Search Majalah.com
Laporan Minit Mesyuarat Pertama - 23 Jun 2010
Rahman - Thu 24/Jun/2010 3:36pm [Last Comment]
Laporan Mesyuarat Pertama Penubuhan Persatuan/Koperasi Majalah.Com
Rabu - 23 Jun 2010, 9pm, Restoran Anjung Kayangan

Kehadiran
=========
1. Shafik
2. Hayani
3. Fazrie
4. Fitry
5. Nasir Rahman
6. Rahman
7. Harith
8. Fadli
9. Afif
10. Rizal (Wakil & pemilik majalah.com)

09.00pm
=======
- Kehadiran
- Sesi perkenalan & bertukar2 Kad Perniagaan (Business Card)

09.30pm
=======
- Perbincangan Pelbagai Isu
- Pembentukan Ahli Jawatankuasa Penaja Kelab Bazar Majalah.Com (BMC)
- Penggulungan dan Perkara2 berbangkit
- Penetapan Tarikh Mesyuarat seterusnya

11.30pm
=======
- Majlis bersurai


===================
Butir2 perbincangan
===================

Ahli Jawatankuasa Penaja Kelab BMC
==================================
Pengerusi - En. Rahman
Timbalan Pengerusi - En. Fazrie
Setiausaha - Pn. Hayani
Bendahari - En. Nasir
AJK - Keahlian/Membership - En. Fadli
AJK - Komunikasi - En. Fitry
AJK - Promosi/Marketing - En. Shafik
AJK - Latihan dan Pendidikan - En. Harith
AJK - Aktiviti - En. Afif

Penasihat - En Rizal (majalah.com)

Cadangan Nama
=============
Kelab BMC (Kelab Bazar Majalah.Com)

Misi/Objektif
=============
Menjadi tempat dimana pemborong dan peniaga berkumpul dan membina rangkaian perniagaan.

Perbincangan
============
- Pada peringkat awal pembentukan kelab/persatuan dijalankan dahulu untuk mengelolakan pembentukan koperasi.
(Kelab, Persatuan dan Pertubuhan kesemuanya tertakluk dibawah Akta Pertubuhan 1966 dan Peraturan2 Pertubuhan 1984)
(Koperasi tertakluk kepada Akta Koperasi 1993/ Pindaan 2007)
- Perwakilan2 Kelab berdasarkan Negeri-negeri dan Bidang Perniagaan (Niche)
- Majalah.com akan membuat borang kajiselidik online dimana ahli2 forum boleh menyatakan minat menyertai kelab/koperasi dan bidang2 Perniagaan yg diceburi.
- Hasil kajiselidik akan dipaparkan dalam bentuk statistik.

Tugas Jawatankuasa Penaja
=========================
- Memantau & mengkaji statistik hasil kajiselidik ahli.
- Membuat unjuran tarikh pembentukan koperasi berdasarkan jumlah minimum 50 individu yg diperlukan.
- Menarik ahli2 utk menyertai Kelab/Koperasi BMC.
- Merangka plan dan faedah2 yg diperolehi oleh bakal2 ahli yang menyertai kelab/koperasi.
- Bekerjasama dgn Majalah.com untuk pengaturcaraan (programming) fungsi2 yg di perlukan untuk pembentukan Kelab/Koperasi di dalam laman Klasified Majalah.com
- Mendapatkan maklumat berkaitan jumlah Pendaftaran/Yuran/Saham yg akan menjadi jumlah caruman bulanan ahli.
- Membuat Ringkasan (summary) tentang Usaha penubuhan Kelab/Koperasi BMC supaya ahli2 forum baru mendapat maklumat yg ringkas dan mudah difahami
- Menentukan tarikh/waktu/tempat setiap mesyuarat yg akan diadakan.
- Mengenal pasti Ahli2 yg mahir dalam sesuatu bidang yg diperlukan oleh pembentukan Kelab/Koperasi BMC dan memastiken beliau dijemput hadir dalam mtg seterusnya.

Perkara2 Berbangkit
===================
- Perbincangan mengenai kehadiran Pn Sabariah Kassim. En Rahman akan menghubungi beliau utk mendapatkan kehadiran beliau pada mtg yg akan datang.
- Mtg secara Mingguan akan diganti dengan Mtg 2-Minggu-Sekali, dimana tarikhnya akan dipastikan tidak bertembung dgn Perkara2 utama yg lain (Contohnya Cuti Khas Negeri/Negara, Piala Dunia dan sebagainya)
- Waktu Mtg ditukar kepada petang (3pm) dan hari ditukar kepada Ahad, utk memastikan kehadiran yg maksimum.

Mesyuarat Seterusnya
====================
- Dijangkakan/tentatively pada Ahad 11 Julai 3pm - Anjung Kayangan
- Tertakluk kepada hasil perbincangan dgn ahli2 tertentu yg diperlukan utk hadir bagi melancarkan mesyuarat.

Kutipan Tabung
==============
- Sebanyak RM40 berjaya dikumpul
- Kos makanan/minuman adalah RM 40.90
- Resit disimpan untuk tujuan rekod

(Topic Upgraded by Admin)

Niche: Persatuan
Seminar GST untuk Usahawan/Peniaga
27 Ogos 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Kursus GST untuk Usahawan
17 Sep 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Rahman - Tue 6/Jul/2010 8:41am
    satu lagi, topik asal diatas (Tarikh Mtg Persatuan/Koperasi Majalah.com) telah di update oleh admin. Thanks very much.

    Tiada lagi tarikh2 mtg mingguan yg saya postkan dulu. Dah diganti dgn mtg (lebihkurang 2 minggu sekali) ygmana tarikhnya ditentukan oleh AJK Penaja.

    Kepada yg tak perasan perubahan tu, silalah baca semula diatas.  
  2. Babatop - Tue 6/Jul/2010 10:15am
    Saya mengucapkan syabas di atas usaha utk menubuhkan koperasi ini. Dgn cara ini kita boleh bergabung tenaga mengukuhkan lagi ekonomi bumiputra. Insyallah. Dicadangkan jika boleh di perluaskan lagi empire ke selatan dan juga ke kawasan lain agar koperasi ni tersebar luas.  
  3. Nasir Rahman - Tue 6/Jul/2010 11:33am
    Salam , benar en Babatop jika ada rezeki koperasi ini mmg di cadangkan keseluruh semenanjung Malaysia juga Sabah Serawak dan kita jadikan ia nye Koperasi yg BERJAYA dan mendatangkan menafaat (peluang rangkaian perniagaan dan dividen untung ) kepada seluruh ahli2 nya.
    Olih itu kepada ahli2 forum mari lah kita sama2 memberi sokongan dlm usaha2 yg telah dan akan dilakukan olih ajk penaja ini utk Koperasi yg bakal ditubuhkan ini.  
  4. Mr Zeck - Wed 7/Jul/2010 1:33pm
    salam semua,

    pertama sekali saya nak minta maaf banyak2 kepada en rahman dan semua kerana saya tak dapat hadirkan diri di mesyuarat 11 july ni,
    waktu tu koperasi pengilang-pengilang muslim pulau pinang berhad menguruskan kerjasama dengan jabatan pertanian negeri menganjurkan ekspo pertanian peringkat negeri pulau pinang bermula pada 8 july hingga 11 july 2010, bermula dari jam 5 petang sampai 12 malam, bertempat di tapak ekspo seberang jaya.

    insyaallah di mesyuarat yg akan datang saya cuba hadirkan diri ye.

    saya berdoa semoga mesyuarat kali ini akan dapat mengukuhkan lagi perjalanan dan perancangan bagi koperasi yang bakal ditubuh ini.
    amin.  
  5. Aini 11 - Sat 10/Jul/2010 4:58pm
    KAlau ada next meeting, bgtau saya key..012-3381076  
  6. Rahman - Sat 10/Jul/2010 9:55pm
    Alhamdulillah dgn bantuan admin majalah.com, AJK Penaja telah menghantar 80 email kepada ahli2 forum yg berminat dan 11 ahli yg memberikan no Hphone disini.

    Jumpa di sana!  
  7. Aini 11 - Sun 11/Jul/2010 3:34pm
    En.Rahman,,maaf last minit tak dapat hadir,,nway nanti nak tau pkembangan key,,  
  8. Sajaks - Sun 11/Jul/2010 9:39pm
    salam 1malaysia, terlepas meeting ni .... minta dimasukkan kedalam list untuk pengumuman akan datang ..

    ./sajaks
    m.khairi.m.taib  
  9. Rahman - Mon 12/Jul/2010 10:07am
    Syukur Alhamdulillah, mesyuarat kedua pada 11 Jul 2010 di Anjung Kayangan berlangsung dengan jayanya dihadiri oleh 16 ahli forum dan AJK penaja. Perbincangan hangat isu2 yg melibatkan rancangan perniagaan, pembiayaan sendiri dan juga pembiayaan dalam bentuk gran yg disediakan oleh kerajaan berjumlah RM30k - RM150k bagi penubuhan koperasi.

    Oleh kerana yg hadir terdapat beberapa tokoh2 koperasi termasuk Pn Sabariah Kassim, banyak persoalan2 dapat dibincangkan dan diperhalusi dalam mtg kali ini. Mtg berlangsung 3pm hingga ke 6.30pm. Laporan Minit Mesyuarat sedang dibuat dan setelah diteliti oleh AJK Penaja, ia akan dipostkan disini. Jutaan terima kasih kepada semua yg terlibat dalam menjayakan mtg kedua ini.

    Mtg ke tiga, secara tentativenya adalah pada Ahad 8 Aug 2010, 2pm di Anjung Kayangan - (subject to confirmation from Mr Zeck - ALK Koperasi Pengilang Muslim Pulau Pinang. Utk rekod Mr Zeck tidak dapat hadir pd mtg yg kedua semalam).  
  10. Mr Zeck - Tue 13/Jul/2010 2:44am
    salam semua,

    tahniah diatas kelancaran mesyuarat kedua yang dijalankan kelmarin.

    tak sabar rasanya nak tengok minit mesyuarat pada isnin baru ni,

    tentu banyak perancangan perniagaan yang berpotensi di ajukan pada mesyuarat tu kan.

    kalau boleh pada mesyuarat ke 3 yg akan datang cuba cukupkan colum minima 25 orang ahli dan alk bagi mencukupkan colum untuk memanggil pegawai skm selaku pemerhati bagi mesyuarat penaja penubuhan koperasi.

    waktu tu akan ada pelantikan semula pengerusi dan semua alk yang bakal disenaraikan secara sah oleh pegawai skm.

    selepas mesyuarat tu,
    semua alk ada masa 2 minggu untuk siapkan undang-undang kecil koperasi dan susun atur perancangan hala tuju koperasi.

    undang-undang kecil yang dibuat tidak boleh diubah-ubah dan akan diguna pakai sampai bila-bila, kalau nak ubah undang-undang kecil kena rujuk balik pada pegawai skm, kalau pegawai skm luluskan barulah boleh di ubah.
    jadi, semasa merangkan undang-undang kecil koperasi, lebih baik fikir yang mudah-mudah je asalkan relevan dalam masa 10 tahun yang akan datang.

    selepas mesyuarat penaja tu,
    koperasi mempunyai lebih kurang 4 bulan kalau tak silap saya la (maklum la dah lama saya pun tak berapa ingat) untuk mengadakan mesyuarat tahunan pertama.
    masa mesyuarat tahunan pertama mestilah pastikan kedatangan ahli dan alk melebihi 50 orang minima bagi mencukupkan quata mesyuarat tahunan.

    pegawai skm mungkin mengambil masa 3 hingga 6 bulan untuk meluluskan penubuhan koperasi kita ni.

    selalunya lah, pegawai skm akan meluluskan koperasi yang akan ditubuhkan.

    insyaallah mesyuarat yang akan datang ini saya akan cuba sedaya upaya untuk hadirkan diri.

    saya cuma boleh jadi ahli dan pemerhati je.
    itu saja yg saya mampu.

    tapi yang paling penting dalam koperasi adalah perancang ekonomi.
    bagi alk yang di amanahkan bagi memegang folio perancang ekonomi haruslah kreatif dan peka pada ekonomi semasa dan mempunyai susun atur strategi perniagaan yang mantap.
    kena fikir secara rasional, bagaimana modal yang sikit mampu peroleh keuntungan berlipat-lipat-lipat kali ganda dalam masa 3 bulan permulaan.
    kerana ianya mampu membentuk kekuatan dan mengkukuhkan keyakinan ahli kepada semua alk yang mentadbir koperasi.

    jangan ada hasat dengki,
    jangan ada khianat,
    jangan ada sifat pentingkan diri sendiri.

    kerana koperasi adalah sebuah perniagaan yang mana pelaburnya adalah semua ahli dan alk itu sendiri.

    sebarang salah laku alk sentiasa akan jadi perhatian dan buah mulut ahli.
    andai tiga aduan yang dibuat ahli kepada pegawai skm bakal membawa padah bagi semua alk.

    jadi semua alk harus amanah.

    maaf la ye andai komen saya ni keterlaluan,
    tetapi itu adalah hakikat sebenar bagi setiap koperasi.

    andai ada bahasa yang kasar,
    maaf kan saya ye.

    yang ikhlas,
    mr zeck.  
  11. Nasir Rahman - Tue 13/Jul/2010 11:05am
    Sdr Zeck,
    Ada benar nye saranan sdr berkenaan tanggungjawab alk, mereka2 ini harus nye yg amanah dan bertanggungjawap juga kita tidak mahu koperasi yg bakal di tubuh kan ini di kuasai olih ditektor2 yg ada berkepentingan juga gila kuasa kerana mereka2 ini lah yg akan menghancurkan masa depan mereka sendiri dan juga koperasi.

    Kita benar2 berharap hasrat murni ahli2 sekelian untuk menubuhkan koperasi ini dapat berjalan lancar dan berjaya dlm masa terdekat ini, insyallah.

    Mungkin ramai lagi sdr2 diluar sana yg mempunyai pengalaman luas dlm pengurusan koperasi spt sdr zeck dan sabariah kasim, tampil lah dlm mesyuarat2 akan datang dan curahkan lah ilmu2 yg sdr2 ada untuk penubuhan koperasi ini.  
  12. Zila 6 - Tue 13/Jul/2010 11:34am
    Salam. saya sokong sangat2 pendapat Mr Zeck dan En Nasir Rahman. Apapun yang kita buat yang penting "attitude"... tak kira apapun pekerjaan yang kita lakukan... Minta2 koperasi ni akan dijalankan oleh orang2 yang amanah dan tahu tanggungjawab masing2...
    Saya hanya boleh bagi pendapat yg tak seberapa dan jadi ahli biasaje, insyaAllah, tak boleh nak bagi comitment lebih2...  
  13. Raden - Tue 13/Jul/2010 1:45pm
    koop jgn buat MLM atau sistem ponzi atau sistem piramid. haaaa korang gelak... tapi banyak koop terlibat tau!!

    mereka join network membership club macam ads4***ks... kononnya nak tambah income dgn cepat... tapi rupe2nya masuk dlm network marketing ala2 skim cepat kayap.

    kalau membership club tu umurnya bawah 3 thn dibawah brand yg sama... jangan percaye.

    -kalu over 3-5 thn... still kena berhati2
    -kalu over 5 years... maybe ok but still... be cautious. this is becoz most (95%) skim cepat kayap akan lingkup below 3 yrs dan 99% akan lingkup below 5 years... TAPI still ada 1% yg survive over 5 yrs... so fikir2kanlah...  
  14. Mr Zeck - Wed 14/Jul/2010 2:08am
    salam semua,

    betul juga apa yang raden unjurkan.

    skim cepat kaya sepatutnya tidak harus dibincangkan di dalam koperasi kerana ianya bakal menamatkan riwayat koperasi itu sendiri.

    banyak lagi perniagaan yang halal dan sah disisi undang-undang yang mampu menghasilkan keuntungan berlipat-lipat-lipat kali ganda.

    sebagai contoh,
    koperasi mewujudkan sauq ramadhan (bazar ramadhan).
    sewa tapak padang perbandaran atau tanah milik individu dan naik kan khemah 10x10 sebanyak 100 khemah.

    sewa kan khemah tersebut kepada ahli koperasi majalah.com sebanyak rm 750.00 selama sebulan sepanjang ramadhan.

    koperasi dapat rm 75,000.00 hasil dari sewa tapak perniagaan tersebut.

    selalunya kita sewa padang perbandaran dikira kadar harian sebanyak rm 150.00 ke rm 250.00 sehari.
    katalah rm 250.00 x 30 hari = rm 7,500.00

    dan sewa khemah pula satu khemah rm 250.00 sebulan.
    kata lah rm 250.00 x 100 = rm 25,000.00

    rm 75,000.00
    - rm 7,500.00
    - rm 25,000.00
    -----------------
    baki rm 42,500.00 keuntungan bersih koperasi.

    itu cuma contoh sahaja.

    jadi kalau kita fikir secara bijak,
    tak perlu la kita takut pada skim cepat kaya.

    bijak berfikir saja pun mampu membuatkan kita lebih kaya dari skim cepat kaya.

    sama-samalah kita renungkan.

    ikhlas,
    mr zeck.  
  15. Rahman - Wed 14/Jul/2010 9:57am
    Thanks Mr Zeck atas idea yg bernas.

    Idea expo dan karnival amat menarik. Saya tiba2 teringat tentang beberapa expo yg dikomplen oleh peserta sebab kurang sambutan pengunjung.

    Jadi saya rasa, koperasi kena membuat business contact dgn artis2, pelawak2, celebrity2 dan sebagainya supaya expo/karnival yg dianjurkan tu mencapai sasaran visitors yg amat ramai.

    maybe kita perlu join venture dgn event management company. jadi nich2 dibawah kita perlu beri perhatian..

    Expo dan karnival
    http://www.majalah.com/?classifieds:expo-karnival-tapak-niaga

    Celebrity
    http://www.majalah.com/?classifieds:model-penyanyi-pelakon

    Event managers
    http://www.majalah.com/?classifieds:pengurus-majlis  
  16. Rahman - Thu 15/Jul/2010 11:21am
    Alhamdulillah, setelah call Mr Zeck pd petang semalam, beliau mengatakan beliau akan berusaha utk hadir ke mtg Persatuan/Koperasi majalah.com pada 8 Ogos 2010 nanti.

    Mr Zeck berada/menetap di Penang, maka utk datang ke KL memerlukan penyelarasan dgn program2 beliau. Maklumlah jarak dari Penang ke KL sangat jauh.

    Saya berterima kasih kpd Mr Zeck kerana hasil dari perbualan tersebut saya mendapat maklumat2 dan cadangan2 yg agak berdisiplin utk memastikan koperasi yg ditubuhkan akan bertahan lama bukan setakat 1 tahun shj, tetapi berdekad2 lamanya.

    Itu adalah antara 'rahsia' disiplin yg beliau dan Koperasi Pengilang Muslim P. Pinang jalankan supaya koperasi tersebut betul2 kukuh, gagah dan bertahan walau apa cabaran sekalipun yg menimpa, insyaallah.

    Jadi dengan ini saya ingin memaklumkan kpd admin majalah.com supaya meletakkan 8 Ogos 2010 sebagai tarikh mtg ketiga sptmana yg dicadangkan oleh AJK penaja pada mtg kedua yg lalu.

    Mtg dilakukan pada 2.30pm - ini adalah kerana owner Anjung Kayangan hanya dapat menyediakan dan membuka fasiliti restoren tersebut pada waktu itu. (mereka sepatutnya buka 6ptg-2pagi tetapi staf yg bertugas setuju utk datang awal 2.30ptg utk menyediakan tempat. Permintaan utk diawalkan kpd 2pm sukar sedikit utk dipenuhi.)

    1) Minit mesyuarat sedang dirangka. Ia akan di emailkan kpd semua AJK penaja. Setelah menerima maklumbalas AJK Penaja, minit mesyuarat itu akan di postkan disini dibawah tajuk baru, pada isnin/selasa depan, insyaallah.

    2) Dgn ini dgn rasminya tarikh mtg ketiga adalah pada 8 Ogos 2010, 2.30pm di Anjung Kayangan.  
  17. Mr Zeck - Sun 18/Jul/2010 1:44am
    salam semua,

    untuk pengetahuan en rahman dan semua,

    saya akan berada di d'palma ampang pada 22hb july ni,

    jadi, kalau ada kawan2 yang nak jumpa saya boleh la,

    sebab 23hb saya akan bertolak ke melaka.

    apa2 cal hp saya atau pun kita chat kat sini k.

    ikhlas,
    mr zeck  
  18. Noor Aini Hashim - Tue 20/Jul/2010 11:52pm
    Salam saya dan anak baru hendak berjinak2 dengan bidang perniagaan ,tidak punya pengalaman .Saya nak ucap terima kasih atas e mel yang saya terlepas pandang~terlambat baca dan tahniah pada kejayaan mesyuarat2 yg lepas.Insyaallah saya akan cuba hadir pada mesyuarat yang akan datang sekadar untuk menceduk ilmu dari ahli2 yang sudah berjaya dan banyak pengalaman.  
  19. Mexbaby - Wed 21/Jul/2010 12:25pm
    Salam.
    I nak join email me for latest news. anggun_bestari@yahoo.com  
  20. Habibah Jaafar - Wed 21/Jul/2010 5:22pm
    macamana nak join. Tolong email habibahjaafar@ymail.com  
  21. Rahman - Thu 22/Jul/2010 6:37am
    Salam Sahabat2 semua. Saya outstation seminggu & balik KL harini (22 July). Insyaallah saya akan menghubungi semua AJK2 Penaja melalui email hari ini.

    Saya betul2 nak jumpa Mr Zeck, dan dalam calendar HP saya letakkan 22hb July, tapi saya tak notice Mr Zeck berada di KL pada 21 Hb, jadi saya terlepas semalam. Saya akan call semula hari ni nak tanya if beliau still ada di KL.

    Noor Aini, Mexbaby & Habibah Jaafar -> AJK penaja akan menghubungi sdri 5 hari sebelum tarikh next mtg (8 Aug 2010). Kali ni juga AJK penaja akan menghantar SMS.

    Pihak majalah.com programming team dah buat sedikit pengubahsuaian utk menandakan ahli2 AJK penaja pada login mereka, jadi bila mereka login, akan tertera perkataan "AJK Penaja" pada dashboard mereka. Juga mereka2 yg berminat dan pernah dtg mtg akan tertulis "attended mtg" dan/atau "Interested in persatuan/koop". I akan test feature ni today.

    No HP utk projek ni still sama: 019 641 6011 - tapi hanya reload sekali sekali waktu mtg jadi kadang2 boleh terima mesej shj. Biasanya saya tinggalkan di ofis (dan org lain kadang2 angkat), tapi mulai harini, saya bawa 2 handphone kemana2.  
  22. Rahman - Thu 22/Jul/2010 6:42pm
    Salam sahabat forum semua. Draf minit mesyuarat yg kedua telah disiapkan AJK penaja. Setelah mendapat persetujuan AJK Penaja nanti, draft tersebut akan di postkan didalam topik yg baru.

    Sila download draf disini:-
    http://www.majalah.com/axyz/draft-kelab-bmc-mtg-02.pdf  
  23. Rahman - Sat 24/Jul/2010 10:59am
    Salam sahabat2 semua. Saya bersembang (teh tarik) dgn Mr Zeck di Anjung Kayangan kelmarin, 22 Julai. Saya menghantar SMS kepada semua AJK Penaja menjemput mereka datang sekali... tak rasmi hanya santai2 shj. Yg hadir pd malam tu adalah Saya, Mr Zeck, Pn Hayani & Pn Sabariah Kassim. Bersembang dari 8.30pm sampai dekat2 11pm. (En Nasir tak dapat hadir kerana sudah 4 hari dimasukkan ke hospital kerana masalah kesihatan)

    Banyak cerita2 menarik disembangkan. Mr Zeck bagi saya adalah usahawan yg amat jarang2 dijumpai. Beliau amat mementingkan usaha sendiri tanpa bantuan sesiapa terutamanya geran2 percuma dari kerajaan. Beliau juga amat fokus dalam business dan memastikan masa digunakan dgn baik dan tidak boleh dibazirkan begitu shj.

    Ada banyak lagi tips2 bagaimana perniagaan beliau (product development & business consultancy) & koperasi di Penang (Koperasi Pengilang2 Muslim Penang) boleh menjana pendapatan RM puluh2/ratus2 ribu... tapi biarlah saya rahsiakan dulu... ia akan dibincangkan semula dalam mesyuarat 8 ogos 2010 ni nanti.

    Akhir sekali thanks kpd Mr Zeck sebab sudi menjenguk kami di KL. Insyaallah berjumpa lagi pada mtg 8 ogos ni. Mr Zeck akan membawa bersama beliau seorang penasihat syariah yg mempunyai pengalaman dalam memastikan perniagaan (termasuk koperasi) berlandaskan agama dan tidak terjebak dalam skim2 yg meragukan.

    See ya Mr Zeck! 8 Ogos 2010, 2.30pm Anjung kayangan  
  24. Mr Zeck - Sun 25/Jul/2010 4:05am
    salam semua,

    terima kasih kepada en rahman, pn sabariah kasim dan pn hayani kerana sudi meluangkan masa mendengar celoteh kosong dari saya pada perjumpaan baru2 ni.

    tiada apa idea yang istimewa dari saya.
    malah idea en rahman dan pn sabariah kasim lebih mantap dan bernas lagi bagi memastikan hala tuju kmdc mencapai objektif.

    pada pendapat saya la.
    apa yang disarankan oleh pn sabariah kasim boleh dilaksanakan cuma perlu dihalusi sehalus-halusnya agar kmdc mampu mencapai wawasan yg di impikan.

    en rahman salah seorang yg amat genius.
    dan mampu mengerakan kmdc ke arah objektif sebenar kmdc.

    saya hanya mampu memberikan sedikit pandangan saja itu pun hanya pandangan kedai kopi saja.

    pn hayani amat kurang memberi komen,
    mungkin memberi peluang kepada pn sabariah kasim memberikan pandangan dan kupasan yang bernas di waktu itu.

    insyaallah 8-8-2010 ni saya akan cuba meluangkan masa untuk menghadiri meting alk walaupun saya sepatutnya tidak wajib hadir kerana saya bukan salah seorang ahli lembaga koperasi.
    saya mungkin hadir sebagai pemerhati atau penasihat saja.
    dan saya juga akan membawa tuan hj dr mohd azmi bin mat shah bersama.
    beliau adalah penasihat syariah, penceramah bebas, pengasas pusat pengajian al-quran di melaka, pakar motivasi, penganjur bengkel kemantapan usahawan, pengasas produk berjenama mumtaz, mempunyai klinik sendiri di melaka.

    beliau amat sesuai diterapkan sebagai salah seorang ahli lembaga koperasi kmdc ini.
    (cadangan saja)

    pada pandangan saya,
    setiap ahli lembaga koperasi harus memiliki kebolehan dan kemampuan tersendiri di dalam bidang yang berlainan bagi memastikan kmdc berdaya saing dan mencapai keuntungan yg maksima dalam tempoh yang akan diputuskan dalam mesyuarat 8-8-2010 nanti.

    en rahman merupakan tulang belakang kmdc.
    saya amat2 berharap,
    semua alk yang dipilih mampu memberikan komitmen yg jitu bagi membantu merialisasikan perancangan yg dibuat oleh en rahman.

    opp maaf la ye,
    banyak cakap plak saya ni kan.

    apa pun,
    saya doakan kmdc mampu mencipta sejarah yang tersendiri.

    ikhlas.
    mr zeck.  
  25. Mohd Shafik Mustaffa - Wed 28/Jul/2010 3:21pm
    (Automaticly posted by Admin for automation purpose)  
  26. Harry 2 - Wed 28/Jul/2010 3:23pm
    (Automaticly posted by Admin for automation purpose)  
  27. Mohd Fadli - Wed 28/Jul/2010 3:26pm
    (Automaticly posted by Admin for automation purpose)  
  28. Afif21 - Wed 28/Jul/2010 3:28pm
    (Automaticly posted by Admin for automation purpose)  
  29. Rizal Hardi - Wed 28/Jul/2010 3:39pm
    (Automaticly posted by Admin for automation purpose)  
  30. Abdul Majid - Wed 28/Jul/2010 3:51pm
    (Automaticly posted by Admin for automation purpose)  
  31. Rahman - Wed 28/Jul/2010 4:38pm
    Alhamdulillah ptg ni saya telah test satu fungsi baru. Terima kasih diucapkan kpd engineering team majalah.com walaupun mereka amat sibuk ketika ini. (mereka kini terlibat dgn Franchise International Malaysia - FIM2010 yg berlangsung pd minggu ini di PWTC)

    Silalah cuba/melihat fungsi baru yg ada disini:
    http://www.majalah.com/?profile/ajkpenaja

    Saya sedang meneliti beberapa lagi fungsi dan masih ingin meminta banyak lagi fungsi2 dan menunggu utk disiapkan dan di test.  
  32. Farah 9 - Fri 30/Jul/2010 1:26pm
    salam, saya menyokong 100% tentang penubuhan koperasi ini. namun untuk datang mtg ni, sukar kerana saya berada di sabah. melainkan mtg itu diadakan di sabah jer.. walau pun begitu sokongan diberikan.  
  33. Rahman - Tue 3/Aug/2010 10:11am
    Dalam salah satu mtg lepas2, saya dapat gambaran dari majalah.com yang selepas pembentukan koperasi dan pengukuhan operasi di selangor/KL, koperasi ni akan melebarkan sayap ke negeri2 lain di malaysia termasuk sabah & sarawak.

    Setelah pengukuhan operasi negeri (di ibu negeri), koperasi akan masuk ke bandar2 utama di setiap negeri tu pulak...

    Tapi ni hanya gambaran kasar dimana ia tak dimasukkan dalam minit mesyuarat. Lagipun expansion of the koop bergantung kpd persetujuan ALK dan ahli2 koop.

    Saya menyokong penuh usaha expansion ni... dengan syarat, operasi di KL/Selangor mesti benar2 mantap dulu, then baru boleh duplicate the success to other states & towns in malaysia.

    satu hari nanti... saya bayangkan.. (sbg contoh)

    "persatuan pekebun cili di Tawau, sabah boleh jual hasil pertanian mereka kpd pemborong cili yg berpusat di KL" and vice versa...  
  34. Azizul 3 - Sat 7/Aug/2010 9:08pm
    Salam,

    saya berminat untuk turut serta...sila emailkan sekiranya ada info/maklumat berkaitan.

    T.K  
  35. Mr Zeck - Sun 8/Aug/2010 12:52am
    salam en rahman,

    walaupun saya tak dapat menghadirkan diri pada meting esok, tapi agenda utk meting telah pun saya sediakan pada 27-7-10 lagi,
    saya amat berharap agar agenda saya ini dapat dibincangkan dan dihalusi dengan semua alk dan ahli2 yang hadir esok.

    ini agenda nya-

    1- HALA TUJU KOPERASI JIKA KOPERASI INI BETUL2 INGIN DITUBUHKAN.

    2- JUMLAH PESERTA YANG BETUL2 BERMINAT UNTUK MENYERTAI KOPERASI JIKA KOPERASI DITUBUHKAN.

    3- TIGA PERANCANGAN UTAMA BAGI MENJANA KEUNTUNGAN KEPADA KOPERASI DENGAN MODAL PALING MINIMA.

    4- AGIHAN TANGUNGJAWAB KEPADA SEMUA AHLI LEMBAGA PENAJA KOPERASI MENGIKUT KEPAKARAN MASING2.

    5- PERANCANGAN DAN BAGAIMANA MENJANA DANA PERMULAAN BAGI TABUNGAN UNTUK MENAMPUNG KOS PENUBUHAN KOPERASI DAN KEPERLUAN ASAS KOPERASI.

    SAYA MEMOHON MAAF KERANA TIDAK DAPAT TURUT SERTA PADA MESYUARAT ESOK,

    SAYA DOAKAN MESYUARAT ESOK DIRAHMATI ALLAH DAN BERJALAN DENGAN LANCAR.

    SELAMAT BERJUANG DEMI AGAMA, BANGSA DAN EKONOMI UMMAH, AMIN.

    IKHLAS,
    MR ZECK.  
  36. Ahmad Fedaeez B Md Kamal - Mon 22/Oct/2012 10:37am
    salam tuan admin...apa khabar koperasi skang?
    bgaiman cara utk sy sertai koperasi ini..

    regard
    thnks
    fedaeez
    zeedaef88@gmail.com  
< Prev | Page 2 | End >                     (Total 86 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2591)
Bengkel Basikal (70)
Bengkel Besi (195)
Bengkel Kereta (1473)
Bengkel Motosikal (240)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (479)
Bisnes Aksesori Kereta (653)
Bisnes Broadband (1066)
Bisnes Burger (534)
Bisnes Cermin Mata (153)
Bisnes Cuci Kereta (786)
Bisnes Cyber Cafe (438)
Bisnes Dobi (1330)
Bisnes Ebook (1021)
Bisnes Handphone (1216)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (546)
Bisnes Ice Blended (680)
Bisnes Jam Tangan (275)
Bisnes Jeruk (160)
Bisnes Kitar Semula (482)
Bisnes Komputer (1444)
Bisnes Kurier Dan Logistik (645)
Bisnes Minuman (1410)
Bisnes Pasar Malam (1903)
Bisnes Pelancongan (519)
Bisnes Perabot (818)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1050)
Bisnes Restoran (3199)
Bisnes Roti Dan Bakeri (688)
Bisnes Salun Rambut (345)
Bisnes Sarang Burung (252)
Bisnes Satay (367)
Bisnes Sms (153)
Bisnes Spa Dan Facial (627)
Bisnes Steamboat (196)
Bisnes Tablet Pc (438)
Bisnes Tradisional (803)
Bisnes Untuk Dijual (3192)
Bisnes Waffle Dan Jagung (369)
Bisnes Western Food (312)
Dewasa 18sx (1703)
Diskusi Bisnes (1905)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (694)
Expo Karnival Tapak Niaga (6172)
Forex Malaysia (1803)
Haiwan Peliharaan (441)
Haji Dan Umrah (456)
Hiasan Dalaman (695)
Hiasan Taman (237)
Hotel Resort Homestay (976)
Iklan Tv Radio Media Massa (211)
Import Dan Eksport (316)
Ingin Berniaga (2766)
Insurans Dan Takaful (1661)
Insurans Roadtax Kereta (322)
Kedai Bunga (185)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1942)
Kedai Emas (438)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2464)
Kedai Hardware (409)
Kedai Ibu Dan Bayi (670)
Kedai Jahit (3646)
Kedai Kamera Dan Camcorder (334)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (330)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1743)
Kedai Sewa (1596)
Kereta Baru (1552)
Kereta Terpakai (4818)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4511)
Kerja Kemahiran (1871)
Kerja Kosong (11070)
Kerja Praktikal (1902)
Kerja Sales (2155)
Kerja Sambilan (6060)
Konsultan Perniagaan (426)
Kontrak Swasta (279)
Kontrak Tender Kerajaan (440)
Kontraktor Balak Dan Kayu (463)
Kontraktor Jurutera (531)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (220)
Kontraktor Minyak Dan Gas (661)
Kontraktor Pasir (356)
Kontraktor Pembinaan (1967)
Kontraktor Perlombongan (312)
Kursus Dan Seminar (2722)
Kursus Kecantikan (668)
Kursus Makanan (649)
Kursus Motivasi (312)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1584)
Mencari Pelabur (3579)
Mesin Fotostat (343)
Mesin Freezer Dan Chiller (249)
Mesin Industri (486)
Mesin Jahit (361)
Mesin Proses Makanan (541)
Pakej Pelancongan (2533)
Pakej Perkahwinan (1169)
Pakej Perniagaan (844)
Pasar Basah (1409)
Pekerja Asing (1177)
Pelaburan Saham Unit Trust (906)
Pembantu Rumah Asing (1791)
Pembekal Barang Runcit (1546)
Pembekal Beras (100)
Pembekal Buah-buahan (471)
Pembekal Ikan Kering (371)
Pembekal Kelapa Dan Santan (614)
Pembekal Kerepek (1070)
Pembekal Keropok (427)
Pembekal Kicap Dan Sos (216)
Pembekal Kurma Dan Kismis (288)
Pembekal Madu (235)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (410)
Pembekal Rempah Dan Perencah (571)
Pembekal Serunding (255)
Pembekal Telur (135)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1171)
Pemborong Batik Dan Sutera (345)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (589)
Pemborong Bundle (839)
Pemborong Cadar Dan Tilam (421)
Pemborong Karpet (152)
Pemborong Kasut Dan Sandal (677)
Pemborong Lampin (288)
Pemborong Mutiara (106)
Pemborong Pakaian Bayi (750)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1592)
Pemborong Pakaian Lelaki (1108)
Pemborong Pakaian Plus Size (139)
Pemborong Pakaian Wanita (4089)
Pemborong Telekung Dan Songkok (559)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3423)
Pemborong Tuala (192)
Pemborong Tudung (2706)
Pembuat Papan Tanda Iklan (259)
Pembuat Plastik Kotak Botol (777)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (474)
Pendaftaran Syarikat (476)
Pendaftaran Trademark (31)
Pengedar Alat Tulis (928)
Pengedar Bahan Pencuci (691)
Pengedar Buku Dan Majalah (566)
Pengedar Contact Lens (235)
Pengedar Perfume (1508)
Pengedar Permainan Kanak2 (579)
Pengedar Produk Kecantikan (2544)
Pengedar Produk Kesihatan (2917)
Pengurus Majlis (582)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (700)
Penternak Burung Puyuh (94)
Penternak Ikan (684)
Penternak Kambing (279)
Penternak Lembu (371)
Penternak Udang (188)
Peralatan Makmal Dan Hospital (254)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (687)
Peralatan Sukan (541)
Perisian Komputer (553)
Perkakas Dapur (591)
Perkakas Elektrik (415)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1469)
Pinjaman AIM (161)
Pinjaman Hartanah (504)
Pinjaman Kad Kredit (381)
Pinjaman Kereta (572)
Pinjaman Peribadi (10211)
Pinjaman Perniagaan (1785)
Produk Dari China (522)
Produk Sejuk Beku (1267)
Program Consignment (1956)
Program Dropship (6446)
Pusat Bahasa (343)
Pusat Jagaan Bayi (1466)
Pusat Latihan (625)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (487)
Pusat Pendidikan Tinggi (508)
Pusat Rawatan (346)
Pusat Tadika Dan Taska (1252)
Pusat Tuisyen (1027)
Rancangan Perniagaan (570)
Rawatan Alternatif (285)
Rumah Sewa (4122)
Rumah Untuk Dijual (3610)
Servis Freelance (1055)
Servis Keselamatan (690)
Servis Pembersihan (779)
Servis Pengedaran Risalah (446)
Setiausaha Syarikat (589)
Sewa Bas Dan Van (543)
Sewa Kereta Teksi Limo (1730)
Sewa Lori (2452)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (238)
Studio Fotografi (866)
Studio Grafik Dan 3D (1038)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (695)
Studio Muzik (454)
Sukan Beladiri (114)
Sukan Berkumpulan (225)
Sukan Futsal (223)
Sukan Pancing (138)
Tanah Sewa (616)
Tanah Untuk Dijual (4655)
Tempahan Biskut Dan Tart (2111)
Tempahan Hamper (186)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (640)
Tempahan Katering (2064)
Tempahan Kek Dan Coklat (2091)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (166)
Tempahan Kuih Muih (1692)
Tempahan Minuman Dan Dessert (450)
Tempahan Nasi Lemak (499)
Tempahan Roti (342)
Terminal Bayaran (180)
Ubahsuai Pejabat (627)
Ubahsuai Rumah (1635)
Urut Tradisional (758)
Usahawan Baja Pertanian (366)
Usahawan Benih Dan Nursery (385)
Usahawan Tani (1057)
Vending Machine (347)
Voucher Dan Tiket (239)
Web Design Malaysia (2253)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1279)