Hati-Hati Dengan Individu Bernama Mas dan Kana
Dynas28 - Mon 22/Oct/2012 2:33pm [Last Comment]
Salam, saya harap semua pembaca topik komputer berhati-hati dengan seorang individu dikenali dengan nama Merpati Biru atau Mas..

baru-baru ini saya pergi ke sebuah company iaitu computercycl...di Klang dan saya ada membawa seorang buyer yang ingin membeli 100 biji lcd monitor dan cpu ,sebelum itu saya telah pun deal dengan seorang store supervisor bernama Kana(yang diperkenalkan Mas) mengenai harga yang ingin dibeli oleh saya tetapi saya akan membawa buyer untuk melihat tempat itu,jadi dia pun bersetuju untuk tidak memberitahu harga asal dan akan memberitahu harga yang telah dipersetujui saya kepada buyer.

Namun sebaliknya berlaku apabila buyer saya telah 'ditarik'nya dan lelaki India bernama Kana itu memberitahu harga asal barang2 itu secara terus kepada customer itu serta menunjukkan sekeping pamplet syarikat mengenai harga sebenar mereka..Sudahlah begitu, apa yang diberitahu kepada saya mengenai harga lcd monitor dan cpu itu amatlah berlainan dengan apa yang dibincangkan kepada kami sebelum ini.

Saya meminta semua pengguna agar berhati-hati dengan individu bernama Mas atau Merpati biru serta seorang lelaki india bernama Kana kerana sebelum berurusan dengan mereka, mulut mereka sangatlah manis untuk menarik kita ke kedai mereka tetapi apabila sampai ke sana, segala penipuan terdedah!

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mohd Fariz Bin Saban - Mon 22/Oct/2012 2:36pm
    memang bahaya orang camni...deal kene btol la kan...huhuhu  
  2. Dynas28 - Mon 22/Oct/2012 2:41pm
    betul..sebelum tu dia berjanji manis dan asyik call bertanyakan bila saya akan membawa buyer..bila sampai sana dahlah produk lain yang saya dapat dari ditawarkan ,lepas tu pula store manager bernama Kana "menarik" customer saya dengan memberitahu harga asal(supaya customer boleh direct dgn dia lepas ni cos harga murah)..ada ker patut sebab sebelum tu dah deal gla2 dgn dia n saya akan menjanjikan lebih banyak kontrak dgn dia lepas ni..  
  3. Ryeman - Mon 22/Oct/2012 2:55pm
    tak ada hati perut.....business is business..mesti gantel......ingat senang nak dapatkan customer.....  
  4. Adam 202 - Mon 22/Oct/2012 3:59pm
    tue la bangsa lain nak potong kan,so faham2 je la ye,k  
  5. Azren 5 - Mon 22/Oct/2012 4:09pm
    heheheh...dlm business ni..kalau kita jadi orang tengah atau sub-con.. kita tak digalakkan bawak client kita direct pergi deal dengan supplier kita atau pergi tgk barang bersama client...istilah "potong line" mmg berlaku...
    kalau jadi mcm ni...cik Dynas mmg makan angin jer lah....

    sabar laa yer..ini akan menambahkan lg pengalaman bg dynas...  
  6. Amy 13 - Mon 22/Oct/2012 4:44pm
    berhati-hati juga dgn penipu internet yg register dlm majalah.com dgn nama wan saifullah wan junaidi yg kononnya ada bisnes besar n berurusan di brunie..siap dgn pa n pemandu..cara penipuan anda boleh search no hp 012-8474333/014-6386383..semoga peniaga2 dlm majalah.com lebih berhati2...  
  7. Omar Bin Amir - Mon 22/Oct/2012 4:48pm
    tqvm for info!.  
  8. Kumanhensem - Mon 22/Oct/2012 11:45pm
    mmg banyak penipu dlm majalah.com ni...makin men jadi2....hati2 kepada warga baru yg berjinak dgn majalah.com ni....yg rugi ratusan ribu pon dah ada....jual beli/model/forex/funder/pelaburan dan mcm2 lagi bentuk penipuan  
  9. Nenek 2 - Tue 23/Oct/2012 3:24am
    dynas... itu masalah kamu. lain kali jangan bawak buyer tu.. lain kali urus sendiri la. belajar ini :

    -buyer : nak cari barang dengan harga palinggggggggggg rendah dengan segala servis yang ada semua dia nak dari segi waranti ke delivery sampaikan free gift semua dia nak...

    -seller : dia seboleh bolehnya nak jual barang dia. dia tahu bidang atau barang yang dia jual tu memang sengit competition jadi dia perlu buat apa saja untuk membuat jualan. jika ada orang tengah maka harga jadi tinggi.. bila harga tinggi buyer tak nak dan lari ke kedai lain maka dengan tindakan bijaknya ialah menyingkirkan kamu dalam urusan itu supaya mengurangkan kos komisen dan sememangnya dia boleh jual barang dia ikut harga pasaran atau lebih rendah.

    -kamu : sengal. bila kana tu singkirkan kamu, kamu sebar berita macam ni.. Hati-Hati Dengan Individu Bernama Mas dan Kana. pe hal pulakk.. apa kamu nak buat sebenarnya ni? kalau kamu kecewa tak dapat komisen jangan la burukkan publisiti perniagaan orang. kamu lebih teruk dari mas dan kana tu.

    tapi kamu jangan mengalah...ada cara lagi selagi diaorang belum close deal.

    -kamu pegi ciom bontot pakistan kat imbi tu.. belambak used , new & recond monitor. situ boleh dapat murah. tapi kalau buyer kamu pegi sendiri ke imbi tu.. bye bye ler.. hahahahaahahhahahaahha...

    atau kamu cakap kat buyer tu.. nak buat apa cpu monitor banyak banyak tu.. cpu dgn lcd tu outdated. buang karan. makan ruang. simpan habuk... sekarang ni orang pakai ipad.. tab.. dan macam macam pad.. guna otak kamu pula untuk singkirkan kana.. pujuk buyer tu pegi kat subang tu.. ada wholesale untuk barang gadjet. kat situ ipad ipod apalan semua ada dan harga pun bole dpat dengan harga borong. tapi lepas ni kamu tak bole ambik percent.. pegi minta saguhati dari supplier saja the rest diaorang tahu la nak buat apa.. nama kedai?? sila cari sendiri.

    saya tak suka tengok orang kecewa dan kalah dan tewas lepas tu salahkan orang lain.

    selamat datang ke dunia bisnes. good luck.

    -nenek  
  10. Tt Man - Tue 23/Oct/2012 10:35am
    salam,nenek ni kita kena hormat,banyak pengalaman walau menyakitkn. tq  
  11. Azren 5 - Tue 23/Oct/2012 11:01am
    selamat datang ke dunia baru nenek...kali ni aku suka cara nenek 2 komen...xde lagi komen2 yang sakitkan hati...hahah...

    cayalah nenek 2...apa yang nenek 2 cakapkan semua tu betul dlm dunia perniagaan...dynas blh ambik iktibar semua ni...ingat..."jangan sesekali bawak client direct jumpa dengan supplier"  
  12. Shah Rezza - Tue 23/Oct/2012 2:20pm
    memang kejam dunia perniagaan nih sapa kuat dier stay,saya pun sedang mendalami ilmu dgn berniaga di downtown memang byk perkara yg saya belum tahu,nenek 2 dgn linkman harap selalu lah year kasi komen dan ide pasal saya kerap follow your input dan termasuk komen2 rakan2 yg lain.maju jaya bangsa melayu.  
  13. Dynas28 - Tue 23/Oct/2012 2:47pm
    NENEK 2 KAMU ADAKAH KAMUSALAH SEORANG STAFF DARI SYARIKAT COMPUTERCYCL... DAN MENYAMAR SEBAGAI ORANG LAIN SERTA AZREN 5??SILA BACA BALIK EMAIL KAMU YANG TELAH DIBERI KEPADA SAYA BERDASARKAN MAJALAH.COM SETELAH MEMAKI DAN MENGHINA SAYA ..KESIAN BETUL DENGAN COMPANY KORANG NEH, NAK CARI MAKAN TAPI CARAS DAN HINA CUSTOMER MELALUI EMAIL...COMPANY CIOMPUTERCYCL.. NEH MEMANG PENIPU HARAP PENGGUNA TAK TERPEDAYA DENGAN COMPANY PENIPU NI DAN SUKA MEMAKI HAMUN SERTA MENCARUT DI DALAM EMAIL YANG BARU DITERIMA SAYA SELEPAS APA YANG SAYA POST KAN DI SINI.TERIMA KASIH STAF2 COMPUTERCYCL.. KERANA MENYAMAR..BUKAT SETAKAT DI SINI TETAPI DI EMAIL JUGA KORANG MEMAKI HAMUN..  
  14. June 17 - Tue 23/Oct/2012 3:10pm
    Dynas28, awak mesti masih baru kat sini.. Nenek 2 and Azren 5 tu commentator otai la, apa pulak awak nak tuduh diaorg staff Company computer tu. Apa yang diaorang comment tu betul walaupun sakit untuk awak terima. Lebih baik awak fikirkan nasihat2 di atas dari melenting tak tentu pasal. Ingat, belajar dari pengalaman kerana pengalaman mematangkan kita.  
  15. Azren 5 - Tue 23/Oct/2012 3:47pm
    Dynas28,
    kes awak tu realiti terjadi dlm dunia perniagaan...kalau awak tak blh terima...baik awak pergi tumpukan jadi orang tengah yg tk perlu bawak client tgk product dahulu...saya bukanlah dr mane2 company pun...

    dlm malaysia ni busines market kecik jer...apabila supplier dpt order dengan qty yg besar yg sememangnya jarang berlaku..dia akan cuba sedaya upaya mencari jln untuk mendapatkan keuntungan yg maximum...kecuaian anda itulah yg memberikan keuntungan kepada supplier anda...

    oh ya..blh sy tahu berapa lama anda mengenali supplier anda? dah berapa banyak anda berurusniaga dengan supplier tersebut?

    renung2 kan dan selamat maju jaya...  
  16. Nomie Q - Tue 23/Oct/2012 4:26pm
    yelah.. mungkin dynas28 baru nak mencuba jd org tgah.. bila baca story awk ni xde lah teruk sgt kena tipu pun.. mcm2 yg lg dasyat pun pernah ada di mc ni, sbb saya suka baca komen lama2 di mc.. walaupun x seotai nenek 2 yg memg dah byk pengalaman di mc ni.. ni cuma kes ad org pancung jalan awk je lah.. bisnes memg mcm tu. org ckp sape cepat dia dpt kan..

    so good luck la ye lepas2 ni..
    xpun cara lain try prmote customer dgn bg free gift ke hamper ke..mesti customer terpikat.. hehe..  
  17. Dynas28 - Tue 23/Oct/2012 5:33pm
    aZREN 5 AND nOMIE Q THANKS A LOT DI ATAS NASIHAT ANDA..BEFORE ADA DEAL DENGAN COMPANY MELAYU DI PLAZA IMBI TAPI MEREKA SANGAT BIJAK DAN MENGHARGAI CUSTOMER LAGI2 YANG BOLEH MEMBERIKAN MEREKA KONTRAK YANG BANYAK..TETAPI BERSAMA COMPUTERCYCL.. INI ADALAH PENGALAMN PERTAMA YANG SANGAT MENGERIKAN DALAM HIDUP...

    NENEK 2:SAYA TIDAK BERMAKSUD NAK MENYINGGUNG MANA-MANA PIHAK AND INI SEMUA SALAH SAYA KERANA TERLALU PERCAYAKAN COMPANY ITU TETAPI TELAH DITIPU HIDUP2..KOMEN SAYA DI SINI HANYALAH SEBAGAI IKTIBAR KEPADA MANA-MANA PIHAK DI LUAR SANA JADI SESIAPA YANG PERNAH KENA MEMANG CEPAT TERSINGGUNG..  
  18. Syakir 4 - Tue 23/Oct/2012 7:58pm
    Dynas28,
    sila gunakan huruf kecil bila menaip..keh..keh...  
  19. Amir Rashdan - Wed 24/Oct/2012 12:40pm
    dynas28 lain kali kena berhati-hati dalam urusan urusniaga lagi-lagi dengan India mahupun orang Melayu yang suka jatuhkan kita.kalau boleh jumpa dulu dan tengok supplier samada boleh deal atau muka "pencuri" customer kita.itu saja, berhati-hati lain kali jangan sampai pisang berbuah 2 x

    nenek 2 :saya perhatikan komen-komen awak kepada forumer yang lain lkadang2 tak masuk akal.dynas 28 menceritakan masalahnya kepada masyarakat supaya tidak tertipu lagi tapi tengok nenek ni yang lebih2.dah tak ada kerja ker dari duduk menempel depan komputer 24 jam lepas tu mulut sibuk mencabul forum orang kat majalah.com ni."ukurlah baju di badan sendiri"  
Page 1   (Total 19 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2749)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (218)
Bengkel Kereta (1494)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (215)
Bisnes Air Mineral (369)
Bisnes Ais Krim (503)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1105)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (160)
Bisnes Cuci Kereta (810)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1366)
Bisnes Ebook (1049)
Bisnes Handphone (1262)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (561)
Bisnes Ice Blended (696)
Bisnes Jam Tangan (288)
Bisnes Jeruk (172)
Bisnes Kitar Semula (500)
Bisnes Komputer (1491)
Bisnes Kurier Dan Logistik (682)
Bisnes Minuman (1467)
Bisnes Pasar Malam (1973)
Bisnes Pelancongan (550)
Bisnes Pengantin (687)
Bisnes Perabot (862)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1112)
Bisnes Restoran (3344)
Bisnes Roti Dan Bakeri (710)
Bisnes Salun Rambut (365)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (382)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (665)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (824)
Bisnes Untuk Dijual (3344)
Bisnes Waffle Dan Jagung (385)
Bisnes Western Food (326)
Dewasa 18sx (1780)
Diskusi Bisnes (1966)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (723)
Expo Karnival Tapak Niaga (6524)
Forex Malaysia (1892)
Haiwan Peliharaan (471)
Haji Dan Umrah (467)
Hiasan Dalaman (714)
Hiasan Taman (243)
Hotel Resort Homestay (1015)
Iklan Tv Radio Media Massa (225)
Import Dan Eksport (333)
Ingin Berniaga (2826)
Insurans Dan Takaful (1734)
Insurans Roadtax Kereta (343)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1991)
Kedai Emas (454)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2538)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3870)
Kedai Kamera Dan Camcorder (343)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (348)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1856)
Kedai Sewa (1640)
Kereta Baru (1620)
Kereta Terpakai (5016)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4856)
Kerja Kemahiran (1966)
Kerja Kosong (11856)
Kerja Praktikal (2096)
Kerja Sales (2296)
Kerja Sambilan (6356)
Konsultan Peguam (152)
Konsultan Perniagaan (458)
Kontrak Swasta (294)
Kontrak Tender Kerajaan (459)
Kontraktor Balak Dan Kayu (483)
Kontraktor Jurutera (568)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (683)
Kontraktor Pasir (399)
Kontraktor Pembinaan (2069)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2829)
Kursus Kecantikan (692)
Kursus Makanan (665)
Kursus Motivasi (324)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1624)
Mencari Pelabur (3694)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (273)
Mesin Industri (518)
Mesin Jahit (377)
Mesin Proses Makanan (573)
Pakej Pelancongan (2617)
Pakej Perkahwinan (1207)
Pakej Perniagaan (895)
Pasar Basah (1464)
Pekerja Asing (1241)
Pelaburan Saham Unit Trust (950)
Pembantu Rumah Asing (1870)
Pembekal Barang Runcit (1586)
Pembekal Beras (110)
Pembekal Buah-buahan (484)
Pembekal Ikan Kering (386)
Pembekal Kelapa Dan Santan (652)
Pembekal Kerepek (1102)
Pembekal Keropok (448)
Pembekal Kicap Dan Sos (225)
Pembekal Kurma Dan Kismis (290)
Pembekal Madu (241)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (604)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1187)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (609)
Pemborong Bundle (871)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (163)
Pemborong Kasut Dan Sandal (700)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (111)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1665)
Pemborong Pakaian Lelaki (1132)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4241)
Pemborong Telekung Dan Songkok (567)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3531)
Pemborong Tuala (201)
Pemborong Tudung (2803)
Pembuat Papan Tanda Iklan (279)
Pembuat Plastik Kotak Botol (800)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (497)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (955)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (590)
Pengedar Contact Lens (244)
Pengedar Perfume (1545)
Pengedar Permainan Kanak2 (603)
Pengedar Produk Kecantikan (2635)
Pengedar Produk Kesihatan (3011)
Pengurus Majlis (598)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (731)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (697)
Penternak Kambing (289)
Penternak Lembu (392)
Penternak Udang (195)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (728)
Peralatan Sukan (555)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (439)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1539)
Pinjaman AIM (169)
Pinjaman Hartanah (522)
Pinjaman Kad Kredit (390)
Pinjaman Kereta (613)
Pinjaman Peribadi (10644)
Pinjaman Perniagaan (1846)
Produk Dari China (544)
Produk Sejuk Beku (1330)
Program Consignment (2024)
Program Dropship (6776)
Pusat Bahasa (361)
Pusat Jagaan Bayi (1555)
Pusat Latihan (653)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (527)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (368)
Pusat Tadika Dan Taska (1328)
Pusat Tuisyen (1072)
Rancangan Perniagaan (599)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4317)
Rumah Untuk Dijual (3757)
Servis Freelance (1120)
Servis Keselamatan (727)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (463)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (579)
Sewa Kereta Teksi Limo (1835)
Sewa Lori (2572)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (908)
Studio Grafik Dan 3D (1111)
Studio Lukisan (130)
Studio Model Penyanyi Pelakon (738)
Studio Muzik (482)
Sukan Beladiri (117)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (643)
Tanah Untuk Dijual (4880)
Tempahan Biskut Dan Tart (2157)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (669)
Tempahan Katering (2168)
Tempahan Kek Dan Coklat (2152)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1760)
Tempahan Minuman Dan Dessert (465)
Tempahan Nasi Lemak (527)
Tempahan Roti (365)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (642)
Ubahsuai Rumah (1696)
Urut Tradisional (801)
Usahawan Baja Pertanian (374)
Usahawan Benih Dan Nursery (404)
Usahawan Tani (1099)
Vending Machine (373)
Voucher Dan Tiket (249)
Web Design Malaysia (2318)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1360)