses permohonan tu? contoh mohon bulan nie bulan bila dapat result dari pejabat pos tentang permohonan kita tue??  
  14. Arman 2 - Wed 9/Dec/2009 12:04am
    En. Mubarak, Boleh kongsi sikit tentang pejabat pos mini  
  15. Merc - Mon 1/Mar/2010 4:43pm
    apakah syarat2 ...keperluan...nampak masih tak terima maklum balas...siapa yang arif untuk dapatkan infor...bagaimana steps...  
  16. Arman 2 - Wed 10/Mar/2010 3:10pm
    merc, saya ada dpt info psl nie. bg email  
  17. Othman - Sat 3/Apr/2010 3:10pm
    Betul kata zaini tu, biar ada main bussiness + sampingan, baru boleh kukuh.  
  18. Rooshanita - Mon 26/Jul/2010 11:24pm
    ada sesiapa dapat bantu saya mendapatkan bisnes ni  
  19. Wan 70 - Sun 17/Oct/2010 7:14pm
    Assalamualaikum,saya salah seorang pengusaha Pos Mini Berkomputer,saya di kawasan kuantan pahang,untuk pengetahuan yang berminat untuk mengusaha pos mini berkomputer ni.saya nyatakan syarat yang perlu untuk membuat permohonan pos mini berkomputer ni:-

    Perkara wajib ada.
    1.komputer
    2.internet line
    3.printer cetakan report (rm350.00)
    4.ruang pejabat untuk kaunter
    5.mengusaha perniagaan lain
    6.peti besi yang diiktiraf
    7.daftar niaga.
    8.duit cagaran rm1000.00
    9.Printer cetakkan bil (rm2500.00 kalau x silap,beli dengan pos)



    Cara permohonan
    ==============
    1.Surat rasmi
    -sertakan alamat dan daftar niaga
    -jarak antara pejabat pos yang sedia ada (tidak kurang dari 15km)
    -bilangan rumah penduduk setempat(tak kurang 1000 buah rumah)
    -tandatangan dan cop penghulu(sebagai sokongan permohonan)
    2.Permohonan mesti dihantar ke pejabat pos besar negeri yang dipohon.
    3.Untuk lebih kepastian pergi ke pejabat pos negeri,tanya lebih detail.

    Bayaran elaun yang diterima pengusaha
    ============================
    1.setiap satu kutipan bil dibayar 20sen sahaja.
    2.bergantung kepada jumlah kutipan bil
    (byk bil byk lah elaun)
    3.mengurus surat n penjualan barang2 pos seperti setem or wang pos dan
    sebagainya. (elaun biasanya sekitar rm150 sahaja)

    '''oleh kerana keuntungan yang tidak banyak maka pihak Pos Malaysia menwajibkan pengusaha pos mini menjalankan perniagaan lain,tidak tertumpu kepada pos sahaja'''permohonan tidak akan diluluskan sekiranya tiada bisnis lain.


    Dimana kita dapat kelebihan dalam mengusahakan pos mini ni

    1.kedai kita jadi tumpuan org ramai,coz nak gi bayar bil or beli bayar produk
    pos.
    2.kita boleh menjual pelbagai jenis barangan runcit,aksesori telefon dan sebagai.
    3.yang pasti orang akan datang ke kedai kita.coz perkhidmatan yang disediakan.

    ====sebulan paling banyak saya dapat elaun dari pos setakat ni adalah RM700.00 sahaja=====

    inilah adalah salah satu stategi perniagaan yang baik dua or tiga dalam satu.

    itu sahaja ikhlas dari saya.lebih detail pergilah ke pejabat pos negeri masing2
    insyallah mereka sentiasa sedia melayan anda.

    -diambil dari bicarajutawan  
  20. Abdul Halim Ismail - Wed 27/Oct/2010 11:53am
    Terima kasih Wan 70, maklumat yang berguna, saya pernah berminat dengan Pos Mini kerana saya selalu sangat guna servis Pos  
  21. Roslida 3 - Wed 5/Oct/2011 9:47am
    ..tima kasih Wan utk info.. sy juga bminat.. cuma, masalah skrg jarak rumah sy ke pejabat pos x sampai 8 km... :-(  
  22. Ashyraf Aminuddin - Wed 26/Sep/2012 12:34pm
    boleh email saya detail  
  23. Are Rave - Thu 3/Jan/2013 3:35pm
    Assalamualaikum WBT, saya ingin menjual Pejabat Pos Mini saya di area Ipoh...pejabat pos mini saya juga sudah beroperasi hampir 7 tahun,jadi tiada masalah untuk promosi kepada pelanggan....kepada sesiapa berminat boleh terus email pada saya...ariffridhwan@ymail.com(bumiputera shj)  
  24. Nasrul 38 - Wed 24/Apr/2013 8:17am
    Assalamualikum, saya nak tanya kalau nak bukak pos mini ni kena buat ke kertas kerja.. kalau kena ada tak sesiapa contoh kertas kerja untuk pos mini..
    tq...  
Page 1   (Total 24 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Business Guide
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2337)
Bengkel Basikal (68)
Bengkel Kereta (1371)
Bengkel Motosikal (217)
Bengkel Tayar (194)
Bisnes Air Mineral (343)
Bisnes Ais Krim (439)
Bisnes Aksesori Kereta (630)
Bisnes Broadband (981)
Bisnes Burger (509)
Bisnes Cermin Mata (144)
Bisnes Cuci Kereta (724)
Bisnes Cyber Cafe (415)
Bisnes Dobi (1262)
Bisnes Ebook (962)
Bisnes Handphone (1148)
Bisnes Hotel Dan Resort (490)
Bisnes Ice Blended (638)
Bisnes Jam Tangan (257)
Bisnes Jeruk (146)
Bisnes Kitar Semula (437)
Bisnes Komputer (1386)
Bisnes Kurier Dan Logistik (592)
Bisnes Minuman (1307)
Bisnes Pasar Malam (1734)
Bisnes Pelancongan (464)
Bisnes Perabot (745)
Bisnes Prepaid Dan Reload (970)
Bisnes Restoran (2929)
Bisnes Roti Dan Bakeri (641)
Bisnes Salun Rambut (321)
Bisnes Sarang Burung (248)
Bisnes Satay (345)
Bisnes Sms (144)
Bisnes Spa Dan Facial (586)
Bisnes Steamboat (183)
Bisnes Tablet Pc (424)
Bisnes Tradisional (768)
Bisnes Untuk Dijual (2884)
Bisnes Waffle Dan Jagung (349)
Bisnes Western Food (271)
Dewasa 18sx (1611)
Diskusi Bisnes (1799)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (631)
Expo Karnival Tapak Niaga (5477)
Forex Malaysia (1617)
Haiwan Peliharaan (386)
Haji Dan Umrah (426)
Hiasan Dalaman (636)
Hiasan Taman (222)
Hotel Resort Homestay (904)
Iklan Tv Radio Media Massa (192)
Import Dan Eksport (291)
Ingin Berniaga (2645)
Insurans Dan Takaful (1538)
Insurans Roadtax Kereta (304)
Kedai Bunga (181)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1856)
Kedai Emas (408)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2324)
Kedai Hardware (455)
Kedai Ibu Dan Bayi (624)
Kedai Jahit (3336)
Kedai Kamera Dan Camcorder (314)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (317)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1586)
Kedai Sewa (1507)
Kereta Baru (1397)
Kereta Terpakai (4460)
Kerja Diploma Dan Ijazah (3889)
Kerja Kemahiran (1651)
Kerja Kosong (9630)
Kerja Praktikal (1583)
Kerja Sales (1863)
Kerja Sambilan (5407)
Konsultan Perniagaan (389)
Kontrak Swasta (247)
Kontrak Tender Kerajaan (418)
Kontraktor Balak Dan Kayu (436)
Kontraktor Jurutera (489)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (202)
Kontraktor Minyak Dan Gas (603)
Kontraktor Pasir (300)
Kontraktor Pembinaan (1806)
Kontraktor Perlombongan (285)
Kursus Dan Seminar (2565)
Kursus Kecantikan (643)
Kursus Makanan (618)
Kursus Motivasi (287)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1490)
Mencari Pasangan Lelaki (30)
Mencari Pasangan Wanita (48)
Mencari Pelabur (3356)
Mesin Fotostat (317)
Mesin Freezer Dan Chiller (229)
Mesin Industri (442)
Mesin Jahit (328)
Mesin Proses Makanan (521)
Pakej Pelancongan (2365)
Pakej Perkahwinan (1131)
Pakej Perniagaan (781)
Pasar Basah (1281)
Pekerja Asing (1070)
Pelaburan Saham Unit Trust (844)
Pembantu Rumah Asing (1625)
Pembekal Barang Runcit (1479)
Pembekal Beras (84)
Pembekal Buah-buahan (418)
Pembekal Ikan Kering (348)
Pembekal Kelapa Dan Santan (556)
Pembekal Kerepek (961)
Pembekal Keropok (399)
Pembekal Kicap Dan Sos (200)
Pembekal Kurma Dan Kismis (264)
Pembekal Madu (208)
Pembekal Mee Dan Bihun (116)
Pembekal Minyak Masak (382)
Pembekal Rempah Dan Perencah (521)
Pembekal Serunding (226)
Pembekal Telur (117)
Pemborong Aksesori Lelaki (152)
Pemborong Aksesori Wanita (1108)
Pemborong Batik Dan Sutera (330)
Pemborong Beg Galas (95)
Pemborong Beg Tangan (552)
Pemborong Bundle (804)
Pemborong Cadar Dan Tilam (381)
Pemborong Karpet (132)
Pemborong Kasut Dan Sandal (628)
Pemborong Lampin (277)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (714)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1468)
Pemborong Pakaian Lelaki (1031)
Pemborong Pakaian Plus Size (130)
Pemborong Pakaian Wanita (3841)
Pemborong Telekung Dan Songkok (517)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3209)
Pemborong Tuala (180)
Pemborong Tudung (2538)
Pembuat Papan Tanda Iklan (214)
Pembuat Plastik Kotak Botol (732)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (450)
Pendaftaran Syarikat (431)
Pendaftaran Trademark (28)
Pengedar Alat Tulis (893)
Pengedar Bahan Pencuci (649)
Pengedar Buku Dan Majalah (541)
Pengedar Contact Lens (226)
Pengedar Perfume (1443)
Pengedar Permainan Kanak2 (541)
Pengedar Produk Kecantikan (2420)
Pengedar Produk Kesihatan (2776)
Pengurus Majlis (557)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (648)
Penternak Burung Puyuh (88)
Penternak Ikan (637)
Penternak Kambing (259)
Penternak Lembu (337)
Penternak Udang (166)
Peralatan Makmal Dan Hospital (237)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (630)
Peralatan Sukan (508)
Perisian Komputer (489)
Perkakas Dapur (544)
Perkakas Elektrik (364)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1375)
Pinjaman AIM (148)
Pinjaman Hartanah (468)
Pinjaman Kad Kredit (364)
Pinjaman Kereta (510)
Pinjaman Peribadi (9325)
Pinjaman Perniagaan (1631)
Produk Dari China (470)
Produk Sejuk Beku (1176)
Program Consignment (1793)
Program Dropship (5868)
Pusat Bahasa (308)
Pusat Jagaan Bayi (1255)
Pusat Latihan (560)
Pusat Memandu (113)
Pusat Mengaji Agama (405)
Pusat Pendidikan Tinggi (475)
Pusat Rawatan (310)
Pusat Tadika Dan Taska (1092)
Pusat Tuisyen (939)
Rancangan Perniagaan (536)
Rawatan Alternatif (256)
Rumah Sewa (3786)
Rumah Untuk Dijual (3354)
Servis Freelance (935)
Servis Keselamatan (623)
Servis Pembersihan (714)
Servis Pengedaran Risalah (417)
Setiausaha Syarikat (544)
Sewa Bas Dan Van (478)
Sewa Kereta Teksi Limo (1515)
Sewa Lori (2209)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (51)
Studio Filem Dan Videografi (212)
Studio Fotografi (802)
Studio Grafik Dan 3D (880)
Studio Lukisan (112)
Studio Model Penyanyi Pelakon (631)
Studio Muzik (400)
Sukan Beladiri (111)
Sukan Berkumpulan (209)
Sukan Futsal (214)
Sukan Pancing (123)
Tanah Sewa (569)
Tanah Untuk Dijual (4266)
Tempahan Biskut Dan Tart (1760)
Tempahan Hamper (168)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (601)
Tempahan Katering (1894)
Tempahan Kek Dan Coklat (1941)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (151)
Tempahan Kuih Muih (1564)
Tempahan Minuman Dan Dessert (401)
Tempahan Nasi Lemak (462)
Tempahan Roti (317)
Terminal Bayaran (167)
Ubahsuai Pejabat (584)
Ubahsuai Rumah (1517)
Urut Tradisional (710)
Usahawan Baja Pertanian (341)
Usahawan Benih Dan Nursery (355)
Usahawan Tani (955)
Vending Machine (310)
Voucher Dan Tiket (219)
Web Design Malaysia (2105)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1138)