Macam Mana Nak Dapatkan Modal Untuk Mulakan Perniagaan
Beautifulkapas - Wed 18/May/2011 8:54am [Last Comment]
saya nak tanya pada sesiapa yang tahu bagaimana untuk dapatkan modal ataupun bantuan perniagaan,,, bleh sesiapa bantu...??

Niche: Diskusi Bisnes | Pinjaman Perniagaan
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Yusrico - Wed 18/May/2011 10:56am
    layari http://www.punb.com.my/  
  2. Honda - Wed 18/May/2011 3:03pm
    kaum cina mulakan perniagaan dengan modal yang dikumpul sendiri,dalam masa yang sama mencari pengalaman dalam bidang yang ingin diceburi.Bank pun nak tengok kita dah jalankan perniagaan baru mereka luluskan pinjaman.Erti pinjaman ialah pinjaman untuk tambah modal dan bukannya untuk memulakan perniagaan.  
  3. Ijja1912 - Wed 18/May/2011 5:37pm
    Salam..
    Sekadar berkongsi, saya graduan uitm, pernah join kursus Skim Siswazah Perantis PUNB Setahun - 2nd Batch, pernah join juga kursus PHASER PKNS 6 bulan,

    Mengikut pengalaman yang sudah dilalui, paling baik, kita mulakan perniagaan tanpa pinjaman dan hutang daripada mana-mana.. Terpulan kepada saudari/saudara apa yang nak diniagakan, berapa modal yang saudari dan saudara perlukan. Secara jujurnya saya mulakan perniagaan zero modal, daripada jualan pertama, keuntungan daripada sana, saya kembangkan untuk jadi modal awal.

    Sebagai info tambahan, pihak pembiayaan bank PUNB, MARA, atau SME sekalipun agak sukar untuk memberikan pinjaman memandangkan tiada apa-apa bukti yang akan mengukuhkan keyakinan mereka bahwa peminjam mampu bayar balik. Normal, macam kita juga, kalau ada kawan-kawan kita yang nak pinjam duit, kita mesti akan tgok kehidupan dia camana, apa yang akan membuatkan dia mampu membayar balik pinjaman kita tadi.

    Mentaliti bangsa Melayu, nak semua sempurna dan ada kedai baru nak mula niaga.. kalau masih berfikiran macamni, sampai bila akan memulakan perniagaan?

    Mentaliti bangsa Cina, redah je dengan apa yang ada. Gunakan apa yang ada dulu, kembangkan apa yang ada ditangan.

    Pandangan dan idea dari saya untuk saudara/i, untuk permulaan usahakan buat bisnes secara dropshipping terlebih dahulu. Dalam ni banyak yang iklankan produk. Terpulang mahu pilih yang Mana. InsyaAllah, kena sabar dan tabah dalam mendaki tangga. Tiada short cut untuk berjaya.. Rasakan dulu pahitnya dan susahnya menjadi peniaga, semua tu latihan untuk fizikal, mental, dan rohani..

    Kalau dah lama buat perniagaan cth setahun ke tiga tahun, kalau rasa nak kembangkan lagi biz, barulah fikirkan dana mana yang boleh digunakan.

    Sambil tu, rajin-rajinkan ikut kursus perniagaan yang ditawarkan seperti MARA, PUNB, SUS [SKIM USAHAWAN SISWAZAH], MECD, banyak lagi sebenarnya.. try gugel..

    Salam Sukses!  
  4. Manjajelita - Wed 18/May/2011 8:28pm
    Saya setuju dengan pendapat Ijja1912..
    Gunakan apa peluang yang ada terlebih dulu..
    Kenalaaa susah-susah dulu untuk capai kesenangan dan kejayaan.
    Kena pandai manage biz, ingat biz tu tak selalunya untung ada turun naik pasang surutnya. jangan pedulikan kata-kata yang akn mjatuhkan kita jadikan itu sebagai ingatan utk kt lebih maju ke hadapan.  
  5. Linkman - Thu 19/May/2011 8:27am
    Setuju 100% dgn Honda diatas.

    "Mulakan bisnes atas usaha sendiri"

    Bila dah besar, buat pinjaman HANYA utk KEMBANGKAN perniagaan,

    Pinjaman BUKAN utk memulakan bisnes!!  
  6. Rosfadilah - Thu 19/May/2011 5:08pm
    sebab nak meniaga dan tiada sumber, dia perlukan modal, so beri sokongan..

    PINJAMAN AIM UTK PENIAGA WANITA SEKITAR MAHKOTA CHERAS, SG LONG, CHERAS PERDANA, JALAN CHERAS, BANDAR TUN RAZAK, HULU LANGAT DAN SEKITAR DENGAN NYA...

    PINJAMAN INI KHUSUS utk wanita yg berumur 18 - 65 tahun yg baru memulakan perniagaan dan kekurangan modal utk mengembangkan perniagaan anda. Koperasi AIM ( Amanah Ikhtiar Malaysia) memberi peruntukkan Modal pinjaman permulaan sebanyak RM 3,000.00 sehingga RM 20,000.00 dengan kadar tempoh bayaran balik dari tiga bulan sehingga 2 tahun.

    tanpa perlukan slip gaji, penjamin dan hanya perlukan kejujuran dan komitmen anda utk datang pd hari perjumpaan mesyuarat pusat selama 1 jam setiap minggu.

    bnyak cara utk membantu kita meningkatkan taraf hidup dan memulakan usaha kembangkan ekonomi keluarga, insya-allah...

    Untuk keterangan lanjut mengenai program pinjaman AIM sila HUBUNGI SAYA :l CIK ROSE 012 6816792/
    email: fadilla_06@yahoo.com  
  7. Azman Bin Asini - Thu 19/May/2011 9:36pm
    salam,

    boleh jadi dropshipper saya kalau berminat. cuba usha dulu item2 yg saya jual dlm link kat bawah nie...kalau berminat, pm saya dlm FB tu....selamat mencuba...

    http://www.facebook.com/home.php#!/kasutmiaqisha  
  8. Ijja1912 - Fri 20/May/2011 6:52pm
    Setuju juga dengan Rosfadilah..
    Saudari boleh cuba pinjaman di AIM..Amanah Ikhtiar Malaysia.. khusus untuk suri rumah, dan sesuai untuk mereka yang nak mulakan perniagaan tapi tiada modal awal.. pinjam sikit dulu pun dah ok.. ikut keperluan. Hutang akan jadi liability, tapi kalau bijak menggunakan dana tu, InsyaAllah akan memberikan keuntungan..Beautiful kapas nak run biz apa yea??

    Salam berjaya,  
  9. Beautifulkapas - Sun 22/May/2011 9:26am
    thanks ijja n rosfadillah saya tgh mencari ahli untuk aim di sekitar seri kembangan.. saya menjual fabric secara online dan juga offline... khas untuk wanita..  
  10. Wan 259 - Mon 23/May/2011 3:28pm
    saya usahawan syarikat enterprise, menjalankan perniagaan import dari middle east, memerlukan pinjaman perniagaan. status perniagaan 1 tahun beroperasi, current acc active. jika sesiapa dapat membantu sila hubungi saya.... wanskoll@yahoo.com  
  11. Wan Nor Hisham - Wed 25/May/2011 5:50pm
    apa kata join teambuilding saya..ini mengenai kekuatan diri kita dlm menjalankan sesuatu perniagaan, apakah perniagaan yg sesuai dgn anda..PERCUMA.. Berminat boleh hubungi saya wan 0136777040..email wannor.za5@gmail.com  
  12. Rosfadilah - Sun 29/May/2011 11:24am
    slm, beautifulkapas, join saja kami di bandar tun razak, tak jauh pun dr sri kembangan, even kami punya ahli pun ramai dr sri kembangan...

    kami dlm proses bentuk kumpulan baru...so tak perlu nak tunggu lama2 lagi...kalau berminat just sertai kami meeting khamis depan:-

    tarikh : 2 jun 2011
    masa : 10.30 pagi ( 1 jam shj)
    lokasi :dewan al-amin / surau al-amin, pangsapuri PENARA ,dWI tASIK, bANDAR tUN rAZAK...

    email : fadilla_06@yahoo.com
    h/p : 012 - 6816792  
  13. Mohd Ridwan Bin Senin - Thu 2/Jun/2011 3:31pm
    nk pinjaman bank jgn mimpi sume cite aje... nk duit cash tk kn dpt pnye. company aku complete dokumen dh 8 thn sume bank dh panjat same je.. dulu nk cagaran dh ada tk nk lak nk duit lak  
  14. Rockman - Thu 2/Jun/2011 9:37pm
    sokong anda semua..perniagaan dengan modal sendiri adalah lebih baik..sekarang aku hidup tanpa hutang...aminn..  
  15. Hookah82 - Fri 3/Jun/2011 6:16pm
    ingin mencari pinjaman atau dana bg perniagaan trading import dari middle east... email saya:hookahtrading82@gmail.com  
  16. Sham 111 - Sun 10/Jul/2011 4:07pm
    Asalam.. wk free nanti tengok website sy blh manalah tahu kita blh kerjasama
    www.iss.com.my atau fb industrisentiasasegar.. sham_keli@yahoo.com.my  
  17. Mohdazimkamarul - Tue 12/Jul/2011 3:22am
    Salam, kalo awak berminat dengan cara saya untuk mendapatkan modal sms 016-6994505. kerana cara saya ni yang paling senang sekali. tanpa perlu bayar semula pun.  
  18. Nizam 164 - Tue 23/Aug/2011 2:11pm
    Mohdazimkamarul :Kepala Hotak dia..org ini penipu..dan dia ada worldpress "ACE NETWORK"(SKG SUDAH XLEY MASUK) dier kaki penipu guna kan upfront utk pinjaman loan...BEWAREEE  
  19. Bzboy4 - Fri 26/Aug/2011 1:46am
    kene blaja cara2 nak buat loan..org bank je yg tau...sebab dorg yg bg n luluskan loan ..sy niage zero loan...permulaan rm5 je dlm kocek..nak modal buatla sales rajin2 then simpan..skrg sy dah leh jg supplier...berkat usha.." HIDUP TANPA LOAN"  
  20. Yatt 6 - Wed 23/Jan/2013 12:54am
    APALAH AIM. tiap2 minggu kena berkumpul. kalau ahli dlm kumpulan keluar kena hadir sesi baru untuk ahli baru. 1 kump ada 6 org. tak cukup 6 org, tak boleh jalan. buang masa jer tiap2 minggu berkumpul, padahal just nak bayar duit pinjaman jer. duit pinjaman kena bayar tiap2 minggu. bosan betul. kalau cikgu tak dtg just cancel gtu jer. incharge/ atau ketua incharge kekadang buat remeh jer. kalau kelas cancel, tak di beritahu awal. nak contact setiap ahli, kena call sendiri...tu pakai duit lol. AIM memang POOR. itu sebab fokus kepada usahawan wanita, kalau untuk lelaki confirm tak lakunya. remeh betul  
  21. Hafiz89 2 - Sun 7/Apr/2013 7:14pm
    tapi kalau yang dah memulakan perniagaan tanpa pinjaman, duit tabung dah banyak habis modal. main con x bayar duit keje yang kita dah buat pulak macam mane?? hampa sangat-sangat rasanya. punya lah untung makan hasil titik pelu orang lain, kita pulak sekarang dah x tahu macam mane nk cari modal berniaga balik sekarang.  
  22. Faizal 220 - Thu 19/Jun/2014 10:00am
    ketahui rahsia untuk dapatkan pinjaman bank, layari: powerupbisnes.blogspot.com  
  23. Faizal 220 - Wed 2/Jul/2014 11:38am
    Jalankan bisnes secara kecil-kecilan dahulu menggunakan modal sendiri, bila dh boleh running & boleh jana keuntungan:

    1st boleh apply TEKUN dlm dengan syarat ada SSM. Maximum bleh dpt RM20K utk permulaan bergantung pada business plan yang kita buat.

    2nd bila dh dpt TEKUN boleh buka current account syarikat, transaction dlm akaun bagi cantik, kena buat management account, lepas 6 bulan - setahun boleh apply lagi dengan PUNB atau SME. up to RM100K

    3rd dh ada RM100K dh boleh buat mcm2 business dan cukup setahun running & dah declare income tax dh jadi senang nak buat loan dgn mana2 commercial bank samada business loan ataupun utk beli property.

    4th Masuk tahun kedua, bila dah UPGRADE syarikat ke SDN. BHD. anda layak untuk buat pinjaman melebihi RM500K.

    Bila dh banyak duit, invest kat bisnes yang berisiko rendah atau buka banyak cawangan perniagaan sedia ada.

    Untuk sebarang khidmat nasihat, boleh hubungi saya:

    017 4544764

    atau layari:
    powerupbisnes.blogspot.com  
  24. Putri Liya - Mon 4/Aug/2014 11:49am
    saya nk buka perniagaansendiri tapi tak cukup modal... tolong saya  
Page 1   (Total 24 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2821)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (225)
Bengkel Kereta (1505)
Bengkel Motosikal (252)
Bengkel Tayar (219)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (517)
Bisnes Aksesori Kereta (663)
Bisnes Broadband (1114)
Bisnes Burger (551)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (823)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1387)
Bisnes Ebook (1068)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (573)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (183)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1504)
Bisnes Kurier Dan Logistik (692)
Bisnes Minuman (1487)
Bisnes Pasar Malam (2005)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (700)
Bisnes Perabot (877)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3390)
Bisnes Roti Dan Bakeri (724)
Bisnes Salun Rambut (374)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (386)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (680)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3421)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (331)
Dewasa 18sx (1800)
Diskusi Bisnes (1988)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6623)
Forex Malaysia (1941)
Haiwan Peliharaan (477)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (726)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1030)
Iklan Tv Radio Media Massa (229)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2838)
Insurans Dan Takaful (1768)
Insurans Roadtax Kereta (349)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (459)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2554)
Kedai Hardware (441)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3960)
Kedai Kamera Dan Camcorder (350)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1902)
Kedai Sewa (1657)
Kereta Baru (1643)
Kereta Terpakai (5058)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4986)
Kerja Kemahiran (2021)
Kerja Kosong (12160)
Kerja Praktikal (2181)
Kerja Sales (2333)
Kerja Sambilan (6458)
Konsultan Peguam (159)
Konsultan Perniagaan (466)
Kontrak Swasta (301)
Kontrak Tender Kerajaan (465)
Kontraktor Balak Dan Kayu (486)
Kontraktor Jurutera (576)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (229)
Kontraktor Minyak Dan Gas (696)
Kontraktor Pasir (411)
Kontraktor Pembinaan (2098)
Kontraktor Perlombongan (324)
Kursus Dan Seminar (2867)
Kursus Kecantikan (697)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1629)
Mencari Pelabur (3738)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (523)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (583)
Pakej Pelancongan (2648)
Pakej Perkahwinan (1218)
Pakej Perniagaan (905)
Pasar Basah (1486)
Pekerja Asing (1271)
Pelaburan Saham Unit Trust (968)
Pembantu Rumah Asing (1897)
Pembekal Barang Runcit (1591)
Pembekal Beras (117)
Pembekal Buah-buahan (492)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1118)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (246)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (418)
Pembekal Rempah Dan Perencah (619)
Pembekal Serunding (260)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1200)
Pemborong Batik Dan Sutera (355)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (877)
Pemborong Cadar Dan Tilam (465)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (713)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (779)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1691)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4296)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3571)
Pemborong Tuala (206)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (805)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (488)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (960)
Pengedar Bahan Pencuci (729)
Pengedar Buku Dan Majalah (605)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1565)
Pengedar Permainan Kanak2 (612)
Pengedar Produk Kecantikan (2655)
Pengedar Produk Kesihatan (3049)
Pengurus Majlis (605)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (742)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (699)
Penternak Kambing (296)
Penternak Lembu (398)
Penternak Udang (199)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (552)
Perisian Komputer (578)
Perkakas Dapur (631)
Perkakas Elektrik (451)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1549)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (628)
Pinjaman Peribadi (10873)
Pinjaman Perniagaan (1864)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1356)
Program Consignment (2042)
Program Dropship (6896)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1602)
Pusat Latihan (661)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (536)
Pusat Pendidikan Tinggi (533)
Pusat Rawatan (374)
Pusat Tadika Dan Taska (1367)
Pusat Tuisyen (1095)
Rancangan Perniagaan (568)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4379)
Rumah Untuk Dijual (3812)
Servis Freelance (1137)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (852)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (586)
Sewa Kereta Teksi Limo (1865)
Sewa Lori (2616)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (917)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (134)
Studio Model Penyanyi Pelakon (759)
Studio Muzik (489)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (144)
Tanah Sewa (657)
Tanah Untuk Dijual (4952)
Tempahan Biskut Dan Tart (2173)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2192)
Tempahan Kek Dan Coklat (2177)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (181)
Tempahan Kuih Muih (1769)
Tempahan Minuman Dan Dessert (472)
Tempahan Nasi Lemak (532)
Tempahan Roti (378)
Terminal Bayaran (194)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1719)
Urut Tradisional (819)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (409)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (389)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2333)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1395)