Search Majalah.com
Macam Mane nak Dapat Tender?
Mohd Najib Fahmi Bin Ahmad Sabri @ Najib Fahmi Enterprise - Mon 23/Jan/2012 9:41am [Last Comment]
Salam..

Saya mempunyai sebuah syarikat enterprise yang berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia di bawah tajuk-tajuk :

1. 010201 ALAT TULIS (TIDAK TERMASUK BORANG/KERTAS KOMPUTER)
2. 020101 PERABUT
3. 020102 PERMAIDANI/AMBAR
4. 040200 ALAT BANTUAN MENGAJAR
5. 050200 PAKAIAN DAN KELENGKAPAN
6. 070100 PERALATAN/PAKAIAN SUKAN
7. 080300 MAKANAN MENTAH KERING
8. 220401 MENCUCI BANGUNAN
9. 220402 MEMBERSIH KAWASAN
10. 080501 MAKANAN BERMASAK ISLAM

Saya pernah masuk tender-tender mengikut kesesuaian bidang tajuk. Tetapi tidak pernah sekali pun Berjaya dalam tender tersebut. Ini menyebabkan saya rasa sudah berputus asa untuk masuk tender lagi..
Boleh minta pendapat semua bagaimana untuk mendapatkan sesuatu tender atau sebutharga. Terutama sekali kepada kontraktor atau pembekal yang baru pertama kali menceburi diri dalam bidang ini.
Selain itu juga apakah faktor-faktor yang mempengaruhi untuk Berjaya mendapat sesuatu tender atau sebutharga.

Minta tolong semua….

Niche: Pengedar Alat Tulis | Diskusi Bisnes
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Syafiq 20 - Mon 23/Jan/2012 10:01am
    Salam,
    mula2 saya sarankan anda tabahkan diri dan bersabar,
    saya nak tolong tapi saya xmampu, tapi saya hanya cadangkan anda daftar di sini http://eprocurement.um.edu.my/ dan tempat2 lain.
    mana tahu kalau ada rezeki di situ.
    Cuba cari mentor dalam bidang ini supaya boleh mambantu.
    Harap membantu..  
  2. Acu0870 - Mon 23/Jan/2012 11:44am
    salam..
    saya ade idea tpi krang modal
    apekate kta share buat keje
    0142131280  
  3. Mohd Najib Fahmi Bin Ahmad Sabri - Mon 23/Jan/2012 4:14pm
    Acu0870..
    Apa idea awak? email kat saya -> najib.brr@gmail.com  
  4. Budakkampong - Tue 24/Jan/2012 12:52am
    sekadar pandangan...
    buat masa ini syarikat awak tidak berkemampuan untuk bersaing dengan yang lebih berpengalaman terutama dari segi harga;lebih-lebih lagi dewasa ini pengilang dan pemborong sendiri telah masuk pasaran kerajaan..untuk maju saya cadangan lupakan tender tapi tumpukan pada sebutharga dan pembelian terus...peluang untuk dapat bisnes lagi besar selain kurang persaingan..apa-apa pun semoga berjaya jika tidak cuba cari saya...saya akan tunjukkan hala tuju bidang yang awak ceburi.tks.  
  5. Mohd Najib Fahmi Bin Ahmad Sabri - Tue 24/Jan/2012 5:37pm
    Budakkampong : tak kisah la samada tender, sebutharga atau pembelian terus. cuma mcm mana nk mulakan untuk dapat peluang tersebut.
    Macam mana caranya...  
  6. Linkman - Tue 24/Jan/2012 9:10pm
    Dua kesilapan besar melayu dalam berniaga...

    1) berniaga dgn matlamat hidup mati dgn tender kerajaan.
    2) Ingin membuat pinjaman utk memulakan perniagaan.

    ==== realiti sebenar ===

    1) tender kerajaan ni adalah side income atau side kick shj. awak patut ada business yg lain samada dgn swasta atau org awam.

    2) pinjaman adalah utk memajukan dan membesarkan perniagaan... bukan utk MEMULAKAN perniagaan. bila tak dapat, kebanyakan melayu akan mengamuk menyalahkan najib/anwar-chinadoll dll...  
  7. Budakkampong - Wed 25/Jan/2012 2:04am
    sekadar pandangan....
    saya ingin menambah pendapat linkman..pada tahun 2008 di negeri xxxxx daripada 28 vendor perabot kayu hanya 4 yang bertahan sehingga kini apabila kontrak pusat ditamatkan..jadi apa yang linkman nyatakan adalah benar kebergantungan orang melayu kepada jabatan kerajaan untuk barangan/perkhidmatan mereka akan membunuh perniagaan mereka sendiri.

    najib-
    1.kerana sikap awak tidak kisah lah awak sendiri tidak tahu apa perbezaan tender, sebutharga dan pembelian terus...sedangkan perbezaannya mempengaruhi cara marketing awak...syarikat awak trading jer bukan berstatus pengilang..jadi bermulalah secara kecil-kecilan untuk mencari pengalaman dan pengetahuan.seterusnya dari segi cara awak memberi kenyataan agak kasar...orang berniaga kena lembut gigi dari lidah...lainlaah jika awak forex trader.tks.  
  8. Bke - Wed 25/Jan/2012 2:20pm
    that right :)  
  9. Muhammad Idris 2 - Thu 26/Jan/2012 1:16pm
    setuju sangat dgn linkman..baru terpikir bende2 mcm tu..  
  10. Ketam - Fri 27/Jan/2012 7:13am
    Simpan je MOF 2 dulu..jgn matikan..nnti2 ada gak kegunaannya kemudian hari..ni kat area mana ni? Kalu nak stat pepe mula kecil2 dulu..Tender Kerajaan jgn mimpi dulu,rilek dulu kalu baru..lg pown payment LAMBAT,kalu rasa ada MODAL sket,buat yg kecil2 dulu..pepe u can email me for futher discussion..aisyahecah1201@gmail.com  
  11. Nazmi 19 - Fri 27/Jan/2012 10:59am
    saudara najib..
    betul tu pandangan dari budak kampung...saya pun company trading yang baru 1 tahun beroperasi..mulakan dengan kecil-kecilan..kumpulkan pengalaman dahulu..  
  12. Linkman - Fri 27/Jan/2012 12:52pm
    oklah, walaupun komen saya diatas tak menjawab soalan... saya cuba jawab berdasarkan pengalaman abang saya (40an) yg mempunyai ramai rakan2 yg dah berjaya dlm bisnes termasuk bisnes tender govt...

    Ada 3 Faktor kejayaan tender Govt:

    1) Kontact dalaman dan Skill (tanpa skill, anda tak berjaya walaupun ada contact dalaman)
    2) Umur anda dan umur rakan2 anda
    3) Fokus & Ketahanan dalam bisnes (perseverance)

    =======

    1) Skil & Pengetahuan tentang bidang anda.

    Ramai peniaga2 melayu yg gagal menyalahkan kroni & cabel. Kononnya org yg berjaya tu disebabkan mereka ada 'orang dalam'. Realitinya, ada berpuluh2 ribu pekerja dalam sektor kerajaan dan kalau dihitung bilangan saudara-mara dan sahabat handai... maka kesemua rakyat malaysia ni boleh dikategorikan sbg 'kroni'. mana2 manusia pun akan ada rakan baik/rakan lama/rakan satu sekolah/sedara mara/adik beradik/mentua/kerabat belah mentua... dlll yg bekerja sektor kerajaan dan ada akses kpd org atasan. Jadi tak guna mana2 org melayu nak menuduh sesiapa yg menang tender tu 'kroni'.

    Hakikatnya jika mereka menang tender dan dituduh kroni.. mereka akan mengamuk juga marah..

    Hakikatnya anda perlu ada skil dan pengetahuan dalam bidang yg diceburi. Cthnya bukan semua alatulis berkualiti. Jika anda hentam shj ambil dari China harga murah, dan jika mengakibatkan kerugian kpd jabatan kerajaan dan menjadi isu politik, anda dan jabatan kerajaan tu akan disiasat oleh badan2 tertentu di malaysia tak kira samada anda penyokong BN atau PR. Yg salah tetap salah.

    2) Umur Anda

    Jika anda berumur awal 20an, secara naturalnya kawan2 anda pun majoritinya umur 20an. Jika anda teruskan dalam bidang yg sama, apabila anda berumur 30an, rakan2 anda pun berumur 30an dan mereka mula memegang jawatan penting dalam kerajaan.

    Setelah anda berumur 40an, rakan2 anda di dalam kerajaan dah berumur 40an juga dan dah mula memegang jawatan tertinggi di jabatan kerajaan tersebut. Bila anda bid tender, mereka kenal anda kerana anda dah berada dalam bidang ni selama 20-30 tahun. Jadi jika mereka memilih anda, ia bukan satu kesalahan kerana mereka tahu kesungguhan dan skil anda dalam bidang ni.

    3) Fokus & Ketahanan dalam bisnes (perseverance)

    Mengikut kata abang saya, ada rakan dia yg dah 30 tahun cuba bisnes tender. masalahnya mereka tak ada fokus dan daya tahan
    - 5 tahun pertama cuba supply alat tulis.
    - kemudian bila govt nak beri projek kelas F, dia mula jadi kontraktor kelas F.
    - Bila kerajaan buat projek 'payung' menjual paku... mereka melompat lagi nak jadi kontraktor paku pulak..
    - Bila kerajaan nak buat IPP (independent power plant)... mereka pulak berebut2 nak masuk dalam utility business..
    - Bila kerajaan nak buat hub halal... mereka lompat lagi nak supply produk2 halal pulak dah...
    - bila kerajaan nak menaikkan bilangan franchisor/franchisee melayu... mereka nak jadi franchisor/franchisee pulakkk...

    begitulah bertukar2 bisnes dan tak pernah fokus pada satu2 bidang.

    golongan ni tak akan kemana2 pun seumur hidup mereka.

    ======
    wallhualam.  
  13. Cobanasib - Sun 29/Jan/2012 2:37pm
    hehehe...sy ada kawan depend on projek kerajaan je...ada orang dalam kot...yang penting 1st time dapat tunjukkan prestasi..anta order secepat mungkin.submit.2,3 kali wat camtu diorg x cari org lain daaa...sikap manusia mmg camtu..nk cepat n trustee company.org dlm yg urus x susah,org luar senyum smpai nampak gigi...wlwpon kecil2an..tp tak putus2 ok laa tu kan...  
  14. Mohd Najib Fahmi Bin Ahmad Sabri - Mon 30/Jan/2012 4:34pm
    terima kasih atas semua pendapat dan cadangan yang diberikan..

    saya bukan hanya tumpu kepada tender, sebutharga atau pembelian terus sahaja. disamping itu saya ada membuka sebuah kedai printing.
    tender dan sebutharga adalah sebagai pendapatan tambahan untuk memajukan perniagaan yang ada..  
  15. Zarah 3 - Mon 30/Jan/2012 5:18pm
    Kena rajin cari person in charge, berani redah, jgn duduk diam tunggu org bagi projek smpai bila2 pun xdpt...usaha itu tangga kejayaan yg lain byk berdoa supaya Allah buka pintu hati pemegang projek tu sikit bgi bisnes kt kita  
  16. Lyn 24 - Fri 3/Feb/2012 12:07am
    kawan2 blh bg cdangan x mcm mna nak cri customer kerana saya bru nak mula niaga dlm stationery  
  17. Mansor Sg Udang - Wed 7/Mar/2012 5:50pm
    Saya cadangkan awak carilah kerja yg bidangnya orang kurang ceburi,saperti kategori perkhidmatan(servis).Rata2 bidang yg awak senaraikan diatas,lautan manusia dah berdaftar dgn K.Kewangan(KK).Saya bagi contohlah kalau perniagaan trading ni,tender bekal karpet lah katakan,bukan nak katalah......bila proses masuk tender jabatan nakkan 15 buah karpet aje,tapi yg masuk tender kekadang sampai 70-80 syarikat.Kadang2 syarikat kamu(MNFBAS) tak sempat sampai ketahap pemilihan.Mereka 'kucilkan' dokumen awak atas alasan yg cukup remeh.Ini dipanggilkan 'technical disqualification'.Contohnya,jabatan nakkan karpet Iraq tapi awak sebutharga karpet dari China.Itu dah cukup untuk awak 'lopong' tengok yg lain kedepan bertanding.Ini yg kita katakan buang masa,buang karan aje dan yg paling2 kita nak hindarkan,semangat juang awak akan luntur berderum ketanah.Mana taknya,masuk 30x,satu pun tak sangkut.Bertahan sedikit,instead of daftar syarikat awak bekal moto/kereta di KK,awak daftar perkhidmatan betul kenderaan,contoh kedua;dari daftar bekal alat pemadam api,awak daftarlah bawah kategori betul dan servis alat pemadam api.Cari tempat dimana 'ada gula,semutnya sedikit.Kurang perebutan.Bagaimana cecara nak dapatkan kepandaiannya,pandai2lah awak dgn 'business connection' yg awak ada.Sekadar pandangan ikhlas saya.Right from God,wrong from me bro.  
  18. Yatie - Tue 20/Mar/2012 10:46pm
    Di sini saya boleh kongsikan pengalaman, tender ni memang mudah dapat sekiranya kita boleh bersaing dr segi harga,government biasanya akan memilih syt yang dpt memberi harga yg paling rendah, utk permulaan bg la harga yg plg rendah, once da dpt tender yg pertama akan dtg tender lain pn senag nk dpt. , selain perkhidmatan berkualiti, dan ;/b company yg kukuh.  
  19. Sara Azmi - Thu 26/Apr/2012 2:31pm
    Salam, saya adalah pemborong, pembekal dan peruncit bagi alatan tulis, sukan dan alatan pejabat yang beroperasi di perak. Pelanggan kami tergolang daripada Stationery shop, kedai-kedai runcit, pasaraya-pasaraya, sekolah, pejabat-pejabat kerajaan, tadika, pejabat-pejabat swasta, pusat-pusat tuisyen, hospital dan pihak individu. Syarikat kami juga ada menyediakan perkhidmatan penghantaran di seluruh negeri. Harga yang dikenakan adalah jauh lebih murah daripada syarikat pemborong-pemborong lain. Jadilah pengguna yang bijak! Untuk maklumat lanjut sila hubungi saya di talian : 018-5783646/012-4191903 @ email saya di : sara_add8731@yahoo.com  
  20. Mohd Hariz - Mon 21/May/2012 4:14pm
    salam, for kod 080501 MAKANAN BERMASAK ISLAM rase nyer dh kuar tender..for skolah2 dlm malaysia.cube try.  
  21. Mohamad Aizad Amir Bin Mohamed - Fri 15/Jun/2012 1:44am
    yang penting jangan berharap dengan sesuatu benda..zaman sekarang bukan mcam zaman dulu..contoh dulu xramai kontraktor tp skrg tumbuh mcam cendawan sampai PKK closed new submit..mana ada sauk ja..jangan memilih..orang melayuu cakap ja bykk..keja xjalan pun  
  22. Taytrading - Sat 16/Jun/2012 1:24pm
    Nape x jadi pembekal kepada orang yang dapat tender... macam golongan yang menguasai separuh kekayaan di Malaysia, TT dah ada kedai printing.. jadilah pembekal kepada penender.., price, timing, quality semua kita boleh kontrol, dapat pun cash  
  23. Azizi Ilias - Thu 28/Jun/2012 3:12pm
    salam, saya ade company sdn bhd..sesiapa yang ingin masuk tender tanpa memikirkan modal. dgn syarat guna company saya n kerja2 kerajaan shj. saya boleh mengeluarkan modal sehingga 3m. jika lebih boleh dibincangkan. Profit sharing 60:40. call 0192313641 or email m.azizi09@yahoo.com.  
  24. Shafiee Bin Abu Bakar - Sun 8/Jul/2012 11:54pm
    Salam, email kpd SY jika memerlukan pembekal alat-alat tulis, mcm2 jenis kertas, brg2 keperluan sek2 & pejabat2, bahan2 bacaan dan dll yg berkaitan...... sila email kpd shafieeabubakar@yahoo.com ......TQ  
  25. Ishak 5 - Fri 2/Nov/2012 9:50pm
    Assalam, saya pengusaha restoran makanan Arab. Ingin mencari mana2 agensi kerajaan,Swastar atau Individu memerlukan katering utk masakan makanan Arab seperti nasi mandi ayam,Kambing,ikan dan Udang,Nasi Maqlubah. Kebab Arab seperti Shawarma,Kofta,Hausyi,Stuffed Tomato dan lain boleh lah menghubungi
    013 3445767 Hj Ishak atau r1ishakid@hotmail.com  
  26. Mohd Yusri Bin Wahi - Sat 3/Nov/2012 1:52pm
    salam Mohd Najib Fahmi,saya mungkin boleh menolong anda,sila hubungi saya di no.0129504298,yusri atau 0139567742,iqbal sekian harap maklum  
  27. Razeen - Sat 3/Nov/2012 5:55pm
    sesiapa yg boleh menolong sy mengenai tender kerajaan sila email kat saya atau sms kat sy pls. sy amat memerlukan petolongan anda semua. 0173552825, cahayasejati08@yahoo.com  
  28. Azahari Talib 2 - Thu 8/Nov/2012 3:08pm
    salam warga majalah

    saya ada company enterprise beroperasi di melaka, tetapi tiada job lagi,kepakaran di dlm penyelengaraan elektrik, kepada sesiapa yg boleh membantu bolehlah hubungi saya...terima kasih semua saudara..azari.talib@gmail.com  
  29. Syedjaa - Fri 9/Nov/2012 2:15am
    Mungkin ini boleh membantu sesikit sebanyak..

    Perniagaan ini berkaitan dengan agensi-agensi kerajaan dan beberapa badan
    seperti ePerolehan, Kementerian Kewangan dan Kerajaan Malaysia amnya.
    Jadi secara tak langsung menjamin keselamatan perniagaan ini dan bukanlah
    seperti perniagaan atau pelaburan yang menipu ramai orang luar sana.

    Ini adalah perniagaan yang sebenar! Satu bentuk perniagaan yang anda boleh buat
    secara part time atau full time bergantung kepada fleksibeliti anda. Boleh mula
    dari rumah ataupun secera profesional di pejabat.

    Apa yang boleh saya nak cakap adalah ianya berbaloi untuk dicuba oleh anda...Betul...!

    TIDAK PERLU :
    Modal besar, cable, duit kopi, orang dalam mahupun kelulusan tinggi.

    Yang diperlukan cuma ILMU,ILMU,ILMU, USAHA dan TAWAKAL.

    Saya tak jamin boleh dapat projek..tapi saya jamin akan dapat sesuatu ilmu dan panduan baru yang sangat2 berguna untuj sesiapa yang nak berjinak dengan perniagaan dengan kerajaan..

    Untuk mendapatkan maklumat lanjut sila ke http://tinyurl.com/acl5t6q  
  30. Ayub 4 - Sun 25/Nov/2012 1:54pm
    antara salah satu faktor adalah persembahan profail syarikat. persembahan profail syarikat yang menarik dan lengkap sedikit sebanyak dapat membantu dalam pemilihan tender
    hubungi saya untuk keterangan lanjut
    0134760636 atau email di: ayu8_8585@yahoo.com  
  31. Maznan 4 - Tue 18/Dec/2012 7:05pm
    salam semua..sy bru mula utk berniaga,..sekadar nk thu..sush ke nk dpt lesen kewangan?  
  32. Azrul 71 - Mon 23/Sep/2013 1:02pm
    berminat untuk bergabung dengan saya dalam bidang pembinaan...

    012 3442274 - adi  
  33. Nor Affendy B Rahman - Tue 8/Oct/2013 3:19pm
    Salam semua, Saya baru nk memceburi bidang membekal. boleh kah saya meminta nasihat dari anda semua? untuk pengetahuan saya diamanah kan untuk mencari perniagaan untuk koperasi kami. harap sangat dapat kalian memberi pencerahan kepada saya yg mmg terlalu baru untuk bidang perniagaan ini..terima kasih  
  34. Peejai 2 - Thu 31/Oct/2013 1:02pm
    salam Mohd Najib Fahmi,saya mungkin boleh menolong anda,sila hubungi saya di no.0165406575,Faizal atau 0165491084 boleh tinggal pesanan SMS, sekian harap maklum.Tender yg boleh sy tolong jika berhubung dgn KDN dan Kementerian Pelancongan.  
  35. Mohamad Rizwan - Wed 25/Dec/2013 9:15pm
    http://mohdrizwan.com/cara-untuk-dapatkan-tender-kerajaan/  
  36. Hafidz 14 - Thu 4/Sep/2014 2:32am
    CETAK BAJU RM10 ????
    sangat murah dan cepat..dalam 3 hari sahaja boleh dapat t-shirt

    hubungi 017 442 5918 jika anda punya idea hebat untuk diterjemahkan ke baju anda.

    KAMI SENTIMENTALKAN T-SHIRT ANDA SEHINGGA TERKESIMA...

    (contoh nak dapatkan job cetak baju kecil kecilan...hehe)  
Page 1   (Total 36 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2732)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (214)
Bengkel Kereta (1491)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (805)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1361)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1257)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (167)
Bisnes Kitar Semula (499)
Bisnes Komputer (1487)
Bisnes Kurier Dan Logistik (678)
Bisnes Minuman (1462)
Bisnes Pasar Malam (1969)
Bisnes Pelancongan (549)
Bisnes Pengantin (684)
Bisnes Perabot (854)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1107)
Bisnes Restoran (3332)
Bisnes Roti Dan Bakeri (708)
Bisnes Salun Rambut (364)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (381)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (662)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (819)
Bisnes Untuk Dijual (3323)
Bisnes Waffle Dan Jagung (383)
Bisnes Western Food (325)
Dewasa 18sx (1775)
Diskusi Bisnes (1962)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (721)
Expo Karnival Tapak Niaga (6487)
Forex Malaysia (1886)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (711)
Hiasan Taman (242)
Hotel Resort Homestay (1010)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (330)
Ingin Berniaga (2821)
Insurans Dan Takaful (1728)
Insurans Roadtax Kereta (339)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1984)
Kedai Emas (452)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2533)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3839)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (345)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1846)
Kedai Sewa (1637)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (5005)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4819)
Kerja Kemahiran (1955)
Kerja Kosong (11775)
Kerja Praktikal (2069)
Kerja Sales (2282)
Kerja Sambilan (6330)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (453)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (456)
Kontraktor Balak Dan Kayu (480)
Kontraktor Jurutera (566)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (392)
Kontraktor Pembinaan (2056)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2821)
Kursus Kecantikan (687)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (323)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1622)
Mencari Pelabur (3684)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (268)
Mesin Industri (514)
Mesin Jahit (375)
Mesin Proses Makanan (569)
Pakej Pelancongan (2612)
Pakej Perkahwinan (1203)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1460)
Pekerja Asing (1236)
Pelaburan Saham Unit Trust (945)
Pembantu Rumah Asing (1860)
Pembekal Barang Runcit (1580)
Pembekal Beras (109)
Pembekal Buah-buahan (483)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (650)
Pembekal Kerepek (1100)
Pembekal Keropok (444)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (238)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (598)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1185)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (606)
Pemborong Bundle (866)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (696)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (110)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1657)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4218)
Pemborong Telekung Dan Songkok (566)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3525)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2789)
Pembuat Papan Tanda Iklan (278)
Pembuat Plastik Kotak Botol (799)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (494)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (953)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (587)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1540)
Pengedar Permainan Kanak2 (600)
Pengedar Produk Kecantikan (2629)
Pengedar Produk Kesihatan (2999)
Pengurus Majlis (597)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (727)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (695)
Penternak Kambing (287)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (724)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (438)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1536)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (521)
Pinjaman Kad Kredit (389)
Pinjaman Kereta (608)
Pinjaman Peribadi (10612)
Pinjaman Perniagaan (1839)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1321)
Program Consignment (2015)
Program Dropship (6747)
Pusat Bahasa (358)
Pusat Jagaan Bayi (1546)
Pusat Latihan (650)
Pusat Memandu (124)
Pusat Mengaji Agama (524)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (366)
Pusat Tadika Dan Taska (1317)
Pusat Tuisyen (1068)
Rancangan Perniagaan (595)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4291)
Rumah Untuk Dijual (3742)
Servis Freelance (1114)
Servis Keselamatan (720)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (459)
Setiausaha Syarikat (610)
Sewa Bas Dan Van (577)
Sewa Kereta Teksi Limo (1825)
Sewa Lori (2562)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (248)
Studio Fotografi (902)
Studio Grafik Dan 3D (1101)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (728)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (640)
Tanah Untuk Dijual (4850)
Tempahan Biskut Dan Tart (2154)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (668)
Tempahan Katering (2154)
Tempahan Kek Dan Coklat (2146)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1748)
Tempahan Minuman Dan Dessert (463)
Tempahan Nasi Lemak (522)
Tempahan Roti (360)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1687)
Urut Tradisional (793)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1095)
Vending Machine (372)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2310)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1353)