Search Majalah.com
Dengar Cerita Dah Lama Jadi Broker. Tapi Kenapa Tak Menjadi2
Rodjem - Sun 11/Sep/2011 8:04am [Last Comment]
mgkn disini kita berbincang dan berbicara knpa agak2nya bisnes broker ini disaat2 akhir tidak menjadi....mcm2 projek yg dirancang dan dilaksanakan tp...buang masa,buang minyak,bergaduh sesama broker,nak cepat kaya,projek x genuine dan mcm2 lg...apa ke hal sebenarnya.....mgkn perbcgan ini boleh menjadi panduan pd rakan2 yg lain...PENDAPAT ANDA BAGAIMANA????

Niche: Diskusi Bisnes | Kontrak Tender Kerajaan | Agen Hartanah
     
  1. Easy Way - Sun 11/Sep/2011 8:59am
    Anda perlu tahu BROKER tu apa yang sebenarnya. Broker tanah, broker projek dan macam macam broker lagi. Sifat yang perlu ada pada seorang broker 1) Jujur 2) Tidak Selfish 3) Sanggup Berkongsi (Tidak Tamak) 4) Ada IImu. Anda ingin berjaya jangan berurusan dengan orang yang mempunyai sifat sifat sebegini jua.  
  2. Marzuki Bin Mohd Sidique - Sun 11/Sep/2011 8:26pm
    Dari Pengalaman jadi brooker:
    1.Kena betul2 mahir dalam hal yang diceburi
    2.Tak boleh jadi broker untuk semua benda,kena jadi broker untuk 1 perkara
    3.Penampilan diri mesti menyakinkan.
    4.Mempunyai pejabat bagi pelanggan ,merujuk jika ada masalah kerana kebanyakan broker lari bila ada masalah.
    5.Perkara paling BESAR,ada duit banyak,penampilan gah kerana dengan ini orang yakin dengan kerja kita.  
  3. Dzar - Mon 12/Sep/2011 11:10am
    buat kerja kena jujur, kalau nampak duit depan mata kena tahu duit tu duit siapa. kalau hak orang lain jangan ambik... InsyaAllah ada bahagian kita nanti.  
  4. Zamo - Tue 13/Sep/2011 8:50am
    Saya setuju pandangan Dzar: soal rezeki kita kena percaya 100% 4JJ1 yang bagi...kalau nak rezekinya kena follow syarat2 Dia. Sebagai contoh Broker Tanah..Harga tanah RM100k,,kesemua 100k perlu diberikan kepada pemilik tanah than pemilik tanah akan bagi kepada kita berapa sahaja dia nak bagi sebab itu hak dia..buatlah mcam mana pun duit tak pernah cukup sebab berkat tak ader...itu pandangan daif aku..  
  5. Alin 2 - Wed 14/Sep/2011 5:26pm
    ya setuju dengan easy way,dzar dan zamo...

    kita tak blh tamak dan kena jujur dalam melaksanakan projek yang dirancang bersama. Memang banyak broker yang jenis amek kesempatan dan jenis nak makan banyak dia sorang tu pasal benda yang patut dah menjadi tapi tak jadi disebabkan sikap broker yang tamak dan pentingkan diri ni.  
  6. Mamatpilah - Mon 19/Sep/2011 3:07pm
    saya hampir ditipu broker masa nak beli tanah kebun baru2 ni...  
  7. Tekuniaga - Tue 20/Sep/2011 1:52am
    Jawatan dan bilangan Broker yang Sah adalah terhad . Untuk menjadi Broker , mereka ini harus mempunyai rekod cemerlang dalam pengendalian hartanah atau senang citer ..pendidikan broker tg Sah adalah bertaraf Bachelor /Ijazah..menjadi broker terkenal adalah impian bagi real estate agent...bukan kerana kaya tapi kerana ilmu / amal nya . disini saya list susunan jawatan dalam hartanah..
    Role of Registered Valuers, Appraisers and Estate Agents

    Valuers

    Only a registered valuer can call himself a – "Valuer", "Land Economist", "Property Consultant" or "Property Manager". He can carry out the practices of valuation, property management or property consultancy. He is educated and trained in all areas of real estate use and development, and is registered only after passing the Test of Professional Competence set by the Board.

    The valuation of real estate is needed for the following purpose:

    Financing and credit facilities
    Acquisition and disposal
    Taxation or other statutory purposes
    Investment or other corporate management activities
    Securitisation and other asset valuation purposes
    Market and feasibility studies
    In the exercise of his professional practice, the registered valuer is bound by various guidelines and practice directions issued by the Board such as the Manual of Valuation Standards.

    Appraisers

    Appraisers are registered under Part V of the Act because of their long experience and earlier registration under the various Appraisers Acts. Appraisers can, and are allowed to, practise valuation and property management but unlike the Valuers they are restricted in practise by geographical areas and value.

    Estate Agents

    Only those who are registered under the Board can act as Estate Agents. They provide a service in buying, selling, leasing properties for clients so that, optimum returns can be achieved.

    Property Management

    Currently only a registered valuer can practice as a Property Manager. The property manager ensures that the owner gets the best returns of his property investment. He also ensures that the building is well maintained, the building services well looked after and all expenses paid. He is able to optimise usage and enhance the investment in property. He advises on lease renewals, selection of quality tenants and the appropriate tenant mix.  
  8. Tekuniaga - Tue 20/Sep/2011 2:12am
    continue --
    Negotiator adalan nama Bagi individu 2 yang serius dan berminat dalam menjalankan urusniaga hartanah tetapi tidak mempunyai kelayakan secara sah . Selalunya mereka ini berkerja untuk sebuah syarikat real estate dan diberi tunjuk ajar / tools marketing oleh firm tersebut . mereka ini juga perlu melalui satu exam khas sebagai negitiator.
    dan yang paling best sekali -- Broker kampung - sitem broker kampung berdasarkan kepercayaan owner property . Caj yg dikenakan kekadang tidak munasabah - terdapat beberapa orang broker kampung didalam satu tajuk urusniaga . selalunya urusniaga tidak menjadi kerana kurang amanah antara rantaian broker kampung . Cara kerja tidak teratur . Broker kampung yg berpengalaman selalunya berkompromi dengan pihak guaman / owner untuk mendapatkan undertaking sesuatu kes urusniaga . Yang banyak kes tak menjadi adalah broker 2 yg tamak...tidak study geografi , pelan pembangunan , kepuasan pelanggan dan sebagainya .
    Perlu di ingat , urus niaga hartanah ini adalah sesuatu urusniaga yang penuh emosi . Kos yang besar dan harapan yang tinggi .
    Tak salah nak jadi broker apa pun , pastinya jangan tamak dan hasad dengki . Biar untung sikit ataiu urusniaga tak menjadi asalkan tiada penganiayaan didalam transaksi niaga yg kita lakukan .
    wassalam .ini lah pandangan saya yang lemah dan jahil.  
  9. Sharsudin - Tue 20/Sep/2011 12:25pm
    Salam sejahtera dan harap tidak terlalu terlewat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir dan Batin dari saya Sharsudin, apa kata kita semua bergabung dan mengadakan satu program sessi penerangan. Nak cerita lanjut kat sini pun tak sesuai tapi boleh hubungi saya saya Sharsudin di 010-5333206, saya merancang nak buat macam yang ahli pernigaan Cina buat yang dinamakan BNI (Business Network International) yg mana kita semua broker-broker menjalankan satu usaha-sama dan bagi projek-projek tertentu dan hasilnya kita wujudkan satu dana khas. Begituler lebih kurang,..Memang saya bersetuju benar dengan beberapa ahli panel yang memberi pandangan seperti sdr Easy way,tekuniaga,En.Marzuki, Alin, Dzar dan Sdr Zamo tu. Saya sendiri pun nak belajar dari tuan-tuan semua kerana ada banyak peluang, tapi semuanya hanyut begitu jer,..  
  10. Azmil73 - Thu 22/Sep/2011 9:19pm
    Pada pendapat saya, sebagai seorang broker, apa yg paling penting ialah mempercepatkan urusan urusniaga. Untung sikit pun tak apa. Lagi cepat urusniaga selesai, lagi bnyk peluang utk mula urusniaga yg lain. Lama kelamaan nama seorang broker itu akan jadi baik, sebab pada pendapat saya, orang tak tengok sangat penampilan seorang broker berbanding dengan track record dia.

    Cuma pendapat dari saya yang serba kekurangan ini.  
  11. Corzova - Thu 29/Sep/2011 4:22pm
    En. Sharsudin.. Saya tabik diatas niat encik tersebut.. Dan saya doakan impian tersebut berjaya. Saya akan call encik dalam sehari dua ni, atau en boleh hubungi saya di email.. manalah tau kot2 terlupa pula.. huhu.. banyak sangat job dalam tangan..


    anyway, sesaper ada projek elektrik nak bagi pada pihak kami, sila hubungi saya,

    eddie@norcom.com.my

    Kami adalah Kontraktor yang bertauliah atau layari www.norcom.com.my .. komisyen boleh dibincangkan
    JV juga kami terima asalkan berbaloi.  
  12. Rodjem - Fri 30/Sep/2011 9:25am
    tq mana2 shbt yg berkongsi info...cuma satu persoalan yg selalu kita jumpa sedar@ tanpa disedari....KENAPA DLM PERNIAGAAN SKRG NI PERLU ADA UNSUR2 PENIPUAN...baru boleh berjaya???kalau telus sgt gagallah pulak....apa pndpt anda  
  13. Norizan Bin Sudin - Fri 30/Sep/2011 4:36pm
    saya amat bersetuju dengan idea sharsudin dan berminat untuk berguru dengannya. please email kat saya  
  14. Afendi Aziz - Fri 21/Oct/2011 10:30am
    Salam pada semua. Saya masih baru dalam bidang broker ini. Saya juga tetarik dengan idea Sharsudin. Kita perlu berkongsi dari segi pengetahuan, skill dan pelbagai lagi untuk memastikan usaha kita akan berjaya dan terus berkembang.
    Saya ada 1 projek yg memerlukan kontraktor untuk Radio Ferquency (RF)
    ada sikit detail: RF 1+1, 2+2 hop supply, mx installation 3.2m. Odu configuration, swapping and new installation. Boom installation max 8-10'  
  15. Nuzli - Sun 13/Nov/2011 5:03pm
    Salam kepada kawan2 seperjuangan....pendapat saya yg utama ialah pengetahuan dalam bidang yang kita ceburi, kejujuran dan kerja secara muafakat...jgn pentingkan diri sendiri.jangan tamak kerana tamak ini selalunya diakhiri dengan kerugian..bukan hanya kita yang rugi tetapi juga rakan2 lain yg bersusah payah. saya bersetuju benar dgn pendapat kawan kita Tekuniaga seperti di atas..  
  16. Sharizan Bin Mohd Saleh - Mon 14/Nov/2011 10:44am
    saya shah semua yang kita buat sudah ditentukan Allah swt . kerana ia lah maha tahu segalanya yang tersurat dan terserat. kita usaha sahaja dan jangan lupa berdoa kepadanya ada rezeki untuk kita amin.. shah .  
  17. Rodjem - Sat 19/Nov/2011 7:47am
    pasal duit mcm2 jadi...lebih2 lg bila nak dpt duit...pak aji pun boleh hilang iman,kwn baik pun jd musuh,fitnah,hasad dengki dah jd mainan,sakit ati,hak org lain kena sapu,nak kaya cpt terus main belakang tgglkan kwn2,masa nak dpt duit masa tulah terangkan apa peranan dia..tp masa keja nak buat mula2..buat x tau aje,risau x dpt bahagian,tukang dgr projek pun nak jg bahagian...mcm2 hal broker ni  
  18. Muzafar Bin Mustafa Kamal - Mon 21/Nov/2011 4:39am
    sy jadi broker pasir dgn cara mengumpul semua mklumat senarai pemilik konsesi pasir dri selatan ke utara,..menyenaraikan prospek pembeli pasir, bljr sendri2 pasal pasir dri aspek undang2, buat list sykt2 pngangkutan lori, dptkn salinan lokasi kaw.pasir dri mana2 pej.tanah(kena modal sikit) dn perlu bljr cri kwn dgn bngsa asing(kbnykn pgusaha psir yg brjaya dtg dri bngsa cina wlupun kbnykn pmilik konsesi melayu..knpe(tiada krjasama)..  
  19. Muzafar Bin Mustafa Kamal - Mon 21/Nov/2011 5:02am
    ~salam sume~kbnyakan dri kita kurang memahami dlm mentafsir peluang2 utk kita brokerkn...sbgai cnth: pasal balak,pngalamn saya selalunya broker blk bwk cita nk jual kawasan...tpi yg sbnrnya kawasan tersebut masih dlm pemohonan..dn blum pasti lg dpt kelulusan...cmne nk jual klu blum jdi milik...tu yg pelik...dh tu bila tnya sikit trus bgtau are u buyers @ bwk buyers trus...sy bnyk rugi masa dn ringgit ...tpi akhirnya sy bljr utk tau sgla perkara berkaitan balak, dri aspek undang2 hinga kpringkt kerja2 pmblkn....nk cita lg trsngt la pnjg...nk kngsi ilmu leh call sy-------------0197863647.tq  
  20. Rostamabd - Mon 21/Nov/2011 3:15pm
    lumrah alam la tu tuan Rodjem...  
  21. Marceo - Tue 22/Nov/2011 9:52pm
    saya broker juga terutamanya dalam bidang hartanah sejak 1983 lagi. Success tu memang ada juga, tapi kaya tak kaya juga lama lama tanah sendiri di jual untuk menampung belanja am keluarga.... itulah broker namanya.  
  22. Rodjem - Mon 28/Nov/2011 1:21pm
    Dunia hari ini seolah-olah menyaksikan bahawa manusia tidak lagi mementingkan dan memikirkan dari mana datangnya rezeki mereka, Rasulullah s.a.w telah bersabda:
    “Akan datang kepada manusia suatu zaman di mana manusia tidak lagi mengambil-kira apa-apa yang mereka perolehi, apakah rezeki itu daripada sumber yang halal ataupun haram.”(Bukhari & An-Nasa’i)
    SALAM MAAL HIJRAH  
  23. Muzafar Bin Mustafa Kamal - Wed 14/Dec/2011 11:11pm
    ~salam kpd semua~utk jadi broker perlu ada semangat yg tinggi,tabah dn bersedia utk 'GAGAL' klu tak anda tak akan rasa nikmat kejayaan...krn kegagalan mengajar kita ilmu pengetahuan...tu pandangan saya..kena buat paperwork sikit..atur kronologi..kenalpasti elemen2 penting yg perlu diambil berat@diberi perhatian terhadap apa jua yg kita brokerkn...yg penting pastikan sumber yg betul(penjual @pemilik barang)bru cari buyers...bukan mudah tpi tak berapa susah...yg penting perlu ada ilmu utk tidak mudah ditipu..belajar mengenalpasti unsur2 penipuan...kebanyakanya datang dri dokumen2 berkaitan...semoga anda semua berjaya....buatlah kerja dgn hati yg tulus ikhlas..utk dapat rezeki bgi anak bini & emak bapak kita...ok.  
  24. Rodjem - Mon 19/Dec/2011 7:28am
    yup mudah2an mendpt keberkatan apa sahaje yg kita usahakan....apa yg penting jgn tamak,menipu org dan jgn ambil hak org lain @ menidakkan hak org lain terutama ttg komisen  
  25. Mohd Adam - Thu 23/Feb/2012 2:52pm
    As-salam semua, pendapat peribadi saya,
    untuk menjadi seorang broker kena ada lesen broker.kalu idak diistilahkan sebagai arranger dan intermediaries ( orang tengah) yang hanya boleh menuntut upah service . itu pun jika pihak peguam, pihak pembeli dan penjual kita kenal atau jujur nak bagi pada kita. jika tidak diaorg akan cari seribu satu alasan x nak bagi kat kita. kita ni hanya tolong pertemukan mereka sahaja. dapat ler minum teh tarik dan makan jer. tambang pergi balik kalu dpt tu kira bonus ler, selalu nye kene tanggung sendiri. itu lah yang selalu nya orang tengah ni dapat. org tengah pulak cam gerabak kereta api. mula2 x ramai pun dah dekat nak selesai timbul pulak berderet kira boleh isi satu bas ekspress. yang jadi saksi telinga pun ada nak syer diaorg sebab tu lah x pernah jadi pun. saya sebenarnya dah serik dah nak jadi org tengah ni. dah beribu ringgit habis yang untung tu pembeli dan penjual sahaja. jadi pada yang nak teruskan jadi org tengah ni , kene lah berhati2 ,buat ler apa2 surat akuan dengan pembeli dan penjual sebelum temukan mereka ni. sebab peratus kemungkinan di tipu terlalu besar berbanding kejayaan.  
  26. Muzafar Bin Mustafa Kamal - Fri 19/Oct/2012 3:46am
    ~salam persahabatan~bukan mudah utk menjadi agen,broker,ref atau apa shj yg dipanggil sbgi org tengah....yg penting bagaimana kita boleh dapat komisen ats apa yg kita usahakan....maklumat yg betul dan tepat adalah aspek yg paling penting dlm bidang broker....kenalpasti prospek pembeli dn owner...setting dokumentation....dn offer....ada respon bagus buat meting....maka bermula la bunga-bunga kegagalan...(kebanyakannya), so jgn bersedih....sebabnya datang drpd kita juga....=" tak prepare"....jgn mengalah...cuba lg....  
  27. Ilyas 3 - Wed 24/Oct/2012 10:29pm
    salam...nak tahu pasal program mykad smart shopper dengan mengunakan i/c kita....leh call saya 013 2509832...insyaAllah leh membantu anda...tq  
  28. Zal 33 - Thu 7/Mar/2013 11:58pm
    Macammana Langkah Langkah atau procedure untuk menjadi broker rumah yang berlesen,maksud saya nak jadi broker yang ber daftar??boleh bagi panduan....  
  29. Mohd Azizan 4 - Tue 10/Dec/2013 6:17pm
    salam broker2, maaf tumpang lalu...

    saya ada stok pasir laut johor, stok kayu bakau dan nenas N36... Leh call or sms 017-7625299 broker di alu-alukan.  
Page 1   (Total 29 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2728)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (214)
Bengkel Kereta (1488)
Bengkel Motosikal (248)
Bengkel Tayar (213)
Bisnes Air Mineral (365)
Bisnes Ais Krim (499)
Bisnes Aksesori Kereta (650)
Bisnes Broadband (1102)
Bisnes Burger (547)
Bisnes Cermin Mata (159)
Bisnes Cuci Kereta (804)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1357)
Bisnes Ebook (1045)
Bisnes Handphone (1254)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (558)
Bisnes Ice Blended (694)
Bisnes Jam Tangan (287)
Bisnes Jeruk (165)
Bisnes Kitar Semula (498)
Bisnes Komputer (1486)
Bisnes Kurier Dan Logistik (678)
Bisnes Minuman (1461)
Bisnes Pasar Malam (1968)
Bisnes Pelancongan (547)
Bisnes Pengantin (682)
Bisnes Perabot (853)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1107)
Bisnes Restoran (3325)
Bisnes Roti Dan Bakeri (707)
Bisnes Salun Rambut (364)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (380)
Bisnes Sms (161)
Bisnes Spa Dan Facial (660)
Bisnes Steamboat (198)
Bisnes Tablet Pc (440)
Bisnes Tradisional (818)
Bisnes Untuk Dijual (3316)
Bisnes Waffle Dan Jagung (382)
Bisnes Western Food (323)
Dewasa 18sx (1770)
Diskusi Bisnes (1960)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (719)
Expo Karnival Tapak Niaga (6462)
Forex Malaysia (1878)
Haiwan Peliharaan (468)
Haji Dan Umrah (465)
Hiasan Dalaman (710)
Hiasan Taman (241)
Hotel Resort Homestay (1007)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (329)
Ingin Berniaga (2819)
Insurans Dan Takaful (1726)
Insurans Roadtax Kereta (338)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1981)
Kedai Emas (452)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2530)
Kedai Hardware (436)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3831)
Kedai Kamera Dan Camcorder (342)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (344)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1843)
Kedai Sewa (1633)
Kereta Baru (1616)
Kereta Terpakai (4993)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4804)
Kerja Kemahiran (1954)
Kerja Kosong (11738)
Kerja Praktikal (2057)
Kerja Sales (2273)
Kerja Sambilan (6314)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (452)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (455)
Kontraktor Balak Dan Kayu (479)
Kontraktor Jurutera (565)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (679)
Kontraktor Pasir (391)
Kontraktor Pembinaan (2054)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2815)
Kursus Kecantikan (686)
Kursus Makanan (662)
Kursus Motivasi (322)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1622)
Mencari Pelabur (3680)
Mesin Fotostat (352)
Mesin Freezer Dan Chiller (267)
Mesin Industri (511)
Mesin Jahit (374)
Mesin Proses Makanan (567)
Pakej Pelancongan (2608)
Pakej Perkahwinan (1201)
Pakej Perniagaan (892)
Pasar Basah (1458)
Pekerja Asing (1231)
Pelaburan Saham Unit Trust (943)
Pembantu Rumah Asing (1852)
Pembekal Barang Runcit (1580)
Pembekal Beras (108)
Pembekal Buah-buahan (482)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (648)
Pembekal Kerepek (1098)
Pembekal Keropok (444)
Pembekal Kicap Dan Sos (223)
Pembekal Kurma Dan Kismis (289)
Pembekal Madu (238)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (414)
Pembekal Rempah Dan Perencah (595)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1183)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (605)
Pemborong Bundle (864)
Pemborong Cadar Dan Tilam (453)
Pemborong Karpet (162)
Pemborong Kasut Dan Sandal (694)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (108)
Pemborong Pakaian Bayi (773)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1655)
Pemborong Pakaian Lelaki (1129)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4206)
Pemborong Telekung Dan Songkok (565)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3519)
Pemborong Tuala (200)
Pemborong Tudung (2787)
Pembuat Papan Tanda Iklan (277)
Pembuat Plastik Kotak Botol (798)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (481)
Pendaftaran Syarikat (494)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (952)
Pengedar Bahan Pencuci (716)
Pengedar Buku Dan Majalah (586)
Pengedar Contact Lens (243)
Pengedar Perfume (1537)
Pengedar Permainan Kanak2 (598)
Pengedar Produk Kecantikan (2627)
Pengedar Produk Kesihatan (2996)
Pengurus Majlis (596)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (727)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (695)
Penternak Kambing (286)
Penternak Lembu (390)
Penternak Udang (194)
Peralatan Makmal Dan Hospital (264)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (720)
Peralatan Sukan (553)
Perisian Komputer (570)
Perkakas Dapur (624)
Perkakas Elektrik (436)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1532)
Pinjaman AIM (168)
Pinjaman Hartanah (519)
Pinjaman Kad Kredit (388)
Pinjaman Kereta (607)
Pinjaman Peribadi (10589)
Pinjaman Perniagaan (1836)
Produk Dari China (542)
Produk Sejuk Beku (1317)
Program Consignment (2011)
Program Dropship (6735)
Pusat Bahasa (357)
Pusat Jagaan Bayi (1541)
Pusat Latihan (648)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (522)
Pusat Pendidikan Tinggi (523)
Pusat Rawatan (365)
Pusat Tadika Dan Taska (1312)
Pusat Tuisyen (1067)
Rancangan Perniagaan (594)
Rawatan Alternatif (292)
Rumah Sewa (4283)
Rumah Untuk Dijual (3732)
Servis Freelance (1110)
Servis Keselamatan (720)
Servis Pembersihan (825)
Servis Pengedaran Risalah (459)
Setiausaha Syarikat (609)
Sewa Bas Dan Van (575)
Sewa Kereta Teksi Limo (1817)
Sewa Lori (2558)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (248)
Studio Fotografi (899)
Studio Grafik Dan 3D (1096)
Studio Lukisan (129)
Studio Model Penyanyi Pelakon (725)
Studio Muzik (477)
Sukan Beladiri (116)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (639)
Tanah Untuk Dijual (4842)
Tempahan Biskut Dan Tart (2153)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (667)
Tempahan Katering (2144)
Tempahan Kek Dan Coklat (2149)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1745)
Tempahan Minuman Dan Dessert (462)
Tempahan Nasi Lemak (522)
Tempahan Roti (359)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (640)
Ubahsuai Rumah (1685)
Urut Tradisional (793)
Usahawan Baja Pertanian (372)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1092)
Vending Machine (371)
Voucher Dan Tiket (247)
Web Design Malaysia (2307)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1351)