Beza Syarikat Pinjaman Wang Berlesen & Along
Nur Jaja - Wed 23/Nov/2011 2:52pm [Last Comment]
nak tahu apa bezanya syarikat pinjaman wang & ALONG.. saya nk sangat buat pinjaman tapi nk pinjam kat bank payah betul , mcm2 alasan padahal kita kerja tetap dah bertahun2 pun, pakai ejen @ consultant pun payah upfront gila mahal belum apa2 dah nk duit pendahuluan....semuanya bukan nk membantu lagi nk menyusahkan adalah...pakej yg ditawarkan pulak semua untuk kakitangan kerajaan basic 700 da lepas ..abis kita yg kerja swasta ni nk pinjam kat mana ? kalau ada yg tawarkan pun nk basic 2k keatas...yg basic 1k ni mcm mana ? ...

Niche: Pinjaman Peribadi | Diskusi Bisnes
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Tasha 8 - Wed 23/Nov/2011 5:05pm
    sory ya cik saya menyampuk, saya bukan nak masuk campur tp sekadar nak memberitahu.mmg susah klu kta bergaji 1k ke bawah nak buat pinjaman.lebih2 lg klu kta byk komitmen nk bayar 2 nak bayar ni.bank bukanya bagi alasan untuk nak buat pinjaman.tp kebanyakan bank menitik beratkan komitmen yg kta ada.klu cik x dpt bayar pd bank seperti jangka masa yg ditetapkn oleh bank cik mgkn akn di blacklist.ctoss n criss oleh semua mn2 bank.cuba cik pk mn yg cik nk???  
  2. Jaja 81 - Wed 23/Nov/2011 5:20pm
    masalanhya saya tiada masalah pembayaran CTOSS takde CRISS pun takde...cuma ingin pinjam maksimum pada satu bank ...da selesaikan semua hutang2 yg ada ...itu sahaja...
    gaji saya pun tak lah serendah bawah 1k ..tq  
  3. Iman 29 - Wed 23/Nov/2011 7:15pm
    Kalau Swasta...ada majikan berada dlm panel list kat Bank Rakyat..(hop in to any Bank Rakyat Branch & check it out by your own. x perlu guna so called "konsalten" nie.)
    Kalo tak dak dlm list tue, bley try ke Al Iman OCBC, AlRajhi, HSBC Amanah, semua provide personal loan. Tapi jumlah tak banyak sangatlah. lebih kurang 3-5 kali gaji aje.
    Kalau kerajaan, cuba2lah belek2 kat sini...
    "uruspembiayaan . blogspot . com"
    019 672 4000  
  4. Azli8153 - Wed 23/Nov/2011 7:51pm
    NAK TAHU BEZA PEMBERI PINJAM WANG BERLESEN DGN ALONG?SAMA SAJA...BEZA ADA LESEN DGN TAKDE LESEN..ALONG CARI PELANGGAN GUNA STICKER..YG SATU LAGI ADA KEDAI SENDIRI..CTH PINJAM 1K KENA BAYAR BALIK 1.5K..DPT CASH 850.00  
  5. Hassan - Wed 23/Nov/2011 10:38pm
    sama sajer..along ngan pinjaman berlesen.....2X5 JER...jgn terjerat sudah.....nanti susah,merana....  
  6. Yatie Cha - Wed 23/Nov/2011 11:33pm
    btol3..........  
  7. Mri Resources - Thu 24/Nov/2011 2:19am
    keje krajaan snang la..yg kje sendiri ni ngn swasta ni ssh btul nk wat loan...bnyak sgt cekadaknye.padahal yg banyak bg income kt negara yg kje swasta ni..hampeh..tersepit dlm ngara sendiri..  
  8. Rafidah Repahie - Thu 24/Nov/2011 10:40am
    ya betul tu. saya setuju sangat dengan Mri Resources... lebih2 lg susahnya bagi peniaga. macam2 yang nak dimintanya sebelum buat pinjaman. aku pun naik peninglah...  
  9. Linkman - Thu 24/Nov/2011 4:07pm
    terbaik dari "Azli8153"

    - ALONG CARI PELANGGAN GUNA STICKER..
    - PEMINJAM BERLESEN ADA KEDAI SENDIRI

    ... tapi saya rasa... kedua2 akan bertindak ganas (baling cat merah, ugut & kurung mangsa, pecah cermin kereta) kalau kita tak dapat bayar balik... kan...?  
  10. Humaira 2 - Thu 24/Nov/2011 9:00pm
    Salam...rasa terpanggil dan bertanggungjawab untuk menjawab soalan yg pada sy sangat bijak.

    Kalau masyarakat@ saudari tanya pada sy soalan ne.. Sy akan jawab.. ALONG dan Pemberi Pinjaman Wang Berlesen( PPW) adalah 2 institusi yang sangat berbeza kerana sy adalah PEMBERI PINJAMAN WANG BERLESEN (PPW).


    Untuk pengetahuan saudari : TUJUAN utama syarikat pinjaman berlesen di tubuhkan adalah untuk membantu org2 yg CRIS/CTOS/BLACKLIST supaya tidak pergi pada ahlong@ceti..tetapi malangnya RAMAI dan BANYAK lintah2 darat@ahlong@ceti haram MENGAKUI mereka adalah PPW seperti kami..SO dari situ masyarakat takot dan teraniaya..kerana untuk makluman semua mereka telah lama menyamar sebagai PPW sehingga imej kami TERCALAR dengan teruk padahal kami tidak pernah MEMBALING CAT ketika ada yg tidak melunaskan hutang dan sebagainya apatah lagi memukul atau membunuh...

    Sy tidak menyalahkan masyarakt yg menyamakan KAMI (PPW) sebagai AHLONG@CETI HARAM... ini semua berlaku kerana pihak yg tidak bertanggungjwb sperti ahlong mengambil kesempatan dengan memancing para peminjam dengan pakej2 pinjaman yg tidak masuk akal..

    Dari segi interest:
    Sebenarnya bank juga sama mahal dgn PPW.Kerana mereka menawarkan skim jangka masa panjang tetapi bulanan rendah..kalau di darab sebenarnya sama saja..cuma bank bezanya tempoh lama dan PPW jangka masa pendek.
    Dari segi sistem oleh BANK NEGARA :

    KAMI di beri hak dan lesen untuk memberi pinjaman tetapi kami tidak di beri hak istimewa seperti bank yang akan CRIS/BLACKLIST/CTOSS kan peminjam yang LARI/HILANG/ tidak menjelaskan hutang.Kerana sy yakin jika kami di beri hak yg sama seperti bank dan pakej pinjaman yg menarik sudah tentu institusi bank akan tergugat..

    Dan kenyataan sebenar kami adalah ANAK TIRI dalam industri keewangan.Apa boleh buat sudahla hampir setiap hari di kecam dengan gelaran AHLONG/CETI HARAM gara2 mereka yg tidak bertanggung jawab...

    Apa pun sy nasihatkan pada saudari sekiranya saudari berminat nak buat pinjaman dengan PPW ;

    1-kaji setiap pakej yg di tawarkan..adakah sesuai dengan keewangan anda..
    2-jangan terlalu rambang mata dengan pakej yg di tawarkan..
    3-kena selalu berhati-hati apabila ingin mendapatkan pinjaman tidak kira la jika ada agen yg mengkui dari pihak bank.
    4- MUHASABAH diri ... setiap rate yg di tawarkan sgt2 tinggi...FIKIR dulu sebelum terima...Kadang2 masa kita terdesak kita akan lupa bahawa sebenarnya kita tak mampu membayar hutang bulanan...SO tepuk dada tanya la selera..

    SEKIAN.  
  11. Humaira 2 - Thu 24/Nov/2011 9:19pm
    Sepekara lagi : sebelum kalian start komen..ingatlah..PPWB juga manusia..ada hati dan perasaan but its ok jika ada yg memberi kritikan negative atau makian sekalipun kerna KAMI dah lali dengan stigma masyarakt yg hanya tau menghakimi dan mencemuh.. ; )itu biasa...  
  12. Loan4you - Thu 24/Nov/2011 10:28pm
    Kami ialah penyiar dan pemberi maklumat berkenaan loan-loan yang ada dan sesuai untuk anda semua...berbagai2 jenis peminjam yang ada disini pilih lah mana yang berkenan dan sesuai untuk anda... untuk pertayaan sila ke http://adf.ly/3riVQ  
  13. Zai 41 - Thu 24/Nov/2011 11:47pm
    thanks humaira....
    saya setuju ngan humaira.
    sy salah seorg agen syarikat pinjaman berlesen.
    ramai client i yg buat pinjaman ulangan..  
  14. Iman 29 - Thu 24/Nov/2011 11:50pm
    Assalam..
    Kat tempat ambe, along tue memang ader lesen.
    Tiap ari budak dia kutip duit dari peniaga kecik, datang naik muto aje.
    tak pernah pun peniaga2 nie kena baling cat. (main bola cat, adalah kot..)
    Yang individu swasta pulok...biasakler...ATM Card akaun gaji tue, kasi hulur dulu..
    (maaf menyampuk, bagi terbuka sikit minda)
    Salama....  
  15. Iza131 - Fri 25/Nov/2011 8:27am
    pinjaman berlesen dengan Along tu sama je. nama je sedap sikit. pinjaman berlesen, nama ganaz Along. Interest mmg tinggi melambung la, jgn cari nahas. lagisatu, kalo nak buat pinjaman jgn la bayar upfront ke apa, kena tipu je nanti..

    swasta gaji 1K ke bawah, mmg sakit la nak lulus, pulak2 kalo ada komitmen macam kereta. kalo ada umah sewa, buat aggrement perjanjian dengan penyewa, buktikan ada duit masuk dlm akaun bank. ni boleh guna utk pinjaman bank. sebab ni dikira pendapatan juga,. sekian..

    tidur dlm kelaparan lebih baik dr berjaga dengan penuh hutang..  
  16. Aieed - Fri 25/Nov/2011 10:17am
    salam...apa beza plak pinjaman along (berlesen/xlesen) dengan pinjaman bank...bukan ker sama saja 2x2 kalau kita x bayar dia akan cari kita sampai lubang tanah...xder beza kedua 2 nya pn...along pn kalau kamu mampu bayar dia x ganggu kamu...sama dgn bank...kalau kamu x mampu bayar dia akan ganggu kamu hingga waktu subuh pn mereka akan ganggu kamu...tambahan lagi sekarang bank sudah mempunyai sistem panggilan melalui telifon guna koputer yang call...along lagi baik hati kerana memberi pinjaman kepada yang x mampu buat pinjaman...adat meminjam kenalah bayar balik..(kalau belajar agama)...  
  17. Sweetpea73 - Fri 25/Nov/2011 11:09am
    Hanya nak berkongsi maklumat...di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951, peminjam hanya dibenarkan mengenakan interest fee 1.5% sebulan utk tanpa cagaran & 1% utk bercagar, tapi hakikatnya peminjam berlesen ni hanya berselindung di sebalik lesen ni utk mendapatkan pelanggan tapi interest fee boleh naik hingga 15% sebulan...apa citer tu?...Humaira 2 & Zai 41, syarikat awak charge interest 1.5% sebulan ker?  
  18. Yani 11 - Fri 25/Nov/2011 11:56am
    Iza 131...cuba u rasa dulu sanggup tidur dalam kelaparan baru u tau macam mana rasanyany...Sweetpae73...namanya 1.5%..tapi kalu u pinjam 4 long term jumlah nya berkali ganda dengan bank...pinjman berlesen tempoh pembayarannya pendek..dan satu lagi kalau saya tak silap la..syarikat wangb erlesen pun dapat modal untuk beri pinjaman kepada orang ramai pun dapat dari bank sebab tu la mahal ckit.tapi bank beri loan kerana dia ada dana dari pelaburan orang ramai...so kena faham kat ctu la......dan jujga nak dapat loan kat pinjaman berlesen ni dalam sehari boleh dapat..tapi kalau bank dalam seminggu br blh dapat( kalau tak ada ctos dsb)...bnayak kelebihan dengan pw b lesen ni..walaupun mahal la....  
  19. Humaira 2 - Fri 25/Nov/2011 11:59am
    Salam...terima kasih pada yg komen..sy tak nafikan mmg P.B mempunyai rate yg sama...but cuba fikir secara bijak..U fikir bank intrest rendah ke??cuba kaji plan cimb loan express..murah ke mahal??mmg la bulanan dia bagi u 200 tapi darab la dgn 10 or 15 tahun...tu sebab sy cakap bank dan pihak kami sama saja...cuma yg membezakan adala MASA..mereka LONG TERM ( klu beranank n dah boleh bilang cucu pun hutang tak habis2 jugak..) so fikir2 la... dan tanya dalam hati DI MANA TEMPAT UNTUK PEMINJAM PEKERJA SWASTA/CRIS/CTOSS nak meminjam jika tidak dengan PPW..????kalau sistem bank anda masukan je no i.c siang2 lagi diorang dah reject....so pilihan di tangan sendri....Sy pernah ada 1 custemer...Mula2 call amboi berlagaknye...kutuk kami mcm2..ahlong la ape la....last2 call balik sebab loan dia di reject bank rakyat....then kami pun reject dia sebab dia tak layak..gaji 2ribu nak pinjam 60k....bank mana nak bagi???PPW mana nak bagi????takkan ada...so pada peminjam2 sy sangat2 nasihatkan anda sebelum anda nak start pinjam..MUHASABAH diri dulu ADAKAH ANDA LAYAK UNTUK MEMBAYAR SEMULA SETIAP SEN YANG ANDA PINJAM?????tanya diri tu dulu......walllahuallam...  
  20. Humaira 2 - Fri 25/Nov/2011 12:03pm
    PPW sendri tak perlu komen lebih kerana pengguna sekarang bijak..seperti YANI 11 ....Anda sendri boleh menilai dengan bijak..

    Pada sy mudah : carilah pemberi pinjaman yg telus dan selamat untuk membantu masalah anda...DAN jangan sesekali terpedaya dengan pujukan dan rayuan agen yg menyamar SEBAGAI ORG TENGAH DARI BANK...sekurangnya2 walaupun kami di kecam di maki di hina sebagai AHLONG...tetapi loan kami loan REAL...tiada penipuan UPFRONT dan sebagainya....seperti ramai warga M.COM terkena hanya gara-gara terdesak dan mempercayai KATA-KATA MANIS dari individu tidak bertanggungjawab hanya dengan mendengr '' SY AGEN BANK '' apa ada dengan titile BANK???? kalau semua itu hanya dusta... RENUNG2KANLAH....sy bercakap dari segi PENGALAMAN SEBAGAI PPW.
    Yang selebihnya hanya tuhan yg tau...  
  21. Jamali - Fri 25/Nov/2011 12:04pm
    sy penah tolong along cari peminjam yg lari .. kamik bukan nak pukul dia .. tapi awat hang lari taknak bayar? kamik nak kutip duit yg hang pinjam dulu tu je . kalau ahli2 forum majalah ni memberi pinjam kpd kawan2 .dan kawan2 tu lari tak dengar berita .marah tak..

    atau kita redho jeee..  
  22. Hamba Malang - Fri 25/Nov/2011 12:16pm
    pinjam kat along ka pinjaman berlesen ka bank ka semua sama jugak.. kalau rasa diri tu tak bole nak bayar hutang.. jangan la pinjam dgn sapa2 pun... kalau rasa bole bayar..ambek ja hutang dgn along pun..bukan ada masalah pun kalau bayar cara elok dan cukup setiap bulan... kalau rasa diri tu takut nak hutang..makna nya tak boleh bayar la tu..jadi jgn la pinjam.. makan pkai ja apa yg ada... sapa yg terasa padan muka dia...hahaha...
    sape2 yg sudi nak bg aku buat loan.. tak kisah la loan dari bank atau pinjaman berlesen. bole email aku
    hamba881212@yahoo.com ......harap ada yg sudi.. aku dari penang..  
  23. Humaira 2 - Fri 25/Nov/2011 12:40pm
    Hamba Malang : sy bukan nak cakap la...pong pang pong pang mengutuk pinjaman berlesen mcm2 padahal dah pinjam duit orang pastu lari taknak bayar..pergi memohon sana sini...yg sedihnya yg selalu buat taik tak bayar adalah bangsa sy sendri..dahla tak bayar pergi tempat lain buat document palsu...hahahah lawak kan??apa boleh buat..lumrah..sebenarnya sy kadang2 rasa malu bangsa sy sendri perangai macam tu...tapi redho je la.Masa mula apply loan..drama punya la kesian...bila dah dapat loan pas 3 bulan hilang mcm tu je..larik padahal bkn nak pukul ke hapa cuma jelaskan hutang yg tertunggak je..Bayangkan selalunya kita terbaca di surat khabar peminjam teraniaya di kejar ahlong apa kata selepas ne SEMUA pembri pinjaman berkumpul ramai2 pegi panggirl org2 media buat berita " PEMINJAM YG BERHUTANG BILA KO NAK BYR HUTANG " boleh cam ne?? ; p  
  24. Sweetpea73 - Fri 25/Nov/2011 2:29pm
    Saya hanya nak pastikan yg interest PPW ni selaras dgn lesen yg diluluskan oleh kementerian ni...jgn bandingkan dgn tempoh jangka panjang dari bank, cuba bandingkan jumlah pembayaran utk tempoh yg sama...di situ terbukti yg lesen 1951 tu hanya satu gimmick semata2...kalau PPW charge interest ikut kelulusan lesen tu, saya rasa x akan ada org yang menyamakan PPW dgn along sbb semua proses telus & mengikut undang2...  
  25. Humaira 2 - Fri 25/Nov/2011 3:47pm
    Sweetpea ; kalau u ada pandangn sendri tiada apa yg boleh sy ulaskan lagi...simple..tepuk dada tanya selera..kalau mampu baru pinjam kalau tak mampu cari la cara lain nak buat hutang...senang...u takkan ada KRISIS rate mahal ke hape ke....takkan ade maslah di situ..pilihan di tangan pengguna..Masyarakat yg memilih bkn PPW..  
  26. Humaira 2 - Fri 25/Nov/2011 3:53pm
    1 LAGI; awak fikir dengan interest saja ke ramai menyamakan kami dengan AHLONG?????Think smart before u talk my dear sweepea73..

    ; ) malas nak komen lagi...takpa la..sesiapa yg terlibat dgn PPW shja yang tau dengan semua ne...  
  27. Normala 4 - Fri 25/Nov/2011 6:06pm
    humaira saya sokong awk....ramai org yg salah sangka terhadap kita..ada ke tempat pinjamn yg blh bg duit segera cash lg...pastu nak int low...mana ada...sengheng n court mammont pun int.lg high gila kalu x baya n lwt byr...ramai org blh berkata sebab tak kena atas hidung sendiri tp apabila musibah itu dtg pd diri sendiri masa tu lah dia akan tau mana kawan dan yg mana lawan....kalu yg bergaji tggi dtg dr kuarga yg loaded ok la tp bg yg bergaji rendah ni sape nak tolong,lbh2 lg dtg dr kuarga ssh...sebab itu kami wujud untuk membantu ....kami bukan janji mulut atau atas sekeping kertas tapi kami sediakan segala dokument perjanjian....kami blh mendengar masalah dan boleh bertolak ansur terhadap peminjam yg mempunyai masalah...oleh itu fikir2kan lah....  
  28. Humaira 2 - Sat 26/Nov/2011 10:47am
    Normala 4 : yes.. ada custemer dah mcm mak sendri..baik dgn kami... selalu dtg kalau bukan sebab nak renew loan yg ada tapi silatullrahim sesama kami dan pelanggan....ada yg susah sgt..kadang2 nak dgr kesusahan org di sebabkan desakan hidup rasa mcm x sanggup...but nk wat cm ner..sy tak suka berjanji manis...apa pun tgk document dulu....sumtimes lepas tgk document pastu tgk orangnye plak...klu blagak sombong sorry la...merayu la cm ner pon...skali dh di reject xleh wat ape  
  29. Aduka 7 - Mon 28/Nov/2011 8:09pm
    salam.saya nak bg pengalaman sendiri.saya pon pernaj pinjam dgn pinjaman berlesen ni...so far masa mula mula nak pinjam tu takut sangat.ye lah stigma org pada pinjaman berlesen ni kan macam along.

    bila dah pinjam tu kad atm kena bagi.so saya bagi je.sebab terdesak.buat loan tu tempoh 6 bulan je.actually derang ni bukan along.sebab apa?sebab pengurusan mereka sangat teratur.mesra.bila time gaji derang call ckp dah ambik potongan/duit yg patut kita bayar.tak ada masalh.siap bgtau kita brape lama lagi hutang kita tu.bila dah setel hutang semuanya dikembalikan.senang.

    bagi saya lah kan pinjaman macam ni lagi senang...sebab confirm kita akan byr hutang tu.tiba masa hutang setel.now lepas 6 bulan semuanya kembali setel....

    cuma saya paham mungkin ada yg tak selesa pinjaman berlesen ambil kad atm.yes...tapi bagusnya die buat macam tu sebab apa?sebab kita 100% confirm akan byr hutang kita.jangan takut.but pastikan pinjamn berlesen tu ada lesen.takut ada yg menyamar.sekadar bg pandangan.

    istiqamah lah...  
  30. Adrianeusoff - Tue 29/Nov/2011 1:35am
    yup..saya sdr pun ade pinjam ngan ppw ni..saya gaji rm4k dan pinjam rm5k dr ppw...term br 6bln...so far, dwet saya xdek short pun...ok je...cme derang ni xdek long term loan...  
  31. Anakutara - Tue 29/Nov/2011 7:48am
    Pandai pinjam pandai bayar lah...cuba org xbayar duit kamu tengok...kalau seringgit dua xper ar..nie kalau beribu2?kamu nak biar jer?itu law sorang,kalau ramai?...Taw pinjam tpi xtaw bayar,pastu salah orang plak dah..  
  32. Humaira 2 - Tue 29/Nov/2011 10:51am
    Salam..Terima kasih pada yg menyokong dan yg memberi komen negatif..di harap cik nur jaja menilai sendri apa itu PEMBERI PINJAMAN BERLESEN...bagi yang menghentam tak guna kita berbalah..di malaysia terdapat pelbagai jenis bank yg anda boleh pilih..
    Selalunya PPW ada pilihan yg terakhir..Anda boleh pilih bank kerana sy yakin biar 100 tahun lagi pun PPW tetap akan nampak JAHAT di mata masyarakat walaupun kami banyak membantu masyarakat dalam anda tidak sedar dan nampak..
    apa pun MUHASABAH diri ADAKAH ANDA BAKAL-BAKAL PEMINJAM LAYAK MEMBAYAR SEMULA SETIAP SEN YG ANDA PINJAM???? SEKIAN  
  33. Nur Jaja - Wed 30/Nov/2011 9:48am
    kepada semua rakan2 warga majalah ...terima kasih sebab bagi penerangan yg begitu panjang dan lebar...bolehla saya jadikan panduan bila nk buat pinjaman pada PWB ni  
  34. Humaira 2 - Wed 30/Nov/2011 11:02am
    jaja..insyallah...sama-sama  
  35. Sweetpea73 - Thu 1/Dec/2011 10:27am
    Satu sahaja yang saya musykilkan, lesen hanya benarkan charge interest 1.5% sebulan tapi PPW charge lebih...bukankah itu dah menyalahi undang2?...saya bukan expert dlm undang2 malaysia ni tapi bukankah sepatutnya ikut syarat pada lesen yg diberikan tu?...ada ke lesen PPW yang diluluskan kerajaan yang benarkan PPW charge interest lebih 1.5% sebulan?...mungkin org yg pernah pinjam dari PPW x sedar akan syarat ni...renung2kanlah...kalau ada kelapangan, cuba dptkan dulu Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 dan lihat dulu hak2 peminjam yg dah disalahgunakan oleh PPW ni...saya tak kata semua hak dimanipulasikan tapi kebanyakannya...  
  36. Humaira 2 - Thu 1/Dec/2011 3:58pm
    sweetpea ; sy cadangkan..u semak dengan smua lebih 5000 cawangan PPW di seluruh malaysia n bank negara..so u akan jumpa jawapan yg u cari.  
  37. Azlan 91 - Fri 2/Dec/2011 11:45am
    humaira 2: sy berminat nak buat loan dgn anda. cover area seremban tak?? boleh kasi email or hp?? my email: azlan.azmin@gmail.com  
  38. Sweetpea73 - Fri 2/Dec/2011 2:10pm
    Humaira 2: u tak ada jawapan pada soalan saya tu ke?..kalau ada jawapannya, apa salahnya share terus kat sini...kenapa pulak saya nak kena semak dgn 5000 PPW di Msia ni?..bukan u pun salah satu PPW jugak ker?  
  39. Humaira 2 - Fri 2/Dec/2011 3:31pm
    Undang2 bkn bidang sy juga...dan bukan taraf sy untuk menjawab soalan u..sy rasa u boleh terus refer ke kementerian atas kemusykilan u...  
  40. Zaimiro - Thu 8/Dec/2011 1:59am
    DULU I PERNAH BUAT PINJAMAN BERLESEN, SEKARANG I JADI AGEN PLAK.
    OK JE,TAK ADA MASALAH.MALAH RAMAI CLIENT I PUAS ATI. ADA YG TOPUP LOAN LG SAMPAI 10K...ADA YG SETIA SAMPAI 3 TAHUN TOPUP LOAN..YG PENTING,PANDAI PINJAM PANDAI BAYAR AR. WALAU PUN KITA PEGANG KAD ATM, SAMPAI MASA BAYAR, KITA POTONG GAJI MEREKA. YG BALANCE KITA BANK IN KAT MEREKA..KITA TOLONG JE BG YG MEMERLUKAN.
    SENANG CETA, YG DAH BUAT PINJAMAN BERLESEN, DIA TAHU MCM NA SISTEM KAMI.
    FIKIRKAN LAH....
    DUIT2,,DUIT2,,DUIT,,,
    BERMINAT SMS 0166865771

    KEPADA SWEETPEA73
    SOALAN U TUE, U TANYA PADA KEMENTERIAN DAN PIHAK YG BERKAITAN YG KELUAR KAN LESEN.
    TQ...
    KALAU U NK PINJAM LEH JUGA HIHI  
  41. Encik Doubleu - Sun 29/Jan/2012 4:20pm
    saya menyokong sweatpea73...susah nak cari ppw yang betul2 charge 18% setahun mengikut syarat2 yang dikenakan oleh KPKT..

    Mengikut Seksyen 17A AKTA PEMBERI PINJAM WANG1951 kadar faedah yang boleh dikenakan kepada seseorang peminjam tidak boleh melebihi kadar seperti berikut :

    i) Pinjaman Tanpa Cagaran 18% setahun

    ii) Pinjaman Bercagar 12% setahun


    sudah jelas kan? jadi kepada peminjam ppw...cuba kira2 balik...betul ke charge tu..kalau tak betul...anda boleh mmbuat aduan ke KPKT,jika terbukti,perjanjian pinjaman terbatal dan anda tidak perlu membayar lagi ke ppw...sy dah pinjam 3 kali ngan 3 ppw berasingan,dan semua masuk kes ke KPKT,dan sy tidak perlu membayar lagi sebb automatik perjanjian terbatal...kebanyakan sama je,cuma rakyat malaysia ni tak kesah sgt,kena tipu terang2 pon diam je,malaysia ni ada undang2,gunakanlah...setelah kecewa dgn 3 kompeni tadi (1 kompeni KL,besar jugak,1 di sepang,1 di putrajaya)...last2 sy pinjam ngan salah seorang agent ppw 1 lagi di KL...mahal jugak,tp sbb sy penat dah nak buat aduan ke KPKT dan ppw tu pun taklah terang2 menipu,ada resit,leh check lejar pinjaman,sy pinjam dah masuk 1 tahun,last atas atas dasar percaya dia bg pinjam duit dia sendiri sbb katanya lu pinjam kompeni mahal maa...pinjam sama wa....dia mmg baik dan sy tak penah miss byr utang...dia sendiri condem kompeni dia charge mahal...cth,sy pinjam 1k,dpt 950,byr balik 1k...lagi satu..ppw ni pulak..selalu takleh pinjam kecik2...nak minimum pinjam 5k...gila! meh bgtau sy mane ppw yg bg pinjam 500je? ada ke?...bg no lesen..nak gak pinjam

    satu tips kepada peminjam...sila pastikan

    1. anda dpt salinan perjanjian..sbb kalau takde..sah2 kompeni nak menipu...(kan kita byr stamping fee untuk agreement)...

    2. anda pada bila2 masa boleh request nak tgok lejar pembayaran...brape balance semua..(kalau dia x bg tgok...hehe...adu je KPKT)

    3. silakan pastikan ada resit pembayaran :) ini penting sebb senang nak menang kat court...sbb dorang kalau ada resit pon takde cop,takde logo,lesen,alamat kompeni!

    ada byk lgi...tp yg cukup untk membezakan ppw yg baik dan tidak...gudluck  
  42. Mri Resources - Thu 9/Feb/2012 1:30am
    wakakakakakakak...dah macam tempat luah prasaan lak...senang cite..xyah wat loan..kita kumpul sendiri duit ok..hutang xde masalah selesai...harap2 topik ditutup..wakakakakakakak  
  43. Bob85 - Sun 4/Mar/2012 12:46pm
    boleh tak sesiapa yang tolong buat kiraan untuk sy,pinjaman sy berjumlah 2000 tapi pembayaran yang perlu sy buat 500 sebulan selama 18bln.total semua 9000...berapa interest yg ppw charge pd sy?ada kah rate ppw ini betul dalam undang2..  
  44. Mangsa Loan 2 - Wed 18/Apr/2012 2:10pm
    kalau x silap saya la pinjaman berlesen ni kena kiraan
    pinjam 1k x 1.5% sebulan =rm15.00
    katakan pinjaman bayaran 6bulan
    rm15 x 6 = 90 x 6 = rm540
    rm1k + rm540 = rm1540
    kita pinjam 1k dpt rm850.00
    rm1540 - rm850 = rm690.00
    rm690 bahagi 6 = rm115 sebulan interst
    saya pernah buat pinjaman rm2k dpt rm1700.00. Bayaran rm550 x 7 = rm3850. rm3850 - rm17000 = 2150.00. RM2150.00 bahagi 7 = rm307.00 sebulan interest yg kena byr tu pinjaman berlesen.
    Kalau ikut interest asal rm2000.00 x 1.5 % = rm30.00. Jumlah rm2030 utk setahun. Brp lebihan yg mereka dpt kira la sendiri.
    Mmg la loan ni utk org2 yg terdesak, tapi bak kata pepatah menangguk di air keruh. Kebanyakan yg jadi mangsa adalah org2 kita  
  45. F R 3 1d - Tue 8/May/2012 8:31am
    mangsa loan 2..masa buat pinjaman tu ader kena bg salinan surat perjanjian x n kad ATM kena bg kat kompeni/syarikat pemberi pinjam wang berlesen??  
  46. Ayam Sabung - Mon 14/May/2012 11:32am
    mmg pon..aku dengar slot PPIM kt bernama tu, die cakap..PPW takde hak nk amek atm kad kite etc..aku cadangkan, PPW ni dihapuskan semua..menyusah kan org yg mmg dah susah!!! semua cekik darah!  
  47. Sri Guan Teik - Tue 15/May/2012 10:34am
    Jika anda semua berada di Kedah / Perlis, kunjungilah Sri Guan Teik.

    www.guanteik.com.my

    Pemberi Pinjam Wang Berlesen yg pertama dan satu2nya mendapat anugerah Golden Bull, Malaysian Top 20s Emerging SME Award.  
  48. Mezaq - Tue 3/Jul/2012 11:24am
    aku da pinjam macam2 jenis ppw...ada yg deal lam kete..ada yg g opis...hehe..

    tp betul la..ppw mmg cas mahal...dalam paper tulis 1.5% tp bila g sana kene paling rendah 6 persen...giler..

    baru2 ni baru wat loan ppw 10k.. 6% sebulan. means sebulan bunga 600..pokok 400..

    nak setel 10k kene bayar 25 bulan..tu nak setel pokok je..kira plak bape bunga ppw makan utk 25 bulan...

    25x600 = 15,000!!

    baru pinjam 10k je..hahahahahaha

    giler punya menipu...sudahnya aku wat loan alrajhi..tutup ppw tu...

    ppw ni sama je cam along..beza antara ada lesen atau x je..

    td aku ada terbaca yg ppw ni xda hak utk ctos,ccris? sape kata? banyak je ppw kalu kita miss bayar or ptg kad, direct kene ctos...jgn tipu la cakap xleh wat ctos..tipuu sgt kalu cakap xleh...  
  49. Anyp - Thu 5/Jul/2012 3:53am
    Ada siapa blh tlg saya nk loan kreta lame yg dh tk blh lian..nk pnjam 35k  
  50. Ayam Sabung - Fri 6/Jul/2012 11:42am
    Mezaq: btol tu...takyah nk gebang la PPw ni baik la, nak tolong org la..pale hotak la wei!! menipu je, cekik darah..aku ade skali tu pinjam PPW..pinjam 8k, dapat 7.2k je..pastu, utk 8 bulan kena bayar 1800..14400..so diorg punya interest 50%..ape menatang???
    Alaaa..Humaira: korang mmg charge tinggi kan?? amek atm kad lagi..aku nk report kt kpkt, korang sume buat keja tak betol..semua nk menangguk di air keruh..nk nyusahkan org yg mmg sedia susah..  
Start | Page 1 | Next >                  FirstPage ¤ LastPage   (Total 119 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2749)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (218)
Bengkel Kereta (1494)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (215)
Bisnes Air Mineral (369)
Bisnes Ais Krim (503)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1105)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (160)
Bisnes Cuci Kereta (810)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1366)
Bisnes Ebook (1049)
Bisnes Handphone (1262)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (561)
Bisnes Ice Blended (696)
Bisnes Jam Tangan (288)
Bisnes Jeruk (172)
Bisnes Kitar Semula (500)
Bisnes Komputer (1491)
Bisnes Kurier Dan Logistik (682)
Bisnes Minuman (1467)
Bisnes Pasar Malam (1973)
Bisnes Pelancongan (550)
Bisnes Pengantin (687)
Bisnes Perabot (862)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1112)
Bisnes Restoran (3344)
Bisnes Roti Dan Bakeri (710)
Bisnes Salun Rambut (365)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (382)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (665)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (824)
Bisnes Untuk Dijual (3344)
Bisnes Waffle Dan Jagung (385)
Bisnes Western Food (326)
Dewasa 18sx (1780)
Diskusi Bisnes (1966)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (723)
Expo Karnival Tapak Niaga (6524)
Forex Malaysia (1892)
Haiwan Peliharaan (471)
Haji Dan Umrah (467)
Hiasan Dalaman (714)
Hiasan Taman (243)
Hotel Resort Homestay (1015)
Iklan Tv Radio Media Massa (225)
Import Dan Eksport (333)
Ingin Berniaga (2826)
Insurans Dan Takaful (1734)
Insurans Roadtax Kereta (343)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1991)
Kedai Emas (454)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2538)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3870)
Kedai Kamera Dan Camcorder (343)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (348)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1856)
Kedai Sewa (1640)
Kereta Baru (1620)
Kereta Terpakai (5016)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4856)
Kerja Kemahiran (1966)
Kerja Kosong (11856)
Kerja Praktikal (2096)
Kerja Sales (2296)
Kerja Sambilan (6356)
Konsultan Peguam (152)
Konsultan Perniagaan (458)
Kontrak Swasta (294)
Kontrak Tender Kerajaan (459)
Kontraktor Balak Dan Kayu (483)
Kontraktor Jurutera (568)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (683)
Kontraktor Pasir (399)
Kontraktor Pembinaan (2069)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2829)
Kursus Kecantikan (692)
Kursus Makanan (665)
Kursus Motivasi (324)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1624)
Mencari Pelabur (3694)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (273)
Mesin Industri (518)
Mesin Jahit (377)
Mesin Proses Makanan (573)
Pakej Pelancongan (2617)
Pakej Perkahwinan (1207)
Pakej Perniagaan (895)
Pasar Basah (1464)
Pekerja Asing (1241)
Pelaburan Saham Unit Trust (950)
Pembantu Rumah Asing (1870)
Pembekal Barang Runcit (1586)
Pembekal Beras (110)
Pembekal Buah-buahan (484)
Pembekal Ikan Kering (386)
Pembekal Kelapa Dan Santan (652)
Pembekal Kerepek (1102)
Pembekal Keropok (448)
Pembekal Kicap Dan Sos (225)
Pembekal Kurma Dan Kismis (290)
Pembekal Madu (241)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (604)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1187)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (609)
Pemborong Bundle (871)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (163)
Pemborong Kasut Dan Sandal (700)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (111)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1665)
Pemborong Pakaian Lelaki (1132)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4241)
Pemborong Telekung Dan Songkok (567)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3531)
Pemborong Tuala (201)
Pemborong Tudung (2803)
Pembuat Papan Tanda Iklan (279)
Pembuat Plastik Kotak Botol (800)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (497)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (955)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (590)
Pengedar Contact Lens (244)
Pengedar Perfume (1545)
Pengedar Permainan Kanak2 (603)
Pengedar Produk Kecantikan (2635)
Pengedar Produk Kesihatan (3011)
Pengurus Majlis (598)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (731)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (697)
Penternak Kambing (289)
Penternak Lembu (392)
Penternak Udang (195)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (728)
Peralatan Sukan (555)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (439)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1539)
Pinjaman AIM (169)
Pinjaman Hartanah (522)
Pinjaman Kad Kredit (390)
Pinjaman Kereta (613)
Pinjaman Peribadi (10644)
Pinjaman Perniagaan (1846)
Produk Dari China (544)
Produk Sejuk Beku (1330)
Program Consignment (2024)
Program Dropship (6776)
Pusat Bahasa (361)
Pusat Jagaan Bayi (1555)
Pusat Latihan (653)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (527)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (368)
Pusat Tadika Dan Taska (1328)
Pusat Tuisyen (1072)
Rancangan Perniagaan (599)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4317)
Rumah Untuk Dijual (3757)
Servis Freelance (1120)
Servis Keselamatan (727)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (463)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (579)
Sewa Kereta Teksi Limo (1835)
Sewa Lori (2572)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (908)
Studio Grafik Dan 3D (1111)
Studio Lukisan (130)
Studio Model Penyanyi Pelakon (738)
Studio Muzik (482)
Sukan Beladiri (117)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (643)
Tanah Untuk Dijual (4880)
Tempahan Biskut Dan Tart (2157)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (669)
Tempahan Katering (2168)
Tempahan Kek Dan Coklat (2152)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1760)
Tempahan Minuman Dan Dessert (465)
Tempahan Nasi Lemak (527)
Tempahan Roti (365)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (642)
Ubahsuai Rumah (1696)
Urut Tradisional (801)
Usahawan Baja Pertanian (374)
Usahawan Benih Dan Nursery (404)
Usahawan Tani (1099)
Vending Machine (373)
Voucher Dan Tiket (249)
Web Design Malaysia (2318)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1360)