Search Majalah.com
Bina Sendiri Rumah Anda
Kontraktorsiber @ Ebook - Tue 17/May/2011 11:17am [Last Comment]
"Adakah Anda Sekarang Ini Bercadang Untuk Memiliki Rumah Sendiri? Jika Anda Ada Sebidang Tanah Lot Tapak Rumah Maka Saya Cadangkan Anda Membina Sendiri Rumah Anda"
Apa yang maksudkan di sini ialah mengurus sendiri pembinaan rumah anda. Tahukah anda bahawa anda boleh jimatkan duit anda berpuluh ribu ringgit jika anda mengurus sendiri kerja-kerja binaan rumah anda. Secara asasnya harga membina sesebuah rumah boleh dipecahkan kepada tiga perkara iaitu:-

kos bahan binaan
upah pekerja
keuntungan kontraktor
Jika kos binaan sesebuah rumah dianggarkan RM 90,000.00 maka keuntungan yang diperolehi oleh kontraktor adalah RM 30 ribu. Bayangkan duit sebanyak ini sebenarnya adalah duit anda jika anda mengurus sendiri pembinaan rumah anda dan duit yang anda perlukan bagi membina dan menyiapkan rumah anda adalah cuma RM 60 ribu sahaja.

Niche: Kontraktor Pembinaan | Diskusi Bisnes
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
3 Dec 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
29 Nov 2014 (Sabtu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Manjajelita - Tue 17/May/2011 7:44pm
    mcm best jer
    share details manjajelita@yahoo.com  
  2. Khalida Hessa - Tue 17/May/2011 9:03pm
    Assalammualaikum, Tuan, jika satu hari nanti, Insya allah saya dpt beli sebidang tanah bagaimanakah nak hubungi tuan utk membina rumah tersebut. Terima kasih email saya khalidahessa@gmail.com wassalaam  
  3. Gunners - Tue 17/May/2011 10:37pm
    I want details bout this. Email to me shuk_askformore@hotmail.com  
  4. Linkman - Wed 18/May/2011 9:14am
    memang jauh leibh untung buat sendiri.

    bila dah pegi ke kedai batu bata/simen 2-3 tempat, kita dah tau harga standard simen, batubata dan pasir...

    cuma masalah pekerja..

    - kalau bayar gaji harian, dia buat keje slow2.. sebab nak dapatkan untung max.

    jadi solutionnya, meybe kena tetapkan milestone... contohnya..

    - rm xxx bila siap foundation
    - rm xxx bila siap dinding
    - rm xxx bila siap atap
    etc..

    ...tapi dalam pada itu kalau dia nak sikit2 rm seseratus dua sebelum part2 tu siap.. atas budi bicara awak lah nak bagi camana...  
  5. Kontraktorsiber - Wed 18/May/2011 1:29pm
    Salam semua,
    Setakat nak buat rumah tak perlu milestone atau work schedule. Hanya perlu berurusan dengan dengan seorang tukang rumah saja(jangan tukang indon). Tak perlu bayar gaji hari dan tak perlu perhati pekerja kerja atau atau tidak kerana itu t/jawab tukang rumah anda. Tukang akan menetapkan harga per ft2 atau secara lump sum.

    Have a look my webpage at
    http://bina-rumah.com/info/home.php
    or my blog at http://bina-rumah.com/wp/  
  6. Zamo - Wed 18/May/2011 3:33pm
    Ermmmm...ayah saya telahpun menggunakan cara yang sama...jadi kontor sendiri...memang tukang melayu tapi masih kena tengok...kalau tak teruk dibuatnya..Duit cash mesti ader (cash Flow)..lambat jer masuk kerja...barang kadang2 boleh dapat kadang kena tunggu....aper2 selamat membina majligai...  
  7. Serambi Mekah - Fri 20/May/2011 6:14pm
    email kat saya info..nuri6338@yahoo.com  
  8. Mgtaya - Thu 26/May/2011 4:48pm
    salam..saya ingin membina rumah banglo di subang bestari..berapakah besar rumah yg dpt dgn budget 200k...&klu lukis pelan+arkitek sampai kelulusan PBT beapa kosnya?  
  9. Hasfa - Mon 30/May/2011 1:47am
    Salam. Kalau bina atas tanah sendiri tanpa perlu kelulusan majlis sb kawasan kampung. Keluasan anggaran 1450kp
    Berapa anggaran jika en buat ya?  
  10. Kontraktorsiber - Mon 30/May/2011 2:49am
    Salam semua,
    Kos bina rumah ni ikut kawasan, klu di bandar besar lagi mahal. Ikut taraf hidup sesuatu tempat. klu di bandar kecil dan sederhana harga kontraktor sekitar RM100 ~ RM 125/ft2(bungalow standard sederhana) bergantung pada design rumah. Klu nak bina sendiri, harga tukang sekitar RM20 ~ RM25/ft2
    Harga pelan rumah pun sama ikut negeri masing2. klu nak murah cari pelukis pelan berlesen je..harga antara RM1800 ~RM3000 ikut design.tak perlu arkitek...mahal. Klu kat kampung di luar bidang kuasa majlis daerah tak perlu kelulusan. Ada pelan terus bina aje.

    **saya ada pelan rumah bungalow & semi-D...dalam format autocad drwg. bagi percuma...je..tggu seminggu lagi nak upload  
  11. Hasfa - Mon 30/May/2011 8:45am
    Salam. mungkin saya atau forumer lain salah faham..
    en kontraktorsiber ni Kontraktor Binaan
    atau perunding binaan?  
  12. Amy 59 - Tue 31/May/2011 3:12am
    KAMI MENERIMA SEBARANG TEMPAHAN UNTUK KERJA2 PEMASANGAN @ PEMBUATAN CERMIN TINGKAP/PINTU DLL.. MAIN WORKS:
    1)SLIDDING WINDOW/DOOR
    2)CASEMENT WINDOW
    3)SOWCASE
    4)SHOPFRONT
    5)etc..

    HUBUNGI JEMIK UNTUK MAKLUMAT LANJUT-0122455227  
  13. Kontraktorsiber - Tue 31/May/2011 3:49am
    Salam semua,
    Kat alam nyata saya memang kontraktor "kelas D" dan tumpukan projek kerajaan saja. Kerja bina rumah ni sampingan saja. klu kat alam siber ni saya bagi khidmat nasihat percuma je..pada sapa-sapa nak bina rumah sendiri tak nak lantik kontraktor ..dan terbitkan ebook panduan bina rumah sendiri...itu saja..  
  14. Shahril 9 - Tue 31/May/2011 4:30pm
    saya dari zaicob interprise
    lesen kelas F
    menyediakan perkhidmatan membina rumah dengan kos yang rendah dan tahap kualiti yang tinggi.
    pekerja semua melayu
    call 0173864461 untuk rundingan harga.
    bandingkan harga kami.  
  15. Kontraktorsiber - Tue 31/May/2011 6:22pm
    Isi kandungan Ebook " Membina Sendiri Rumah Anda"

    ISI KANDUNGAN


    1. Pengenalan

    2. Memahami pelan rumah

    3. Kaedah pengiraan bahan binaan dari pelan.

    4. Penyediaan pelan rumah

    5. Memohon kelulusan pelan

    6. Melantik tukang rumah

    7. Peringkat-peringkat pembinaan
    - Mengenal pasti sempadan tanah anda
    - Mengenalpasti lokasi tapak rumah.(setting out)
    - Kerja-kerja memotong/membengkok besi dan membuat kotak formwork.
    - Kerja-kerja pengorekkan/penggalian
    - Kerja-kerja membina tapak asas
    - Membina grd. Beam
    - Perkara-perkara yang perlu diketahui berkenaan dengan konkrit
    - Tiang- tetulang, formwork dan konkrit
    - Lantai konkrit
    - Roof beam
    - Dinding bata
    - Plaster / melepa
    - Bumbung
    - Kerja kemasan
    - Kemasan lantai
    - Cara memasang jubin lantai
    - Jubin dinding
    - Kerja mengecat

    8. Mengurus pembelian bahan binaan

    9. Mendapatkan bekalan air dan api.

    10. Kualiti binaan

    11. Mendapatkan sjil layak mendudukki ( CF )  
  16. Hasfa - Wed 1/Jun/2011 1:57pm
    salam en shahril 9
    En di kwasan mana? berapa cas untuk 1kp?  
  17. Hairy 4 - Wed 15/Jun/2011 12:41am
    salam. pd mgtaya,dah dpt kontraktor buat rumah encik ke? hubungi saya 0197574059. skrg saya sdg bina rumah area sg buloh,.  
  18. Mirrah Almas - Mon 14/May/2012 10:37pm
    Salam...
    tolong email kepada saya. Saya ada banyak hal ingin di tanyakan berkenaan bina rumah ini. Terima kasih.

    kalvianna@gmail.com  
  19. Ahmad 319 - Thu 31/May/2012 11:50am
    dh dpt. tq  
  20. Abd Rahman Bin Ridewan - Thu 5/Jul/2012 3:18pm
    tolong emel kepada saya maklumat ebook tu  
  21. Artiqah - Thu 27/Sep/2012 11:03am
    Salam.

    Saya nak bina rumah atas tanah sendiri di area Labu Lanjut, Sepang.
    Keluasan rumah dalam anggaran 1450 @ 1500 kp.
    Berapa anggaran jika buat ya?

    atiqah_rashid@yahoo.com  
  22. Muhammad Adam 4 - Tue 2/Oct/2012 1:20pm
    Please email your ebook quote adam.razali007@gmail.com  
  23. Pelukis Pelan - Thu 11/Apr/2013 1:01pm
    Saya pelukis pelan berpengalaman, Anda mahu buat rumah tiada pelan rumah atau ada tapi tidak memenuhi kehendak hati. Rumah yang anda sedang fikirkan saya realisasikan....kamu fikir-lakar kemudian saya lukis...charge rm150 kalau rasa mahal runding sampai puas hati....Pelan siap dalam masa 3 hari.

    saya juga ada beberapa koleksi pelan bungalow, semi-D, terrace, apartment, condo...dll untuk jual jika ada yang berminat email saya:

    sent2cad@gmail.com  
  24. Pin 3 - Thu 25/Jul/2013 9:01pm
    salam..
    saya berhajat bina rumah
    Minta email ebook ke email... arepin@ymail.com
    tmakasih...  
  25. Kapla - Wed 25/Sep/2013 5:12pm
    tolong emelkan ebook kpd jey4445@gmail.com
    berminat nk reno rmh yg br dibeli  
  26. Firdaus 516 - Mon 11/Nov/2013 2:54am
    Assalamualaikum dan selamat sejahtera...saya menawarkan perkhidmatan melukis pelan dan mendapatkan kelulusan PBT daerah kajang/semenyih/bangi/hulu langat/ampang/shah alam/cheras untuk tujuan renovation atau membina rumah baru..call saya 0122490113 (firdaus ) untuk penjelasan dan rundingan..harga kami adalah berpatutan..sekian tk.  
  27. Binapuri - Fri 22/Nov/2013 9:07pm
    Saya berminat. Emailkan cavhood@yahoo.com  
  28. Aikiro - Sun 4/May/2014 2:18pm
    As salam,

    Nk tahu brp anggaran kos bahan untuk:
    extend dapur 15x15
    pecah toilet 5x5
    alihkan toilet dan bina di belakang 5x5
    bumbung buat slab

    Kos upah?

    Tq.

    Email ke aikiro33@hotmail.com



    brp anggaran kos upah?

    Tq.

    Email saya ke aikiro33@hotmail.com  
  29. Shaharuddin 2 - Wed 17/Sep/2014 8:46am
    tn ada dimana boleh saya pi sendiri beli software tersebut. hp 0123443758  
Page 1   (Total 29 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2821)
Bengkel Basikal (74)
Bengkel Besi (225)
Bengkel Kereta (1505)
Bengkel Motosikal (252)
Bengkel Tayar (219)
Bisnes Air Mineral (372)
Bisnes Ais Krim (517)
Bisnes Aksesori Kereta (663)
Bisnes Broadband (1114)
Bisnes Burger (551)
Bisnes Cermin Mata (162)
Bisnes Cuci Kereta (823)
Bisnes Cyber Cafe (453)
Bisnes Dobi (1387)
Bisnes Ebook (1068)
Bisnes Handphone (1272)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (573)
Bisnes Ice Blended (711)
Bisnes Jam Tangan (291)
Bisnes Jeruk (183)
Bisnes Kitar Semula (507)
Bisnes Komputer (1504)
Bisnes Kurier Dan Logistik (692)
Bisnes Minuman (1487)
Bisnes Pasar Malam (2005)
Bisnes Pelancongan (554)
Bisnes Pengantin (700)
Bisnes Perabot (877)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1123)
Bisnes Restoran (3390)
Bisnes Roti Dan Bakeri (724)
Bisnes Salun Rambut (374)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (386)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (680)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (445)
Bisnes Tradisional (839)
Bisnes Untuk Dijual (3421)
Bisnes Waffle Dan Jagung (388)
Bisnes Western Food (331)
Dewasa 18sx (1800)
Diskusi Bisnes (1988)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (741)
Expo Karnival Tapak Niaga (6623)
Forex Malaysia (1941)
Haiwan Peliharaan (477)
Haji Dan Umrah (469)
Hiasan Dalaman (726)
Hiasan Taman (244)
Hotel Resort Homestay (1030)
Iklan Tv Radio Media Massa (229)
Import Dan Eksport (335)
Ingin Berniaga (2838)
Insurans Dan Takaful (1768)
Insurans Roadtax Kereta (349)
Kedai Bunga (191)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1996)
Kedai Emas (459)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2554)
Kedai Hardware (441)
Kedai Ibu Dan Bayi (697)
Kedai Jahit (3960)
Kedai Kamera Dan Camcorder (350)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (342)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1902)
Kedai Sewa (1657)
Kereta Baru (1643)
Kereta Terpakai (5058)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4986)
Kerja Kemahiran (2021)
Kerja Kosong (12160)
Kerja Praktikal (2181)
Kerja Sales (2333)
Kerja Sambilan (6458)
Konsultan Peguam (159)
Konsultan Perniagaan (466)
Kontrak Swasta (301)
Kontrak Tender Kerajaan (465)
Kontraktor Balak Dan Kayu (486)
Kontraktor Jurutera (576)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (229)
Kontraktor Minyak Dan Gas (696)
Kontraktor Pasir (411)
Kontraktor Pembinaan (2098)
Kontraktor Perlombongan (324)
Kursus Dan Seminar (2867)
Kursus Kecantikan (697)
Kursus Makanan (672)
Kursus Motivasi (327)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1629)
Mencari Pelabur (3738)
Mesin Fotostat (358)
Mesin Freezer Dan Chiller (274)
Mesin Industri (523)
Mesin Jahit (389)
Mesin Proses Makanan (583)
Pakej Pelancongan (2648)
Pakej Perkahwinan (1218)
Pakej Perniagaan (905)
Pasar Basah (1486)
Pekerja Asing (1271)
Pelaburan Saham Unit Trust (968)
Pembantu Rumah Asing (1897)
Pembekal Barang Runcit (1591)
Pembekal Beras (117)
Pembekal Buah-buahan (492)
Pembekal Ikan Kering (390)
Pembekal Kelapa Dan Santan (659)
Pembekal Kerepek (1118)
Pembekal Keropok (454)
Pembekal Kicap Dan Sos (229)
Pembekal Kurma Dan Kismis (291)
Pembekal Madu (246)
Pembekal Mee Dan Bihun (128)
Pembekal Minyak Masak (418)
Pembekal Rempah Dan Perencah (619)
Pembekal Serunding (260)
Pembekal Telur (143)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1200)
Pemborong Batik Dan Sutera (355)
Pemborong Beg Galas (102)
Pemborong Beg Tangan (613)
Pemborong Bundle (877)
Pemborong Cadar Dan Tilam (465)
Pemborong Karpet (165)
Pemborong Kasut Dan Sandal (713)
Pemborong Lampin (304)
Pemborong Mutiara (113)
Pemborong Pakaian Bayi (779)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1691)
Pemborong Pakaian Lelaki (1141)
Pemborong Pakaian Plus Size (146)
Pemborong Pakaian Wanita (4296)
Pemborong Telekung Dan Songkok (572)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3571)
Pemborong Tuala (206)
Pemborong Tudung (2829)
Pembuat Papan Tanda Iklan (287)
Pembuat Plastik Kotak Botol (805)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (488)
Pendaftaran Syarikat (508)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (960)
Pengedar Bahan Pencuci (729)
Pengedar Buku Dan Majalah (605)
Pengedar Contact Lens (248)
Pengedar Perfume (1565)
Pengedar Permainan Kanak2 (612)
Pengedar Produk Kecantikan (2655)
Pengedar Produk Kesihatan (3049)
Pengurus Majlis (605)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (742)
Penternak Burung Puyuh (96)
Penternak Ikan (699)
Penternak Kambing (296)
Penternak Lembu (398)
Penternak Udang (199)
Peralatan Makmal Dan Hospital (269)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (739)
Peralatan Sukan (552)
Perisian Komputer (578)
Perkakas Dapur (631)
Perkakas Elektrik (451)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1549)
Pinjaman AIM (171)
Pinjaman Hartanah (526)
Pinjaman Kad Kredit (397)
Pinjaman Kereta (628)
Pinjaman Peribadi (10873)
Pinjaman Perniagaan (1864)
Produk Dari China (548)
Produk Sejuk Beku (1356)
Program Consignment (2042)
Program Dropship (6896)
Pusat Bahasa (366)
Pusat Jagaan Bayi (1602)
Pusat Latihan (661)
Pusat Memandu (125)
Pusat Mengaji Agama (536)
Pusat Pendidikan Tinggi (533)
Pusat Rawatan (374)
Pusat Tadika Dan Taska (1367)
Pusat Tuisyen (1095)
Rancangan Perniagaan (568)
Rawatan Alternatif (299)
Rumah Sewa (4379)
Rumah Untuk Dijual (3812)
Servis Freelance (1137)
Servis Keselamatan (733)
Servis Pembersihan (852)
Servis Pengedaran Risalah (471)
Setiausaha Syarikat (601)
Sewa Bas Dan Van (586)
Sewa Kereta Teksi Limo (1865)
Sewa Lori (2616)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (58)
Studio Filem Dan Videografi (258)
Studio Fotografi (917)
Studio Grafik Dan 3D (1142)
Studio Lukisan (134)
Studio Model Penyanyi Pelakon (759)
Studio Muzik (489)
Sukan Beladiri (118)
Sukan Berkumpulan (237)
Sukan Futsal (231)
Sukan Pancing (144)
Tanah Sewa (657)
Tanah Untuk Dijual (4952)
Tempahan Biskut Dan Tart (2173)
Tempahan Hamper (189)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (676)
Tempahan Katering (2192)
Tempahan Kek Dan Coklat (2177)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (181)
Tempahan Kuih Muih (1769)
Tempahan Minuman Dan Dessert (472)
Tempahan Nasi Lemak (532)
Tempahan Roti (378)
Terminal Bayaran (194)
Ubahsuai Pejabat (654)
Ubahsuai Rumah (1719)
Urut Tradisional (819)
Usahawan Baja Pertanian (375)
Usahawan Benih Dan Nursery (409)
Usahawan Tani (1106)
Vending Machine (389)
Voucher Dan Tiket (252)
Web Design Malaysia (2333)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1395)