Search Majalah.com
Cara nak Majukan Perniagaan Bengkel Motosikal
Ayie 42 - Sat 10/Dec/2011 2:54pm [Last Comment]
salam.. kpd warga majalah.com.
saya baru je mulakan bisnes ni lebih kurang seminggu..Allhamdulillah, ada jgk yg dtg servis dan repair motor..
so, nak minta sedikit pendapat dr otai2 bagaimana cara nak tambahkan pelanggan dan maju dlm bisnes bengkel motor ni..dari segi cara promosi,iklan,cara perkhidmatan dll...tenkiu..

Niche: Bengkel Motosikal | Diskusi Bisnes
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Mits - Sat 10/Dec/2011 3:51pm
    sy masih ada cita-cita nak bukak bengkel motor dan jual part & eksesori.

    paling best hasl kerja kita ni disampaikan dari mulut ke mulut, itu promosi paling mantap.. benda ni automatik jadi bila kerja kita bagus dan memuaskan hati.

    rajin-rajin lepak forum2 motor malaysia ni, banyak forum bikers yang aktif. biasa kat forum2 macam tu biker semua bertanyakan masaalah motor. yang mana kita tau tu kita tolong la solve smbil2 jemput bikers2 tu menjengah bengkel.

    best kalau dapat korum dari forum motor ni, sekali derang komen pasal kerja kita, beribu-ribu orang membaca dan dapat promosi percuma kat situ.

    good luck  
  2. Mktgmgmnt - Sat 10/Dec/2011 5:37pm
    Bagus jugak klu nak kongsi pengalaman dan kepakaran disini. Dari segi pemasaran ada apa yg dipanggil marketing mix; 4P atau 7P utk service industry. basic nya; produk, place, harga dan promosi; dari sudut promosi; asasnya AIDA; awareness, interest, desire dan action
    .....  
  3. Mizal Mokni - Sat 10/Dec/2011 9:14pm
    salam..nak sijil kemahiran malaysia (skm) melalui program PPT.hubungi saya mizal_eps@yahoo.com 019-3780867 untuk maklumat lanjut  
  4. Amalina 2 - Mon 12/Dec/2011 11:53pm
    ayie..saya minat jgk nak bukak bengkel ni.bape modal diperlukan ye?  
  5. Ayie 42 - Tue 13/Dec/2011 12:49pm
    modal tu sbnrnya bgntung pd bengkel yg nk bukak tu..untuk permulaan ni saya dah laburkan 20k termasuk deposit kedai,alat2 kerja(tools) dan alat ganti..alat ganti pon x semua ada.yg penting2 je dulu spt minyak itam,tayar,tiub, bateri dll..yg btul2 jalan stakat ni tayar dan tiub je..minyak pelincir sket2..yela,brg x byk susah la sket nk tarik pelanggan..tambah2 kedai tersorok sket kat blakang..terpaksa la letak signboard byk2 nk bg orang tau ada bengkel baru bukak kat kawsan ni..  
  6. Azman 47 - Wed 14/Dec/2011 8:38am
    salam...kat mane kedai ni.?  
  7. Ayie 42 - Wed 14/Dec/2011 11:58am
    wslm..kedai kat desa pinggiran putra.sebelah putrajaya..boleh la tolong2 promosikan ye..hehe  
  8. Amzar 4 - Wed 14/Dec/2011 11:06pm
    kalo nak wat bisnes kene ade pengurusan yang baik..saya boleh tolong urus en kewangan semua..upah tak kesa la berape..nak cari pengalaman jek..ni no sye..0134560601  
  9. Every Ter - Thu 15/Dec/2011 11:52am
    cadangan saya la bro sbg penduduk putrajaya.

    1. Lokasi bro tu amatlah jauh dari kepadatan penduduk putrajaya. cuba bro pertimbangkan balik lokasinye, cadangan saya kat lot kedai blakang presint 14 ke, utk long term nantila,buat masa ni layan je dulu bengkel kat situ.cadangan je bro.

    2. Market : motosikal kat dalam putrajaya jela dianggarkan ada lebig kurang 70,000 bro. tp duduk kat mane ? kat apartment2, kuarters2, office2. so normally diorang ni hal kecik2 antar kat kedai macha yang baru nak pegang spanar kat dengkil + minyak itam cap ayam. So cadangannye, bro kena tambah perkhidmatan untuk servis ke rumah2, kuarters2,office2, .

    3. be kreatif : nak tak nak bro kena multiplekan service bro, contoh : runner tukar tiub ( by call ), ambik motor dari rumah ke bengkel untuk major overhaul, flyers bengkel bro mesti bertebaran di semua presint, selit je kat motor , mailbox, pendekkata door to door service tu la yg sy rasa penting giler kat putrajaya ni.

    pada saya orang putrajaya ni kalau tukar tiub charge RM15-RM20 pun diorang xdehalla kalau datang rumah atau rescue tepi jalan,

    selebihnya tawakal bro, ikhlas , jgn berkira dengan customer, n satu lg yg paling penting skali pd sy kena terangkan dengan jelas dan terang ape problem motor customer ( walaupun diorang bukan paham sangat pun sebenarnya ). Barang yang tak rosak jgn ditukar, always try servis dulu , ok roger ni semua cadanagn je bro.

    Fuhh!  
  10. Ayie 42 - Thu 15/Dec/2011 2:25pm
    tq bro...cadangan yg amat bernas tu..tp utk runner tukar tiub tu mgkin payah sket sbb kat bengkel skrg nih wat keje sngsorg jer..kalo keluar nnti bengkel kena tutup lak..insyaAllah nnti flyers akan diedarkan seluruh putrajaya dan kawasan sekitar.skrg pon tgh planning nk wat promosi utk minor servis spt tukar tayar,tukar minyak itam,rantai& spoket dll..  
  11. Mohd Yunus 3 - Fri 16/Dec/2011 12:45pm
    salam en ayie. Saya ade sebuah lot kedai sendiri di Bandar baru changkat lada, seberang perak kg gajah. penduduk ramai tetapi bengkel moto di perumahan tu tiada. boleh tolong kalau saya nak buka bengkel motosikal juga? 0142561017  
  12. Aspidesensei - Fri 16/Dec/2011 12:48pm
    ENCIK BOLEH IKLANKAN PRODUK ENCIK DI SINI http://www.facebook.com/pages/Kedai-Online-Aksesori-Motosikal-Riders-Malaysia/200224596731222  
  13. Sivanaesan - Tue 20/Dec/2011 12:26pm
    spare part motorsikal baru masih dlm packing anggaran RM 300,000 utk dijual dlm harga RM 60,000 sahaja. Dilelong oleh makamah Klang . Hubungi 012-2201143  
  14. Fly 2 - Fri 23/Dec/2011 2:11pm
    email saya ke fly.performa@yahoo.com
    saya boleh bantu tuan untuk dapatkan parts atau aksessori pada harga yang cukup rendah. lebih rendah dari mana mana distributor di rantau ini.  
  15. Nadyera - Mon 2/Jan/2012 1:51am
    kami mencari agen untuk produk kami,
    kami mengeluarkan sticker coverset motorsikal seperti LC baru dan lama, lihat pagre kami.http://www.facebook.com/InspireStickers sebarang pertanyaan boleh hubungi kami 0173757088. tq  
  16. Zainrizz - Wed 4/Jan/2012 10:36am
    salam...saya boleh kamu inshaallah kalau kamu bermnat buat blog dulu lepas tu web site..harga murah2 jer..kamu beri photon,pengenalan tentang kedai kamu dimana saya buatkan blog untuk kamu..kol me 0122424752..jangan risau tentang harga murah jer..  
  17. Baharuddin 5 - Sun 15/Jan/2012 3:03pm
    Salam Tumpang iklan saya ada moto lama untuk di jadi spare-part model kawasaki kips,yahama ss, suzuki rg & rgv,honda 70. Kami mempunyai lesen membeli barang terpakai dari KDN.
    Hubungi kami 012-5828528 (deen) or 013-5075416 (jie)  
  18. Melaka009 - Sat 21/Jan/2012 1:00pm
    SAYA INGIN MEMPERKENALKAN TEKNOLOGI DARI JEPUN TANPA BAHAN KIMIA UNTUK MENJIMATKAN MINYAK , REFER

    http://sv-nanofuelsaver.blogspot.com/

    DAN HUBUNGI SAYA 0173507055 MAN
    UNTUK HARGA YANG BERBALOI  
  19. Boss 2 - Sun 22/Jan/2012 6:12pm
    formulanya senang je...buka kedai dan tutup kedai kena disiplin bro..jangan hari ni buka esok demam sket malas nak buka..kena ada ofis hour...sesapa ada nak letgo ninja 250 jenis tahun 97 sila beritahu saya...ansuran berani la...lumpsum takda laei..  
  20. Boss 2 - Sun 22/Jan/2012 6:15pm
    sory..no saya 019-6031650 ( syakir )  
  21. Ndrik - Fri 3/Feb/2012 8:47am
    Nk info lbh lnjut email jer sya. r.bulls @rocketmail.com  
  22. As 45 - Sun 26/Feb/2012 5:35pm
    Jagan sekali bagi utang !
    Bahaya bagi perniaga baru harus ingat !

    asmida1976@yahoo.com  
  23. Umiesara - Wed 29/Feb/2012 10:58pm
    sory tmpang tnyer bro, ader mmber2 pndai pomen moto nk keja x, sy bru je bkak bengkel kt area usim, nilai x der pomen yg betul-betul mahir, klu ader yg berminat sila cal sy sara- 0196742406 tq  
  24. Mohd Noor 15 - Thu 17/May/2012 4:54pm
    Salam. Kalu nk tambah pelanggan & majukan bisnes, barang (stok) kene load banyak dlm kedai. Sebab sekarang ni orang nk cepat, harga no.2. Yang penting barang ader, on the spot siap (minor repair). Kalu major repair, jgn hold motor lamer-lamer. Bab HUTANG, jgn sekali-sekali benarkan ia terjadi dlm bisnes kiter. Marketing kene kuat sikit, xkisah ler mulut ke mulut atau dalam internet.
    Barang sparepart amik kt supplier kene murah, baru margin tinggi.

    Kalu nk quotation barang sparepart, email list barang kt saya, areboyz_85@yahoo.com. Kiter compare harga maner murah...  
  25. Shamree - Wed 23/May/2012 9:43am
    saya punye adik nak bukak asesori motor kat sabah sape2 nak jadi supplier email kan saya shamree84@yahoo.com  
  26. As 45 - Fri 6/Jul/2012 3:49am
    Salam
    mohd noor 15
    List kn semua stok brg yg awak ada n qoutation pd

    Asmida1976@yahoo.com

    Tq  
  27. Aishah 40 - Thu 19/Jul/2012 6:05pm
    Assalam saya nak tanye.. kalu nak mulakan bisnes secara kecil2.. ape barang dan perkakas yg perlu kite beli utk membuka bengkel motorsikal..? harap dapat bantu.. say nak mulakan perniagaan kecil2lan dulu... harap dapat email saya shabiela@yahoo.com dengan kadar segera. tq..  
  28. Roha 10 - Thu 9/Aug/2012 6:46am
    slm,..tumpang tnyer at sini ye sye suda buka bengkel motor dlm 3 thun,..sye selalu dpt mslah tiub yg kurang baek bnyk cstmer sye complen puas sye cari tiub yg murah tapi ok ,..yg sye selalu dpt baru naikkan tayar kat motor cstmer tayar kempes blik,.letih,.sye cume nk minta pada pandangan otai2 yg selalu menggunakan tiub jenama ape?? dan dpt dari mana,..??tq  
  29. Norazuani - Thu 9/Aug/2012 1:17pm
    Sesiapa berminat tuk beli mercun dan bunga api boleh call 0124006664/0124511663.harga mmg murah dijual berbanding market price.tuk area kl amd selangor sahaja  
  30. Mohd Noor 15 - Sat 11/Aug/2012 9:25am
    masalah mcm 2 kami pernah lalui,kalo jd mcm 2 bkn saje cstmer byk complain tp kite pn pnt kne bt kje 2kali n byk yg return blk tok pomen yg ambk dgn kami..selepas 2 kami terus tukar brand kingstone,highway or erp (brand malaysia)..arge dye xjauh beze dgn yg murah..kalo berminat tok cr tiub 2 sy blh tolong bekalkn dn kalo nk spepart pn kami ad..(semua barang kami ad jaminan. berminat cl 0132852952 noor)  
Page 1   (Total 30 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2749)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (218)
Bengkel Kereta (1494)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (215)
Bisnes Air Mineral (369)
Bisnes Ais Krim (503)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1105)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (160)
Bisnes Cuci Kereta (810)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1366)
Bisnes Ebook (1049)
Bisnes Handphone (1262)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (561)
Bisnes Ice Blended (696)
Bisnes Jam Tangan (288)
Bisnes Jeruk (172)
Bisnes Kitar Semula (500)
Bisnes Komputer (1491)
Bisnes Kurier Dan Logistik (682)
Bisnes Minuman (1467)
Bisnes Pasar Malam (1973)
Bisnes Pelancongan (550)
Bisnes Pengantin (687)
Bisnes Perabot (862)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1112)
Bisnes Restoran (3344)
Bisnes Roti Dan Bakeri (710)
Bisnes Salun Rambut (365)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (382)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (665)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (824)
Bisnes Untuk Dijual (3344)
Bisnes Waffle Dan Jagung (385)
Bisnes Western Food (326)
Dewasa 18sx (1780)
Diskusi Bisnes (1966)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (723)
Expo Karnival Tapak Niaga (6524)
Forex Malaysia (1892)
Haiwan Peliharaan (471)
Haji Dan Umrah (467)
Hiasan Dalaman (714)
Hiasan Taman (243)
Hotel Resort Homestay (1015)
Iklan Tv Radio Media Massa (225)
Import Dan Eksport (333)
Ingin Berniaga (2826)
Insurans Dan Takaful (1734)
Insurans Roadtax Kereta (343)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1991)
Kedai Emas (454)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2538)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3870)
Kedai Kamera Dan Camcorder (343)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (348)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1856)
Kedai Sewa (1640)
Kereta Baru (1620)
Kereta Terpakai (5016)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4856)
Kerja Kemahiran (1966)
Kerja Kosong (11856)
Kerja Praktikal (2096)
Kerja Sales (2296)
Kerja Sambilan (6356)
Konsultan Peguam (152)
Konsultan Perniagaan (458)
Kontrak Swasta (294)
Kontrak Tender Kerajaan (459)
Kontraktor Balak Dan Kayu (483)
Kontraktor Jurutera (568)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (683)
Kontraktor Pasir (399)
Kontraktor Pembinaan (2069)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2829)
Kursus Kecantikan (692)
Kursus Makanan (665)
Kursus Motivasi (324)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1624)
Mencari Pelabur (3694)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (273)
Mesin Industri (518)
Mesin Jahit (377)
Mesin Proses Makanan (573)
Pakej Pelancongan (2617)
Pakej Perkahwinan (1207)
Pakej Perniagaan (895)
Pasar Basah (1464)
Pekerja Asing (1241)
Pelaburan Saham Unit Trust (950)
Pembantu Rumah Asing (1870)
Pembekal Barang Runcit (1586)
Pembekal Beras (110)
Pembekal Buah-buahan (484)
Pembekal Ikan Kering (386)
Pembekal Kelapa Dan Santan (652)
Pembekal Kerepek (1102)
Pembekal Keropok (448)
Pembekal Kicap Dan Sos (225)
Pembekal Kurma Dan Kismis (290)
Pembekal Madu (241)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (604)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1187)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (609)
Pemborong Bundle (871)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (163)
Pemborong Kasut Dan Sandal (700)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (111)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1665)
Pemborong Pakaian Lelaki (1132)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4241)
Pemborong Telekung Dan Songkok (567)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3531)
Pemborong Tuala (201)
Pemborong Tudung (2803)
Pembuat Papan Tanda Iklan (279)
Pembuat Plastik Kotak Botol (800)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (497)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (955)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (590)
Pengedar Contact Lens (244)
Pengedar Perfume (1545)
Pengedar Permainan Kanak2 (603)
Pengedar Produk Kecantikan (2635)
Pengedar Produk Kesihatan (3011)
Pengurus Majlis (598)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (731)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (697)
Penternak Kambing (289)
Penternak Lembu (392)
Penternak Udang (195)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (728)
Peralatan Sukan (555)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (439)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1539)
Pinjaman AIM (169)
Pinjaman Hartanah (522)
Pinjaman Kad Kredit (390)
Pinjaman Kereta (613)
Pinjaman Peribadi (10644)
Pinjaman Perniagaan (1846)
Produk Dari China (544)
Produk Sejuk Beku (1330)
Program Consignment (2024)
Program Dropship (6776)
Pusat Bahasa (361)
Pusat Jagaan Bayi (1555)
Pusat Latihan (653)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (527)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (368)
Pusat Tadika Dan Taska (1328)
Pusat Tuisyen (1072)
Rancangan Perniagaan (599)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4317)
Rumah Untuk Dijual (3757)
Servis Freelance (1120)
Servis Keselamatan (727)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (463)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (579)
Sewa Kereta Teksi Limo (1835)
Sewa Lori (2572)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (908)
Studio Grafik Dan 3D (1111)
Studio Lukisan (130)
Studio Model Penyanyi Pelakon (738)
Studio Muzik (482)
Sukan Beladiri (117)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (643)
Tanah Untuk Dijual (4880)
Tempahan Biskut Dan Tart (2157)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (669)
Tempahan Katering (2168)
Tempahan Kek Dan Coklat (2152)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1760)
Tempahan Minuman Dan Dessert (465)
Tempahan Nasi Lemak (527)
Tempahan Roti (365)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (642)
Ubahsuai Rumah (1696)
Urut Tradisional (801)
Usahawan Baja Pertanian (374)
Usahawan Benih Dan Nursery (404)
Usahawan Tani (1099)
Vending Machine (373)
Voucher Dan Tiket (249)
Web Design Malaysia (2318)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1360)