Search Majalah.com
Macam Mana Prosedur nak Mulakan Perniagaan (Uptown @ Pasar Malam)
Linda 29 - Thu 26/Aug/2010 2:16pm [Last Comment]
salam..saya nak mulakan perniagaan kecil-kecilan di uptown @ pasar malam tapi saya nak tahu macam mana prosedur nya..nak kena apply lesen ke?lesen apa?pas2 nak pergi ke majlis bandaran ke nak apply apa2 ke?tolong ye...tak pernah cuba sebelum ni...thanks

Niche: Bisnes Pasar Malam | Diskusi Bisnes
     
  1. Mohd Akmal Che Anuar - Thu 26/Aug/2010 2:39pm
    saya boleh bantu saudari. hantar nama,no. telefon dan lokasi ke macatechst@yahoo.com @ 0126725571  
  2. Watie 6 - Thu 26/Aug/2010 3:35pm
    kalau uptown x payah lesen sbb dia dah reg. kawasan tu utk niaga uptown..cuma cari n bayar pd management dia aje..kalau biz pasar malam plak kena la apply lesen kat majlis..minta lesen penjaja kalu x silap..pergi rujuk majlis bandaraya yg terdekat utk info..  
  3. Cnccrew - Thu 26/Aug/2010 3:54pm
    sblm apply ape2 lesen, kene register pd Surahjaya Syarikat Malaysia (SSM) terlebeh dahulu...  
  4. Linda 29 - Thu 26/Aug/2010 6:27pm
    akmal : dah hantar...

    watie 6:oh ye ke..sbab ni 1st time, tu yg nak tanya dulu 2...kalo nak niaga mknn pon xyah apply lesen ke?cam niaga waffle ke?

    cnccrew: cam ne nak apply 2 ek?  
  5. Azizi 8 - Thu 26/Aug/2010 7:38pm
    nk join gak...pi cmner nk start?  
  6. Linda 29 - Thu 26/Aug/2010 9:18pm
    azizi: awak nak niaga ape?kat uptown ke?  
  7. Fr Enterprise 2 - Thu 26/Aug/2010 10:33pm
    Linda & Azizi
    Setau saya setiap Majlis @ PBT lain prosedur. Refer terus ke bhg perlesenan dapatkan info dulu baru bertindak. Daftar SSM mustahak, pegi sendiri apply. Nak niaga makanan kena ambil kursus penyediaan mknn & suntikan. Kalau boleh cerita sikit nak jual apa..emel saya frbisnes@gmail.com  
  8. Rahman - Fri 27/Aug/2010 8:29am
    Linda -> Tips2 nak apply di tapak pasar malam ada di link dibawah. Hints: Kita perlu kena saman beberapa kali sebelum dapat lesen tapak pasar malam. (serius ni..)

    http://www.majalah.com/?classified:pasar-malam-macam-mana-nak-apply-tapak:5PXC18HXHL  
  9. Linda 29 - Fri 27/Aug/2010 10:16am
    rahman:bis tu nak tunggu kena saman baru leh apply ke?payah mcm tu..skali saman da brape da..adoyaiii

    fr enterprise : sy da anta email...  
  10. Shahril 9 - Sat 28/Aug/2010 2:36pm
    saya ada plan nak buat bizness dari atas van je dkt area2 pasar..nak jual makanan laut segar dengan daging segar..perlu ambik lesen apa2 ke??  
  11. Rahman - Sun 29/Aug/2010 4:52pm
    Betul Linda... saya tak main2. Saya dah tanya banyak org, termasuk rakan2 yg kerja Govt... sebabnya, menurut kata mereka, adalah camni...

    - Terdapat terlalu banyak org yg nak ambil lesen shj. Bila dah dapat lesen, mereka sub kat org lain dan untung atas angin.

    Jadi, kalau sdri atau sesiapa shj yg apply, macamana nak tahu yg anda ikhlas berniaga & bukan nak untung atas angin. Mereka dapat berpuluh2 & beratus2 ribu application setiap bulan... manakala tapak kosong ada beberapa ribu shj.

    (ini tidak termaktub dalam undang2... just oral law shj...)

    Jalan mudah ialah, buktikan anda betul2 berminat berniaga dgn menunjukkan saman2 yg telah dikenakan & dibayar.

    inilah dunia.... undang2 tak bertulis mcm ni dibuat kerana terlalu banyak org yg suka beli tapak dan menyewakan atas angin pada org lain!!!  
  12. Linda 29 - Mon 30/Aug/2010 1:26pm
    rahman: agak2 kalo skali saman berapa ek?parah jugak la kalo asik kena saman jer...adoyaiii  
  13. Yan Rasta - Tue 31/Aug/2010 11:11am
    linda,azizi:join saya la,ni lebih elok dan untung besar,kta niaga yg xde kt area semenanjung mlaysia ni,hanya kta shaja yg niaga produk ni,ianya keropok amplang sabah,hasil jualan d sabah rm2 juta sbln..kalo nk cuba cll saya:0132749952  
  14. Norlia Jalaluddin - Tue 31/Aug/2010 3:38pm
    Saya setuju dengan Rahman... sebab saya sendiri pernah pergi tanya kat bandaraya mcm mana cara2 nak apply lesen pasar malam.. pastu pegawai tu cakap...

    Buka je meja kat mana2 tapak kosong... pastu memang kena saman 2-3 kali, masa diorang saman dia suruh cakap dah apply lesen tapi belum dapat... pastu nanti baru diorang approve lesen...

    Memang camtu...  
  15. Linda 29 - Wed 1/Sep/2010 9:41am
    yan:sila email saya detail kat baby.sweet20@yahoo.com.my

    norlia: terima kasih atas info anda....  
  16. Anwar 8 - Mon 6/Sep/2010 10:51am
    ha..bnyk info.yg kene saman tu mmg betol.nk wat cmne da lumrah...
    sy mencari sape2 yg nk jual serunding daging dari kelantan. sy boleh supplykan..contact n detail sy ada dalam ni.
    http://eserunding2u.blogspot.com/  
  17. Lynn 10 - Wed 15/Sep/2010 4:49pm
    Yan..saya nak jugak..email saya..rosalina_abrahim@yahoo.com  
  18. Hairul 6 - Thu 16/Sep/2010 3:32am
    tak taw plak.. kena tunggu saman baru apply.
    abis gak duit mcm tu kena byr saman.
    beberapa tahun lepas, sye pernah gak
    berniaga pasar malam dan dapat 5 tapak seminggu. 3 tapak dari AJK kampung dan dua tapak dari majlis perbandaran.
    saya ada wat artikel di blog saya www.hairul.com  
  19. Linda 29 - Wed 22/Sep/2010 9:40am
    terima kasih hairul sebab berkongsi info dgn saya...  
  20. Nani 2 - Sat 25/Sep/2010 10:25pm
    nak tak sewa tapak uptown x kat sri gombak / setiawangsa?
    saya ader tapak untuk disewa..

    sewa rm550 sri gombak
    sewa rm700 setiawangsa

    deposit 1 bln jer

    call saya 012-2401157
    blh mula oktober 2010.  
  21. Cecilia Ibrahim - Thu 18/Nov/2010 10:17pm
    nak berniaga pun susah ek..adoi..
    skali kena saman berapa kena tu?? huhu.
    beb korang tau x..kat ner nak cari pembekal jamu,sabun n barang2 yg sebinti denganya? ak duk mlaka.org mlk duk kunci mulutla.huhuhu

    Linda:awk dah mula berniaga ke?

    Nani:ade x mana2 lubang berniaga kat melaka? sewa kat sini..cekik darah arr...huhuhu  
  22. Zam 40 - Fri 21/Jan/2011 1:52pm
    salam.ada sesiapa nak sewakan/kongsikan tapak niaga di uptown cheras x? klu ada sms saya k. 012-3464294 (ry) nak niaga bln 2 ni.  
  23. Rosmawar 3 - Wed 2/Feb/2011 10:04pm
    sy pun tengah mencari tapak kt uptown cheras. ada sape2 leh bantu?  
  24. Ami Asyraf - Tue 12/Jul/2011 9:00pm
    Boleh saya nak tahu juga macam mana nak apply tapak kat uptown?
    Masih ada kosong ke tapak dekat uptown?
    Macam dah penuh je?
    Saya dah ada lesen berniaga.

    P/S: Sorry banyak sangat soalan :)  
  25. Daisy 6 - Wed 5/Oct/2011 10:02am
    saya nak sewa tapak DT cheras
    tolong bantu saya..
    mas
    0123676611  
  26. Mia 57 - Thu 5/Apr/2012 9:35am
    ade sesiapa x nak share sewa tapak dgn saya di uptown danau??jika ade yg berminat email saya dgn segera!!!gurlz_honney@yahoo.com  
  27. Hafiz Azhar - Mon 4/Jun/2012 2:43am
    salam semua.. kalo niaga guna lori steambot tu camne? kena angkut jugak ke?  
  28. Azmieybetta - Tue 11/Dec/2012 11:38am
    salam.. rasanya x payah kena saman pun bleh dpt lesen..
    caranya adalah anda jumpa penganjur pasar malam dptkan tapak niaga (ada bayaran la) pas dah dpt tapak, ambik borong kat majlis dn suruh penganjur sign n cop. pastu gi la kat majlis apply lesen.. sy pun niaga pasar malam gak..  
  29. Faizal 94 - Wed 27/Mar/2013 8:20am
    utk sewa tpk kt downtown cheras korg kena tnya kt peniaga2 kt area situ ada tpk utk disewa x krn kebnykn diorg ada 2-3 tpk dan ada yg memiliki 7-8 tapak(ini pun mmg realiti). sewa utk skg ni dlm Rm600 ke atas. klo bln Puasa Rm seribu stgh ke atas(aku prnh bniaga kt situ)  
  30. Yenny - Sun 8/Sep/2013 10:51pm
    takotnya bila baca pglmn kawan kat atas ni yg berniaga tanpa lesen yg sampai kena saman.Dah lah kita melayu ni meniaga kecik2 nak nak rezeki anak bini...pastu kena saman.silap2 modal pun tak lepas.Sayang duit sbb susah nak dpt ooo...tapi hakikat bt org nk baru berniaga mcm tu ke??? Saya pun dlm perancangn nak berniaga.Tgh dok survey2 cara2 nak berniaga.Tk sangka begini asam garam nya...  
  31. Arinna Sri Mastika Binti Abd Rahim - Fri 1/Nov/2013 1:51pm
    salam.saya berminat untuk berniaga baju wanita di uptown or pasar malam area shah alam or kl..siapa boleh share tapak sebab saya cume boleh berniaga pada hari sabtu ahad sahaja.tolong bantu.hubungi arinna 014-7107534  
  32. Noorfizura - Sun 30/Mar/2014 6:02pm
    Azmieybetta..nak tnye..mcm mane na jumpa penganjur pasar mlm..camne na dptkan ctc dorang..x berape phm la..majlis daerah kat kl kat mane..ingt na ambik borang siap2 then bg penganjur cop trus..0123007164..noorfizura@gmail.com  
  33. Saiful Nizam - Thu 24/Jul/2014 10:12pm
    Tapak downtown cheras nak bagi sewa lepas raya sampai hujung 2014..kalau ok boleh teruskan lg ..deposit 2bulan + 1bulan sewa tapak =rm1000

    Call me saiful 0163302665  
Page 1   (Total 33 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2722)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (212)
Bengkel Kereta (1484)
Bengkel Motosikal (247)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (649)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (546)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (804)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1357)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1253)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (164)
Bisnes Kitar Semula (498)
Bisnes Komputer (1486)
Bisnes Kurier Dan Logistik (675)
Bisnes Minuman (1460)
Bisnes Pasar Malam (1968)
Bisnes Pelancongan (547)
Bisnes Pengantin (678)
Bisnes Perabot (849)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1106)
Bisnes Restoran (3324)
Bisnes Roti Dan Bakeri (707)
Bisnes Salun Rambut (363)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (379)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (658)
Bisnes Steamboat (198)
Bisnes Tablet Pc (440)
Bisnes Tradisional (817)
Bisnes Untuk Dijual (3315)
Bisnes Waffle Dan Jagung (382)
Bisnes Western Food (323)
Dewasa 18sx (1767)
Diskusi Bisnes (1960)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (717)
Expo Karnival Tapak Niaga (6456)
Forex Malaysia (1877)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (709)
Hiasan Taman (240)
Hotel Resort Homestay (1006)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (329)
Ingin Berniaga (2819)
Insurans Dan Takaful (1725)
Insurans Roadtax Kereta (337)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1980)
Kedai Emas (451)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2529)
Kedai Hardware (435)
Kedai Ibu Dan Bayi (687)
Kedai Jahit (3827)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (343)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1842)
Kedai Sewa (1633)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (4992)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4798)
Kerja Kemahiran (1954)
Kerja Kosong (11714)
Kerja Praktikal (2053)
Kerja Sales (2272)
Kerja Sambilan (6306)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (452)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (454)
Kontraktor Balak Dan Kayu (478)
Kontraktor Jurutera (565)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (389)
Kontraktor Pembinaan (2052)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2812)
Kursus Kecantikan (686)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (322)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1621)
Mencari Pelabur (3680)
Mesin Fotostat (352)
Mesin Freezer Dan Chiller (265)
Mesin Industri (512)
Mesin Jahit (374)
Mesin Proses Makanan (566)
Pakej Pelancongan (2608)
Pakej Perkahwinan (1198)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1455)
Pekerja Asing (1229)
Pelaburan Saham Unit Trust (943)
Pembantu Rumah Asing (1851)
Pembekal Barang Runcit (1578)
Pembekal Beras (108)
Pembekal Buah-buahan (482)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (647)
Pembekal Kerepek (1095)
Pembekal Keropok (442)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (237)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (414)
Pembekal Rempah Dan Perencah (594)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1183)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (606)
Pemborong Bundle (862)
Pemborong Cadar Dan Tilam (450)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (694)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (772)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1653)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4199)
Pemborong Telekung Dan Songkok (565)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3518)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2784)
Pembuat Papan Tanda Iklan (276)
Pembuat Plastik Kotak Botol (798)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (481)
Pendaftaran Syarikat (493)
Pendaftaran Trademark (34)
Pengedar Alat Tulis (951)
Pengedar Bahan Pencuci (716)
Pengedar Buku Dan Majalah (585)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1537)
Pengedar Permainan Kanak2 (598)
Pengedar Produk Kecantikan (2626)
Pengedar Produk Kesihatan (2993)
Pengurus Majlis (595)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (726)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (694)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (263)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (716)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (570)
Perkakas Dapur (623)
Perkakas Elektrik (434)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1532)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (519)
Pinjaman Kad Kredit (388)
Pinjaman Kereta (605)
Pinjaman Peribadi (10589)
Pinjaman Perniagaan (1834)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1313)
Program Consignment (2010)
Program Dropship (6728)
Pusat Bahasa (357)
Pusat Jagaan Bayi (1539)
Pusat Latihan (648)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (522)
Pusat Pendidikan Tinggi (523)
Pusat Rawatan (365)
Pusat Tadika Dan Taska (1305)
Pusat Tuisyen (1066)
Rancangan Perniagaan (593)
Rawatan Alternatif (292)
Rumah Sewa (4276)
Rumah Untuk Dijual (3730)
Servis Freelance (1110)
Servis Keselamatan (719)
Servis Pembersihan (825)
Servis Pengedaran Risalah (458)
Setiausaha Syarikat (609)
Sewa Bas Dan Van (575)
Sewa Kereta Teksi Limo (1817)
Sewa Lori (2556)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (899)
Studio Grafik Dan 3D (1092)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (725)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (638)
Tanah Untuk Dijual (4833)
Tempahan Biskut Dan Tart (2149)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (667)
Tempahan Katering (2142)
Tempahan Kek Dan Coklat (2146)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1742)
Tempahan Minuman Dan Dessert (462)
Tempahan Nasi Lemak (521)
Tempahan Roti (359)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (639)
Ubahsuai Rumah (1683)
Urut Tradisional (792)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1092)
Vending Machine (371)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2306)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1350)