Search Majalah.com
Idea Perniagaan untuk Dikongsi - Perniagaan Berasaskan Isi Ikan
Kerapu Bara 2 @ Global Bistari Enterprise - Mon 24/Sep/2012 12:52pm [Last Comment]
Salam warga MC ...

Semenjak terlibat dalam business import ikan ini terfikir saya untuk develop produk yg berasaskan isi ikan dan boleh dijual untuk pasaran middle lower end.

Saya tertarik dengan business ayam goreng berempah tanpa tulang yg banyak kita temui di pasar2 malam dan tepi jalan dimana bagi saya kekuatan produk2 tersebut adalah pada ramuan rempahnya sebab logiknya isi ayam adalah sama dimana2.

Berdasar pengalaman saya dalam busines ikan ini adalah agak sukar untuk menjual ikan yang bersaiz besar melebihi 7kg seekor dengan harga biasa contohnya ikan jenahak dan sebagainya.

Jadi timbul keinginan untuk berbuat sesuatu agar memperolehi nilai tambah terhadap ikan tersebut dengan menghasilkan "spicy breaded fried fish" .

Sebagai gambaran ikan ini akan disiang dan dipotong berkeping2 perkara ini agak mudah bagi saya tapi apa yang saya ingin kongsi dan mendapat input dari warga MC adalah mengenai campuran rempah yang terbaik agar ianya "meletup" dipasaran.

Warga MC yang berminat dengan idea ini adalah dialu alukan untuk memberi pandangan dan komen . Saya ada banyak ikan untuk projek ini.

Rujuk profile untuk maklumat syarikat saya.

Niche: Diskusi Bisnes | Penternak Ikan | Import Dan Eksport
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Nani Zainal Abidin - Mon 24/Sep/2012 11:39pm
    ikan byk boleh buat kerepok lekor yg isi ikan dia lebih dari tepung. kat kl nie susah nak carik kerepok lekor yg isi ikan kaw2 pure. saya sendiri sedang carik supplier.  
  2. Linkman - Tue 25/Sep/2012 6:27pm
    menarik topik ni.

    fillet ikan import & spicy breaded fried fish
    ======================
    di malaysia, kita tak ada restoran fish & chip (kecuali brand2 franchise luar negara). di negara2 luar terutama eropah & usa, restoran fish & chip adalah salah satu jenis restoran yg popular.

    sebabnya di malaysia lidah kita dah terbiasa dgn keropok leko terutama buatan pantai timur terengganu/kelantan/johor-mersing/(pelik jugak pahang tak ada?) dimana laut china selatan yg amat luas dan bersih (berbanding selat melaka) membekalkan supply ikan segar yg banyak.

    rasa keropok leko ni amat dahsyat sedapnya (ni tengah menelan air liur :-) sampaikan pelancong2 asing pun pelik betapa popularnya keropok leko (dan keropok kering) di malaysia ni... cthnya tak ada pasar malam yg tak jual keropok leko... sekurang2nya mesti ada 2-3 gerai.

    jadi bila kita disajikan dgn fish & chip ala2 barat dgn fillet ikan2 mediterranean & selat2 lautan utara/bering/scandinavia, lidah kita tak tercabar dan rasanya kurang kick. sebab tu la market fish&chip ni lebih kpd golongan2 pelancong luar yg datang ke malaysia dan kedudukan restoran di pusat2 komersil utama shj.

    =======

    selain tu, utk pasaran produk frozen, dimana fillet2 ni dijadikan nugget ikan, mungkin masih ada ruang utk diusahakan. kalau tengok segmen produk sejukbeku pasaraya2 utama, agak meriah juga brand2 yg ada. jadi utk newcomer, mereka memerlukan kekuatan baru samada dari segi kekuatan marketing/branding, dari segi rasa, harga rendah/berpatutan dll.

    ====

    lama dulu ada sorang kawan saya cuba jual burger frozen. rasanya biasa2 je sama spt ramly/purnama/dll first time dia hantar ke kedai2 punya lah happy nampak macam maju je. tapi masalah timbul bulan kedua dan seterusnya bila tak ada repeat order. so cabaran besarnya bukan utk membuat produk, tetapi bagaimana nak bertahan selama 6-12 bulan dan mendapatkan repeat order dari kedai2 ni. (back to marketing & branding). jgn lupa kalau tak bagi consignment, jgn haraplah kedai2 biasa & kedai2 rangkaian ni nak pilih produk tu duduk dalam peti ais mereka. hence saya rasa modal utk masuk dlm bisnes ni amat besar.

    ===

    dulu pernah ada usaha utk membuat fillet & nugget ikan berasaskan ikan keli/talapia (sebab malaysia dianugerahkan dgn banyak sungai2 besar dan tasik2 hydro buatan manusia bersais raksaksa yg boleh dijadikan kolam ternakan), tapi dah lama saya tak dengar & tak tau perkembangannya. agaknya dah terkubur kot?  
  3. Linkman - Tue 25/Sep/2012 6:51pm
    bab keropok leko pulak (sorry ye lari tajuk sikit)
    ===================

    industri keropok leko terutama dari terengganu amat-amat-amat dahsyat dan laris.

    kalau di terengganu, keropok leko tok beng kena ambil nombor macam bank dan kena tunggu berjam2. kalau kena hari cuti sekolah, ya ampun...

    disebabkan desakan ekonomi yg maha hebat, banyak pengusaha keropok mula melebihkan tepung/sagu dan mengurangkan ikan. selain nak untung cepat, sebab lain adalah bekalan ikan2 yg sesuai amat amat kurang (atau permintaan bertambah melebihi kadar kepantasan ikan ditangkap)

    saya pernah meluangkan sedikit masa utk search di internet jika ada teknologi utk ternakan ikan laut bagi ketiga2 jenis ikan ni (ikan yg selalu digunakan utk keropok leko):

    - selayang
    - parang
    - tamban

    tapi nampak macam belum ada. (entah2 jab perikanan ada teknologi ni saya kurang pasti).

    jika ada teknologi ternakan ikan2 air laut ni (memastikan supply banyak dan berterusan), digabungkan dgn resepi2 yg sedap yg mana kandungan ikan yg tinggi, dan dibekalkan ke KL, saya jamin pengusahanya akan jadi jutawan sekelip mata.

    tak mustahil kalau kita boleh buka restoran franchise ala2 KFC tapi menjual keropok ikan berkualiti tinggi sbg menu utama.

    satu lagi industri ni berkait rapat dgn industri sos/pencolek utk keropok. sesiapa yg dapat kontrol bisnes ni juga akan dapat kontrol industri sos secara tak langsung (sama spt KFC yg juga ada industri sos brand life)

    =====

    cuba lihat fenomena burger bakar yg dimulakan di wangsa maju. sekarang ni mana2 gerai yg offer burger bakar yg mana harga setiap satunya bermula dari rm7.50, orang beratur macam ular di KL ni. Jadi utk memulakan idea franchise restoren keropok leko dimana harga sepinggan rm7-8 atau lebih adalah tidak pelik. terutama sekali jika dibuat konsep keluarga dimana restoren tu sesuai utk famili bawak anak2 kecik yg selalu meragam nak jalan2 keluar. (ada taman permainan kecik macam McD). bila hari dah malam (ibubapa balik kerja biasanya dah nak malam) jadi restoren2 ni la boleh jadi tarikan utama utk segmen market ni.  
  4. Hadi Kaderi - Wed 10/Oct/2012 6:09pm
    menarik...agak berminat untuk projek ini...saya pun ada sangkar ikan kalau nak. banyak projek boleh dibuat. sangat2 berminat. abhadiabkaderi@yahoo.com  
  5. Kerapu Bara 2 - Mon 19/Nov/2012 3:46pm
    Thanks kepada yg response terutama linkman. idea anda dihargai.  
  6. Zinjabu - Sat 30/Mar/2013 4:18pm
    salam kerapu bara 2, kalau saudara kata tetang ikan jenahak ,saya rasa ianya agak kurang ekonomik untuk dibuat macam keropok lekor memandang kan harga kos ikan itu sendiri.
    any way i like to know more abaut ur ikan import. kalau tak keberatan boleh u email ke zinjabu@yahoo.com tq  
  7. Adan 6 - Tue 18/Jun/2013 6:51pm
    sy brminat utk join biz isi ikan ni...
    pape ley emelkan kpd sy...
    tq..
    riccotrader@gmail.com  
  8. Mohd Hafizi 6 - Thu 20/Jun/2013 10:59pm
    slm..sya leh suply ikn kembong semurah rm2.50 skilo..ber tan2..0194325442  
Page 1   (Total 8 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2821)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (225)
Bengkel Kereta (1505)
Bengkel Motosikal (252)
Bengkel Tayar (219)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (517)
Bisnes Aksesori Kereta (663)
Bisnes Broadband (1114)
Bisnes Burger (551)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (823)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1387)
Bisnes Ebook (1068)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (573)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (183)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1504)
Bisnes Kurier Dan Logistik (692)
Bisnes Minuman (1487)
Bisnes Pasar Malam (2005)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (700)
Bisnes Perabot (877)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3390)
Bisnes Roti Dan Bakeri (724)
Bisnes Salun Rambut (374)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (386)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (680)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3421)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (331)
Dewasa 18sx (1800)
Diskusi Bisnes (1988)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6623)
Forex Malaysia (1941)
Haiwan Peliharaan (477)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (726)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1030)
Iklan Tv Radio Media Massa (229)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2838)
Insurans Dan Takaful (1768)
Insurans Roadtax Kereta (349)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (459)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2554)
Kedai Hardware (441)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3960)
Kedai Kamera Dan Camcorder (350)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1902)
Kedai Sewa (1657)
Kereta Baru (1643)
Kereta Terpakai (5058)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4986)
Kerja Kemahiran (2021)
Kerja Kosong (12160)
Kerja Praktikal (2181)
Kerja Sales (2333)
Kerja Sambilan (6458)
Konsultan Peguam (159)
Konsultan Perniagaan (466)
Kontrak Swasta (301)
Kontrak Tender Kerajaan (465)
Kontraktor Balak Dan Kayu (486)
Kontraktor Jurutera (576)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (229)
Kontraktor Minyak Dan Gas (696)
Kontraktor Pasir (411)
Kontraktor Pembinaan (2098)
Kontraktor Perlombongan (324)
Kursus Dan Seminar (2867)
Kursus Kecantikan (697)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1629)
Mencari Pelabur (3738)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (523)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (583)
Pakej Pelancongan (2648)
Pakej Perkahwinan (1218)
Pakej Perniagaan (905)
Pasar Basah (1486)
Pekerja Asing (1271)
Pelaburan Saham Unit Trust (968)
Pembantu Rumah Asing (1897)
Pembekal Barang Runcit (1591)
Pembekal Beras (117)
Pembekal Buah-buahan (492)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1118)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (246)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (418)
Pembekal Rempah Dan Perencah (619)
Pembekal Serunding (260)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1200)
Pemborong Batik Dan Sutera (355)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (877)
Pemborong Cadar Dan Tilam (465)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (713)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (779)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1691)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4296)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3571)
Pemborong Tuala (206)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (805)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (488)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (960)
Pengedar Bahan Pencuci (729)
Pengedar Buku Dan Majalah (605)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1565)
Pengedar Permainan Kanak2 (612)
Pengedar Produk Kecantikan (2655)
Pengedar Produk Kesihatan (3049)
Pengurus Majlis (605)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (742)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (699)
Penternak Kambing (296)
Penternak Lembu (398)
Penternak Udang (199)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (552)
Perisian Komputer (578)
Perkakas Dapur (631)
Perkakas Elektrik (451)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1549)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (628)
Pinjaman Peribadi (10873)
Pinjaman Perniagaan (1864)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1356)
Program Consignment (2042)
Program Dropship (6896)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1602)
Pusat Latihan (661)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (536)
Pusat Pendidikan Tinggi (533)
Pusat Rawatan (374)
Pusat Tadika Dan Taska (1367)
Pusat Tuisyen (1095)
Rancangan Perniagaan (568)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4379)
Rumah Untuk Dijual (3812)
Servis Freelance (1137)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (852)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (586)
Sewa Kereta Teksi Limo (1865)
Sewa Lori (2616)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (917)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (134)
Studio Model Penyanyi Pelakon (759)
Studio Muzik (489)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (144)
Tanah Sewa (657)
Tanah Untuk Dijual (4952)
Tempahan Biskut Dan Tart (2173)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2192)
Tempahan Kek Dan Coklat (2177)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (181)
Tempahan Kuih Muih (1769)
Tempahan Minuman Dan Dessert (472)
Tempahan Nasi Lemak (532)
Tempahan Roti (378)
Terminal Bayaran (194)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1719)
Urut Tradisional (819)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (409)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (389)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2333)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1395)