Kenapa Ramai Orang Membenci MLM (Multi Level Marketing)? Siapa yang Harus Dipersalahkan!
Sahabat Pena - Sun 6/Mar/2011 1:17pm [Last Comment]
Adakah syarikat jualan langsung (MLM)..??? ATAU

Adakah orang2 yang menjalankan jualan langsung (MLM)...??

Minta pendapat2 dan komen2 forumer semua.. untuk perkongsian ILMU.. untuk kebaikan kita bersama .Tq .

Niche: Diskusi Bisnes | Network Marketing
Taklimat Pembiayaan Credit Guarantee Corporation (CGC) - Percuma
28 Apr 2014 di DPMM Putrajaya

Taklimat Berkenaan Tribunal Rayuan Kastam (TRK) - Percuma
24 Apr 2014 di Putrajaya

Seminar Peluang Bisnes Sektor Utama Ekonomi
30 Apr 2014 di Shah Alam (Anjuran bersama DPMM Putrajaya & MUBIN)
     
  1. Nur Sheilawathy - Thu 17/Mar/2011 4:11pm
    "Nur Sheilawathy, akak kursus la dik. Semalam baru habis. Kesian adik berjuang sorang - sorang ye. Tak apa, akak dah ada balik."

    Hahaha x pe, sekarang sheila nak jd hakim je, hehehe. X tau nak ulas apa2 dah. Ilmu x cukup lg lor bab2 ni  
  2. Nur Sheilawathy - Thu 17/Mar/2011 5:02pm
    Mangoldsilver dtg la balik... Datangla.. Ahaks.
    Berani kerana benar lor. kita berbincang la elok2. Andai benar bisnes org cr org haram. Pertahankan. Mcm mana nak nilai mana kaca n permata klu x de org tunjukkan jalan.

    Kepada Ihatemlm n dsuterawangi, tuan hakim berada d tgh2 sekarang. Sila tunjukkan tuan hakim di jalan yg benar. Hehehe.
    P/s: Sepatutnya sahabat pena yg ambik tempat ni. Tp sahabat pena diam je. So sheila tlg gant kejap. He  
  3. Sahabat Pena - Fri 18/Mar/2011 8:00am
    Assalamualaikum ..!!
    Kepada yang nak masih berdiskusi dalam post ini silakan..
    Sahabat pena mengalu2kan ..dan mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan sahabat2 semua .
    Semoga kita dapat berkongsi ilmu dan pengetahuan untuk kebaikan kita bersama.. amin .  
  4. Sahabat Pena - Fri 18/Mar/2011 8:14am
    Sori.. kepada Cik Nur Sheila ,
    Sahabat pena sibuk dengan tugas2 dalam 2,3 ari ni..
    Tu yang tak sempat nak buka dan tengok majalah.com  
  5. Nur Sheilawathy - Fri 18/Mar/2011 12:49pm
    X pa x pa sahabat pena, sheila leh gant ni. Pandai-pandai sheila handle ni. He

    K Dsuterawangi dan Ihatemlm sila kemukakan hujah anda lg. Bg pendapat tuan hakim kedua-duanya ada logik. Mmg tuan hakim berada d tgh2 skrg. X tau mana satu yg harus di sokong.

    Kepada Mangosilver, di harap dpt dtg balik, tunjukkan kami jln yg benar. Ahaks.

    Dan kepada forumer-forumers lain, d alu-alukan memberi pendapat anda.

    Harap dpt berforum dgn baik dan enjoy... Amin  
  6. Badri Bad - Fri 18/Mar/2011 3:42pm
    Assalamualailkum..
    Minta maaf..tak tengok saya punya komen nie.
    Terima kasih pada En Ihatemlm dan En Mangoldsilver..sebab sudi komen dan beri pendapat tentang biz saya .
    Pada En Ihatemlm .. komen anda memang bernas sebab mungkin anda mengkaji website biz saya ,,,,
    Pada En Mangoldsilver.. saya rasa terkilan sebab komen anda yang kurang baik.. mungkin anda tidak langsung mengkaji website saya ...
    Saya amat bersetuju dengan Cik Sheilawathy yang En Mangoldsilver nie.. pukul rata pada semua2 MLM... dan ape2 jua biz orang cari orang nie. bagi anda semuanya HARAM..
    Ingin saya memohon pada En Mangoldsilver.. bagi saya satu hadis yang menyatakan biz orang cari orang nie adalah HARAM dalam syariat ISLAM..
    En Mangoldsilver kan seorang yang berpegang teguh pada ISLAM.. sebagai membuktikan ape yang En Mangoldsilver hujahkan itu..
    Bagi saya hadis tu..
    Mungkin bagi kajian saya yang En Mangoldsilver nie .. pernah join MLM . dan mungkin pernah kecewa dengan MLM yang "Hangit"... itu sebab En Mangoldsilver menentang semua MLM .. (lebih kurang pukul rata semua MLM) maksud saya .
    Bagi saya komen dan pendapat En Ihatemlm lebih releven.. sebab En Ihatemlm komen mengikut keadaan dan situaisi biz MLM tu sendiri..
    Dan saya nak mengingatkan diri saya dan forumer semua.. Kalau nak diikutkan biz Trading nie pon boleh menjadi HARAM kalau tak mengikut urusan jual beli secara betul....(mengikut keadaan dan situasi)
    Dan saya meminta .. boleh En Mangoldsilver bagi tau .. apae biz trading yang En Mangoldsilver jalankan sekarang nie..
    Sekian . Terima kasih..  
  7. Sahabat Pena - Fri 18/Mar/2011 4:35pm
    Amboi2.. Cik Nur Sheila ni..
    Dah nak jadi hakim pulak... hehehee
    Tak minta izin dulu pon dengan Sahabat pena .. ya ?
    Baik2 nanti sahabat pena ..saman tau ?sekarang ni.. sikit2 main saman menyaman jer.. juta2 pulak tu ..huhuhuu
    Ape2 pon.. silakan Cik Nur Sheila ya.. tapi nak jadi Tuan Hakim kena adil tau.. Tak boleh berat sebelah..???  
  8. Nur Sheilawathy - Fri 18/Mar/2011 4:47pm
    Terima kasih En Bad kerana memberi komen. Nasib baik En Bad x percaya bulat2 komen Mangoldsilver. Ye En Bad itulah kenyataannya. Mangosilver pukul rata semua bisnes org cr org. Apa yg sy nampak, bg dia x dak bisnes direct selling. Yg ada bg Mangoldsilver hanya bisnes trading tu pon di mana brg letak kat kedai. Itu yg sy bengang sgt ngan Mangoldsiver tu. Sebelum undur dr siap suruh kita bertaubat lg. Apadaa... Suruh nilai yg mana kaca mana permata lg. X pyh suluh, dah terang Mangoldsilver mmg pukul rata bisnes org cr org ni.

    Di harap Mangoldsilver dpt dtg kembali di ruangan forum ini. Rmi yg x setuju dgn anda. Pemergian anda di ruangan ini, rmi yg x puas hati dan mencetuskan KONTROVERSI seolah-olah nak larikan dr je. Dan andai kami yg org cr org ni salah cam mana nak tobat ni, Mangolsilver x nak tunjukkan jln pon. Ahaks.

    Apa yg En Ihatemlm ckp sy mmg setuju sebab dia kaji betol2 dan x pukul rata semua bisnes MLM tp apa yg Dsuterawangi ckp pon sy setuju jugak. Tp dorang berdua saling x setuju antara satu sama lain. Jd sila lah En Ihatemlm n Dsuterawangi mengemukakan hujah masing2. Tuan hakim nak menilai ni. Forumer2 lain di benarkan menyibuk. Hahaha

    P/s: En Bad, Mangoldsiver dlm proses nak jual cd lg Em El Em. Tp x tau la sapa yg nak beli. Ahaks  
  9. Nur Sheilawathy - Fri 18/Mar/2011 4:58pm
    Ooops tuan punya forum dah sound. He.

    Dah mintak izin sebelum ni, tp sahabat pena x jwb apa plak. So ingat bg je. Kalau sahabat pena nak saman RM100 pon sheila x nak byr. Hahaha.

    OK2. Sheila x berat sebelah ni. Nak dgr dulu apa hujah2 dorang. Mangoldsilver dah di jatuhkan hukuman sebab dia dah memilih untuk melarikan dr. Klu dia dtg balik, hukuman akan di tarik balik. OK?? He  
  10. Rm1001 - Sat 19/Mar/2011 11:37am
    salam sahabt semua...
    cuba tengok ni dlu..tgk n nilai sendiri..

    http://www.asteria2u.com/?id=rm1001

    TQ for viewing...  
  11. Dr Soul 2 - Sat 19/Mar/2011 1:15pm
    To All Muslim Forumers
    The FATWA that was quoted is not applicable on ALL MLM BUSINESSES. In ISLAM every business must be assess separately base on SHARIAH Compliances.
    The FATWA is NOT WRONG but it is HOW you interpreted it and link it to affected businesses.
    As far as i am concerned, all MLM Pricing are DEVIATE from SHARIAH RULES.
    And not all MLM businesses based on FISABILILLAH MOVEMENTS if that to take it into account.
    To me, MLM is just a business focus on IMMEDIATE PROFITABILITY which's emphasize on selling the SYSTEM instead of their products.

    Please give a serious thought about it
    Dr Soul
    The Editor of TIPsNIAGA.COM  
  12. Nur Sheilawathy - Sat 19/Mar/2011 1:33pm
    Aiyo, Dr Soul speaking BI la plak, tuan hakim lemah BI lor...  
  13. Dr Soul 2 - Sat 19/Mar/2011 11:59pm
    Another reminder,
    Direct Selling & Multi Level Marketing Selling are two different kind of selling strategy, pricing and System.
    Please do not get confuse by both terms.
    Please refer to my TIPsNIAGA.COM Blog for further information of Business Fundamental andclear understanding.
    Dr Soul  
  14. Badri Bad - Sun 20/Mar/2011 12:28am
    Berani kerana benar..
    Takut kerana salah..
    En Mangoldsilver dah lari..???
    Mane perginya orang yang menentang MLM.. perjuangan belum habis..dah lari ??
    Pengecut..??  
  15. Sahabat Pena - Sun 20/Mar/2011 1:11am
    Cik Sheila ... La.. macam mane nak jadi Hakim ni..
    BI pon tak lepas ,, kata student IPT .

    Dr Soul 2.. tolong la bagi komen dan penerangan dalam bahasa m'sia .. boleh tak .

    p/s sesiapa yang nak beri komen2 dan pendapat2 yang bijak dan bernas .. masih di alu2 kan..
    Dan sahabat pena mengucapkan jutaan terima kasih pada sahabat2 semua.. Tq  
  16. Nur Sheilawathy - Sun 20/Mar/2011 7:16am
    Hehehe sahabat pena.
    BI mmg hancurla. SPM dpt 7. Muet pon 2 je. Nasib UTM nak ambik lg pelajar mcm ni tp kena msuk class tambahan. Huhuhu
    Paham mcm tu mcm tu je.
    Tp lebih paham klu org ckp malay. He.

    En Bad ntahla mcm mana nak cr Mangoldsilver ni. Dia takut kalah kot smpi lama x online. Pengecut betol. Yg comment dia yg nak undur dr, itu last comment dia. Klu x selalu je tgk dia sound bisnes org cr org ni. Ckit2 kaitkan dgn MLM. Nant sheila tgk lg dia sound bisnes org cr org ni, siap dia, sheila panggil balik ke sini. Haha

    Yup Dr Soul MLM dgn bisnes direct selling perkara yg berbeza tp kan biasanya yg buat direct selling adalah org2 MLM. Apa pon tunggu comment cik Dsuterawangi untuk membahaskan hujah2. Sy hanya hakim. Hehehe  
  17. Romzi 2 - Sun 20/Mar/2011 8:28pm
    ihatmlm:awak pandai mengarang le...banyak idea....n bernas...heheh teruskan ....  
  18. Sahabat Pena - Sun 20/Mar/2011 9:38pm
    Wah2.. En Romzi 2 !!
    Peminat En Ihatemlm ni... tapi komen anda cikit sangat .
    Tak berminat ke nak bagi komen2 dan pendapat2 tentang MLM ni..  
  19. Nur Sheilawathy - Sun 20/Mar/2011 10:08pm
    Ya Romzi, silakan-silakan. He

    Ni nak cite ckit. Sapa ckp semua MLM kejam n hampeh??

    Klau tgk sy punya blog
    http://sheilabiz.blogspot.com/
    Ada 2 product avail sy jual iatu Green Fit dan Pad Herba tp yg sy guna modal Green Fit. Pad Herba secara consignment je.

    Sy x berani nak ambik pad herba sebab ingat x leh jual rupanya percaturan sy silap. Green Fit sy x dpt jual. Pad herba byk permintaan.

    Sy call org atas sy, boleh x nak pulangkan Green Fit, sy nak Pad Herba, tanpa dolak dalih pon, Dorang OK je. Tgk, x kejam pon dorang. X semua MLM hampeh. Tp sy suka syarikat yg suntik MLM sikit. Sy x nak jd yg mcm sabun susu beras... Pembelian seterusnya pengedar yg sy cr , sy dah x dpt apa dah, yg dpt pengedar utama. Klu dia suntik ckit MLM, mest best, x de la sy mkn hati mcm ni, he.

    Ooops tuan hakim x berat sebelah, cuma ckp je. He  
  20. Nur Sheilawathy - Sun 20/Mar/2011 10:20pm
    Dan kalau nak tau, knapa x byk kedai jual sabun susu beras??
    Sebabnya x suntik MLM. X semua nak promote sabun susu beras supaya letak kat kedai2 produk kecantikan. Kalau ada pon jual produk sabun susu beras, semuanya byk bergantung pada pengedar utama ataupon usaha tokey kedai sendiri untuk dapatkan produk tu.

    Tp pad herba Bio Sanitary rmi yg jual sebenarnya. Rmi yg nak promote produk ni coz dorang still dpt income % bg pebelian seterusnya pengedar dorang cr. Kalau adanya MLM ni, yg MLM cr betolla, x de perebutan pelanggan, ko beli kat aku ko dpt harga murah lg, itu x de, harga standard dan tetap.

    Emm ada pendapat???  
  21. Sahabat Pena - Sun 20/Mar/2011 11:07pm
    Ape dah jadi ni.. Cik Sheila
    Kata nak jadi Tuan Hakim.. ni dah komen2 lebih2 lak..
    Aduhh.. dah salah dalam etika seorang Hakim ni.. hehehee
    Patut Tuan Hakim kena dengar komen2 dan pendapat2 orang.. ni dah terbalik ni .. hahahahaaa  
  22. Dr Soul 2 - Mon 21/Mar/2011 2:58am
    Nur Sheilawathy
    Ok i use BM...
    Jualan MLM guna kaedah jualan Networks di kalangan ahli (fokus)
    Direct Selling guna kaedah Single level Selling..yang wujud antara Salesmen dgn Syarikat.
    MLM tidak gunakan Single level Selling...itu yang harus di fahami, jika gunakan Single Level Selling itu bukan MLM.
    Produk dalam jualan mane2 syarikat, tidak mengira guna SISTEM apa juga, adalah di buat utk keperluan PENGGUNA., jadi tidak wujud masaalah kerana PENGGUNA ADA HAK UNTUK MEMILIH menurut keperluan masing2.

    Jika ada yang menjual produk2 yang tidak baik utk Pengguna, sudah wujud Agensi yang akan mengambil tindakan dari segi Pemantauan dan Tindakan Undang2. Hanya lambat atau cepat di kesan sahaja.
    Selebih nya mengikut BUDI BICARA & KEBIJAKSANAAN sebagai Pembeli & Pengguna.

    Jangan terlalu merumitkan fikiran masing2 antara SISTEM & PRODUK. kerana semakin banyak di perkatakan akan semakin kusut pemikiran anda jika tidak MEMAHAMI kedudukan keduanya dari sudut yang tepat.

    Bukan semua sistem MLM itu buruk dan bukan semua sistem KONVENSIONAL itu baik.
    Kedua2 wujud BURUK & BAIK nya. itu akan bergantung kepada SIAPA YANG MENGENDALIKAN PERNIAGAAN TERSEBUT.

    Yang TERPENTING, apabila anda MELABURKAN WANG pastikan anda TIDAK KERUGIAN kerana kealpaan di dalam Ilmu Perniagaan di dalam apa juga SISTEM PERNIAGAAN.

    USAHAWAN & PENIAGA YANG BIJAK adalah ORANG yang TAHU untuk MEMANFAATKAN sesuatu peluang dalam masa yang singkat dengan mengurangkan risiko kerugian.
    ITU LAH PENIAGAAN.  
  23. Sahabat Pena - Mon 21/Mar/2011 11:54am
    Terima kasih .. sahabat pena ucapkan kepada Dr Soul 2.. kerana sudi memberi komen dan pendapat dalam ruangan ini .

    Mungkin sahabat2 majalah.com semua boleh mengambil sedikit ilmu dari para2 pengomen2 diatas.. untuk kita gunakan sebagai panduan dalam perniagaan kita

    Dan sahabat pena masih mengharap kepada sesiapa yang sudi berkongsi ilmu dan pengetahuan.. sila berikan komen2 dan pendapat2 anda .

    Sekian .. terima kasih. ass"kum .  
  24. Nur Sheilawathy - Mon 21/Mar/2011 12:59pm
    Yup, bukan semua sistem MLM itu buruk.
    Tp apa pon sy lg suka bisnes suntik MLM.. Yg penting, apa2 MLM nak join, kena tgk produk. Harga produk berbaloi ke x ngan kualiti, produk wajib guna, pembelian berulang..
    Apa pon syarikat avail mmg menjalankan bisnes MLM. Tgk link ni, kaw2 syarikat avail kena kutuk cuma rsnya org yg kutuk tu, bukan pengguna kot, tau ckp je kot..

    Ni link dia
    http://aididmuaddib.blogspot.com/

    Hahaha sahabat pena, jd hakim juz jln selamat, x tau nak jwb apa sebenarnya. Hehehe.
    Mana dsuterawangi ngan Ihatemlm ni, aiyoo..  
  25. Dsuterawangi - Mon 21/Mar/2011 3:39pm
    Nur Sheilawathy, adik cari akak ke ? Ni akak datang balik. Akak suka dengan perkataan Dr. Soul 2 ni :

    Bukan semua sistem MLM itu buruk dan bukan semua sistem KONVENSIONAL itu baik.
    Kedua2 wujud BURUK & BAIK nya. itu akan bergantung kepada SIAPA YANG MENGENDALIKAN PERNIAGAAN TERSEBUT.

    Yang TERPENTING, apabila anda MELABURKAN WANG pastikan anda TIDAK KERUGIAN kerana kealpaan di dalam Ilmu Perniagaan di dalam apa juga SISTEM PERNIAGAAN.

    USAHAWAN & PENIAGA YANG BIJAK adalah ORANG yang TAHU untuk MEMANFAATKAN sesuatu peluang dalam masa yang singkat dengan mengurangkan risiko kerugian.
    ITU LAH PENIAGAAN.

    - Kalau kita hormat - menghormati, faham memahami, saling sokong - menyokong, tentu kita akan menjadi bangsa yang maju dan berdaya saing setanding dengan bangsa lain.

    Tak kisahlah apa pun perniagaan yang kita buat, janji kita tak tipu orang dan tak langgar undang - undang. Soal berjaya atau tidak, biarlah Allah yang tentukan.

    Semoga adik dan lain - lain maju dalam perniagaan masing - masing. Good luck !  
  26. Ihatemlm - Mon 21/Mar/2011 8:09pm
    salam,

    pekabar semua..baru hari ni dapat masuk thread ni balik..bukan pe aku terbz sket almaklumla..company aku takde system mlm yg hebat utk memasarkan produk dan takde downline-downline yg boleh diperbodohkan untuk buat kerja free dulu..biasa la..bagi downline-downline beli dulu produk2 tue pastu baru suruh diorang promote kat orang lain and rekrut ahli..sales exec aku semua buat kerja berbayar.kalau produk tak laku pn still ada gaji pokok..kalau dapat jual produk baru la dapat komisyen lebih dengan bonus..walaupun diorang sibuk mengkayakan aku yg duduk kat atas ni tapi aku rasa terjamin gak kerjaya diorang epf ada socso ada.. tak la macam orang2 mlm ni yg dijanjikan impian dan angan tak masuk akal, ni kena jual barang la..kena cari orang la semata-mata nak cukupkan kaki la..pair la..nak dapat PV la..BV la..tak ke pening tue..kadang2 yg masuk pn bukan jual produk sangat..jual impian ngan angan2 je..sakit hati? hehehe sapa makan cili dia rasa pedas..

    aku tgk ramai orang2 mlm yg suka bila majlis fatwa kata mlm tue harus pastu buat pejam mata je..dah majlis fatwa kata harus kira halal la..pehh..korang ni mmg betul akal pendek la..itu je korang pentingkan..aku rasa dah berbuih dah kot aku cite pasal bagaimana mlm yg harus hukumnya leh jadi haram..dan suka aku nak ingatkan mlm ni mmg mudah sangat nak jadi haram..tue sebab aku tak suka..

    masih ada lagi yg still tak faham camne mlm tue jadi haram ni aku nak jelaskan asas minima syariah yg perlu dipatuhi bagi urusniaga MLM ni:

    1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti). Produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanya bertujuan mengabui undang-undang dan syariah. Jesteru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

    korang faham tak maksud ayat diatas ni? meh aku bagi contoh..ambik paling simple..ubat gigi..kalau pengguna biasa tue ofkos la pakai colgate ke hape ke. rege bawah sploh hengget. Pastu yg masuk mlm ni pulak aku amik contoh ubat gigi glister (amway punya) harga sampai 20 hengget padahal ubat gigi biasa je..takde kandungan istimewa pn..pastu diorang pajak pakai glister ni jimat sampai 6-7 bulan..dah terang2 diorang suruh pakai sket je..colgate ko pakai sket2 pun tahan 6-7 bulan..pastu yg orang2 amway dok pajak suruh pakai ubat gigi ni bukan pe, kalau korang beli colgate tue korang pakai je tapi tak dapat apa2..tapi kalau pakai ubat gigi amway ni korang dapat untung jugak..kat mana datang untung ni? korang ingat saja2 ke ubat gigi ni nak jadi mahal,adekah sebab kualiti dan produknya ke? korang pk betul2..ubat gigi je kot..lain la ubat gig yang baru2 ni yg leh hilangkan rasa sensitip ke apa ke..boleh la pajak mahal sebab nak cover kos research, kos pembuatan yg makan masa bertaun-taun lamanya tue. Agak2 amway ada buat research ke utk ubat gigi dia? so kalau objektif syarikat mlm ni promote ubat gigi yg mahal hanya untuk objektif kumpul dana dan bukan kerana manfaatnye..dah salah dah tue..korang paham tak ni?

    2.Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.

    apa yg korang faham dengan ayat kat atas ni? takde komisyen tanpa usaha..aku ulangi..tiada komisyen tanpa usaha..maksudnya kat sini..katakan korang upline..kena cari 4 orang pastu yang 4 orang lagi kena cari lagi 4 orang bawah diorang...korang cuma leh makan komisyen atas 4 orang yg korang cari je tadi..yg 4 orang bawah orang yg korang cari tue dan seterusnya korang tk bleh makan..sebab korang tak laburkan usaha pun atas tue..korang bukan pun kenal downline korang tue sapa..usaha nak kenal dengan downline pn takde..apa cerita..huhuhuhu..dah nama berbilang tingkat..konpem2 la banyak level...so mana syarikat mlm yg ade satu level je? kalau satu level tue namanya direct selling..adehla..sadis sungguh..katakan korang letak usaha yakni jadi leader..bantu downline korang..pastu korang bantu yg downline bawah downline korang tue..tapi sampai level berapa je korang mampu nak bantu? aku tengok banyak jenis cari orang je pastu biarkan downline beranak sendiri..camne tue..

    3.Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala’ atau ahli yang ditaja, tetapi berdasarkan nilai produk yang berjaya dijual. Ini bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan, bukannya permainan wang (money game).

    korang faham tak ni? sapa2 yg dapat komisyen sebab daftar menjadi ahli dah terang2 tak boleh..kalau duit yuran pendaftaran tue dapat kat syarikat mlm je tanpa korang diberikan komisyen..takde masalah..ni yg jadi isu ada yg terang2 bagi komisyen sebab rekrut ahli..lagi banyak rekrut lagi masyuk la...

    4.Setiap ‘upline’ atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya.

    Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut syariah. Jika tidak, dibimbangi ia terjerumus kepada keraguan ’syubhah’. Konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan keuntungan yang di perolehi tanpa usaha. Sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakkan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik orang bawahnya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh? korang pk2 kan la...

    5. Mempersembahkan sistem komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan

    berapa ramai antara korang yang masuk mlm faham dengan korang punya sistem komisyen dan bonus? kalau aku suruh terangkan boleh tak korang terangkan dengan jelas?

    ni sket je ni..ada lagi banyak isu lagi bagaimana mlm dengan mudahnye leh jadi haram..


    korang baca apa yg Dr Soul cakap ni..ke korang tak faham

    "As far as i am concerned, all MLM Pricing are DEVIATE from SHARIAH RULES.
    And not all MLM businesses based on FISABILILLAH MOVEMENTS if that to take it into account.
    To me, MLM is just a business focus on IMMEDIATE PROFITABILITY which's emphasize on selling the SYSTEM instead of their products."

    Dr soul bagitau, kebanyakan konsep harga produk2 mlm ni dah tersasar jauh dari hukum syariah..iye la..dah letak harga barang tinggi..cam aku cite kat atas tue..pastu fokusnya hanya nak untung dengan cara mementingkan system itu tanpa pentingkan produk..maksudnya kat sini..bila cite pasal mlm mesti cite pasal planla..komisyen la...untung la..tak cite pun pasal produk..produk tue no dua...

    cik sheila..bila suntik mlm ni..cik sheila yakin ke setiap jualan yg dibuat tue disertakan usaha yg sewajarnya? asas perniagaan dalam islam ni setiap perniagaan perlu diletakkan usaha kalo tk hukumnya haram macam makan riba..kenapa riba..sebab tak buat pepe tak usaha apa2 pun dijanjikan pulangan..so berapa yakin cik sheila berkenaan dengan cara penjualan mlm ni atas produk yg cik sheila jual?

    kalo tk ikut islam..cam ni la..semua main rembat je..meniaga klu ikut duniawi je hanya pentingkan untung je..tak kisah halal haramnye sesuatu bisnes tue..itu yg menjadi isu pokoknya halal atau haram..korang jangan nak bandingkan dengan bisnes biasa sebab bisnes biasa takde plan..komisyen..skim merapu cam bisnes mlm tue..tue yang aku cakap..compare apple to apple la..produk to produk cam aku bg contoh produk ubat gigi tue..kalau korang samakan biznes mlm dengan biz biasa mmg korang takkan nampak bezanye..cuba korang bandingkan biz mlm dengan biz mlm..takkan takde mana2 orang mlm yg nak buat perbandingan ni..korang jelaskan la kat sini..jangan korang nak bandingkan biznes pasaraya dengan bisnes mlm korang yang takde kedai...tak sama tue..aku rasa dah berbuih dah aku cite pasal benda ni...

    takkan takde mana2 orang mlm yg berani utk membuat perbandingan antara 2 biz mlm yg ada dipasaran..aku bg company..HPA vs Amway..korang nyatakan perbezaan plan..komisyen..cara pemasaran..produk dsb..dan mana satu yg korang rasa patuh kepada hukum syariah dalam perniagaan..tolong jelaskan pendapat korang..camne orang nak percaya cakap korang kalau benda macam ni pun korang tak boleh nak bezakan..jangan tau berniaga jek..tapi isu-isu macam ni korang pejam sebelam mata and buat tak nampak..

    kalau tak pun korang compare produk..korang buat perbandingan produk ubat gigi tue..colgate vs glister tkpun produk avail beauty dengan librese ke..kotex ke..tolong buat perbandingan menyeluruh..sebab ni biz mlm..takkan aku plak yg takde kena mengena dengan mlm ni nak wat perbandingan..korang kena menangkan produk korang la..dah konpem2 aku leh menangkan produk aku kalo aku yg wat perbandingan..

    ok la.cukup la tue..aku cakap banyak, cite banyak pn tak guna kalau benda simple pn korang tk faham. btw aku nak sorang yg bangun untuk cerita pasal produk mlm dan biz mlm, wat comparison/perbandingan ,menyeluruh pasal biz korang..jangan main cite separuh n sekerat-sekerat tue sebab aku suka tulis panjang berjela-jela..bg hujah..bagi fakta..wat ulasan..perbandingan..tapi korang ni jenis copy paste and suruh orang faham2 sendiri..korang tk nak jelaskan pun..main ikut je cakap apa yg korang copy n paste tue...dah la..yg lain2 yg tau dok baca je tue..korang nilaikan la..aku sket pn tkde nak dengki ke tak nak menyokong bangsa kita maju dalam perniagaan ni.

    macam mana orang tak pukul rata semua biz mlm tue haram kalau takde sorang pn yang bangun untuk perjelaskan pasal mlm korang..dari segi syariahnye..dari segi produknya..dari segi latar belakang syarikatnye..dari segi plan pemasarannya..macam mana? ada sapa2 yg nak perjelaskan pasal company mlm masing2?

    kalau kata hai-o tue halal jelaskan, kalau kata amway tue halal jelaskan..kalau kata ads4buck tue halal jelaskan..ni aku tgk semua ada unsur2 meragukan jek...produk pn pada nama je..kualiti..kegunaan semua tak seberapa pun..yg mana nama2 company aku tk sentuh tue jangan ingat selamat plak..HPA pn sapa2 yg masuk jelaskan la..pasal HPA kenapa masuk..kenapa korang rasa HPA ni bagus..cuba jelaskan dengan terperinci..baru orang leh percaya..haishhhh...  
  27. Nur Sheilawathy - Mon 21/Mar/2011 10:20pm
    Hohoho takutnya. En Ihatemlm dah marah...
    X de apa nak ckp, hakim x leh ckp byk. Hehe.
    Cuma nak ckp kat akak dsuterawangi, akak mcm pdi wat direct selling, meh la join sheila punya product avail. Sheila mls dah la jual je, nak gak rs komisyen bg setiap pembelian org yg sheila cr. Nant akak cr org, akak plak mkn komisyen hasil jualan dorang.

    Hahaha Ihatemlm n sapa2 yg x suka tu jgn mrh, nant kena jual. Haha  
  28. Dr Soul 2 - Tue 22/Mar/2011 11:14am
    Baca ini :-
    http://tipsniagacom.blogspot.com/2011/03/pengurusan-13-post-181.html

    MLM adalah MASAALAH NASIONAL terhadap Orang ISLAM.
    Semua Golongan yang BERKUASA & BERKEDUDUKAN jika mahu menegakkan KEISLAMAN DALAM PERNIAGAAN harus berganding bahu untuk merealisasikan MLM 100% ISLAM.

    Ia boleh di gubal & di rombak, sebuah BADAN harus mengambil inisiatif untuk menjadikan USUL ini sebagai PROJEK NASIONAL.
    TERUTAMA PIHAK PERSATUAN PERNIAGAAN MALAYSIA & PIHAK PENGGUNA ISLAM.

    USAHA dari Pengusaha kecil-kecilan atau Orang Perseorangan sahaja untuk MENG-ISLAMKAN MLM TIDAK CUKUP.  
  29. Sahabat Pena - Tue 22/Mar/2011 6:18pm
    Terima kasih... Dr Soul 2..
    Cadangan dan komen2 serta info anda memang menarik...
    Semoga akan termakbul hajat anda untuk menjadikan MLM yang 100% ISLAM... amin,
    Sekian .. jutaan terima kasih sekali lagi dari sahabat pena kepada sahabat2 majalah.com semua.
    Ass'kum dan salam sejahtera .  
  30. Badri Bad - Tue 22/Mar/2011 7:26pm
    Dr Soul 2,,
    Saya harap akan tuan akan dapat merealisasikan impian taun.. dapat MENG-ISLAMKAN MLM ni 100% .
    Mesti ada caranya iaitu mengikut hukum jual beli dalam ISLAM.. yang 100% , mengikut syarat2 dalam syariah ISLAM .
    InsyaAllah.. amin  
  31. Nur Sheilawathy - Tue 22/Mar/2011 10:04pm
    Yup harap Dr Soul dapat merealisasikan impian untuk mengislamkan MLM 100%=)  
  32. Badri Bad - Wed 23/Mar/2011 12:12am
    Saya nak minta Dr Soul 2 , tengokkan website biz saya ni..???
    Dan tolong kaji dan nilai..dan selepas tu boleh tak memberi sedikit komen dan pendapat tentang biz saya ni..!!
    Samada ok atau tak... halal ke haram sumber pendapatanya.
    Diharap Dr Soul 2 sudi memberi komen dan pendapat Anda.
    Terima kasih .  
  33. Badri Bad - Wed 23/Mar/2011 12:18am
    Saya minta maaf.. Dr soul 2 , lupe pulak nak bagi website biz saya tu .

    sila layari

    http://toneexcel.biz/index.php?id=23204


    Untuk maklumat lanjut hubungi saya En Badri Bad 017-2882681 .
    terima kasih .  
  34. Sahabat Pena - Wed 23/Mar/2011 7:45am
    Cik Nur Sheila... Aminnn.!!

    Dr Soul 2.. tolong komen dan beri pendapat pasal biz En Badri bad . Aritu En Ihatemlm dan En Mangoldsilver dah komen biz ni..
    Apa kata komen dan pendapat tuan pulak . TQ  
  35. Ahtep Latif - Wed 23/Mar/2011 10:16am
    dlm perniagaan MLM ni or dalam apa2 perniagaan sekalipon...mesti ada byk halangan dan cabaran...ja dlam MLM ni yg bagusnya dia byk tekankan pasal motivasi peserta2 usahawan MLM, sebab, berjaya atau tidak bisnes tersebut byk bergantung kepada motivasi seseorang..lebih bermotivasi..lebih byk tenaga dan buah fikiran yg bernas dalam mengembangkan bisnes MLM masing2..' DALAM BISNES, X RAMAI YANG DAPAT BERTAHAN SAMPAI KE TAHAP YANG SENANG SEMULA' MULA2 START BUAT BISNES MMG SUSAH...SAMPAI TENGAH2...DAH XDE SEMANGAT...TERUS BUNGKUS...PADAHAL KENE ADA SEDIKIT MOTIVASI DAN DAYA JUANG UNTUK SAMPAI KE TAHAP YANG SENANG BALIK TU..

    ABDUL LATIF MUDASIR
    VEMMA LEADER
    013-307 3597
    www.mudabiz.webs.com
    www.vemmabuilder.com/888609505/mj  
  36. Dr Soul 2 - Wed 23/Mar/2011 11:11am
    Terima kaseh pada semua yang membaca segala huraian yang telah saya ketengahkan terutama kepada Sahabat Pena.
    Sebelum mengulas perniagaan En.Badri Bad, saya ingin tegaskan bahawa MASAALAH MLM yang ingin DI ISLAMKAN adalah MASAALAH NASIONAL UMAT ISLAM DI MALAYSIA secara KHUSUSNYA.

    Saya boleh memberi apa juga CADANGAN / PETUNJUK / TIPS atau apa juga SARANAN yang munasabah TETAPI jika di PIHAK BERKUASA seperti JAKIM & MENTERI YG BERTANGGJUNGJAWAP mengenai HAL EHWAL ISLAM di Negara Malaysia tidak memberikan sebarang PERHATIAN maka semua yang di bincangkan, yang di sarankan akan tinggal harapan sahaja.
    Kerana itu saya mengatakan, USAHA segelintir Pengusaha & Peniaga atau Orang Persendirian TIDAK CUKUP untuk merealisasikan MLM 100% ISLAM ini.

    Untuk pengetahuan, saya telah panjangkan ISU untuk MENG-ISLAMKAN MLM ini kepada MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI, Dato Seri Khir Baharom untuk penelitian dan tindakkan susulan dari pihak JAKIM.

    BERBALIK KEPADA PERNIAGAAN EN.BADRI BAD yang menjadi DEALER kepada Syarikat TUNE TALK.COM.

    Syarikat Induk : TUNE TALK.COM
    Jenis Niaga : PENYEDIA RANGKAIAN TELEKOMUNIKASI
    Kaedah Pemasaran : AFFILIATE DEALERSHIPS
    Kaedah Imbuhan : DEALERSHIP COMMISSION

    Status En.Badri : SERVICE DEALER
    Jenis Niaga : DEALERSHIP
    Sumber pendapatan : KOMISEN
    Kaedah Pemasaran : REFERRAL SYSTEM

    HURAIAN
    Oleh kerana En.Badri Bad hanya sebagai DEALER untuk Syarikat Tune Talk.Com, maka segala TERMA & SYARAT PERNIAGAAN telah DI TENTUKAN oleh Syarikat INDUK tersebut.
    En.Badri hanya menjalankan pekerjaan untuk MENCARI PELANGGAN kepada Syarikat Induk dan di bayar IMBUHAN yang berupa KOMISEN dari HASIL mendapatkan PENGGUNA kepada PERKHIDMATAN yang di tawarkan oleh Talk Tune.Com
    Tidak ada yang boleh En.Badri lakukan untuk mengubah apa-apa SISTEM PENJUALAN dan PEMBAYARAN IMBUHAN kepada PESERTA kerana ia telah di tetapkan oleh Syarikat Induk.

    KAEDAH PEMASARAN
    Kaedah Pemasaran yang di gunakan oleh DEALER ialah menggunakan REFERRAL SYSTEM atau PENGESYORAN JUALAN dari PENGGUNA kepada PENGGUNA yang lain.
    Dan melalui PEMBAYARAN KOMISEN yang di lakukan daripada Syarikat Induk kepada DEALER dan kepada PENGGUNA, menunjukkan mereka menggunakan KAEDAH PERNIAGAAN KONVENSIONAL. Dan Bukan menggunakan MULTI LEVEL MARKETING yang bertingkat-tingkat.

    SEMUA URUS NIAGA yang di atas adalah NORMAL di dalam perniagaan konvensional, hanya Syarikat Induk tidak menggunakan kaedah PEMASARAN menggunakan PEKERJA-PEKERJA & CAWANGAN mereka sendiri untuk mencari pelanggan tetapi menggunakan kaedah AFFILIATE PROGRAM atau RAKAN NIAGA SOKONGAN untuk melakukan Pemasaran kepada Pengguna.

    langkah itu adalah STRATEGI Syarikat Induk untuk mengurangkan KOS TANGGUNGAN Syarikat.
    Dengan DEALERSHIP mereka hanya memberi IMBUHAN secara KOMISEN kepada semua DEALER yang berdaftar sebagai cara menjimatkan KOS OPERASI yang lebih tinggi jika memiliki Pekerja & Cawangan nya sendiri seperti yang di lakukan oleh OPERATOR yang lain.

    DARI SUDUT HALAL & HARAM
    (Saya bukan TOKOH AGAMA atau PAKAR SHARIAH)
    Semua URUS NIAGA yang di jalankan oleh En.Badri tidak ada yang bercanggah dengan SYARAK.
    Dimana tidak wujud UNSUR-UNSUR seperti PENIPUAN, PEMBOHONGAN, HARGA TERLAMPAU, ARAK, JUDI atau PERKARA-PERKARA yang DI HARAMKAN dalam ISLAM.

    Pertama :
    kerana En.Badri hanya bertaraf sebagai AFFILIATE DEALER kepada Syarikat Induk

    Kedua :
    Semua Imbuhan di tetapkan oleh Syarikat Induk yang kelihatan tidak melampaui BATAS dengan IMBUHAN yang berdasarkan MARKET PRICE -Nilai pasaran Semasa

    Ketiga :
    Tugas Utama En.Badri hanya sebagai WAKIL PEMASARAN & PENJUALAN mancari Pelanggan, dan ini di sifatkan bersamaan dengan Tugas & tanggungjawap sebagai seorang PEKERJA BIASA.

    Keempat :
    USAHA En.Badri di lihat sebagai seorang yang menjalankan TUGAS untuk mencari PELANGGAN bagi Pihak Syarikat Induk dan menurut KETETAPAN yang di berikan.
    Di sini tidak wujud PENYELEWENGAN untuk di takrifkan sebagaai MENYALAHI SYARAK.

    Kelima :
    Cara En.Badri MENCARI & MEYAKINKAN PELANGGAN juga kelihatan menurut ETIKA yang di tetapkan oleh Syarikat Induk yang bertaraf CORPORATE, yang mementingkan MUTU & JENAMA yang BERSIH.
    Dari kesan itu, tidak wujud apa-apa perlakuan yang melampaui BATAS dari sebarang HUKUM NEGARA & SYARAK.

    TERKECUALI....
    Jika En.Badri melakukan PENYELEWENGAN DENGAN SENGAJA terhadap apa juga WANG PENDAFTARAN atau BAYARAN dari pihak PENGGUNA, tetapi itu sukar untuk dilakukan kerana SISTEM PENDAFTRAN yang di guna pakai oleh TALK TUNE.COM cukup cekap untuk mengatasi MASAALAH seperti penyelewengan.

    RUMUSAN SAYA
    Apa yandi lakukan oleh En.Badri sangat baik dan itu merupakan suatu USAHA untuk menjana PENDAPATAN secara BERSIH.
    Dan tidak kelihatan apa juga perlakuan yang buruk atau kabur untuk di TAKRIFKAN sebagai MELANGGAR SYARAK dalam Hukum HALAL atau HARAM.  
  37. Badri Bad - Wed 23/Mar/2011 11:13am
    Ya betol tu.. saya sokong 100% apa yang En Latif katakan..
    Orang melayu ni biasanya , kalau buat biz..cuma bersemangat dalam 3 bulan jer , selepas 3bulan kebanyakanya akan hilang semangat . Itu sebab kena suntuk motivasi dalam diri kita ..
    Boleh dikatakan kebanyakanya ibarat "hangat2 taik ayam" jer . Kadang2 biz bagus tapi usaha tu kurang.. dan cepat lemah semangat .
    Satu lagi pulak sebab cepat lemah semangat , apabila kita ajak member2 dan kawan2 join.. kebanyakanya mereka selalu merperli dan melekeh2kan biz kita..
    Kalau kita tak tahan selalunya kita akan cepat lemah semangat .. dan apa lagi.. Zzzz la. huhuhuuu  
  38. Badri Bad - Wed 23/Mar/2011 11:34am
    Jutaan terima kasih,,, Dr Soul 2 kerana sudi mengkaji@menilai dan memberikan komen dan pandangan tentang biz saya nie..
    Memang apa yang Dr Soul 2 nyatakan sebagai mana yang saya kaji@nilai juga , ini lah biz yang saya cari2 selama ini ... Biz yang tidak MEMBEBANKAN dan saya enjoy dengan biz nie.
    Walaupon ianya Affiliate ..Biz ni memang berbeza dengan biz yang lain2. komisen sedikit tapi bila dah banyak , memang menguntungkan . Sistem dan marketing plan pon tidak la memeningkan kepala .
    Jujur saya nyatakan semenjak saya buat biz ni.. saya tak pernah terasa beban dan hati begitu tenang walaupon saya tak dapat mencari orang untuk join dalam biz ni.
    Berbanding biz2 yang saya buat sebelum ini.. kebanyakanya menyebatkan jiwa dan hati tidak tenang dan selalu jer.. streess .
    Ini lah biz yang saya cari2 selama ini .
    Terima kasih sekali lagi.. Dr Soul 2 , saya doakan impian anda untuk mengislamkan MLM akan tercapai . Amin .  
  39. Nur Sheilawathy - Wed 23/Mar/2011 1:52pm
    Ye En bad, betol tu, apa2 biz kita wat penting kita enjoy dan x rs terbeban n tenang je even kita x dpt cr org join bisnes kita.

    Ni berkenaan biz sy plak yg Ihatemlm tanya - produk syarikat avail.
    Firstly, sy citekan mcm mana sy leh join syarikat ni. Sy di minta oleh tokey mini mart kolej kediaman sy untuk mencr supplier pad herba untuk di letakkan pad herba tu dkt mini martnya. Sebelum ni tokey mart tu dah ada pembekal produk ni tp bila pembekal dia dah graduate so dia dah x de stok brgn ni. Jd dia mintak sy crkan. Sebenarnya terkejut gak sy dgr dr dia yg pad tu laku even mahal dr pad biasa. Tp sy caya n x caya je ckp dia, so sy x berani guna modal sy sendiri, juz nak ambik consignment je n kebetulan sy jumpa suplier yg dkt ngan UTM sudai. Jd dia yakin bg sy stok even sy x byr modal pad herba tu..

    Ok, untuk perbandingan produk pad herba avail beauty dengan librese ke kotex ke atau apa2 jenama pad biasa yg lain. Kelebihan pad ni ialah:

    Pad ni x mahal pon klu ikutkan. Sebelum sy sendiri guna pad ni, sy pon rs mahal, tp bila dah guna x pon. Knapa sy ckp mcm tu???
    Biasanya pompuan dtg bulan 6-7 hr camtu tp klu pki pad ni dlm 4 hr je sebab dia akan tarik darah kotor. Jd pad biasa yg 10 keping tahan 1 bulan je, tp pad herba ni leh tahan 2 bulan.
    So harga lebih kurang dgn pad biasa je.

    Pad biasa dibuat dr kertas. Tp pad herba ni wat dr cotton, Dorang ada bg tau bukti yg pad biasa wat dr kertas tp sy lupa plak apa bukti tu, sy x ambik tau sgt coz x bercadang nak wat direct selling lg product avail ni. Brapa sgt cost kertas berbanding dgn cotton. So kira layakla pad herba ni harga mcm tu RM10-RM12.

    Dan ketiga adalah untuk kesihatan. Try check pompuan dulu dgn pompuan sekarang. Pompuan dulu sy x pernah dgr lg ada yg senggugut, tp pompuan sekarang brapa rmi yg senggugut. Sy sendiri pernah sengugut, kwn2 sy pon rmi. Org dulu x de yg kena penyakit senggugut ni sebab dorang x pakai pad pad ni tp dorang pakai kain yg di basuh berulang kali. Tp pompuan sekarang pakai pad pad mcm2 jenama yg ada di jual dkt kedai. Pad pad jenama biasa tu sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan untuk kesan jangka panjang. Dan mcm2 lg kebaikan guna pad herba ni dr pad jenama biasa.

    Lg2 info pasal pad herba ni, leh tgk http://sheilabiz.blogspot.com/

    Lg pon kalau tgk cr sy jual, bkn susah payah pon sy cr pelanggan, product ni sy letak dekat mini mart, pelanggan yg cr product ni. Anadaikata product ni harga x setanding kualiti, knapa ada penggunaan tetap n berulang eh?? kalau pad ni ntah apa2 tp harga mahal, baik beli je pad biasa jenama kotex, libress tu semua. Kan murah.

    Bila dah tgk sambutan pad ni, tanpa susah pyh jual pon, still ada pengguna yg cr, so sekarang sy pon dah guna modal beli product avail ni. Bila guna modal, lg byk untung sy akan dpt.

    Nak jd ahli product avail ni, x de pon yuran pendaftan. Juz kena beli dgn harga RM375 dpt brgn RM620. Bkn semua MLM ada yuran pendaftaran ahli la. Dan bukan semua MLM perlu cr org, klu x dpt org, rugi. x.. x semua MLM mcm tu...

    Andaikata sy dpt pengedar, yg sy tau mmg sy akan dpt komisyen bg setiap pembelian dorang tp sy pon x tau apa sy dpt, sebab x de org nak join/tanya lg. So mls nak ambik tau. Andaikata akak dsuterawangi nak join ke atau sapa2 nak join, sekarang jugak sy tanya org atas sy. hahaha. Mmg ada seminar utk ahli2 product avail ni tp sy x g pon coz buat ms ni sy mls nak wat direct selling product ni. Sy lebih utamakan bisnes topup sy.

    Tp ada ahli product avail ni, pernah tunjukkan sy income bulanan dia dpt dgn hanya mencr pengedar sahaja. Dlm RM800 jugak dia dpt untuk 2 bulan. Pengedar yg dia cr dlm 10 org. Itu x termasuk lg komisyen yg dia dpt bg product yg dia jual sendiri.
    Dia pernah bg tau sy, dia pernah join MLM yg bg brgn kaca. Modal RM1000++, Itu barula MLM ntah apa2 bg sy la. Brgn kc tu x tau nak guna wat apa. Juz jd hiasan je kot.


    Yg penting, untuk sy, apa2 bisnes yg sy wat, sy akan jd org pertama nak beli product tu/join bisnes tu. Sy akan bygkan berada d tempat pelanggan. Klu sy sendiri x puas hati ngan apa2 product yg sy beli, sy takkan jual, klu puas hati br sy jual. Itu sy. X kirala bisnes apa2 kita join tu MLM ke x, yg penting sy akan pastikan pelanggan sy puas hati. Kualiti brg yg dorang dapat, setanding dgn harga yg dorang byr. Sy pegang kata2 ni dlm berbisnes. "Customer is always right"  
  40. Dsuterawangi - Wed 23/Mar/2011 4:28pm
    As - salam. Amboi Nur Sheilawathy, pandai nak ajak akak join Avail ye. Avail tu satu produk yang bagus, ada orang pernah bagi penerangan kat akak. Cuma buat masa ni akak nak tumpu kat Amway dan HPA dulu ( HPA akak baru masuk ). Banyak - banyak nanti tak fokus lah dik.

    Sebenarnya sebelum ni akak dah buat macam - macam. MLM la, direct selling la. Akak pernah jual jam replica branded AAA dan handbag replica berjenama. Memang ada yang beli tapi walaupun terjual, hati akak tak pernah tenang. Takut bila dah dipos, pelanggan akak tak puas hati sebab ada sikit - sikit calar atau barang cepat rosak. Maklumlah barang replika bukan barang ori jadi mutunya tak sama dengan ori.

    Jadi untuk jalan selamat akak cari satu syarikat yang produknya bermutu dan tak ada orang pertikai bila dah guna ( yang selalu pertikai orang yang tak gunakan lagi ). Dan akak nampak Amway yang walaupun harga produknya mahal tetapi masih ramai orang beli. Sebelum akak masuk Amway akak tertanya - tanya jugak mengapa la orang beli barang harga mahal - mahal ni ? Baik beli kat kedai runcit atau pasaraya, lagi murah.

    Tapi bila akak join Amway, baru akak tahu tentang produknya. Ubat gigi glister lebih mahal daripada Colgate. Mengapa ? Sebab glister ni sekali beli boleh tahan 6-7 bulan. Kalau Colgate pakai sikit - sikit pun boleh tahan sampai 6-7 bulan. Bukan itu sebab sebenarnya. Sebab sebenarnya glister mengandungi SYLODENT iaitu agen pencucian dan pengilatan yang tidak melelas serta DIPATENKAN. Kalau kita tengah pegang berus gigi yang dah letak ubat gigi glister, pastu anak kita tersinggung tangan kita, ubat gigi tetap melekat diberus gigi, tidak terjatuh ke lantai seperti ubat gigi lain. Kalau kita terlupa menutup ubat gigi, ianya tak akan mengeras macam ubat gigi lain. Ubat gigi glister sesuai untuk gigi sensitif dan rasa pudinanya tidak terlalu pedas hinggakan anak - anak pun menyukainya. Kalau kita gunakan secara berterusan kita akan dapat merasakan plak - plak digigi kita akan berkurangan. Kalau tak percaya, cubalah.

    Sabun pencuci SA8 Amway. Kebanyakan sabun - sabun pencuci diluar mengandungi 3 bahan iaitu soda ( kalau perasan lepas basuh baju pastu jemur ada bekas - bekas kuning. Ada orang tak tahan dengan soda ni terutama yang alergy ), serbuk pemenuh ( serbuk pemenuh macam pemberat - kalau cuci kena guna banyak skop ) dan serbuk pencuci. Sabun basuh SA8 Amway hanya ada serbuk pencuci je.



    Homecare Dishdrop 1 ltr
    1ltr + squeeze bottle = Rm 40.00
    bancuh ke squeeze botol = 18 btl ( 500ml sebotol )
    18 btl = Rm2.20 sebotol
    sebotol = 1minggu utk keluarga 4 orang.
    18 btl = 4 1/2 bulan.
    (squeeze bottle boleh diguna semula)
    Kalau kita tengah cuci pinggan, tetiba ada orang datang tak sempat nak basuh tangan, sapukan je tangan macam pakai losyen.

    personalcare mouth spray ( utk perokok )
    250 kali pump = Rm 16.00 (9g)
    (lebih murah berbanding harga rokok utk sebulan) dan ianya boleh dijadikan alat pertahanan diri untuk wanita.

    Killer produk Amway LOC multi - purpose. Boleh digunakan untuk membersihkan peralatan rumah , bilik air, dapur, rendam baju dll. Kalau lepas rendam baju. air rendaman yang mengandungi LOC boleh dijadikan baja siraman supaya pokok lebih subur dan hijau.


    itu tak dicampur dengan sifat2 produk
    1.bermutu tinggi
    2.selamat -diguna + alam sekitar
    3.pekat
    4.jimat
    5.menjaga alam sekitar - bekas2 produk
    6.serbaguna ( versatile )
    7.jaminan kepuasan pelanggan
    8.Produk diinsuranskan

    'price and value are not the same'
    bersama2 kita menjadi pengguna yang bijak.

    Dr Soul, bolehkah Dr. Soul jelaskan tentang status halal haram Amway pula. Kalau halal, bagitau halal. Kalau haram, mengapa haram. Tolong jangan bagi saya jawapan yang anak saya darjah satu pun boleh jawab. Ada white, ada grey, ada black.

    Sebelum tu saya nak bagitau, selalunya pengguna - pengguna Amway tidak pernah dipaksa beli produk Amway. bila saya bagitau saya masuk Amway je, orang akan cakap " Oh, pernah guna produk Amway ni. Memang bagus. " Bila saya tanya dah jadi ahli ke ? Diaorang jawab " Tak jadi ahli, beli kat orang lain ". So, kalau barang tak bagus, mengapa ramai orang beli ? Mereka ada pilihan untuk beli produk jenama lain yang lebih murah di pasaraya, mengapa pilih Amway ?

    Untuk pengtahuan Dr. Soul, kalau saya taja 100 orang jadi ahli pun saya tak dapat apa. Sebab Amway tak pentingkan berapa ramai orang bawah yang saya dapat tetapi berapa banyak produk yang telah terjual.
    Tentang plan syarikat pula, walaupun kita duduk diatas jadi upline, belum tentu pendapatan kita lebih banyak daripada downline. Contohnya bonus terkumpul saya RM 1000, tetapi downline saya A buat jualan dan bonus terkumpulnya RM 300, maka bonus terkumpul saya RM 1000 akan dipotong sebanyak RM 300 dan akan diberi kepada A kerana itu adalah hasil usaha dia.

    Tolong Dr. Soul bagi komen. Tq.  
  41. Nur Sheilawathy - Wed 23/Mar/2011 6:44pm
    Ok x pe je akak=)

    dah jd mcm thread promote bisnes la plak kat cni. Hahaha

    Biasanya produk MLM ni (yg cr betolla), org yg x pki je akan ckp bkn2, mahalla, apala, ntah apa2. Yg pki dorang puas hati, dorang beli lg.

    Nak tanya Ihatemlm dah pakai ke ubat gigi glister??? Kalau Ihatemlm x pki lg, x leh comment mcm tu, klu dah paki br leh comment  
  42. Sahabat Pena - Wed 23/Mar/2011 8:26pm
    Terima kasih .. pada En Ahtep Latif kerana sudi memberi komen dan pendapat diruangan saya ini.
    Saya harap En Ahtep Latif boleh berkongci ilmu dan pengetahuan yang bernas dan berguna diruangan ini.. untuk kita semua sama2 mendapat manafaat dan kemajuan bersama..

    p/s wah2 Cik Nur Sheila .. sempat lagi ya ajak Puan Dseturawangi join biz dia..
    kata nak jadi Tuan Hakim jer...huhuhuuu  
  43. Nur Sheilawathy - Wed 23/Mar/2011 8:36pm
    Huhuhu tp Dsuterwangi x nak join pon, x leh la sheila nak hidup senang lenang mcm ni. He.

    Mmg nak jd hakim je sahabat pena tapi
    Ihatemlm soal plak tuan hakim. Nak x nak, tuan hakim kenala jwb. Hahaha  
  44. Dr Soul 2 - Wed 23/Mar/2011 8:49pm
    DSuterawangi & Semua Forumers

    Perkara yang ingin saya huraikan bukan bermaksud saya ada sebarang kepentingan atau tentangan terhadap Operasi Perniagaan yang akan di sabitkan atau boleh di guna-pakai untuk menguatkan sebarang HUJAH JUALAN oleh mana-mana pihak terhadap produk Jualan yang di keluarkan oleh Syarikat ini.
    Huraian ini hanya bersifat UMUM berdasarkan segala FAKTA & MAKLUMAT yang di dapati.

    Syarikat Induk :
    AMWAY (MALAYSIA) HOLDINGS BERHAD
    Yang tersenarai di dalam Bursa Saham Malaysia

    Anak-Anak Syarikat :
    AMWAY (MALAYSIA) SDN BHD dan AMWAY (B) SDN BHD

    Status Syarikat :
    PENGELUAR & PEMBUAT & PENGEDAR KEPADA PELBAGAI PRODUK KEPERLUAN & KESIHATAN PENGGUNA

    Strategi Pemasaran :
    DISTRIBUTORSHIPS atau AGEN PENGEDARAN

    Strategi Penjualan :
    CONVENTIONAL DIRECT SELLING
    Di bawah Lesen AKTA JUALAN LANGSUNG.

    Status Produk Kesihatan
    Memiliki SIJIL HALAL untuk mengiktiraf BEBAS & SUCI daripada penggunaan BAHAN YANG DI HARAMKAN OLEH SYARAK.

    Pembayaran Imbuhan :
    Berdasarkan KOMISEN Conventional Direct Selling dan BUKAN melalui Kaedah pembayaran Multi Level Marketing (MLM)

    Harga Jualan Produk :
    Exclusive tetapi maseh di dalam NILAI PASARAN SEMASA dan tidak MELAMPAU.

    Visi & Misi Syarikat :
    Membantu & Menyediakan produk - produk Kesihatan untuk PENGGUNA yang berkualiti serta terjamin dari sebarang kemudaratan.
    Juga di lihat banyak menyumbang kepada MASYARAKAT UMUM dalam kerja-kerja KEBAJIKAN.

    HURAIAN LANJUT
    Secara KESELURUHAN nya Syarikat ini di lihat tidak melanggar Undang-Undang Negara dan Hukum Syarak di dalam mana-mana Operasi Pembuatan, Pengedaran, Penjualan dan Pembayaran Imbuhan.

    Ada juga Produk mereka yang MAHAL kerana tidak wujud persaingan dari Mutu produk yang setaraf dari Pengeluar lain.
    Tetapi kebanyakan Nilai Jualan Produk maseh di dalam lingkungan AVERAGE.

    JIKA DI LIHAT DARI SEGI HALAL & HARAM
    Setakat ini maseh belum terlihat apa-apa bayangan untuk mengatakan Produk & Harga Jualan dan Kaedah Pemasaran & penjualan dari Syarikat ini melanggar SYARAK secara terang-terangan.
    Kerana kebanyakan produk Kesihatan mereka di reka dan di buat secara EXCLUSIVE untuk kesihatan pengguna dan tidak di tiru dari BAHAN ASAS JENAMA LAIN.

    SEBAGAI AGEN PENGEDAR
    Juga melalui SKIM yang di tawarkan tidak memperlihatkan unsur-unsur untuk mengaut keuntungan yang berlebihan daripada yang sepatutnya oleh Pihak Syarikat.
    Dimana setiap Agen Pengedar di bayar melalui HASIL JUALAN yang mereka usahakan melalui penggunaan strategi jualan yang biasa.

    MISI & VISI Syarikat ini juga tidak kelihatan MENJANJIKAN sebarang KEKAYAAN kepada Agen-Agen Pengedaran seperti yang di guna pakai oleh lain-lain Syarikat MLM.
    Dan ini telah meletakkan Syarikat ini sebagai menjalankan Perniagaan secara NORMAL atau BIASA melalui Sistem Perniagaan Konvensional.  
  45. Nur Sheilawathy - Wed 23/Mar/2011 11:09pm
    Thanks Dr Soul..
    "Pembayaran Imbuhan :
    Berdasarkan KOMISEN Conventional Direct Selling dan BUKAN melalui Kaedah pembayaran Multi Level Marketing (MLM)"

    Kiranya AMWAY bkn MLM??
    Ihatemlm pon ckp AMWAY MLM..  
  46. Badri Bad - Thu 24/Mar/2011 1:07am
    Entahla.. Cik Nur Sheilawathy .
    Kadang2 saya pon confius tentang berbagai company , ada yang menyatakan jika ada biz yang ada maintain bulanan dan biz orang cari orang tu ..... semuanya MLM .
    Macam mane yang dikatakan MLM , Direct selling dan Affiliate , tu ya .
    macam2 andaian dan tanggapan orang pada sesetengah company .  
  47. Nur Sheilawathy - Thu 24/Mar/2011 2:16am
    Yup en bad...
    sy pon dah pening...
    direct selling sy tau.
    direct selling kita cr org perkenalkan produk kita
    direct selling adalah salah satu kaedah jualan. Biasanya yg wat direct selling adalah org MLM sebab akan dpt bonus berterusan bg pembelian org dia cr. So berbaloi la nak wat direct selling. Mcm sabun beras ni, sy mls wat direct selling coz dia bukan MLM, x berbaloi apa yg dpt. Penat je cr org. Andai kata org yg sy cr nak jd pengedar, dpt 10%. Lepas tu pembelian dia yg seterusnya, dia direct ke pengedar utama. Sy dah x dpt apa.


    Apa yg sy tau pasal biz yg x guna sisitem MLM ni, sy bg contoh sabun beras. Pengedar utama bg sy 10% upah cr pengedar. kalau org yg sy cr, cr pengedar dkt sy, sy hanya dpt bg 5% je. Klu org bwh dia cr pengedar plak dia dah x dpt bg apa melainkan dia through penegar utama. Dia akan dpt 10% dr pengedar utama. Through sy 5% je la.

    Itu yg sy paham psl biz yg x suntik MLM. So klu mcm tu, bukan x best ke??? Org yg x de modal byk mcm sy ni seolah di tindas.

    Klu yg suntik MLM sama rata. contoh sy cr pengedar sy dpt 10%, pastu bonus networking katakan 5%. katakan org bwh sy cr pengedar gak, dia pon akan dpt komisyen sama rata ngan sy. Itu yg sy paham psl biz MLM. X de berat sebelah n x rs di tindas. Itu MLM yg cr betolla. Jgn join yg bukan2. Pastikan produk tu leh jual, pelanggan puas hati, itu yg penting bila join MLM ni. Salah ke pemahaman sy ni????

    Affialate sy x tau.  
  48. Dr Soul 2 - Thu 24/Mar/2011 12:31pm
    Maaf semua kerana memberi huraian yang bukan standard darjah satu....Sila baca ini :
    http://tipsniagacom.blogspot.com/2011/03/business-terms-1-post-183.html  
  49. Badri Bad - Thu 24/Mar/2011 3:51pm
    Bagi pendapat saya kalau nak buat biz biarlah biz yang tak membebankan ..

    pertama : maintane bulanan yang rendah
    kedua : harga produk yang murah jer
    ketiga : produk yang berkualiti
    keempat : pasaran produk yang luas
    kelima : produk yang repeat sale
    keenam : produk yang wajib orang guna
    ketujuh :tiada bebanan untuk target jualan yang perlu dipenuhi
    kelapan :biz yang tiada risiko dan ditanggung halal

    Memang susah nak cari biz yang macam ni... dalam beribu2 biz diluar sana ada 2,3 biz jer yang memenuhi kriteria ni.
    Kalau nak join sesuatu biz tu ..kaji@nilai dulu biz tu . samada ok ke tak ok ...dan yang paling penting bagi saya.. bila kita join , biz tu tak menjadikan BEBANAN dalam diri kita dan orang lain.
    Sekian . Tq  
  50. Dsuterawangi - Thu 24/Mar/2011 4:32pm
    Terima kasih Dr. Soul atas penerangan yang diberi. Saya berpuas hati dengan penerangan Dr. Soul. Kalau Dr. Soul kata haram pun saya boleh terima asalkan alasannya munasabah. Memang ramai sebenarnya yang tidak memahami apa itu direct selling, apa itu single level dan apa itu multi level marketing ( termasuk saya ). Asal nampak tingkat - tingkat, orang cari orang, akan terus dicop MLM dan hukumnya haram. Kemudian agen - agen MLM walaupun buat dengan cara yang betul akan dicaci, dimaki, dikutuk seluruh keturunan oleh orang - orang yang rasa diri mereka memperjuangkan Islam tetapi tidak memperlihatkannya dengan tutur kata dan cara yang sopan dan tanpa mempedulikan perasaan orang lain. Yang lagi bagus ada pula yang tak pernah masuk MLM pun, cuma dengar - dengar dari mulut orang terus kata ' dah tahu dah MLM ni tak elok, itu sebab tak masuk '.

    Nur Sheilawathy, akak bukan nak promosi produk yang akak jual. Dah komen yang keseratus lebih, baru akak cerita pasal produk, itupun setelah didesak oleh Ihatemlm. Kami sebenarnya ada etika kami sendiri iaitu tidak boleh mempromosikan barang secara iklan macam ni. Kami sebenarnya perlu berjumpa prospek, buat demo, tunjukkan kepada mereka kelebihan produk dan akan jual jika mereka berminat untuk membeli. Kalau kami promosikan produk cara iklan macam ni, keahlian kami akan ditarik balik. Itu sebab walaupun ramai agen Amway disini tetapi mereka tidak beri komen sebab terikat dengan etika.

    Betul kata En. Badri, cari bisnes yang tidak membebankan dan memberi kepuasan. Duit bukan segalanya.
    Sebenarnya bila masuk Amway ni ada kepuasan yang dah lama saya cari. Group saya sebenarnya akan buat kelas masakan untuk mempromosikan produk. Seronok bila tengok orang enjoy dengan kelas kami dan mereka berterima kasih kerana mengajar mereka ilmu yang berguna untuk mereka praktikkan. Ramai wanita bekerjaya yang dulunya selalu beli di kedai, bila ikuti kelas kami dah rajin masak dirumah. Bubur kacang yang dulu kalau nak masak kena rendam dulu selama 2 jam, dah tak perlu rendam, siap masak selama 9 minit sahaja. Nasi ayam, nasi minyak, nasi dagang, kek, kuih muih dan pelbagai lagi masakan dapat disediakan dengan cepat dan mudah dengan tunjuk ajar daripada kami. Bila mereka gembira, boleh buat pendapatan sampingan dengan apa yang kami ajar, dan berterima kasih, itulah kepuasan yang tidak boleh ditukar dengan wang ringgit.  
< Prev | Page 3 | Next >                  FirstPage ¤ LastPage   (Total 231 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Business Guide
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2315)
Bengkel Basikal (68)
Bengkel Kereta (1368)
Bengkel Motosikal (217)
Bengkel Tayar (192)
Bisnes Air Mineral (341)
Bisnes Ais Krim (439)
Bisnes Aksesori Kereta (629)
Bisnes Broadband (970)
Bisnes Burger (507)
Bisnes Cermin Mata (144)
Bisnes Cuci Kereta (721)
Bisnes Cyber Cafe (411)
Bisnes Dobi (1259)
Bisnes Ebook (961)
Bisnes Handphone (1134)
Bisnes Hotel Dan Resort (489)
Bisnes Ice Blended (636)
Bisnes Jam Tangan (252)
Bisnes Jeruk (146)
Bisnes Kitar Semula (434)
Bisnes Komputer (1381)
Bisnes Kurier Dan Logistik (588)
Bisnes Minuman (1300)
Bisnes Pasar Malam (1724)
Bisnes Pelancongan (462)
Bisnes Perabot (739)
Bisnes Prepaid Dan Reload (964)
Bisnes Restoran (2920)
Bisnes Roti Dan Bakeri (640)
Bisnes Salun Rambut (319)
Bisnes Sarang Burung (248)
Bisnes Satay (345)
Bisnes Sms (144)
Bisnes Spa Dan Facial (585)
Bisnes Steamboat (182)
Bisnes Tablet Pc (422)
Bisnes Tradisional (768)
Bisnes Untuk Dijual (2874)
Bisnes Waffle Dan Jagung (346)
Bisnes Western Food (268)
Dewasa 18sx (1593)
Diskusi Bisnes (1797)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (630)
Expo Karnival Tapak Niaga (5432)
Forex Malaysia (1609)
Haiwan Peliharaan (385)
Haji Dan Umrah (426)
Hiasan Dalaman (632)
Hiasan Taman (222)
Hotel Resort Homestay (896)
Iklan Tv Radio Media Massa (191)
Import Dan Eksport (290)
Ingin Berniaga (2638)
Insurans Dan Takaful (1528)
Insurans Roadtax Kereta (302)
Kedai Bunga (181)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1850)
Kedai Emas (405)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2321)
Kedai Hardware (450)
Kedai Ibu Dan Bayi (624)
Kedai Jahit (3315)
Kedai Kamera Dan Camcorder (312)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (315)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1576)
Kedai Sewa (1502)
Kereta Baru (1383)
Kereta Terpakai (4425)
Kerja Diploma Dan Ijazah (3863)
Kerja Kemahiran (1639)
Kerja Kosong (9530)
Kerja Praktikal (1560)
Kerja Sales (1843)
Kerja Sambilan (5368)
Konsultan Perniagaan (387)
Kontrak Swasta (245)
Kontrak Tender Kerajaan (418)
Kontraktor Balak Dan Kayu (434)
Kontraktor Jurutera (488)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (202)
Kontraktor Minyak Dan Gas (598)
Kontraktor Pasir (296)
Kontraktor Pembinaan (1799)
Kontraktor Perlombongan (283)
Kursus Dan Seminar (2557)
Kursus Kecantikan (643)
Kursus Makanan (615)
Kursus Motivasi (286)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1483)
Mencari Pasangan Lelaki (30)
Mencari Pasangan Wanita (47)
Mencari Pelabur (3337)
Mesin Fotostat (314)
Mesin Freezer Dan Chiller (228)
Mesin Industri (440)
Mesin Jahit (322)
Mesin Proses Makanan (520)
Pakej Pelancongan (2357)
Pakej Perkahwinan (1128)
Pakej Perniagaan (780)
Pasar Basah (1275)
Pekerja Asing (1065)
Pelaburan Saham Unit Trust (838)
Pembantu Rumah Asing (1612)
Pembekal Barang Runcit (1478)
Pembekal Beras (84)
Pembekal Buah-buahan (415)
Pembekal Ikan Kering (347)
Pembekal Kelapa Dan Santan (554)
Pembekal Kerepek (958)
Pembekal Keropok (396)
Pembekal Kicap Dan Sos (199)
Pembekal Kurma Dan Kismis (264)
Pembekal Madu (207)
Pembekal Mee Dan Bihun (116)
Pembekal Minyak Masak (377)
Pembekal Rempah Dan Perencah (519)
Pembekal Serunding (225)
Pembekal Telur (116)
Pemborong Aksesori Lelaki (152)
Pemborong Aksesori Wanita (1107)
Pemborong Batik Dan Sutera (329)
Pemborong Beg Galas (95)
Pemborong Beg Tangan (552)
Pemborong Bundle (802)
Pemborong Cadar Dan Tilam (378)
Pemborong Karpet (131)
Pemborong Kasut Dan Sandal (627)
Pemborong Lampin (276)
Pemborong Mutiara (103)
Pemborong Pakaian Bayi (711)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1460)
Pemborong Pakaian Lelaki (1025)
Pemborong Pakaian Plus Size (130)
Pemborong Pakaian Wanita (3825)
Pemborong Telekung Dan Songkok (516)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3200)
Pemborong Tuala (179)
Pemborong Tudung (2521)
Pembuat Papan Tanda Iklan (210)
Pembuat Plastik Kotak Botol (729)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (449)
Pendaftaran Syarikat (428)
Pendaftaran Trademark (28)
Pengedar Alat Tulis (888)
Pengedar Bahan Pencuci (642)
Pengedar Buku Dan Majalah (540)
Pengedar Contact Lens (225)
Pengedar Perfume (1440)
Pengedar Permainan Kanak2 (540)
Pengedar Produk Kecantikan (2404)
Pengedar Produk Kesihatan (2770)
Pengurus Majlis (554)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (643)
Penternak Burung Puyuh (88)
Penternak Ikan (637)
Penternak Kambing (256)
Penternak Lembu (336)
Penternak Udang (166)
Peralatan Makmal Dan Hospital (236)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (630)
Peralatan Sukan (506)
Perisian Komputer (486)
Perkakas Dapur (540)
Perkakas Elektrik (361)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1369)
Pinjaman AIM (146)
Pinjaman Hartanah (466)
Pinjaman Kad Kredit (364)
Pinjaman Kereta (508)
Pinjaman Peribadi (9288)
Pinjaman Perniagaan (1622)
Produk Dari China (469)
Produk Sejuk Beku (1167)
Program Consignment (1782)
Program Dropship (5832)
Pusat Bahasa (308)
Pusat Jagaan Bayi (1234)
Pusat Latihan (556)
Pusat Memandu (112)
Pusat Mengaji Agama (400)
Pusat Pendidikan Tinggi (471)
Pusat Rawatan (309)
Pusat Tadika Dan Taska (1085)
Pusat Tuisyen (934)
Rancangan Perniagaan (533)
Rawatan Alternatif (256)
Rumah Sewa (3753)
Rumah Untuk Dijual (3337)
Servis Freelance (927)
Servis Keselamatan (617)
Servis Pembersihan (709)
Servis Pengedaran Risalah (417)
Setiausaha Syarikat (541)
Sewa Bas Dan Van (474)
Sewa Kereta Teksi Limo (1502)
Sewa Lori (2192)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (50)
Studio Filem Dan Videografi (210)
Studio Fotografi (798)
Studio Grafik Dan 3D (875)
Studio Lukisan (112)
Studio Model Penyanyi Pelakon (627)
Studio Muzik (398)
Sukan Beladiri (111)
Sukan Berkumpulan (207)
Sukan Futsal (214)
Sukan Pancing (123)
Tanah Sewa (568)
Tanah Untuk Dijual (4248)
Tempahan Biskut Dan Tart (1742)
Tempahan Hamper (167)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (598)
Tempahan Katering (1888)
Tempahan Kek Dan Coklat (1928)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (150)
Tempahan Kuih Muih (1560)
Tempahan Minuman Dan Dessert (395)
Tempahan Nasi Lemak (462)
Tempahan Roti (314)
Terminal Bayaran (166)
Ubahsuai Pejabat (581)
Ubahsuai Rumah (1504)
Urut Tradisional (708)
Usahawan Baja Pertanian (341)
Usahawan Benih Dan Nursery (353)
Usahawan Tani (952)
Vending Machine (311)
Voucher Dan Tiket (217)
Web Design Malaysia (2096)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1127)