Search Majalah.com
Laporan Minit Mesyuarat Ketiga - 8 Ogos 2010
Rahman - Wed 25/Aug/2010 8:13am [Last Comment]
Laporan Minit Mesyuarat Ketiga
Penubuhan Persatuan/Koperasi Majalah.Com
Ahad, 8 Ogos 2010, 3pm, Restoran Anjung Kayangan, Pandan Perdana, KL.

Ahli Jawatankuasa Penaja Kelab BMC
===========================
Pengerusi - En. Rahman
Timbalan Pengerusi - En. Fazrie
Setiausaha - Pn. Hayani
Bendahari - En. Nasir
AJK - Keahlian/Membership - En. Fadli
AJK - Komunikasi - En. Fitry
AJK - Promosi/Marketing - En. Shafik
AJK - Latihan dan Pendidikan - En. Harith
AJK - Aktiviti - En. Afif
Penasihat - En Rizal (majalah.com)

Kehadiran
=======
1.Dr. Mohd Azmi Mat Shah (penasihat syariah)
2.Sabariah Kassim
3.Hayani
4.Fazrie
5.Fitry
6.Harith
7.Mohd.Fadli
8.Afif
9.Mohd Shafik Mustaffa
10.Rahman
11.Azrul Nizam
12.Mohammad Fuad Matusin
13.Risha Yusof
14.Nora Azlin
15.Abd Majid Hassan
16.Noor Aini Hashim
17.Farrah Nur Diana
18.Rizal (wakil majalah.com)

Tidak Hadir - (with apologies)
1.Nasir Rahman (admitted to hospital)
2.Mr Zeck (attending business guests from China)

3.20pm
- Kehadiran
- Sesi perkenalan & bertukar-tukar business card.

3.30pm
- Isu penubuhan kelab/persatuan
- Isu penubuhan koperasi berlandaskan prinsip Islam
- Isu hala tuju & objektif organisasi
- Isu perniagaan pertama organisasi
- Isu tarikh mesyuarat Pra-AGM koperasi
- Cadangan tambahan dan perkara berbangkit

6.00pm
- Majlis bersurai


BUTIR-BUTIR PERBINCANGAN
=====================

Isu Penubuhan Persatuan/Kelab
------------------------------
Pihak AJK Penaja mencadangkan penubuhan kelab/persatuan dahulu sebagai langkah awal sebelum penubuhan koperasi. Setelah persatuan mula bergerak selama beberapa bulan, mereka lebih mudah untuk mendapat gambaran bilangan keahlian (dari kawasan selangor/KL) yg berminat dan BOLEH HADIR.

Apabila telah berpengalaman dalam pengurusan persatuan dan mendapat anggaran pendapatan bulanan, usaha kearah penubuhan koperasi menjadi lebih mudah dan bilangan yang boleh hadir dapat dipastikan dengan lebih tepat. Ini adalah kerana pihak SKM amat menitikberatkan kehadiran.

En Abd Majid menyatakan jikalau AJK Penaja menjemput wakil SKM pada mtg Pra AGM, tetapi tidak berjaya memenuhi kuota 50, mereka akan disenaraihitamkan dan permohonan utk menubuhkan koperasi pada masa akan datang akan ditolak.

En. Rahman memberikan pendapat beliau dimana tidak perlu tergesa-gesa untuk menubuhkan koperasi kerana perjalanan masih jauh, iaitu organisasi ini akan bergerak 20-30 tahun akan datang, jadi soal kelewatan penubuhan koperasi beberapa bulan tidak menjadi masalah. Beliau lebih bimbang apa yg telah terjadi kepada usaha2 sebelumnya, dimana kesemua contoh2 percubaan penubuhan koperasi oleh gabungan dari sesebuah forum online telah gagal.

En Rahman juga menyatakan jika sekumpulan 50 orang kuota tersebut terdiri dari kelompok yg sama, contohnya Persatuan guru-guru, Persatuan Penduduk Taman, Persatuan Tentera dan sebagainya, AMAT MUDAH untuk mengumpulkan ahli utk hadir. Tetapi jika ahli2 terdiri dari forum online, dimana mereka berada di seluruh negara, tidak tertumpu di satu satu kawasan dan tidak mengenali antara satu sama lain, pencarian 50 orang tersebut menjadi sukar. En Fazrie juga menyokong idea pembentukan persatuan dahulu sebelum pembentukan koperasi.

Walau bagaimanapun, Dr Azmi memberikan kata2 perangsang dan inginkan semangat yg lebih positif dari AJK Penaja dimana mereka perlu yakin dan bekerja keras kearah penubuhan koperasi. Jika mereka berusaha gigih, tidak timbul soal kegagalan pendapatkan kuota 50 orang hadir.

Selain itu, ramai ahli mesyuarat yg lain berpendapat, oleh kerana terdapat ramai ahli yg mendaftar iaitu lebih 20,000 orang di majalah.com, maka adalah tidak sukar utk mendapatkan HANYA 50 orang kuota pada hari tersebut. Usaha kearah penubuhan koperasi boleh dibuat tanpa perlu menubuhkan persatuan dahulu.


Isu Penubuhan Koperasi Berlandaskan Prinsip Islam
------------------------------------------------
Didahului dengan pandangan daripada Dr. Azmi yang juga merupakan penasihat syariah. Beliau menjelaskan bahawa Prinsip Koperasi selaras dgn prinsip Islam dimana:

- Keahlian sukarela dan terbuka
- Pengurusan demokratik
- Pulangan terhad atas modal yang dikembangkan anggota
- Pembahagian keuntungan dengan seksama
- Penggalakan pendidikan koperasi
- Kerjasama aktif di kalangan koperasi yang berdaftar

En Rahman bertanya adakah dibenarkan menggunakan sistem komisen pencarian ahli dan penglibatan didalam perniagaan berbentuk MLM. Dr Azmi menjelaskan berlandaskan kepada prinsip “Keahlian Sukarela dan Terbuka”, pencarian ahli berkomisen tidak dibenarkan. Berdasarkan pengalaman beliau selama lebih 12 tahun, beliau juga TIDAK SETUJU sebarang bentuk perniagaan MLM dijadikan salah satu cabang perniagaan koperasi.


Isu Hala Tuju & Objektif Organisasi
----------------------------------
Dr Azmi menyampaikan kebimbangan dari Mr Zeck dimana setelah 2 mesyuarat diadakan, beliau masih belum dapat melihat halatuju atau objektif persatuan/koperasi ini. En Rizal (wakil majalah.com) menyatakan, dalam minit mesyuarat pertama sudah dinyatakan bahawa objektif adalah:

“Menjadi tempat dimana pemborong dan peniaga berkumpul dan membina rangkaian perniagaan.”

Beliau seterusnya menerangkan bahawa “rangkaian perniagaan” tersebut boleh diperhalusi lagi dengan takrifan yang lebih jelas iaitu:-

- B2B - business to business (manufacturers, wholesalers, retailers, shop owners)
- B2C - business to consumers (shop owners selling to consumers)
- C2C - consumers to consumers (secondhand items)

Fokus utama persatuan/koperasi adalah lebih kepada B2B kerana ia melibatkan “rangkaian perniagaan” dalam ertikata yg sebenar. Manakala B2C dan C2C akan juga diberi perhatian, dimana kedua-duanya akan dikategorikan bersama dan diasingkan dari B2B.

En. Rizal juga menerangkan bahawa kepakaran Mdc adalah dalam bidang IT, server dan network infrastructure, bukannya perniagaan khusus seperti B2B/wholesaler dsb. Jadi Mdc akan bekerjasama dgn persatuan/koperasi yang akan mempunyai ahli-ahli yg pakar dalam pelbagai bidang perniagaan. Organisasi gabungan ini bukan sahaja mampu memberikan maklumbalas dua hala tetapi juga berupaya utk mengatasi masalah2 yg bakal dialami oleh ahli-ahli contohnya:-

- Memerlukan perubahan dari segi keperluan fungsi portal/online shop yg memerlukan programming
- Pengesahan nombor SSM ahli dimana ahli organisasi diperlukan utk mendaftar dgn SSM dan nombor pendaftaran mereka boleh dipastikan kesahihannya oleh persatuan/koperasi. Tempoh pendaftaran (baru mendaftar vs sudah 5 atau 10 tahun mendaftar) juga boleh dijadikan kayu pengukur untuk menilai kemampuan dan keyakinan ahli-ahli peniaga yg menggunakan platform organisasi ini.
- Menjadi tempat berkumpul bagi ahli2 yg ingin membeli sesuatu barang secara pukal.
- Menjadi orang tengah utk mengendalikan pertikaian pembelian diantara ahli-ahli.
- Fungsi2 lain akan dinyatakan oleh AJK penaja & ahli pada masa2 yg akan datang.

Isu Perniagaan Pertama Organisasi
--------------------------------
Cadangan perniagaan pertama koperasi yang akan dilaksanakan oleh koperasi adalah ‘Online Shop’. Berdasarkan Minit Mesyuarat ke 2 yg lepas (diwarnakan Hijau):-

(Sebagai contoh shj. Faedah2 yg disediakan akan diputuskan kemudian)
* Platform jualbeli online iaitu Shoping Cart dgn tracking system
* Upload gambar2 produk utk ahli shj
* Kekerapan membuka topik baru dalam sebulan
* Jumlah komen dibenarkan sehari
* Kebolehan utk menaikkan topik lama
* URL yg lebih kemas/cantik
* Personal messaging system.
* Fungsi Sticky dimana topik kekal diatas
* Latihan2 ICT, File server, IT Network
* Latihan Domain & Webhosting
* Lain2 fungsi perlu dicadangkan oleh ahli forum

Informasi terperinci berkenaan Faedah2 & Fungsi2 Online Shop ini akan diberikan pada masa hadapan (Sebelum 6 Nov 2010). Ini kerana perinciannya perlu di sokong dengan jelas dan nyata oleh programming team Mdc, maka perincian sebenar tidak boleh ditetapkan lagi pada masa ini.


Isu Tarikh Mesyuarat Pra-AGM Koperasi
-------------------------------------
Hadirin bertanyakan kepada En Rahman untuk menetapkan tarikh Mesyuarat Pra-AGM dimana pihak Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) akan dijemput hadir. Pada mulanya En Rahman tidak mahu membuat ketetapan lagi tetapi atas desakan ahli mesyuarat beliau akur.

Mesyuarat pra-AGM (pihak Suruhanjaya Koperasi Malaysia/SKM akan dijemput hadir) dicadangkan pada Sabtu 6 November 2010, pukul 3 petang. Lokasi akan ditentukan kemudian. Manakala cadangan utk Mesyuarat AGM pertama pula disasarkan pada Januari 2011. Cadangan ini disokong sepenuhnya oleh semua hadirin.

Cadangan dari En Rizal sesiapa yang datang pada mesyuarat ini (6 Nov 2010) akan diberikan peluang untuk tempah ruang di Online Shop. Penempah terawal akan mendapat tempat yg teratas sekali. Keutamaan dan susunan kepentingan dibuat berdasarkan “first come first serve”. Pada tempoh seterusnya, jika ahli berhenti, susunan keutamaan (priority) beliau akan dilupuskan dan diganti dgn ahli yg dibawahnya. Tujuan langkah2 ini diambil adalah:

- Untuk memastikan kehadiran yg ramai pada hari tempahan tersebut
- Untuk memastikan mereka ingin kekal menjadi ahli persatuan/koperasi. Kerana jika mereka berhenti, keutamaan (priority) iklan yg telah dikhaskan utk mereka akan dilupuskan.


Cadangan Tambahan dan Perkara Perbangkit
------------------------------------------
- Nora Azlin mencadangkan agar forumers meletakkan nombor telefon untuk setiap iklan. En Fazrie menyatakan mungkin ada pengiklan yg tidak mahu meletakkan no telefon (hanya email shj) diatas sebab-sebab tertentu.

- Nora Azlin juga menyatakan pendapat beliau bahawa mesyuarat memperuntukkan masa yg panjang utk perbincangan penubuhan persatuan/koperasi. Beliau menyatakan kebanyakan businessman/women ingin menyertai organisasi ini utk tujuan meningkatkan jualan, membina rangkaian perniagaan dan business contact.

- Farrah Nur Diana mencadangkan dibentuk perwakilan dari setiap negeri disebabkan keahlian daripada seluruh Malaysia.

- Fitry mencadangkan untuk iklan tidak perlu ada nombor SSM. Nora Azlin menyatakan untuk mendaftar di SSM adalah mudah dan murah dan ia memperlihatkan kesungguhan dalam menjalankan perniagaan. En.Rizal mencadangkan nombor SSM perlu ada bagi ahli persatuan/koperasi sahaja manakala pelawat2 forum yg membuat iklan percuma dan tidak menjadi ahli persatuan/koperasi tidak diwajibkan meletakkan nombor SSM.

- Shafik mencadangkan diadakan ruangan “testimoni” dimana pada masa ini terdapat ahli2 forum yg dapat membuat jualan berjumlah beratus2 ribu ringgit di forum ini dan kejayaan mereka perlu diambil dan dikumpulkan.

- Hayani mencadangkan adanya fungsi aduan untuk sebarang masalah yang dialami oleh forumers terhadap forumers yang lain dan ini perlu untuk mencegah terjadinya sebarang bentuk penipuan.

- En.Rizal mengedarkan statistik berkenaan pertumbuhan pelawat Mdc yang amat memberangsangkan. (Statistik tersebut diberikan satu salinan kepada ahli2 yg hadir shj)


Mesyuarat Seterusnya
=================

- Mesyuarat ke 4 (Sep 2010) dan ke 5 (Okt 2010) hanya utk pihak AJK Penaja.
- Mesyuarat ke 6 iaitu Mesyuarat Penubuhan Persatuan / Mesyuarat Pra AGM Koperasi ditetapkan pada:
Sabtu 6 Nov 2010, 3pm. Lokasi akan ditentukan kemudian.

Kutipan Tabung
============
- Bagi yg ingin menyumbang tabung mesyuarat diujudkan. Tabung ini tidak wajib.
- Sumbangan dicadangkan RM10 seorang. Jumlah sebenar adalah bebas.
Sebanyak RM 50 berjaya dikumpul
Kos minuman air mineral & fotostat RM10.00
Kos sewa RM 20 (Tempat, Wifi, elektrik point, kerusi, meja, kipas)

Disediakan Oleh
===========
AJK Penaja
Kelab Bazar majalah.com
(Kelab BMC)

Email: mdckoop@gmail.com
Phone: 019 641 6011

--------------------------------------------
Kepada individu & yayasan yg berminat, sila datang ke mtg yg seterusnya.
Jemputan adalah terbuka kepada semua warga forum majalah.com
--------------------------------------------


=======================================
Appendiks 1: Nota Tambahan dari Majalah.com dan AJK Penaja
=======================================

Ketetapan sebenar samaada penubuhan persatuan ATAU koperasi akan ditentukan semula oleh AJK Penaja. Ini adalah kerana mereka akan diberikan tanggungjawab utk membuat keputusan berdasarkan statistik jumlah sebenar yg berminat dan kebarangkalian jumlah yg hadir. Jika AJK Penaja merasakan jumlah yang bakal hadir melebihi 50 orang, maka perancangan asal diteruskan.

Walau bagaimanapun, jika AJK penaja merasakan terdapat masalah dalam jumlah kehadiran, mereka akan menunda tarikh penubuhan koperasi pada satu tarikh baru. Tarikh yg sedia ada (6 Nov 2010) akan dijadikan tarikh pembentukan persatuan.

Berikut adalah keputusan2 yg akan dibuat oleh AJK Penaja

- Menentukan samada Persatuan ATAU Koperasi akan dibentuk berdasarkan statistik pada Sep & Okt 2010
- Jika Persatuan akan dibentuk, mesyuarat 6 Nov 2010 akan menjadi mesyuarat utk pembentukan Persatuan. Pada hari itu jumlah sebenar yg hadir dapat dipastikan dan dijadikan kayu ukuran utk penubuhan koperasi pada masa akan datang.
- Jika Koperasi akan dibentuk, mesyuarat 6 Nov 2010 akan menjadi Mesyuarat Pra-AGM (spt yg dicadangkan sebelum ini)

Sebagai rekod, penubuhan Persatuan adalah jauh lebih mudah dimana hanya 7 org diperlukan berbanding dgn penubuhan koperasi yg memerlukan kehadiran 50 org. Selain itu undang2 yg melibatkan koperasi juga lebih ketat berbanding dgn peraturan2 yg melibatkan persatuan.

Niche: Persatuan
   
 1. Rahman - Wed 25/Aug/2010 8:22am
  Highlight Mtg seterusnya
  ==================

  Mtg ke 4 (26 Sep 2010) - AJK Penaja Shj
  Mtg ke 5 (Okt 2010) - AJK Penaja Shj

  Mtg ke 6 iaitu:-
  - Mesyuarat Penubuhan Persatuan
  - ATAU Mesyuarat Pra AGM Koperasi
  -> Ditetapkan pada: Sabtu 6 Nov 2010, 3pm.
  -> Lokasi akan ditentukan kemudian.  
 2. Rahman - Wed 25/Aug/2010 8:30am
  Salinan pdf boleh download disini:-

  http://www.majalah.com/axyz/kelab-bmc-mtg-03.pdf  
 3. Mr Zeck - Wed 25/Aug/2010 9:41am
  salam,

  disini saya lampirkan borang permohonan penubuhan koperasi.

  http://www.skm.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=500ed634-24e2-43d3-b8d7-9288b243cf5e&groupId=68551

  ikhlas,
  mr zeck.  
 4. Azmitpj - Wed 25/Aug/2010 9:51am
  salam sume,
  terima kasih kepada sume yg terlibat.. sekadar memberi pandangan ikhlas yg ringkas.. rasanya elok pd meeting akan datang jika penyelia SKM dapat datang, kita dapatkan gambaran jelas ttg perihal serta syarat2 berkoperasi dari mereka agar tiada keraguan lagi.. mesyuaratni bukan AGM lagi (AGM ialah selepas penubuhan koperasi diluluskan) sekadar dapatkan penerangan dari SKM dulu sbb ramai yg nak koperasi & ramai yg tak bersetuju..seingat saya (semasa berkoperasi dulu) tidak timbul soal senarai hitam jika tak dapat kuota 50 ahli dlm mesyuarat.. pd saya bukan susah nak dapatkan kuota 50 org, tetapi yg jd persoalan saya adakah kita mampu mengikut semua syarat2 koperasi dlm keadaan yg masih belum stabil.. sya listkan bberapa syarat2 koperasi:
  1- mengadakan AGM (selepas diluluskan penubuhan AJK penaja) tak pasti rasanya dlm masa 6 bulan,
  2- mengadakan mesyuarat perwakilan pertama, dlm masa 3 bulan selepas pendaftaran koperasi diluluskan,
  3- mengadakan mesyuarat Ahli Lembaga Koperasi (ALK), mengikut ketetapan dlm undang-undang kecil koperasi (UUK), biasanya setiap1/2/3 bln,
  4- mengadakan AGM tidak lewat daripada 6 bln selepas berakhirnya tahun kewangan koperasi.

  dan banyak lagi syarat2 yg perlu dipatuhi.. sya tak kata kita tak bole ikut tp sukar pada peringkat permulaan. pada saya koperasi ialah 'kerja sepenuh masa', bukan spt persatuan yg bole part time.. kalu nak buat koperasi kita kena lantik beberapa org di peringkat executive staff sepenuh masa, yg tak sepenuh masa as ALK.. so bila ada staff sepenuh masa kena pk isu gaji, dll.. itu perlu sbb sya takut kesulitan di masa depan jika takde staff sepenuh masa.

  jgn salah sangka sya bukan tidak menggalakkan tp klau nak buat biarlah kita faham dari awal & sama2 sanggup mengikut syarat2 koperasi spt pepatah "yg ringan sama dijinjing, yg berat sama dipikul, ke lurah sama dituruni, ke gunung sama didaki", itulah matlamat utama koperasi agar tak timbul rungutan di masa depan.. maaf kalu terlebih panjang atau terkurang bahasa, sekadar pandangan shj. ikhlas- azmi  
 5. Rahman - Mon 30/Aug/2010 5:24am
  Azmitpj -> Thanks diatas cadangan yg diberikan.

  Tepat sekali, pada peringkat awalnya, ramai forumers terutamanya saya, tidak menyedari yg terdapat perbezaan yg teramat besar diantara persatuan dan koperasi.

  Persatuan boleh dijalankan secara part time manakala koperasi adalah bisnes yg fulltime.

  Dari situ sahaja kita boleh agak betapa besarnya perbezaannya. Satu lagi, setelah meneliti beberapa organisasi disekeliling, saya juga dapati terdapat persatuan yg mempunyai koperasinya sendiri. Sebagai contoh:-

  ANSARA - adalah persatuan lepasan pelajar MRSM yg mempunyai kira 50 ribu ahli dan bakal ahli yg layak. Ansara, setakat yg saya tahu, mempunyai sekurang2nya 2 buah koperasi pada waktu ini. Kenapa 2 buah? Ia kerana faktor geografi & skill.

  Terdapat beberapa ratus ahli di satu2 kawasan yg berminat nak membuka kedai runcit/serbaneka -> maka mereka sudah mencukupi korum utk menubuhkan koperasi.

  Terdapat beberapa ratus org lagi ahli ANSARA yg tak berminat dgn kedai serbaneka. Mereka berminat koperasi insurans & servis lain. Maka mereka juga dah cukup korum utk menubuhkan koperasi khas utk tu.

  Disebabkan jumlah lepasan MRSM yg banyak (kira2 50k+) maka mereka mempunyai korum yg cukup di setiap negeri di malaysia ni utk membuka bukan shj satu, tapi banyak koperasi. Jadi sebab tu lah mereka membenarkannya.

  "Ahli2 ANSARA yg mempunyai minat dalam bidang yg sama, dan berada di kawasan geografi yg berhampiran satu sama lain, membuka koperasi mereka sendiri"

  Saya bertanya salah seorang pemimpin atasan mereka adakah ANSARA akan menubuhkan berpuluh2 koperasi satu hari nanti. Jawapannya adalah ia bergantung kepada ahli ANSARA sendiri.

  Jika cukup/lebih 50 org yg sanggup memberikan komitmen dan ingin membuka bengkel kereta (contohnya) mereka boleh berbuat demikian.

  Manakala 50 yg lain pula (contohnya wanita) tidak berminat dgn bengkel kereta, tapi berminat dgn Butik Pakaian, mereka boleh menubuhkan koperasi dan berbuat demikian.

  Manakala jika 5,000 yg lain pula yg tinggal di KL dan dapati mereka perlukan khidmat perumahan, mereka boleh berkumpul dan menubuhkan koperasi perumahan yg bertindak sebagai Konsultan Perumahan/Hartanah bagi pihak mereka.

  Bagi saya jawapan yg diberikan amat berguna dan memberikan saya satu gambaran yg lebih jelas diantara kaitan persatuan dan koperasi.  
 6. Sabariah Kassim - Thu 16/Sep/2010 4:42pm
  As Salam,
  Ingin saya buat pembetulan terhadap kenyataan dari En Abdul Majid mengenai senarai hitam oleh SKM. Istilah menyenarai hitam bakal Koperasi memang tidak ada. Apa yg dimaksudkan oleh En Abdul Majid semasa mesyuarat tersebut ialah semasa mesyuarat Pra AGM penubuhan Koperasi diperlukan sekurang-kurangnya tersenarai 50 orang bakal ahli. Masa ini 50 org itu belum lagi jadi ahli hanya bersetuju nak jadi ahli. Selepas mesyuarat tersebut, Peraturan Kecil akan termaktup kerana semasa mesyuarat inilah Peraturan Kecil dibincangkan. Selepas dipersetujui semua, barulah SKM beri kelulusan penubuhan Koperasi dan pengambilan ahli bermula. Kalau mesyuarat Pra AGM (penubuhan) tak tersenarai 50 org bakal ahli, mesyuarat Pra AGM (penubuhan) tidak dapat dilakukan. Usahakan semula mesyuarat di hari yg lain utk penubuhan tersebut. SKM tidaklah sampai menyenarai hitam kumpulan kita tapi hanya mungkin dia beri perhatian kepada kumpulan yg lain pulak. Saya harap kekeliruan ini telah terungkai. TK  
 7. Jamal Saat - Wed 29/Sep/2010 1:18pm
  Ini adalah penting kepada AJK Penaja !

  Saya ingin mengajukan soalan seperti berikut;

  1. Adakah pertubuhan ini diwujudkan diseluruh negara?
  Sekiranya kewujudannya diseluruh negara ianya hendaklah melibatkan ahli penaja sekurang2nya 5 negeri atau jika melibatkan negeri iannya juga melibatkan ahli penaja daripada daerah yang lainnya. Ini adalah pengelaman saya.

  2. Nama Persatuan/Pertubuhan adalah penting. Contohnya : Pertubuhan Usahawan Nasional atau Pertubuhan Rangkaian Usahawan MDC atau yang lain2nya. Kerana nama memainkan peranan penting bagi pertubuhan ini untuk meraih peluang2 yang disediakan oleh kerajaan.

  3. Tujuan/Matlamat yang digariskan dalam Undang-Undang Tubuh Pertubuhan hendaklah meliputi semua bidang, ini kerana dapat mengelakkan amendment yang agak merumitkan.

  4. Banyak perkara lain perlu diselaraskan sebelum membuat pendaftaran bagi Pertubuhan yang dicadangkan.

  Saya sedia membantu dan boleh memberikan contoh2 jika diperlukan, dan dalam masa 7 hari segalannya mungkin dapat diselesaikan.

  Hubungi saya di 6014-2770225 (JamalSaat)  
 8. Rahman - Thu 30/Sep/2010 8:34am
  Salam Sdra Jamal Saat.

  terima kasih atas email yg dihantar kpd mdckoop@gmail.com

  Saya mendapat 3 email dan 6 attachment pelbagai borang yg telah disediakan oleh sdra dan disesuaikan dgn persatuan/koperasi MDC.

  Saya amat2 berterima kasih diatas usaha sdra. Insyaallah pada weekend ini kami AJK Penaja akan membaca kesemua attachment tersebut dalam membantu usaha kami utk penubuhan, terutamanya berkenaan undang2 kecil.

  Bagi pihak AJK Penaja saya mengucapkan sekali lagi terima kasih.  
Page 1   (Total 9 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Persatuan
Pakej Perniagaan
Konsultan Perniagaan

Agen Hartanah (4382)
Bengkel Basikal (99)
Bengkel Besi (446)
Bengkel Kereta (2038)
Bengkel Motosikal (336)
Bengkel Tayar (281)
Bisnes Air Mineral (522)
Bisnes Ais Krim (818)
Bisnes Aksesori Kereta (795)
Bisnes Broadband (1356)
Bisnes Burger (770)
Bisnes Cermin Mata (199)
Bisnes Cuci Kereta (1108)
Bisnes Cyber Cafe (546)
Bisnes Dobi (1996)
Bisnes Ebook (1357)
Bisnes Handphone (1624)
Bisnes Hari Raya (168)
Bisnes Hotel & Resort (817)
Bisnes Ice Blended (874)
Bisnes Jam Tangan (433)
Bisnes Jeruk (254)
Bisnes Kitar Semula (724)
Bisnes Komputer (2021)
Bisnes Kurier & Logistik (1042)
Bisnes Minuman (2358)
Bisnes Pasar Malam (2750)
Bisnes Pelancongan (827)
Bisnes Pengantin (1095)
Bisnes Perabot (1367)
Bisnes Prepaid & Reload (1380)
Bisnes Restoran (5661)
Bisnes Roti & Bakeri (948)
Bisnes Salun Rambut (564)
Bisnes Sarang Burung (286)
Bisnes Satay (589)
Bisnes Sms (189)
Bisnes Spa & Facial (1027)
Bisnes Steamboat (234)
Bisnes Stesen Minyak (185)
Bisnes Tablet Pc (477)
Bisnes Tradisional (1105)
Bisnes Untuk Dijual (5138)
Bisnes Waffle & Jagung (546)
Bisnes Western Food (565)
Dewasa 18sx (2536)
Diskusi Bisnes (2394)
Diskusi Tuntutan & Tribunal (954)
Expo Karnival Tapak Niaga (10032)
Forex Malaysia (3045)
Haiwan Peliharaan (707)
Haji & Umrah (627)
Hiasan Dalaman (982)
Hiasan Taman (386)
Hotel Resort Homestay (1483)
Iklan Terbuka (7491)
Iklan Tv Radio Media Massa (320)
Import & Eksport (484)
Ingin Berniaga (3342)
Insurans & Takaful (2382)
Insurans Roadtax Kereta (550)
Kedai Bunga (223)
Kedai Cenderahati & Kraf (2421)
Kedai Emas (608)
Kedai Fotostat & Cetakan (3263)
Kedai Hardware (676)
Kedai Ibu & Bayi (973)
Kedai Jahit (6189)
Kedai Kamera & Camcorder (430)
Kedai Runcit & Serbaneka (475)
Kedai Separuh & Ruang Niaga (2612)
Kedai Sewa (2340)
Kedai Vendor (677)
Kereta Baru (2273)
Kereta Terpakai (6660)
Kerja Diploma & Ijazah (9959)
Kerja Kemahiran (3612)
Kerja Kosong (23012)
Kerja Praktikal (5189)
Kerja Sales (4026)
Kerja Sambilan (10224)
Konsultan Peguam (360)
Konsultan Perniagaan (718)
Kontrak Swasta (491)
Kontrak Tender Kerajaan (598)
Kontraktor Balak & Kayu (637)
Kontraktor Jurutera (806)
Kontraktor Marin & Kapal Laut (310)
Kontraktor Minyak & Gas (865)
Kontraktor Pasir (769)
Kontraktor Pembinaan (3134)
Kontraktor Perlombongan (423)
Kursus & Seminar (3990)
Kursus Kecantikan (873)
Kursus Makanan (882)
Kursus Motivasi (431)
Ladang Getah Kelapa Sawit (2080)
Mencari Pelabur (5267)
Mesin Fotostat (463)
Mesin Freezer & Chiller (372)
Mesin Industri (686)
Mesin Jahit (551)
Mesin Proses Makanan (722)
Mesin Terminal Bayaran (309)
Motosikal Untuk Dijual (677)
Pakej Pelancongan (3511)
Pakej Perkahwinan (1454)
Pakej Perniagaan (1456)
Pasar Basah (2278)
Pekerja Asing (2021)
Pelaburan Saham Unit Trust (1338)
Pembantu Rumah Asing (3123)
Pembekal Barang Runcit (2178)
Pembekal Beras (255)
Pembekal Buah-buahan (770)
Pembekal Ikan Kering (534)
Pembekal Kelapa & Santan (949)
Pembekal Kerepek (1587)
Pembekal Keropok (661)
Pembekal Kicap & Sos (308)
Pembekal Kurma & Kismis (357)
Pembekal Madu (405)
Pembekal Mee & Bihun (194)
Pembekal Minyak Masak (473)
Pembekal Rempah & Perencah (961)
Pembekal Serunding (345)
Pembekal Telur (251)
Pemborong Aksesori Lelaki (208)
Pemborong Aksesori Wanita (1358)
Pemborong Batik & Sutera (466)
Pemborong Beg Galas (166)
Pemborong Beg Tangan (752)
Pemborong Bundle (1152)
Pemborong Cadar & Tilam (612)
Pemborong Karpet (302)
Pemborong Kasut & Sandal (957)
Pemborong Lampin (445)
Pemborong Mutiara (125)
Pemborong Pakaian Bayi (918)
Pemborong Pakaian Kanak2 (2102)
Pemborong Pakaian Lelaki (1387)
Pemborong Pakaian Plus Size (194)
Pemborong Pakaian Wanita (5584)
Pemborong Telekung & Songkok (709)
Pemborong Tshirt & Uniform (4363)
Pemborong Tuala (252)
Pemborong Tudung (3672)
Pembuat Papan Tanda Iklan (451)
Pembuat Plastik Kotak Botol (1183)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (627)
Pendaftaran Syarikat (855)
Pendaftaran Trademark (74)
Pengedar Alat Tulis (1104)
Pengedar Bahan Pencuci (971)
Pengedar Buku & Majalah (795)
Pengedar Contact Lens (340)
Pengedar Perfume (1942)
Pengedar Permainan Kanak2 (783)
Pengedar Produk Kecantikan (3703)
Pengedar Produk Kesihatan (4196)
Pengurus Majlis (827)
Penternak Arnab (73)
Penternak Ayam (1122)
Penternak Burung Puyuh (154)
Penternak Ikan (889)
Penternak Kambing (433)
Penternak Lembu (542)
Penternak Udang (319)
Peralatan Makmal & Hospital (365)
Peralatan Pejabat & Sekolah (1071)
Peralatan Sukan (729)
Perisian Komputer (896)
Perkakas Dapur (812)
Perkakas Elektrik (632)
Perkakas Rm2 & Gajet (1941)
Pinjaman AIM (222)
Pinjaman Hartanah (722)
Pinjaman Kad Kredit (529)
Pinjaman Kereta (865)
Pinjaman Peribadi (16447)
Pinjaman Perniagaan (2554)
Produk Dari China (708)
Produk Sejuk Beku (2041)
Program Consignment (2550)
Program Dropship (10626)
Pusat Bahasa (582)
Pusat Jagaan Bayi (3133)
Pusat Latihan (1014)
Pusat Memandu (184)
Pusat Mengaji Agama (1036)
Pusat Pendidikan Tinggi (781)
Pusat Rawatan (576)
Pusat Tadika & Taska (2497)
Pusat Tuisyen (2093)
Rancangan Perniagaan (750)
Rawatan Alternatif (505)
Rumah Sewa (6220)
Rumah Untuk Dijual (5532)
Servis Freelance (1979)
Servis Keselamatan (1063)
Servis Pembersihan (1594)
Servis Pengedaran Risalah (661)
Setiausaha Syarikat (940)
Sewa Bas & Van (898)
Sewa Jentera (108)
Sewa Kereta Teksi Limo (2967)
Sewa Lori (3899)
Sewa Pesawat & Helikopter (74)
Studio Filem & Videografi (431)
Studio Fotografi (1253)
Studio Grafik & 3D (2051)
Studio Lukisan (184)
Studio Model Penyanyi Pelakon (1268)
Studio Muzik (744)
Sukan Beladiri (166)
Sukan Berkumpulan (363)
Sukan Futsal (262)
Sukan Pancing (194)
Tanah Sewa (1033)
Tanah Untuk Dijual (7263)
Tempahan Biskut & Tart (2940)
Tempahan Hamper (237)
Tempahan Kanopi & Meja Kerusi (946)
Tempahan Katering (3243)
Tempahan Kek & Coklat (2707)
Tempahan Korban & Aqiqah (271)
Tempahan Kuih Muih (2430)
Tempahan Minuman & Dessert (703)
Tempahan Nasi Lemak (832)
Tempahan Roti (722)
Ubahsuai Pejabat (992)
Ubahsuai Rumah (2592)
Urut Tradisional (1533)
Usahawan Baja Pertanian (486)
Usahawan Benih & Nursery (646)
Usahawan Tani (1631)
Vending Machine (745)
Voucher & Tiket (359)
Web Design Malaysia (3224)
Web Media Sosial (1081)
Wiring Aircond Plumbing Repair (2777)