Kena Tipu Dengan Agen Digi, Syarikat Kena Saman. Minta Nasihat Sahabat Forum
Umi 7 @ mencari konsultan untuk menjual syarikat - Wed 14/Mar/2012 1:24pm [Last Comment]
salam, saya ditipu oleh agen digi yang promosi sim card dan hp percuma dgn pakej tahunan 2 tahun.agen ini perdayakan saya utk ambil 100 lebih talian menggunakan nama syarikat saya dengan jaminan semua bil talian akan dihantar pada alamat pengguna dan syarikat tidak akan dipertanggungjawabkan.

selepas itu dia mengambil 70 simcard dan hp utk diagihkan pada oranglain dan berjanji untuk bagi saya komisyen,namun selepas itu dia menghilangkan diri.akibatnya syarikat saya menghadapi saman kerana tidak membayar bil tunggakan sebanyak hmpir rm120,000 dengan kos peguam.

saya telah buat laporan polis dua kali dan juga mengadu pada tribunal selain daripada cuba berbincang dengan dg untuk kurangkan bayran.namun pihak dg berdolak dalik dan hanya menyuruh saya berurusan dengan peguam mereka sahaja.peguam juga memaksa saya untuk menjelaskan rm120,000 sebanyak 6 kali bayaran tanpa sedikitpun diskaun walaupun saya cuba merayu berkali2.

saya tidak ambil peguam kerana pihk dg cuba mempermainkan kami dengan katanya boleh berunding,tapi sehingga saat akhir sebutan kes dimahkamah mereka suruh kami deal dengan lawyer dan jawab dimahkamah.saya rasa sangat teraniaya dan minta tolong sangat bagi warga majalah yang dapat membrikan apa jua nasihat dan bantuan yang sewajarnya,terima kasih.

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
     
  1. Arm 10 - Wed 14/Mar/2012 1:27pm
    dh try g AKPK?klu ikotkn berat tol msalah bos nie....  
  2. Myvipapa - Wed 14/Mar/2012 1:30pm
    mohon doa pada Allah supaya dimudahkan urusan.  
  3. Amran 27 - Wed 14/Mar/2012 2:10pm
    Cuba g jumpa or cari lawyer sendiri.  
  4. Umi 7 - Wed 14/Mar/2012 2:47pm
    terimakasih atas semua pandangan sahabat.kepada arm 10,AKPK tu apa? memng sy trpks pakai lawyer jg,tp sebb cara dg berdolak dalik utk selesai luar mahkamh dan janji nak bg diskaun,,itupun lps kena nasihat dgn tribunal.tp akhirnya mreka tipu dan sengaja tunggu saat akhir sebutan kes, walau kami da cal berkali2.ada sesiapa lawyer yang ada pengalaman boleh bantu saya dalam kes ini?  
  5. Sarpen - Wed 14/Mar/2012 3:19pm
    mahkamah lgi bagus kak..jangan takut pada lowyer.hakim yg tentukan nanti. masa bicara tu akak ckp hal yg sebenar berserta bukti2 dan report polis. silap2 akak xperlu bayar apa2 pada digi. dan sekiranya pihak mahkamah suh bayar gak akak wat rayuan minta minimum bayaran installment sebulan 100 ker.akak ckp itu saja yg mampu. ini terjadi pada kwn saya dimelaka, beliau kena jelaskan bill TM sebanyak 180k. dlm mahkamah dia buat rayuan depan hakim dengan menyatakan masalah, tangunggan dia dan kemampuan beliau untk bayar. dia minta bayaran minimum bulan2.hakim ckp RM100 awak mampu tak?? kawan saya setuju dan sampai hari ni masih bayar lagi.kes ni berlaku pada tahu 2001.. ini cadangan saja kak.klau ada cara yg lebih efective akak boleh cuba.  
  6. Bahar2277 - Wed 14/Mar/2012 4:01pm
    btul dan amat stuju dgn sarpen..bgtau dkat hakim tu dgn sejelasnya lngkap dgn bukti..Insya Allah kena byar blann ikut kmampuan atau x perlu byar..doa bnyak2..k..sabo2la..dlm bisnes klu baik sngat mmg sering diambil ksempatan..  
  7. Projekp - Wed 14/Mar/2012 4:29pm
    013-2622955 try call mintak tlg dgn dia,insyallah selesai.xperlu guna lawyer. kes mahkamah kwn sy tggu masa buang kes je  
  8. Umi 7 - Wed 14/Mar/2012 5:07pm
    terimakasih banyak2 pada sarpen,bahar2277 dan projekp.saya amat terharu atas nasihat yang diberikan.insyaAllah saya akan gunakan cara yang disyorkan.semuga Allah membantu kami yang teraniaya ini.  
  9. Razisam - Wed 14/Mar/2012 6:00pm
    Semoga dipermudahkan.... InsyaAllah doa orang teraniaya tiada hijab. Cuba amalkan ayat 1000 dinar & yakin insyaAllah.  
  10. Lanroti - Wed 14/Mar/2012 10:45pm
    kita tak boleh berhenti separuh jalan je.cuba merujuk dgn BIRO ADUAN UMNO kwsn Puan,setahu saya biro ni ada sediakan lawyer secara percuma...cuba dulu...  
  11. Umi 7 - Thu 15/Mar/2012 6:39pm
    tkasih razisam dan lanroti.nnti sya cuba ikhtiarkan cara tu jga.trma kasih atas sokongn.  
  12. Omar Bin Amir - Fri 16/Mar/2012 9:58am
    Umi 7,minta pandangan persatuan Pengguna pulau pinang dulu,Apa katanya?Kemudian pergi keTribunal Pengguna,ceritakan A-Z .Tunjukan dokuman yang ada.Jgn tergesa2 ambil peguam.Mereka yang diatas 2 lengkap dgn lawyer.Mudah2an dipermudahkan .Tidak ada yang mustahil dlm dunia ini.tq  
  13. Firdaus 31 - Sat 17/Mar/2012 11:44am
    pdgn saya...kes ini adalah masalah awk dgn agen digi tersebut dan bukannya digi..sebabnya awk sendiri yg membenarkan nama syarikat awk digunakan untuk pendaftaran semua noombor yg dinyatakan...di pihak digi,mereka berpendapat awk yg menggunakannya sebab mmg nama syarikat awk pun kan....tidak tertulis di situ pada awalnya yg awk tidak menggunakannya DAN bila awk bersetuju memberikan nama awk tu maknanya awk dah bersetuju terhdp sebrg kemungkinan mendtg...salah tetap berpunca dr awk,...cepat mempercayakan org untuk cari jln mudah nk dpt duit....hrp awk tak terasa...lainlah kalau awk mmg tak tahu dr awl lg yg nama digunakan,mgkn ada pihak yg boleh tlg...ini awk memberikn kebenaran....jd dlm kes ini,cuba lah walkin berjmp dgn pengurus besar kawalan kredit di ibu pjbt digi dan berbincg semula...face to face....mgkn membantu....AKPK lebih memberi bantuan kpd kes pinjaman dgn institusi perbankkan..ini bukan pinjaman,ini penggunaan perkhidmatan....cuba dulu berbincang sekali lg....dan sy akn cuba tnyakan kepada yg pakar nanti...sy sendiri pernah bertugas mennyiasat kes-kes fraud terhdp pinjaman dan penyalahgunaan nama dll...skdr pdgan  
  14. Fadzli 24 - Mon 19/Mar/2012 11:35pm
    ~ akak dari kl ke? kalau dari melaka, kes2 mcm ni rujuk dgn cm, insyaAllah cm akan campur tgn.. sbb saya dah kena dgn tmtouch dulu..  
  15. Umi 7 - Sun 25/Mar/2012 10:20am
    salam e.firdaus31, sebenarnya sya bukan membenarkan nama syarikat saya digunakan utuk talian kerana nak dapat duit komisyen,sebab bisnes saya sendiri lebih jauh menguntungkan.tp saya ambil dulu kerana untuk hadiah kepada ahli2,malangnya program tu xjadi dibuat dan saya nak batalkan perjanjian,tapi xboleh sebb dah sign.jadi siagen ni pujuk saya untuk tolong agihkan pada kawan2 dia dan janji akan bg saya maklumat detail mereka serta bil semuanya katanya akan dihantar pada pengguna sebagaimana bil2 yang dibawah kegunaan syarikat saya semua dihantar pada nama pengguna masing2.jika tidak, saya akan trpaksa menanggung bayaran bulanan pakej rm30,50 dan 100 selama 2 tahun tu.saya juga sudah cuba berbincang dengan pegawai kredit digi,mulanya ok kata bole runding,tapi lepas tu kena warning pulak dgn pegawai atasan supaya jgn masuk campur sebb nnnt kena buang kerja.jd mereka suruh deal dgn peguam jer.semua pegawai digi dilarang utk berurusan dgn kami kerna dah jadi kes mahkmah smpai semua x mahu layn tel,sms atau email.Jadi xkan masaalh sy ni langsung xbole nak rujuk dgn dg,dah lah agen dia lesap xtahu nak cari mana,digi sendri pon xkan tak bole kesan melalui k/p, sebb dia pon memang ada daftar bisnes di ssm.sy sbnrnya prnah trserempak dg dia di pwtc dan akhirnya dia mengaku nk brtanggungjawb byr.cuma syangnya dia bg saya cek tendang rm63,000 dan sampai skarng hilng tanpa berita. jika ada sesiapa yang kenal dengan agen ni namanya MUHAMMAD FADLY SAZALI ACC AR-RAJHI BANK-104001080222075, minta tolong bg maklumat.tk kepada semua yang respon dan bg cadangan.  
  16. Nurhayati 12 - Fri 6/Apr/2012 11:31pm
    salam,,saya Nurhayati dari syarikat peguam..jika akk umi ingin khidmat peguam,saya boleh berunding dengan majikan say.majikan saya berpengalaman lebih dr 13 tahun. klu ada ape2 pertanyaan boleh email kpd saya di: jefaty0210@yahoo.com,sila tinggalkan nama,no telefon,saya akn segera menghubungi kamu,,tQ  
  17. Natalie 3 - Sat 7/Apr/2012 10:47am
    salam, umi. jika perlukan bantuan boleh email saya iejamse@gmail.com.  
Page 1   (Total 17 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2673)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (204)
Bengkel Kereta (1474)
Bengkel Motosikal (245)
Bengkel Tayar (211)
Bisnes Air Mineral (361)
Bisnes Ais Krim (495)
Bisnes Aksesori Kereta (647)
Bisnes Broadband (1091)
Bisnes Burger (540)
Bisnes Cermin Mata (158)
Bisnes Cuci Kereta (796)
Bisnes Cyber Cafe (447)
Bisnes Dobi (1344)
Bisnes Ebook (1037)
Bisnes Handphone (1241)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (553)
Bisnes Ice Blended (688)
Bisnes Jam Tangan (285)
Bisnes Jeruk (162)
Bisnes Kitar Semula (490)
Bisnes Komputer (1472)
Bisnes Kurier Dan Logistik (659)
Bisnes Minuman (1434)
Bisnes Pasar Malam (1942)
Bisnes Pelancongan (537)
Bisnes Perabot (838)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1092)
Bisnes Restoran (3280)
Bisnes Roti Dan Bakeri (699)
Bisnes Salun Rambut (358)
Bisnes Sarang Burung (254)
Bisnes Satay (376)
Bisnes Sms (160)
Bisnes Spa Dan Facial (644)
Bisnes Steamboat (195)
Bisnes Tablet Pc (439)
Bisnes Tradisional (812)
Bisnes Untuk Dijual (3263)
Bisnes Waffle Dan Jagung (378)
Bisnes Western Food (317)
Dewasa 18sx (1748)
Diskusi Bisnes (1934)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (711)
Expo Karnival Tapak Niaga (6344)
Forex Malaysia (1837)
Haiwan Peliharaan (462)
Haji Dan Umrah (463)
Hiasan Dalaman (703)
Hiasan Taman (238)
Hotel Resort Homestay (995)
Iklan Tv Radio Media Massa (219)
Import Dan Eksport (323)
Ingin Berniaga (2797)
Insurans Dan Takaful (1695)
Insurans Roadtax Kereta (332)
Kedai Bunga (189)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1968)
Kedai Emas (444)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2502)
Kedai Hardware (424)
Kedai Ibu Dan Bayi (685)
Kedai Jahit (3751)
Kedai Kamera Dan Camcorder (340)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (335)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1801)
Kedai Sewa (1612)
Kereta Baru (1586)
Kereta Terpakai (4928)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4654)
Kerja Kemahiran (1917)
Kerja Kosong (11464)
Kerja Praktikal (1998)
Kerja Sales (2222)
Kerja Sambilan (6210)
Konsultan Perniagaan (446)
Kontrak Swasta (288)
Kontrak Tender Kerajaan (451)
Kontraktor Balak Dan Kayu (471)
Kontraktor Jurutera (553)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (223)
Kontraktor Minyak Dan Gas (671)
Kontraktor Pasir (381)
Kontraktor Pembinaan (2020)
Kontraktor Perlombongan (317)
Kursus Dan Seminar (2776)
Kursus Kecantikan (678)
Kursus Makanan (657)
Kursus Motivasi (319)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1607)
Mencari Pelabur (3639)
Mesin Fotostat (349)
Mesin Freezer Dan Chiller (259)
Mesin Industri (502)
Mesin Jahit (369)
Mesin Proses Makanan (554)
Pakej Pelancongan (2577)
Pakej Perkahwinan (1191)
Pakej Perniagaan (874)
Pasar Basah (1437)
Pekerja Asing (1214)
Pelaburan Saham Unit Trust (929)
Pembantu Rumah Asing (1836)
Pembekal Barang Runcit (1564)
Pembekal Beras (105)
Pembekal Buah-buahan (478)
Pembekal Ikan Kering (382)
Pembekal Kelapa Dan Santan (640)
Pembekal Kerepek (1091)
Pembekal Keropok (438)
Pembekal Kicap Dan Sos (218)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (236)
Pembekal Mee Dan Bihun (123)
Pembekal Minyak Masak (413)
Pembekal Rempah Dan Perencah (587)
Pembekal Serunding (258)
Pembekal Telur (139)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1180)
Pemborong Batik Dan Sutera (351)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (596)
Pemborong Bundle (855)
Pemborong Cadar Dan Tilam (439)
Pemborong Karpet (158)
Pemborong Kasut Dan Sandal (686)
Pemborong Lampin (291)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (764)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1630)
Pemborong Pakaian Lelaki (1117)
Pemborong Pakaian Plus Size (142)
Pemborong Pakaian Wanita (4156)
Pemborong Telekung Dan Songkok (563)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3497)
Pemborong Tuala (197)
Pemborong Tudung (2754)
Pembuat Papan Tanda Iklan (269)
Pembuat Plastik Kotak Botol (790)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (475)
Pendaftaran Syarikat (486)
Pendaftaran Trademark (34)
Pengedar Alat Tulis (945)
Pengedar Bahan Pencuci (706)
Pengedar Buku Dan Majalah (577)
Pengedar Contact Lens (238)
Pengedar Perfume (1528)
Pengedar Permainan Kanak2 (591)
Pengedar Produk Kecantikan (2598)
Pengedar Produk Kesihatan (2966)
Pengurus Majlis (590)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (716)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (688)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (386)
Penternak Udang (193)
Peralatan Makmal Dan Hospital (258)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (704)
Peralatan Sukan (545)
Perisian Komputer (564)
Perkakas Dapur (614)
Perkakas Elektrik (425)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1510)
Pinjaman AIM (165)
Pinjaman Hartanah (509)
Pinjaman Kad Kredit (386)
Pinjaman Kereta (589)
Pinjaman Peribadi (10439)
Pinjaman Perniagaan (1811)
Produk Dari China (533)
Produk Sejuk Beku (1296)
Program Consignment (1990)
Program Dropship (6626)
Pusat Bahasa (350)
Pusat Jagaan Bayi (1515)
Pusat Latihan (641)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (510)
Pusat Pendidikan Tinggi (517)
Pusat Rawatan (357)
Pusat Tadika Dan Taska (1276)
Pusat Tuisyen (1051)
Rancangan Perniagaan (587)
Rawatan Alternatif (288)
Rumah Sewa (4209)
Rumah Untuk Dijual (3684)
Servis Freelance (1094)
Servis Keselamatan (711)
Servis Pembersihan (804)
Servis Pengedaran Risalah (453)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (567)
Sewa Kereta Teksi Limo (1793)
Sewa Lori (2531)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (245)
Studio Fotografi (887)
Studio Grafik Dan 3D (1074)
Studio Lukisan (126)
Studio Model Penyanyi Pelakon (711)
Studio Muzik (465)
Sukan Beladiri (115)
Sukan Berkumpulan (228)
Sukan Futsal (227)
Sukan Pancing (142)
Tanah Sewa (631)
Tanah Untuk Dijual (4771)
Tempahan Biskut Dan Tart (2126)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (658)
Tempahan Katering (2113)
Tempahan Kek Dan Coklat (2124)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1732)
Tempahan Minuman Dan Dessert (456)
Tempahan Nasi Lemak (512)
Tempahan Roti (352)
Terminal Bayaran (184)
Ubahsuai Pejabat (629)
Ubahsuai Rumah (1665)
Urut Tradisional (783)
Usahawan Baja Pertanian (369)
Usahawan Benih Dan Nursery (395)
Usahawan Tani (1084)
Vending Machine (360)
Voucher Dan Tiket (244)
Web Design Malaysia (2289)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1328)