Search Majalah.com
Berminat untuk Jual Ikan & Sayuran Secara Borong - Bagaimanakah Cara dan Prosedur
No Owner - Wed 21/Dec/2011 1:18pm [Last Comment]
Salam.Saya berminat untuk mula berniaga ikan atau sayur sayuran tetapi memandangkan saya tiada pengalaman.

Bagaimanakah cara dan prosedur untuk memulakan bisnes ini.Jika ada yg sudi berkongsi pendapat boleh email saya di topic-closed@gmail.com atau sms ke 017-topic-closed

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani | Pasar Basah
Kursus Praktikal GST untuk Usahawan
13 Nov 2014 (Khamis) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya

Seminar Memborong Produk di China
12 Nov 2014 (Rabu) di Dewan Seminar, DPMM Putrajaya
     
  1. Linkman - Thu 22/Dec/2011 7:15pm
    sebelum jual secara borong... cuba jual runcit dulu sikit sikit..

    - try kerja dgn bro jual ikan di pasar2... try angkat tong ikan warna merah tu ... 5-6 bulan
    - try kerja jual apa-apa brg pun di pasar malam/pasar tani.... byk org nak pakai pekerja...

    kalau rasa2 ok baru la fikir pasal jual borong...

    ===
    di kg saya ada satu bro pasar malam jual ikan fresh dari terengganu. memang laku. sebabnya semua org nampak ikan dia segar mata hijau lagi ...

    dia kata dia ke terengganu seminggu sekali.. hari selasa ambik satu lori ... terus sampai ke pasar malam.. lama kelamaan semua org tahu dan beli dgn dia.

    walaupun harga dia bukan yg termurah... tapi ikan2 & hasil laut dia yg paling segar di pasar malam area tu.  
  2. Jamali - Thu 22/Dec/2011 7:39pm
    utk jual borong kena start abik oder dr kedai2 mkn kl ni.klu biasa tgk byk motor2 bwk sayur& ikan memecut pagi2 dr pasar dekat chowkit htr ke restoran2..bila kamu dah ada oder dr 20 restoren..brulah boleh start buka pusat jual borong..mcm nilah org2 indonesia yg berjaya di kl ni start.skrg mereka yg kontrol kebykannya terutamanya sayur..  
  3. Sivanaesan - Fri 23/Dec/2011 12:52am
    saya pernah mengimpot ikan segar terus dari indon selama 2 tahun, harga murah dan segar . masalah saya nak market kat klang susah. Bisnes monopoli. contact saya 012-2201143 kalau nak tahu mendalam  
  4. No Owner - Fri 23/Dec/2011 1:04pm
    saya setuju dengan pendapat semua.Pendapat en Jamali mmg ada dlm perancangan saya.Sy perlu survey dan cari kedai kedai yg sepatutnya..  
  5. Bahar Ibrahim - Sat 24/Dec/2011 3:43pm
    Asalamualaikum khairol rizuan

    tahniah kerana anda mempunyai minat dalam bines. Cuma saya ingin nasihatkan cari pengalaman dulu untuk cari ilmu bisnes. contohnya cuba ikut-ikut orang bisnes sambil belajar. Modal sebenarnya bukan wang sahaja tetapi pengalaman dan ilmu bisnes. cuba lihat orang banyak modal wang tapi lingkup sebab tak banyak ilmu dan pengalaman bisnes. selamat teruskan usaha anda.  
  6. No Owner - Sat 24/Dec/2011 8:39pm
    Adakah cadangan lain yang bernas dari anda semua..saya amat perlukan..sbb sy minat sangat berniaga..dlu saya berniaga air tepi jalan..sale pon blh tahan la..cuma nie pertama kali nak menceburi dalam jual ikan atau sayur  
  7. Megat Sapri - Thu 29/Dec/2011 10:28am
    khairol kalau nak start bisnes tu nnt beritau saya, saya berminat jugak nak jadi partner, ms2937-elect@yahoo.com  
  8. No Owner - Thu 29/Dec/2011 1:12pm
    En Megat,saya cuma ingin memulakan perniagaan ini secara kecil kecilan.Insyaallah kalau maju blh la partner ngan saya.Saya ingin memasarkan ikan ke kedai runcit & kedai makan tapi tk pasti berapa kuantiti yg dikehendaki oleh peruncit secara kasar...  
  9. Nik 7 - Sun 8/Jan/2012 4:12pm
    sy blh bekalkan sayur, bawanh merah n putih, beras dll dr thailand scara borong lori tan..ambil di sempadan golok. email sy.. yusnik@yahoo.com  
  10. No Owner - Sat 14/Jan/2012 1:52pm
    temenung borek blh dapat ke dalam waktu ikan mahal sekarang ini??  
  11. Nik 32 - Mon 16/Jan/2012 3:54pm
    en khairul lokasi mana eh?barang boleh amek kat pasar2 borong.memang kena datang awal pagila utk dapt harga borong dan jual semula.study jenis ikan dan keperluan harian pengguna dari jualan sehari2.baru takde barang rosak dan rugi.ikan memang mahal sekarang,tapi itu barang keperluan  
  12. Kylerz - Sat 28/Jan/2012 3:07pm
    pembekal halia local dari sabah,min 10 tan per month, berminat boleh email sy izzfarment@yahoo.com tq  
  13. Saifullah 7 - Sun 5/Feb/2012 1:03am
    assalamua'laikum..kalau En.Khairol berminat nak dapatkan sayuran segar dari cameron highlands dengan harga murah hubungi saya di 0178725430...dan kita boleh berkongsi serba sedikit idea..:)  
  14. No Owner - Mon 6/Feb/2012 3:41pm
    assalamualaikum,lama tidak masuk ruangan ini.Saya di klang sekarang dan sudah berniaga sayuran.Saya ingin bertanya tentang harga daun limau purut.Jika ada yang boleh supply & harga yang agak memuaskan mungkin kita boleh berurusan.Sila sms@call saya di 017-topic-closed  
  15. No Owner - Sat 31/Mar/2012 12:00pm
    petai boleh dapat ke sekarang??  
  16. Wan Watiey - Mon 10/Sep/2012 10:42am
    sy peniaga kedai runcit basah dan kering.dekat pinggiran putra bangi sebelah putra jaya.kalau takde pengalaman buka kedai runcit janganlah cuba2.. buang duit je..kerja dulu dengan orang.sekadar cari pengalaman.untung sekarng terlalu nipis untuk peruncit..lesen pun dah macam2.tak masuk akal pun ada  
  17. E1xtrim - Tue 4/Dec/2012 4:53pm
    Sesiapa yg nak bekalan ikan & seafood secara borong, boleh contact saya. Area Sabak bernam, kuala selangor & klang sahaja. iwan.intra@gmail.com  
  18. Faiz 287 - Sun 28/Apr/2013 4:57pm
    sapa yang igin mendapatkan bekalan ikan talapia di area alor star sila hubungi saya. sabri bin ahmad 012-4248651 atau email ke faizsabri_22202@yahoo.com  
  19. Nazrie 4 - Thu 3/Oct/2013 9:59am
    iwan.intra@gmail.com - boleh supply hasil laut pada saya.....saya nak buka kedai ikan segar di taman perumahan ...rawang....  
  20. Nor Razmi - Thu 23/Oct/2014 9:30am
    no owner apa no.tel awk ya..nak beli ikan kat klang..  
Page 1   (Total 20 comments)
Comment
1. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.

2. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility and we do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.
Email
Password
TipsFree Registration ¤ Lost Password?
Niche
Penubuhan Persatuan

Agen Hartanah (2749)
Bengkel Basikal (73)
Bengkel Besi (218)
Bengkel Kereta (1494)
Bengkel Motosikal (249)
Bengkel Tayar (215)
Bisnes Air Mineral (369)
Bisnes Ais Krim (503)
Bisnes Aksesori Kereta (655)
Bisnes Broadband (1105)
Bisnes Burger (549)
Bisnes Cermin Mata (160)
Bisnes Cuci Kereta (810)
Bisnes Cyber Cafe (451)
Bisnes Dobi (1366)
Bisnes Ebook (1049)
Bisnes Handphone (1262)
Bisnes Hari Raya (60)
Bisnes Hotel Dan Resort (561)
Bisnes Ice Blended (696)
Bisnes Jam Tangan (288)
Bisnes Jeruk (172)
Bisnes Kitar Semula (500)
Bisnes Komputer (1491)
Bisnes Kurier Dan Logistik (682)
Bisnes Minuman (1467)
Bisnes Pasar Malam (1973)
Bisnes Pelancongan (550)
Bisnes Pengantin (687)
Bisnes Perabot (862)
Bisnes Prepaid Dan Reload (1112)
Bisnes Restoran (3344)
Bisnes Roti Dan Bakeri (710)
Bisnes Salun Rambut (365)
Bisnes Sarang Burung (257)
Bisnes Satay (382)
Bisnes Sms (162)
Bisnes Spa Dan Facial (665)
Bisnes Steamboat (199)
Bisnes Tablet Pc (441)
Bisnes Tradisional (824)
Bisnes Untuk Dijual (3344)
Bisnes Waffle Dan Jagung (385)
Bisnes Western Food (326)
Dewasa 18sx (1780)
Diskusi Bisnes (1966)
Diskusi Tuntutan Dan Tribunal (723)
Expo Karnival Tapak Niaga (6524)
Forex Malaysia (1892)
Haiwan Peliharaan (471)
Haji Dan Umrah (467)
Hiasan Dalaman (714)
Hiasan Taman (243)
Hotel Resort Homestay (1015)
Iklan Tv Radio Media Massa (225)
Import Dan Eksport (333)
Ingin Berniaga (2826)
Insurans Dan Takaful (1734)
Insurans Roadtax Kereta (343)
Kedai Bunga (190)
Kedai Cenderahati Dan Kraf (1991)
Kedai Emas (454)
Kedai Fotostat Dan Cetakan (2538)
Kedai Hardware (437)
Kedai Ibu Dan Bayi (689)
Kedai Jahit (3870)
Kedai Kamera Dan Camcorder (343)
Kedai Runcit Dan Serbaneka (348)
Kedai Separuh Dan Ruang Niaga (1856)
Kedai Sewa (1640)
Kereta Baru (1620)
Kereta Terpakai (5016)
Kerja Diploma Dan Ijazah (4856)
Kerja Kemahiran (1966)
Kerja Kosong (11856)
Kerja Praktikal (2096)
Kerja Sales (2296)
Kerja Sambilan (6356)
Konsultan Peguam (152)
Konsultan Perniagaan (458)
Kontrak Swasta (294)
Kontrak Tender Kerajaan (459)
Kontraktor Balak Dan Kayu (483)
Kontraktor Jurutera (568)
Kontraktor Marin Dan Kapal Laut (225)
Kontraktor Minyak Dan Gas (683)
Kontraktor Pasir (399)
Kontraktor Pembinaan (2069)
Kontraktor Perlombongan (319)
Kursus Dan Seminar (2829)
Kursus Kecantikan (692)
Kursus Makanan (665)
Kursus Motivasi (324)
Ladang Getah Kelapa Sawit (1624)
Mencari Pelabur (3694)
Mesin Fotostat (353)
Mesin Freezer Dan Chiller (273)
Mesin Industri (518)
Mesin Jahit (377)
Mesin Proses Makanan (573)
Pakej Pelancongan (2617)
Pakej Perkahwinan (1207)
Pakej Perniagaan (895)
Pasar Basah (1464)
Pekerja Asing (1241)
Pelaburan Saham Unit Trust (950)
Pembantu Rumah Asing (1870)
Pembekal Barang Runcit (1586)
Pembekal Beras (110)
Pembekal Buah-buahan (484)
Pembekal Ikan Kering (386)
Pembekal Kelapa Dan Santan (652)
Pembekal Kerepek (1102)
Pembekal Keropok (448)
Pembekal Kicap Dan Sos (225)
Pembekal Kurma Dan Kismis (290)
Pembekal Madu (241)
Pembekal Mee Dan Bihun (126)
Pembekal Minyak Masak (415)
Pembekal Rempah Dan Perencah (604)
Pembekal Serunding (259)
Pembekal Telur (140)
Pemborong Aksesori Lelaki (162)
Pemborong Aksesori Wanita (1187)
Pemborong Batik Dan Sutera (353)
Pemborong Beg Galas (99)
Pemborong Beg Tangan (609)
Pemborong Bundle (871)
Pemborong Cadar Dan Tilam (455)
Pemborong Karpet (163)
Pemborong Kasut Dan Sandal (700)
Pemborong Lampin (295)
Pemborong Mutiara (111)
Pemborong Pakaian Bayi (774)
Pemborong Pakaian Kanak2 (1665)
Pemborong Pakaian Lelaki (1132)
Pemborong Pakaian Plus Size (144)
Pemborong Pakaian Wanita (4241)
Pemborong Telekung Dan Songkok (567)
Pemborong Tshirt Dan Uniform (3531)
Pemborong Tuala (201)
Pemborong Tudung (2803)
Pembuat Papan Tanda Iklan (279)
Pembuat Plastik Kotak Botol (800)
Pembuat Rak Kiosk Gerai (483)
Pendaftaran Syarikat (497)
Pendaftaran Trademark (35)
Pengedar Alat Tulis (955)
Pengedar Bahan Pencuci (719)
Pengedar Buku Dan Majalah (590)
Pengedar Contact Lens (244)
Pengedar Perfume (1545)
Pengedar Permainan Kanak2 (603)
Pengedar Produk Kecantikan (2635)
Pengedar Produk Kesihatan (3011)
Pengurus Majlis (598)
Penternak Arnab (53)
Penternak Ayam (731)
Penternak Burung Puyuh (95)
Penternak Ikan (697)
Penternak Kambing (289)
Penternak Lembu (392)
Penternak Udang (195)
Peralatan Makmal Dan Hospital (265)
Peralatan Pejabat Dan Sekolah (728)
Peralatan Sukan (555)
Perisian Komputer (571)
Perkakas Dapur (625)
Perkakas Elektrik (439)
Perkakas Rm2 Dan Gajet (1539)
Pinjaman AIM (169)
Pinjaman Hartanah (522)
Pinjaman Kad Kredit (390)
Pinjaman Kereta (613)
Pinjaman Peribadi (10644)
Pinjaman Perniagaan (1846)
Produk Dari China (544)
Produk Sejuk Beku (1330)
Program Consignment (2024)
Program Dropship (6776)
Pusat Bahasa (361)
Pusat Jagaan Bayi (1555)
Pusat Latihan (653)
Pusat Memandu (123)
Pusat Mengaji Agama (527)
Pusat Pendidikan Tinggi (524)
Pusat Rawatan (368)
Pusat Tadika Dan Taska (1328)
Pusat Tuisyen (1072)
Rancangan Perniagaan (599)
Rawatan Alternatif (293)
Rumah Sewa (4317)
Rumah Untuk Dijual (3757)
Servis Freelance (1120)
Servis Keselamatan (727)
Servis Pembersihan (828)
Servis Pengedaran Risalah (463)
Setiausaha Syarikat (611)
Sewa Bas Dan Van (579)
Sewa Kereta Teksi Limo (1835)
Sewa Lori (2572)
Sewa Pesawat Dan Helikopter (56)
Studio Filem Dan Videografi (249)
Studio Fotografi (908)
Studio Grafik Dan 3D (1111)
Studio Lukisan (130)
Studio Model Penyanyi Pelakon (738)
Studio Muzik (482)
Sukan Beladiri (117)
Sukan Berkumpulan (232)
Sukan Futsal (228)
Sukan Pancing (143)
Tanah Sewa (643)
Tanah Untuk Dijual (4880)
Tempahan Biskut Dan Tart (2157)
Tempahan Hamper (188)
Tempahan Kanopi Dan Meja Kerusi (669)
Tempahan Katering (2168)
Tempahan Kek Dan Coklat (2152)
Tempahan Korban Dan Aqiqah (177)
Tempahan Kuih Muih (1760)
Tempahan Minuman Dan Dessert (465)
Tempahan Nasi Lemak (527)
Tempahan Roti (365)
Terminal Bayaran (189)
Ubahsuai Pejabat (642)
Ubahsuai Rumah (1696)
Urut Tradisional (801)
Usahawan Baja Pertanian (374)
Usahawan Benih Dan Nursery (404)
Usahawan Tani (1099)
Vending Machine (373)
Voucher Dan Tiket (249)
Web Design Malaysia (2318)
Wiring Aircond Plumbing Repair (1360)