Search Majalah.com
Ingin Membuka Kedai Runcit Kering Sama Seperti Speed99 dan KK Mart
Nasrin Nazzira - Tue 24/Aug/2010 10:26pm [Last Comment]
Salam,

Saya ingin membuka sebuah kedai runcit berhampiran kawasan rumah saya. Tetapi saya tidak mempunyai pengalaman untuk menguruskan bisnez ini, apalagi hendak membuat setup sebelum saya start berniaga. Saya benar2 berharap daripada tuan/puan yang telah menjalankan perusahaan dlm bidang peruncitan ini dapat membantu saya membuat setup permulaan bg kedai saya ini.

Bantuan yang saya perlukan adalah :-

1) Supplier untuk supply barangan runcit.
2) Cara2 utk mendapatkan lesen perniagaan dan lesen lain2 yang diperlukan.

p/s kalau boleh supplier yang dapat berikan kredit term dan consignment term.

Niche: Pembekal Barang Runcit | Kedai Runcit Dan Serbaneka
Salam Ramadhan Mubarak 1435h
Dari DPMM Putrajaya
     
  1. Fizza - Tue 24/Aug/2010 10:57pm
    Salam.Lokasi di mana?Kalau inginkan penjelasan bagaimana nak dapat yg sgt mudah tanpa keluar modal utk supply barang dan sewa kedainya-sila tel saya - ada taklimat di KL pasti saudara takkan kecewa!
    Tel utk appointment hari ahad 29 Ogos - KL 0197867487 - tq  
  2. Iemzy - Tue 24/Aug/2010 11:10pm
    bole emel detail tak..
    iem_z@yahoo.com.sg  
  3. Daniel Ong Tai Kim - Tue 24/Aug/2010 11:10pm
    Cadangan saya kalau tiada pengalaman cuba bekerja dahulu di mana-mana kedai runcit untuk mencari pengalaman. Petua niaga orang cina yang penting ialah pengalaman dalam bidang yang mahu diceburi. Ramai peniaga yang tiada pengalaman gulung tikar. Terima kasih kerana memberi saya peluang untuk memberi pandangan. Harap berjaya dalam business selepas cukup pengalaman.  
  4. Md Shar - Tue 24/Aug/2010 11:31pm
    1) daftar ssm
    2)lesen niaga pbt
    3)lesen brg kawalan
    4)rak dan peralatan
    5)..........
    6)modal pusingan
    7)pd permulaan ssh nk dpt kredit.....  
  5. Asma 2 - Wed 25/Aug/2010 2:08am
    Stuju dgn pendapat Daniel. Kedai runcit adalah perniagaan yg susah krn pusingan modalnya memeningkan kepala dan marginnya rendah. Saya pun batalkan hasrat utk buka kedai runcit setelah keja kat mini market selama 6 bln.

    Cara terbaik, bak kata Daniel keje kat mini market dan tgk cara penyusunan brg, perihal cashier, akaun dan paling penting kenal ngn supplier. Lps 6 bln mesti awk dpt kenal rmai supplier dan boleh trus contact dorg time nk buka kedai nnti...

    Good Luck...  
  6. Nasrin Nazzira - Wed 25/Aug/2010 9:42am
    Terima kasih atas nasihat kawan2 diatas. setelah berfikir sejenak, dan membuat survey kat kedai runcit yg sedia ada, mmg susah bisnez peruncitan ini. mungkin saya akan menjalankan perniagaan secara online yg x memerlukan kos setup yg tinggi. ws.  
  7. Azrul 12 - Wed 25/Aug/2010 10:11am
    awas...agent ecosway dah masuk & mula nak cucuk jarum,harap2 jgn terpedaya!!! dia nk ajak p dgr taklimat tuuu....  
  8. Jeffry 2 - Wed 25/Aug/2010 1:32pm
    awas...agent ecosway dah masuk & mula nak cucuk jarum,harap2 jgn terpedaya!!! dia nk ajak p dgr taklimat tuuu....

    ----------> aku dah pi dah taklimat tu....hui bukan main lagi syarat2 dia, pening pale lutut and pale otak aku.... tag line baik jer " free, free , free" . mcm2 dunia penipuan skrg nih  
  9. Liza 15 - Wed 25/Aug/2010 3:34pm
    Salam semua...
    Apa yg dikatakan oleh Daniel tu memang benar. Saya dulu pun berminat utk berniaga tapi tak ada modal. Tapi sekarang alhamdulillah kerana saya dapat penyelesaiannya dgn berniaga secara online. Pendapatannya memang di luar jangkaan saya. kepada Nazzira dan lain2 jika berminat boleh sertai saya di www.liz.veepowerbiz.com atau jika inginkan keterangan lanjut boleh emailkan ke qasy66@gmail.com  
  10. Azrul 12 - Wed 25/Aug/2010 3:42pm
    Jeffry 2...ko tak tanya ke brp ramai org Melayu yg dia dah tipu&kebas duit org?Yg kaya Taikun judi gak...  
  11. Faz Jr1 - Thu 26/Aug/2010 2:30am
    bagaimana cara untuk membuat business online...apa yang perlu disediakan step by step...  
  12. Azrul 12 - Mon 30/Aug/2010 2:55pm
    Mike Ling - Kenapa tak join free franchise shop ecosway?
    Kamu tak payah risau apa-apa,tak ada risk langsung.
    tengoklah online ceramah saya
    http://kedai-francais.blogspot.com/
    dan bertimbang dulu, buka kedai sendiri memang risky .

    Syarikat x daftar dengan MFA&R.O.S  
  13. Affandi B Ishak - Wed 15/Sep/2010 7:42pm
    sila sms no phone ke 017 9679508 saya ada bsnes online yang sunggug hebat  
  14. Ain 4 - Sun 19/Sep/2010 11:35pm
    why not niaga streamyx dirumah tanpa modal berminat call saya 0176034250 .atau email ainstreamyx@yahoo.com.saya mencari pekedai2 yg minat nk promot streamyx  
  15. Zalynda - Fri 24/Sep/2010 8:51pm
    Kepada sesapa nak membuka Franchise Stokis Cosway carilah . Orang yang berkenaan yang berpengalaman . This Stokis mesti nak tengok kpd org yang betul-betul minat bukan setakat duk kat kedai dan jual.. Cosway dah keluarkan modal utk stokis dekat rm 300k mesti dia nak cari stokis yang boleh operate kedai sambil menaja Ahli untuk Keuntungan Owner stockis di masa panjang . ada 2 kaedah dalam perniagaan ni Comisyen stokist dan juga juga network Hubungi saya 0129410279 dah 9 tahun pengalaman membuka stokist di Alamanda Putrajaya . boleh berkongsi . saya akan membantu bumiputra yang ingin berjaya dan tdk berpimikiran negatif.  
  16. Azmil 4 - Wed 29/Sep/2010 11:19am
    call sy, sy ada product br dibawa masuk utk pasaran malaysia

    azmil: 0123601890  
  17. Mohd Kasyfi - Thu 30/Sep/2010 8:17pm
    saya merupakan pemborong terus detox foot patch dari kilang,saya juga pemborong jus2 minda,jus pengurusan badan iaitu rx lite dan lain2..jka berminat sila email di mohdkasyfi@gmail.com @hubungi 019-3490398  
  18. Aussiemas Trading Sa0153995 A - Sat 2/Oct/2010 11:33am
    Salam

    Kami merupakan syarikat yang mengimport barangan serbeneka direct dari Kilang-kilang di china dengan harga yang sangat murat. Berikut kategori barangan yang kami import

    1- Kitchen Accessories
    2- Bath and toilet
    3- Cleaning Tools and Accessories
    4- Household Plastic Products
    5- Home Storage and shelf
    6- Household and Sanitary Paper
    7- Laundry Products
    8- Rug and Mat
    9- Mug and Cup
    10- Bedding
    11- Needlework
    12- Baby Supplies and Products
    13- Air Fresheners and Detergent
    14- Others

    AUSSIEMAS TRADING (SA0153995-A)

    No.20-B Second Floor Jalan Plumbum P7/P,
    Pusat Komersial Seksyen 7,
    40000 Shah Alam,
    Selangor Malaysia.
    Tel : +603-5511-0825
    Mobile: (+60)194266512
    Email : support@aussiemas.com  
  19. Sahzan - Sun 3/Oct/2010 6:09am
    saya pemborong hair clip rambut,harga menarik ditawarkan..http://damisacollection.blogspot.com  
  20. Utama Riang - Tue 1/Feb/2011 11:14am
    KAMI MEMASARKAN CENCALOK,BELACAN,DAN BARANGAN HASIL LAUT TERMASUK TUDUNG SAJI ROTAN PERLUKAN PENGEDAR
    CALL 0172439100 MAIL utamariang@yahoo.com  
  21. Fazly 12 - Sat 2/Feb/2013 10:21pm
    Ingin buka kedai runcit dalam institusi pengajian tinggi di Johor Bahru, hubungi saya segera..
    Jualan 1hari RM3000 hingga RM5000
    call/sms: 0105702180  
  22. Hisyam Ahmad - Tue 4/Jun/2013 5:20pm
    Astaga!!! rupanya masih ramai yang masih belum tahu akan peranan syarikat kewangan dibawah penyeliaan kerajaan spt MARA. Apekata korang try search di ''google'' ttg pinjaman perniagaan oleh MARA. Saya dulu pun macam nie jugaklah..terkontang-kanting nak cr permulaan modal. Sekarang...alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar..dah pun 3 tahun bukak kedai runcit sendiri di kampung..
    ''MANUSIA YANG INGINKAN APA YANG DIHAJATI AKAN TERUS BERUSAHA TANPA MENGENAL ERTI JEMU SEHINGGA APA YANG DIHAJAT ITU TERCAPAI'' ~ Berusaha & TawakaL  
  23. Muhamad Najib 2 - Mon 10/Jun/2013 3:55pm
    machine cashier icopos seperti pasaraya dan gendola 8set utk dijual (6set gendola tepi dinding dan 2set gendola berbentuk T) berminat call 0106061428 atau 0333920221  
  24. Delira - Sun 23/Jun/2013 2:43am
    Saya betul2 terkejut melihat farmasi cosway di alamanda. Semuanya diberikan syarikat. Stok barang bernilai rm800k. Kdai cntik, ada aircond. Semua free. Bila dah nmpk dpn mata trus sy apply untuk buka d jhor. Lebih 800 kekosongan lg untuk dibuka diseluruh mlaysia. Jom brsama sy untuk menjadi usahawan cosway. 0179697702 untuk pnerangan.  
Page 1   (Total 24 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2504)
Bengkel Basikal (69)
Bengkel Kereta (1451)
Bengkel Motosikal (232)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (357)
Bisnes Ais Krim (465)
Bisnes Aksesori Kereta (652)
Bisnes Broadband (1039)
Bisnes Burger (522)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (766)
Bisnes Cyber Cafe (433)
Bisnes Dobi (1311)
Bisnes Ebook (1004)
Bisnes Handphone (1195)
Bisnes Hari Raya (55)
Bisnes Hotel Dan Resort (535)
Bisnes Ice Blended (663)
Bisnes Jam Tangan (270)
Bisnes Jeruk (156)
Bisnes Kitar Semula (481)
Bisnes Komputer (1419)
Bisnes Kurier Dan Logistik (624)
Bisnes Minuman (1381)
Bisnes Pasar Malam (1868)
Bisnes Pelancongan (502)
Bisnes Perabot (786)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1021)
Bisnes Restoran (3109)
Bisnes Roti Dan Bakeri (671)
Bisnes Salun Rambut (336)
Bisnes Sarang Burung (251)
Bisnes Satay (357)
Bisnes Sms (152)
Bisnes Spa Dan Facial (613)
Bisnes Steamboat (192)
Bisnes Tablet Pc (434)
Bisnes Tradisional (793)
Bisnes Untuk Dijual (3102)
Bisnes Waffle Dan Jagung (361)
Bisnes Western Food (297)
Dewasa 18sx (1669)
Diskusi Bisnes (1865)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (682)
Expo Karnival Tapak Niaga (6016)
Forex Malaysia (1754)
Haiwan Peliharaan (424)
Haji Dan Umrah (451)
Hiasan Dalaman (674)
Hiasan Taman (232)
Hotel Resort Homestay (953)
Iklan Tv Radio Media Massa (210)
Import Dan Eksport (308)
Ingin Berniaga (2728)
Insurans Dan Takaful (1635)
Insurans Roadtax Kereta (316)
Kedai Bunga (183)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1914)
Kedai Emas (436)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2424)
Kedai Hardware (502)
Kedai Ibu Dan Bayi (654)
Kedai Jahit (3553)
Kedai Kamera Dan Camcorder (330)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (324)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1691)
Kedai Sewa (1566)
Kereta Baru (1518)
Kereta Terpakai (4731)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4329)
Kerja Kemahiran (1809)
Kerja Kosong (10612)
Kerja Praktikal (1798)
Kerja Sales (2086)
Kerja Sambilan (5904)
Konsultan Perniagaan (416)
Kontrak Swasta (273)
Kontrak Tender Kerajaan (435)
Kontraktor Balak Dan Kayu (456)
Kontraktor Jurutera (517)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (216)
Kontraktor Minyak Dan Gas (653)
Kontraktor Pasir (344)
Kontraktor Pembinaan (1921)
Kontraktor Perlombongan (304)
Kursus Dan Seminar (2672)
Kursus Kecantikan (664)
Kursus Makanan (641)
Kursus Motivasi (308)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1558)
Mencari Pelabur (3515)
Mesin Fotostat (337)
Mesin Freezer Dan Chiller (241)
Mesin Industri (476)
Mesin Jahit (354)
Mesin Proses Makanan (529)
Pakej Pelancongan (2493)
Pakej Perkahwinan (1160)
Pakej Perniagaan (820)
Pasar Basah (1382)
Pekerja Asing (1149)
Pelaburan Saham Unit Trust (890)
Pembantu Rumah Asing (1762)
Pembekal Barang Runcit (1527)
Pembekal Beras (96)
Pembekal Buah-buahan (454)
Pembekal Ikan Kering (366)
Pembekal Kelapa Dan Santan (597)
Pembekal Kerepek (1055)
Pembekal Keropok (415)
Pembekal Kicap Dan Sos (211)
Pembekal Kurma Dan Kismis (287)
Pembekal Madu (229)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (403)
Pembekal Rempah Dan Perencah (554)
Pembekal Serunding (253)
Pembekal Telur (128)
Pemborong Aksesori Lelaki (159)
Pemborong Aksesori Wanita (1161)
Pemborong Batik Dan Sutera (340)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (583)
Pemborong Bundle (833)
Pemborong Cadar Dan Tilam (413)
Pemborong Karpet (145)
Pemborong Kasut Dan Sandal (662)
Pemborong Lampin (283)
Pemborong Mutiara (104)
Pemborong Pakaian Bayi (743)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1572)
Pemborong Pakaian Lelaki (1095)
Pemborong Pakaian Plus Size (135)
Pemborong Pakaian Wanita (4019)
Pemborong Telekung Dan Songkok (552)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3370)
Pemborong Tuala (188)
Pemborong Tudung (2662)
Pembuat Papan Tanda Iklan (248)
Pembuat Plastik Kotak Botol (770)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (467)
Pendaftaran Syarikat (460)
Pendaftaran Trademark (30)
Pengedar Alat Tulis (914)
Pengedar Bahan Pencuci (681)
Pengedar Buku Dan Majalah (562)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1494)
Pengedar Permainan Kanak2 (562)
Pengedar Produk Kecantikan (2512)
Pengedar Produk Kesihatan (2891)
Pengurus Majlis (576)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (690)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (674)
Penternak Kambing (274)
Penternak Lembu (359)
Penternak Udang (183)
Peralatan Makmal Dan Hospital (251)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (670)
Peralatan Sukan (532)
Perisian Komputer (533)
Perkakas Dapur (582)
Perkakas Elektrik (402)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1452)
Pinjaman AIM (157)
Pinjaman Hartanah (490)
Pinjaman Kad Kredit (376)
Pinjaman Kereta (556)
Pinjaman Peribadi (9927)
Pinjaman Perniagaan (1746)
Produk Dari China (509)
Produk Sejuk Beku (1246)
Program Consignment (1928)
Program Dropship (6297)
Pusat Bahasa (334)
Pusat Jagaan Bayi (1394)
Pusat Latihan (611)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (460)
Pusat Pendidikan Tinggi (495)
Pusat Rawatan (333)
Pusat Tadika Dan Taska (1189)
Pusat Tuisyen (999)
Rancangan Perniagaan (563)
Rawatan Alternatif (274)
Rumah Sewa (4020)
Rumah Untuk Dijual (3528)
Servis Freelance (1012)
Servis Keselamatan (674)
Servis Pembersihan (756)
Servis Pengedaran Risalah (437)
Setiausaha Syarikat (574)
Sewa Bas Dan Van (521)
Sewa Kereta Teksi Limo (1668)
Sewa Lori (2375)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (229)
Studio Fotografi (847)
Studio Grafik Dan 3D (1000)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (674)
Studio Muzik (438)
Sukan Beladiri (112)
Sukan Berkumpulan (221)
Sukan Futsal (220)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (602)
Tanah Untuk Dijual (4542)
Tempahan Biskut Dan Tart (2083)
Tempahan Hamper (183)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (628)
Tempahan Katering (2004)
Tempahan Kek Dan Coklat (2071)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (160)
Tempahan Kuih Muih (1659)
Tempahan Minuman Dan Dessert (428)
Tempahan Nasi Lemak (485)
Tempahan Roti (331)
Terminal Bayaran (174)
Ubahsuai Pejabat (613)
Ubahsuai Rumah (1605)
Urut Tradisional (733)
Usahawan Baja Pertanian (359)
Usahawan Benih Dan Nursery (378)
Usahawan Tani (1023)
Vending Machine (329)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2208)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1239)