Search Majalah.com
Laporan Minit Mesyuarat Pertama - 23 Jun 2010
Rahman - Thu 24/Jun/2010 3:36pm [Last Comment]
Laporan Mesyuarat Pertama Penubuhan Persatuan/Koperasi Majalah.Com
Rabu - 23 Jun 2010, 9pm, Restoran Anjung Kayangan

Kehadiran
=========
1. Shafik
2. Hayani
3. Fazrie
4. Fitry
5. Nasir Rahman
6. Rahman
7. Harith
8. Fadli
9. Afif
10. Rizal (Wakil & pemilik majalah.com)

09.00pm
=======
- Kehadiran
- Sesi perkenalan & bertukar2 Kad Perniagaan (Business Card)

09.30pm
=======
- Perbincangan Pelbagai Isu
- Pembentukan Ahli Jawatankuasa Penaja Kelab Bazar Majalah.Com (BMC)
- Penggulungan dan Perkara2 berbangkit
- Penetapan Tarikh Mesyuarat seterusnya

11.30pm
=======
- Majlis bersurai


===================
Butir2 perbincangan
===================

Ahli Jawatankuasa Penaja Kelab BMC
==================================
Pengerusi - En. Rahman
Timbalan Pengerusi - En. Fazrie
Setiausaha - Pn. Hayani
Bendahari - En. Nasir
AJK - Keahlian/Membership - En. Fadli
AJK - Komunikasi - En. Fitry
AJK - Promosi/Marketing - En. Shafik
AJK - Latihan dan Pendidikan - En. Harith
AJK - Aktiviti - En. Afif

Penasihat - En Rizal (majalah.com)

Cadangan Nama
=============
Kelab BMC (Kelab Bazar Majalah.Com)

Misi/Objektif
=============
Menjadi tempat dimana pemborong dan peniaga berkumpul dan membina rangkaian perniagaan.

Perbincangan
============
- Pada peringkat awal pembentukan kelab/persatuan dijalankan dahulu untuk mengelolakan pembentukan koperasi.
(Kelab, Persatuan dan Pertubuhan kesemuanya tertakluk dibawah Akta Pertubuhan 1966 dan Peraturan2 Pertubuhan 1984)
(Koperasi tertakluk kepada Akta Koperasi 1993/ Pindaan 2007)
- Perwakilan2 Kelab berdasarkan Negeri-negeri dan Bidang Perniagaan (Niche)
- Majalah.com akan membuat borang kajiselidik online dimana ahli2 forum boleh menyatakan minat menyertai kelab/koperasi dan bidang2 Perniagaan yg diceburi.
- Hasil kajiselidik akan dipaparkan dalam bentuk statistik.

Tugas Jawatankuasa Penaja
=========================
- Memantau & mengkaji statistik hasil kajiselidik ahli.
- Membuat unjuran tarikh pembentukan koperasi berdasarkan jumlah minimum 50 individu yg diperlukan.
- Menarik ahli2 utk menyertai Kelab/Koperasi BMC.
- Merangka plan dan faedah2 yg diperolehi oleh bakal2 ahli yang menyertai kelab/koperasi.
- Bekerjasama dgn Majalah.com untuk pengaturcaraan (programming) fungsi2 yg di perlukan untuk pembentukan Kelab/Koperasi di dalam laman Klasified Majalah.com
- Mendapatkan maklumat berkaitan jumlah Pendaftaran/Yuran/Saham yg akan menjadi jumlah caruman bulanan ahli.
- Membuat Ringkasan (summary) tentang Usaha penubuhan Kelab/Koperasi BMC supaya ahli2 forum baru mendapat maklumat yg ringkas dan mudah difahami
- Menentukan tarikh/waktu/tempat setiap mesyuarat yg akan diadakan.
- Mengenal pasti Ahli2 yg mahir dalam sesuatu bidang yg diperlukan oleh pembentukan Kelab/Koperasi BMC dan memastiken beliau dijemput hadir dalam mtg seterusnya.

Perkara2 Berbangkit
===================
- Perbincangan mengenai kehadiran Pn Sabariah Kassim. En Rahman akan menghubungi beliau utk mendapatkan kehadiran beliau pada mtg yg akan datang.
- Mtg secara Mingguan akan diganti dengan Mtg 2-Minggu-Sekali, dimana tarikhnya akan dipastikan tidak bertembung dgn Perkara2 utama yg lain (Contohnya Cuti Khas Negeri/Negara, Piala Dunia dan sebagainya)
- Waktu Mtg ditukar kepada petang (3pm) dan hari ditukar kepada Ahad, utk memastikan kehadiran yg maksimum.

Mesyuarat Seterusnya
====================
- Dijangkakan/tentatively pada Ahad 11 Julai 3pm - Anjung Kayangan
- Tertakluk kepada hasil perbincangan dgn ahli2 tertentu yg diperlukan utk hadir bagi melancarkan mesyuarat.

Kutipan Tabung
==============
- Sebanyak RM40 berjaya dikumpul
- Kos makanan/minuman adalah RM 40.90
- Resit disimpan untuk tujuan rekod

(Topic Upgraded by Admin)

Niche: Persatuan
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mcnick - Fri 18/Jun/2010 9:57am
    Alhamdulillah..ramai yg memberi respon positif terhadap penubuhan koperasi ini..
    Saya menyokong apa jua perkara yg baik..sy masih muda dan mentah dlm alam perniagaan/keusahawanan, namun insyaALLAH, jika tiada halangan, sy teringin nk hadir meting pertama ni..nk tambah ilmu smbil berkongsi pandangan dan bersuai kenal dgn rakan2/abang2/kakak2 di majalah.com..

    p/s : jika ada masalah utk lukis map ke lokasi sy sudi membantu..harap dpt maklumkan disini atau email ke kakibisnes8@gmail.com

    ~ cheersss ~  
  2. Annahcollection - Fri 18/Jun/2010 11:48am
    sy pn sokong tp saya berada teralalu jauh di sarawak ,  
  3. Nasir Rahman - Sat 19/Jun/2010 2:01am
    Saya berminat untuk menyertai mtg 23/6 ini, bolih kah?  
  4. Momee - Sun 20/Jun/2010 8:25am
    Harap dapat kongsi hasil idea drpd ahli mesy kpd silent follower mcm sy. Maaf saya tak dapat datang kerana saya adlh pkja di siang hr dn peljr pd wktu mlm. Lokasi pun jauh dr tpt sy.

    *TQ admin tolg delete msg yg lama yg mnmbulkn kekeliruan.  
  5. Rahman - Tue 22/Jun/2010 10:40am
    Admin, bagaimana dgn map yg saya emailkan dulu, dah boleh upload/lihat di majalah.com? Saya nak publishkan kpd rakan2 yg berminat dtg meeting first, Rabu 23 Jun 2010 (9pm) ni.  
  6. Kamaruzaman Bin Daud - Tue 22/Jun/2010 11:19am
    saya cuba ejas masa n ruang tuk datang tp final tak dpt juga..maaf yer cik rahman..tp lau bagaimana pun saya harap besok segalanya berjalan lancar n good luck..n sy sentisa sokong akn b kerjasama..amin  
  7. Rahman - Tue 22/Jun/2010 12:34pm
    Sahabat2 semua. Thanks kerana memberi sokongan.

    Mcnick -> saya dah emailkan ke admin peta lokasi yg saya copy dari google maps. Thanks anyway sebab offer utk lukis. Kalau nak lukiskan based on the map pun ok juga :-)

    Nasir Rahman -> Jemputlah dtg. Sesiapa pun boleh hadir. Juga sesiapa yg mengikuti topik ni secara diam2 pun boleh hadir juga, datang je ini sesi kenal-mengenal.

    Annah Collection -> Dari list yg saya buat saya dapati memang byk dari lokasi amat jauh (negeri luar dari selangor, Sabah & Sarawak), jadi memang susah nak hadir. Dont worry. Sokongan moral pun dah ok :-)

    Momee -> Juga saya dapati faktor masa juga menyukarkan ramai utk datang. Again, dont worry. Thanks for the moral support anyway. I will update cerita2 mtg disini nanti.

    Kamaruzaman Daud -> Thanks atas sokongan. Harap segala berjalan lancar esok.  
  8. Rahman - Tue 22/Jun/2010 1:39pm
    Thanks admin for the map location. Jgn lupa nama 61 tu, i nak send email this afternoon.

    Lokasi/map disini:-

    Kecil (30kb)
    http://www.majalah.com/axyz/restoran-anjung-kayangan-thumb.jpg

    Besar (1 Mb)
    http://www.majalah.com/axyz/restoran-anjung-kayangan.jpg  
  9. Rahman - Tue 22/Jun/2010 4:09pm
    Alamak, email from admin kata tak boleh beri those 61 emails "due to confidential matter & protecting clients data".. camana nak buat ni...  
  10. Harlina Yusop - Tue 22/Jun/2010 4:37pm
    Salam... maaf , baru ni dpt join forum... insyallah untuk meeting sterusnya klu di Shah Alam, sedaya upaya saya akan menghadirinya..... suka n setuju sangat dengan penubuhan koperasi majalah..... mudah2an Allah berkati usaha murni kita ini...  
  11. Rahman - Tue 22/Jun/2010 5:08pm
    Saya sedang visit pd profile tu satu persatu dan check kalau2 ada email/hp number yg memang dah di publish dalam komen2 yg lain. Mana2 profile yg i nampak email/HP, akan di hantar email & SMS.

    Mana2 profile yg tak ada email/hp num tu, kalau nak email ke i :-

    mdckoop@gmail.com
    019 641 6011 (malam after 8pm - HP khas utk projek ni, SMS bila2 pun ok)

    Thanks :-)  
  12. Nasir Rahman - Tue 22/Jun/2010 5:09pm
    En Rahman,
    Kalau gitu, let the news spread by itself tru website majalah.com ini aje for this time, kepada mereka2 yg serious untuk menyertai meeting ini d jemput hadir pada Tarikh dah waktu yg di tetapkan dan conform kan kepada En Rahman 019 641 6011 secepat mungkin , maybe next meeting kita bolih colect data2 dari mereka2 yg berminat dan komitted.  
  13. Puteera - Tue 22/Jun/2010 9:18pm
    SALAM..en rahman..untuk meeting 23 jun nie..saya tak dapat datang tp untuk penubuhan koperasi majalah.com nie..saya sokong 100%..saya jg cadang kalau boleh meeting seterusnya di buat kat shah alam /klang yang tak dapat..mungkin ramai jg antara kawan2 yang ada kat shah alam/klang tak dapat datang kerna faktor lokasi..sebarag info email saya..ajputera@hotmail.com  
  14. Putra Aduka - Wed 23/Jun/2010 1:54pm
    salam...en rahman...dukacita dimaklumkan saya tidak dapat menghadirkan diri utuk meeting mlm ni,diatas sebab2 yg xdpt dielakkan.insyaallah utk meeting yg ke2 saya akan hadir.seelok2nya untuk meeting yg ke2 nanti dpt diadakan di shah alam.  
  15. Yudi - Wed 23/Jun/2010 4:21pm
    Saudara Rahman..
    Komitmen yang ditunjukkan anda sangat bagus..
    Semoga usaha anda mendapat kejayaan dan paling penting mendapat keberkatan dari Allah..
    Saya sebenarnya sangat berminat dengan projek ini...
    Cuma masa dan kesempatan tiada..
    apapun semoga berjaya saya ucapkan  
  16. Iemzy - Wed 23/Jun/2010 7:54pm
    sy dr melaka..sy sokong sekuat2nya dgn penubuhan koprasi ni.mmg sy berminat.sy baru dpt tau tarikh meeting tu hari ni.kalau tau dr awal sy pun akan trn ke sana utk join.tp xpela.insyAllah next week kalau xde aral melintang sy akan trn.sy harap apa yg dirancang terlaksana.gud luck..  
  17. Mr Zeck - Thu 24/Jun/2010 1:49am
    salam en rahman dan semua,
    saya amat berminat dan menyokong penuh penubuhan koperasi majalah.com ni.

    dengan penubuhan koperasi ni,
    banyak aktiviti2 yang berteraskan ekonomi dan kebajikan dapat dijalankan demi membangunkan kesejahteraan ummah.

    tapi sayang sekali kerana saya tak mampu hadirkan diri di dalam meting ni kerana saya berada di pulau pinang.

    untuk pengetahuan semua,
    saya juga memegang jawatan alk didalam folio perancang ekonomi koperasi pengilang-pengilang muslim pulau pinang berhad.

    akhir kata,
    selamat maju jaya demi kesejahteraan ekonomi ummah.
    amin.  
  18. Rahman - Thu 24/Jun/2010 9:54am
    Alhamdulillah Sahabat2 semua mtg pertama semalam berjaya dijalankan dihadiri oleh 10 orang sehingga jam 11.30 malam dan berjaya membentuk jawatankuasa penaja. Saya sedang membuat minit mesyuarat (lebih kepada laporan perjalanan mtg) dan insyaallah saya akan update pd petang nanti.  
  19. Mcnick - Thu 24/Jun/2010 12:22pm
    tahniahhh kpd yg berjaya hadir..
    maaf x dpt hadir atas komitmen kpd kerja walhal tempat meeting hanyalah 11km dr opis..
    semoga suksess penubuhan koperasi ini..  
  20. Zara 7 - Thu 24/Jun/2010 1:14pm
    Salam

    sy berminat nak join koperasi ni. cemane?
    email sy xara_only@yahoo.com.

    kalo buat meeting pun sy rasa sy tak dpt hadir sbb sy nuuun jauh di pantai timur.

    cemane 1st meeting smalam? harap sukses  
  21. Rahman - Thu 24/Jun/2010 3:51pm
    Mcnick -> Pihak Jawatankuasa Penaja akan membuat mtg pada tarikh / waktu yg lebih baik pada mtg seterusnya.

    Zara -> Kami akan memastikan sdri dijemput hadir pada mtg yg akan datang. Juga kepada ahli2 forum yg berminat, sdra/sdri dijemput hadir juga secara automatik. Jemputan adalah terbuka kepada semua warga forum.

    Terima Kasih kepada Ahli Jawatankuasa Penaja atas laporan ini.

    Jika terdapat penambahan/pembetulan mana2 bahagian, sila nyatakan. Saya dahulukan dengan ucapan Terima Kasih.  
  22. Zakry Harun - Thu 24/Jun/2010 4:00pm
    en.rahman , apakah maksudnya penaja dlm jawatankuasa penaja ?.. kena keluarkan penajaan dalam bentuk apa?wang atau tenaga shj? atau kedua2 sekali?..  
  23. Alin 2 - Thu 24/Jun/2010 4:31pm
    salam...
    saya juga berminat nak join, sila emailkan saya yer di : adhz_permata@yahoo.com  
  24. Nasir Rahman - Thu 24/Jun/2010 4:37pm
    Sdr Zakry Harun/Sdr2 semua,

    Ajk "Penaja" ada lah ahli jawatan kuasa sebelum nye Koperasi ini di tubuh kan. Mereka2 ini akan secara komitted nye menjalankan kerja2 merangka segala keperluan untuk menubuhkan Koperasi ini. Kerja2 saperti memanggil mesyuarat ,merangka undang2 kecil koperasi , berurusan dengan KSM , peguam , pihak Bank juga mengurus menambah keahlian sehingga tertubuh sebuah Koperasi . Segala perbelanjaaan akan di dahulukan olih ajk penaja2 ini dan akan rekodkan dan kemudian nya akan diluluskan dan dibayar dan di masukkan didlm akaun Koperasi sebagai "Pre operating expenses". AJK penaja memerlukan segala kepakaran yg dimiliki olih anda semua, mari la kita sama2 merealisasikan impian kita semua untuk menubuh kan Koperasi ini.  
  25. Mr Zeck - Thu 24/Jun/2010 5:25pm
    salam dan tahniah kepada en rahman dan semua alk koperasi di atas mesyuarat penajaan pertama koperasi mbc.

    saya doakan koperasi mbc akan di rahmat oleh allah swt.

    kalau boleh tolong update perkembangan koperasi mbc pada saya ye.

    saya berminat dan menyokong penuh hasrat murni anda semua.  
  26. Sabariah Kassim - Thu 24/Jun/2010 5:50pm
    Assalamualaikum dan salam Sejahtera,

    Perjumpaan pertama pada 23 Jun nampak berjaya dgn tertubuhnya AJK penaja. Memang begitulah adatnya, AJK penaja merupakan langkah pertama sebelum Koperasi sebenar dapat ditubuhkan. Mengikut perangkaan saya, penubuhan ini boleh dilakukan dgn lebih cepat sebelum tahun 2011. Maaflah saya tak dapat hadir pada perjumpaan pertama tu. Insyallah 11 Jul nanti saya usahakan utk datang. Perkembangan penubuhan ini sentiasa saya ikuti. Setakat tubuhkan AJK penaja dah mencukupi dan harap pertubuhan tidak didaftar lagi sehingga keputusan muktamat diperolehi. Bukan ape nak elakkan banyak masalah pentadbiran saja.

    Jumlah suara ahli Majalah.com yg berminat nak join amat penting. Kalau kita daftar di luar daerah, peruntukan dana berupa grand mudah nak dapat. Ini bergantung perbincangan kita dgn SKM. Macamana pun bizplan kena ada dulu.

    Di harap dapat Majalah.com bersetuju mengubah suai sikit webnya menjadi lebih mudah dan menarik terutamanya membahagikan ahli koperasi dgn yg bukan ahli koperasi. Banyak cara boleh buat. Bila dah ade pembahagian tersebut akan mudah nak tarik org jadi ahli. Ok lah jumpa lain kali.  
  27. Zakry Harun - Fri 25/Jun/2010 8:43am
    trimas en.nasir rahman (ade kaitan dgn en rahman ?) sbb explain.. sy kalau bab duit ni tak mampu ,.. kalau tolong tenaga kudrat boleh lah..  
  28. Faizal8296 - Fri 25/Jun/2010 9:06am
    Congrats... Kalau ada minit mesyuarat tu pas pas jugak kat ahli yang tak dapat hadir or post kat majalah.com.  
  29. Fitry - Fri 25/Jun/2010 10:09am
    salam...en rahman & en nasir rahman org yg berlainan. tp masing2 ada kaitan dlm misi kita skng. mai la dtg rmai2 ke 2nd meeting.  
  30. Rahman - Fri 25/Jun/2010 2:55pm
    Alin & Mr Zeck -> AJK Penaja akan menghubungi sdri/sdra utk mtg yg akan datang nanti (tentatively 11 Julai 2010). Mtg terbuka kepada semua warga forum ni.

    Faizal -> Laporan mesyuarat boleh dibaca diatas (komen number 34).

    Zakry -> Walaupun namanya AJK Penaja, jumlah tajaannya sangat lah kecil ibarat duit tukar poket/change money shj. Juga bagi yg berminat tapi tak berkemampuan (student, pelajar separuh masa, dsb) koleksi tabung tu tak dibuat. Kita bertuah kerana kerajaan Malaysia mengenakan kos penubuhan persatuan/kelab/koperasi yg kecil. Lagipun spt kata En Nasir, kos awal ini akan dijadikan "Pre operating expenses" bagi kelab/koperasi ni nanti.

    Datang shj mtg nanti. Ada banyak rahsia2 pentadbiran yg diceritakan oleh sdra Rizal (owner majalah.com) yg tak dituliskan dalam laporan mesyuarat tu. Juga beberapa isu penting tidak dimuatkan dalam laporan tu atas sebab2 tertentu.  
  31. Mohd Norfadly - Fri 25/Jun/2010 7:29pm
    salam...maaf kerana xhadir pada meeting pertama,,,saya terlibat ngan sukma di melaka selama 2 minggu.....insyallah saya akan hadir pada meeting yg akan dtg..klu blh buatlah pada hari sabtu kerana terlalu byk urusan kerja pada hari biasa...  
  32. Alin 2 - Sat 26/Jun/2010 5:17pm
    ok sy tunggu.tq  
  33. Sitibaizurah Binti Mustapha 2 - Mon 28/Jun/2010 10:11am
    Salam
    Saya ctbyzurah... harap nama saya dimasukkan dalam koperasi ni..tak mau ketinggalan
    Siap sedia untuk membantu..
    Tel: 012-3773 818
    Email: ctbyzurah@gmail.com  
  34. Jeffry - Tue 29/Jun/2010 10:41pm
    salam, minta maaf banyak-banyak sebab beriya-iya sangat tapi tak dapat datang juga. insyallah meeting kali kedua nanti saya akan datang. dah berjaya langkah pertama barulah boleh pergi ke langkah kedua. baru sekarang orang akan kata jadi gak benda nie. tq banyak-banyak En Rahman and gang yang datang first meeting ari tu.  
  35. Mohamad Fuad Matusin - Wed 30/Jun/2010 1:02pm
    terima kasih atas jemputan.saya insyaAllah akan hadir pada kali ini walaupun pada meeting yang lepas tidak dapat hadir atas sebab kerja yang tidak dielakkan, dan kali ini saya jangka akan ramai juga hadir untuk merealisasikan koperasi ini didaftarkan dibawah ANGKASA.
    hidup KOPERASI MAJALAH.com  
  36. Ima 2 - Thu 1/Jul/2010 12:56pm
    salam,
    syabas di atas usaha menubuhkan koperasi ini.Saya menyokong 100% tetapi untuk menghadiri meeting agak susah disebabkan perkara2 yang tidak dapat dielakkan.Namun begitu jika terdapat maklumat-maklumat terkini dialu-alukan emel kan lah ke saya juga.  
  37. Fitry - Thu 1/Jul/2010 7:41pm
    salam...kehadiran ahli2 sgt la penting kena plk wk2 nk tubuhkan koperasi. wakil dr SKM akn hadir. wk2 tu ahli2 dr satu kawasan (Cth: negeri selangor) hendaklah hadir perjumpaan (minimum 50 org). baru la koperasi leh didaftarkan. so, kpd yg berminat & sokong program ni, sila la hadir meeting. detail program yg dh updated ada kt atas. maaf klu ada info sy yg slh or xjelas  
  38. Sabariah Kassim - Thu 1/Jul/2010 10:20pm
    Assalamualaikum dan salam Sejahtera,

    1. Banyak perkara nak difikirkan bersama sebelum perjumpaan akan datang. Menunggukan hari tersebut, saya utarakan beberapa persoalan yang boleh dipertimbangkan supaya kita tak melalut meeting lama2.

    a. Sekiranya diizinkan, Kertas kerja / bizplan penubuhan akan saya sediakan pada perjumpaan selepas 11 Jul. Ini kerana semasa perjumpaan terdekat ini baru kita dapat pastikan sekmen dan keupayaan Majalah.Com. Kertas kerja ni perlu masa kita berbincang dengan SKM nanti dan menilai daya maju Koperasi.

    b. Tidak semestinya kita mengambil semua fungsi yg ada dalam senarai. Kita buat mana yg termampu dulu. Ini pun diambil kira dari keseluruhan sekmen yg ada dalam Majalah.Com. Buat masa ini saya merangkakan bidang perniagaan yang boleh dilakukan utk Fasa 1 adalah:

    (1) Fungsi Kredit.
    (2) Fungsi Perindustrian.
    (3) Fungsi Pengguna.
    (4) Fungsi Pengangkutan.
    (5) Fungsi Pertanian.
    (6) Fungsi Perkhidmatan.

    c. Tempat mendaftar Koperasi ni tak dapat dipastikan samada di KL atau di tempat lain. Perkara ini kena diperhalusi agar tidak timbul masalah pentadbiran dikemudian hari.

    d. Saham dan yuran serta bayaran yg berkaitan boleh dibincangkan apabila kita dah tahu purata jumlah bakal ahli. Ia berkaitan rapat antara satu sama lain.

    2. Oklah sampai sini dulu kalau ada perkara yg hendak diutarakan, dipersilakan. Terima kasih.  
  39. Jeffry - Thu 1/Jul/2010 10:36pm
    salam, saya cadangkan agar fungsi Penguna n Perkhidmatan yang sesuai untuk dilakukan kerana fungsi yang lain tu terlalu berat lagipun kat sini kebanyakkannya di dalam bidang 3 & 6 sahaja. fungsi yang lain itu mungkin boleh diaplikasikan kalu betul2 dah koperasi ini dah kuat dan stabil. itu pendapat saya saya saja kalu salah tolong maafkan.  
  40. Maya 6 - Thu 1/Jul/2010 10:53pm
    Salam, klu boleh mtg yang kedua nie boleh bagi tarikh awal sikit tak nak adjust masa.  
  41. Mr Zeck - Fri 2/Jul/2010 12:54am
    salam en rahman,

    insyaallah, kalau di izinkan allah saya akan menghadiri meting pada 11-07-2010 ni.  
  42. Mr Zeck - Fri 2/Jul/2010 1:31am
    salam,

    pada pendapat saya,
    yang paling penting adalah keputusan ahli lembaga koperasi (alk) yang telah dilantik untuk membuat keputusan fungsi apa yang harus diambil dahulu, dan barulah dibentangkan kedalam mesyuarat.

    didalam sesebuah koperasi,
    harus ada folio yg harus di pegang oleh setiap alk kecuali pengerusi, bendahari dan juru audit dalaman.

    antara contah folio yang selalu dibentangkan oleh kebanyakkan koperasi adalah-

    *folio perancang ekonomi.
    fungsi- merancang dan merangka plan bagaimana menjana pendapatan kepada koperasi bagi menampung kos pentadbiran, kos agihan bonus tahunan, kos elaun alk, kos bil2 semasa, dan kos tabungan.

    *folio kursus dan latihan.
    fungsi- merangka kursus dan latihan kepada ahli agar berdaya maju di dalam perniagaan di samping dapat menjana pendapatan tambahan kepada koperasi bagi kos tabungan dan agihan.

    *folio kebajikan dan kemasyarakatan.
    fungsi- mewujukan ekspo jualan, pesta kemasyarakatan, jualan amal bagi menyemarakan semanggat berdaya saing bagi semua ahli, mewujudkan tapak sehenti bagi ahli mempromosikan produk jualan disamping mampu menjana pendapatan tambahan kepada koperasi bagi menampung kos tabungan dan agihan.

    *folio bantuan dan pinjaman.
    fungsi- mencari sumber bantuan, pinjaman, grant daripada kerajaan atau pun swasta bagi membantu mengukuhkan keewangan koperasi untuk menjalankan seseuatu perancangan perniagaan.

    *folio perhubungan awam.
    fungsi- menjalinkan hubungan yang amat baik dengan menteri, timbalan menteri, bank, yang berhormat, adun, kadun, ketua pemuda, dan semua orang2 yang berkepentingan yang mampu menyokong dan membantu segala dasar dan perancangan yang dibuat oleh koperasi.

    kalau ada pandangan dan komen yang lebih bernas,
    sama2 lah kita renungkan k.

    ikhlas dari-

    en zulkifli bin yusof (mr zeck)
    professional formulator for skygate formulator.
    vice president for dyna herbs formulation & manufacturing.
    ceo for zulieza enterprise.
    vice president zulieza group of company.
    ahli lembaga koperasi pengilang pengilang muslim pulau pinang.
    hotline- 012-4464 700
    skygate.formulator@gmail.com  
  43. Rahman - Fri 2/Jul/2010 9:23am
    Pn Sabariah Kassim -> Dalam perbualan telefon tadi, terima kasih kerana memberi banyak maklumat2 berkenaan koperasi. Juga terima kasih kerana Confirm hadir mtg 11 Julai 2010 ni.

    Sitibaizurah, Mohd Fuad Matusin, Ima, Maya -> Terima kasih atas sokongan. AJK Penaja akan menghubungi sdri/sdra dgn email nanti utk mtg ke 2.

    Norfadly, Jeffry -> Tak apa tak dtg mtg pertama, AJK Penaja bersetuju buat mtg kedua pada waktu dan tarikh yg lebih baik. (Ahad 11 Jul, 3pm). Mtg kedua ni lebih menarik dgn perbentangan pelbagai isu2 lebih detail & perbincangan yg lebih mengkhusus kepada pelan perniagaan.

    Mr Zeck -> Terima Kasih atas cadangan2 Folio diatas. Penyertaan dari peniaga yg dah berpengalaman dalam industri & koperasi amatlah dialu2kan. Pihak AJK Penaja akan menjemput sdra dgn email utk mtg kedua nanti.

    Juga kepada semua ahli2 forum, dengan ini mtg kedua dah confirm pada tarikh dan waktu yg ditulis iaitu

    Mtg Kedua
    =======
    Sun 11 July 2010 (confirmed) 3pm
    Anjung Kayangan

    Kesemua ahli forum dijemput hadir!  
  44. Annahcollection - Fri 2/Jul/2010 12:44pm
    salam semua,
    sy setuju apa2 cadangan yg baik, oleh kerana sy tak dpt hadir for 1st meeting, and meeting kali ni pun sy tak jg dpt menghadir kan diri oleh kerana sy berada dikuching sarawak, sy hanya berada di kl pd 14julai mlm
    sekian terimakasih pd encik rahman di atas usaha  
  45. Zaidi 9 - Fri 2/Jul/2010 2:38pm
    salam, saya menyokong dan bersetuju serta ingin menjadi ahli koperasi yang akan akan ditubuhkan.

    zaidi@pns.com.my  
  46. Nasir Rahman - Fri 2/Jul/2010 9:20pm
    Alhamdulillah nampk nya kita mempunyai ramai ahli2 forum yg betul2 berminat utk merealisasikan penumbuhan Koperasi MDC. Kita bolih merancang perjalanan kita sendiri dan juga meniru dr Koperasi yg telah terbukti berjaya selama ini ,semua ini dengan semangat Koperasi ( Syarikat Kerjasama - nama dahulu nya ). Kita perlu banyak lagi mereka2 yg berpengalaman ( spt Zeck ) dlm menguruskan dan juga mereka2 yg mempunyai idea2 baru untuk menubuhkan koperasi ini. Mari la kita berkejasama untuk melakukan nye. Masih ingat motto koperasi dulu2 ONE for ALL and ALL for ONE.  
  47. Hayani - Sat 3/Jul/2010 12:09am
    Salam. En.Rahman, Insya Allah saye datang, tp mgkin lambat sikit coz ade meeting kat Tun Razak, kat jer. Apapun saye usahakan on time. Buku Koperasi tu bila nak? Sila inform saya thru sms. Dah ready.
    Untuk yang lain, sila bawak kekawan sekali ke meeting 11 July nanti, xsemestinya diorang berdaftar dg mdc. Diorang datang, kita boleh daftarkan diorang jadi member. Yang penting, lagi ramai, lagi elok.. Betul tak, enc.Rahman/Nasir/Fitry?  
  48. Sabariah Kassim - Sat 3/Jul/2010 7:22pm
    Salam Sejahtera,
    Cadangan Mr Zeck tu memang bernas dan patut dilaksanakan peringkat awal. Dah saya maklumkan sebelum ini, ALK tak boleh jenis nak tunggu elaun meeting atau berjalan je. Peringkat awal ni kena berkerja dan belum boleh jadi bos lagi. ALK ade 9 atau 12 jadi polio pun tu kena ikut jumlah yg sama setelah ditolak ALK Induk. Insyallah saya datang berdua dgn partner saya. OK kan!!!1  
  49. Risha Yusof - Mon 5/Jul/2010 4:26pm
    Saya berminat untuk join meeting, Mtg 02: Ahad - 11 July 2010, 3pm, Anjung Kayangan. Sila email ke risha_pioneerfashion@live.com / 019-2687220  
  50. Rahman - Tue 6/Jul/2010 8:38am
    Annah Collection, Zaidi & Risha -> Thanks atas sokongan. Nanti AJK Penaja akan maklumkan dgn email.

    Hayani -> Saya dah SMS. Thanks sebab tolong dapatkan buku koperasi tu. Saya dah cari di MPH tapi tak ada dlm stok. Nak pegi ke kedai buku2 lain... maklumlah.. bukan senang dan tak sure ada stok. Nanti saya sediakan kosnya.

    Sdra Rizal dari majalah.com sedang merangka beberapa cadangan utk mtg ke dua ni, dan beberapa sketch tentang ubahsuai majalah.com dari segi programming dan susunatur/positioning maklumat2 tertentu yg diperlukan utk menyelaraskan usaha ni.

    Pn Sabariah Kassim juga akan membentangkan cadangan koperasi berdasarkan pengalaman beliau dalam aktiviti koperasi ni.

    Mtg kali ini lebih details dimana kita lebih kepada butir2 terperinci cadangan2 dimana halatuju yg akan ambil oleh persatuan/koperasi ni.

    Jemputan terbuka kepada semua ahli forum!  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 86 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2813)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (224)
Bengkel Kereta (1503)
Bengkel Motosikal (252)
Bengkel Tayar (218)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (514)
Bisnes Aksesori Kereta (662)
Bisnes Broadband (1113)
Bisnes Burger (550)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (822)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1384)
Bisnes Ebook (1065)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (572)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (181)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1503)
Bisnes Kurier Dan Logistik (691)
Bisnes Minuman (1486)
Bisnes Pasar Malam (2001)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (698)
Bisnes Perabot (874)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3384)
Bisnes Roti Dan Bakeri (723)
Bisnes Salun Rambut (372)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (385)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (676)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3410)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (331)
Dewasa 18sx (1798)
Diskusi Bisnes (1984)
Diskusi Laporan Polis (1)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6616)
Forex Malaysia (1935)
Haiwan Peliharaan (475)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (725)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1028)
Iklan Tv Radio Media Massa (228)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2836)
Insurans Dan Takaful (1764)
Insurans Roadtax Kereta (348)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (458)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2551)
Kedai Hardware (440)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3945)
Kedai Kamera Dan Camcorder (348)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1894)
Kedai Sewa (1652)
Kereta Baru (1642)
Kereta Terpakai (5049)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4967)
Kerja Kemahiran (2013)
Kerja Kosong (12116)
Kerja Praktikal (2175)
Kerja Sales (2332)
Kerja Sambilan (6449)
Konsultan Peguam (158)
Konsultan Perniagaan (465)
Kontrak Swasta (299)
Kontrak Tender Kerajaan (463)
Kontraktor Balak Dan Kayu (485)
Kontraktor Jurutera (576)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (228)
Kontraktor Minyak Dan Gas (689)
Kontraktor Pasir (411)
Kontraktor Pembinaan (2092)
Kontraktor Perlombongan (322)
Kursus Dan Seminar (2863)
Kursus Kecantikan (696)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1628)
Mencari Pelabur (3725)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (522)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (581)
Pakej Pelancongan (2646)
Pakej Perkahwinan (1218)
Pakej Perniagaan (903)
Pasar Basah (1481)
Pekerja Asing (1267)
Pelaburan Saham Unit Trust (967)
Pembantu Rumah Asing (1895)
Pembekal Barang Runcit (1591)
Pembekal Beras (116)
Pembekal Buah-buahan (491)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1117)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (245)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (417)
Pembekal Rempah Dan Perencah (617)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1199)
Pemborong Batik Dan Sutera (354)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (876)
Pemborong Cadar Dan Tilam (464)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (709)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (779)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1690)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4292)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3571)
Pemborong Tuala (204)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (803)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (487)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (958)
Pengedar Bahan Pencuci (729)
Pengedar Buku Dan Majalah (603)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1564)
Pengedar Permainan Kanak2 (609)
Pengedar Produk Kecantikan (2651)
Pengedar Produk Kesihatan (3044)
Pengurus Majlis (602)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (741)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (698)
Penternak Kambing (293)
Penternak Lembu (395)
Penternak Udang (198)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (551)
Perisian Komputer (579)
Perkakas Dapur (629)
Perkakas Elektrik (449)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1546)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (629)
Pinjaman Peribadi (10850)
Pinjaman Perniagaan (1859)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1350)
Program Consignment (2038)
Program Dropship (6877)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1598)
Pusat Latihan (659)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (535)
Pusat Pendidikan Tinggi (531)
Pusat Rawatan (373)
Pusat Tadika Dan Taska (1360)
Pusat Tuisyen (1089)
Rancangan Perniagaan (567)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4367)
Rumah Untuk Dijual (3800)
Servis Freelance (1134)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (849)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (587)
Sewa Kereta Teksi Limo (1860)
Sewa Lori (2609)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (915)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (133)
Studio Model Penyanyi Pelakon (758)
Studio Muzik (487)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (654)
Tanah Untuk Dijual (4943)
Tempahan Biskut Dan Tart (2170)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2189)
Tempahan Kek Dan Coklat (2174)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (179)
Tempahan Kuih Muih (1768)
Tempahan Minuman Dan Dessert (470)
Tempahan Nasi Lemak (531)
Tempahan Roti (377)
Terminal Bayaran (193)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1717)
Urut Tradisional (818)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (408)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (388)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2329)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1390)