Search Majalah.com
Cara Tarik Minat Pelanggan - Kedai Runcit Kawasan Kampung
Aulia 4 - Wed 28/Dec/2011 12:57pm [Last Comment]
assalamualikum..saya lpsn SPM..n skang tgh kja d kedai runcit milik kluarga..sya ta dak pgalmn dlm bisnes n ta tau na tarik plggn camne..wal0p0n kdai ni kecik n dlm kwsn kg. je tp klu bule sya na tarik rame 0rg..sbb stakat ni pdptn tak m'brangsangkn...any suggesti0n?? ..please!!

Niche: Diskusi Bisnes | Kedai Runcit Dan Serbaneka
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mohd Fauzi Salman - Wed 28/Dec/2011 1:01pm
    amalkan ayat 1000 dinar.xnak cuba jual produk pad wanita ke brand avail.untung runcit rm 6.sebungkus rm 10.senang jual.pad dengan wanita bagaikan aur dgn tebing.x bole dpisahkan selagi x menopaus.  
  2. Tasha 8 - Wed 28/Dec/2011 1:16pm
    ini hanya berdasarkan pengalaman saya bekerja.tu depant pd adik untuk berani lakukan atau tidak
    1) ctmer masuk, sapa pelanggan ucapkan selamat cth selamat pg depant pd waktu dgn senyuman
    2) tanya ctmer apa yg dia nk n cari brg yg dia nk.klu adik tgh wat keje tggalkan keje 2 sekejap n help ctmer.
    3) klu ctmer bw barang lbh dari satu bg bakul.klu ada.x pn adik tlg
    4) closing.say "thank u".bla dh ctmer hbs bli barang.n ucapkan "datang lagi" dgn senyuman.
    ekstra cutmer service.jgn prh jemu dan marah melayan ctmer krn ctmer adalah punca rezeki kta.tanpa ctmer kta x de sales....  
  3. Muhammad 52 - Wed 28/Dec/2011 11:00pm
    salam.

    Izinkan berkongsi sedikit cara.

    Tahniah sebab berani melibatkan diri dalam bisnes yang banyak duri dan 'halangan' semasa , sebelum dan selepas berbisnes.

    Cadangan saya : Ambil seorang yang anda sukai sebagai idola . contoh anda minat dengan cara percakapan salesman cina yang menyebabkan pelanggan 'cair' dengan komunikasinya.

    Bayangkan idola anda tersebut dalam fikiran anda sebelum mulakan berbisnes , dengan cara ini anda telah pun menguasai perniagaan pada hari itu dengan 'bayangan' idola anda.

    Kalau boleh , tetapan satu sahaja idola anda , jangan tukar2 idola pula.Nanti tak sempat nak serasi dengan suasana pemikiran kita.

    Cubalah.nantikan hasilnya.  
  4. Linkman - Thu 29/Dec/2011 5:59pm
    ada taktik busines ni dinamakan "Loss Leader"

    Taktik ni digunakan dgn jayanya oleh tesco sampai banyak carrefour di KL ni separuh mati akibat kalah dalam persaingan.

    Contohnya dalam kes tesco... dia jual barang2 basah ikan, daging, sayur teramat murah (ada yg kata dibawah harga kos) semata2 utk menarik pelanggan. Bila pelanggan nampak harga ikan/ayam/sayur murah amat... mereka berduyun-duyun datang.

    Bila dah datang ke tesco... mestilah mereka beli sekali barang2 lain tak semestinya brg2 basah shj.

    jadi barang2 basah tu dijadikan "Loss Leader" utk menarik pelanggan dimana keuntungan sebenar adalah bila pelannggan beli barang2 runcit yg lain.

    Ada supermarket yg sengaja menaikkan brg2 lain yg tak berkaitan contohnya brg2 spt ubat nyamuk, pencuci dll... sebabnya bila customers dah datang situ.. mereka malas dah nak ke kedai lain.. jadi walaupun barang tu dinaikkan sikit, mereka tetap beli juga.

    =====
    dalam kes kedai runcit di kg, saya lihat ada kedai runcit di area kg saya yg maju menggunakan taktik "Loss leader" dalam buah-buahan/hasil tani.

    Dia offer mana2 org kampung yg ada buah2 atau produk2 hasil pertanian kecik2, letak kat kedai dia utk dijual (macam consignment la tu). Dia tak ambik sikit pun untung... hanya tolong 100%.

    Jadi, bhgn pameran hasil tani consignment ni penuh dgn brg2 dari org kg sebab mereka nak dapatkan untung max.

    Kedai dia jadi meriah dan ramai org datang. Dan sambil2 tu org pun beli brg2 runcit yg lain dah alang-alang masuk ke kedai dia.

    baca ni...
    http://en.wikipedia.org/wiki/Loss_leader  
  5. Aulia 4 - Thu 29/Dec/2011 7:16pm
    time kaseh sume...tp slain 2 sya de p'saingn ngan kdai runcit y laen..c0nt0hnya;klu kdai sya tak de ssuatu brg y plggn na..mreka tr0s akn pegi ke kdai t'sb0t..n tr0s stia kt kdai 2...CAMNE SYA NA TARIK MAI BLIK PLGGN2 KU ITU??..sya pena na try ceked0ut klebihn di0rg tp di0rg da cam da muka nih*ceh bru na blak0n jd plggn..  
  6. Astroid58 - Fri 30/Dec/2011 7:11am
    Modal u kecil saya rasa dan kedai kurang kepelbagaian.Tiada isu pasal harga sb di perkampungan persaingan hanya diantara u dan pesaing kedua.Takkan nak sep/bajet,orang kampung nak bermodal pergi pekan jika barang2 yg nak dibeli hanya 3-4 item.To get your shop having edges compared to pesaing u,i cadangkan u tambah modal,naikkan barangan yg nak dijual dan kalo tiada kapasiti menaikkan modal,search peluang perdagangkan barang2 kedai 1 Malaysia.Jumpa pengurusan MyDin.You boleh gandakan barangan you dan hence ceriakan kedai U.PR saperti dicadang oleh Tasha8 itu memang amat penting.That kita boleh handle with ease sb kita orang timur dan orang timur memang terkenal dgn berbudi-bahasa.Jgn kedekut share rezki dgn hamba Allah yg lain.Buka pada sepupu-sepapat dan saing2 sekeliling kedai anda untuk mengambil a portion of space depan kedai anda.Bagi mereka jual kuih-muih,nasi lemak,nasi dagang dan apa2 minum pagi supaya pelanggan u boleh 'digula2kan' untuk tertarik kekdai u.dah mereka datang membeli sarapan,mereka akan habiskan kerja membeli keperluan harian dikedai anda hence u boleh 'woo' balik pelanggan yg dah terlepas pada saingan u.Itu sajalah nasihat dan pandangan saya.Selamat mencuba dan yg penting be happy dgn apa awak lakukan.  
  7. Mits - Sat 31/Dec/2011 3:44am
    pengalaman aku dulu dengan kedai runcit, mak aku buka kedai runcit dalam rumah jer, kira separuh dari kawasan depan rumah tu adalah kedai. mak aku ibu tunggal, tapi alhamdulillah, mmg dapat dia besarkan kami adik beradik dengan duit tu.

    dari apa yang aku faham, sekecil mana pun kedai ko, yang paling penting semua barang ada. kedai dalam rumah mak aku tu kelapa parut pun ada dan itulah sales paling banyak dalam satu hari.

    walaupun pusingan modal dia kecik, tapi dia gigih mengadakan segala jenis barang kat kedai, walaupun dalam kuantiti sedikit, bila habis dia restock.. selang 2 hari mesti kena restock pasal modal kecik dan tempat terhad.

    modal bukan masaalah, management tu penting. kata orang rollinggggg...  
  8. Cnc Used - Sat 31/Dec/2011 4:25am
    buat cabutan bertuah.

    buat vaucer belian.

    buat jualan murah untuk habiskan stok.  
  9. Aswad Haykal bin Mohd Isa - Sat 31/Dec/2011 10:07am
    kat kampung kat mana di perak ni? daerah mana?  
  10. Nik 32 - Sat 31/Dec/2011 1:40pm
    Salam.jadikan seven eleven,k&k,d'Lima sebagai rujukan.memang kena guna modal sikit.biar nampak kemas dan bersih.tikus2 atau baunya x mau...susunan kemas,tidak berhabuk,barang bayak antara tarikan kepada pengunjung.study barang2 yang xada di gerai awak samada yang keperluan atau pun yang pelik.yang pelik cth maltosa,serbuk kari dr jenis2 lain selain adabi dan lain2.pencahayaaan penting,gunakan lampu penuh pada waktu2 puncak dan tutup suiz pada waktu orang da kurang.jenis lampu pun penting,jangan pakai yang kuning tu.itu je kot info yang saya boleh kongsikan.mana sesuai gunakanla.  
  11. Mardiyana - Mon 2/Jan/2012 10:59am
    Salam Aulia :)

    saya dulu pun pernah bantu ayah mase bukak kedai runcit. yang penting macam Mits cakap. kne ade barang2 yang awak tgk boleh lonjak sales awak.

    contohnye, orang di kampung awak suke beli ais. awak lebihkan amik ais dari vendor atau awak sewa satu mesin buat ais. so, ais takkan putus. dan orang tau, kalau nak ais, leh datang kat kedai awak, mesti ada ais. itu contoh la :)

    dan lagi satu, awak kne ade tambahan barang sebagai penarik. contohnya, walaupun kedai awak jual barang2 runcit. tapi awak buat sebagai tambahan, accessories wanita ( eg: getah rambut, sepit, etc) atau alat tulis ke, atau barangan bayi (eg: pampers, wipes, etc)

    hee ni hanya idea la. mmg kne kuar modal lebih sket. but ape salahnye buat trial n error. huhu all the best Aulia.  
  12. Mocta - Tue 3/Jan/2012 7:29am
    kalau modal jadi masalah jgn peningkan kepala nak besarkan biz serta merta kerana ia boleh menyebabakan migren.cara nak banyakak barang tak susah.set didalam minda dan praktikan tamdah satu,dua,tiga barang satu hari bergantung kepada keuntungan jualan anda.katakan secara statik anda tambah 3 brg baru setiap hari bermakna 1 bulan sudah bertambah 90.1 tahun kalau ruang kedai anda kecil boleh pecah kadai dgn penambahan yang dilihat tak seberapa tadi tu.cubalah yaa..  
  13. Aulia 4 - Tue 3/Jan/2012 12:55pm
    wah!!hurm bnyk benda kna cuba nih...0k time kaseh sume..i'll try my best..G0 AULIA G0!!!...*smgt b'k0bar..=)  
  14. Marcus 3 - Fri 6/Jan/2012 9:11pm
    Aulia 4. saya boleh bantu ringankan beban kamu. jadilah topup agent secara percuma. Guna h/p untuk sms dan tak payah simpan kad. Boleh buat tawaran pada pelanggan bahawa jika mereka jadi agen kamu. Mereka boleh menikmati diskaun topup. Ada persoalan sila sms 014-3029263  
  15. Aswad Haykal bin Mohd Isa - Sat 7/Jan/2012 11:43pm
    cik kampung kat perak kat mana? mana tau sy leh bagi cadangan heheh  
  16. Gybeng - Mon 9/Jan/2012 7:42pm
    kalau saya sebagai pembeli, saya nak beli kat 'one stop' je.....kat situ saya bole beras, bole beli gula, bole beli ikan, sayur, daging, santan....perencah, cili bo, ubat nyamuk, rokok, top up....semua ada. malas nak gi byk2 kedai....habiskan masa je..  
  17. Sarina 3 - Wed 11/Jan/2012 4:19pm
    aulia.. sebelum berniaga cari ilmu berniaga.. dulu
    jika tidak pun kerja dulu di kedai runcit ditempat lain utk mendapatkan pengalaman...
    sekadar sharing...  
  18. Wati 31 - Mon 16/Jan/2012 2:31pm
    Saya perlukan pertolongan mengenai untuk mendapatkan stock untuk semua barangan runcit kedai ,rak semua sudah dah ready.Kepada sesiapa yang ingin membekal barangan runcit boleh hubungi saya di email rumawati@paluansejati.com  
  19. Ucup - Fri 20/Jan/2012 8:07am
    kedai ang cuma pasang hiburan sikit,mcm buka radio ker,bacaan surah al-quran ker.

    lagi 1 perempuan kena ada ken jugak ade pemanis orang muda mesti rajin datang

    satu lagi cuma wat point skit cth 1 point rm 100.sebab aku gi kedai cina dorng wat mcm tu .lg 1 mcm dorng beli barang rm80 ckp la en cuma beli rm 20 dpt point .hadia dia mcm gula ker,tp jgn murah sgt  
  20. Myra 31 - Mon 30/Jan/2012 12:49pm
    saya ada caranya...jgn fokus kepada mengharapkan pelanggan di kawasan setempat sahaja tetapi di luar kawasan dan malahan satu malaysia.

    Saya akan tunjukkan caranya.
    Hubungi saya utk satu perkongsian

    Business Consultant Myra 0135744678  
  21. Cikgu Yasmin - Mon 30/Jan/2012 10:30pm
    Ada cara yg sgt istimewa,.......save modal kita dn ramai customer even yg jauh ,.......telefon sy segera,....0199948960  
  22. Wan Kenit - Tue 31/Jan/2012 12:20am
    salam semua, saya wakil jualan steaqhub.kalau berminat nk pasarkan produk steak sejukbeku yang lengkap dengan sos, kentang dan jagung.hubungi hidayah 011-16380067 @ kenit2000@yahoo.com..produk halal..  
  23. Ayob 7 - Mon 13/Feb/2012 3:00pm
    aku paling suka idea dr linkman...
    ada benarnya......
    klu nk jus limau kasturi email aku..utk lihat gambar
    twodanial@gmail.com  
  24. Abdul Rahman 4 - Tue 6/Mar/2012 1:02pm
    sama-sama membangunkan ummah,  
  25. Tekuniaga - Fri 25/May/2012 1:42am
    Go ..Aulia...Go!!!
    Tapi malam jangan lah hang AGOGO sampai tak cukup tidur,,,,,,
    esok pagi..segala planning hang nampak kabur.......ehehehhehe....
    Ni nasihat orang tua2 pada anak anak muda yg berjiwa besar macam hang ..ok..
    So kalau nak serius berniaga...hang kena serius pilih kawan hang yang boleh membawa hang berjaya di dunia dan akhirat...ok...
    Go....Aulia ...Go...!!!  
  26. Shah Jahan 3 - Mon 9/Jul/2012 10:59pm
    cik sebelum buka bisness contohnya bukak niaga jam 8 pagi baca surah YASSIN doa dan bukalah kedai cik,isyAllah maju lah perniagaan cik dan satu lagi kena rajin dan memastikan persekitaran bersih. saidramlan@rocketmail.com  
Page 1   (Total 26 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2821)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (225)
Bengkel Kereta (1505)
Bengkel Motosikal (252)
Bengkel Tayar (219)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (517)
Bisnes Aksesori Kereta (663)
Bisnes Broadband (1114)
Bisnes Burger (551)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (823)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1387)
Bisnes Ebook (1068)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (573)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (183)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1504)
Bisnes Kurier Dan Logistik (692)
Bisnes Minuman (1487)
Bisnes Pasar Malam (2005)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (700)
Bisnes Perabot (877)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3390)
Bisnes Roti Dan Bakeri (724)
Bisnes Salun Rambut (374)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (386)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (680)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3421)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (331)
Dewasa 18sx (1800)
Diskusi Bisnes (1988)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6623)
Forex Malaysia (1941)
Haiwan Peliharaan (477)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (726)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1030)
Iklan Tv Radio Media Massa (229)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2838)
Insurans Dan Takaful (1768)
Insurans Roadtax Kereta (349)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (459)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2554)
Kedai Hardware (441)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3960)
Kedai Kamera Dan Camcorder (350)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1902)
Kedai Sewa (1657)
Kereta Baru (1643)
Kereta Terpakai (5058)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4986)
Kerja Kemahiran (2021)
Kerja Kosong (12160)
Kerja Praktikal (2181)
Kerja Sales (2333)
Kerja Sambilan (6458)
Konsultan Peguam (159)
Konsultan Perniagaan (466)
Kontrak Swasta (301)
Kontrak Tender Kerajaan (465)
Kontraktor Balak Dan Kayu (486)
Kontraktor Jurutera (576)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (229)
Kontraktor Minyak Dan Gas (696)
Kontraktor Pasir (411)
Kontraktor Pembinaan (2098)
Kontraktor Perlombongan (324)
Kursus Dan Seminar (2867)
Kursus Kecantikan (697)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1629)
Mencari Pelabur (3738)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (523)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (583)
Pakej Pelancongan (2648)
Pakej Perkahwinan (1218)
Pakej Perniagaan (905)
Pasar Basah (1486)
Pekerja Asing (1271)
Pelaburan Saham Unit Trust (968)
Pembantu Rumah Asing (1897)
Pembekal Barang Runcit (1591)
Pembekal Beras (117)
Pembekal Buah-buahan (492)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1118)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (246)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (418)
Pembekal Rempah Dan Perencah (619)
Pembekal Serunding (260)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1200)
Pemborong Batik Dan Sutera (355)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (877)
Pemborong Cadar Dan Tilam (465)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (713)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (779)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1691)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4296)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3571)
Pemborong Tuala (206)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (805)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (488)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (960)
Pengedar Bahan Pencuci (729)
Pengedar Buku Dan Majalah (605)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1565)
Pengedar Permainan Kanak2 (612)
Pengedar Produk Kecantikan (2655)
Pengedar Produk Kesihatan (3049)
Pengurus Majlis (605)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (742)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (699)
Penternak Kambing (296)
Penternak Lembu (398)
Penternak Udang (199)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (552)
Perisian Komputer (578)
Perkakas Dapur (631)
Perkakas Elektrik (451)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1549)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (628)
Pinjaman Peribadi (10873)
Pinjaman Perniagaan (1864)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1356)
Program Consignment (2042)
Program Dropship (6896)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1602)
Pusat Latihan (661)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (536)
Pusat Pendidikan Tinggi (533)
Pusat Rawatan (374)
Pusat Tadika Dan Taska (1367)
Pusat Tuisyen (1095)
Rancangan Perniagaan (568)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4379)
Rumah Untuk Dijual (3812)
Servis Freelance (1137)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (852)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (586)
Sewa Kereta Teksi Limo (1865)
Sewa Lori (2616)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (917)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (134)
Studio Model Penyanyi Pelakon (759)
Studio Muzik (489)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (144)
Tanah Sewa (657)
Tanah Untuk Dijual (4952)
Tempahan Biskut Dan Tart (2173)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2192)
Tempahan Kek Dan Coklat (2177)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (181)
Tempahan Kuih Muih (1769)
Tempahan Minuman Dan Dessert (472)
Tempahan Nasi Lemak (532)
Tempahan Roti (378)
Terminal Bayaran (194)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1719)
Urut Tradisional (819)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (409)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (389)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2333)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1395)