Search Majalah.com
Ingin Bantuan Membuat Pinjaman Membeli Jentera Berat dan Minta Pendapat.
No Owner - Thu 27/Jan/2011 4:46pm [Last Comment]
Saya nak buat pertanyaan dan memohon pertolongan dari warga majalah bukan untuk saya tapi untuk adik saya.

Adik saya bekerja sebagai pemandu backhoe dengan syarikat swasta.Masalahnya,sekarang nie adik saya nak membeli sebuah backhoe sendiri untuk menjalankan bisnes sendiri tetapi tak tau prosesnye

macammana,dah tanya banyak kompeni jual backhoe semuanya minta akaun syarikat,sekiranya nak beli untuk pakai sendiri bulanan RM 2000.00 ke RM 5000.00 lebih sebulan.dah tanya banyak bank untuk buat loan .bank pun tak boleh bagi pinjam.

Dengan sme sendiri pun pernah telefon tetapi diaorang pun tak boleh bagi pinjaman sebab xada syarikat dan akaun sendiri .alasannya takut xdapat bayar balik pinjaman tersebut.Faham juga masalah diaorang tu..

kalau kita cakap dan yakin dapat bayar balik duit pinjaman tu pun xboleh pakai juga kalau xada hitam putihkan.sebab tu la nak minta kawan-kawan di majalah nie beri pendapat dan bantulah adik saya yang baru nak cuba menapak

Niche: Mesin Industri | Kontraktor Jurutera | Diskusi Bisnes
Salam Eidulfitri 1435h (2014)
Dari DPMM Putrajaya

Seminar GST untuk Usahawan/Peniaga
27 Ogos 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Linkman - Thu 27/Jan/2011 11:09pm
    misah.. ni cerita sepupu saya di kelantan.

    dulu dia penoreh getah (masa tu getah murah) kemudian mak sedara saya cikgu sek menengah duduk di kelantan, boleh kata loaded juga sebab kos hidup murah..

    mak sedara saya belikan backhoe sebab sepupu saya ni janji nak kerja betul2 dan dapatkan kontrak2 kecik ... longkang tepi2 jalan etc...

    tapi tak lama.. sebab dia biasa toreh getah tak ada siapa supervise... bangun pagi ke lambat ke awal ke, biasanya tak ada sapa nak tegur.

    bila keja sendiri drive backhoe sendiri... dia buat perangai sama...

    tak sampai 2 tahun... mak sedara saya rugi besar... terpaksa tolak backhoe to pada cina.

    so saya harap mungkin misah dapat pelajaran dari cite saya ni.  
  2. Mak Okje - Fri 28/Jan/2011 6:47am
    Mungkin adik Misah boleh buat begini :

    1. cari orang yang dah ada backhoe and buat perjanjian menyewa ( kadar sewa ikut bulan ke, atau ikut hari ke etc ).

    2. kalau sewa macam di atas , commitment bulanan rendah lagi kot daripada nak kena bayar bank RM2000 ke RM5000.

    3. saya rasa kerja-kerja guna backhoe ni ikut jadualkan ? Bukan macam bawak teksi orang sewa on the spot. jadi adik misah boleh buat jadual kerja mengikut kontrak yang dapat untuk memudahkan persefahaman antara pemilik backhoe dgn adik misah.

    4. waktu terluang semasa backhoe bukan ditangan adik misah boleh digunakan untuk buat sales call untuk mencari kontrak-kontark baru.

    5. bila dah stable pendapatan baru consider beli backhoe sendiri.  
  3. No Owner - Fri 28/Jan/2011 9:02am
    terima kasih kepada linkman dan mak oje...adik saya tinggal di kampung felda bersama emakla.kerja bawa backhoe masuk pukul 6.30am habis kul 4.00pm,cuti hari ahad sahaja.Jadi die bercadang nak beli backhoe tu untuk bekerja ari ahad sahaja atau pun di sebelah petang di kawasan kampung sahaja,yang mana felda di tempat kami tu banyak yang tanam sendiri sawit dan selalu memerlukan perhidmatan backhoe .adik saya tidak mengambil dan tidak terikat dngan mana2 kontrak.Apabila sudah stabil dan banyak permintaan atau ada kilang sawit yang boleh beri kontrak mungkin masa tu baru berhenti kerja.sebab tu die nak beli backhoe sendiri.kalau xada orang nak guna backhoe tu pun rasanya die boleh bayar juga dengan gaji bulanan die,cuma untuk membeli sendiri sahaja yang tak mampu,nak buat pinjaman xlepas pulak.  
  4. Yati 8 - Sun 13/Feb/2011 6:17pm
    cuba beli yg second dulu..kalo dh lama bwk, mesti tau nk servis cmne..2,3 bln lps ada kat mudah,my..range harga dlm 20-30k..  
  5. Tamtam - Mon 21/Mar/2011 2:29pm
    check dengan MPC  
  6. Ravinther - Sat 17/Sep/2011 11:00am
    Hi semua, sesiapa yang ingin berkerja sebagai pemandu back hoe boleh call saya ravi-0175522405. I bayar sehari rm80.  
  7. Ravinther - Thu 6/Oct/2011 6:56pm
    i nak jual case F rm35000 kalau minat contact i ravinther_2005@hotmail.com  
  8. Biglaunch - Sat 1/Dec/2012 3:28pm
    KAMI juga memerlukan tambahan backhoe model580 F/G dengan segera..sesiapa yang nk jual boleh contact mr. BOB 0194502213  
  9. Biglaunch - Sat 1/Dec/2012 8:48pm
    kami menjalankan perkhidmatan sewa backhoe dengan harga yang berpatutan..area kedah & perlis.. sewa harian or kontrak..pemandu yang berpengalaman..mr bob 0194502213  
  10. Khairul 527 - Mon 16/Dec/2013 8:58pm
    saya mencari pemandu jentera backhoe.. sesiapa berminat boleh call no 0136373126..  
  11. Khairul 527 - Mon 16/Dec/2013 9:00pm
    area segamat  
  12. Msy Aktif - Fri 22/Aug/2014 11:50pm
    daftar syarikat dahulu dan sentiasa kumpul duit untuk di jadikan modal dalam akaun syarikat supaya mempunyai rekod transaction yang tinggi. setelah setahun 2 boleh buat pinjaman dengan bank. bisness backhoe bukanlah mudah seperti dianggap. perlu bersabar kerana kadang2 rosak teruk perlukan modal pusingan sehingga puluhan ribu untuk repair. dinasihatkan supaya perlu juga ada modal pusingan dalam 10k untuk kegunaan repair bagi memastikan bisness jalan lancar..

    selamat mencuba...ikhlas dr msy backhoe 0134370113 alor setar  
Page 1   (Total 12 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2571)
Bengkel Basikal (70)
Bengkel Kereta (1468)
Bengkel Motosikal (238)
Bengkel Tayar (208)
Bisnes Air Mineral (358)
Bisnes Ais Krim (477)
Bisnes Aksesori Kereta (653)
Bisnes Broadband (1061)
Bisnes Burger (530)
Bisnes Cermin Mata (151)
Bisnes Cuci Kereta (784)
Bisnes Cyber Cafe (437)
Bisnes Dobi (1329)
Bisnes Ebook (1016)
Bisnes Handphone (1214)
Bisnes Hari Raya (61)
Bisnes Hotel Dan Resort (543)
Bisnes Ice Blended (677)
Bisnes Jam Tangan (274)
Bisnes Jeruk (160)
Bisnes Kitar Semula (486)
Bisnes Komputer (1437)
Bisnes Kurier Dan Logistik (642)
Bisnes Minuman (1403)
Bisnes Pasar Malam (1898)
Bisnes Pelancongan (512)
Bisnes Perabot (813)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1046)
Bisnes Restoran (3180)
Bisnes Roti Dan Bakeri (685)
Bisnes Salun Rambut (344)
Bisnes Sarang Burung (252)
Bisnes Satay (365)
Bisnes Sms (153)
Bisnes Spa Dan Facial (624)
Bisnes Steamboat (195)
Bisnes Tablet Pc (438)
Bisnes Tradisional (798)
Bisnes Untuk Dijual (3178)
Bisnes Waffle Dan Jagung (365)
Bisnes Western Food (309)
Dewasa 18sx (1687)
Diskusi Bisnes (1897)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (692)
Expo Karnival Tapak Niaga (6145)
Forex Malaysia (1796)
Haiwan Peliharaan (437)
Haji Dan Umrah (456)
Hiasan Dalaman (692)
Hiasan Taman (237)
Hotel Resort Homestay (975)
Iklan Tv Radio Media Massa (211)
Import Dan Eksport (314)
Ingin Berniaga (2759)
Insurans Dan Takaful (1661)
Insurans Roadtax Kereta (321)
Kedai Bunga (185)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1933)
Kedai Emas (438)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2455)
Kedai Hardware (509)
Kedai Ibu Dan Bayi (669)
Kedai Jahit (3633)
Kedai Kamera Dan Camcorder (334)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (329)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1734)
Kedai Sewa (1585)
Kereta Baru (1541)
Kereta Terpakai (4797)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4477)
Kerja Kemahiran (1860)
Kerja Kosong (10964)
Kerja Praktikal (1885)
Kerja Sales (2144)
Kerja Sambilan (6026)
Konsultan Perniagaan (424)
Kontrak Swasta (279)
Kontrak Tender Kerajaan (439)
Kontraktor Balak Dan Kayu (465)
Kontraktor Jurutera (529)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (218)
Kontraktor Minyak Dan Gas (662)
Kontraktor Pasir (353)
Kontraktor Pembinaan (1957)
Kontraktor Perlombongan (310)
Kursus Dan Seminar (2714)
Kursus Kecantikan (666)
Kursus Makanan (646)
Kursus Motivasi (310)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1578)
Mencari Pelabur (3574)
Mesin Fotostat (342)
Mesin Freezer Dan Chiller (248)
Mesin Industri (481)
Mesin Jahit (358)
Mesin Proses Makanan (537)
Pakej Pelancongan (2527)
Pakej Perkahwinan (1168)
Pakej Perniagaan (839)
Pasar Basah (1405)
Pekerja Asing (1173)
Pelaburan Saham Unit Trust (897)
Pembantu Rumah Asing (1789)
Pembekal Barang Runcit (1541)
Pembekal Beras (100)
Pembekal Buah-buahan (468)
Pembekal Ikan Kering (371)
Pembekal Kelapa Dan Santan (609)
Pembekal Kerepek (1068)
Pembekal Keropok (425)
Pembekal Kicap Dan Sos (216)
Pembekal Kurma Dan Kismis (288)
Pembekal Madu (233)
Pembekal Mee Dan Bihun (120)
Pembekal Minyak Masak (407)
Pembekal Rempah Dan Perencah (567)
Pembekal Serunding (254)
Pembekal Telur (133)
Pemborong Aksesori Lelaki (160)
Pemborong Aksesori Wanita (1173)
Pemborong Batik Dan Sutera (345)
Pemborong Beg Galas (98)
Pemborong Beg Tangan (589)
Pemborong Bundle (837)
Pemborong Cadar Dan Tilam (423)
Pemborong Karpet (148)
Pemborong Kasut Dan Sandal (672)
Pemborong Lampin (288)
Pemborong Mutiara (105)
Pemborong Pakaian Bayi (749)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1589)
Pemborong Pakaian Lelaki (1106)
Pemborong Pakaian Plus Size (136)
Pemborong Pakaian Wanita (4085)
Pemborong Telekung Dan Songkok (556)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3413)
Pemborong Tuala (192)
Pemborong Tudung (2705)
Pembuat Papan Tanda Iklan (256)
Pembuat Plastik Kotak Botol (776)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (473)
Pendaftaran Syarikat (474)
Pendaftaran Trademark (31)
Pengedar Alat Tulis (926)
Pengedar Bahan Pencuci (689)
Pengedar Buku Dan Majalah (565)
Pengedar Contact Lens (234)
Pengedar Perfume (1504)
Pengedar Permainan Kanak2 (577)
Pengedar Produk Kecantikan (2535)
Pengedar Produk Kesihatan (2909)
Pengurus Majlis (579)
Penternak Arnab (51)
Penternak Ayam (700)
Penternak Burung Puyuh (93)
Penternak Ikan (683)
Penternak Kambing (279)
Penternak Lembu (368)
Penternak Udang (185)
Peralatan Makmal Dan Hospital (254)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (682)
Peralatan Sukan (538)
Perisian Komputer (549)
Perkakas Dapur (590)
Perkakas Elektrik (412)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1468)
Pinjaman AIM (161)
Pinjaman Hartanah (500)
Pinjaman Kad Kredit (383)
Pinjaman Kereta (571)
Pinjaman Peribadi (10160)
Pinjaman Perniagaan (1781)
Produk Dari China (517)
Produk Sejuk Beku (1259)
Program Consignment (1956)
Program Dropship (6418)
Pusat Bahasa (342)
Pusat Jagaan Bayi (1451)
Pusat Latihan (622)
Pusat Memandu (117)
Pusat Mengaji Agama (481)
Pusat Pendidikan Tinggi (506)
Pusat Rawatan (343)
Pusat Tadika Dan Taska (1242)
Pusat Tuisyen (1021)
Rancangan Perniagaan (566)
Rawatan Alternatif (282)
Rumah Sewa (4104)
Rumah Untuk Dijual (3593)
Servis Freelance (1041)
Servis Keselamatan (686)
Servis Pembersihan (777)
Servis Pengedaran Risalah (447)
Setiausaha Syarikat (585)
Sewa Bas Dan Van (537)
Sewa Kereta Teksi Limo (1726)
Sewa Lori (2434)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (54)
Studio Filem Dan Videografi (235)
Studio Fotografi (861)
Studio Grafik Dan 3D (1031)
Studio Lukisan (123)
Studio Model Penyanyi Pelakon (692)
Studio Muzik (452)
Sukan Beladiri (114)
Sukan Berkumpulan (223)
Sukan Futsal (222)
Sukan Pancing (136)
Tanah Sewa (613)
Tanah Untuk Dijual (4627)
Tempahan Biskut Dan Tart (2112)
Tempahan Hamper (184)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (637)
Tempahan Katering (2054)
Tempahan Kek Dan Coklat (2086)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (162)
Tempahan Kuih Muih (1690)
Tempahan Minuman Dan Dessert (443)
Tempahan Nasi Lemak (497)
Tempahan Roti (338)
Terminal Bayaran (177)
Ubahsuai Pejabat (623)
Ubahsuai Rumah (1628)
Urut Tradisional (753)
Usahawan Baja Pertanian (363)
Usahawan Benih Dan Nursery (383)
Usahawan Tani (1048)
Vending Machine (344)
Voucher Dan Tiket (238)
Web Design Malaysia (2240)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1272)