Search Majalah.com
Cadangan Nama Koperasi & Cara2 Penubuhan Koperasi
Sabariah Kassim @ Produk Halal Bumiputra Muslim - Wed 9/Jun/2010 1:56pm [Last Comment]
Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Nampaknya berkobar2 saudara kalian untuk menjayakan impian ini. Kalau tak dimimpikan macammana nak jadi kenyataan. Tempuh penubuhan Koperasi taklah lama mana bergantung kepada ke pejabat SKM yg akan menguruskannya. Kat Seremban ni mudah sikit sebab dah ade repo.
Hendak menunggukan hingga hujung tahun ni kenalah buat persiapan sepenuhnya. Pada rangkaan saya kalau hingga hujung tahun tu termasuk ubahsuai majalah.com sekali. Ubah suai kena juga bagi align dgn perjalanan Koperasi.

Tindakan yg perlu dibuat:

1. Pihak Penaja perlu sangat berhubung dgn pihak SKM Daerah dan majukan surat permohonan utk menubuhkan Koperasi mengikut format SKM-KPK-01.
a. Nyatakan aktiviti koperasi. Ada 9 aktiviti dibenarkan. Ada yg special kena kelulusan SKM. Aktiviti yg menyalahi undang2 tak boleh seperti nak jadi Ah Long atau Skim nak jadi jutawan segera.
b. Cadangan 2 nama Koperasi.
c. Nyatakan kawasan Operasi Koperasi.
d. Bilangan ahli minimum 50 org.
e. Nyatakan aktiviti yg akan segera dilakukan sebaik saja diluluskan.
f. Perlu ditandatangi oleh 3 org penaja.

2. SKM Negeri akan berikan keputusan permohonan dalam tempuh 14 hari tapi selalunya sampai 1 bulan (paling lewat).

3. Penaja siapkan draf Peraturan Kecil, aliran wang tunai perniagaan utk tempuh setahun utk perbincangan dan panggil mesyuarat permulaan. Kehadiran minimum 25 org. Kalau kurang, tak cukup korum. First time je…..Pegawai SKM mesti hadir.

4. Kedatangan perlu dicatit dan ditandatangani. Majukan minit mesyuarat permulaan ini mengikut format yg ditetapkan bersama borang dan lampiran2 yg sepatutnya di hantar ke SKM Daerah. Sekarang ni anggota ALK hanya 12 org, boleh dikurangkan ikut kesesuaian.

5. SKM Negeri akan berikan keputusan dan Sijil Penubuhan berdasarkan kelulusan minit Mesyuarat dalam tempuh 28 hari tapi selalunya sampai 1 bulan (paling lewat).

6. Bila dah dapat Sijil, ALK kena panggil Mesyuarat Pertama Koperasi dgn dihadiri oleh Pegawai SKM. Masa ni mulalah VIP nak kena rapat, nak rasmi mesyuarat!!!! Kehadiran ikut Peraturan Kecil, ape yg telah diputuskan…SELESAI….. Tunggu tahun depan lagi buat AGM kali kedua pulak.

Amacam Ok setuju tak????Kita kena lihat semula perlu ke nak mesyuarat setiap minggu?

(Topic upgraded & edited by Admin)

Niche: Persatuan
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Rahman - Thu 10/Jun/2010 10:40am
    Saya cadangkan

    1) Koperasi MDC

    Dibawah adalah cadangan sdri Jacklyn Lia - 02 Jun 2010, 4:06pm
    Lia cadangkan:
    * Komaco (koperasi majalah.com)
    * Komaja
    * Komdoco
    * Koperasi MDC (majalah dot com)  
  2. Rahman - Thu 10/Jun/2010 10:49am
    Saya cut&paste semula komen dari sdri Zila

    Zila 6 - 04 Jun 2010, 7:03pm
    Sekadar info kalau nak buka koperasi.
    Kena ada undang2 kecil koperasi yg berdaftar dgn ssm. Antara maklumat yg diperlukan :
    1) Pengenalan - nama, alamat
    2) matlamat, fungsi dan aktiviti
    3) Keanggotaan - fee, hak liabiliti anggota, tarik diri dan etc
    4) Organisasi & pengurusan - AGM, perwakilan, tugas2, undian dan etc
    5) Aset dan wang koperasi - modal, simpanan, utg, pelaburan dan etc
    6) Akaun dan audit - tahun kewangan, resit, juruaudit, etc
    7) Pelbagai - perlantikan, pertikaian, pembubaran, etc
    Kalau betul nak buka koperasi kita boleh start fikir perkara diatas juga.
    Semuanya tertakluk pada Akta Koperasi 1993 dan Peraturan Koperasi 1995. Tq  
  3. Mohamad Fuad Matusin - Mon 12/Jul/2010 10:40am
    saya rasa apa yang telah dipersetujui sebelum ini nama kelab bazaar majalah.com adalah sesuai untuk dijadidikan sebagai Koperasi Bazaar Majalah.com singkatannya KBMC.....

    ingat bukan Kpg Baru Medical Centre  
  4. Raden - Mon 12/Jul/2010 11:03am
    fuad... kalu kobazar atau kobazaar okeh ke?

    1) kobazar sdn bhd
    2) kobazaar sdn bhd

    mana lagi cantik kalu print atas paper.... dan kad biznez  
  5. Mr Zeck - Wed 14/Jul/2010 11:15pm
    salam semua,

    terlebih dahulu saya memohon maaf kepada admin andai apa yang akan saya usulkan ini melampaui batasan saya,

    memang tidak saya nafikan jasa dan pengorbanan admin mewujudkan majalah.com dan ruangan ini amat2 saya hargai.

    saya cuma nak minta jasa baik admin supaya semua komen2 baru dinaikkan menjadi turutan 1,2,3 dan seterusnya,

    ianya bagi memudahkan semua ahli majalah.com mengetahui topik2 baru setiap kali mereka membuka ruangan yang berkenaan,

    sebagai contoh-
    dalam ruangan ini,

    saudara raden memberi komen pada 12-july-2010 diletakkan dibawah, dan komen en rahman pada 10-jun-2010 masih diatas.

    cuba kita bayangkan andai lagi setahun,
    ahli yang memberikan komen pada 14-july-2011 akan diletakkan dibawah dalam page yg ke 50,

    berapa lama untuk kita membuka page ke 50 tu bagi melihat komen2 yang amat kita nantikan?

    maaf la ye admin.
    kita share pandangan ni bersama semua ahli.
    kalau saya terlebih,
    maafkan saya ye.

    ikhlas,
    mr zeck.  
  6. Forum Moderator - Thu 15/Jul/2010 9:37am
    Mr Zeck suggestion is very reasonable.

    However, in 1998 when we first started majalah.com, the latest comment will be placed higher up, pushing down earlier comments. This is what Mr Zeck suggested and we have implemented it 10 years ago.

    However, we received a lot of negative comments from visitors saying that comments in reverse orders are confusing.

    There is however, solution to this problem, which we should have implemented earlier. The solution is:

    Whenever the topic have more than 1 page, the link to the topic will go directly to the last 3 comments, autoscrolled by the browser. Hence when visitors click the topic, they will be presented & positioned to the last 3 comments of the topic. They of course can scroll up and down as they wish.

    Hence we will solve both complaints with 1 stone. I will push the engineering team to implement this feature ASAP.

    Thanks Mr Zeck for yr suggestion.  
  7. Mr Zeck - Sat 24/Jul/2010 2:55am
    salam semua,

    alhamdulillah, perjumpaan saya dengan en rahman dan pn sabariah kasim berjalan dengan lancarnya,

    banyak idea2 bernas dari pn sabariah kasim dan en rahman bagi memajukan koperasi ini,
    dengan kepakaran pn sabariah kasim dan en rahman, koperasi ini pasti berjaya di dalam bidang yg diceburi.

    saya hanya boleh menjadi penasihat saja itu pun andai diperlukan,
    kalau tak diperlukan pun tak pa.
    kerana banyak lagi pakar2 didalam ajk kmdc ini.

    saya berharap kepada semua ahli2 majalah.com boleh memberikan sokongan gitu bagi mewujudkan koperasi majalah dot com (kmdc).

    kepada ahli2 yang berminat untuk menyertai koperasi sebagai ahli,
    sila nyatakan kesetujuan anda dan nyatakan -
    saya setuju / tidak setuju menyertai koperasi majalah dot com (kmdc)
    nama penuh-
    no hp-
    e-mail-

    ini adalah langkah pertama bagi merialisasikan impian semua untuk menubuhkan koperasi majalah dot com.

    ikhlas.
    mr zeck  
  8. Mr Zeck - Sat 24/Jul/2010 2:58am
    saya bersetuju menyertai koperasi majalah dot com (kmdc)

    zulkifli bin yusof
    012-4464 700
    skygate.formulator@gmail.com  
  9. Zila 6 - Tue 27/Jul/2010 6:47pm
    Salam. Secara dasarnya memang saya nak menyertai koperasini tp sebelum nak menyertai koperasi ini saya rasa patut atau perlu rasanya kita mengetahui serba sedikit tentang koperasi yang kita nak sertai.
    Maaf saya adalah antara orang2 yang tidak dapat hadir pada mesyuarat2 yg lepas tp berminat nak menyertai koperasi ini dan mengikuti perkembangannya melalui majalah.com shj.
    Saya rasa bagi orang2 yang tidak hadir banyak yang mereka tidak tahu dan perlu rasanya untuk mengetahui perkara2 yang dibincangkan.
    Pada pendapat saya, minit mesyuarat perlu diletakkan di satu topik supaya senang diakses oleh sesiapa yang nak megikuti perkembangan koperasi ini. Dan butiran lanjut/detail perlu diberitahu kepada yang berminat di bawah topik yang berbeza atau satu topik dengan minit mesyuarat jadi tak perlula nak email pada setiap orang ttg perkembangan terkini koperasi jika semuanya dah ada kat sini.
    Buat masa sekarang saya rasa bermasalah untuk mengetahui tentang minit mesyuarat dan perkembangan terkini koperasi sbbnya semuanya dicampurkan pd satu topik padahal ianya saya rasa patut diasingkan.
    Minit mesyuarat dan butiran2 detail yg dibincangkan pada setiap mesyuarat adalah sesuatu yang perlu dibentangkan supaya orang lain dapat gambaran jelas tentang koperasi ini. Banyak benda yang saya rasa masih tak jelas sbb saya masih tak dapat info2 yg berkaitan dengan koperasi ini... Pada saya la, orang lain tak pasti...
    Saya juga sarankan kepada yang nak buat comment/saranan buat di topik yang betul supaya semuanya tak bercampur aduk.
    Sekadar pandangan 2 sen saya sahaja.  
  10. Rahman - Wed 28/Jul/2010 10:32am
    Saya telah meminta dari programming team fungsi utk mark AJK Penaja dan Attendees & Nama2 ahli berminat. Ini membolehkan email blast dibuat dgn mudah dan senarai nama baru dibuat secara automatik.

    Saya telah test beberapa function pada jumaat lepas, walaubagaimanapun, saya minta sedikit perubahan & pindaan utk menyesuaikan dgn keperluan koperasi ni.

    Insyaallah hari ini testing akan dilakukan lagi. saya akan update. Antara fungsi2 yg saya minta

    1) Topic Merge
    2) Topic Separation
    3) Comment merge
    4) Comment relocation
    5) Marking for AJK Penaja, Attendees & Interested parties
    6) Email list for the above categories, automatically updated.
    7) Dedicated page for persatuan/koop structure & members
    8) Fields for additional info, esp if members have multiple email & hp num

    How many will be finished by today... we will see & saya akan test this afternoon, before deploying the features.

    Saya nak mengelakkan kesemua diatas dibuat secara manual atas kertas. Ini kerana cara manual adalah merugikan masa semua orang. Saya nakkan ia berlaku secara automatik & online.

    Sebab itulah pada pendapat saya, cadangan penubuhan sebenar iaitu pada Jan 2011 (spt yg disarankan awal2 dulu) adalah lebih realistik.

    Ini kerana persatuan/koperasi ini adalah 100% automatic, programmed onto the portal & integrated with the portal itself. Dan utk mencapai objective ini memerlukan kesungguhan dan tidak mudah putus asa dari kita semua.  
  11. Mr Zeck - Wed 28/Jul/2010 8:49pm
    salam semua,

    ini baru betul en rahman,

    semua kerja harus pantas,
    agar masa tidak terlepas.

    good luck for alk team.

    ikhlas.
    mr zeck  
  12. Rahman - Thu 29/Jul/2010 10:15am
    Ya... Mr Zeck. Actually my planning is much advance... beratus2 lagi features yg saya nak minta. tapi saya tak nak blast kesemuanya sekali kpd programming team, nanti mereka terkejut & tension.

    Saya nak melihat persatuan/Koperasi ni yg pertama 100% integrated online with powerful engineering team stand behind it.

    Ini adalah kerana terlalu banyak kerja2 clerical yg membazirkan masa (dan kena bayar gaji mahal) sepatutnya boleh diprogramkan onto this portal, hence koperasi dapat jimat masa (paling penting) dan kos (juga amat penting).

    Koperasi ni probably the first in Malaysia yg mempunyai ciri2 100% online integration & automated. Nanti, bukan sahaja memudahkan kerja kita, koperasi2 lain dan persatuan2 lain pun akan datang berlumba2 nak bernaung dibawah koperasi kita, atau membuat JV dgn koperasi kita.

    Saya amat tahu... kalau kita nak buat sendiri kesemua programming ni, kosnya mencecah RM ratusan ribu ringgit. Hence kita kena bermula satu satu, one step at a time.

    This is not a 100m sprint
    This is a real non stop marathon. Those with stamina and willpower will eventually lead and win.

    So where is the destination? actually... there is no destination....
    ingat......

    "Success is a journey, not a destination."  
  13. Zila 6 - Sat 31/Jul/2010 2:07am
    Salam. Syabas saya ucapkan kepada En Rahman dan team Majalah.com. Saya tahu untuk menjayakan sesuatu program tu, kita akan menggunakan banyak masa, tenaga dan wang ringgit sbb saya pun pernah turut serta dlm membangunkan sesebuah program yg mana kita kena lakukan beberapa testing before launching. Kalau ada additional requirement kita kena buat amendment...
    Kita cukup bertuah sebab ada support dr majalah.com. Harap2 semua yg dirancang akan berjalan lancar. Terima kasih dan syabas sekali lagi saya ucapkan di atas usaha En Rahman dan pihak Majalah.com...  
  14. Raden - Mon 2/Aug/2010 1:56pm
    i confuse with majallah.com... why not they sell the banner ads themselves and keep 100% untung... why create a kooperasi?  
  15. Mr Zeck - Mon 2/Aug/2010 6:47pm
    SALAM,

    YA LA,
    BETUL KATA RADEN TU KAN,
    BUAT APA TUBUH KOPERASI UNTUK TOLONG ORANG RAMAI YG JADI AHLI KAN.
    LEBIH BAIK JUAL BANNER KAT HALAMAN MAJALAH.COM DAN TENTU UNTUNG SENDIRI2 JE,

    TAPI SAUDARA RADEN,
    SAUDARA KENA INGAT,
    KITA LAHIR KEBUMI NI PUN BUKAN SORANG2 JE,
    ADA IBU KITA, ADA AYAH KITA, ADA BIDAN,
    SAMA LA BILA KITA MATI NANTI,
    BUKAN NAK BAWA JASAD JE,
    KENA LA BAWA AMAL KEBAIKAN SAMA,

    JADI,
    DISEBABKAN ITULAH SELURUH WARGA KERJA MAJALAH.COM BERTUNGKUS LUMUS SIANG DAN MALAM BAGI MERIALISASIKAN IMPIAN MENUBUHKAN KOPERASI NI,
    TANPA MENGIRA PENAT LELAH DAN WANG RINGGIT YANG MEREKA HULURKAN,

    SEKURANG-KURANGNYA SAUDARA RADEN,
    KITA HARUS BERSYUKUR KERANA MASIH ADA LAGI ORANG2 MELAYU YANG SANGUP BERKORBAN DEMI BANGSA DAN EKONOMI UMMAH,

    BAGI PANDANGAN SAYA LA KAN,
    SAUDARA RADEN BOLEH JUGA MENCURAHKAN ILMU DAN PENGALAMAN SAUDARA KEPADA KOPERASI NI DEMI PEMBANGUNAN UMMAH KITA,

    MANA LA TAHU KAN,
    SEANDAINYA KOPERASI NI BERJAYA,
    KITA PUN TUMPANG GEMBIRA.

    SAUDARA RADEN KENA LA BAGI SOKONGAN MORAL PADA ANAK BANGSA KITA NI YEK.

    IKHLAS,
    MR ZECK  
  16. Rahman - Tue 3/Aug/2010 10:04am
    Raden -> Saya pernah tanya soalan yg sama 2 bulan dulu... majalah.com jawab mereka ada expertise yg tinggi dalam ICT dan server technology... tapi tak expert dalam bab2 spt bengkel kereta, pakaian lelaki wanita, dobi, kerepek, hartanah, second cars dan kesemua business2 niche di sebelah column kanan tu.

    Hence mereka nak fokus pada technology dan kalau boleh biar expert2 dalam bidang masing2 yg run the show in their niches, dibawah "payung" persatuan atau koperasi.  
  17. Sabariah Kassim - Tue 3/Aug/2010 9:42pm
    Mr Raden,
    Pada hemah saya sebelum Mr Raden berfikir macam mana majalah.com boleh buat duit, rasanya tuan punya Majalah.Com dan fikirkan perkara tu lebih awal. Mereka yg punyai web macam Majalah.com lama dah jadi jutawan seperti cari.com, alibaba.com dan seumpamanya. Kita perlu bersyukur dgn empunya majalah.com kerana sudi nak buat Koperasi kerana keuntungan tg dapat dia tak makan sorang sekurang-kurangnya ramai ahli yg merasa dari sifat pemurah yg ade. Harap2 dia tak berubah hati nak batalkan, melepas lah nak merasa.
    Saya percaya Mr Raden juga ade kepakaran dlm perniagaan, mungkin Mr Raden boleh membantu menjayakan matlamat penubuhan Koperasi ini dan menentukan kejayannya.TK  
  18. Suhasni Bin Hayani - Tue 3/Aug/2010 10:05pm
    salam...

    saya amat tertarik dgn idea penubuhan koperasi majalah.com ini...tetapi sy belum nampak lagi mane komen ttg rasional/onjektif penubuhan koperasi ini. harap rakan2 dapat memberi sedikit pandangan agar ahli2 yg lain dpt memahami konsep asas koperasi seterusnya dpt memberi idea2 yg lain..tq  
  19. Rahman - Wed 4/Aug/2010 8:27am
    Suhasni -> actually discussion dalam topik penubuhan ni dah jadi terlalu panjang. objective tu ada dalam minit mtg yg first, pada komen ke 34 - link dibawah.

    http://www.majalah.com/?classified:tarikh-mtg-persatuan-koperasi-majalah-com:5P729495XJ#34

    Misi/Objektif
    =============
    Menjadi tempat dimana pemborong dan peniaga berkumpul dan membina rangkaian perniagaan.

    Saya rasa dah tiba masa utk buat summary pergerakan ni sebab untuk orang yg baru baca, nak go thru kesemua beratus2 comment tu agak panjang. Actually summary ni dah dibangkitkan oleh Fitry dalam mtg pertama, tapi masih belum di laksanakan lagi.

    Misi tu boleh dibahaskan dan di details kan lagi. basically ada 3 jenis kasar business

    1) B2B - Business to Business
    2) B2C - Business to Consumers
    3) C2C - Consumers to Consumers

    B2B
    ===
    tempat utk pemborong membuat business network. Manufacturer/pekebun/estate owner supply kpd pemborong/pembekal & kemudian kepada pekedai2 & peruncit2. kuantiti biasanya besar...

    B2C
    ===
    Bahagian dimana pekedai/peruncit/pemilik butik membekal kpd penguna (consumers)

    C2C
    ===
    Dari pengguna kpd pengguna. Contohnya Ali nak jual handphone second kpd aminah. aminah nak jual basikal anak dia kpd org lain, org lain nak jual used items dia kpd org lain.

    Buat masa ni, kesemua B2B, B2C dan C2C ada di majalah.com.. dari pemerhatian saya secara kasarnya (tidak saintifik) disini ada ...

    - B2B maybe dalam 50%
    - B2C maybe dalam 20%
    - C2C maybe dalam 10%
    - MLM & Affiliates - maybe dalam 10%
    - Skim Cepat Kaya - maybe dalam 10%

    Bagi pendapat saya:-
    - B2B paling penting
    - B2C juga amat penting, tapi perlu diasingkan dari B2B
    - C2C maybe boleh disatukan dgn B2C.
    - MLM dan Affiliates perlu diasingkan dalam kategorinya sendiri.
    - Skim-Cepat-Kaya perlu dipantau dan kerjasama perlu dibuat dgn SSM, BNM dan Polis.  
  20. En Sulaiman Ramli - Mon 9/Aug/2010 1:36pm
    kpd en. Raden, kekeliruan u tu ada asasnya.. tp xberapa sesuai lah u lampirkan kat sini. Sbbnya ada persoalan tu xboleh dijawab dgn drastik, hanya masa akan menentukan. Supaya diri kita xterbawa2 dgn kerja yg sia2.

    Dorg ni belum merasa buat sesuatu utk bgsa mereka... So biarkanlah mereka buat dulu. Sbb mereka yakin sgt2 apa yg mereka duk tgh buat ni akan berjaya. On paper sume org boleh buat mcm2 spt mana MLM, itu ini & sbgnya.. Klu dah main dgn duit ni en Raden, kuarga pun boleh terbalik, inikan pulak org yg kita xkenal dr planet mana dtgnya. Berikan mereka waktu menimba pengalaman ni..  
  21. Rahman - Mon 9/Aug/2010 2:30pm
    En Sulaiman -> Kesemua AJK Penaja ada mempunyai pekerjaan masing2 dan stabil dari segi kewangan. Maka tidak ada desakan utk penubuhan ni cepat atau lambat. Kami lebih kepada keinginan utk mematuhi keperluan undang2 sivil dan syariah, dan juga menepati kehendak warga forum ni.

    Kami meletakkan Nov 2010 utk Mtg Pra AGM. Tujuan mtg tersebut adalah utk pengesahan hal2 berkaitan penubuhan koperasi.

    Selain itu, kami AJK penaja juga mempunyai Plan B dan Plan C sebagai backup, jika koperasi tidak berjaya ditubuhkan atas alasan apa sekalipun. Walaubagaimanapun, ia tidak dimasukkan kedalam minit mensyuarat.

    Kenapa usaha kearah persatuan/koperasi ni penting?

    1) Pihak majalah.com adalah expert dalam ICT, networking dan database server shj. Mereka tak nak involve dalam business2 lain spt borong kerepek, jual hartanah & kereta terpakai.

    2) Jika ada rungutan atau cadangan dari warga forum, pihak majalah.com tak peduli pun... mereka hanya berminat dgn coding dan programming dan database server technology.

    3) maka perlulah kita menubuhkan persatuan/koperasi ini, dimana halatuju dan urusan business & perdagangan kita di forum ni mendapat perhatian dan pembelaan (pembelaan oleh siapa?.. oleh kita sendiri).

    - Jika ada cadangan bernas, organisasi ini akan berusaha melaksanakannya.
    - Jika terdapat komplen/komen dari forumers, organisasi ni akan cuba memperbetulkannya.
    - Jika terdapat dispute diantara pembeli dan penjual, organisasi ni akan mampu utk menyelesaikannya nanti, insyaallah.

    => Koperasi ini "Dari kita para Peniaga" - "Untuk kita para Peniaga"
    => Tuhan tidak akan mengubah nasib kita kecuali???...  
  22. En Sulaiman Ramli - Mon 9/Aug/2010 2:58pm
    nasib manusia jg xkan berubah selagi buat sesuatu yg sia2, yg ada kepentingan individual, malah ada unsur2 paksaan & tekanan. Nasib manusia yg mana xkan berubah?

    Cth; jika nak memancing ikan salmon, boleh dpt ke memancing kat PD? Melaka? @ port klang?
    @ masih lg menggunakan frasa 'lebih baik mencuba drpd xbuat apa2...  
  23. Rahman - Mon 9/Aug/2010 3:44pm
    En Sulaiman ->

    - Tidak ada paksaan utk menyertai koperasi
    - Tidak ada paksaan utk mengiklan free di forum ni
    - Kalau ahli2 koperasi semua setuju nak "memancing ikan salmon", koperasi akan "hantar rombongan memancing ikan salmon ke Norway, Sweden & Finland"
    - Tanpa persatuan/koperasi, pemancing2 ni mungkin tak mampu utk kesana.

    Penubuhan persatuan/koperasi memang tidak semudah yg diceritakan di kedai2 kopi. Tapi ia bukanlah mustahil.

    Ada beribu2 koperasi di Malaysia. Bank rakyat adalah koperasi yg paling teratas. Juga banyak koperasi2 lain yg amat besar dan kukuh dan memajukan ekonomi ahli2nya.

    Perlu diingatkan, tugas koperasi bukan utk memberi sedekah amal jariah. Tugas koperasi adalah untuk kepentingan dan faedah ahli2 koperasi itu sendiri. Dan keahlian koperasi amat terbuka (tertakluk kpd undang2 kecilnya contohnya: Koperasi Taman Majujaya adalah utk penduduk kawasan taman tu shj.).

    Dibawah ni senarai 10 teratas...

    1. Bank kerjasama rakyat malaysia berhad [bank rakyat]
    2. Koperasi permodalan felda berhad
    3. Koperasi angkatan tentera malaysia berhad
    4. Koperasi kebangsaan permodalan tanah berhad
    5. Koperasi serbausaha makmur berhad
    6. Koperasi kakitangan petronas berhad [kopetro]
    7. Koperasi pekebun kecil daerah batu pahat berhad
    8. Angkatan koperasi kebangsaan malaysia berhad [angkasa]
    9. Koperasi tunas muda sungai ara berhad
    10. Koperasi pekebun kecil daerah batang padang (utara) berhad

    Baca selanjutnya disini:
    http://www.skm.gov.my/html/themes/SKM/images/pdf/koperasi%20terbaik/Senarai%20100%20Koperasi%20Terbaik%202009.pdf  
  24. En Sulaiman Ramli - Mon 9/Aug/2010 4:40pm
    skim cepat kaya @ mlm selalu guna frasa ni.. 'tidak ada paksaan'... antara ciri2 yg memang bukan dlm minat sy pasal sesuatu koperasi ni, mereka mencipta kepentingan individual dlm bentuk keahlian... hanya utk ahli.. tapi jika sesuatu koperasi tu di bawah naungan sesuatu yayasan, ni sy setuju.. coz boleh nampak jlnnya ke mana..  
  25. Rahman - Mon 9/Aug/2010 4:45pm
    En Sulaiman -> Kalau ada yayasan yg nak jadi penaung kami, Pihak AJK Penaja boleh membuat mesyuarat khas tergempar utk discuss dgn mereka.

    - En Sulaiman kena tolong carikan Yayasan utk kami. Terima kasih kerana sudi membantu.
    - Yayasan kena beritahu apa yg mereka mahukan dari kami
    - Kami pihak AJK akan cuba wakili ahli2 forum utk nyatakan apa yg kami mahukan dari yayasan tersebut. (hint: platform utk business networking ahli2 forum majalah.com)  
  26. En Sulaiman Ramli - Mon 9/Aug/2010 7:46pm
    drpd pemerhatian sy dan perbincangan antara en rahman dan pihak mdc, bukankah mereka tidak berminat dgn yayasan, mana mungkin semua ini terjadi.. kalau betul2 ia menjadi impian bg pihak mdc utk memberi kebenaran meletakkan yayasan dan bersetuju yayasan menjadi penaung, maka bertambah kuatlah koperasi ini.. dan ini memerlukan perbincangan yg berterusan lg antara pihak mdc dgn anda dan ajk2 yg lain.

    yayasan sbg penaung utk koperasi ni xperlu di cari krn segala perkembangan berkenaan koperasi mdc ni sy memantau bg pihak mereka. (salah 1 Yayasan di selangor)... pihak yayasan ni menjadi penaung utk segala organisasi yg membawa prinsip individual ke dlm persatuan, koperasi, kelab @ yg sewaktu dgnnya supaya organisasi tu tak la nti jd hidup segan mati x mahu..  
  27. Rahman - Mon 9/Aug/2010 8:59pm
    En Sulaiman -> Saya baca semula berulang2 kali statement2 yg lepas2. Fakta yg ada adalah:-

    - majalah.com tidak pernah menghalang atau membangkang yayasan sedia ada utk menjadi penaung jika mereka berminat.

    - Tetapi, majalah.com tidak berminat MENUBUHKAN yayasan BARU.

    Jikalau benar yayasan boleh membantu, bukan membawa masalah baru, mereka dialu2kan.

    Tetapi ada beratus2 atau mungkin beribu2 yayasan di Malaysia ni. Yayasan mana satu kah yg bebas dari pengaruh politik atau kepentingan individu dan sesuai jadi penaung persatuan/koperasi ni?

    Mtg pertama 23 jun 2010, mtg kedua 11 jul 2010 dan mtg ketiga 8 ogos 2010. kesemua mtg dibuat secara terbuka dan kesemua warga forum dijemput secara public.

    Kami Pihak AJK Penaja tidak ada menerima walau satupun email atau phone call dari mana-mana yayasan yg berminat hadir atau bertanyakan khabar.

    Kami sendiri tidak akan pergi mengetuk pintu bangunan Yayasan2 ini. Kalau mereka nak jadi penaung atau nak bekerjasama dgn kami, dipersilakan datang ke mtg. Mungkin masih belum terlambat lagi, mungkin kami boleh aturkan sesuatu... saya tak boleh janjikan apa2 sebab sudah 3 mtg dibuat, tetapi saya boleh mencuba memujuk AJK penaja yg lain utk menerima pandangan Yayasan2 di malaysia yg berminat.

    (FYI, draf minit mtg ke 3 sudah siap. Segala misi, objektif, perancangan, tarikh pelaksanaan beserta plan B telah dibincangkan dan diputuskan)

    Kepada Yayasan2 yg ada di malaysia, sila hubungi kami. Perbincangan hanya di restoren sahaja bukan di hotel, dan dibiayai oleh duit poket kami sendiri, peniaga2 yg hadir mtg.

    Mungkin masih belum terlambat.. tapi kena cepat sikit sebab mtg ke 4 dan ke 5 sepatutnya mtg AJK penaja sahaja utk membincangkan Undang2 kecil & perkara2 remeh temeh melibatkan borang2, paperwork, logo jika ada, alamat organisasi dan seumpamanya.

    Email: mdckoop@gmail.com
    Phone: 019 641 6011 - Rahman  
  28. En Sulaiman Ramli - Tue 10/Aug/2010 12:16am
    samada masih belum terlambat @ dah terlambat sekalipun, yg mana dlm perancangan teruskan shj usaha anda.. kpd en rahman sy rasa mana2 pihak yayasan yg membaca kenyataan anda di ats sy yakin mereka jg tidak mgharapkan apa2 perubahan yg telah anda buat.

    sbbnya kebanyakan yayasan yg aktif bergerak atas perancangan misi dan visi yg amat teliti malah apa yg mereka rancangkan jika dibentangkan dlm meeting anda amatlah selari dgn keinginan2 pihak anda @ ajk2 anda.. cuma anda tiada pengetahuan.

    Org2 yg tidak pernah tahu @ xambil tahu tentang sesuatu yayasan hanya terdorong dek khabar2 tepi jalan, kedai kopi yg mana yayasan hanya dipengaruhi oleh fahaman individu dan politik.. ini adalah tidak benar krn tidak seiring dgn misi dan visi sesuatu yayasan itu..  
  29. Mr Zeck - Wed 11/Aug/2010 4:09am
    salam semua,

    kalau lah orang2 melayu boleh bersatu,
    bayangkan, betapa kuatnya kita kan.

    tapi masaalahnya,
    allah beri ilmu sikit je pun dah nak jadi pewaris kamal antartu plak,

    kalau macam ni lah,
    sampai bila pun orang2 melayu tak boleh bersatu,

    tak boleh ke kita memberi peluang, bimbingan dan semangat kepada orang melayu yang ingin mengorak langkah untuk berjaya?
    kalau kita selalu asyik fikir kita sahaja yang betul pun masaalah jugak,
    kerana kalau semuanya kita pandai bermakna kita bertentangan dengan lumrah alam la plak,
    firaun yang begitu hebat pun tetap merasakan masih ada kelemahan, kekurangan dan kesilapan didalam dirinya,
    kalau kita betul dalam semuanya bermakna kita lagi hebat dari firaun,
    lagi bahaya nih.

    kita kena sedar,
    kita ni hanyalah seorang hamba dan insan yang amat hina keujudannya di muka bumi ini,

    dah la kita lahir pun telanjang bulat,
    kita nak tunjuk pandai lak,

    kita hidup didunia ni hanya lah sementara je,
    jadi apa yang kita boleh bantu sesama insan kita kena lah bantu,

    saya tulis ni hanyalah nak menyedarkan diri saya sendiri.
    bahawa saya ni masih seorang hamba yang amat kerdil di atas muka bumi yang amat luas milik allah swt.

    ya allah,
    ampunilah kejahilan ku ini,
    ampunilah kesombongan ku ini,
    ampunilah segala kejahatan lidah dan jari ku ini,
    engkau berikanlah sedikit hidayah mu kepada ku agar aku dapat berjalan diatas landasan mu ya allah.
    engkau bukakanlah jiwa ku ini agar aku dapat membantu semua muslimin dan muslimat diatas muka bumi ini sekadar kemampuan ku,
    sesunguhnya ya allah,
    hanya padamu tempat aku memohon keampunan dan hanya pada mu tempat aku bertawakkal.  
  30. Zila 6 - Wed 11/Aug/2010 4:55pm
    Salam. Tak tahu sebenarnya siapa yang nak ambil kesempatan atas siapa...

    Masing2 pentingkan diri atau mempunyai kepentingan sendiri untuk mendapatkan sesuatu dan akhirnya yang tertindas orang yang tak tahu apa2...

    kenapa manusia ni terutamanya bangsa Melayu susah sangat nak bersatu, yang rugi saper... Melayu gak... bukan bangsa lain...

    Ada masalah bincang... cari jalan penyelesaian.. bukan nak tunjuk sapa kuat sapa pandai... sapa ada duit atau sapa kau siapa aku...

    Kadang2 boring dengan politikus2ni...
    semak balik niat masing2-apa yang sebenarnya... betulke niat tu... orang yang kat bawahni semuanya follow me je...
    tolong buang politik2 @ kepentingan2 sendiri - takdepun bantu bangsa Melayu sangat...

    Pada saya .. Rezki ditangan Tuhan... minta je la dengan Nya... Tak kisah bawah koperasi atau yayasan yang penting niat tu betulkan dulu... Hitam ke putih ke... bak kata Nabil... lu pikir la sendiri...

    Semuani dr pemerhatian saya sendiri sebagai orang melayu yang selalu melihat orang melayu yg lain - tamak, dengki, pentingkan diri sendiri dan tak boleh nak bersatu hati...

    Pikir-pikirla...  
  31. Rahman - Wed 11/Aug/2010 5:36pm
    Sdri Zila, En Sulaiman & Mr Zeck. Actually dari 3 mtg yg dah dibuat, sangat2 menarik & meriah berbincang & bertukar2 fikiran. Alhamdulillah, tiada masalah besar/kecil timbul.

    Cuma tarikh mtg pra AGM dibuat agak jauh sikit iaitu Nov 2010, sebabnya... bukan masalah sesiapa dengki atau tak ada kerjasama... tapi cabaran terbesar adalah team programmer majalah.com memerlukan masa utk buat coding, testing & integration.

    Selain dari tu, ada plan backup iaitu plan B.

    Jika cukup 50 org, koperasi ditubuhkan. business akan berjalan...
    Jika tak cukup 50 org, persatuan ditubuhkan, business akan berjalan juga..

    Mana2 plan pun... plan A atau plan B business tetap akan bermula Nov 2010 ni. Once the organisation is running, we can improve it one step at a time.

    This is actually fun.. rugi sapa2 yg tak ambil bahagian... come and join us!!

    Satu lagi.. this is just the tip of the iceberg.. banyak lagi planning besar berskala tempatan, daerah, negeri, negara dan antarabangsa akan dibentangkan dalamasa beberapa tahun akan datang ni.  
  32. Mr Zeck - Wed 11/Aug/2010 5:44pm
    salam semua,

    betul apa yang zila katakan,

    kalau kita orang melayu tak mahu bantu orang melayu yang lain, siapa lagi?

    kalau tak mampu membantu pun tak pa asalkan jangan memutarbelitkan fakta,

    kalau kita boleh berikan sokongan moral pun dah cukup, itu pun membantu namanya,

    tak tahu la dunia sekarang ni kan,
    masih ramai yang tak boleh melihat orang lain senang,

    kalau en rahman tak cuba ujudkan koperasi ni, sapa lagi yang nak tolong fikirkan?

    dah la kita tak mampu berfikir,
    tak kan nak beri sokongan moral pun tak boleh?
    kalau sokongan moral pun tak boleh pun tak pa asalkan jangan la komen yang boleh mematikan semangat orang lain.

    bagi saya pandangan zila dan orang yang bersependapat dengan zila amat diperlukan didalam koperasi ni.

    ikhlas,
    mr zeck.  
  33. Nasir Rahman - Fri 13/Aug/2010 1:31pm
    Salam semua,
    Posting2 yg negative dan yg sumbang kita dapati disini kemungkinan nya dari mereka yg kurang faham akan usaha2 MURNI yg kita sedang usaha2 kan sekarang ini. Biarkan mereka2 dgn cara mereka sendiri insyallah dibulan Ramadan yg mulia ini mereka2 ini dapat petunjuk betapa usaha2 murni kita ini untuk merapatkan perniaga2 dan usahawan2 Melayu di atas satu platfrom ICT akan berjaya dan apa yg mereka luahkan selama ini adalah salah olih kerana di dorong olih PHD (perasaan hasrat dengki) mereka.

    En.Sulaiman, tak perlu lah nak pergi memancing ikan salmon dimana2 pantai semanjung Malaysia, dapatkan saja dari hypermarket2 yg ada di kota2 besar di Malaysia ini aje.  
  34. Sabariah Kassim - Sat 14/Aug/2010 8:36am
    Assalamualaikum dan salam Sejahtera,
    Perbincangan bertambah menarik dari hari kesehari. Pelbagai pengetahuan dapat diperolehi samada munasabah atau disebaliknya. Mengenai penubuhan kumpulan Majalah.Com ini dah lama dibincangkan samada dibaeah persatuan, Yayasan atau Koperasi. Banyak masa dah diberi untuk itu. Untuk meeruskan hasrat ramai mohon En Sulaiman dapat memberikan maklumat mengenai Yayasan yg diperkatakan itu. Terlebih dulu pastikan tidak ada atau kurang eleman kepentingan individu dan politik. Menjurus bagaimana nak menyatukan ahli dan mendapat manafaat bersama. Mungkin kami kurang arif tentang kebaikan Yayasan yg mungkin boleh menyelesaikan masalah peniaga baru kita yg ramai ini. Menunggukan maklumbalas dari En Sulaiman, En Rahman boleh teruskan usaha yg sedang dilakukan agar tidak tergantung tak bertali nanti. Kami berharap sangat En Sulaiman dapat membantu kami yg kurang arif ini dan berharap sangat dapat bersama2 kita merealisasikan impian sebahagian besar dari ahli Majalah.Com. Jgn Lupa hadir sama dalam perjumpaan dimasa hadapan jika berkesempatan. TK.  
  35. En Sulaiman Ramli - Sat 14/Aug/2010 5:48pm
    salam.. sy rasa mungkin pn sabariah x tumpukan perhatian pada meeting yg telh puan hadiri. bukankah en rahman telah menyatakan bhwa. koperasi tidk beminat dgn yayasan, cuma boleh dibwk bincang jika yayasan ingin menjadi penaung kepada mana2 koperasi.. utk itu mk apa yg telah anda dan team2 anda rancangkan sila teruskan spt biasa.. memang bg yg pro kpd koperasi akan nampak bhw setiap komen2 sy ni seakan 'membunuh' semangat org melayu utk memulakan langkah pertama dlm corak hidup berpersatuan. segala yg sy komen tidak lain tidak bukan hanya utk 'seimbangkan' supaya setiap warga forum yg membaca tidak hanya melihat kepada majoriti shj.. sbb itulah setiap apa yg kita bc hendaklah bc dgn mata hati yg terbuka tulus dan ikhlas.. dgn tujuan utm setiap yg menyokong biar benar2 menyokong jgn hanya hangat2 tahi ayam.. yg berminat on paper memang dasyat... klu listingkan boleh sampai 200, tp hakikatnya yg hadir meeting nak cecah 20 pun susah.. sbbnya org melayu belum cukup pendedahan dan bersedia utk hidup berpersatuan..

    kpd puan sabariah, siapakah yg ramai itu yg mhu tahu berkenaan sesuatu yayasan? sila minta mereka emel sy ke westernfoods@yahoo.com @ hubungi 0193174612 dan sy akan buat temujanji dgn mereka secara personal dan memberi gambaran yg sepatutnya mereka perlu tahu.. tq  
  36. En Sulaiman Ramli - Sat 14/Aug/2010 6:52pm
    emel to westernfoods501@yahoo.com  
  37. Rahman - Sun 15/Aug/2010 7:54am
    Lebih baik kita jangan bertikam lidah disini. Jika ada yayasan yg berminat, mereka akan contact kita. Jika tiada, tak mengapa.

    Walaupun bilangan yg datang mtg tak sampai 20% dari bilangan yg berminat, penjelasannya amat mudah.

    Kita ada 13+1 buah negeri di Malaysia ni. Dan mereka2 Yg Berminat berada di lokasi di serata Malaysia, dan ada kes2 yg berada di luar Malaysia.

    Bagi yg bukan di KL, utk datang ke KL hadiri mtg amatlah menelan belanja yg besar.

    Jadi secara teori kasarnya jika 1 per 13 yg hadir iaitu kira kira 8% dari yg berminat, itu dikira logik. Tak perlu kita mengata kaum tertentu tidak bersemangat atau "hangat2" shj... sebab perjalanan masih jauh.

    Persatuan/Koop yg akan ditubuhkan akan menjalankan bisnes utk ahli2nya bagi jangka 20, 30, 50 tahun akan datang.

    Tidak perlu terburu2. Apa yg penting adalah ketahanan diri utk berlari marathon merentas dunia tanpa penat lelah, dan bersedia berubah dgn menambahkan ilmu di sepanjang perjalanan.

    Saya menerima kritikan2 En Sulaiman dgn hati terbuka kerana ia juga adalah salah satu pelajaran yg harus dilalui dan ditempuh. Tidak mustahil En Sulaiman sendiri akan menyertai juga organisasi ni bila tiba masanya nanti.  
  38. Nasir Rahman - Sun 15/Aug/2010 8:04am
    En.Sulaiman,
    .. sbbnya org melayu belum cukup pendedahan dan bersedia utk hidup berpersatuan..
    maaf saya mencelah kerana selama ini melayu yg en sulaiman refer ini masih memerlukan cable dan juga kenalan dr mereka2 yg mempunyai pengaruh politik utk berniaga dan mereka2 ini tanpa TONGKAT2 ini akan tempang dan tidak bolih berjalan dan berdiri dgn sendiri nye dlm menjalan perniagaan sendiri .saya pasti en sulaiman juga mempunyai ramai kenalan2 saperti nya.

    kalau en sulaiman beriya2 benar hendak menubuhkan satu yayasan atau apa jua kumpulan untuk2 mengumpulkan perniaga2 dan usahawan melayu cara en sulaiman sendiri saya CABAR en sulaiman membuat sendiri satu website saperti majalah.com ini dan tengok berapa hits yg en sulaiman dapat dan coordinate lah sendiri dengan pelawat2 website en sulaiman.

    Untuk perhatian en sulaiman majalah.com ini dan ajk penaja koperasi mempunyai perancangan untuk mengumpulkan peniaga2 dan usahawan2 melayu yg menjadi forumner2 dalam website majalah.com ini dan kami menerima dan membincangkan semua pandangan2 mereka2 yg komited.Juga kami ingin membuat cara kami sendiri tanpa sebarang tongkat.  
  39. Rahman - Sun 15/Aug/2010 8:08am
    Berbalik kepada isu 8% dan kehadiran tak sampai 20% dari yg berminat, disebabkan faktor lokasi.

    Mari kita discuskan perkara ini sebab ia lebih penting.

    Bagi penubuhan Koperasi, undang2 yg ada setakat ini masih memerlukan kesemua 50 org hadir secara fizikal. Jika kita menjemput wakil SKM datang, tapi gagal mendapatkan 50 hadir, kita akan di "blacklistkan" iaitu kemungkinan utk kita tubuhkan koperasi dimasa2 hadapan menjadi tipis.

    Berdasarkan faktor 8% tersebut, jika kita nak 50 org hadir, bermakna kita perlu sekurang2nya 625 org yg Berminat.

    Selain itu saya juga ingin memberitahu bahawa dalam mtg2 yg awal, pihak AJK tidak terburu2 utk menubuhkan koperasi. Mereka/Kami pada asalnya lebih kepada penubuhan Persatuan dahulu (dinamakan Kelab Bazaar Majalah.com, Kelab BMC)

    Dgn struktur persatuan yg lebih mudah diuruskan, pihak secretariat yg menjalankan kerja boleh menimba ilmu bagaimana utk mentadbir sesebuah organisasi.

    Dalam masa yg sama, mereka boleh membuat statistik dan unjuran bila tarikh yg sesuai utk penubuhan koperasi. Ini adalah idea asal pihak AJK dulu.

    Ia lebih mudah dan sesuai dgn peribahasa merangkak dulu sebelum berdiri dan berlari.

    Manakala penubuhan koperasi bagi saya lebih kepada percubaan berani dimana kita tidak merangkak, tapi terus berdiri dan berlari dgn semangat sorakan dari para penonton.

    Saya secara peribadinya lebih kepada penubuhan Persatuan dahulu. Setelah setahun secretariat persatuan menimba ilmu management, barulah persatuan dibubarkan dan ditubuhkan koperasi, berdasarkan pengalaman kukuh yg dah diperolehi.  
  40. Rahman - Sun 15/Aug/2010 8:16am
    Dalam mtg ke3, Salah satu hadirin iaitu Sdri Azlin menyatakan bahawa (maksudnya lebihkurang).. kita menghabiskan terlalu banyak masa utk discuss bagaimana utk bentuk organisasi.

    Bagi busineswoman spt beliau, mereka hanya dtg mtg utk menjadi ahli dan mendapat faedah dari organisasi (pengiklanan, online shop dsb). Golongan2 peniaga spt beliau tak kisah pun samada ianya Persatuan atau Koperasi.

    Yg penting terdapat satu organisasi yg mampu menterjemahkan forum ini kepada satu pergerakan dimana ahli2 yg mendaftar boleh mendapat faedah dan boleh menyampaikan kehendak/komen/keperluan mereka kepada satu pihak yg mampu menerimanya dan melaksanakannya.  
  41. Rahman - Sun 15/Aug/2010 8:41am
    Abg Nasir Rahman -> Selamat datang kembali ke forum ni.

    Buat pengetahuan semua, Abg Nasir adalah AJK Penaja. Tetapi beliau tak dapat hadir mtg ke 3 kerana dimasukkan ke hospital disebabkan kesihatan, selama beberapa minggu.

    =====================
    Berbalik kpd komen2 En Sulaiman
    =====================

    Kpd Ahli2 forum semua & Ajk2 Penaja, mari kita melihat kritikan2 En Sulaiman ini sebagai satu bentuk nasihat dan peringatan utk kita semua. Dalam mana-mana negara pun, sebagai contoh, mereka memerlukan segolongan "pembangkang" sebagai tujuan check & balance.

    Di malaysia, kita ada Kerajaan (pusat) Barisan dan pembangkang PAS (dan lain2). Kesemuanya diperlukan utk memastikan negara kita ni demokratik dan telus dalam menjalankan tugas demi kepentingan rakyat semua.

    Setiap kritikan dan teguran adalah cabaran utk kita atasi. jangan sesekali kita label golongan2 yg mengkritik ini sebagai dengki, irihati atau seumpamanya. Malaysia ni kecik shj. Kita akan berjumpa satu sama lain satu hari nanti. Kemungkinan utk kita bekerjasama dimasa hadapan sentiasa terbuka.  
  42. Dr Azmi - Sun 15/Aug/2010 11:36am
    Salam ramadhan,
    kita boleh berbeza pendapat sebab perbezaan pendapat itu rahmat, kata Rasul. tapi perbezaan kita hendaklah membawa kepada satu titik pertemuan dan akhirnya kita boleh jalan bersama. jangan perbezaan kita akan membawa kerosakan dan perpecahan. jadi apapun perbezaan, hakikatnya kita menuju kearah yang sama.

    kita sama2 nak tubuh koperasi matlamat akhir tapi nak guna landasan mana. maka itulah kita bermesyuarat lebih 3 kali dan mengambil masa lebih 3 jam pada pukul 3 ptg lagi. sebab itu masa meeting kena hadir, baru jelas isi dan matlamat. kalau tidak begini lah jadinya, kesian en rahman harus menjawab secara berhikmah. Tabik En rahman !!!.

    1. Ikhlaskan niat datang meeting untuk bertemu dan berpisah kerana Allah, kerana mereka ini akan mendpt perlindungan arasy nanti diakhirat yang tiada sebarang tempat berlindung.

    2. Rasul SAW, adalah orang yang suka bermesyuarat, sebab itu kita juga suka bermesyuarat.

    3. Dengan meeting hati2 kita akan disatukan dengan percambahan idea shbt2 lain. dengan ikatan satu hati inilah akan diturunkan rahmat dan pertolongan Allah.

    4. Seekor kambing akan mudah dibaham harimau kalau dia bersendirian, tapi harimau juga takut kalau kambing dalam jamaahnya. so, shbt2 forum ayuh!!! bersatu hati dalam jamaah yang di sebut persatuan, organisasi, koperasi selagi tidak melanggar hukum syarak.

    sekian, wassalam.  
  43. En Sulaiman Ramli - Sun 15/Aug/2010 6:01pm
    nampaknya en nasir dah salah faham tu.. tp tak pe lah sy biarkan en nasir bersama labu2nya.. tq 2 mr rahman, bg kredit kat i... hehehehe.. bersama2 dgn semua warga dlm satu persatuan adalah impian setiap individu.. namun samada sudah atau belum menjadi ahli yg penting sikap tolong menolong dan saling membantu harus terus.. melayu harus kuat! kenyataan tu ringkas, tapi perlu masa yg pasti lama utk merialisasikannya.. sehingga mencapai tahap Basthotan Fil Ilmi Wal Jismi (ilmu yg luas & tubuh yg perkasa) kerana kekuatan melayu itu ada pada setiap diri..

    tahniah mr rahman, i rasa u memang celik dgn setiap komen2 i.. nanti i bg kat u resepi terbaik i ye, hehehe. tapi i tak sure u ni jenis mkn yg pedas ke.. kurang pedas ke.. apa2 hal u amik lah dulu kat masakan melayu terakhir tu ye...

    sempena Ramadhan ni, mulakan setiap perkara yg baik itu dgn Basmallah.. sudahi lah dgn Hamdallah... jaga kesihatan kerana KESIHATAN ITU MAHKOTA MUJAHID  
  44. Nasir Rahman - Mon 16/Aug/2010 7:44am
    mcm biasa aje dengar ayat dan alasan yg diluahkan dari individu yg merasa diri nye besar.  
  45. Rahman - Mon 16/Aug/2010 10:05am
    Abg Nasir & En Sulaiman yg dihormati... baca cerita dibawah...

    Sepupu saya dapat kerja telesupport (phone support) dgn sebuah bank kredit card antarabangsa sebab dia fasih english.

    Semasa dalam latihan, dia diuji dgn pelbagai jenis manusia

    - ada yg call dan terus makin hamun nama mak bapak.
    - ada yg call dan mencarut2
    - ada yg call ajak dating..
    - ada yg call dan mengugut akan datang ke ofis dan belasah seseorang jika mereka tak selesaikan masalahnya dgn segera..

    Dalam latihan tu, beliau diajar utk memahami dan menyelami psikologi caller yg membuat pelbagai panggilan yg dahsyat tu..

    Selepas latihan, bila beliau kerja di dunia sebenar, beliau tak ada problem dah berurusan dgn masyarakat... sebab dalam latihan2 tersebut, beliau telah didedahkan dgn cobaan2 yg maha dahsyat... maka semua dugaan tu jadi.... "kacang" sahaja hehe..  
  46. Zila 6 - Tue 17/Aug/2010 4:25pm
    Salam. Sokong En Rahman - memang perlu ada pembangkang sbb tanpa pembangkang kadang2 pentadbir lalai...

    Perlu ada orang2 yg berpengalaman seperti En Nasir, En Sulaiman, En Zeck, Pn Sabariah sbb dengan pandangan2 mereka kita boleh gunakan untuk memperbaiki operasi kita dimasa akan datang.

    Perlu juga mendengar pendapat orang bawahan supaya semuanya nanti jadi "2 way communication", bukan "one way communication" seperti yg banyak terjadi kat organisasi2 skrgni.

    Perlu ada orang2 spt En Rahman - sbb orang tengah memang la amat penting... untuk meleraikan segala kekusutan...

    Sebenarnya setiap orang tu penting cuma cara kita menilai orang tu macammana je? Kalau kita nilai ia sebagai baik dan ambil untuk jadikan ia satu kebaikan jadila ia baik, kalau tidak, jadila ia tidak baik... Sebab tu orang cakap tepuk dada tanya selera... Semuanya dari kita...

    Pada saya, orang yang terbaik ialah orang yang boleh memberi pendapat dan boleh menerima pendapat orang lain serta berpijak dibumi yang nyata... tak kira siapa pun orang tu...

    Pasal hadir mesyuarat-yang dekat pun kadang2 tak dpt hadir, belum diizinkan Allah swt lagi walaupun sebenarnya memang nak pergi sangat...  
  47. En Sulaiman Ramli - Fri 20/Aug/2010 7:18pm
    salam,

    kalau kita tak sependapat, tak bermakna pembangkang.. lihatlah setiap kenyataan itu dgn mata hati, apa yg sebenarnya cuba disampaikan. beginilah jika hidup berforum. dlm persatuan bukan semudah apa yg kita catat atas kertas.  
  48. Mr Zeck - Wed 25/Aug/2010 10:49am
    salam,

    jangan la kata tuan sulaiman kita ni pembangkang pulak,
    tak baik tau,

    sebenarnya tuan sulaiman kita ni cuma memberikan komen agar kita lebih berfikir bagaimana dan macam mana nak tangani sesuatu perkara seandainya terjadi sebaliknya dari apa yang kita fikirkan,

    kalau tuan sulaiman kita ni tiada dalam forum,
    tentu kita pun tak terfikir mana baik dan mana buruknya apa yang kita fikirkan,

    lagi pun tentu sunyikan kalau tuan sulaiman tak da dalam forum ni,

    ikhlas,
    mr zeck.  
  49. En Sulaiman Ramli - Wed 25/Aug/2010 8:45pm
    salam..

    kita boleh lihat lihat prinsip majoriti di mana2 organisasi... yg ramai yg disokong yg minoriti di anggap pembangkang, ini antara hal yg memang berlaku... utk itu bg warga forum semua harus tahu bhw sebagai muslim hanya berpegang kpd prinsip benar @ salah.. lalu dilihat sejauh mana akan kebenaran itu dan sejauh mana akan ketidak-benaran itu... mana yg benar diangkat menjadi fakta.. lalu fakta itu diangkat menjadi garis batas dlm sesuatu organisasi...

    cont..  
  50. Nasir Rahman - Wed 25/Aug/2010 9:26pm
    Kadang2 kita anggap mereka2 yg memberi komen2 negatif (maaf ye bukan nye komen2 yg membangun ) dlm organisasi ini sbg pengacau pencetus huruhara kalangan ahli2 olih kerana tidak mendapat kepentingan peribadi dan pada mereka , mereka saja yg betul tanpa cacat cela walaupun pada hakikat nya sebalik nya.  
Start | Page 1 | Next >                     (Total 53 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2743)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (217)
Bengkel Kereta (1494)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (215)
Bisnes Air Mineral (368)
Bisnes Ais Krim (502)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1105)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (160)
Bisnes Cuci Kereta (807)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1365)
Bisnes Ebook (1050)
Bisnes Handphone (1262)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (561)
Bisnes Ice Blended (696)
Bisnes Jam Tangan (288)
Bisnes Jeruk (169)
Bisnes Kitar Semula (500)
Bisnes Komputer (1490)
Bisnes Kurier Dan Logistik (682)
Bisnes Minuman (1466)
Bisnes Pasar Malam (1971)
Bisnes Pelancongan (550)
Bisnes Pengantin (687)
Bisnes Perabot (861)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1110)
Bisnes Restoran (3344)
Bisnes Roti Dan Bakeri (710)
Bisnes Salun Rambut (366)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (382)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (662)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (824)
Bisnes Untuk Dijual (3341)
Bisnes Waffle Dan Jagung (385)
Bisnes Western Food (326)
Dewasa 18sx (1779)
Diskusi Bisnes (1965)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (723)
Expo Karnival Tapak Niaga (6513)
Forex Malaysia (1890)
Haiwan Peliharaan (471)
Haji Dan Umrah (467)
Hiasan Dalaman (714)
Hiasan Taman (243)
Hotel Resort Homestay (1013)
Iklan Tv Radio Media Massa (224)
Import Dan Eksport (332)
Ingin Berniaga (2825)
Insurans Dan Takaful (1732)
Insurans Roadtax Kereta (343)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1990)
Kedai Emas (454)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2538)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3861)
Kedai Kamera Dan Camcorder (343)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (348)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1856)
Kedai Sewa (1641)
Kereta Baru (1620)
Kereta Terpakai (5013)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4848)
Kerja Kemahiran (1966)
Kerja Kosong (11843)
Kerja Praktikal (2094)
Kerja Sales (2293)
Kerja Sambilan (6351)
Konsultan Peguam (151)
Konsultan Perniagaan (458)
Kontrak Swasta (293)
Kontrak Tender Kerajaan (459)
Kontraktor Balak Dan Kayu (482)
Kontraktor Jurutera (568)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (682)
Kontraktor Pasir (399)
Kontraktor Pembinaan (2066)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2826)
Kursus Kecantikan (689)
Kursus Makanan (665)
Kursus Motivasi (324)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1624)
Mencari Pelabur (3689)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (517)
Mesin Jahit (375)
Mesin Proses Makanan (572)
Pakej Pelancongan (2615)
Pakej Perkahwinan (1206)
Pakej Perniagaan (894)
Pasar Basah (1464)
Pekerja Asing (1240)
Pelaburan Saham Unit Trust (948)
Pembantu Rumah Asing (1867)
Pembekal Barang Runcit (1580)
Pembekal Beras (110)
Pembekal Buah-buahan (484)
Pembekal Ikan Kering (385)
Pembekal Kelapa Dan Santan (651)
Pembekal Kerepek (1101)
Pembekal Keropok (446)
Pembekal Kicap Dan Sos (224)
Pembekal Kurma Dan Kismis (290)
Pembekal Madu (240)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (604)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1187)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (609)
Pemborong Bundle (871)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (163)
Pemborong Kasut Dan Sandal (698)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (111)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1663)
Pemborong Pakaian Lelaki (1131)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4235)
Pemborong Telekung Dan Songkok (567)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3531)
Pemborong Tuala (201)
Pemborong Tudung (2798)
Pembuat Papan Tanda Iklan (279)
Pembuat Plastik Kotak Botol (800)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (482)
Pendaftaran Syarikat (497)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (954)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (589)
Pengedar Contact Lens (244)
Pengedar Perfume (1544)
Pengedar Permainan Kanak2 (603)
Pengedar Produk Kecantikan (2633)
Pengedar Produk Kesihatan (3009)
Pengurus Majlis (598)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (730)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (696)
Penternak Kambing (289)
Penternak Lembu (392)
Penternak Udang (195)
Peralatan Makmal Dan Hospital (264)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (727)
Peralatan Sukan (554)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (439)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1538)
Pinjaman AIM (169)
Pinjaman Hartanah (522)
Pinjaman Kad Kredit (390)
Pinjaman Kereta (612)
Pinjaman Peribadi (10637)
Pinjaman Perniagaan (1845)
Produk Dari China (544)
Produk Sejuk Beku (1328)
Program Consignment (2019)
Program Dropship (6765)
Pusat Bahasa (361)
Pusat Jagaan Bayi (1551)
Pusat Latihan (653)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (527)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (367)
Pusat Tadika Dan Taska (1327)
Pusat Tuisyen (1071)
Rancangan Perniagaan (598)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4310)
Rumah Untuk Dijual (3754)
Servis Freelance (1119)
Servis Keselamatan (725)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (462)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (579)
Sewa Kereta Teksi Limo (1832)
Sewa Lori (2571)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (906)
Studio Grafik Dan 3D (1107)
Studio Lukisan (130)
Studio Model Penyanyi Pelakon (737)
Studio Muzik (482)
Sukan Beladiri (117)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (642)
Tanah Untuk Dijual (4871)
Tempahan Biskut Dan Tart (2157)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (669)
Tempahan Katering (2167)
Tempahan Kek Dan Coklat (2151)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1759)
Tempahan Minuman Dan Dessert (464)
Tempahan Nasi Lemak (526)
Tempahan Roti (364)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (642)
Ubahsuai Rumah (1696)
Urut Tradisional (800)
Usahawan Baja Pertanian (374)
Usahawan Benih Dan Nursery (403)
Usahawan Tani (1099)
Vending Machine (373)
Voucher Dan Tiket (249)
Web Design Malaysia (2317)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1360)